"Рего": БСП - 28,2 %, ГЕРБ - 25,5 %

"Рего": БСП - 28,2 %, ГЕРБ - 25,5 %
"Наблюдава се висок дял на тези, които заявяват готовност да гласуват на изборите на 4.04. От заявилите, че ще гласуват, е много висок делът на хората, които все още не са решили за кого – 15 %. Подчертаваме, че този дял е една от основните неизвестни в изборния ден." Това са част от изводите от представителното социологическо проучване на институт "Рего" за електоралните нагласи за избори за 45 парламент.

Калоян Методиев, директор на институт "Рего"

 

От твърдо решилите да гласуват 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %,  Демократична България – 5.2 %.  Всички останали остават под 4 % бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място. 

На базата на последното изследване на РЕГО (Х 2020) ясно се вижда, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб. Очевидно проблемите с управлението на Ковид кризата – първото място по смъртност и последно по ваксинации в Европа са повлияли на избиратели за ерозията на подкрепа към управляващите през втората половина на предизборната кампания.

 

 

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30 годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.

 

 

Целият букет от  националистически формации остава извън парламента. Те станаха част от поредицата коалиционни партньори на ГЕРБ, които плащат цена за съвместното си управление.  Няма никакви витални партии в лявото пространство отвъд БСП. Многобройните протестни формации с гръмки имена, дори не се улавят от изследването.

При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива в дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатита по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

Забележка: Изследването не мери вота в чужбина, купен вот, изборни измами в страната и чужбина.

 

 

 

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24 %). Лидерът на БСП – Корнелния Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1 %. Слави Трифонов е предпочитан от 9 % от респондентите.

 

Паспорт на изследването:

Представените данни са от национално проучване, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци: тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети. Изследването е проведено със собствени средства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Le-le

  30 Март 2021 16:46ч.

  Значи има и такива резултати, за всеки по нещо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баh

  30 Март 2021 17:08ч.

  Както 80% от агенциите са близки/зависими от Гроб, така и Калоянчо е на хранилка при Нинова. Разбира се, когато след седмица се окаже, че е далеч от истината, оправданието му ще е в тия 15 % нерешили все още за кого ще гласуват. Да плачеш ли, да се смееш ли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Март 2021 17:13ч.

  Значи този път комунистическият преврат може да мине и без кръв и концлагери - 28 процента десни и всичко останало комунисти. Не ми се иска да вярвам, че хората могат толкова лесно да бъдат обработени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Март 2021 17:29ч.

  Дори 25 не 28. Но изборите ще бъдат най-малко фалшифицирани, ако гласоподавателите гласуват с хартиена бюлетина. Общо взето виждам сценария от САЩ, масирана медийна пропаганда, протестърски изцепки и изборни фалшификации, които ще засегнат основно нетрадиционните начини за гласуване. Може би такива ще са резултатите при машинен вот? Или Манолова ще спретне нещо на трети?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е просто:

  30 Март 2021 17:38ч.

  хората са наясно, че протестният антигерб вот трябва да подкрепи другата голяма партия, само тогава ще бъде реален. Всички останали ще бъдат патерици на ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, това вече е черешката на тортата

  30 Март 2021 18:35ч.

  След като поне 10 агенции показват повече % за Герб се намери една, която твърди обратното. На кого да вярваме? Колко му беше да направят едни фалшиви клипове за чекмеджета, та едни социологически проучвания ще им се опрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на баба ти хвърчилото

  30 Март 2021 19:00ч.

  Черешке, самата Тиква си призна, че клиповете и снимките са истински, изоставаш с месеци от спусканите опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • готин

  30 Март 2021 19:21ч.

  Изтрихте ми коментара, в шеговито-остроумен стил, значи директно сте минали към лагера на гербаджиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа Helleborus от ГЕРБ-ЖЕНИ е права: "всичко останало комунисти"

  30 Март 2021 19:25ч.

  Така е, госпожа. Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България! Станал член на Комунистическата партия още на 18 години. Баща му е майор от ДС. Бойко е ортодоксален и потомствен комунист, който дори остана верен на БКП и след промените! Отказа да се деполитизира с думите "За мен партията майка, която обичам, е по-важна от моята служба! БКП е в сърцето и душата ми". Партия Герб е истинският наследник на БКП. САМО ГЕРБ/БКП/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оооо

  30 Март 2021 20:08ч.

  това е социалистическо проучване. не е социологическо проучване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ларус

  30 Март 2021 20:21ч.

  Форумци, между впрочем спомняте ли си как Борисов дойде на власт през 2009 год.-с протестен вот на българският народ, не толко срещу БСП, колкото срещу арогантноста на Доган И ДПС. Нали си спомняте фразата на Доган „Аз разпределям порцийте на власта“. Да ви напомня с нещо на сегашния Борисов с неговото „Аз, аз, аз“ Затова на 4.4. с бюлетина № 4 дори и с отвращение, това е единствено разумния избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо Вейронов

  30 Март 2021 20:23ч.

  С прискърбие ви съобщавам,че ларус е прав . Само гласуване за Втория може да свали Първия ! Въобще не съм привърженик там,имам си други симпатии ,но истината е тая !!! Всичко друго е разводняване на вот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затвор за мутрите

  30 Март 2021 20:24ч.

  Колкото и да са симпатични и добронамерени,малките партии и движения нямат никаква възможност да „сринат“ шайката-само пропиляват ценни гласове.Направете компромис със себе си и изберете тоз,който може да премахне диктатора от власт.После нещата ще си дойдат по местата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Затвор За мутрите"

  30 Март 2021 20:30ч.

  За чии мутри за ГЕРБажийските или за БСПарските? ЗНАЧИ на 4.04 с бюлетина номер 4 за БСПарските мутри. Уточнявайте се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  30 Март 2021 20:38ч.

  това е фейк новина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тоя само като му погледнеш комсомолската физионимия

  30 Март 2021 20:39ч.

  е ясно каква новина е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • внимавайте кого избирате

  30 Март 2021 22:23ч.

  Непрекъснато чета, как Слави Трифонов едва ли не става първа политическа сила. До сега ни управляваше един некадърник от джипката, а сега ще ни управлява друг некадърник със концерти. Това е супер ненормално. Толкова ли е изтрещял тоя окаян народ? Внимавайте кого избирате, за да не хвърляте после яйца и риба по него. Няма да има друг виновен. Вие ще сте си виновни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е

  30 Март 2021 22:26ч.

  Само БСП може да свали Борисов, другото е сватбарска стрелба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един

  30 Март 2021 23:41ч.

  Не знаех, че тези над 60 г. са най-възрастните. Тогава тези на 80 + години в коя категория попадат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  31 Март 2021 0:40ч.

  Тоз на снимката е смешник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само БСП може да свали Борисов

  31 Март 2021 0:53ч.

  Тези смешници от малките десни партийки ще се изпокарат помежду си, кой на какво да е министър и ще забравят за Борисов. Орел, рак и щука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойка

  31 Март 2021 0:57ч.

  Калоянчо е дружка на Нинова от младежкото СДС....Млади надежди на Костов.Какво да очакваме от такъв човек?Радев го изрита,като мръсна котка и Корнела си го прибра за да и прави евала и да си лъжат на воля...Дано не вярва тоя малък но много пр..т народ.Дано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Бойка

  31 Март 2021 2:14ч.

  Нинова не е била член на СДС. Който наистина иска сваляне на ГЕРБ от власт, би трябвало да гласува за БСП. Гласовете, дадени за малките партии, са разводняване на вота. Да не се чудите на 5-ти защо ГЕРБ е на първо място. Няма нужда от революции, а от правилно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • генадий

  31 Март 2021 7:34ч.

  проблема на драскачите тук ( с малки изключения) , че са се фокусирали и то с огромна злоба САМО върху свалянето на Борисов ... а ПОСЛЕ ? Не ги интересува после, готови са и гладни и жадни да пълзят но да видят Борисов вън от властта ... е след има , няма година ще вият на умряло , НО важното е да си начешат крастата. Най странното е късата памет , що за стока са и бсп и дпс , а и всички останали драпащи за власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джугашвили

  31 Март 2021 8:32ч.

  Изборите нищо не променят. Ако можеха да променят, щяха да ги забранят ! Изборите на 4-ти са с вече готови резултати, както и да гласувате. Гласуването като акт на разкарване до изборните секции не цели да бъде преброено, а цели ЛЕГИТИМАЦИЯ на "резултатите" които ще ви дадат. Резултатите ще бъдат още по-лоши от досегашните. Днес политическо разделение леви/десни няма. Има разделение ковидизъм-сатанизъм / нормалност ! Политическите сили, които по някакъв начин пропагандират нормалност /проруската Атака , АБВ , Възраждане...?/ ще бъдат остракирани и няма да им преброят гласовете. Хората ще бъдат поставени в безалтернативност. И досегашният тикварият , и БСП , декларират чинно следване на ковидизъм-сатанизъм, с малки вариации. Българите за пореден път ще бъдат изманипулирани. Тепърва ще става по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  31 Март 2021 8:38ч.

  Май има и неплатени от гербаджиите социолози...Леле, троловете как реват - всички били комунисти...Само БСП може да свали некадърника мутра Боко! Гласувай народе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заз

  31 Март 2021 9:33ч.

  долу ГЕРБ. не щем Прости поцинковани кофи и шофьори на държавни джипки дето се възбуждат от мантинели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ежко Бежко

  31 Март 2021 9:37ч.

  Лотус е прав, колкото и да е жалко. Хич не съм за БСП, ама няма друг начин да се отървем от ББ. Така да бъде, пък на следващите избори кой за кого е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • генадий на 31.03.2021 в 07:34

  31 Март 2021 9:45ч.

  Добре де Генадий, какво друго можем да направим? Не съм за БСП, ама сме стигнали до положението от две злини да изберем по-малката. Като гледам под БСП какви са се наредили, лошо ни се пише. Истината е, че достойните да ни управляват са далеч от политиката. Политиците са утайката на обществото по презумпция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво после бе, генадий? после като после

  31 Март 2021 10:06ч.

  партиите си имат програми, ще си правят коалиции некви и ще управляват някакси. и без бойко ще съмне, бъди спокоен, няма във вечна нощ да седиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Стоев

  31 Март 2021 10:35ч.

  Искаме ли сегашните властници, ограбили и осъдили на страдания и смърт народа си, да се махат? Тогава на 04.04 с номер 4, може и с отвращение. Просто няма друг начин. Каквото и да дойде (А вече доста хора ще следят това!) не може да се сравнява със сегашния геноцид на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си, Петре,

  31 Март 2021 10:48ч.

  ще гласувам и аз за втората партия, не с кой-знае какъв възторг, но с убеждението, че избирам добра програма за управление (роднинските имена в листите, както и други "експерти", без коментар. Ще ги преглътнем.) Дано кривите патерици на ГЕПП се спънат на прага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Станчев

  31 Март 2021 11:01ч.

  Сега си обяснявам коментара на Румяна Бъчварова " Не всичко е предрешено, "протестния вот е еластичен"". Явно нещата придобиват нежелан за герберите характер. А дано. Не знам къде сме със ретроградния Марс, ама се надявам най после народа да си събере мозъка и да посочи вратата на тази омразна пасмина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  31 Март 2021 13:12ч.

  на 31.03.2021 в 10:06 Партиите си имат програми, така ли? Защо не прочетеш целия списък с партии, за да ти стане ясно и какви са им програмите и кой ги създава. Всички нови партии съдържат в името си думи като „прогресистки“, „граждански“ или „пряка демокрация“, това са еднотипните продукти на соросоидите, които явно в момента са хиперактивни и създават своята армия от клонирани. А какво имат те в програмите си, замисли ли се? Тези хора са секта, това е новата религия на феминистки, ЛГБТИК и всякакви такива, воюващи против семейството, против жена ти и децата ти, ако имаш такива. Погледнете малко кои времена сме и какво се случва в света. Утре децата и внуците ти ще заприличат на обезобразени мутанти и ще заговорят като сбъркана от вируси програма... Може би тогава ще разбереш, че свалянето на Бойко Борисов не е било нищо по-различно от опитите им да свалят който и да било лидер по света, което те правят постоянно, като искат да я завземат тази власт. Но няма да спрат до Бойко Борисов, ще посегнат на Конституцията, на правораздавателната система, на образователната и т.н. Докато ви замръзнат усмивките, че сте направили преврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зрител

  31 Март 2021 13:53ч.

  Не за учудване, че такива изследвания намират място само в такива сайтове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кооооой институт?

  31 Март 2021 14:27ч.

  Ако целта е да се веселим - е, развеселен сме. Този институт за целите на тази измишльотина ли е създаден?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  31 Март 2021 15:35ч.

  Тия по-зле , и от гербаджийските агенции... БСП с почти 30 % :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  31 Март 2021 17:44ч.

  Г-жа Helleborus пак е разляла олиото......Какви прогресистки, какви граждански, какви ЛГБТИК те гонят???? Въпросът е: "Картаген трябва да се унищожи!" - Мутрата /която избива по 50 000 българи на година/ ТРЯБВА да бъде изметен от властта и СЪДЕН за геноцид срещу българският народ! Пък следващия управник, да му мисли какво го чака, ако продължи по пътя на мутрата. Това е толкова просто и логично...Още 30 години ли ще "чакаме" няКОЙ да си напълни шкафчето, да си купи къща в Барцелона, да си открие сметки в Дубай и т. нт.....На 04. 04. Баста!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи