Шефът на полицията в Отава подаде оставка заради протестите

Шефът на полицията в Отава подаде оставка заради протестите

 

Във вторник шефът на полицията в Отава си тръгна, а демонстрантите в канадската столица  останаха и се зарекоха да продължат протестите си,  въпреки предупреждението на министър-председателя Джъстин Трюдо. Премиерът обяви, че е готов да въведе извънредно положение за справяне със ситуацията, която разбуни цялата страна и доведе до затварянето на няколко гранични пункта между САЩ и Канада. Протестите са нанесли щети на репутацията на страната като надежден търговски партньор, твърди премиерът. Законът за извънредните ситуации е приет през 1988 г., но не е прилаган досега.

 

Междувременно  стотици камиони и други превозни средства продължават да блокират големите пътни артерии в центъра. Кризата се задълбочи с оставката на шефа на полицията в града Питър Слой, който предизвика интензивни критики със слабия си отговор на протестите. 

 

Мерките ще дадат на полицията допълнителни инструменти "за възстановяване на реда“ там,  където протестите "представляват незаконни и опасни действия". Те също така ще предоставят на финансовите институции правомощия да лишават демонстриращите от финансиране, включително и чрез замразяване на сметките на подкрепящите протестите, без съдебна заповед.

 

„Не можем и няма да позволим незаконните и опасни дейности да продължават", каза Трюдо в понеделник в Отава. "Тези незаконни блокади вредят на канадците и трябва да спрат."  

 

Триш Фъргюсън, изпълняваща длъжността заместник-полицейски началник на Отава, обяви, че броят на демонстрантите в центъра на града е паднал до по-малко от 150 в понеделник през нощта. А по улиците са останали около 360 превозни средства — „значително по-малко", отколкото в началото на демонстрациите, каза тя.

 

Полицията в Отава обяви, че са започнати 172  наказателни разследвания и са повдигнати 33 обвинения. Извършени са 18 ареста и са наложени над 3000 глоби. Фъргюсън каза, че полицията чака "официални разпореждания, преди да започне да прилага Закона за извънредните ситуации.

 

Канадските власти заявиха, че има напредък и няколко доскоро блокирани гранични пункта между САЩ и Канада вече са отворени. 

 

Позоваването на Закона за извънредните ситуации от страна на Трюдо предизвика известни критики. Няколко провинциални лидери посочиха, че това би могло да влоши ситуацията, но премиерът на Онтарио Дъг Форд, политически опонент на Трюдо, чиято провинция е силно засегната от демонстрациите, е подкрепил премиера.

 

Законът се прилага в ситуации, при които "животът, здравето или безопасността" на канадците, или "суверенитетът, сигурността и териториалната цялост" на страната са застрашени. Той позволява на правителството да предприема временни мерки, които може да не са подходящи в нормални времена.

 

В документ, издаден във вторник, правителството посочва, че блокадите "се извършват съвместно с дейности, насочени към или в подкрепа на заплахата или използването на сериозно насилие срещу лица или имущество ... за постигането на политическа или идеологически цели“.

 

„Има опити тези незаконни блокади да бъдат обяснени като протест срещу задължителните ваксини и с умората от пандемията", каза Марко Мендичино, министър на обществената безопасност на Канада, пред репортерите във вторник. "Но не това мотивира протестите в момента. Зад тях стои много малка, организирана група, която иска да свали правителството по идеологически съображения“

 

Коментари

 • Дзопино

  16 Фев 2022 10:39ч.

  Русия какво се мота? да праща някой да раздава курабийки, да инструктират канадците как да се бият с полицията и някой и друг снайперист. После си слагат една тяхна марионетка на власт. така се прави....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба от Говно Нанадолнище

  16 Фев 2022 12:35ч.

  Вие сте болен бе, човек. За щяло и не щяло намесвате Русия. Какво общо има с бунтовете в Канада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какво

  16 Фев 2022 11:12ч.

  и е на Русия да се бърка в чужди работи, тя не е Америка. Всеки да се оправя сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  16 Фев 2022 11:24ч.

  естествено... моето беше просто ироничен коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирате от ирония и сарказъм

  16 Фев 2022 16:06ч.

  но така е сега, много са жертвите на ниското образователно ниво и в България, и по света. Примамиха ги че така по-лесно се живее и станаха първосигнални ганювци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи