Сърби съдят НАТО за бомбите с 15 тона обеднен уран по време на войната

Сърби съдят НАТО за бомбите с 15 тона обеднен уран по време на войната

Автор: obektivno.bg. На снимката: НАТО бомбардира Белград, 21 април 1999 г.

През 2022 г. Сърджан Алексич, адвокат от Ниш, Сърбия, започна съдебен процес срещу НАТО. От 2017 г. (когато започна събирането на доказателства) до днес над четири хиляди граждани на Сърбия, както и на Косово, са проявили интерес да съдят НАТО поради собствените си ракови диагнози и диагнози на членовете на техните семейства, които са починали и които според тях имат пряка връзка с бомбардировките на Югославия през 1999 г., където е използван обеднен уран.

НАТО вече призна, че са хвърлили над 15 тона обеднен уран над Косово и южните части на Сърбия като Прешево, Буяновац и Враня.

След войната над тридесет хиляди души всяка година в Сърбия са диагностицирани с рак.  Преди бомбардировките през 1999 г. броят на диагностицираните с рак е бил по-малко от седем хиляди годишно. Сърбия e страната в Европа с най-висока смъртност от рак и втората в света по този показател след Монголия, по данни на World Cancer Research Fund International.

Анджело Фиоре Тарталя, адвокат от Италия, е част от правния екип на Сърджан Алексич и го съветва по делата, заведени срещу НАТО от името на сръбски граждани.

Тарталя е спечелил над 350 дела в Италия, където е доказал, че италиански войници и офицери в мироопазващите сили, които са били разположени в Косово (след бомбардировките), където е хвърлено най-голямо количество бомби с обеднен уран, са диагностицирани с рак. Много от тях са загинали като пряка последица от урана в бомбите на НАТО, според адвоката.

При кръвния им анализ е открит 500 пъти повече метал от нормалното. Над седем хиляди италиански войници и офицери са диагностицирани с рак след службата си в Косово, а 400 са починали. Важно е също така да се подчертае фактът, че не само в Сърбия се наблюдава огромно увеличение на раковите диагнози, но и в съседни страни като България, Румъния, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Смята се, че частиците от урановите бомби се разпръскват на широк периметър след поразяване на целта си (в зависимост от редица фактори) и че отнема много години, за да се разпадне уранът, като той остава в почвата. Според съдебните искове НАТО не само е отговорна за „престъпления срещу човечеството“, когато използва тези бомби и оставя след себе си остатъчни замърсявания, те са извършили и  престъплението „екоцид“, като са повредили и разрушили екосистемата и биоразнообразието на Сърбия, според съдебните искове. Въпреки че това все още не е признато за престъпление по международното право, то се обмисля, така че виновните да могат да бъдат държани отговорни за престъпления като опасно замърсяване.

Сърджан Алексич и неговият екип от адвокати досега са събрали медицинската документация на 1 500 граждани, а 35 дела са били заведени във висшия съд в Белград. Всеки месец те завеждат по 10 нови дела и ще продължат да го правят. В случаите, когато ищецът е починал, членовете на семейството са препратили медицинската документация и ще продължат процедурата от тяхно име.

Сърджан Алексич и неговият екип от адвокати не се интересуват от финансова изгода и не таксуват клиентите си за юридическата си работа, тъй като повечето от ищците са от южните части на Сърбия, които са изключително бедни и вече са продали почти всичко, което притежават, само за да бъдат лекувани от рак, съобщават сръбски медии.

Сърджан Алексич също има личен мотив, тъй като майка му и много от членовете на семейството му от селото му близо до Буяновац са починали от рак след бомбардировките на НАТО.

НАТО отговори, че има имунитет и че не трябва да отговаря пред висшия съд в Белград заради Транзитното споразумение, подписано през 2005 г. между Сърбия и НАТО и присъединяването на Сърбия към „Партньорство за мир“ през 2006 г.

Транзитното споразумение и „Партньорството за мир“ нямат връзка с правните казуси. Транзитното споразумение е споразумение, което позволява на съюзническите сили, служещи като част от КФОР, да преминават през сръбска територия. Партньорството за мир е сътрудничество на Сърбия с НАТО и Трибунала в Хага. Сърджан Алексич казва, че имунитетът не може да бъде приложен със задна дата, тъй като бомбардировките са извършени през 1999 г., а споразуменията са подписани шест години по-късно.

Още по темата: НАТО проведе „нечовешки експеримент“ на Балканите: сръбският здравен министър 

 

 

Коментари

 • джо гладника

  19 Sep 2023 12:09ч.

  айде тато, да... нато. :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик

  19 Sep 2023 12:13ч.

  На сърбите леко им се размина, щото имаше вариант да ги върнат във времето на австроунгария

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  19 Sep 2023 12:16ч.

  Сърбите и без скапания ЕС са доста по-напред от нас, евродупедавец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбите

  19 Sep 2023 12:24ч.

  са по-напред от нас само в главите на хората, които са убедени, че НАТО е нападнало Русия. Както се казва, в България глупаци бол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само кон с капаци

  19 Sep 2023 12:26ч.

  Може да твърди подобна глупост. И не мога да разбера как тъжите за отколешния ни враг Югославия дето дори по времето на соца ни въртеше номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за Само кон с капаци 19 Sep 2023 9:26

  19 Sep 2023 12:42ч.

  а само катър на соросоидна хранилка може да близогъзи тия, които са сринали с бомби софия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  19 Sep 2023 13:27ч.

  Ми отскочете поне до комшиите, бе балъци....попътувайте по комшийската неевропейска магистрала и

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  19 Sep 2023 13:29ч.

  Ми попътувай поне до комшиите бре, евроджендър.......виж тяхната неевропейска магистрала и я сравни с боловите европейски пътища, дето са като швейцарско сирене...Опростявам нещата до магистрали, щото евроатлантически Ганьо за повече няма капацитет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том

  19 Sep 2023 13:52ч.

  Май си забравил титовите тунели и какъв беше пътя до Ниш преди магистралата. Отделно след нови сад се караше в едно платно. Околовръстното на Белград се строи 15 години. А къде им е метрото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  19 Sep 2023 14:16ч.

  Бахур, минаваш Калотина и излизаш в Хърватска или Унгария все по магистрала, Белград определено е по-читав град от София, на която околовръстното се строи от 89-та насам, догодина пускат скоростния влак Белград-Будапеща, който им го правят китайците и пр. и пр., тъй че айде у лево, бегай да гласуваш за Терзиев и да борите комунизма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик

  19 Sep 2023 15:01ч.

  Тончо що не бегаш у матушката ами за Западна Европа пишеш, смехурко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  19 Sep 2023 15:35ч.

  И къде точно съм споменал Матушката, ако моЕ да ме цитираш, сопол, или така, по инерция я карате евроамбриажите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  19 Sep 2023 18:36ч.

  Да ,ти си искински преставител на тази група - НАТО няма нищо общо, само дето дава оръжията! Идиот!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  19 Sep 2023 22:58ч.

  Съжалявам,но на подобно твърдение е способен или кон с капаци или трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  19 Sep 2023 12:22ч.

  Интересно е и да се публикуват резултатите от анализите на американски екип за взривилата се ракета в Константиновка. Публикувано вчера в Ню Йорк Таймс. https://www.nytimes.com/2023/09/18/world/europe/ukraine-missile-kostiantynivka-market.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майката на костов

  19 Sep 2023 13:27ч.

  И като го осъдят, какво ще стане? Най много пак да ги бомбардират! НАТО е терористична организация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократопаветник

  19 Sep 2023 14:18ч.

  Ама ние си искаме легендата за Чернобил как сме се тровили с марули и дъжда на 24 май и как слушахме тайно "Свободна Европа" (нямаше банани)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно, скоро няма да имаш и ток за да слушаш каквото и да било!

  19 Sep 2023 14:46ч.

  Или ще е толкова скъп, че все едно пак нямаш. ............. А, и банани не е сигурно, че ще можеш да си позволиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът не може да ни учи на свобода

  19 Sep 2023 17:54ч.

  На този фон, все повече става ясно, че аварията в Чернобил е инсценирана от Запада. Събитията с танковите снаряди с обеднен уран, които Западът без задръжки дава на укрохунтата, го доказват. Да не говорим пък къде японците, които продължават да подгъзуват на США, си изхвърлиха радиоактивната вода от разрушения реактор във Фукушима тия дни. Абсолютен екологичен цинизъм винаги ни е демонстрирал Западът. Не им пука за никакви човешки права, ама иначе на приказки по стъгдите - първи кипри и бой в гърдите, че те били свободните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  20 Sep 2023 15:31ч.

  До Само кон с капаци 19 Sep 2023 9:26ч. ДоСамо кон с капаци 19 Sep 2023 9:26ч. Познавам много сърби, които обичат България повече от такива като теб. Работиха тук с години и искаха да вземат българско гражданство и да инвестират у нас... А през 1994 година се радваха на българските футболисти повече от българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  20 Sep 2023 22:49ч.

  Някой погрижи ли се за българските военни които взеха участие в тази операция? Къде са нпо- тата? Каква статистика има м-вото на отбраната и външното за заболелите българи? Къде са тия с евроатлантическите ценности дето се “борят” за правата на човека като БХК???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка "медия" без контакти и авторство на статиите е фалшива и субект за дезинформация

  21 Sep 2023 1:04ч.

  Хората с критично мислене не си позволяват да се информират от такива медии, защото са източник на пропаганда и лъжи. Това е антижурналистика, както и тези, които я препечатват и разпространяват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Sep 2023 18:50ч.

  измряха хора от двете страни на границата съдете ги до дупка аз ви подкрепям

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи