Путин заяви, че руските сили напредват по всички фронтове в Украйна

Путин заяви, че руските сили напредват по всички фронтове в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският президент Владимир Путин заяви днес на среща с министъра на отбраната и висши генерали, че руските сили всеки ден подобряват позициите си във всички направления в Украйна и руската офанзива върви по план, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Русия през последните месеци изтласква украинските сили в ключови сектори на фронта, въпреки отпуснатите от САЩ и техните съюзници стотици милиарди долари военна помощ за Киев.

На среща в Кремъл с новия министър на отбраната Андрей Белоусов, секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и високопоставени генерали, Путин каза, че действията на руската армия "продължават в съответствие с плана", одобрен от генералния щаб.

"Колкото по-ефективно работите на фронтовата линия, толкова са по-големи шансове имаме да разрешим този въпрос по мирен начин", каза Путин на генералите и добави: "Това е, към което винаги сме се стремели и винаги сме говорили за това".

Путин благодари на Шойгу за предишната му работа като министър на отбраната. Руският президент посочи, че "много неща не са били ясни преди началото на войната" и добави, че Шойгу ще му помогне в управлението на държавната система за сигурност и отбрана.

Обръщайки се към Белоусов, Путин каза, че го е назначил заради повишаващите се разходи за отбрана и сигурност, които тази година ще достигнат, по думите на руския лидер, близо 8,7 процента от БВП или дори малко повече. Това все пак е по-малко от равнищата от 13 процента през 80-те години на миналия век, по времето на Съветския съюз, посочва Ройтерс.

"Това все пак не са 13 процента, какъвто беше случаят в Съветския съюз, но все пак е значителна сума, солиден ресурс и тези средства трябва да бъдат използвани внимателно и ефективно", заяви Путин.

"Това отношение между отбранителната и гражданската сфера трябва да бъде органично интегрирано в цялостната стратегия за развитие на руската държава", посочи руският президент.

Путин похвали Белоусов за икономическия му опит и за работата по разработване на дронове и други безекипажни бойни машини.

Руският лидер каза, че няма да прави промени в състава на генералния щаб на руската армия. В срещата участваше и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов.

"Искам на всички да стане ясно. Това бойно звено беше развито, функционира ритмично, действа успешно и не се очакват промени в него", каза Путин за руския генерален щаб.

"Трябва да използваме максимално всичките ни административни ресурси, за да постигнем главната задача - успешната работа на бойните ни формирования на линията на съприкосновение в рамките на специалната военна операция", обобщи руският лидер.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Sin

  15 Май 2024 20:09ч.

  Колкото повече НАПРЕДВА руската армия, толкова повече се засилва нуждата от ДОГОВОРНЯК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  15 Май 2024 20:22ч.

  Така е! Блинки вече запя, Зелята и той скоро ще запее... ама друга песен..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Колкото по-ефективно работите на фронтовата линия, толкова са по-големи шансове имаме да разрешим този въпрос по мирен начин"

  15 Май 2024 23:01ч.

  Бей, чтоб тебя уважали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иде Видов ден...

  15 Май 2024 23:41ч.

  Изданието SHOT разкри членовете от НК на РФ, по които бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов, бившият министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, бившият шеф на Министерството на външните работи на Украйна Павел Климкин, бившият командващ -Началникът на въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак и бившият председател на Върховната Рада, Владимир Гройсман бяха обявени за издирване. В Русия ги грозят от 20 до 30 години затвор. Според съобщения в медиите Хомчак, Аваков, Гройсман и Климкин се издирват по член 356, част 1 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Използване на забранени средства и методи за водене на война“). Също така Алексей Данилов, който оглавяваше Съвета за национална сигурност и отбрана, се издирва по статии „Терористичен акт“ и „Организиране на престъпна общност (престъпна организация) или участие в нея“. Общо Данилов е заплашен с присъда до 30 години затвор. Аваков се издирва и по чл.126 ал.3 „Отвличане от организирана група“, чл.105 ал.2 „Убийство на две или повече лица“, чл.282 ал.2 „Възбуждане на омраза или вражда, както и унижаване на човешкото достойнство“, чл.144 ал.3 „Възпрепятстване на законната професионална дейност на журналистите“. Според следствието със знанието на Аваков, Коломойски и други висши ръководители на украинското министерство на отбраната, е организирано отвличането на журналистите от „Звезда“ Андрей Сушенков и Антон Малишев. Взети заедно, на него му предстои доживотен затвор по всички точки на обвинението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работете, братя

  16 Май 2024 8:00ч.

  България цяла сега Вази гледа! Русия ни освободи от турското робство, от американското пак тя ще ни освободи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОРИС

  16 Май 2024 11:19ч.

  НА ТЕЗИ НЕВЕРОЯТНИ КОМЕНТАРИ НЯМА КАКВО ДА СЕ ДОБАВИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс2

  16 Май 2024 12:23ч.

  Нещата са от ясни по ясни ! Руския народ няма кой да победи на бойното поле ! Колко пъти Запада ще настъпва една и съща мотика ? Нищо не са научили от Напалеон или Хитлер ! А ние с гайдите винаги сме от губещата страна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  16 Май 2024 14:49ч.

  Кой ден от началото на войната сме, бе копейка ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  16 Май 2024 14:48ч.

  Путьо е последния човек, който разбира какво всъщност се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  16 Май 2024 20:13ч.

  Ехааааа! Ти явно си по-запознат от него? :)))) Директно от фронта пишеш. Барем кажи как е в Липци? Че паднете ли там Харков е заминал :)))) Явно знаеш, че руснаците са хвърлили в украина горе-долу само половината си армия. ЦВО и ИВО с изклч. на няколко армии почти не участват в театъра. А те са най-големите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи