Руският канал "Рыбарь": Българското оръжие в Украйна - какво крият властите в София

Руският канал "Рыбарь": Българското оръжие в Украйна - какво крият властите в София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Източник: Телеграм канал "Рыбарь". Един от най-сериозните информационни канали, които следят войната в Украйна.

От известно време в мрежата се въртят кадри с български реактивни противотанкови гранатомети Bulspike-AT, а също и с термобарични боеприпаси ТВ-7V, открити в Маринка. Оръжието е намерено при обиск на украинските огневи позиции.

България е една от малкото страни-членки на НАТО и Евросъюза, чиито власти официално отказаха да доставят оръжие на Украйна. В края на април комисията по външната политика прие решение, че помощта ще се ограничи в хуманитарната и финансовата сфери. В началото на май беше съгласувана и резолюция, предполагаща ремонт на украинска военна техника за сметка на България. Въпреки това, в Независимата (име, с което се нарича Украйна – б.пр.) изплуват български снаряди.

Откритите в Маринка термобарични боеприпаси се произвеждат във „Вазовия машиностроителен завод“ (ВМЗ) в Сопот.

Групата на Рибаря, Балканската сплетница и Варшавската русалка (псевдоними на журналисти, публикуващи в Телеграм – б.пр.) реши да научи повече за дейността на българското оръжейно предприятие. И успяхме да открием много интересни неща.

„Вазовият машиностроителен завод“ веднага се оказа замесен в няколко крупни скандала, като започнем от доставянето на оръжия в разрез със сключените договорености, минем през подправяне на документи и стигнем до снабдяване на терористи.

Взривове в складовете и липса на патенти

Както се оказа, производството на откритото в Украйна българско оръжие на „Вазовия машиностроителен завод“ се осъществява без разрешение. Според данните от Патентното ведомство на Република България, предприятието от ВПК официално е прекратило производството на термобарични снаряди още през 2014 година. На практика обаче то продължава производството, но вече без патенти.

ВМЗ влиза в списъка на 11-те най-големи отбранителни предприятия в България и е специализиран най-вече в производството на боеприпаси по съветски образец. Географията на продажбите обхваща целия свят – независимо от съмнителното качество, българските снаряди се търсят по всички континенти.

Слуховете за това, че продукцията на завода попада и на украинския фронт, се носят отдавна.

През 2020 г. прокуратурата в България обвини шестима руснаци за взривове в складовете на ВМЗ, където уж се съхранявало оръжие, предназначено за Независимата. Вярно е, че тогава така и не успяха да намерят „руска следа“ и се ограничиха с голословни обвинения.

Има основания да се предполага, че поредицата от взривове е опит на служители от самото предприятие да прикрият следите на доставките за Украйна, какъвто беше случаят с чешкото предприятие във Врбетице.

Ръждясали снаряди за реекспорт

През юли тази година в българската преса бе разобличена схема, по която властите заобикалят парламентарната забрана и продължават да изпълняват договори за доставки за Украйна на произведени във ВМЗ боеприпаси чрез „посредници“ – Полша, Чехия и Румъния.

В изданието „Бивол“ бяха публикувани документи, потвърждаващи, че българската компания Alguns е предала голямо количество снаряди за РСЗО „Град“, гаубици „Гвоздик“ и „Акация“ на румънската корпорация RomArm. По-нататък, съгласно уговорката, RomArm е трябвало да ги препродадат на дъщерната си фирма Nanotech Defence SRL. А на свой ред вече тази компания е пряк доставчик на оръжия за Министерство на отбраната на Украйна.

В Alguns са получили 36 милиона долара аванс от банкова сметка във Великобритания, при обща стойност на сделката 200 милиона. Тя би могла да мине незабелязано, само че участниците в нея се провалят, поради желанието си да извършат машинациите колкото може по-бързо, както и поради банална алчност. Става дума за това, че предадените на румънската страна снаряди се оказват с крайно лошо качество и ги връщат обратно.

В опит да спасят репутацията и парите си, ръководството на Alguns се обръща с искане към българския завод ВМЗ да ремонтира боеприпасите за следваща препродажба в Украйна. Това обаче застрашава да наруши сроковете за доставки по други договори и поради това ВМЗ отказва.

И заплаща със смяна на ръководството: заемащият по това време длъжността премиер-министър Кирил Петков, известен с тесните си връзки със западни партньори, поисква да бъдат уволнени четирима от петимата членове на Съвета на директорите.

Историята предизвиква широк резонанс в България. И тук изплува още един неприятен факт: тези боеприпаси са били закупени от компанията Alguns в Беларус. Беларус не е давала съгласие за следващ експорт на оръжието.

„Проруските“ чиновници и тайната военна помощ.

Иронията на ситуацията се състои също и в това, че за издаване на разрешение за експорт на оръжие в трети страни в България е нужно съгласието на Междуведомствената комисия по контрол на износа и неразпространието на оръжие, чийто глава е министърът на икономиката.

Към онзи момент постът се заема от Корнелия Нинова, която по съвместителство е и вицепремиер в коалиционното правителство на Петков. Председателят на „проруската“ Българска социалистическа партия в интервюта нееднократно е отричала български доставки за Украйна. А през пролетта на тази година даже обеща да излезе от управляващата коалиция, ако парламентът се съгласи да доставя оръжие за Независимата.

По информация на журналисти, сделките са били подготвени от представители на София и Букурещ още през април, когато е имал посещение в Румъния бившият премиер на България Кирил Петков, който също публично отрича военна помощ за Украйна. Покупките са проведени активно от средата на март до края на юли.

Замесените чиновници са получавали големи подкупи за даване на съгласие: в условия на поскъпване в пъти на стойността на боеприпасите на фона на бойните действия, търговците на оръжие не се скъпят на подкупи. По „странно“ стечение“ на обстоятелствата в същия период обемите на производство във ВМЗ рязко се качват.

Румънски обществени поръчки и фалшифицирано съгласие 

Историята е не по-лоша от екшън – независимо от официалната забрана за оказване на военна помоща на ВСУ, в София се прави точно обратното.

Властите в републиката заобикалят забраната на парламента и доставят на украинските военнослужещи оръжие през Полша, Чехия и Румъния. Продадените в Румъния боеприпаси се оказват с не по-добро качество, а освен това са били закупени без право на предаване на трети страни.

Българската компания Alguns се сдобива с тях от правителството на Беларус още в 2015 година. И в Минск би трябвало да се изненадат, че оръжието е отишло за реекспорт: споразумението не го е предвиждало. Но от белоруска страна не са последвали коментари, там по принцип не обичат да се говори за продажби на оръжия.

Оказва се, че българите просто са подправили съгласието на държавната компания ГВТУП „Белвнешпромсервиз“. Съобщава се, че компанията е информирала Alguns за „отсъствието на препятствия за реекспорт на продукцията в трети страни“. Именно този документ от 2017 г. става официално основание за следващите сделки на българската фирма Alguns с румънската RomArm, която е трябвало да пренасочи стоката за Украйна.

Между другото, в 2015 г. се случва още една занимателна история.

Същата тази Alguns е доставяла в Сирия закупени в Беларус управляеми ракети с противотанков комплекс 9М113 „Конкурс“. Всичко това се случвало в рамките на договор с компанията Purple Shovel LLC от Делауеър, която е спечелила търг на Главното управление на войските със специално назначение на Министерство на отбраната на САЩ (SOCOM).

От ведомството потвърдиха произхода на ракетите.

Мрежа на доставките в Източна Европа

Скандалът с белоруските боеприпаси далеч не е първият в историята на българската фирма Alguns. Подобни машинации са правени и преди от нейните служители.

През 2015 г. фирмата купува от албанската експортна компания MEICO 17,5 милиона китайски патрони, 350 миномети и 40 хиляди снаряди към тях. Остарелите образци на оръжие не били в най-добро състояние, но това не смутило българите. Защото не били предназначени за България – оръжието отивало в Близкия Изток.

Що се отнася до завода ВМЗ, чиито некачествени продукти Алгунс се опитва да продаде на румънците, за да ги доставят на Украйна, той от дълго време доставя оръжие на въоръжените сили. В допълнение към българските Алгунс използва за тази цел цяла мрежа от фирми за уплътнения в Източна Европа. 

Например, от 2019 до 2021 година украинското предприятие „Спецтехноекспорт“ е внасяло продукция на ВМЗ чрез полската Arm Techsp. Zo. А през юли 2019 г. държавната компания, влизаща в състава на „Укоборонпром“, придобива партида български боеприпаси от полската компания MEGMAR LOGISTICS & CONSULTING.

Съдейки по данните от полския регистър на фирмите, самата компания не произвежда никаква военна продукция, а е дилър. Затова пък, такива боеприпаси са в масово производство във ВМЗ.

Българските подизпълнители на САЩ

Относително младата фирма Alguns, с чиито старания продукцията на ВМЗ достига в ръцете на ВСУ през Полша и Румъния, има богата история.

Основана през 2008 г., компанията се специализира в купуване на остаряло оръжие и боеприпаси и продажбата им в Азия и Африка.

През 2015 г. комапнията става участник в скандал. В склад под аренда се произвел взрив: загинал някой си Франсис Норвило от Тексас. Той се оказал сътрудник на Skybridge Tactical – подизпълнител на американската Purple Shovel, реализираща договорите с Главното управление на войските със специално предназначение на САЩ (SOCOM).

Собственик на Alguns е Алекдандър Димитров, тясно свързан с криминалния авторитет Боян Петракиев, известен като „Барона“. И двамата са родом от гр. Сливница и започват пътя си с контрабанда в Сърбия. В 2004 г. основават съвместно предприятие за продажба на скрап, а впоследствие се захващат с продажба на съветско въоръжение на американски подизпълнители.

Петракиев лично „препоръчал Димитров на влиятелни хора, за да може да влезе в оръжейния бизнес“ и връзките му помогнали да стане успешен търговец на оръжие. Дори скандалът със загиналия американец не навредил на кариерата на Димитров.

В края на 2016 г. по сметката на свързаното с него предприятие Osiris Global Trade Limited от американска фирма постъпват още 31 милиона долара. Сделката е проведена под прикритието на финансово учреждение, ръководено от държавата.

Същата компания фигурира и в платежните на Purple Shovel, но всъщност никаква Osiris Global Trade Limited не съществува на практика: зад кухата фирма се крият «Оро Инвестмънтс», чийто собственик в регистъра е същият този Александър Димитров. Чистата печалба на компанията за периода 2015-2020 г. е почти 300 милиона лева.

Оръжие за терористите и безпрецедентен ръст на печалбите

Българската Alguns се изявява като фирма-посредник за доставка на продукцията на оръжейния завод ВМЗ не само в Украйна. В рамките на договора с американската Purple Shovel в 2015 г. българите натрупват състояние от снабдяване с оръжие на терористичните групировки в Близкия Изток. В това им помагат азербайджанци.

- От Външното министерство на Азербайджан са изпратени инструкции до посолствата в България и други европейски страни. Те трябвало до оформят дипломатическо разрешение за полети на Silk Way Airlines. Опасните товари, които превозвала авиокомпанията, всъщност се оказали българско оръжие, продадено от Alguns на американската компания Purple Shovel. През декември 2014 г. Командването на специалните операции на САЩ (SOCOM) е подписало с нея договор за доставка на бълагрско оръжие и боеприпаси на стойност над 26,7 милиона долара.

- През 2016 и 2017 година голямо количество от продукцията на ВМЗ е било доставяно на терористите и от Саудитска Арабия, с помощта на компанията Silk Way Airlines. Един от тези «дипломатически» полети, официално пътуващ към Република Конго, е бомбардиран с минохвъргачки SPG-9, произведени във ВМЗ. После иракската армия намира оръжие на склад в Ислямската държава Мосул. Наред с азербайджанските авиолинии, за прехвърляне на оръжието е използван и корабът „Мариан Даника“, круизиращ по маршрут Бургас – Джеда.

- През декември 2016 г. по време на репортажите от боевете за Алепо, българските медии откриват подземен склад с оръжие на терористичната организация „Джебхат ан-Нусра“ с два милиона снаряди и 4000 ракети „Град“. За страна на произход на стоката е била посочена отново България. И ако през 2013 г. българското предприятие се е намирало на границата на фалита, то през 2016 г. (когато е пикът на доставките за Близкия Изток), ВМЗ показва увеличаване на годишния си приход с 392,5% в сравнение с 2015 година.

- Същото наблюдаваме и днес, на фона на доставките за Украйна, които по общо мнение не са одобрени от българския парламент. Когато правителството разформирова Съвета на директорите на българския завод, неговият председател се оправдава, че за първото полугодие на тази година е успял да увеличи печалбата двойно.

Българското оръжейно предпирятие и неговият посредник Alguns, замесени в крупни скандали и машинации, продължават да заработват милиони от доставка на оръжие в зоната на конфликта. Независимо от това, че властите в страната настояват на обратното. В преследване на печалба при оформянето на договорите за реекспорт, българите са готови да нарушават както договореностите с партньорите си, така и собственото си законодателство.

 

Източник: Телеграм канал "Рыбарь"

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

Публикуваме отделно схемите и на английски език:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  21 Sep 2022 20:07ч.

  Страхотно е наистина ако руските орки биват избивани с българско оръжие. Трябва да се гордеем от този факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  21 Sep 2022 20:16ч.

  Кефа на идиота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киропитек

  21 Sep 2022 21:50ч.

  ЗИП, наистина не си добре, толкова ли екшъни си и изгледал и игри с пуцане извъртял, без да излизаш дори на балкона или да ходиш до тоалетна, че пишеш такива неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  21 Sep 2022 22:37ч.

  Внимание менте! Не употребявайте. Опасно е за психиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто нормален

  22 Sep 2022 9:04ч.

  ЗИП, тичай направо да се биеш в Украйна, тогава ще си още по - горд. Нямат свършване глупаците по тази земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо

  22 Sep 2022 16:46ч.

  Кефа не на идиота, а на евпоатлантическия дебил. Сигурно и оргазми е получавал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  22 Sep 2022 20:25ч.

  Пълен идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон бен Дейвид

  21 Sep 2022 20:10ч.

  Кой има интерес да вкара България между шамарите ? Тюркието евентуално , но за какво ? Да си вземе кържалито и южните провинции ? Но за какво са и на тюркието земите до Стара планина ? Има си достатъчно земи в Анатолия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  21 Sep 2022 20:18ч.

  А Корнела де вил - целата в бело!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да запалим свещ в памет на Рашистан

  21 Sep 2022 20:18ч.

  Щом и в град Омск има протести, ботокс гнома е пътник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  21 Sep 2022 20:22ч.

  Евроатлантическите идиоти свещи не палят .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бегайййййййййййййй хахахахахахаха

  21 Sep 2022 20:22ч.

  В руските търсачки днес най търсените неща са: 1. Как да напусна Русия? 2. Как да си счупя безболезнено ръката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питам

  21 Sep 2022 20:23ч.

  Как разбра?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  22 Sep 2022 6:41ч.

  Проф. Тагарев го съобщи лично по всички централни емисии новини ! А той е безпристрастен, евро-анАлитик нали ? Не може да не е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Секс куклата Лена

  21 Sep 2022 20:25ч.

  Чий го дириш в руските търсачки, изтърсако?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киропитек

  21 Sep 2022 21:56ч.

  Русомразците са скрити русофили, ровят ежедневено руска преса, телевизия и преводни такива да се захранят, опияняват се, после оригиналничат жлъчно. Като отявлението мъжкарчета хомофоби, част от които са неосъзнати мъжелюбци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  21 Sep 2022 20:28ч.

  Преди месеци в репортажи на журналисти по превзети позиции на уСраинците показваха българско оръжие-по маркировката се виждаше.Имам и снимки в телефонът си от тези репортажи. Гадна колония.Слава на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  21 Sep 2022 20:32ч.

  Българско РПГ, подарък на украинците и кандидат за изтребване на мобилизираните орки https://www.youtube.com/watch?v=Jtw2nvVEvQo Браво !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бре

  22 Sep 2022 16:48ч.

  Мунчо, ти освен да крадеш чужди никове, нещо друго можеш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой въвлича България във война

  21 Sep 2022 20:35ч.

  Това е престъпление,лудост. Малоумници и много прости. Завода става мишена . И кой носи отговорност ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  21 Sep 2022 20:40ч.

  Сам го казваш - ние, добре платените малоумици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тюркието

  22 Sep 2022 6:34ч.

  Има желание да си върне Османската империя, а не Кърджали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  21 Sep 2022 20:38ч.

  Болшевико-фашистката страна е пред разпад. Руснаците масово се разбягаха по летища и гари, товарят набързо колите и заминават в бившите соц републики-станове. Чудят се как да се осакатят, само за да не ги пратят в Украйна на среща със свети Химарс :) А родното зомби-комунист се превъзбудило тука, все едно кой знае какво станало. Абсолютни полезни идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  21 Sep 2022 20:44ч.

  А ти, о неразумни юроде, поради что се радваш - абсолютно безполезен идиото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиотите винаги са много радостни,

  21 Sep 2022 21:08ч.

  дори когато собствения им дирник гори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  21 Sep 2022 20:57ч.

  поне и руснаците вече знаят кой трябва да висне на ченгела....ама стават и катастрофи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете статията и пишете какви ли не идиотщини

  21 Sep 2022 21:22ч.

  Но не забравяйте и че в Русия са грамотни и четат. След това не се чудете защо България е в списък на неприятелските държави и защо Газпром дори не иска да отговори на писмата на Булгаргаз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хай Буй

  21 Sep 2022 22:16ч.

  Аз съм спокоен, щото щом четат, няма начин да те пропуснат и тебе. И заради теб няма да ни гръмнат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Манчо

  21 Sep 2022 21:34ч.

  За всичко се плаща и невинните българи ще трябва да платят за разгула на един файтон русофоби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ashurbanipal

  21 Sep 2022 21:45ч.

  Всъщност статията е путинско рамо в полза на агените им от Възраждане. А четящите носталгици по СССР чувстват болка от ляво заради националистическо-патриархално-религиозно управление на Русия, без да се замислят, че управляващите в СССР се обявяваха точно срещу този вид управление. Сковаващата мозъка инерция на старостта е тъжно да се наблюдава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Модифицирана Тиква

  21 Sep 2022 22:00ч.

  Агентите на Русия са Продълж. промяната, Възраждане засега са просто симпатизанти без членска карта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свети Химарс

  21 Sep 2022 22:09ч.

  В НАТО и Украйна доста са се посмели на мобилизацията на 300 хиляди учители, заварчици и шофьори ахахахахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хай Буй

  21 Sep 2022 22:21ч.

  Смееш се, ама в Русия не им до смях. Лекарствата против диария са изчерпани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧИЧО ВИЧО

  21 Sep 2022 22:14ч.

  Ужаст! Сега научих, че BG продавала оръжие на UA . И че невинни руски освободители гинат от тях...И че българи и чехи са се самовзривили за да не ги хванат, че са част от престъпен бизнес. Потресен съм!!! Абе, Дачков, що не се гръмнеш с който и да е продукт на ВМЗ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  21 Sep 2022 22:37ч.

  вичка...кат ви знаем кви богатири сте и кви воини сте...то няма толкоз памперси бе....деба педала ти деба...ше ви тричаме ..ваща мама реститутска...и джендърска

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГРАД КОЗЛОДУЙ

  22 Sep 2022 0:56ч.

  МИР МИР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много трол бе!

  22 Sep 2022 1:06ч.

  Да не плащат тройно заради празника?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  22 Sep 2022 9:29ч.

  Алоооо, комуниктити, пардон. Алоооо, социалиститииии, пардон. Ало, либераститииии, сминети си туй чучало преди да ни е вкароло у поредната война с непропорционално голям протиник, ваща...разбирати ми, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Sep 2022 10:21ч.

  Българското оръжие си тече - с Нинова или без - все тая. Самолети СУ25, снаряди - 100 и 122 мм, стрелкови оръжия и пр. Може би половината от лекоте съветски оръжия на Украйна са български. Аз съм горд с този факт, а Нинова тук, Нинова там - малко ни засяга. За живее Балгаро-Украинската дружба и да пребъде във вековете !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • корнела

  22 Sep 2022 10:27ч.

  Е, добре, изнасяме оръжие за Украйна през частни и държавни фирми за трети страни. Е, и? Аз съм сигурен, че ако Русия ни поискат оръжие ще започнем и на тях да продаваме през трети страни. парите не миришат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българска фирма транспортира тялото

  22 Sep 2022 19:40ч.

  https://pogled.info/svetoven/evropa/avantyurist-izlozhi-rakovoditelya-na-polskoto-razuznavane.145080

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саможертвата

  22 Sep 2022 19:42ч.

  Истинската причина за смъртта на човечеца е, че е участвал в т.нар. rat-line, чрез който оръжието, предназначено за Украйна, се отклонява от Полша и се кара в Албания, като подготовка за войната със Сърбия. Затова е сложен венеца "от приятелите от Тирана". Не защото е бягал да се скрие с откраднатите пари за ковид машини. А е убит от другата страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сунитските партньори

  22 Sep 2022 19:44ч.

  Както каза Радев преди време, не искам с българско оръжие да се убиват българи. Т.е., те са знаели тогава, че голяма част от оръжието се отклонява и ще бъде използвано на Балканите, като и България ще бъде въвлечена, а кой точно ще стреля ще се намери. Във войната срещу Милошевич са участвали муджахидини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-простия фрактал

  22 Sep 2022 19:47ч.

  Само че като дойде служебното правителство, подписаха повече сделки от Нинова, защото били готови, партньорите натискали и нямало как да бавят повече. Явно че Радев го профилактираха, а и синята вратовръзка и бялата риза, с които се появяваше в началото на годината все пак значат нещо, както съм обяснил вече няколко пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новичок

  22 Sep 2022 21:20ч.

  Ниновице, как прекарваш нощта ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  23 Sep 2022 17:04ч.

  Тук има толкова кандидати за доброволци за путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bumerang

  24 Sep 2022 14:50ч.

  Срам и позор за проститутската политическа гилдия! Народът се дистанцира, категорично! Това ще се разбере скоро. Който сее смърт, смърт ще пожъне. Двуличието, лицемерието, подлостта , неблагодарността, винаги се наказват от съдбата жестоко до 10 коляно във фамилията. Запомнете го добре! Който не помни историята си, няма право на бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антиорк

  21 Фев 2024 14:54ч.

  За всички българи , любители на орките . Що не си заврете телефоните на онова място дето слънце не огрява. Махайте се от противният западен интернет, счупете си сим картите. Когато Путин изпрати войските си в България , вие ще сте първите предатели на Левски , Ботев ,Караджата. Свиквайте с руските репресии и да се навеждате дълбоко. Срам сте за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи