Сиймур Хърш: Шолц помага на САЩ да крият данни за саботажа на "Северен поток"

Сиймур Хърш: Шолц помага на САЩ да крият данни за саботажа на "Северен поток"

Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили саботажа на "Северен поток" по време на посещението на германския канцлер във Вашингтон през март миналата година, твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш. Според него Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, през по-голямата част от която дори не са присъствали сътрудници, но източник, близък до дипломатическото разузнаване, е казал на Хърш, че „на срещата е бил обсъден въпросът за газопроводите“.

От есента германският канцлер Олаф Шолц помага за прикриването на данни за саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", съобщи Сиймор Хърш, цитирайки свои източници в статия, публикувана в платформата Substack.

Президентът Джо Байдън се среща с германския канцлер Олаф Шолц в Овалния кабинет, 3 март 2023 г. Официална снимка на Белия дом от Адам Шулц.

Ето какво пише американският журналист:

Изминаха шест седмици, откакто публикувах разследване, базирано на анонимни източници, в който президентът Джо Байдън е посочен като длъжностното лице, разпоредило мистериозното унищожаване през септември миналата година на "Северен поток 2" - нов газопровод на стойност 11 млрд. долара, който трябваше да удвои обема на природния газ, доставян от Русия за Германия. Историята придоби популярност в Германия и Западна Европа, но в САЩ почти не беше отразена в медиите. Преди две седмици, след посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, американските и германските разузнавателни служби се опитаха да допринесат за затъмнението, като предоставиха на в. "Ню Йорк Таймс" и германския седмичник "Цайт" фалшиви материали, за да се противопоставят на съобщението, че Байдън и американски агенти са отговорни за разрушаването на газопровода.

Пресаташетата на Белия дом и Централното разузнавателно управление последователно отричаха, че Америка е отговорна за взривяването на газопроводите, и тези проформа опровержения бяха повече от достатъчни за пресслужбата на Белия дом. Все още няма данни някой от назначените там репортери да е попитал прессекретаря на Белия дом дали Байдън е направил това, което всеки сериозен лидер би направил: официално да "възложи" на американската разузнавателна общност да проведе задълбочено разследване с всички свои средства и да разбере кой точно е извършил деянието в Балтийско море. Според източник от разузнавателната общност президентът не е направил това, нито пък ще го направи. Защо не го е направил? Защото той знае отговора.

Сара Милър - енергиен експерт и редактор в Energy Intelligence, която издава водещи търговски списания - ми обясни в едно интервю защо историята с газопровода е голяма новина в Германия и Западна Европа. "Разрушаването на газопроводите "Северен поток" през септември доведе до допълнителен скок на цените на природния газ, които вече бяха шест или повече пъти по-високи от нивата преди кризата", каза тя. "Северен поток" беше взривен в края на септември. Вносът на природен газ в Германия достигна своя връх месец по-късно, през октомври, като достигна 10 пъти по-високи стойности от тези преди кризата. Цените на електроенергията в цяла Европа се повишиха, а правителствата похарчиха до 800 млрд. евро, според някои оценки, за да предпазят домакинствата и предприятията от последиците. Цените на природния газ, отразяващи меката зима в Европа, сега са спаднали до около една четвърт от октомврийския връх, но все още са между два и три пъти по-високи от предкризисните нива и надхвърлят три пъти сегашните цени в САЩ. През последната година германски и други европейски производители затвориха най-енергоемките си производства, като например производството на торове и стъкло, и не е ясно кога, ако изобщо някога, тези заводи ще бъдат отворени отново. Европа се опитва да изгради мощности за слънчева и вятърна енергия, но това може да не стане достатъчно скоро, за да се спасят големи части от германската промишленост. 

В началото на март президентът Байдън прие германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Пътуването включваше само две публични събития - кратка формална размяна на комплименти между Байдън и Шолц пред пресслужбата на Белия дом, без да се допускат въпроси; и интервю на Фаред Закария за Си Ен Ен с Шолц, който не засегна твърденията за газопровода.

Канцлерът е летял до Вашингтон без представители на германската преса на борда, без планирана официална вечеря, а двамата световни лидери не бяха предвидили да дадат пресконференция, както обикновено се случва на подобни срещи на високо равнище. Вместо това по-късно беше съобщено, че Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, като през по-голямата част от времето не са присъствали помощници.

Оттогава не са публикувани изявления или писмени договорености от страна на нито едно от правителствата, но човек, който има достъп до дипломатическото разузнаване, ми каза, че е имало обсъждане на разкриването на газопровода и в резултат на това определени служители в ЦРУ са били помолени да подготвят в сътрудничество с германското разузнаване история, която да предостави на американската и германската преса алтернативна версия за унищожаването на "Северен поток". Тоест агенцията е трябвало "да импулсира системата" в опит да се дискредитира твърдението, че Байдън е наредил унищожаването на газопроводите.

Тук трябва да се отбележи, че канцлерът Шолц, независимо дали е бил предупреден предварително за разрушаването на газопровода - въпросът все още е открит - от миналата есен насам очевидно е съучастник в подкрепата на администрацията на Байдън за прикриване на нейната операция в Балтийско море.

Агенцията си върши работата и с помощта на германското разузнаване измисля и подхвърля истории за ad hoc операция "извън правилата", която е довела до разрушаването на тръбопроводите.

Измамата имаше два елемента: репортаж от 7 март в "Ню Йорк Таймс", в който се цитираше анонимен американски служител, твърдящ, че "[н]ова разузнавателна информация... предполага", че "проукраинска група" може да е замесена в унищожаването на газопровода; и репортаж от същия ден в Der Zeit, най-четения германски седмичник, в който се посочваше, че германски разследващи служители са проследили наета луксозна ветроходна яхта, за която се знае, че е тръгнала на 6 септември от германското пристанище Рощок покрай остров Борнхолм на датския бряг.

Островът се намира на няколко мили от района, в който на 26 септември бяха разрушени тръбопроводите. Яхтата е била наета от украински собственици и е била обслужвана от група от шестима души: капитан, двама водолази, двама помощници на водолазите и лекар. Петима от тях са мъже, а един е жена. Използвани са фалшиви паспорти.

Двете публикации включиха предупреждения в своите материали, като отбелязаха, че, както пише "Таймс", "има много неща, които те не знаят". Въпреки това се казва, че новата информация е дала на длъжностните лица "по-голям оптимизъм", че ще се стигне до категорично заключение за извършителите. Но според различни високопоставени служители във Вашингтон и Германия това ще отнеме много време. Посланието беше, че пресата и обществеността трябва да спрат да задават въпроси и да оставят разследващите да разкрият истината. Която, разбира се, никога нямаше да излезе. Холгер Щарк, авторът на репортажа в Die Zeit, отиде още по-далеч и отбеляза, че имало някои хора "в международните служби за сигурност", които не изключвали възможността историята с яхтата "да е операция под фалшив флаг". И наистина е така.

"Това беше пълна измислица на американското разузнаване, която беше предадена на германците и имаше за цел да дискредитира вашата история" - ми каза източник от американската разузнавателна общност.

Професионалистите в областта на дезинформацията в ЦРУ разбират, че един пропаганден ход може да проработи само ако тези, които го приемат, отчаяно търсят история, която да омаловажи или измести нежеланата истина.  

А въпросната истина е, че президентът Джо Байдън е разрешил разрушаването на тръбопроводите и ще му бъде трудно да обясни действията си, докато Германия и нейните западноевропейски съседи страдат от затварянето на предприятия на фона на високите ежедневни разходи за енергия.

По ирония на съдбата най-красноречивото доказателство за слабостта на дописката на "Ню Йорк Таймс" дойде от един от тримата репортери на "Таймс", чиито заглавия бяха включени в статията. Няколко дни след публикуването на материала репортерът Джулиан Барнс беше интервюиран от водещия Майкъл Барбаро в популярния подкаст The Daily на Times. Ето и стенограмата:

Водещ: Кой точно е отговорен за тази атака? И как вие и нашите колеги се опитахте да разберете това?

Репортер: Мисля, че през по-голямата част от разследването не задавахме правилните въпроси.

Водещ: Хм. И кои бяха правилните въпроси?

Репортер: Ами, логично беше да се фокусираме върху държавите.

Водещ: Мм-хм.

Репортер: Всички тези държави, през които току-що преминахме, Русия ли го е направила? Украйна ли го направи? И това беше просто задънена улица след задънена улица. Не намирахме официални лица, които да ни кажат, че има надеждни доказателства, сочещи към някое правителство. Така че аз и моите колеги Адам Ентоус, Адам Голдман започнахме да задаваме друг въпрос. Възможно ли е това да е извършено от недържавни участници?

Водещ: Хм.

Репортер: Възможно ли е това да е направено от група хора, които не работят за правителството?

Водещ: Нещо като диверсанти на свободна практика. И така, откъде взехте този нов въпрос?

Репортер: Започнахме да се питаме кои биха могли да са тези саботьори? Или ако не можехме да отговорим на този въпрос, с кого биха могли да се свържат? Може ли да са проруски диверсанти? Може ли да са други диверсанти? И колкото повече разговаряхме с официални лица, които имаха достъп до разузнавателна информация, толкова повече виждахме, че тази теория набира сила.

Водещ: Мм-хм.

Репортер: И първоначалната ми мисъл, че това може да са проруски саботьори, се оказа погрешна. И научихме, че най-вероятно става дума за проукраинска група.

Водещ: Хм. С други думи, група хора, които са направили това от името на Украйна. Какво научихте, което ви кара да мислите, че се е случило точно това?

Репортер: Майкъл, трябва да уточня, че знаем наистина много малко, нали? Тази група остава загадъчна. И тя остава загадъчна не само за нас, но и за американските правителствени служители, с които сме разговаряли. Те знаят, че замесените хора са или украинци, или руснаци, или смесени. Те знаят, че не са свързани с украинското правителство. Но също така знаят, че те са настроени срещу Путин и са проукраински настроени.

Водещ: И така, след всички тези разследващи репортажи, установявате, че виновниците за това са група хора, които искат същото като Украйна, но не са официално свързани с украинското правителство. Но ми е любопитно доколко сте сигурни, че тези лица не са свързани с украинското правителство?

Репортер: Според разузнаването в момента те не са свързани. И макар официалните лица да ни казват, че президентът на Украйна и неговите ключови съветници не са знаели, не можем да сме сигурни, че това е вярно или че някой друг не е знаел.

-------

Репортерите на "Таймс" във Вашингтон бяха оставени на милостта на служителите на Белия дом, "които са имали достъп до разузнавателна информация". Но информацията, която получаваха всъщност произхождаше от група експерти на ЦРУ в областта на измамата и пропагандата, чиято мисия беше да предоставят на вестника фалшива история, за да защитят президента, който е взел безумно решение и сега лъже за него.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Серафим

  22 Март 2023 15:36ч.

  Оправете си статията - пълна е с неточности, грешен превод, каша от последователност в събитията, двусмилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kzkazbeday

  23 Март 2023 6:41ч.

  Cool + for the post

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К. А. Т. И. Л. А

  24 Март 2023 22:54ч.

  Всичко това което е написано с толкова много подробности всеки човек който има глава на раменете може да се досети за основното което статията доказва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е краят на ГФР като единна държава

  22 Март 2023 15:43ч.

  Канцлерът им лично я бутна в услужливо изкопания от англосаксите гроб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  22 Март 2023 19:37ч.

  Сега трябва да направят прогресивна идеята да се самоубиват определени категории хора, за да не замърсяват екологично природата и да не тежат на икономиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц, заедно с Макрон

  22 Март 2023 16:00ч.

  ще е от първите западни лидери, които ще загубят постовете си до края на годината..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Шолц не бъде незабавно свален от власт...

  22 Март 2023 16:07ч.

  ... с камъни - значи немците са достигнали дъното на мазохизма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немците

  22 Март 2023 20:09ч.

  Немците отдавна изобщо ги няма в календара. Те са овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  23 Март 2023 22:10ч.

  когато немците-деца и възрастни бяха на барикадите срещу ковид геноцида, българите стояха и гледаха, как избиваха болните в българските корумпирани болници - все за далавера, все ако мине някак си! Няма по-големи отрепки от българската администрация и политици, гледайте в собствента си кочина, а другите си имат лоби и ще оцелеят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  22 Март 2023 16:33ч.

  Източник ТАСС и балъците тук лапат, лапат, топли, топли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @forsvaret 22 Март 2023 16:33ч.

  22 Март 2023 16:38ч.

  явно те мързи да потърсиш източника. това да не ти е хайли-лайкли-фейкли на англетата https://seymourhersh.substack.com/p/the-cover-up

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали, нищо че

  22 Март 2023 16:38ч.

  вече е пълно с мемета и карикатури на Шолц и Байдън по тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  22 Март 2023 16:45ч.

  Ние предпочитаме да лапаме топли руски новини, а ти лапай снаряди с обеднен уран от Англия и САЩ, и скакалци и червеи. Били здравословни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова Шолци припка до Вашингтон

  22 Март 2023 16:36ч.

  на крака и хвана полета на обратно още в същият ден. Германците трябва да обесят него, Беербок, онова недоразумение нарочено за мин. на икономиката и още 2-3 трима пред Бундестага. Тия вашингтонски наемни фашаги като нищо ще вкарат страната във война по поръчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кукер

  22 Март 2023 16:38ч.

  Какво да ви кажа?! Не знам колко е представително, но чета редовно един немски автомобилен форум, където обсъждат войната. За мое съжаление, виждам крайно заблудени и зомбирани от медиите хора, които не виждат по далеч от носа си ... Ние, поне Жалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немците

  22 Март 2023 20:11ч.

  Същото беше по време на мигрантската криза. НЕма такива овце. Затваряха устата на всеки, дръзнал да каже нещо различно. Но никога няма да се извинят на хората, чиито животи съсипаха. Заслужават си съдбата. 100% Както и ние, между другото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиймур Хърш, на 85 години

  22 Март 2023 16:39ч.

  продължава борбата с американския империализъм. Дори е разкрил как германците сами са планирали да си пробият тръбата, на която държаха до последно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кукер

  22 Март 2023 16:41ч.

  На тези "коне с капаци" и бетонни доказателства да им изкарат, за това че САЩ са им гръмнали потока, пак нищо няма да кажат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ре-Белот

  22 Март 2023 16:45ч.

  Твърдението по-горе, че статията на места звучи двусмислено и подвеждащо е коректно. Ако трябва да направим опит за някакъв поясняващ преразказ на събитията, то още тогава - през март 2022 г. Байдън е информирал Шолц, че САЩ възнамеряват действително и безалтернативно да взривят потоците, в сътрудничество със съюзници, мразещи комунистите. Шолц очевидно е бил поласкан, че с него се споделя такава тайна и е благодарил за доверието :)). Едновременно с това, зад привидно любезната си усмивка, той се е опитвал да си пропомни, в коя компания са застраховани Потоците и дали няма да му се наложи като правителство да спасява някого ако не е презастраховал предвидливо и надеждно. Шолц мрази Русия, не му пука, че руснаците са съдружници с негови (германски) компании в този проект. Бързо съобразява, че като разполага с такова предварение с тази инфо, може да вземе мерки за запълване на хранилища. Не се е вълнувал от потенциално мръзнене на германците при по-люта бъдеща зима. Рекъл си, нека да се облегнат на тевтонския си дух, много ги разглезихме напоследък! Най-важното е да се навреди на Русия и същевременно да демонстрира солидарност със САЩ. В следващия момент г-н Шолц съобразява, че целият свят ще знае с твърда вътрешна убеденост, а някои ще го изговарят в прав текст, че атентатът е извършен от англосаксонска коалиция, включваща като минимум и Вбр. За да изгради някаква "смилаема" версия е попитал Байдън: Кога смятате да го направите? Байдън е отговори, че ще стане през есента на годината (2022). След кратко замисляне, Шолц е дал едно допълнително предложение. Като заинтересована страна Германия ще бъде принудена да разследва. Не трябва да оставяме нищо на случайността! Отначало ще заподозрат и обвинят вас, но ние просто ще игнораме и ще се позоваваме на течащо разследване. Предлагам още сега, още преди залагането на взривовете да подготвите някаква алтернативна версия, която като минимум да събуди основателни подозрения. Намерете някакви полезни идиоти, примерно от Източна Европа и ги пратете на някаква безобидна разходка с платноходка в подходящ период. Измислете и някаква проукраинска група от водолази, която са качили на борда. После ние в хода на "разследването" удобно и убедително ще намерим някакви уж индикации, "доказателства" за нещо си! Най-важното е да се поддържа неопределеност, съмнения, хаос. Пропагандата ще свърши останалата мръсна работа! На това му се вика "ре-белот", германска благодарност. Стискайки тънките си устнички, излъгаха Горбачов и тъпите руснаци, колкото да се съгласят с Wiedervereinigung-а, а сега играят и ре.белот, като дават широк простор на антируската си омраза. На ви, на ви за Сталинтград, нави за Курск и т.н. ... на ви за Берлин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ре-Белот

  22 Март 2023 20:14ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "мразещият комунистите Байдън" ...

  22 Март 2023 20:35ч.

  Е най-левият сенатор в Сената на САЩ през 70-те и 80-те години и е сърдечно, по другарски приеман в Москва от Политбюро на ЦК на КПСС - https://19min.bg/images/events/2020/11/09/142017/1604924202_7.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работата е там,

  24 Март 2023 3:36ч.

  че Русия днес е с крайнодясно управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян Петров

  22 Март 2023 16:51ч.

  Уведомени съобщават че шолц е протестирал пред байдън срещу взривяването на северен поток

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Объркал си сайта, това не е "Инвестор"

  22 Март 2023 16:54ч.

  Коригирай си букмарките :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • uSSa

  22 Март 2023 17:05ч.

  Излишни разследвания и разкрития ужким източници, ала бала, за неща пределно ясни от преди началото. И децата знаят че терорист #1 чичо Сам го е планирал и извършил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  22 Март 2023 17:30ч.

  Както е споменато в един коментар по-горе, наистина е интересно кой е застрахователят. Някой има ли информация? Защото простата логика е, че застрахователят има интерес да намери виновен, за да не му се наложи да плаща. Все пак 49% от Сев. поток 2 е била собственост на германски и холански фирми, не само Газпром е потърпевш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  22 Март 2023 18:41ч.

  Полицейското управление на Ню Йорк (NYPD) мобилизира 700 ченгета за борба с безредиците и разположи стоманени барикади около Наказателния съд в Манхатън в очакване на граждански безредици, ако офисът на окръжната прокуратура на Манхатън разпореди ареста на бившия президент Доналд Тръмп след потенциално обвинение от голямото жури за това, че уж е плащал на бивша порнозвезда за мълчанието й преди президентската му кампания през 2016 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Seymour Hersh ([email protected])

  22 Март 2023 18:48ч.

  THE COVER-UP The Biden Administration continues to conceal its responsibility for the destruction of the Nord Stream pipelines

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унищожаването на Германия ще ни освободи от ЕС

  22 Март 2023 18:56ч.

  Нет худа без добра

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GaGu

  22 Март 2023 19:10ч.

  Въпроса е жива ли е фашистката идеология в Шолц.Май Да. Горили са хора в концлагерите,сега горят украинци в окопите.Няма Разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @GaGu

  22 Март 2023 20:15ч.

  Абсолютно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Империята на лъжата

  22 Март 2023 19:56ч.

  задължително се превръща в империя на абсурда и е обречена на разпадане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина ли САЩ са наши "партньори"

  22 Март 2023 20:02ч.

  както се изразяват нашенските подлезурковци. Партньорите са по дефиниция равнопоставени. Защо тогава българските власти не изготвят периодични доклади за спазването на човешките права в САЩ? Или САЩ са светци ? Не, точно обратното е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудесна новина

  22 Март 2023 21:50ч.

  Днес още 700 руски орки са изтребени край Бахмут

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изрод - циганин или просто безродник

  22 Март 2023 22:07ч.

  Радва се най-добре този, който се радва последен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наркоман вярва на наркоман

  22 Март 2023 22:09ч.

  Всички знаят колко струва бандеровската пропаганда, с изключение на няколко отрепки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невероятно, но факт

  22 Март 2023 22:04ч.

  Изобщо не завиждам на германският канцлер Олаф Шолц, първия човек на "първата" държава в ЕС - той е в много унизителна позиция. Не бих желал да съм на негово място. Интересно, докога германците ще търпят унижението. Толкова ли е силен този първичен консуматорски инстинкт, сякаш нищо друго няма значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова ли е силен този първичен консуматорски инстинкт

  22 Март 2023 22:57ч.

  “Толкова ли е силен този първичен консуматорски инстинкт, сякаш нищо друго няма значение.“ Да!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наци

  23 Март 2023 12:26ч.

  Шолето е престъпник, който крие собствените му престъпленията срещу собствения си народ. Имаше едно време едни такива нацисти, подобни на него. Чака го същата съдба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи