Русия е хегемон в Черно море, но държи корабите си далеч от украинските брегове

Русия е хегемон в Черно море, но държи корабите си далеч от украинските брегове

Фабиен Замора, АФП

 

Тъй като Русия има хегемония в Черно море, тя лесно може да атакува онези части от крайбрежието, които остават под украински контрол, смятат западни анализатори. Флотът на Киев на практика беше унищожен, но Украйна заплашва руските кораби с крайбрежните си батареи.

От началото на войната за Русия Черно море е "нейното море" ("Mare Nostrum"), каза капитанът на боен кораб Ерик Лаво, говорител на френските военноморски сили. Въпреки че всички други крайбрежни държави са членки на НАТО или се стремят към членство в алианса. 

Руснаците господстват в това море според британското разузнаване с близо 20 кораба, а проливите му - Босфорът и Дарданелите, са затворени от края на февруари от Турция по силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. 

Руснаците имат допълнително предимство, защото неотдавнашното превземане на Мариупол и пълното поемане на контрола над бреговете на Азовско море на североизток им позволява да изградят "пряка логистична верига" от източното пристанище Новоросийск за захранване на подразделенията, воюващи в Донбас, смята Лаво. 

Въпреки това Украйна, която твърди, че е потопила на 13 април руския крайцер "Москва", успя да създаде зона на несигурност близо до останалите под контрола й брегове между Одеса и Румъния. 

Киев, чийто военноморски флот бе унищожен, разполага с крайбрежни батареи и противокорабни ракети като "Нептун", а без съмнение скоро ще има и ракети "Харпун", дарени от Великобритания. 

"Тази зона представлява заплаха, за която Русия трябва да си дава сметка", каза Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руската обсерватория и специалист по руските военноморски сили.

Морски санитарен кордон 

Това може да попречи на Русия да предприеме военноморска операция в района на Одеса. Подобна операция би позволила да се обкръжи Украйна и да се прокара коридор до сепаратисткия молдовски регион на Приднестровието, както каза тази седмица един руски генерал.

В момента обаче тази хипотеза "изглежда нереалистична. Трябва да видим как ще се развият нещата в Донбас", каза Деланое и отбеляза, че "ще трябва да бъдат унищожени крайбрежните батареи, ако руснаците решат да прибегнат до подобен вариант".

"Не знаем точно с колко ракети "Нептун" разполага Украйна", каза Майкъл Питърсън, директор на Института за изследване  на руските военноморски сили в американския Военноморски колеж.

Освен това руснаците "нямат въздушно превъзходство и не са прецизни в ракетните си удари", което ограничава капацитета им да неутрализират тези батареи, отбелязва Ерик Лаво.

От началото на войната "Русия среща големи трудности в откриването и унищожаването на мобилни батареи и ракети земя-въздух", каза Питърсън и допълни, че "според него същото важи и за мобилните отбранителни крайбрежни батареи", които често са местени.

С тези ракети, повечето от които, според Питърсън, са с обсег от около 300 километра, Украйна е създала "морски санитарен кордон", смята Ерик Лаво, което освен това позволява на Киев да заплашва "снабдителните линии по море на руските войски на южния фланг" между Херсон и Николаев.

Морски дронове и мини 

Това е кордон, укрепен от мини, някои от които започнаха да дрейфуват. Той ще бъде подсилен с обещани от САЩ морски дронове, "предназначени да помогнат за крайбрежната отбрана на Украйна" според Пентагона, който отказва да съобщи дали дроновете ще носят оръжие на борда.

"Най-вероятно е те да бъдат използвани за наблюдение и разузнаване за отбранителните системи" по бреговете, каза Питърсън.

"Руснаците няма да могат да контролират Черно море. То вече няма да е тяхно", каза миналия четвъртък пред телевизия "Скай нюз" британският министър на отбраната Бен Уолъс, който осъди между другото отражението на блокадата върху търговските пътища за износ на зърно.

Исторически Черно море, наричано в древността Понтос Евксинос, винаги е било от жизненоважно значение за Русия, която "най-накрая трябва да избяга от затворената си стая..., за да напълни дробовете си със свободния въздух на моретата", както пише Достоевски през 1877 г. 

Колкото до въпроса с войната, Русия се ще се бори да запази контрола си над Черно море, което ще остане огнище на напрежение с пряко отражение върху световните икономически потоци.

"Търговските кораби ще се върнат, те ще отидат в Мариупол, ще отидат в Одеса, която се надяваме, че ще остане украинска, ще отидат в румънските пристанища, в българските... Но използването на морските ресурси, риболовът в завладените морски пространства могат да останат в руски ръце", прогнозира Ерик Лаво.

В стратегически план "много крайбрежни държави сега ще научат уроците на войната, значението на крайбрежните батареи, включително Румъния и по-специално Турция", отбеляза Питърсън. 

Ако всички се снабдят с подобно военно оборудване, военноморският баланс ще се наклони към тези други страни", прогнозира американският експерт и каза, че дори Русия да запази хегемонията си, "тя вече определено няма да се чувства толкова спокойна".

Източник: БТА

 

Коментари

 • рукола Z

  03 Май 2022 16:13ч.

  Ам още не съм чул за гемии с азовци по които да бият 😋

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Май 2022 21:18ч.

  През Втората Световна Германия и България държаха морето под контрол ! Българския морски флот потапя 5 Руски подводници нарушили морската ни граница тъй като Бг и СССР са поддържали дипломатически отношения до 5 септември 1944 г !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре, че същият този СССР ни запази границите от края на 1940 г. и не ни остави на съюзниците си и особено на Великобритания,

  04 Май 2022 0:58ч.

  защото ако беше вдигнал ръце от нас, днес щяхме да сме в границите на Княжество България, но без Южна Добруджа. Но, както се казва, най-хубавото предстои - никога не е късно да се свием до размера на Княжество България... Особено, ако се откажем от естествения си съюзник - Русия, което вече сториха подлогите на нАТО и САЩ от политическата каста...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, да, ама не!

  04 Май 2022 12:30ч.

  Русия - най-естественият ни враг, агресивен зловещ окупатор с народ шовинисти, фашизирани, милитизирани, радикализирани, мародери, изнасилвачи, алкохолици ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За бъдещето на Крим

  03 Май 2022 16:43ч.

  Сега Крим е военна база на Кремъл, коренното население от кримски татари е пдоложено на асимилация в нарушение на межд. права със заселване на окупатори рашисти, които ще бъдат лустрирани след деокупацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След като Крим се деокупира и върне по дипломатически и политически път на Украйна

  03 Май 2022 16:46ч.

  Харковския договор за руския флот ще се прекрати и замени с украински флот, а кримските тататри ще получават реална национално-ТЕРИТОРИАЛНА (а не рашистка "културна" като сегашната) автономия, реинтеграция и разширяване на правата им като европейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така се прави цивилизовано, а не с война, насилие, промиване на мозъци, цензура, колонизиране и асимилиране на коренното население, каквто правят рашистите

  03 Май 2022 16:48ч.

  https://meduza.io/feature/2022/05/03/krym-dlya-rossii-prosto-voennaya-baza-na-zhizn-obychnyh-lyudey-rossiyskim-vlastyam-plevat

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  03 Май 2022 17:09ч.

  Пълни глупости, кримските татари в по-голямата си част са потомци на куманите, които идват в Крим СЛЕД славяните. Там вече живеят остатъци от древните готи, гърци, прабългарски племена и разни други народности. Все едно да твърдиш, че циганите са коренното население на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  03 Май 2022 17:27ч.

  Бълнувания на хронично нелекуван психо-русофоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  03 Май 2022 18:15ч.

  Ако не си наясно, с Парижкия мирен договор от 1856г., татарите са изселени на Балканите. Чети,че си смешен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още преди него...

  03 Май 2022 19:58ч.

  "Султаните", за които пише дядо Софроний, са именно кримски татарски. Още при завоюването на Крим 1783 си дигнали шалварите и харемите и довтасали в Тракия, защото са ни били малко турските манафи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гладна

  03 Май 2022 21:47ч.

  Кокошка, натовски петел сънува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Май 2022 16:51ч.

  "кримските тататри ще получават реална национално-ТЕРИТОРИАЛНА (а не рашистка "културна" като сегашната) автономия" Особено гейовете, за които се беше загрижила танте - те ще получат и сексуална автономия - реална и даже атлантическа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина

  03 Май 2022 17:59ч.

  Люб,колхозники освен по дълбочинен улов на риба,могат ли да направят някое чудо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люба

  03 Май 2022 18:02ч.

  Калин,около крайцерот Масква могат да организират екстремен дайвинг - само требе да оставят калибрите си на борда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тази статия

  03 Май 2022 19:29ч.

  най-вероятно е преправена. До степен да се обърне на 180 градуса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преплавена е, амчи как

  03 Май 2022 21:26ч.

  Истинския хегемон е българския черноморски флот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • у-нка биб-ка

  03 Май 2022 19:36ч.

  Тука влиза един републикански фашистки трол, прочут с омразата си към Русия, облечена в интелигентно поднесени фантазми. Знаем го кой е, а и в постовете, които озаглавява, той сам се издава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Флагманът на руснаците в Черно Море, "Москва" беше потопен от НАТО

  03 Май 2022 23:28ч.

  Британците доставят на Украйна противокорабни ракети, а хам. ги захранват с информация в реално време от сателитите си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На рашисткия черноморски флот няма да му се размине, колкото и да се отделичиха от украинската противокорабна ракетна отбрана

  04 Май 2022 12:35ч.

  Американски самолет за морско наблюдение P-8 Poseidon беше над Черно море минути преди руският флагман "Москва" да бъде улучен от две украински противокорабни ракети "Нептун" на 13 април. -> https://www.dailymail.co.uk/news/article-10733677/Moskva-sinking-Did-supply-Kyiv-location-Black-Sea-flag-ship.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  04 Май 2022 12:40ч.

  На 15 април рашистите разрушиха цех за производство на противокорабните ракети "Нептун" в завод "Визар" покрай Киев с крилата ракета "Калибър". Да, да, нотеиз ракети се произвеждат и на други места, както е факт, че Колективният Запад ще достави колкото трябва и по съвременна технология противокорабни ракети, докато рашистите не се оттеглят или не бъдат унищожени, ако това им се мечтата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи