Протестът вече не е срещу Борисов, а в полза на Манолова и Трифонов

Протестът вече не е срещу Борисов, а в полза на Манолова и Трифонов
Краят на октомври не е много подходящ за политически анализи. Епидемията затиска българите, премиерът вехне далеч от джипа. Протестът е толкова оредял, все едно се е карантинирал сам. Населението не следи политическите страсти, защото няма какво да следи. Въпреки това започнаха да се случват важни неща в политиката, на които трябва да се обърне внимание. Днешното безинтересно ежедневие ще роди бъдещите депутати и министри. Всичките тези важни неща са свързани с парламентарните избори напролет, времето до които вече бързо да тече. Коронавирусът може да затвори държавата, задават се скандали около ВНС, идват студ и празници - всичките нужни маневри за вота трябва да стартират сега. И маски съответно да паднат, защото с тях чисто формално няма как да се участва на изборите.

 

Първата и най-интересна случка са лупингите, които започна да прави „Отровното трио”, самообозначило се като лидер на протеста. То покани за преговори и сближаване партията на Слави Трифонов, „платформата” около Мая Манолова и „Демократична България”. ДБ бойкотира проявата, така на триото му остана да сближава единствено Манолова и Трифонов, които и без това са си близки.

 

Кое е странното? Дори и скандално, бих го нарекъл?  То е, че от този общ фронт срещу ГЕРБ триото изключи БСП, защото били съучастници на управляващите. А именно БСП е най-голямата опозиционна сила. Нямаше ги  „Възраждане”, които дейно участват на протеста от първия ден. И „Боец” не бяха поканени, които също като триото са непартийна структура, но действат на терен много преди на Арман Бабикян да му хрумват дуети и квартети.

 

Излиза, че БСП, която излъчи най-яростния противник на Борисов - президента Радев, не е достойна за алтернатива на ГЕРБ? А назначената от ГЕРБ за омбудсман Мая Манолова е достойна?

 

И Трифонов е борец срещу олигархията, а Костадин Костадинов не е? Но няма кой знае каква драма в тези събития. За всеки що-годе мислещ човек от самото начало бе ясно, че триото провежда интересите на Мая Манолова в комбинация със Слави Трифонов. ДБ правилно постъпи, че не се яви на срещата, за да не им влиза в игрите.

 

Сътрудничеството между Трифонов и Манолова датира още от националния референдум, а триото участваше активно в кметската кампания на бившата социалистка миналата есен. И в крайна сметка доста усилия положиха тримата господа протеста да не се превръща в „партиен”, за да... финишират като акушери на коалицията между „Има такъв народ” и „Изправи се БГ”. В интервю пред „Свободна Европа” дори заявиха миналата седмица, че не е изключено самите те да влязат в политиката.

 

Всичко това вече е неизбежното сваляне на картите с оглед на изборите.

 

Няма надпартийност, спонтанност, стихийност. От първия ден целенасочено се провождат интересите на Манолова, заедно с Трифонов. Не би било проблем всичко това, ако триото ясно бе казало на хората от първия ден с кого работи. Не би било, и ако в преговорите сега то бе поканило наистина всички формации, които са на протеста. Вместо това – сепариране. Протестът вече е в коловоз „Стани да седна” – „Не този трябва да смени Боросов, а онзи”. Вече се протестира не само срещу ГЕРБ, но и в полза на конкретни политически сили – изключвайки конкурентните им.

 

Не знам какви ще бъдат изборните резултати и доколко всичко това ще се окаже важно за България. Но е факт, че протестът вече пътува в този коловоз.

 

Той събира съвсем малко хора, което не значи, че някой от тях няма да се уредят във властта.

 

Още един нюанс заслужава внимание – Христо Иванов де факто се оттегли от протеста и провежда самостоятелна предизборна кампания с всекидневни включвания във Фейсбук. Това е добър ход не само, за да не го пришива публиката към триото, но и защото самият протест, доколкото го има, ще събира само присмех занапред.

 

Другите случки са почти от миманса, но също заслужават внимание. Първата са публикации в близки до ГЕРБ медии, които съобщават кои били партийните номинации за министър-председател, ако Борисов се откаже.

 

Изредените имена – Росен Плевнелиев, врачанският кмет Калин Каменов и евродепутатът Андрей Новаков, са спуснати най-вероятно единствено за забавление на сегашния премиер.

 

Но интересното е, че излизането на  Борисов от активната игра е приемливо условие за коалиция след вота на всички, които сега се кълнат, че няма да се коалират с ГЕРБ (именно това изпусна Христо Иванов в оная „Панорама”, след която се оправдаваше). И партенките „кой може да е премиер от ГЕРБ, освен Борисов” са гъдел, който трябва да  размърда седянката. Те са суха тренировка преди истинските упражнения.

 

А втората случка нямат общо с протеста, но е в пряка връзка с темата кой може да управлява България след вота. Става дума за атаката, която вътре в БСП се води срещу Корнелия Нинова от група хора, чието лице е Елена Йончева. Причините за скандалите са победата на Нинова на конгреса и не целят непременно услуга на ГЕРБ. Но случващото се в БСП е от значение за България, защото е насочено срещу партията и лидера, които имат най-големи шансове да управляват вместо ГЕРБ.

 

Не Манолова, Иванов или Трифонов, а точно БСП е наравно с ГЕРБ в социологическите проучвания.

 

Това, някак си, удобно се забравя. А от отслабена БСП печели и ГЕРБ, и съюзът Манолова – Трифонов.

 

Предстоят още интересни случки. През февруари в предизборната кампания, а още повече след вота, много от днешните идоли ще бъдат развенчани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Pernik

  27 Окт 2020 14:07ч.

  Много ми е интересно КОЙ този път стои зад една компроментирана адвокатка, политик и един чалгаджия!!!!!?????? Да ос тавим всичко настрани и да питаме как е с чужди езици, кой ще превежда?????? Въпросите са много, пак искат да набутат селяндурите в трета глуха и после да се бием по главите и да търсим Кой е виновен. ЕСТЕСТВЕНО НИЕ ВСИЧКИ!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  27 Окт 2020 14:20ч.

  Изключвайки БСП от един общ фронт срещу ГЕРБ, отровното трио ще се самоотрови. ГЕРБ е партия паразит. Борбата срещу нея трябва да се води от всички и на всички нива. Паразитите както и плевелите подлежат на пълно унищожение. В слъчаят елеминиране от общественият и политическият живот. Когато ГЕРБ бъде стъпкана, тогава може и трябва да се определя бъдещето на България. Едва при премахването на този тумор от снагата на Родината ни ще може да се говори за оздравителна политическа терапия. Отровно трио успя да обедини всички срещу корупцията и безправието, без ГЕРБ разбира се. Ако тази инерция не се използва, затишието и спирането на процеса са неизбежни. Едва ли Мая и Слави могат да бъдат двигатели на протестното движение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славчо

  27 Окт 2020 14:45ч.

  и Галева са каймака на нацията. С титани на мисълта, като Тошко Йорданов и Мунчо Спасов и девойката Дончева като сив кардинал ни очаква светло бъдеще. Ликуй, народе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така

  27 Окт 2020 15:39ч.

  И двамата са деца на сорос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Гешев: “Аз съм християнсоциалист “

  27 Окт 2020 16:24ч.

  Тоя се е объркал. Аз мисля, че е националсоциалист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите уважения за Триото

  27 Окт 2020 16:35ч.

  Изкараха хиляди хора на улицата против мафията, която ни яха от 15-20 години! Винаги съм гласувала за т.нар. десни партии. Тъй наречени, защото не са били десни, повечето им ръководители винаги са били на държавна работа, за разлика от нас, членовете, в голямата си част свестни и интелигентни хора. В момента в България няма дясна партия, със сигурност. В момента в България има една-единстваена свястна партия с образован и последователен лидер, с доста прилично поведение и външен вид (важен показател), също и с група от млади и не толкова млади много образовани и добронамерени хора. Това е БСП начело с Корнелия Нинова и аз, макар и с някои резерви относно политиката им, ще гласувам за тях с чиста съвест! Поздрави, Мери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рамщайн

  27 Окт 2020 17:50ч.

  Там ви стяга чепика - че протестите са срещу статуквото, което се крепи най-вече от ГЕРБ и БСП. Ми нали системата трябва да се сменя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  27 Окт 2020 18:14ч.

  От трън на глог, че по-висок!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  27 Окт 2020 18:23ч.

  Мдааа , Боко Българоубиеца на този етап постигна победа . Победа над т.н ,,Отровно трио" и над собственият си народ и територия. Разбира се това е пирова победа , но Българоубиеца НЕ Е спечелил войната . Но на война , като на война . Уви , решителната битка ще е през Март 2021 г и аз като Мери ще "воювам" в редиците на ,,червената армия" . Другите ми мязат на бандеровски партизани . А , и вярвам безрезервно на Президента Радев . Във всичко . Това е моят фронт . Айде хейтове , почвайте ме :) :) ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  27 Окт 2020 19:29ч.

  не мунчо , а минчо спасов е терориста в метрото. поздрави за коментара от перник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярвал "безрезервно" в президента Радев

  27 Окт 2020 19:40ч.

  Така "безрезервно" вярваха някога в Ленин, Сталин Тито и Димитров. После Тито стана "дупка". Но това не им попречи да продължат да вярват "безрезервно". Така вярват немислещите. Не е ли по-добре да има и малко мисъл?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Луна

  27 Окт 2020 19:42ч.

  Мултака Слави,Галева Манолова и опианените от стачна еуфория Трио се гласят да организират бъдещото дясно!липсва Цвъки и всичко шест!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Окт 2020 19:46ч.

  Всеки човек, хванат от улицата е по-подходящ за министър председател от Тиквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така вярват немислещите. Не е ли по-добре да има и малко мисъл?

  27 Окт 2020 20:51ч.

  Герберски келеш, преди време разни хора ти бяха писали да ходиш на лекар. Ти не слушаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До келеша от 20:51

  27 Окт 2020 20:58ч.

  Хич не се и надявай да се отървеш от мен. На целия ви комунистически боклук събран тук трябва да се намери все някой, който да ви казва истината в очите. Не че ще поумнеете и прогледнете - от вашата болест лечение няма. Така ще си я отнесете в гроба като раково заболяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до онзи от 20:58

  27 Окт 2020 21:10ч.

  Герберски келеш, ако не ти идва на ум за друго стрес лечение - просто размахвай ръце! При много хора стресът действа вцепеняващо - мускулите на плещите, шията и кръста буквално се вдървяват. Появяват се болки в кръста и гърба. Най-добре е да отидеш на масаж или в басейна, но това не винаги е възможно. Затова пък всякаква гимнастика и махове с ръцете е добро и лесно решение. Прави махове и с краката. Избий си една. Или отиди при кмета на Симитли да те успокои! КОМУНИСТЪТ Бойко вече го направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  27 Окт 2020 21:15ч.

  Боже пази България! Казуса е отвратителен и без правилен ход! Просто не ми се вярва, че българския народ е толкова тъп, та да повери съдбините си в ръцете на чалга плазмодия Слави, тази изрусена скукундрела и лайкучка и онези платени некадърници от триото. За този случай народът казва "От трън та на глог" или присмяла се щърба на хърба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се отказваш от 21:10

  27 Окт 2020 22:14ч.

  Господине /госпожо/. Никога не съм имал политически пристрастия. По едно време ми харесваше Нинова. Сега вече не - отдавна. Но това, което пишеш ти и такива като теб отблъскват от вас многа хора. То е отвратително и не знам защо го правите - да отблъсквате хората от левите идеи. Такова желание непременно да обидиш човека, който затова е влязал в този сайт - да види какво мислят и тези хора, понеже се разочаровахме от десните. И попада на отрепки като теб и Мильо лудия например, че си казва - е за тия никога няма да гласувам. Продължавайт да се стараете, псувайте ни, обиждойте ни и накрая ще останете с 10 души като на площада тази вечер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Окт 2020 23:00ч.

  Славчу, подкрепен и цанен от сорос години наред да чалгализира населението, бил против домашното насилие /знае от опит, бие жена си всяка вечер и тормози децата си бездетникът/, Майчето и тя лобира за джендърята бая време, докато усети накъде духа вятърът, че поне си сви перушината, а зад тех един Стефчо софиянски, сватанак на Божковия... айде нема нужда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  27 Окт 2020 23:13ч.

  Протестите започнаха спонтанно срещу простотията и наглостта герберската пасмина и както стана през 2013 се изродиха до "стани да седна, защото съм изгладнял". Още на 2-та седмица, като огледах протестиращите ми стана ясно, че там идеи няма - изнежени студенти, възпитани в неолиберализма и джендър идеологията, които се повъртяха по площадите докато се престрашиха да отидат по южното Черноморие и новите кандитати за консумиране на властта. Този протести не бяха моите, защото не предвещаваха особена промяна. От вчера съмненията ми се потвърдиха. Та ако ще дойдат на власт чалгаджията Слави Трифонов, който активно участваше в опростачването на народа ни и кресливата Мая. То по добре да си остане бати ни Бойко, поне всеки ден ни изнася скечове от джипката. Така нареченото Отровно трио, да покани и Цветан Цветанов, та комплекта от наглеци и простаци да стане пълен. Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Окт 2020 5:11ч.

  Приятелю, Наистина си прав, че всички най-отвратителни беди, които ни споходиха последните двадесет години и до днес водят началото си най-вече от царя ни любим. Всичко, което пишеш е точно така! Бих те допълнил, че всъщност злощастната съдба на отечеството ни започва от дядото на нашия "любим" цар - вечно търсещият заеми идиот Фердинанд, който проигра Балканската война със желанието си да превземе Цариград (което никоя Велика сила не би му позволила), след това Първата световна война, след това и неговия син, сега и Симеончо да не остане по назад и той ни загроби за пореден път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално

  28 Окт 2020 11:10ч.

  Нормално, докато протестът беше автентичен, събираше десетки хиляди, когато придоби (дребно)партиен характер започна да събира само няколко десетки. Не знам само, къде в тези протести се видя партията на любимката на Искрен - социал-консерваторката Корнела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално, не се отказваш (27.10.2020 в 22:14)

  28 Окт 2020 11:52ч.

  Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История! омБостан Пенчев беше главна фигура в Национално Движение Симеон Втори Сакскскобургготски (НДСВ). Също и брадатият Валери Димитров от Сметната палата, от НДСВ. Огнян Герджиков, свален Председател на НС, от НДСВ, Каквато главна фигура (шеф на младежкото НДСВ) беше и Пеевски. Каквато МУТРА беше назначения от Симеон Втори Сакскскобургготски "Генерал" "Доктор" Бойко Борисов, да...от НДСВ. Каквито бяха Милен Велчев (НДСВ) - един изключителен икономист, обърнал лесно дългът в още по-голям дълг, дребното Василев (НДСВ) - чудесен организатор, продал БТК на "най-високата" цена, г-ца Хачикян (НДСВ) - взе безплатно апартамент и се отдаде (вероятно) на Родината си, и на близката, вечно близката, страхотната лекарствена спасителка Долорес Арсенова (НДСВ), г-н Влахов Легни-Стани (НДСВ) - пиеше силно, но с мярка в името на Царя, Любка Качакова-Срамната (НДСВ)... Шофьорът-убиец Борислав Великов (НДСВ, сега РБ) ... Ал Джабури (НДСВ), Красивият убиец Катев (НДСВ), Симеоновите синове... И другарката Кунева от НДСВ... ИСКРОВ от БНБ-КТБ от НДСВ... Преди идването на Мадридския Кретен - Сакскобургготски, Доган беше наврян в кучи г ъ з. Боклукът-"Цар" го извади на светло и управлява с него. И изкара на показ мутрата Борисов. Боклукът-"Цар" беше избран от ДВА МИЛИОНА образовани и необразовани БГ-МУХЛЬОВЦИ, и те, разбира се, са още в България - разни гербаджии и... всякаква друга измет. Малоумникът-"Цар" диша чист въздух в някоя от резиденциите си, а покрай царисти-гербаджии, всички продължават да го д у х а т.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се отказваш (27.10.2020 в 22:14) : " отрепки като теб"

  28 Окт 2020 12:02ч.

  Герберски келеш, динамиката на живота и шумотевицата предизвикват стрес у Вас. Чувствате се преуморен и изнервен. Не пренасяйте настроението си на другите, те не го заслужават. Излезте сред природата, ще почувствате обновяващата й сила. Изкачете се на близкия хълм. Порадвайте се на ветреца. Пуснете хвърчило. Отпуснете се. После разгледайте разписанието на влаковете. Подберете подходящо време и застанете на релсите. Подскачайте весело срещу локомотива. Санитарите ще Ви съберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Окт 2020 13:37ч.

  Сорос прецака Путин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 28.10.2020 в 13:37 Сорос прецака Путин?

  29 Окт 2020 17:48ч.

  Когато Иван Костов каза, че в договора, подписан по негово време за “Мариците” няма никакви заробващи числа, почти никой не го чу или му повярва. По-късно, Делян Добрев оповести (оспорвайки по този начин шефа си от Банкя), че заробващ е не самият договор, а анексите към него, подписани от съответните енергийни министри по времето на НДСВ и Тройната коалиция. Ама който чул - чул, който разбрал – разбрал, куче влачи – диря няма. Важното е, че се чу, че сестрата на Иван Костов е ку р ва! Проектът „Цанков камък“ стартира през 2004 г. Това е същата година, в която с указ на президента Георги Първанов Бойко Борисов е удостоен със званието генерал-лейтенант. За никого обаче не е тайна, че генералските пагони му ги издейства Ахмед Доган! Това са фактите – такива, каквито са! Борисов, ако е искал да бори нередностите в проекта „Цанков камък“, е имал не само възможност, но е бил и длъжен да го прави в качеството си на главен секретар на МВР, какъвто е чак до 19 юли 2005 г. Язовирната стена „Цанков камък“ е завършена напълно в началото на 2010 г. По същото време Борисов вече е премиер на България, избран за такъв на 27 юли 2009 г. И е имал предостатъчно време да реагира по някакъв видим начин срещу същите неправди, за които днес пита нас защо не сме протестирали. Разликата между нас и него обаче е съществена – той е бил властта, а не ние. И той си е затварял очите за „Цанков камък“. Историята на проекта „Белене“ е още по-срамна. Рестартирането на този проект беше обявено през 2002 г. от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Същото това правителство на НДСВ назначи за главен секретар на МВР Бойко Борисов. Някой да си спомня в онези години Борисов да е казал и една дума срещу проекта „Белене“ ? Не дума, буква да беше измучал накриво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • qaf

  01 Ное 2020 7:51ч.

  Правя $ 300 до $ 360 на час работа онлайн и съм получил $ 1,989 и добавка за един месец онлайн вкъщи. Аз съм ежедневен учен на пълен работен ден и наистина работя върху часовете си, които цъфтят в свободното ми време.===>>>www.Selfmax5.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи