Сиймур Хърш: Глупостта на Пригожин засили позициите на Путин

Сиймур Хърш: Глупостта на Пригожин засили позициите на Путин

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският бунт, който не се състоя, засили хватката на Путин

Администрацията на Байдън имаше славни няколко дни миналия уикенд. Продължаващото бедствие в Украйна изпадна от заглавията, за да бъде заместено от „бунтът“, както New York Times го нарече, на Евгени Пригожин, шефът на наемническата група „"Вагнер"“.

Фокусът се измести от провалящата се украинска контраофанзива върху заплахата на Пригожин за контрола на Путин. Едно от заглавията в Times гласеше: „Бунтът повдига болезнен въпрос – може ли Путин да изгуби властта?“. Колумнистът на Washington Post Дейвид Игнейшъс даде тази оценка: „Путин погледна в бездната – и мигна.“

Евгени Пригожин, шеф на наемническата група „"Вагнер"“, във виедо, което излъчи миналата седмица

Антъни Блинкен – винаги готовото военно торпедо на администрацията – който преди седмици гордо заяви решимостта си да не търси спиране на огъня в Украйна – се появи в предаването „Face the Nation“ на CBS с неговата версия на реалността: „Преди шестнайсет месеца руските сили мислеха, че ще изтрият Украйна като независима страна от картата. Сега, през уикенда, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, от наемниците, които Путин създаде... Това беше директно предизвикателство за авторитета на Путин... То показва реални пукнатини“, каза Блинкен.

Без възражения от страна на интервюиращата го Маргарет Бренан, каквито Блинкен знаеше, че няма да има – защо иначе би отишъл в предаването – той продължи, предполагайки, че дезертьорството на полуделия лидер на „"Вагнер"“ ще бъде от полза за украинските сили, които в момента на изказването му продължаваха да са подложени на клане от руските войски. „Доколкото това представлява истинско отвличане на вниманието за Путин, и за руските власти, за което те трябва да се погрижат – по някакъв начин да защитят тила си, докато се опитват да се справят с контраофанзивата в Украйна – аз мисля, че това създава още по-големи възможности за украинците да се справят добре на терен.“

В този момент Блинкен от името на Джо Байдън ли говореше? Да разбираме ли, че началникът вярва в това?

Вече знаем, че бунтът на хронично нестабилния Пригожин просъществува един ден, след което той избяга в Беларус с гаранция срещу съдебно преследване, а армията му от наемници се сля с руската армия. Нямаше поход към Москва, нито имаше значителна заплаха за управлението на Путин.

Жалко за вашингтонските колумнисти и кореспонденти по въпросите на националната сигурност, които сякаш разчитат основно на официалните справки от представители на Белия дом и Държавния департамент. Предвид публичните резултати от тези брифинги, тези представители изглежда не са в състояние да възприемат реалността от последните няколко седмици, нито тоталната трагедия, сполетяла украинската военна контраофанзива.

Затова по-долу предлагам поглед върху това, което наистина се случва, който ми бе предоставен от запознат източник от американските разузнавателни служби.

„Реших да разсея част от пушека. Първо, и най-важно, Путин сега е в много по-силна позиция. Ние осъзнахме още през януари 2023 г., че сблъсъкът между генералите, подкрепяни от Путин, и Приго, подкрепян от антируски екстремисти, е неизбежен. Старият конфликт между „специалните“ бойци и голямата, бавна, тромава, скучна редовна армия. Армията винаги печели, защото тя притежава периферните активи, които правят победата – настъпателна или отбранителна – възможна. И най-важното, те контролират логистиката. Специалните сили гледат на себе си като на основен офанзивен ресурс. Когато цялата стратегия е офанзивна, големите армии толерират тяхното високомерие и биенето им в гърдите, защото специалните сили са съгласни да поемат висок риск и да плащат висока цена. Успешната офанзива изисква голям разход на хора и въоръжение. Успешната отбрана, от друга страна, изисква стопанисването на тези активи.

Членовете на "Вагнер" бяха острието на руската офанзива в Украйна. Те бяха „малките зелени човечета“. Когато офанзивата прерасна в пълномащабна атака на редовната армия, "Вагнер" продължиха да асистират, но с неохота трябваше да заемат мястото отзад в периода на нестабилност и пренастройване, който последва. Приго, който не е известен със срамежливост, пое инициативата да увеличи силите си и да стабилизира сектора си.

Редовната армия посрещна добре тази помощ. Приго и "Вагнер", както е обичайно за специалните сили, се поставиха в центъра на вниманието и си присвоиха заслугите за спирането на омразните украинци. Пресата го погълна. Междувременно голямата армия и Путин бавно промениха стратегията си от офанзивен поход за още повече от Украйна, до отбрана на това, което вече бяха завзели. Приго отказа да приеме промяната и продължи с офанзива срещу Бахмут. И точно тук беше проблемът. Вместо да създаде публична криза и да изправи задника [Пригожин] пред военен съд, Москва просто задържа ресурсите и остави Приго да изразходва хората и огневите си резерви, обричайки го на изваждане от строя. В крайна сметка, колкото и да е хитър във финансово отношение, той е просто един бивш продавач на хот дог без никакви политически или военни постижения.

Това, за което нищо не разбрахме, е че преди три месеца "Вагнер" е бил изведен от фронта в Бахмут и изпратен в изоставени бараки северно от Ростов на Дон, за да бъде демобилизиран. Тежкото оборудване е било преразпределено в по-голямата си част, а силите са били редуцирани до около 8 000, 2 000 от които са заминали за Ростов, ескортирани от местната полиция.

Путин изцяло подкрепи армията, която остави Приго да се направи на глупак, след което да изчезне безславно. Всичко това се случи без да се пролее и капка военна пот или да принуди Путин да се сблъска политически с фундаменталистите, които бяха горещи почитатели на Приго. Доста прозорливо.“

Има огромна разлика в начина, по който професионалистите от американското разузнаване оценяват ситуацията, и този, по който Белия дом и подчинената му вашингтонска преса я прожектират на публиката, безкритично възпроизвеждайки твърденията на Блинкен и цялата ястребова кохорта.

Актуалните статистики от бойното поле, които бяха споделени с мен, сочат, че цялата външна политика на администрацията на Байдън е в опасност в Украйна. Те повдигат и въпроси относно ангажимента на НАТО, който снабдява украинските сили с обучение и оръжия за сегашната изоставаща контраофанзива. Научих, че през първите две седмици на операцията украинските сили са завзели само 44 квадратни мили от територията, която преди това беше завладяна от руската армия, повечето от която е открита земя. Русия напротив, сега има контрол над 40 000  квадратни мили украинска територия. Беше ми казано, че през последните 10 дни украинските сили не са направили никакъв значителен пробив на руската отбрана. Те са възстановили само още 2 квадратни мили завзета от руснаците територия. С този ритъм, каза информиран служител подигравателно, на Зеленски ще му отнеме 117 години да изчисти страната от руската окупация.

Вашингтонската преса през последните дни изглежда бавно започва да се ориентира за мащабите на трагедията, но няма явни доказателства, че президентът Байдън и старшите му помощници в Белия дом и Държавния департамент разбират ситуацията.

Сега Путин държи в пълен контрол, или близо до такъв, четири украински области – Донецк, Херсон, Луганск, Запорожие – които той публично анексира на 30 септември 2022, седем месеца след като започна войната. Следващата стъпка, ако приемем, че няма да се случи чудо на бойното поле, ще зависи от Путин. Той може просто да спре там, където е, и да види дали военната реалност ще бъде приета от Белия дом и дали ще бъде потърсено примирие, със започване на официални разговори за приключване на войната. Следващия април в Украйна ще има президентски избори и руският лидер може да остане на място и да ги изчака – ако те изобщо се случат. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че няма да има избори, докато страната е във военно положение.

Политическите проблеми на Байдън във връзка с президентските избори догодина, са остри, а и очевидни. На 20 юни Washington Post публикува статия, базирана на проучване на Галъп, със заглавие „Байдън не би трябвало да е толкова непопулярен, колкото Тръмп, но това е факт“. В статията на Пери Бейкън- Младши, съпровождаща проучването, се казва, че Байдън има „почти всеобща подкрепа от своята партия, буквално никаква от опозиционната партия и много лоши резултати сред независимите.“ Както и предишните демократични президенти, Байдън се затруднява да комуникира с по-младите и по-малко ангажираните гласоподаватели, отбелязва Бейкън. Той не казва нищо за подкрепата на Байдън за Украинската война, защото явно допитването не е включвало въпроси за външната политика на администрацията.

Задаващото се бедствие в Украйна и неговите политически последствия трябва да бъдат сигнал за пробуждане за демократите в Конгреса, които подкрепят президента, но не са съгласни с желанието му да хвърли много милиарди добри пари срещу лошите в Украйна, надявайки се на чудо, което няма да се случи. Демократичната подкрепа за войната е още един пример за нарастващото разединение на партията с работническата класа. Нейните деца са тези, които се биха във войните в близкото минало и може би ще се бият в бъдещи войни. Тези избиратели се отдръпват все по-масово, докато демократите се придвижват по-близо до интелектуалните и богати класи.

Ако има някакво съмнение в продължаващата сеизмична промяна на сегашната политика, препоръчвам сериозна доза Томас Франк, известният автор на бестселъра за 2004 г. „Какво му става на Канзас? Как консерваторите спечелиха сърцето на Америка“ – книга, която обяснява защо избирателите от този щат обърнаха гръб на демократическата партия и гласуваха срещу икономическите си интереси. Франк го направи отново през 2016 г. с книгата си „Чуй, либерал: Или какво се случи с партията на народа?“ В послеслова на изданието с меки корици той описва как Хилари Клинтън и демократическата партия повториха – направете ги още по-големи – грешките от Канзас, за да загубят сигурни избори от Доналд Тръмп.

Може би ще е разумно Джо Байдън да говори открито за войната и различните проблеми, които тя носи за Америка – и да обясни защо повече от 150 милиарда долара, които администрацията му е отделила досега, са се оказали много лоша инвестиция.

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Евгени Василев

  30 Юни 2023 11:49ч.

  Да е добър, колко да е много добър! Без значение колко време е продължил бунтът на Пригожин .... Важното е, че се случи нещо, считано за немислимо в русия и насочено срещу режима, олицетворяван от путин! Резултатите не закъсняха - китайският посланник в ЕС, онзи ден заяви, че те нямат нищо против връщането на Украйна в границите от преди 1991 година, в това число и връщане на Крим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво значи "китайски посланик" в ЕС?

  30 Юни 2023 12:51ч.

  А наложения на цял свят режим на американците чрез базите им и петродолара, направо си е мечта! ................ Ako Ходорковски беше станал президент на Русия, щеше да си безработен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Юни 2023 12:59ч.

  Не съвсем, дал е типичен отговор на дипломат - хем така, хем иначе, защото има и продължение на изказването му, което удобно изпускаш: "We respect the territorial integrity of all countries. So when China established relations with the former Soviet Union, that’s what we agreed. But as I said, these are historical issues that need to be negotiated and resolved by Russia and Ukraine and that is what we stand for.” Или Китай подкрепя целостта на държавите, на това сме се съгласили, когато установихме отношения със СССР... А СССР дали не включваше

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Юни 2023 13:01ч.

  ... и УССР? А "историческите спорове" между Русия и Украйна как да бъдат решени? Като между Китай и Тайван?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  30 Юни 2023 13:53ч.

  Евгени, я прочети пак какво си написал: "те нямат нищо против връщането на Украйна в границите от ПРЕДИ 1991 година, в това число и връщане на Крим!" Преди 1991 г. не е имало Украйна, имаше УССР, което беше част от СССР. Учудва ме, че твоите господари искат възстановяване на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Юни 2023 12:18ч.

  Досега разбрах, че днешните анализатори могат да анализират всеки западен олигофрен, но все още няма кой да анализира Путин! ... руската школа си е номер едно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците са номер едно в много неща

  30 Юни 2023 12:59ч.

  Жалко само, че не могат да го осъзнаят. Там Холивуд е блокирал много умове, както и навсякъде по света. И пак опира всичко до пропаганда. Пропагандата върши работа на англосаксонаската сган и сие, защото е нагла и безкруполна. Щом на черното се казва бяло и обратно, щом достиженията по време на соца в икономическо отношеие се отричат, а пълния колапс на държавата ни за последните 30 и няколко години се възхвалява, това какво е? И плюят, и плюят. медиите лъжат, институциите лъжат, политиците лъжат, пълен бардак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Класен пример за руснаците

  30 Юни 2023 13:05ч.

  С едно (хвърляне) - трима! Възхищавайте се на щастливия живот на руснаците, който им осигури управлението на Путин: https://t.me/chernobaw/6409

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за _ 30 Юни 2023 10:05ч.

  30 Юни 2023 14:48ч.

  Ти като почитател на американските гета, какво си се загрижил за Русия? Опиканото метро от бездомници в Чикаго, дали е символ за щастие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обичайно ежедневие в Русия

  30 Юни 2023 15:03ч.

  https://t.me/zsmedia/10413

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  30 Юни 2023 16:03ч.

  Нали тези два дни на "метеж" беше целта да се заздрави позицията на Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски и Залужни ще бъдат в Крим след 2 месеца

  30 Юни 2023 13:02ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=tBszOd0_I6A

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Юни 2023 13:22ч.

  Без въздушна подкрепа, никакви сериозни успехи не са възможни. А Украйна няма бойна авиация. Единствено ако пробват на юруш с жива сила с превъзходство над 6:1 до 10:1, могат да пробият и да стигнат до някъде, но с цената на огромни жертви. И тогава руснаците ще вкарат резервите, които в момента са на руска територия и ще последва още по-кървава баня...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двамата са ходили в Крим много пъти

  30 Юни 2023 14:17ч.

  Зеленски дори има жилище в Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеволод Капустин

  30 Юни 2023 13:06ч.

  Това, че пучът на Пригожин не срещна съпротива освен от въздуха, а вагнеровци свалиха маса хеликоптери и самолети безнаказано, че Путин излетя панически с изключен транспондер, че се откриха предатели сред най-близкия кръг, никак не говори за засилване на позициите на Путин. Историята напомни края на Романовци през ‘17, този път като фарс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Концертът свърши, няма музиканти

  30 Юни 2023 13:08ч.

  https://t.me/chernobaw/6405

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  30 Юни 2023 13:09ч.

  полк. Славчо Велков: https://www.youtube.com/watch?v=BBmB6AR_-7c

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  30 Юни 2023 13:13ч.

  За сведение на някои от предните коментатори, авторът е независим , знаещ и обективен журналист за разлика от нашите купени папагали. Евгени Василев не знае, че границите на Украйна от преди 1991г. бяха граници в рамките на СССР. Ако думите на този китайски посланник са правилно преведени това означава,че позицията на Китай за Украйна е следната: лошото дете да се прибере при родителите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно е, че Китай, за който съществуват само собствените му интереси

  30 Юни 2023 13:48ч.

  никога няма да вземе категорично страна. Нито на Русия, нито на Запада. Русия му е суровинен придатък, Западът пазар и източник на технологии, които да копира и след това да прилага по-добре от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно е, че Китай, за който съществуват само собствените му интереси

  30 Юни 2023 13:48ч.

  никога няма да вземе категорично страна. Нито на Русия, нито на Запада. Русия му е суровинен придатък, Западът пазар и източник на технологии, които да копира и след това да прилага по-добре от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  30 Юни 2023 13:57ч.

  Очевидно е, че Китай са наясно, че ако Русия загуби, те са следващите, които САЩ ще удари. Логично е, че сега подкрепата за Русия е в техен интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно е, САЩ няма да ударят Китай

  30 Юни 2023 15:17ч.

  Защото магазините им ще се изпразнят. И Китай е наясно с това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  30 Юни 2023 16:16ч.

  "Очевидно е, САЩ няма да ударят Китай" - поведението на САЩ говори друго. Посещението на Нанси Пелоси в Тайван, на Цай Инуън в САЩ, оръжието за Тайван, новите бази на Филипините, изявленията на висши ам. военни, военни учения заедно с Япония в Тихия океан не показва, че САЩ се боят заради празните магазини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  30 Юни 2023 14:03ч.

  Добре, че са динозаврите в журналистиката, че да прочетем нещо смислено. Благодаря на "Гласове" за статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  30 Юни 2023 14:05ч.

  Присмиваме се на индоариеца, който седнал с един буркан кисело мляко на брега на морето и чакал то, морето, да се закваси, но като чета някои мнения под тази статия, изпълнени с уишфул тинкинг ("Гладна кокошка просо сънува!"), осъзнавам, че циганинът си е направо реалист в сравнение със сънуващите просо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бас държа

  30 Юни 2023 14:50ч.

  Че много българи днес даже не знаят какво е просо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  30 Юни 2023 15:12ч.

  Уишфул тинкарите се барат за ентелегентни и се надявам да се осъзнаят, поне мъничко, едно нюню!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересен факт

  30 Юни 2023 14:21ч.

  Група "Вагнер" не са на фронта. Ахмат, на чеченците, не са на фронта. И хохлите не могат да пробият и напреднат, а дават по над 600 души на ден фира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  30 Юни 2023 14:38ч.

  Интересно ми е на какво се надяват уишфул тинкарите, гладните домашни птици, че в съвременното руско общество ще се докопа до властта, някой, който ще обяви капитулация на Русия и ще започне да раздава безплатно природните, и човешки богатства на страната си на американците, и посочени от тях субекти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  30 Юни 2023 15:21ч.

  Ленин го направи навремето. Капитулацията. Удържането на властта беше най-важното. Що се отнася до Пригожин, едно евентуално негово управление би било възможно най-лошия вариант и за Русия, и за останалия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  30 Юни 2023 16:29ч.

  Съгласен съм с написаното от Вас, но аз затова подчертах "съвременното руско общество" и "безплатно раздаване". От друга страна, поражение на Русия в тази война, не, че го считма за вероятно, ще повлече след себе си събития, които ще са с катастрофални последици за целия свят, включително и за масовите американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера Пригожин в Санкт Петербург

  30 Юни 2023 15:05ч.

  https://t.me/fontankaspb/41590

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не давайте линкове към “фонтанка”

  30 Юни 2023 18:08ч.

  Няма НИЩО общо с Русия. Това е английска пропагандна, по-точно, фалшификационна агенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, У лЕво!

  30 Юни 2023 21:02ч.

  Всяка рашистка медия бълва фалшификати, защото Русия днес е терористичната държава на ЛЪЖАТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оня ден

  30 Юни 2023 15:38ч.

  Беше постановка...нямат край рубладжийските дивотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  30 Юни 2023 16:32ч.

  Още по-лошо е, че грантаджийските свинщини са много и се случват доста дълго вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президент Зеленски се срещна с РЕПУБЛИКАННАЦА Майк Пенс, кандидат президентът със сериозен шанс

  30 Юни 2023 21:10ч.

  Вчера бившият 48-ми вицепрезидент на САЩ Майк Пенс пристигна в Украйна и се срещна с Президент Зеленски. Обсъдили са отбраната, взаимодействието между двата народа, сътрудничеството в областта на сигурността и важността на решителността и сигурността на партньорите по отношение на бъдещото членство на Украйна в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ни каза кандидатът за президент на САЩ Майк Пенс, когато каза "Путин няма да се спре с Украйна"

  30 Юни 2023 21:12ч.

  https://debati.bg/kakvo-ni-kaza-kandidatat-za-prezident-na-sasht-mayk-pens-kogato-kaza-putin-nyama-da-se-spre-s-ukrayna/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Юли 2023 11:24ч.

  Ама верно ли такива не разбраха какво се случи?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиймур Хърш: Глупостта на Пригожин засили позициите на Путин

  02 Юли 2023 22:34ч.

  Сиймур Хърш се страхува да каже директно това което си мисли "Много ми се иска позициите на Путин да се засилят "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Юли 2023 14:15ч.

  Все ми се струва, че историята не е още свършила. Установяването на музикантите в Беларус, свободното му ходене до Петербург, близостта на Киев и Минск, не ми се вярва Путин да не а си е направил някакви сметки и съвсем да са отписали музикантите. Ще поживеем, ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи