Силвен Тесон: Вирусът не е покосил човечеството. Карантината го разклаща

Силвен Тесон: Вирусът не е покосил човечеството. Карантината го разклаща
"Нека не хвърляме камък по политическия персонал, който искаше да се освободи от географията, а се оказва буквално изпреварен от историята. Да се поставим на мястото на един управляващ. Той ръководи хора, които са станали много взискателни. Ако държавата не ни гарантира реанимационно легло, ние се смятаме за онеправдани, изоставени. Обществото иска да го дундуркат майчински? В замяна на това, ще го обгрижват бащински", разсъждава френският писател Силвен Тесон в интервю за "Фигаро".

Снимка: "Фигаро"

 

- Франция и Европа “се затвориха” отново за няколко седмици. За няколко месеца един вирус ограничи съществуването, изгаси градските светлини, забави икономиката, разклати болницата. Какво мислите за тези странни времена?

 

- Вирусът не е покосил човечеството. Карантинните мерки го разклащат. Това повдига един въпрос: пропорционален ли е отговорът на заплахата на вируса? Какво защитаваме? Интереса на живота или неговата продължителност? Едното не е отговорно за другото! Има хора, които смятат, че стойността на живота е по-скоро в продължителността, отколкото в неговата същност! А има и такива, които искат да живеят пълноценно, дори ако здравето им е отслабено. “По-дълго, дори затворени”, казват първите! “На въздух, въпреки риска”, казват вторите. Това е вечен въпрос: навън или вътре?

 

Парадоксът на коронавируса почива във факта, че бруталните административни мерки са подкрепени с несигурна научна информация. Не е ясно накъде отиваме, но централните правителства твърдо са насочили своите общества… Лекарите не са сигурни в нищо. Вирусът е слабо познат. Юноши не устояват пред него, възрастни го побеждават, богатите страни са по-засегнати от бедните. От тези неизвестни обаче държавните власти извадиха една увереност: трябва да се затвори населението. Нека отбележим, че това е призванието на едно правителство: да възпира масата, да я наказва понякога. Така вирусът предлага на Властта възможност да се хармонизира с неговото естество. Трябва да признаем, че нашите администрации се справиха отлично с организирането на карантината. Възможно е дори бюрократите да са изпитали наслада от контрола на затварянето.

 

Рядко в политическата история толкова сурови решения почиват на толкова неясни мотиви. Обикновено, когато се ограничава един народ, то е по конкретни причини… Covid е екологична програма. Най-малкото е доказателство, че все още не сме осъществили голямата амбиция на силите на прогреса човекът да се изскубне напълно от природния закон.

 

Казвайки това, нека не хвърляме камък по политическия персонал, който искаше да се освободи от географията, а се оказва буквално изпреварен от историята. Да се поставим на мястото на един управляващ. Той ръководи хора, които са станали много взискателни. Ако държавата не ни гарантира реанимационно легло, ние се смятаме за оправдани, изоставени. Обществото иска да го дундуркат майчински? В замяна на това, ще го обгрижват бащински.

 

Освен това, правителствата се наблюдават взаимно. Нито един управляващ не смее да вземе решение, противно на световните тенденции. Помислете! Всяка вечер има планетарни игри Intervilles за Ковид със световен подиум на мъртвите: “Корея се справи по-добре от Молдовлахия!”. Киберглобализацията би звънеца за края на суверенитета, тъй като управляващите вече нямат време да размишляват в тишина и самота, единствените съюзници на истинската власт. Никой не може да управлява сериозно под окото на камерата.

 

- Как да защитим богатството на свободата, когато епохата налага все повече правила?

 

- След падането на СССР, докато националните граници изчезваха, обичайните свободи се стесниха. Впрочем именно тези малки свободи създават очарованието на съществуването, а не само абстрактните намерения. “Да обичаш, пиеш и пееш”, както казваха във Виена на Щраус, става трудно.

 

Политическите администрации, които вече не защитават своите нации, се заеха да ни защитят от нас самите. Физически превод: премахване на териториалните граници, но цифрови кодове навсякъде. Край на патрулите, които се движеха в страната, но пазачи на входовете на бакалиите и войници, разположени пред църквите. Вдигане на бариерите по границите на територията, но гранитна барикада около префектурата на полицията в Париж. Смятаме за ужасно, че Виктор Орбан слага решетки по границата си, но намираме за нормално да преминаваме през контролен портик на влизане в музея. Това е транспониране в личната сфера на политическото ограничение, което бе премахнато в публичната сфера. Идеологията вдигна бариерите, властта ги върна там, където можеше: в домашното, вътрешното, семейното пространство. Отваряне на глобалното, строго контролиране на интимното! Оставихме се да бъдем затворени в духа на отварянето.

 

Със съкращения, заглавието е на “Гласове”

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Дон

  24 Ное 2020 13:44ч.

  Поздравления, Галя Дачкова! Доста важни въпроси за размисъл засяга авторът, стига обаче човек да не е парализиран от страх. Че където има страх, там разсъдък няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами в общи линии съм съгласен

  24 Ное 2020 13:48ч.

  Достатъчо е да погледнем българското общество. Ако им засилиш мерките започват да говорят за "диктатура"и как щели да се борят за свободата си с тояги и коли. Ако ги отслабиш пък започват да реват, че управляващите сеят "хаос" и оттук следва, че трябва всички ние да поискаме други управляващи, дето знаят какво да правят. Щото както се изрази Нинова - Борисов бил "неадекватен". Но отиде да се лекува при Мутафчийски, а не си седя дома да пие чайчета. Не знам как е в другите държави, но у нас вируса днес се политизира и всеки се опитва да лови риба в мътна вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филип Боев

  24 Ное 2020 15:43ч.

  Кратко, но точно! Поздравления на дамата, която е открила материала и го превела. Дали ще предизвика размисъл в нашите политици-едва ли. Дано предизвика размисъл сред обикновените хора. Още веднъж поздравления за текста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страничен ефект: "Отваряне на глобалното, строго контролиране на интимното!"

  24 Ное 2020 16:29ч.

  На Гей Бил хич и не му пука, че някой не може да обича, пие и пее. Цел се преследва - връщане в сигурното за собствениците на капитала робовладелско общество, доказало се през хилядолетията. За целта, а и за чистата им зелена планета не е нужно цялото човечество, а само около 6% от него. За другите е предвидена доброзорната ваксинация, чипизация, терминация. Такива са изчисленията, при условие, че човечеството наброява 8 милиарда души. Шест процентния остатък няма да имат души, за да не им пречат. Просто киборги - био-роботи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свалям шапка

  24 Ное 2020 16:59ч.

  Малко , но ярко пламъче на разума

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Д.

  24 Ное 2020 17:12ч.

  Да, написано е добре, но ми омръзна всеки да коментира темата без да има идеи в замяна на това, което критикува. Естествен или изпуснат от някоя лаборатория Ковид съществува и не му пука за нашето мнение. МорИ наред, напоследък и млади хора, а какви ще бъдат последствията от заразяването, никой още не знае. Мисля, че сега основният въпрос е какво да се прави и как ние лаиците можем да помогнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДОЛУ МАСКИТЕ

  24 Ное 2020 18:22ч.

  до Мария. Д - не знам кое мори наред но не е Ковид. Общата смъртност за последните 6 години е съизмерима с текущата. Даже имаме 3 години когато смъртността е по висока от тази година. Това са реални данни от НСИ, има ги публични в нета но елегантно не се споменават по телевизора през който те управляват. Жалко е че нямаш капчица собствено критично мислене. Т.е. няма НИКАКВА АМА НИКАКВА медицинска обосновка определението 'пандемия' в случая, няма дори повод за обявяване на епидемия. За разлика от годините когато има грипна епидемия обявена всеки 4 ..5 ти мой познат е преболедувал тежко и той и децата му. Какъв е тоя страшен ковид бре който щади децата ?? Излиза че сезонния грип е много по-опасен но .. такива като теб не не го осъзнават. Болниците са пълни с уплашени хора уплашени от кретените от НОЩ и ГЕРБ и РЗИ , че ако имат сополи ще пукнат. Няма да умрете спокойно! Но явно ще оцапате гащите. Та от такива екземпляри хипохондрици няма места в болниците а инак в интензивнот има 200 човека за цяла България! Е това са хораа които трябва да бъдат лекувани всички останали да си отиват в къщи. Мерките са медицински фашизъм, ПОМНЕТЕ СКОРО ЗА ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ИСКА МЕДИЦИНСКИ СЕРТИФИКАТ ЧЕ СИ ЗДРАВ, А СЛЕД ТОВА ДОРИ ДА ОТИДЕШ ДО МАГАЗИНА ИЛИ ДА НАПУСНЕШ ДОМА СИ! Но така е, кой каквото посее това ще жъне. Радетелите за контрол и карантини и маски ни докараха това. Между другото това е Китай вече е факт от март и сега на Г20 се е приело да бъде система за целия свят - можеш да ходиш насам натам само ако твоето ID свети в зелено инак стоиш затворен в къщи. Nice a?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  24 Ное 2020 19:22ч.

  последствијата за преминалите през Ковид започнаха да излизат(“60 минути“ предаването от преди 2 дни)-необјасними негативни ефекти при много от излекуваните от Ковид, с пораженија на белите дробове, сърцето, нервни разстројства и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до безименния в 18:22

  24 Ное 2020 19:52ч.

  Вероятно си медицинско лице и запознат отблизо с проблема след като имаш такова категорично мнение. Моето познание се базира най-вече върху състоянието на сина ми, който беше заразен във фитнес и беше болен от Ковид с много висока температура, силна кашлица, болки в гърдите и ставите. Да, така започна с дребна хрема и той, защото не вярваше, че съществува такава болест, отиде на рожден ден, нещо което още не мога да му простя. Почти забравих - почина и наш близък от Пловдив на 61 години. Знам ще кажеш "стара съчка", но пък на мен ми втръсна от такива недомисленици като теб да определят кой колко трябва да живее. И престани да четеш некачествена фантастична литература, защото както са казали големите братя- фантасти Стругацки - Винаги има и трети вариант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  24 Ное 2020 19:53ч.

  https://www.cbs.com/shows/60_minutes/video/LuP5wfFFo4_IfHAFipULWQKxPEHvJab3/11-22-2020-covid-s-long-haulers-where-did-they-go-90-/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mоже и така да е

  24 Ное 2020 20:35ч.

  Може и да не е. Едно е сигурно - всеки най-безотговорно дрънка, каквото му падне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С това триене на коментари

  24 Ное 2020 20:55ч.

  не заслужавате и да ви четат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Ное 2020 21:48ч.

  Мръсният въздух е причината за всички респираторни проблеми! https://www.youtube.com/watch?v=ZShau-I7Smc не е тайна НО ОПРЕДЕЛЕНО Е КОНСПИРАЦИЯ насочена срещу човечеството, за да му създаде проблеми, след които решението да бъде тотален контрол, моля проследете форумът на Блумбърг от миналата седмица, и договорките от Г20, вече е форсирано и решено вината да е за нас, докато плячката да е за тях, и е обидно човек да се прави на щраус пред глобалистите-комунисти и техният заупостял план и гнусна ваксина. Проблема е в манипулирания ПСР протокол, докато съществува тази манипулация, могат да изкарат и камък вирусоносител. Но човек сам си плаща 120 лв + 14 дена от последните месеци на живота.... такъв човек вече е мъртъв просто още не го знае, но в юридическият мир го броят умрял и за това може би се държи като такъв!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маската е за да ти пречи

  24 Ное 2020 23:00ч.

  До Долу Маските: Търгувам с Китайски фирми. Зеленото ID ми го пратиха, защото не вярвах. Тази апликация е вързана към платежната им система и няма мърдане... Както каза китайката - стриктен контрол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  25 Ное 2020 0:23ч.

  на нЕкои и да им го кажеш, или с цифри да им намекнеш, или с графика да им го покажеш-те си знаят как е, не искат акъл (а пари искат)...имало 3 години, когато смъртността била по-висока...аланкоолу, за такива като теб специално статистики дават. Блага работа са това конспирационните теории, оправдават дебилщината, обезоръжават те напълно(защото те "онези начело със Сорос, Бил Гейтс и вся остальная сволоч ги правят тези гадории и от теб нищо, ама нищо не зависи"...)https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Ное 2020 10:25ч.

  Заглавието е абсолютно спекулативно. Никога човечеството не е било заплашено да изчезне от вирус, както и икономиката няма да се срине след пандемията. Трябва един път завинаги да се разбере, че срещу мерките стоят определени бизнес интереси, които не искат локдаун, а икономиката да продължи да работи, независимо на каква цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сякаш

  25 Ное 2020 17:34ч.

  природата се бори срещу човечеството, което иска да се наложи над Природата. Сякаш този вирус е заложен от Природата, или от Бог, да не може някое животно да стане като Бог - по образ и подобие на когото е създаден човека - и да тръгне да сърфира или да завладее Вселената, или поне да отиде на друга планета. Човекът - сякаш иска да ни каже Природата - може да живее само на Земята, но не може да овладее Космоса, или да отиде до други планети. Душата му може да е безсмъртна, но тялото му е тленно и подчинено на Природата и вирусите могат да го нападат и унищожат. А тялото не може да съществува в Космоса, където има много ниски и много високи температури, които го унищожават. Ние искаме да живеем природосъобразно, както казват зелените. Но тогава вируса ни покосява. Може би трябва да живеем така, че абсолютно всички вируси, микроби бактерии, гъбички да ги вкараме в кутия на Пандора, и да ги хвърлим в Марианската падина на океана. Може би трябва да опитомим всички диви бозайници, риби, земноводни, птици, за да можем да живеем като господари на природата. Но има и насекоми, треви, дървета плодни дървета. И тях ли трябва да опитомим? В дивия живот е заложена еволюцията. Силният побеждава слабия, оцелява, наяжда се, дава поколение, а слабия бива победен, загива от болести, от хищници, от глад и не дава поколение. Това е еволюцията. Но хората създават цивилизация, където силния помага на слабия, дава му храна, пази го от хищници и болести и дори се жертва за слабия, а и слабия дава поколение. Физически и умствено човека и слабите се развиват физически чрез спорт, учене, като има образование, здравеопазване и т.н.. А ние искаме да живеем природосъобразно, както искат зелените политици, които даже са в дясна партия Демократична България. Какво да изберем? Дали Природосъобразно, или да опитомим всичко, или вирусът да ни изтреби и да се крием голи в пещерите, като първите хора?. Но се надявам да може човешкия мозък или интелект да се справи с вируса и геномът му. Това което пиша е хубава тема за есе, макар че никога не съм учил или писал есе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи