Шантал Делсол: “Колективен имунитет” е цветист и лъжлив израз за “естествен подбор”

Шантал Делсол: “Колективен имунитет” е цветист и лъжлив израз за “естествен подбор”
"Това, което наричат “колективен имунитет”, е цветист и лъжлив израз за “естествен подбор”: населението да бъде оставено да хване вируса, най-слабите да умрат и дявол да ги вземе изоставащите. От страните, които възприеха тази политика в началото - Великобритания, Нидерландия, Швеция -, само Швеция все още я следва. Другите се присъединиха към лагера на “протекционистите”, защото тезата за естествения подбор изобщо не издържа морално - не само защото оставя най-слабите да умрат, но ги оставя в мъчителни условия. Ако прогресът означава, че ще донесем всеобщо щастие на човечеството, то тогава наистина трябва да преразгледаме тази идея. Но от десетилетия вече не вярваме в тези илюзии за модерността. Напротив, постмодерният момент е по-скоро песимистичен, както Камю беше видял много рано: по-скоро “пречим на света да се разпадне”. Много добре знаем, че сме крехки и дори можем да бъде черногледи по въпроса за климата… Прогресът с главна буква е зад нас", твърди в интервю за "Фигаро" Шантал Делсол, професор по политическа философия.

 

 

- Близо 3 млн. души са поставени под карантина. Кризата, която преживяваме, не е ли първата световна криза?

 

- Със сигурност не е първата световна епидемия, но е първата, която толкова много ни плаши. Азиатският грип през 1957 г. е причинил смъртта на на 2 млн. души по света и 15 хиляди във Франция. Хонконгският грип от 1968-69 г. е отнел живота на 2 млн. души по света и на 30 хиляди във Франция, 25 хиляди от които само през декември 1969 г., в пълно безразличие. Би трябвало да изследваме по-скоро нашето възприятие на пандемията, отколкото самата пандемия. 

 

Нашата епоха не е началото нито на глобализацията, нито на болестите; когато чумата и холерата покосявали предците ни, тези бичове са идвали отдалеч. Болестите преминавали с лекота от Азия в Европа и обратното, дори да е било по-бавно, отколкото днес. Черната чума, опустошила Франция през 1347  г., идвала от Крим. Корабът “Св. Антоний”, който пренесъл чумата в Марсилия през 1720 г., идвал от Сирия. Днес не глобализацията е застрашена, а нейното засилване и дори нейното повсеместно разпространение. Една стъпка е направена. Това, което глобализацията развали, нямаме как да го поправим: пред очите ни е спектакълът на това безсилие. 

 

- Страните обаче реагират много различно в зависимост от своите култури. Какво мислите за френската реакция?

 

- В началото двете възможни реакции бяха защита на всички или естествен подбор. Това, което наричат “колективен имунитет”, е цветист и лъжлив израз за “естествен подбор”: населението да бъде оставено да хване вируса, най-слабите да умрат и дявол да ги вземе изоставащите. От страните, които възприеха тази политика в началото - Великобритания, Нидерландия, Швеция -, само Швеция все още я следва. Другите се присъединиха към лагера на “протекционистите”, защото тезата за естествения подбор изобщо не издържа морално - не само защото оставя най-слабите да умрат, но ги оставя в мъчителни условия. 

 

Различните страни, които в по-голямата си част избират да защитят своето население, не го правят по един и същ начин. Страна като Франция, богата, но с всесилна и немощна държава (едното поражда другото), не беше в състояние, въпреки огромния си бюджет за здравеопазване, да осигури тестове, които щяха да позволят целенасочена карантина, нито маски, които щяха да гарантират защита на болничния персонал. Прикриваха недостига на тестове и маски с аргумента за предполагаемата им безполезност. Именно нашето високомерие ни погубва: надувайки, че имаме най-добрата здравна система в света, ние не можахме да противопоставим на един непознат и опасен вирус друго, освен професионалното усърдие на нашите обезоръжени болногледачи. Това е много френско. Самохвалството от една страна, а от друга - разточителни институции, които въпреки това са толкова разядени и лишени от всичко, че само огромната отдаденост на болничния персонал ги спасява от банкрут - същото важи и за националното образонание. 

 

Французите са добре известни със своя индивидуализъм, характерен за обществата, в които междинните съсловия са недолюбвани и държавата управлява всички детайли. Но в една трагична ситуация се открояват именно основните човешки качества. Поведението на индивидите в изключителни времена често е много различно от обичайното поведение. Всеки е съгласен да отнемат част от свободата му, което не означава, че ще отвикне от нея. По същия начин навсякъде виждаме красиви прояви на солидарност. Солидарността е също толкова естествена за хората, както и егоизмът, както показаха Аристотел и Кант. В трагични периоди има негодници, които спекулират на гърба на умиращите, но има и много хора, които рискуват себе си, за да помогнат на другите.

 

- Не трябва ли да преосмислим понятието “прогрес”, след като нашите свръхмодерни общества спряха заради един архаичен бич?

 

- Ако прогресът означава, че ще донесем всеобщо щастие на човечеството, то тогава наистина трябва да преразгледаме тази идея. Но от десетилетия вече не вярваме в тези илюзии за модерността. Напротив, постмодерният момент е по-скоро песимистичен, както Камю беше видял много рано: по-скоро “пречим на света да се разпадне”. Много добре знаем, че сме крехки и дори можем да бъде черногледи по въпроса за климата… Прогресът с главна буква е зад нас. 

 

- Различни ли са реакциите на модерния индивид от реакциите на древния човек?

 

- Човешките реакции, разбира се, са едни и същи през епохите, когато хората са изправени пред едни и същи събития. Удивително е да прочетеш разказите на свидетели за големите епидемии в миналото. Там откриваме серия от поведения, които днес са пред очите ни: бързото заминаване на елитите за провинцията, разпространението на болестта в провинцията; разярените, които се изправят срещу карантината и се обръщат срещу “надзирателите”; множеството слухове за чудотворни или фалшиви лекове; или “Покайте се!”, което някога е приемало образа на Бог отец, а днес това на Майката Земя. В социалните мрежи виждаме всякакви многозначителни глупости, аналогични на шарлатанството от Ренесанса.

 

- След като първо обявиха границите за “безполезни”, сега сякаш нашите ръководители преоткриват добродетелите им…

 

- Трагичните ситуации винаги разкриват глупостите, на които са способни нормалните периоди. Мъдростта на народите знае, че хората се организират и управляват по-добре в близост, че любовта към далечното може да бъде идеал, но никога не трябва да бъде изключителна програма. Наложената идеологическа безграничност, глупавото самохвалство, че “заместваме границите с мостове”, днес са отхвърлени от реалността - но, и това е законът на жанра, на прекомерна цена. Ще платим скъпо за това осъзнаване. 

 

- Какви уроци може да научи Европа от тази безпрецедентна криза?

 

-  Европа се държа като комунистическият другар, който прославя абстрактния човек, докато изоставя съседа си на смъртта: съсредоточавайки се върху универсалния морал, който изисква да приемем имигрантите отдалеч, тя забрави за вътрешната солидарност. Вероятно тази криза ще ни накара да преосмислим локалното и значението на суверенитета. Тази планета няма да бъде нито укрепена, нито защитена от химерата за световна държава. Тя просто има нужда да се поддържа и защитава солидарността между нациите, на първо място между най-близките. 

 

Превод от френски: Галя  Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Световният абстрактен човек

  15 Апр 2020 9:37ч.

  Това с комунистическия другар е точно в десетката. Както комунизмът едно време,така либерализмът и глобализмът в сегашното време поставят на пиедестал абстрактния световен човек,а игнорират и се отнасят с безразличие със семейството си,съселяните си,съкварталците си,сънародниците си. Помним Павлик Морозов. Безбройните либерастки НПО-та дундуркащи правата на абстрактния човек са днешните Павликморозовци. Хич не е добре,че абстрактният световен човек нещо много ми мургавее и му розовеят дланите и стъпалата. А иначе като им кажеш,че либерастията е ъпгрейтван икстеншън на социокомунизма....подскачат като опарени.....либерастчетата,бивши партокомсомолски функционерчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дозъ

  15 Апр 2020 9:50ч.

  Швеция се справя по добре от германия - това е анализа от днес на германския велт - локдауна в германия е грешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  15 Апр 2020 9:56ч.

  Още едно признание от голям учен, че цялата им рейтингова система на образование и здравеопазване на западняците, е един въздух под налягане, продиктуван от високомерие и "синдрома на щрауса" - заравяне на главите в пясъка, пред лицето на автентичните проблеми пред човека и човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Тази планета няма да бъде нито укрепена, нито защитена от химерата за световна държава."

  15 Апр 2020 10:03ч.

  Тази идея не е просто комунистическа, тя е юдейско-мафиотска, т.е. прозелитско-масонска идея на едни заразно болни от самомнение индивиди, дето модернизираха априорната идея за Бога във всекидневна представа за "Великия архитект на вселената".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  15 Апр 2020 11:16ч.

  България - 5 починали на 1 милион, Германия - 42 на 1 милион, Швеция - 102 на 1 милион. Кой се справя по-добре? Примерно, 20 пъти по-добре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Н. Илиева

  15 Апр 2020 11:20ч.

  Верен ясен анализ и с основание философски. Не дървен, не подмолен, не продажен, а добре и вярно мислещ философ. Капка е морето, но чиста капка. Дано практическите импликации на този анализ бъдат за поправка на грешки и грехове на политици и духовници в България: внос на българи от чужбина след въведеното извънредно положение и оставяне на миряните в храмовете поради невярната и грешна позиция на Митрополит Гавриил. С това разумът и вярата са ударени. Текстът показва верен и верен контрапункт на посочените грешки. Благодаря за избора и превода на Галя Дачкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Saudade

  15 Апр 2020 11:23ч.

  Brava!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Апр 2020 11:23ч.

  "Богатите" Западни държави не могат да подсигурят елементарни маски, които струват няколко стотинки парчето. И човек си задава въпроса, дали наистина са богати или всичко е само фасон? "Колективен имунитет" бе измислен поради липсата на маски. Ако имаха достатъчно маски и дезинфекционни средства, щяха да направят както Ю Корея: всеки с маска навън, навсякъде дезинфекционни флакони и живота да протича както обикновено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Апр 2020 11:27ч.

  "Швеция се справя по добре от германия" Швеция НИЩО не прави и затова не може да се говори за справяне. А глупостите, които говорят немците, че Швеция се справя, са едни от тези дето ги критикуват в статията. На милион население в Швеция са умрели 102, а в Германия 42.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Броене на трупове

  15 Апр 2020 11:36ч.

  От утре да започне да се оповестяват ВСИЧКИ починали от заболяване и инциденти и тогава пак ще си говорим за хуманизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Апр 2020 11:45ч.

  Не е логично, по-скоро е липса на логика да се говори, че и без това много хора умират всеки ден от какво ли не и затова не трябва да се обръща внимание на умиращите от вируса. Набийте си го в празните кратуни: Умиращите от вируса не умират ВМЕСТО умиращите от друго, а умират ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ ДРУГИТЕ! Затова в Ню Йорк не смогват да ги погребват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умират ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ ДРУГИТЕ

  15 Апр 2020 12:05ч.

  Ще умират, що да не умират, глобализацията изисква жертви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Апр 2020 12:09ч.

  "Това е правилния начин" Не чакай вируса да ти свърши работата. Тегли ножа на майка ти и баща ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • . Тегли ножа на майка ти и баща ти.

  15 Апр 2020 12:16ч.

  Не можем да я изтребим тая шуробаджанащина като условен рефлекс е, първо за мама и тати се сещаш, гледай глобално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  15 Апр 2020 13:42ч.

  Не е анахронизъм да се обичат и далечни и мигранти, въпросът е в технологията. Доброто е като хлебния квас, то се развива, докато втаса цялото тесто. Но за да се развие, трябва да има някакво място, откъдето да тръгне и където да се поддържа при оптимални условия. В нашия случай това е културата (винаги е било културата, а още по-надълбоко погледнато, боговете). Въпросът е в това, че квасът е нещо, което се разпростира и завладява, колонизира, а не е нещо, което се свива и приема чужд квас, напротив, то надмогва. Затова при производството на вино или при други ферментационни процеси, ако се спазва хигиена и не се вкарат гнилостни микроорганизми, добрите дрожди хигиенизират продукта. Т.е. ако сме видели от опит, че нашата цивилизация е успешна, ние трябва да направим усилия да има оптимални условия за нейното развитие и съхранение, да има някакви затворени кръгове, където тя да се възпроизвежда. Първото е човешкото сърце, после дома и семейството, рода, после по-голяма общност (ЕС, евентуално) и ако ние сме успели, то тогава ще бъдем като „град, поставен на хълм“. От една страна светлината ще свети и ще дава възможност да се „закваси“ света, от друга страна, ще се приобщават само такива мигранти, които са привлечени от красотата на тази култура и могат да се приобщят към нея, изгаряйки чуждия квас. На този културен принцип е извършвана миграцията в миналото, приемани са малко или много „сестрински“ култури и добронамерени хора. Днес комунистическата теория, (либералната е нейна издънка) поставяйки на първо място финансовите и битови условия, а не духовността, се опита да затрие естествения квас на древната ни култура. Тя не покани хора, които ни зачитат, а хора, които се нуждаят от социалните ни фондове и от земята ни, от възможност да разгърнат своите култове. (отговорни за проблемите по родните им места) Затова не, че не трябва да обичаме Човека, без значение откъде идва, но това не може да става за сметка на загубата на културата, която усъвършенства същия този Човек. Т.е. като обичаме човека, нека обичаме и душата му и нуждата й от освобождаване от измами, да сме уверени в себе си и превъзходството нанашата култура. Да даваме и Истина и подслон, а не само подслон, духовна храна, а не само телесна. Проблемът не е в мигрантите, а в напълно погрешните сигнали към тях, че Европа дава пари, но че те могат да внесат своите идоли и да им правят олтари по нашите земи, а нашите политици да ни потискат, за да не им пречим. Нашите политици дори да разрушат крепостите, чрез които браним традициите си и да нахлуят в общността, рода, семейството, налагайки измислена от тях примирителна култура. Ако култура на помирението унищожава Истината, то тя ще наложи властта на лъжите. А ако не обичаш своите си, за да пощадиш традицията им, как ще обичаш чуждите? Изцелението не включва пълно разрушение, както се канят някои днес да се оттласнат в някаква друга посока, изцелението е просто изцеление, щади човека, атакува вируса. Така и Европа не бива да се втурва към някакви грандиозни трансформации на модели и режими, на лутане в крайности, а по-скоро духовни и изцелителни процеси, които да отделят чисто от нечисто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами добре

  15 Апр 2020 13:53ч.

  Има ли някой от - подчертавам - "слабите" , оцелял след лечение на ковид в болнично заведение? Умират С ковид, а не ОТ кодвид. Краят им е предопределен от съпътстващи хронични заболявания. Естественият подбор така или иначе си казва думата - това е движещ природен закон. Тъжно ми е да го кажа, но е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веско

  15 Апр 2020 15:38ч.

  Първото изречение : Със сигурност не е първата световна епидемия, Последния въпрос: Какви уроци може да научи Европа от тази безпрецедентна криза!? Аман от манипулации. Жената си философства - ОК, но никаква реалистична алтернатива. Няма как целия свят да се затвори в кутийките си и да вдигне стени по границите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 999

  15 Апр 2020 16:30ч.

  Колективен имунитет и естствен подбор не са едно също нещо, но това се учи в часовете по биология. Кой да ти я чете тази скучна наука. Достигнат веднъж, колективният имунитет пази еднакво и силните и слабите. Това пак е биология. Сега за слабите, болните и умиращите. Смъртността при поставените на апаратно дишане е над 90%. Увеличаването на броя на апаратите не променя този факт. Това вече е сериозен етичен проблем. Лекарят, поставен в положение да решава кого да интубира, не решава кой да живее. Интубираният има по-малко от 10% шанс. За другите никой не дава данни, не е лесно да се измери, не е престижно, не е работа за страхливи хора. Изправени сме пред природна стихия. Едва ли е възможно да я управляваме изцяло. Длъжни сме да осигурим грижи за страдащите, но не бива да забравяме за тези, които ще преживеят кризата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Егоизъм и Безсмъртие в Наслаждение

  15 Апр 2020 16:58ч.

  Това са новите ценности, това и обяснява защо "цивилизования" свят се тресе .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко Желев-има ли оцелял

  15 Апр 2020 17:05ч.

  Да! В България!В Плевен! Да ме извиняват лекарите,че не мога да им цитирам имената.Но като им слушах интервюто днес си помислих;Това се днешните герои.За съжаление не мога да кажа нито радиото нито времето.Но ставаше въпрос за 70 годишен пациент.С множество съпътстващи заболявания.Това което ме впечатли:Няма установена процедура.Вземат се решения на момента съобразно лабораторни показания и знания на лекарите.На няколко пъти е бил на крачка от апаратно дишане.Но са се справили.А аз се впечатлих защото лечението нямаше нищо общо с тъй наречените клинични пътеки.И когато това мине мисля ,че трябва да помогнем на лекарите да се освободят от бюрократичните безумия.Обещавам и да издиря имената на плевенските лекари лекували болните от ковид 19.И да ги публикувам при всеки удобен случай. Ние объркахме приоритетите си като общество и дано ковит 19 ни отрезви.Но съм песимист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива са им ценностите

  15 Апр 2020 21:43ч.

  Въобще не се учудвам,че Швеция напълно съзнателно се е оставила на "колективния имунитет". Такива са им ценностите. В тая държава е традиция планово и съзнателно да се отървават от проблемните хора. До 60-те години на 20-ти век в Швеция е действала държавна програма за кастриране на малцинството саами, както и за кастриране на хората с умствени непълноценности. Хитлер затова не ги е окупирал - те още преди него са изпълнявали програма за расова чистота и пълноценност. Заради малобройността на етноса и феодалните порядки от Средновековието при шведите има натрупване на кръвосмесителни връзки и съответно голям процент девиантни хора - те и затова често се самоубиват. Програмата за расова чистота се провали и затова в сегашно време напускаха мигранти за да си опреснят и разнообразят гените,но си остават безчувствени и несъжалителни към слабите и болните - просто искат да се отърват от генетично непълноценните..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  15 Апр 2020 22:37ч.

  Всичко хубаво, но ми липсва акцента върху "колективен имунитет", без превзета орнаментика. Това е което ще се случи по неизбежен и рутинен за историята и популацията начин. Случвало се е много пъти и ще продължи да се случва. Слагането на знак на равенство между "не мога да се справя" и "не искам да се справя" е някак прекалено.Очевидно продължават да не осъзнават, че акцента върху "морал", например, дебалансира социалния конструкт и рано или късно ще си намерят якобинеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  15 Апр 2020 23:26ч.

  999 на 15.04.2020 в 16:30 : +1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еволюция

  16 Апр 2020 8:12ч.

  и естествен подбор е силния да победи слабия, да изяде храната събирана от жените, да оцелее от глада, като той изяде храната, да не умре от болести и хищници и най накрая той да създаде децата, които ще носят неговия по силен ген. А слабия ще бъде победен, гладен и ще умре от болести и хищници и няма да остави поколение. Докато цивилизация е и слабия да оцелее, да се нахрани, и излекува от болести и да се спаси от хищници, а силния да помогне на слабия, дори да се жертва за слабия, като слабия също остави поколение. Най първичната цивилизация е създадена от по слаби, но по умни хора, които са използвали страха на хората от зли духове или Богове и са казвали, че могат да направят нещо лошо на стадото с танци, с нещо като някакви действия, които не са характерни за хората, но уж може да предизвика злите духове или боговете.. И така се взема властта в стадото от тези хора, които наричам шамани или жреци. И те казват на мъжете от стадото да вземат камъни и сопи и да подгонят някой едър звяр към близка пропаст, звяра пада в пропастта и се убива и хората му вземат месото и така се изхранва стадото. Това е първичното икономическо общество. После шамана или жреца, казва няколко по силни мъже, но по слаби от най силния, да убият или набият най силния мъж, за да не се опитва той да изяжда храната или да опложда жените. Така тази организация на мъжете се превръща в прощъпалника на държавата, после шаманът казва всеки мъж да има една жена, от която да има деца, които да се изхранват от мъжа. Така се създават основите на семейството. И накрая самият шаман създава най първичната църква. даже той е лекувал хората, жреците са създавали писмеността и образованието и т.н. А религията и обществото се развиват, като се стига до християнството, което е най висшата религия, като и то ще се развива , макар, че е най консервативната институция. За да има прогрес в обществото най важното е да има развитие в религията и църквата, които се правят от Бог. Сега в сегашно време това се прави от Святия Дух, който е във всички хора, и който развива религията и обществото, като катализатор за това развитие се превръща корона вируса. Но този вирус не е предизвикан от Бог, като Святия Дух се бори човечеството да победи вируса, който е реакция на Природата срещу новото развитие на човечеството, което се случва сега. Този вирус случайно се случва точно сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слабата имунна система е в резултат на ГМО храна, стресов живот, несигурност, мизерия - ГЕНОЦИД

  16 Апр 2020 9:57ч.

  Вируси, бактерии, никога няма да свършат. Да се замислят за ГМО храната дето ни набутват и с която отслабват имунитета на хората. То как се нарича това, умишлено да ни правят по-слаби? Геноцид?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  16 Апр 2020 10:00ч.

  „Ами добре на 15.04.2020 в 13:53“ Опира до ценности, дали смъртта за теб е статистика. Когато хората се опитват да осъществят своя добър финал, дали жертват хора или не, това е въпроса. Комунистите жертваха, фашистите също, императори, а също и демократизатори (които бяха наясно, като заляха с оръжие тоталитарните режими, че оръжията ще гръмнат и ще има войни). Това не са ценности, това е зверщина, звярът, за да се наяде, няма скрупули, че убива, за него е добър финала, който е добър за него. Така и хората, които са против карантината искат добър финал за себе си, съзнавайки, че ще загинат хора. Това, че сме смъртни и без друго ще си отидем, не променя факта, че животът е висша ценност. И не само твоя! Този човек със съпътстващите заболявания (но има и без, като онази 16 годишна франзузойка) имат правото да си поживеят още, ако можем да им помогнем, като ги пазим. Днес по новините казаха, че българи измислили формула (лекарство). Само дето няма богати българи, които да инвестират в него и да направят да се издигне авторитета на държавата. (а и да си умножат милионите, евентуално)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 999

  16 Апр 2020 10:49ч.

  Карантината не гарантира нищо. За някой може и да е път към "чистата съвест", но едва ли носи други ползи. За да твърдиш, че си предотвратил нечия смърт с карантина, следва да си наясно с това, кой точно би станал жертва на инфекция при свободен режим. Това обаче, никой не го знае. Казано с други думи - нямаме предвидим резултат от никое действие или бездействие в сегашната обстановка. Остава надеждата епидемията да се самоликвидира в къси срокове. Да се обсъждат заслуги и вина в обстановка като сегашната, е тъпо и нахално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  16 Апр 2020 14:20ч.

  Към "Слабата имунна система е в резултат на ГМО храна, стресов живот, несигурност, мизерия - ГЕНОЦИД на 16.04.2020 в 09:57" - Дали за личния имунитет нямаме и собствена заслуга с волята си да или да не злоупотребяваме със здравето си? С вредните си навици на неваксиниране, личен избор на обездвижване, незакаляване на тялото и духа, вредни храни, алкохол, цигари, наркотици, промискует, в това число и сексуалния, злоупотреба с емоциите, неконтролиране на агресията, гнева , завистта, алчността, гордоливостта, похотливостта, лакомията и т.н.? Към "999 на 16.04.2020 в 10:49: Карантината не гарантира нищо" - Карантината не намалява ли скоростта на репродукция на вируса/вирусите? А при по-ниска репродуктивна скорост не намалява ли вирулентността? И като следствие не намалява ли риска за уязвимите групи? И съответно риска за лекари и мед. сестри? Поне временно, докато здравните, научните, технологичните и политическите системи не се самообучат и приведат към някаква степен на овладяване на тази зараза? За да поемат последващите пикове в годините напред до откриване на ефективни ваксини? Пикове, които да бъдат с по-ниски нива и жертви вследствие именно на карантинния период...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  16 Апр 2020 15:47ч.

  И тая се прави на вирусолог чрез философстване. Да, ама не. Има факти и закономерности във всяка наука, те са изследвани и трупани десетилетия и даже векове. Учат се години в университет и специализации, както и се проверяват при всеки конкретен случай на епидемия. Китай демонстрира как се прави пълна карантина и как се живее след това. Който не иска или не може така, може само да забави развитието с частична карантина, само че загубите във времето не са само от болни от този вирус, те са както на хора, така и на икономика, култура, образование, каквото се сетите. Докато има ваксина ще е така. Според БАН 60% е вероятността пикът да е юни-юли, после ще има спадове и подеми. Дано слънчевата радиация помогне и някое ново или забравено старо лекарство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Част от статистиката

  16 Апр 2020 23:11ч.

  Надевай се мъжо на пияна жЕна - така кажуват у мАкедонско. Хедонистичната,консуматорска сган вече почна да прискимтява,че е затворена и драпа с нокти на вратата да се юрне да беснее по дестинациите. Накрая всички ще дойдат на "акъла" на Швеция ама същевремонно лицемерно ще ни обясняват какви спасители и хуманисти са. Още не е дошъл първият пик,а до нагодина ще има още 3,4 или 5 пика.... и така докато открият ваксина - кой оцелял,оцелял,а останалите ще са част от статистиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  17 Апр 2020 1:52ч.

  999 e прав. Няма равенство между колективен имунитет и естествен подбор. Колективен имунитет може да се постигне и с ваксинация, което е изкуствен подбор. Да се достигне достатъчно ниво на колективен имунитет, не значи, че човекът като разумно същество ще остане пасивен пред опасността. Той ще прави най-различни неща с добри намерения и накрая все пак се достига до спиране на епидемията след, като около 2/3 от популацията станат имунни срещу вируса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От векове

  17 Апр 2020 8:42ч.

  Поне на мене ми е ясно кой "колективен имунитет" критикува тая жена. Въобще не става въпрос за имунитет придобит от ваксина,а чисто и просто лицемерно прикритие на естествения подбор - те това англосаксонците го умеят от векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И тая се прави на вирусолог чрез философстване."

  17 Апр 2020 10:00ч.

  Ти пък къде си тръгнал да философстваш като вирусолог бе, пишман експерте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов на 15.04.2020 в 11:16

  17 Апр 2020 15:01ч.

  А Беларус без никакви карантини - 4 починали на милион...та кой се справя по-добре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тачо

  18 Апр 2020 19:43ч.

  ""Европа се държа като комунистическият другар, който прославя абстрактния човек, докато изоставя съседа си на смъртта"" ... Каква мъдрост! Каква дълбочина на мисълта!... Комунизмът винаги е бил против абстрактността и ни изостави в ръцете на съседите ни демократи от ЕС... но ваксинирани и май по-леко понасящи вируси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • эфх

  19 Апр 2020 13:28ч.

  Стремежът мида извадя нещо смислено от обърканите размишления на госпожата се провали 1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой се справя по-добре: България, Беларус, Гърция

  19 Апр 2020 18:50ч.

  Ето прочетете за 70-год човек излекуван от вируса в Плевен: .............. ........................ https://news.bnt.bg/news/izlekuvaniyat-ot-covid-19-pacient-ot-plevenskata-bolnica-e-veche-v-doma-si-1049219news.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анастасия

  19 Апр 2020 21:58ч.

  Козма Прудков го е казал кратко и ясно: "Лесно е да обичаш цялото човечество, трудно е да обичаш отделния човек".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи