Радев: Който взима решение за военна помощ, да се съобрази със сигурността на българите

Радев: Който взима решение за военна помощ, да се съобрази със сигурността на българите

Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурноста на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив, съобщава БНТ.

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение. Много е важно също да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна и да надделее разумът, допълни той.

Румен Радев напомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна срещша управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

"България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими", каза президентът.

Румен Радев призова тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса:

Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София - има ли нещо, което да пази небето над този периметър?

Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?

Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?

Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?

Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

"Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите - е невежо", каза президентът Радев.

Той прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

Според Румен Радев Европа трябва да излезе с общо решение за газа и закъсня, защото тази криза чакаше на вратата от много време. Президентът уточни, че в никакъв случай не оправдава постъпката на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Въпросът, според него е какво е направила българската страна при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност.

Румен Радев посочи, че "Булгаргаз" има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Президентът намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

"Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта - нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз" - дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне", посочи Радев.

Президентът съобщи и за инцидент с неговия кортеж на път за Пловдив. Заради изскочил камион на пътя е катастрофирала първата кола на НСО. При инцидента е пострадал лекаря на кортежа, който е в пловдивска болница с фрактура на лакътя. По-леко пострадал е още един член на екипа на президентската администрация.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  03 Май 2022 12:14ч.

  Абе с тази повредена памет, каква сигурност, когато помниш нещо в рамките на 24 часа, и всяко чудо за три дни?! Няма сигурност при хора без памет, те се превръщат аморфна биомаса- планктон, така и българският планктон трябва да бъде унищожен, няма сигурност за такива олигофрени, а има огромна необходимост от човешка тор...дано войната дойде тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дух и машина

  03 Май 2022 12:16ч.

  Ама чакай сега, Радев си мисли, че българската армия реално ще се бие с руската и ще отразява руски атаки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  03 Май 2022 12:52ч.

  България е член на ЕС, бе Мунчо, играе отборна игра, а не всеки за себе си както очаква Путята. Когато имаш твърд колективен отговор е едно, когато те клатят поединично е друго. Никой няма да те покани вече никъде, ще преживяш до края на мандата като мишка на Дондуков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  03 Май 2022 12:57ч.

  Ами ако нямаш сертификат и бустер, в отбора ли си или на скамейката? Ти набоде ли си бустера? Айде иди и бъди добър и стерилен европеец, предпазващ околните от себе си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колективизацията доскоро я отричахте

  03 Май 2022 13:32ч.

  Сега ви е първа думичка в устата.. обачето май сте забравили, че колективността е признак за болшевизация.. САЩ са новите болшевики, видно и от подкрепата която получават от бившите такива по места..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А който монтира такова като Киро в премиерското кресло?

  03 Май 2022 15:54ч.

  Той с какво се съобразява, ако изобщо нещо е съобразявал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  03 Май 2022 18:05ч.

  Ние сме незаменим партньор и сме обвързани с невъобразими ценности, за сигурност няма нужда да мислим, защото братската подкрепа на алианса ни пази от всичко лошо, а тръгнем ли сами да се пазим, значи не вярваме истински на алианса, а туй е нещо греховно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой въвлича България във война

  03 Май 2022 22:51ч.

  Радев да си взима боклука обратно,защото ликвидацията на България е въпрос на време и отговорността за това е лично негова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи