Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци

Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци

Очаква се през септември ЕЦБ да пристъпи към вдигане на лихвите

Поемането на значителни допълнителни разходи като антиинфлационна мярка може да доведе до опасност от инфлационна спирала и до повишение на данъци в следващите години.

Това предупреди управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по повод акгуализацията на бюджета, чието първо гласуване се очаква да се гледа в пленарна зала в сряда.

В изказване на форум на Асоциацията на банките в България по повод 30 години от създаването ѝ, управителят на БНБ заяви: "Както при всички наши срещи, ние предпочитаме да гледаме напред, а не толкова назад. За съжаление това, което виждаме напред, са нови предизвикателства. От една страна, това са политическите и икономическите процеси в страната. Пресечните точки на тяхната динамика и развитие, са основно три: цените, цените, и пак цените. Изходът от бюджетния процес, който тече в момента, ще бъде индикативен за посоката на тази динамика и развитие.

От позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията много е важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи.

(1) опасност от инфлационна спирала; и

(2) необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците или чрез орязване на разходите."

Управителят на БНБ коментира и новата политика на Европейската централна банка:

"От гледна точка на външните фактори и тяхното допълнително усложняване и влошаване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на големите водещи централни банки, в нашия случай преди всичко на ЕЦБ. Има вече ясни анонси за три неща, които ще се случат в рамките на третото тримесечие на тази година:

(1) ефективното прекратяване в началото на месец юли на нетните покупки на активи от страна на ЕЦБ;

(2) последващо увеличение на референтните лихви; и

(3) ново увеличение на лихвите през месец септември, така че до края на тримесечието да се излезе от територията на отрицателните лихви.

Очевидно следващите месеци и поне година ще бъдем изправени пред предизвикателството да се намери много трудният баланс между мерките за овладяване на инфлацията и мерките за предотвратяване на рецесия", посочи Димитър Радев.

Редица финансисти вече предупредиха, че още през есента може да се очаква и българските банки да започнат да вдигат лихвите по кредитите. 

Управителят на БНБ посочи, че банковата ни система е в много добра позиция: "Показателите на сектора за капиталова адекватност, ликвидно покритие и рентабилност са над средните за ЕС. Независимо от усложнената макроикономическа среда продължава тенденцията на намаляване на лошите кредити. Следователно ние се изправяме пред новите предизвикателства добре подготвени. Добрата ни изходна позиция трябва да бъде подкрепена с адекватни действия. Развитието на макроикономическите процеси и промяната в лихвения цикъл определено изискват повишено внимание по отношение на кредитния риск, особено в сегмента на жилищното кредитиране. Увеличаването на лихвите в съчетание с очертаващата се динамика в обема и цената на дълга налага повишено внимание и по отношение на портфейла с ДЦК."


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • я виж ти

  15 Юни 2022 10:36ч.

  Колко активен стана гуверньорът??!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  15 Юни 2022 10:40ч.

  И какво е изненадата?Нали трябват пари за връщането на борчовете,откъде ще дойдат те?Европата си дава парите за войната в Украйна,нашите мераци за пари те винаги ще намерят повод да ги отрежат,крадливите ръчички няма да спрат да шават.И какво остава?Дай да вдигнем данъците,тия овце винаги ще можем да ги поиздоим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2022 10:45ч.

  Подготвят почвата. То е както цените на газ, ел. и бензин. Фирмите искат 30% поскъпване, регулатора казва: НЕ, ще бъде 20% и народа се радва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  15 Юни 2022 11:22ч.

  И кога точно данъците станаха "опасност" ?! Идеологизирани и фанатизирани пазарни талибани ни управляват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е само началото...

  15 Юни 2022 12:47ч.

  Сатанистите ще ви атакуват по всички посоки - инфлация, неадекватни лихви спрямо инфлацията , надуване на данъци , грабеж от където може ! Войната в украйна, разбира се, е само претекст. Каква е крайната цел ? Да ви доведат до просешка тояга, да не можете да си платите данъците на собствеността, и така ... да ви я отнемат ! Не забравяйте Швааб - "Няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хампар Левонцумян

  15 Юни 2022 13:31ч.

  А нещо за опасността от съвсем реалния картел на ударно печелещите банки споменал ли е г-н гувернантът? За не-риска, а съвсем-действителността на постоянно повишаваните такси за всичко, дума казал ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи