"Промяната" официално ни донесе лихвеното торнадо. Днес държавата, скоро всички

"Промяната" официално ни донесе лихвеното торнадо. Днес държавата, скоро всички

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Постепенно и накрая изведнъж“, обясняваше някога Хемингеуй, а днес в ситуацията на неговите герои се оказва българското правителство и ние като данъкоплатци, защото в крайна сметка ще плащаме сметката. След като преди две седмици стана ясно, че губим поне един милиард лева заради извънредно високи лихви, причинени от бездействието на Асен Василев и „Продължаваме промяната“, сметката набъбна и тази седмица с поредния аукцион на държавни ценни книжа, при който доходността бележи рекорди. 

Вчера Министерство на финансите е пласирало дълг за 149.5 милиона лева при срок на обслужване 5 години и доходност 4.13%. Събраната сума 149.5 млн. лв. е необичайна, но си има обяснение. Министерство на финансите преложи книжа за 200 млн. лв., и инвеститорите са подали поръчки за ДЦК на стойност 203 млн. лв. Само че всичко над одобрените за продажба близо 150 млн. лв. е заявено при баснословно високи лихвени условия. 

Една от банките е поискала доходност от цели 7%!!!, след като само преди две седмици чуждите инвеститори купиха български облигации с далеч по-голяма срочност (12 години) и доходност от само 4.8%. Неспособността на Министерство на финансите да си набави първоначално търсените 200 млн. при приемлива лихва, означава, че ситуацията става все по-сериозна. И само като сравнение, последната емисия 5-годишни книжа, пласирана от държавата миналия октомври, постигна доходността от 0.27%, което означава, че за изминалите 12 месеца повишението е 15 пъти. 

Първа причина за това е влошаването на международните пазари и очакването то да продължи. Затова и логиката на инвеститорите е защо днес да ни дадат заем при една лихва, ако утре може да получат по-добра. Втората причина е свързана с вътрешно политическата ни и икономическа стабилност. Ако държавата иска да финансира дефицитите си при сега заложения минимум на фискалния резерв, трябва да тегли заеми. Ако не постъпят и първите пари по Плана за възстановаване и устойчивост, необходимостта от ликвидност ще бъде дори по-голяма. 

Това финансовият пазар го знае и няма против да почака малко за да види, ще бъдем ли дори по-притиснати. Ако парите от Брюксел дойдат, 15-кратния скок на лихвите спрямо миналата година няма да избяга. Ако се забавят, може ресурсът да поскъпне допълнително. И тук за да лъсне уязвимостта на държавата, вината е на Министерство на вътрешните работи, което под ръководството на Бойко Рашков провали поръчката за изграждане на комуникационната мрежа TETRA, която трябва да се ползва от полицията, слюжбите и военните. 

Историята помни, че когато правителството на Кирил Петков съзира провала на Рашков да придвижи въпроса, опитва да вземе нещата на „ръчно управление“. Тазгодишните траншове по Плана за възстановяване и устойчивост обаче остават под въпрос, което е атестат за свършената до тук работа.

Иначе, може да чуете смели изказвания на Бойко Рашков, колко е безстрашен, неподкупен и така нататък. Тъжната истина е, че освен чисто финансовата некомпетентност на Асен Василев, в следващите години ще плащаме по-високи лихви и заради секторната некомпетентност на ресорни министри от "Продължаваме Промяната". Ще кажете, не е толкова голяма щетата, но помислете. Ако днес банките вдигат лихвата на държавата, защото калкулират некомпетентността на предишни министри, дали няма да вдигнат и нашите лихви?

Предстои държавата да заеме 40 милиарда в идните години и за да могат бизнес и домакинства да се финансират, те ще се принудят да плащат отгоре, защото лихвите по правителствения дълг вече са си напълно привлекателни, а и обемите на търсене ще стават все по-сериозни. 

 

 


 

Коментари

 • кинтифил

  27 Sep 2022 21:07ч.

  лихвата по дцк е инструмент за управление на правителства. който контролира купувачите, той контролира държавите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  27 Sep 2022 21:19ч.

  Гласувайте за ПП и до Нова година сме във фалит и революция. После ставаме Източна Румелия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:23ч.

  Нещо не сте разбрали! Ресурсът си има цена, на която ние на практика не можем да влияем. Обаче, има си и една рискова премия, която взема предвид средата и някакви минали обстоятелства, но ... но само като фонов шум. Основното, което се калкулира в тази премия е рисковете, които са насочени към бъдещето. Искате доказателства?! Октомври 2021 е даден кат онякакъв "бенчмарк".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:29ч.

  Каква е сит. в Бг през окт. 2021. Криза (и), служебно правителство на Радев, царува безкомпромисно отношение на отхвърляне на геппс + присъдружни, заявени намерения за "изчегъртване"! Няма антилиберализъм. Пазарът калкулира ниска рискова премия. Окт 2022: Криза (и), служебно правителство на Радев, царува примиренчество, готовност за компромис и реставрация, явни сигнали, че козяк ще даде команда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:32ч.

  Банките въобще не се интересуват от козяк и ленгли. Тях ги занимава доходност и дивидентите на акционерите им. Очевидон прогнозират, че в рамките на тази година - както външни, така и специфични вътрешни са се влошили драматично. Потъпквайки собствените си правила, съществ. опасност от силово налагане на еврото след само 15 мес. За Бг това огромен риск!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  27 Sep 2022 23:33ч.

  Петков и Василев доказаха недвусмислено чии интереси обслужват. Трябва да си сляп за да не го видиш, но явно тез, дето твърдят, че не са слепи, са глухи и не са чули накъде трябва да гледат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:36ч.

  Няколко пъти съм предлагал да се запознаете с подробните лекции на доц. Сарийски. Знам, че не те го направили, не му вярвате, не вярвате и на мен. Повярвайте на финансовия капитал! Придирчив е, не лъже! Последните транзакции са ярък индикатор и доказателство, че перспективите пред нашата страна са мрачни. Ще за почне вакханалия, уродства, упадък и кражби, ЕЦБ няма да ни спасява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:40ч.

  Бързам да постна и съм пропуснал най-важната фраза :(((. В резултат на драматичното влошаване на УСЛОВИЯТА през последната година и перспективите за бъдещ период, ИНВЕСТИТОРИТЕ ПРИЛАГАТ ЕДНА СИЛНО ЗАВИШЕНА РИСКОВА ПРЕМИЯ! Има ли някой неразбрал?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  27 Sep 2022 23:58ч.

  Ненавиждам кокорите персонално и в съвкупност, но заглавието на тази статия е подвеждащо и несправедливо. В най-лошия случай Промяната даде скромна лепта в утвърждаването на грозната и отвратилена среда и господстващите поне от десетилетие уродливи тенденции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Sep 2022 7:26ч.

  Че то какво друго да се очаква от урсулизацията ? Каквото за нас, това и за цяла Европа, сурр в бездната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  28 Sep 2022 8:25ч.

  Това,че напоследък ЕЦБ вдигна рязко лихвите няма значение. Важното е да се плюе предизборно по Промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи