Руски дипломат: Не може да става и дума за дружба с България

Руски дипломат: Не може да става и дума за дружба с България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Би било голяма грешка Москва сега да се съгласи с исканията на България Русия да възобнови доставките на газ при предишните условия, след като от София бяха изгонени седемдесет дипломати", пише професорът от МГИМО, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи на Русия Сергей Крилов в статия, озаглавена "Новият ред", публикувана от сп. "Россия в глобальной политике" и цитирана от dir.bg.

"Не може да става и дума за миналата (уж) дружба. Това приятелство вече е било предадено от тях многократно", подчертава авторът.

Според Крилов днес ЕС и НАТО са обединени само от едно - от омразата си към всичко, свързано с Русия, и от желанието си да я унижат и унищожат. На този фон е наивно да се предполага, че Русия ще възстанови отношенията си с Европа в същата степен и при същите условия, както преди.

"Днешните европейски лидери - пише авторът - следвайки американските президенти (използвам множествено число, защото Байдън не е първият в поредицата) и различни конгресмени и сенатори, по всеки повод, а често и без такъв, повтарят мантрата, че трябва да се помага на Украйна по всякакъв начин, така че Русия да бъде смазана и демокрацията да възтържествува над авторитаризма. Въпреки това повечето от тях (Прибалтика не се брои) все още се въздържат да призоват за промяна на системата на управление на Русия и на нейния лидер. Освен това те не се колебаят да твърдят, че санкциите не трябва да затрудняват живота на обикновените хора", смята Крилов и заявява, че те (лидерите) не знаят какво правят.

"Но са убедени в своята непогрешимост и в никакъв случай не се замислят за последствията от своите изявления и най-вече действия. Това не е изненадващо, защото повечето от тях са невежи, които не са преминали през школата на практическите действия и не знаят какво означава отговорност. Целият им живот е преминал в рамките на тесни и силно идеологизирани партийни фракции и са сигурни, че ще продължи да бъде така".

В Русия, лесно могат да се намерят аналогии с това в историята, пише Крилов. "В Съветския съюз тези, които се чувстваха несигурни в професията си, често се опитваха да се утвърдят и да се издигнат в партийните или профсъюзните структури. По-късно тези, които успяваха, командваха специалистите и професионалистите в съответните области, което понякога водеше до стагнация на цели отрасли и в крайна сметка стана причина за застой на цялата страна.

В същото време онези политици, които бяха по-интелигентни, се опитваха да основават изявленията си, а още повече решенията си, на мнението на професионалисти, на разработките на структурите, наричани сега Think Tanks. Тези структури бяха в редица авторитетни органи, на първо място в някои отдели на апарата на ЦК на КПСС, научни организации и министерства. И тъй като структурата на държавния апарат в различните страни е приблизително еднаква, трудно мога да си представя, че те не съществуват в днешните Съединени щати или в големите европейски страни. Би било много интересно да разберем как тези структури си представят живота в своите страни и в Европа като цяло след победата. Победата, която е абсолютно нереална, но съществува в главите им и за която западните политици тръбят на висок глас. И съм сигурен, че такива сценарии се разработват. И тези сценарии вероятно са повече или по-малко реалистични. Също така съм сигурен, че основните тези от тези сценарии се докладват на най-високо ниво, където изглежда не им обръщат внимание", смята Крилов и разсъждава какво би станало, ако Русия загуби войната.

"Да предположим, че се е случило второ чудо на Висла (битката при Варшава през 1920 г.), което е мечтата на Варшава и Киев. Руските войски са се изтеглили до линията, на която се намираха преди специалната военна операция... Като (предполагаемо) победена страна Русия може да бъде изправена пред многобройни и разнообразни искания. Просто изхождайки от това, че с губещите не се церемонят. Подходът ще бъде същият като отношението към Русия след разпадането на СССР и края на Студената война в началото на 90-те години на ХХ век, когато в очите на Запада Русия се оказа практически победена и следователно от нея можеше да се иска всичко... В малко вероятния случай, че Русия загуби, от нас ще искат всичко по същия сценарий - възстановяване на Украйна, непрекъснати доставки на всичко, от което Западът се нуждае, пълно подчинение и спазване на правилата, които смята за единствено верни. В същото време Русия, според техните изчисления, ще бъде лишена от достъп до технологии, кредити, оборудване и т.н. С други думи, всички ограничения, наложени от санкциите, ще останат в сила.


Източник: novini.bg

 

 

 

Коментари

 • Крумов

  28 Sep 2022 15:24ч.

  По-точно не може да се каже за сегашната политика на управляващите към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски дипломат: Не може да става и дума за дружба с България

  28 Sep 2022 20:27ч.

  Прав е човекът. За каква дружба може да става дума след като Белязаният ни предаде на американците за една реклама на Пица Хът, а Пияндурникът след него може да не е и разбрал, че вече ни дерът американците. Трагедия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровка

  28 Sep 2022 15:29ч.

  Всичките са хазари в правителството на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Алагьоз

  02 Окт 2022 9:48ч.

  Понеже пък Зеленски и Коломийски изобщо не са хасиди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е комплимент

  28 Sep 2022 15:30ч.

  За България. Да си продават суровините на талибаните и да си горят газта на Мостовая. Абсолютно пропаднала държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпак си ти, българянино

  28 Sep 2022 20:03ч.

  Такива като теб убиха България, завирайки я в ЕСОТАН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти , евроатлантически френд ?

  29 Sep 2022 7:44ч.

  Смени ли си вече пола ? Или още се ослушваша ? Го, го !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Sep 2022 15:37ч.

  Това е важно да се отбележи, щото тукашните върти опашки си мислят другояче! Киро тъпиро и другите либерасти отвориха рана на България която никога няма да зарасне, друго отърване от сегашните елити и богаташи няма, всичко трябва да бъде унищожено, бациликус булгарикус е упорит, но студа и глада са по упорити!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  28 Sep 2022 15:44ч.

  В topwar има дълга критична статия срещу преподавателите в тази светиня на образователната система в РФ. Визиран е журналистическия факултет, но какво ли става в катедрата по външни отношения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А помисли сама, де!

  28 Sep 2022 18:06ч.

  Все ние ли да ти казваме наготово?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Sep 2022 15:58ч.

  И Русия не е безгрешна,вкл. и към България,но в случая са прави,още повече,че настъпи вълче време.А и нека бъдем реалисти:България е само един етикет на държава,зад който стои само /все още/ една територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е същото, ако кажеш

  28 Sep 2022 18:08ч.

  че зад тебе стои само едно тяло. Не е ли вярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  28 Sep 2022 16:05ч.

  Я договаряйте със САЩ България да бъде неутрална, и ние доволни, и вие доволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да сме неутрални на това място

  28 Sep 2022 20:05ч.

  Географията е присъда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Sep 2022 16:09ч.

  Докато не изчистите проблемите с македонизма не може да става и дума за Дружба. Така че процесът е двустранен. Не може да се хвърля вината само върху едната страна, България. Къде бяхте, като ни продаде Горби и Алкохолика?! Та вие самите искахте да се сближите със САЩ, ама видяхте, че не ви зачитат за хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друга

  28 Sep 2022 22:48ч.

  Русия има не малка заслуга за унищожаване на "дружбата". Тя фалшифицираше и манипулираше историята в своя полза и отричаше много исторически заслуги на България, държеше се надменно и унизително по различни поводи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега е същото, преценете колко повече е

  29 Sep 2022 12:59ч.

  само че се изопачава друга част от нашата история. Оказа се че робство не е имало, а само едно чуждо присъствие, а Ботев и другите му съвременници не са знаели това. Самият Ботев почти не се изучава, публицистиката му е полу-легална. Нови филми за Априлското въстание може само да си мечтаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  30 Sep 2022 11:39ч.

  Абсолютно сте прав. Изтътгуваха ни, а сега ние сме виновни. И по нелеп и лицемерен празник от 22.9 няма. Ние сме робска страна, и за никаква независимост не може и дума да става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Sep 2022 16:24ч.

  Празни приказки... всички са наясно, че има скрита комуникация Русия - България, иначе Русия вече да ни беше стопила лагерите. 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не трябва да се преекспонира и правят изводи

  28 Sep 2022 16:28ч.

  цитирана е лична позиция на отделен автор, било то и бивш дипломат, но в никакъв случай не е държавна позиция на РФ. Следва българската публика да знае, че има две Русии, които са във вътрешно противоборство. Една от скритите цели на СВО е вътрешна победа над либерализма, нихилизма, западничеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не трябва да се преескпонира, разбира се

  28 Sep 2022 18:11ч.

  само трябва да се вземе впредвид. Както е казал народът: "Думам ти, дъще, сещай се снахо."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Sep 2022 16:32ч.

  Г-жа Митрофанова е много важен човек на Путин, неслучайно е тук и още по-неслучайно от дъйБъ се убиха да я гонят... неуспешно, разбира се! 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, май успяха

  28 Sep 2022 18:13ч.

  да се самопрогонят от народното събрание. На трети ще стане ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да става и дума за дружба с България

  28 Sep 2022 16:46ч.

  Докато ни управлява, тая либерално красива хунта хунта, ще бъде така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено

  28 Sep 2022 17:10ч.

  Естествено,че не може да става и дума!Направо да се чудиш на тия руснаци,къде са тръгнали да освобождават това неблагодарно и продажно племе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  28 Sep 2022 22:37ч.

  До "Естествено" ако обичаш говори за себе си! Не знам от кое племе си ти "неразумни юроде" НО Българското племе НЕ Е нито неблагодарно, нито продажно! Пфу! Отцеругатели и родотстъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  28 Sep 2022 17:23ч.

  Крупна, огромна грешка е допуснала царска Русия с освобождението на българите. Те просто си искат господар. Не става. Сега Русия може да се поправи . Както казва един кандидат за власт България е нато и нато е България. Т.Е България е мишена и това било осъзнат избор на Българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито е осъзнат,

  28 Sep 2022 19:43ч.

  нито е избор. Но ще се "осъзнае", и като гледам, ще е скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  28 Sep 2022 22:43ч.

  Ха ха, потресен съм от лекотата с която мразиш Отечеството и рода си. Никакво понятие от история и достойнство. Твоите прабаби и прадядовци щяха да бъдат изклани като животни ако царска Русия не бе освободила българите и не бе възсъздала България. Държавата на ДУХА! СРАМ И ПОЗОР! Дано се опомниш някой ден. Бог да ти е на помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  28 Sep 2022 23:01ч.

  Русия не ни е освободила от турците, заради свободата, а за да ни бъде тя господар. И беше дълго време. Проблемът ни е, че ние ние хем искаме, хем не искаме това. Хем се бунтуваме срещу зависимостта и унижението, хем някак не можем без тях. Така и не можахме да си изградим нормални и равностойни отношения. Не че Русия го искаше, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Sep 2022 6:25ч.

  Ако Русия ни е била господар, то какво са за нас САЩ, мила марсианке?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На руснаците не може да се отрече едно:

  28 Sep 2022 17:43ч.

  С високомерието и арогантността си успяват да поставят на място нашите русороби. Когато им обясняваме, че днешна Русия не е това, което е бил СССР, грачат срещу нас, че сме соросоиди, тролове на Козяк и тем подобни опорки. Когато ги зашлеви руски дипломат от кариерата, подвиват опашка и си траят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що бе, на СССР кой му е гонил 70 дипломати и то без всякакви основания?

  28 Sep 2022 18:22ч.

  Ами че Киро просто постави рекорд по унизяване на Русия! Надмина дори предишния ни рекорд когато точно на 40 годишнината на Освобождението подписахме поражението на Русия в ПСВ и то като победители в нея, барабар Петко с мъжете, а именно трите империи: Османска, Германска и Австроунгарска. Благодарност по ганювски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Sep 2022 19:18ч.

  Като изключим група70-годишни дедовци и копейкаджиите, никой в България не иска дружба с руските цървули

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо не ви личи

  28 Sep 2022 21:16ч.

  По изборите. 10 %

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак само ти

  28 Sep 2022 21:42ч.

  Искаш дружба с турските манафи! Голям мерак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фейк ЗИП

  29 Sep 2022 16:02ч.

  Откога руснаците станаха цървули? Не бяха ли ботуши?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косер

  28 Sep 2022 20:17ч.

  На мястото на Русия аз бих бил милиони пъти по-твърд към всички обявили Русия за враг по начина, по който го направиха. Всяко действие има равно (поне) по сила и обратно по посока противодействие. Сърбайте си надробеното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  28 Sep 2022 21:53ч.

  Москва така оказва натиск върху евроатлантическите партии и подкрепя другите, например Възраждане. Ако ПП и ДСБ се сринат в нисокото на изборите, с ново правителство без тях ще направят отстъпки, ако не - няма, а избирателите още повече ще намразят евроатлантиците. За това работят цените на стоките, особено на хранителните, също и тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • все пак

  28 Sep 2022 23:24ч.

  Когато войната се развихри, братушките ще ни освободят отново. Брат брата не храни, но тежко му, който го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  29 Sep 2022 3:27ч.

  Никой не може да те освободи от ограничеността ти за разрушителната роля на Русия на Балканите. България е била само мерак за руски плацдарм до Босфора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да, не е като австрийския "освободител"

  29 Sep 2022 13:06ч.

  който е анексирал всички завоювани територии след всяка война с Османската империя и най-малко се е занимавал да им прави собствена армия и държавна администрация. А последно е анексирал Босна и Херцеговина дори без да воюва с Турция, подарили му ги на Берлинския конгрес другите западняри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големи глупости са написали форумците

  29 Sep 2022 0:44ч.

  НИЩО ново. България винаги е била курвенска държава. ВИНАГИ след като Русия й дарява свободата и я създава като държава, ВИНАГИ България е била в съюзи против Русия. НЯМА военен конфликт в който България да е била на страната на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  29 Sep 2022 3:30ч.

  България винаги е била курвенска държава? Я по-добре говори конкретно за себе си, недей да обобщаваш за другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Sep 2022 6:19ч.

  Е, каква дружба с предатели?! Ама чакай професоре, кой кого предаде? МГИМО гнездото на перестроечните тъпанари... що нашенска мижитурка го завърши. Тия дето не можаха, написаха дисертации в Партийната школа в Горна баня. А днес МГИМО-то наверно пропагандира Сорос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  29 Sep 2022 9:45ч.

  С тапунгери дружба ? Вие сте 200г. назад и 50 встрани. Нищо човешко няма в измислената ви държава. Изостанали, прости и агресивни - кой ще иска да дружи с вас ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми не може ми

  29 Sep 2022 11:17ч.

  По съветско време да не би да беше дружба? Нас отдавна ни купуват и продават. Горбачов ни продаде на англосаксонците. Очевидно е, че не е имало дружба. А сега пък за какъв чеп да сме им?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горбачов предаде, дори не продаде, всичко, де що може

  29 Sep 2022 12:42ч.

  а за плодовете на дружбата знае който е живял през това време. Ако не сте, дайте си сметка, защо сега произвеждаме руски оръжия? Защо не произвеждаме западни или наши? За високотехнологично производство трябва някой който го има да ти даде своите технологии. Например производство на изкуствени диаманти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 12:28ч.

  На този човек не му приляга подобна акцентирано агресивна приказка. По силата на образование, експертиза, занятие - предполага се да знае повече. И той всъщност зтае, но се прави, че не знае. Кото е другият начин да каже, че за големия истината не е като за малкия. А истината е, че и те са ни предавали. И срамът им дори е по-голям, защото те могат да са самодостатъчни, а ние не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предавали са ни разбира се

  29 Sep 2022 12:36ч.

  Всички, които са ни купували после ни продават. Затова България може да мисли само за себе си, а не да се прехласва по фалшиви идеологии. Аман от византийски номера. Последните 1000 години са загубени за цивилизацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирате от дипломация

  29 Sep 2022 12:49ч.

  едва ли чак до степента на Простокиро, разбира се. Точно на него му приляга да каже някои болезнени истини. Като говорите за руснаците, защо не кажете същото и за германците, сега и американците? Те не ни ли предават слагайки откачалки за лидери и вървейки до края с тях? Не е проблемът само до СССР и Горбачов, както си мислехме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Black Sea Tea Party

  29 Sep 2022 15:15ч.

  Ами, то и ние видяхме докъде ни докара дружбата с тях. Като лапаха на Щатите, не им пукаше дали сме в НАТО. Горбачов и Елцин сигурно са българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това приятелство вече е било предадено от тях многократно

  29 Sep 2022 15:52ч.

  Така ли?! И защо пък от нас? Кой развали Съветския съюз, Варшавския договор и СИВ? Ние ли? Кой заряза и нас и редица други страни от Варшавския договор и от СИВ да се оправят както могат и разплащанията между тях вече да са само в твърда валута? Кой популяризира напълно извратения неолиберален дневен ред? Помислете, моля, по тези въпроси и елате пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо това да е предателство специално към нас

  29 Sep 2022 16:11ч.

  техните народи да не би да живееха по-добре от нас тогава? Ако те наистина ни бяха продали щяха да получат нещо за това? Не е предателство когато си закъсал и оставяш приятелите си сами да се оправят, предателство е когато ги продадеш за собствени облаги или тръгнеш срещу тях на бойното поле, нещо което ние направихме и то два пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 0:45ч.

  Кога и какво направихме на два пъти, глупако?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чети историята, умнико

  01 Окт 2022 9:49ч.

  ако това въобще е възможно за роботите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  01 Окт 2022 21:33ч.

  Kakto ti chetesh bibliiqta li? Ne, merci!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  29 Sep 2022 16:02ч.

  Много се извинявам г-н Крилов но тази басня за предаването не е съвсем вярна. Точно вие с Горбачов начело предадохте всички свои съюзници през 89 година. До един. И точно Елцин след това отиде пред американския конгрес да докладва че :" Идол комунизма повержен". Не сте целите в бяло. А сенатори и конгресмени гледаха смаяно пияния позор на Руската държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брат брата не храни

  29 Sep 2022 16:23ч.

  но тежко му който го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е да

  29 Sep 2022 18:19ч.

  Да чуем елитен кадър на МГИМО! Изкуфял руски ястреб! Там е пълно с тях, там им е котилото. Добре че в България има далеч повече мислещи хора и не се връзват на тези дитирамби на чичото размахващ пръст! Българите обичат и уважават руснаците повече отколкото заслужават реално! Те винаги са недоволни от нас! Нищо ново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 0:43ч.

  Цял ден се мъча да си публикувам постинга, но явно Гласове са му намерили цаката. Виждам обаче че Ге. Гурко е синтезирал част от моя постинг и това ми стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 0:49ч.

  В Русия продължавайте по същия начин да възпитавате омраза към българите до последния русофил. После ще се чудите защо и в България не ви понасят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 0:58ч.

  Гурко, И Горбачов не остана по-назад, обади се на Буш старши веднага след като обяви разтурването на СССР да му докладва че с комунизма е свършено. ПОсле пък разправчше на лчво и на дясно как цял живот мечтата му била да унищожи комунизма. За щастие българите бяха под ръка да ги обявят за предатели. Какви ли са кубинците тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  01 Окт 2022 10:41ч.

  под "дружба" москалите разбират да им лъскаш калните сапоги. няма да стане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  01 Окт 2022 21:34ч.

  Zatova pyk stava da lyskash zapadni bastuni...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи