Проблясъци относно края на играта в Украйна

Проблясъци относно края на играта в Украйна

Автор: М. К. Бхадракумар, indianpunchline.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проблемът с войната в Украйна е, че тя е само пушек и мъгла. Руските цели за „демилитаризация“ и „денацификация“ на Украйна имаха сюрреалистичен вид. Западният наратив, че войната е между Русия и Украйна, а централният проблем е Вестфалския принцип на националния суверенитет, се изчерпва, оставяйки все по-голяма празнота.

Днес има осъзнаване, че войната е между Русия и НАТО, и че Украйна е престанала да бъде суверенна държава от 2014 г., когато ЦРУ и западните агенции посестрими – Германия, Великобритания, Франция, Швеция и т.н. – инсталираха марионетен режим в Киев.

Мъглата на войната се вдига и бойните линии стават видими. На авторитетно ниво започва откровена дискусия относно края на играта.

Със сигурност видеоконференцията на Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност в Москва миналия петък и срещата му с президента на Беларус Александър Лукашенко в Санкт Петербург в неделя бяха решаващ момент. Стенограмите от тези срещи стоят една до друга, защото трябва да се четат заедно.

Няма спор, че двете събития са имали внимателно подбрана от властите в Кремъл хореография и са целели да предадат множество послания. Русия излъчва самочувствието, че е постигнала превъзходство на бойния фронт – разбила е украинските военни и „контраофанзивата“ на Киев гледа в огледалото за обратно виждане. Но Москва очаква, че администрацията на Байдън може да е замислила още по-голям военен план.

На срещата на Съвета по сигурността Путин „разсекрети“ доклади на разузнаването, достигнали до Москва през различни източници, които свидетелстват за ходове за въвеждане на полски експедиционни сили в Западна Украйна. Путин каза, че това е „добре организирана, екипирана, редовна военна част, която ще се използва за операции“ в Западна Украйна „за последваща окупация на тези територии“.

В действителност, полският реваншизъм има дълга история. Путин, който е усърден ученик на историята, говори пространно за това. Той звучеше твърдо, че ако киевските власти се съгласят с този полско-американски план, „както обикновено правят предателите, това е техният бизнес. Ние няма да се намесваме.“

Само че, добави Путин, „Беларус е част от Съюзната държава и започването на агресия срещу Беларус би означавало започване на агресия срещу Руската Федерация. Ние ще отговорим на това с всички налични ресурси.“ Путин предупреди, че това, което се подготвя, „е изключително опасна игра и авторите на подобни планове трябва да се замислят за последствията.“

В неделя на срещата с Путин в Санкт Петербург Лукашенко подхвана нишката на дискусията. Той информира Путин за новите сили, които Полша разполага близо до беларуската граница – само на 40 км. от Брест – и за други приготовления, които са в ход, като откриването на ремонтна работилница за танкове ‚Леопард“ в Полша, активирането на летище Жешов на границата с Украйна (на около 100 км. от Лвов), което да бъде използвано от американците за прехвърляне на оръжие, наемници и прочее.

Лукашенко каза: „Това е неприемливо за нас. Отчуждаването на Западна Украйна, разчленяването на Украйна и прехвърлянето на земята ѝ на Полша са неприемливи. Ако хората в Западна Украйна ни помолят, ние ще им окажем подкрепа. Моля Ви [Путин] да обсъдите и да помислите върху този проблем. Естествено, аз бих искал да ни подкрепите в това отношение. Ако нуждата от такава подкрепа се увеличи, ако Западна Украйна ни помоли за помощ, то ние ще осигурим помощ и подкрепа за хората в Западна Украйна. Ако това се случи, ние ще ги подкрепим по всякакъв възможен начин.“

Лукашенко продължи: „Моля Ви да обсъдите този въпрос и да го обмислите. Очевидно, аз бих искал да ни подкрепите в това отношение. С тази подкрепа, и ако Западна Украйна помоли за тази помощ, ние със сигурност ще осигурим помощ и подкрепа на западното население на Украйна.“

Както можеше да се очаква, Путин не отговори – поне не публично. Лукашенко характеризира полската интервенция като равнозначна на разчленяване на Украйна и нейното абсорбиране „на парче“ в НАТО. Лукашенко беше открит: „Това е подкрепено от американците.“ Интересното е, че той също така поиска разполагането на бойци на „Вагнер“, за да се противопостави на заплахата за Беларус.

Същественото тук е, че Путин и Лукашенко изобщо проведоха подобна дискусия публично. Ясно е, че и двамата говореха въз основа на разузнавателни данни. Те предвиждат, че предстои преломна точка.

Едно е руският народ да е напълно наясно, че страната им де факто се бие срещу НАТО в Украйна. Но напълно различно нещо е, че войната може драматично да ескалира във война с Полша – натовска армия, която САЩ считат за най-важния си партньор в континентална Европа.

Спирайки се подробно на полския реваншизъм, който има противоречиви прояви в съвременната европейска история, Путин вероятно е изчислил, че в Европа, включително в Полша, може да има съпротива срещу машинациите, които могат да въвлекат НАТО в континентална война с Русия.

По същия начин, Полша също би трябвало да се колебае. Според „Политико“ полската армия наброява 150 000 души, от които 30 000 принадлежат към новите сили за териториална отбрана, които са „войници през уикенда, преминали през 16-дневно обучение, последвано от опреснителни курсове“.

Отново, полската армия може и да не се трансформира в политическо влияние в Европа, тъй като центристките сили, които доминират в ЕС, нямат доверие на Варшава, която се контролира от националистическата партия „Закон и справедливост“, чието незачитане на демократичните норми и върховенството на закона накърни репутацията на Полша в целия блок.
Но преди всичко Полша има причини да се безпокои за надеждността на Вашингтон. От тук насетне полското ръководство ще се притеснява, парадоксално, че Доналд Тръмп може да не се върне като президент през 2024 година. Въпреки сътрудничеството с Пентагона относно войната в Украйна, сегашното ръководство на Полша, подобно на унгарския премиер Виктор Орбан, продължава да се отнася с недоверие към президента Джо Байдън.

Следователно, като цяло е логично дрънкането на оръжие от страна на Лукашенко и урокът по европейска история на Путин да се приемат преди всичко като предупреждение към Запада, с цел модулиране на края на играта в Украйна, което да е оптимално за руския интерес. Разделянето на Украйна или неконтролируемото разширяване на войната извън нейните граници няма да бъдат в интерес на Русия.

Ръководството на Кремъл обаче ще има предвид, че глупостите на Вашингтон, породени от отчаяната му нужда да запази достойнство от унизително поражение в прокси войната, може да не оставят на руските сили друг избор, освен да преминат Днепър и да напреднат чак до границата с Полша, за да предотвратят окупацията на Западна Украйна от така наречения „Люблински триъгълник“ – създаденият през юли 2020 г. и насърчаван от Вашингтон регионален съюз с яростна антируска ориентация, включващ Полша, Литва и Украйна.

Наситените срещи на Путин в Москва и Санкт Петербург хвърлят светлина върху руската позиция по отношение на три ключови елемента за крайния изход в Украйна. Първо, Русия няма намерение да завладява териториално Западна Украйна, но ще настоява да има думата за начина, по който ще изглеждат новите граници на страната и за бъдещия режим, което означава, че няма да бъде допусната антируска държава.

Второ, планът на администрацията на Байдън да измъкне победата във войната от челюстите на поражението е неосъществим, тъй като Русия няма да се поколебае да се противопостави на всеки продължителен опит на САЩ и НАТО да използват украинската територия като плацдарм за водене на нова война, което означава, че приемането на Украйна в НАТО „на парче“ ще остане фантазия.

Трето, и най-важно, че закалената в битки руска армия, подкрепена от мощна отбранителна индустрия и стабилна икономика, няма да се поколебае да се противопостави на страните членки на НАТО, граничещи с Украйна, ако те нарушат основните интереси на Русия, което означава, че основните интереси на Русия няма да бъдат заложник на член 5 от Устава на НАТО.*

*Чл. 5: „Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.“

Източник: indianpunchline.com

Превдо за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • ТополМ

  04 Авг 2023 17:28ч.

  Прочетете колко разтегливо е написан чл.5 от Устава на НАТО. Смятате ли, че някой ще се жертва за нас в случай на война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешев

  04 Авг 2023 17:47ч.

  Тц, няма да има такива, гаранция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жертвоприношение

  04 Авг 2023 17:53ч.

  Написан е както трябва. Никой няма да се жертва за нас, нито за тия около нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неточно

  04 Авг 2023 18:31ч.

  Не че някому ще му хрумне глупостта, да се пожертва за нас - ние сме пешката в тази игра, която без замисляне ще бъде пожертвана за нечий келепир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  04 Авг 2023 21:26ч.

  "Член 5" и нападение на Русия над България е "проиграно" сезон 3 епизод 23 на "Madam Secretary": https://tvovermind.com/madam-secretary-elizabeth-brussels-mike-loyalty/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  05 Авг 2023 0:34ч.

  "...предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими" -- демек, незабавно преместване в съседния крачол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жертвоприношението на хора е древен езически ритуал

  05 Авг 2023 1:53ч.

  И жертвите ще бъдем ние - народите на държавите от Източния фланг на нАТО. Върхът на сатанизма в жертвоприношението на хора е достигнат от семитските племена в Ханаан, Финикия и Картаген, където в жертва на дявола - Ваал, Молокх - са се принасяли деца, които са били живи изпичани в ръцете на сатанинския идол. >>>>>Ето затова Мойсей заповядва на народа на Израил: "1 Когато Господ твоят Бог те въведе в земята, в която отиваш да я притежаваш, и изгони много народи от пред тебе, хетейците, гергесейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците, седем народа по-големи и по-силни от тебе, 2 и когато Господ твоят Бог ги предаде на тебе та ги поразиш, тогава ги изтреби, като на Бога обречени; да не правиш договор с тях, нито да ги пожалиш; 3 да се не жениш между тях, и да не даваш дъщеря си на сина му, нито да вземаш неговата дъщеря за своя син; 4 защото ще отвърнат синовете ти от да Ме следват, за да служат на други богове, и така ще пламне против вас гневът на Господа, който скоро ще те изтреби. 5 Но така да им направите: жертвениците им да разорите, кумирите им да изпотрошите, ашерите им да изсечете и изваяните им идоли да изгорите с огън." =====Библия, Второзаконие, 7 глава (https://biblia.bg/index.php?k=5&g=7&tr1=1) ==== И по-нататък: "25 Кумирите на боговете им изгаряйте с огън; да не пожелаеш да вземеш на себе си среброто или златото, което е върху тях, за да се не впримчиш в него, понеже това е мерзост пред Господа твоя Бог. 26 И да не внасяш в дома си никаква мерзост, за да не станеш обречен на изтребление като нея; съвършено да я мразиш и съвършено да се отвращаваш от нея, защото е обречена на изтребление." =>От Второзаконие е видно, че Мойсей е бил расист, а с днешната политкоректна терминология е наставлявал евреите с езика на омразата и ги е училна на нацизъм, доколкото онова време е сравнимо с днешното време. (По онова време нации не е имало, защото нациите са продукт на капиталистическата държава.) До такава степен дяволските жертвоприношения на деца са омразни на Бог. В днешно време дяволските жертвоприношения се извършват с дяволски глобален размах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност,

  05 Авг 2023 2:03ч.

  на втори прочит е видно, че самият Мойсей призовава за човешко жертвоприношение но в геноцидни мащаби: "и когато Господ твоят Бог ги предаде на тебе та ги поразиш, тогава ги изтреби, като на Бога обречени". (Библия, Второзаконие, гл. 7, стих 2.) От което възниква съмнение на кой бог всъщност е служил Мойсей - на истинския Бог или на самия дявол? Или на двамата? Или Второзаконие е дописвано по вкуса на децата на дявола?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незабавно !

  04 Авг 2023 17:59ч.

  Да махаме тези престъпници и продажници, които ни набутват между копитата на ритащите се атове ! Неутралитет ! Да следваме унгарския модел ! Да искаме незабавно махане на окупационните войски от Българска територия. Нашата армия да си поема ролята. Политиците да си мерят приказките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо Пешо

  04 Авг 2023 18:10ч.

  Хубаво казано, но, за съжаление, ние никога не сме били като Унгария, вече и армия нямаме, а политиците мерят други неща, но не и приказките си. Мисия - невъзможна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Авг 2023 18:26ч.

  Какъв край? Играта тепърва започва! А тя е ГЛОБАЛНА. Върви се към война в Сахел и по-специално Нигер.Намесени са Русия,САЩ и Франция, като кукловоди и Нигерия и Алжир, като главни подизпълнители.Всичко е за уран от Нигер и природен газ от Нигерия през Алжир за ЕС.Вагнер са в Мали и Буркина Фасо.Задава се страшно ШОО... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската ядрена агенция „Евратом“ не вижда риск за ядрената енергетика в Европа, ако бъдат преустановени доставките на уран от Нигер

  04 Авг 2023 18:37ч.

  В момента европейските държави имат достатъчно резерви от уран, изпозван за производството ядрено гориво, за 3 години напред. Пред AFP от агенцията уточняват, че през 2022 г. Нигер е вторият доставчик на уран за ЕС с малко над 25% от общия внос. Три държави – Казахстан, Нигер и Канада, осигурават към 75% от урана за ЕС. Казахстан от години е основен доставчик с над 43% от вноса през 2022 г. Новите власти в Нигер обявиха, че ще спрат износа към Франция, но френската компания Orano също посочи, че няма риск за доставките нито във Франция, нито по света, защото са добре диверсифицирани. Компанията управлява уранова мина в северната част на страната, в която работят 900 души – главно местни граждани, пише EurActiv. По данни на „Евратом“ в периода 2005 – 2020 г. Нигер е третият по големина доставчик на уран за Франция, доставяйки 24 700 тона, или 18% от доставките. Водещ вносител е Казахстан (20,1%), следвани от Австралия (18,7%). През последните години Нигер намалява добивите на уран. Причината е от една страна политическата нестабилност, но и високите производствени разходи на урана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боер

  04 Авг 2023 18:47ч.

  Никакво ШОО няма да има. САЩ и жабарите са аут от Африка, вече са се примирили с това. Янките нямат силици за един фронт, камо ли на няколко в различни части на света. Франсетата освен за карикатурни колажи за друго не стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде забравяте Китай?

  04 Авг 2023 19:07ч.

  Китай е втори инвеститор в Нигер след Франция ( https://fakti.bg/world/803678-kitai-e-vtoriat-po-golemina-chujdestranen-investitor-v-niger ). Китай няма да си остави "коня в рЕката" и засега наблюдава внимателно:) А утре Китай изпраща официални лица на срещата на върха в Саудитска Арабия (естествено, цял свят са поканени и ще се срещнат, но без Рашата!!!), където ще се обсъжда мирният план на Президент Зеленски. Саудитците няма да позволят рашистите да им изземат влиянието (на парите им) в Евразия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия получава още един нож в задника

  04 Авг 2023 18:33ч.

  Си Цзинпин изпраща дипломати на срещата в Саудитска Арабия, която ще се проведе през уикенда (5-6 август). Ще има обсъждане на мирния план на Киев, включително пълното изтегляне на руските войски от Украйна . Пекин реши да преразгледа неутралното си отношение към конфликта. По-специално, последният дразнител беше оттеглянето на Москва от сделката за зърно, а Китай беше най-големият купувач на украинско зърно. Като се има предвид, че Китай е най-големият купувач на украинско зърно, възможно е той все пак да помогне за възстановяването на пристанищата. Чудя се дали Китай ще бъде добавен към списъка на неприятелските страни:) Междувременно русия си търси ощше "врагове" и разшири списъка с неприятелски държави (инфографика). >>> https://t.me/rbc_news/79341 ( https://www.rbc.ru/politics/03/08/2023/64cb52429a79476b1d64cf4b )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто е,

  04 Авг 2023 19:07ч.

  "На война, като на война"? / A la guerre, comme à la guerre?/ И с паветата е така :жълти или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  04 Авг 2023 20:50ч.

  На мен ми дава 404.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  04 Авг 2023 20:58ч.

  А не помисли ли,че Путин изпраща Китай на тази среща като разузнавач,като провокатор или просто за да дразни сборяните?А за зърното на Китай не плачи - тия дни едни западняци страдаха,че Китай се е запасил за 18 месеца,а това според тия изплашените означавало,че др. СИ ще започне война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  05 Авг 2023 0:19ч.

  Хахах, половината държави на тая среща, начело с домакина Саудитска Арабия са открити съюзници на Русия !!! Вярно ли си въобразяваш, че Китай ще се обърне срещу Русия заради няколко хиляди тона мухлясала укропска пшеница? Русия може да им достави три пъти повече без проблем и на по-добра цена. Прочети последното изявление на Китай - че не приемат никакво разширяване на НАТО. Това - русофобите - сте тотално лишени от разсъдък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отношенията на Китай с Русия са като митрополия с колония

  05 Авг 2023 1:45ч.

  На срещата в Саудитска Арабия ще се води битка за разцепване и овладяване на БРИКС, битка срещу Русия, ако щете, и срещу Китай. Та, идеята е за битка за тази периферия – африканска, азиатска, латиноамериканска, каквато щете, само и само Русия да бъде натикана в ъгъла. В същото време това е и желанието на домакинът САУДИТСКА АРАБИЯ да покаже, че те са ЛИДЕРИТЕ, т.е. не е Ердоган е този, който ще посредничи, не е Китай този, който ще посредничи за МИР в тази война. Те, саудитците, ще посредничат. Защо? Защото имат пари, твърде много пари! И от тая гледна точка, те се опитват да капитализират своята лидерска позиция в икономически план. Как? Като се превърнат в регионален лидер, като се превърнат в лидер не само на страните от Персийски залив, на Близки изток, а на онези държави, които се наричат "развиващи се страни“, каквото и да значи това в момента. Знаете, това е понятието, което беше родено 50-те години на миналия век, но тогава имаше много ясно противопоставяне: Изток-Запад, комунизъм и капитализъм. Сега вече някак си срещу "колективния Запад“ руснаците се опитват да направят нещо като "колективен Изток“. Там са те, Китай, Иран, Северна Корея, ако щете – който искате може да сложите, които са ядрото. Само че, Русия не отчита и няма как да повлияя, камо ли да управлява в една много голяма дълбочина в този регион. Нито има капацитет, нито вече авторитет, който се срина от войната й в Украйна. Та тази дълбочина няма респект към Русия, тази дълбочина - това е Персийският залив с многото пари, това е Арабският свят, който е много близо до Европа, африканците, които видяхме вече не могат да се излъжат от Путин и ясно заявиха, че не искат "подаръците" му. Индия също направи геополитически завой към Запада. >>> https://www.svobodnaevropa.bg/a/32527373.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kresi

  06 Авг 2023 11:01ч.

  И от кога китай стана голяма сила.Не гледали конгреса на ККП където комунистите обявиха курс на въоръжаване до 2035г да се изравнели със сащ.А китайското оръжие е аналог на руското безаналогово..Но япония в противовес на китай и русия започва здраво да се въоръжават, ама няма да е безаналогово.Мислиш ли че ще оставят китайците да си разиграват магарето.Който извади китай от мизерията той ще го върне от където изпълзя.Та икономиката на Китай на 60% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  04 Авг 2023 20:17ч.

  15:33ч., 16:07ч. Тавагищ, ще ти се, но не се лъжи. Сайтовете с псевдоруски и "i" вместо "и" не стават. Или да, но само за туземци от 404. Играта има много по-голям обхват, сили в нея и в задкулисието. Така, че ... С други думи: - Или разбираш, но си губиш времето да внасяш сащисана-укро-пропаганда тъдява или нищо не стопляш и служиш за развеселяване на публиката. Което пък не е съвсем зле. Днес титулярите са в почивка вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  04 Авг 2023 20:57ч.

  Днес голям вой в Украйна че номерата на крилатите ракети с които ги обстрелват руснаците съвпадат с номерата на ракетите дадени от Украйна на Русия за дългове по газа. Не мога да ги разбера. Да си бяха плащали газа сега щяха да имат ракети. А те между другото плащаха за газ и с Ту-160.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен Украйна,

  04 Авг 2023 21:45ч.

  западняците /САЩ и Великобритания/ подготвят втори фронт, пак с проксита и това е Казахстан. Подготвят и трети - от изток чрез Япония. За това сметките, че Китай ще забие нож в гърба на Русия са криви. Двете държави никога до сега не са имали толкова сходни, еднопосочни интереси. Чудя се, обаче, къде им е акъла на западняците, след като вече няколко века успешно управляват света, следвайки геополитическите маркери на Халфорд Макиндер, а именно - да не позволявта по никакъв начин съюз между сухоземни цивилизации, каквито са Русия, Китай, Германия. С Германия за сега нещата са наред в това отношение, но не е ясно до кога. "Алтернатива за Германия" вече е втора политическа сила там. А Германия още преди близо половин година официално обяви рецесия. Тя ще повлече цяла Европа, а ние ще сме първи, защото де що има някакво производство у нас, то е за износ в Германия, за големите им концерни - някакви бурмички, кабели и други такива дребни джаджи. Като енергетика вече угаснахме. Ще трябва връщане на село и копане и отглеждане на храна, а не само рапица, слънчоглед и пшеница, както правим в последните 30 години, защото подписахме квоти на времето, само и само да ни приемат в ЕС /за повече подробности - питайте мадам Йес/. Селското ни стопанство е в окаяно състояние. Буквално като след война. Тежки, много тежки години ни чакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След ВСВ това е политиката на САЩ

  04 Авг 2023 22:13ч.

  Войната в Корея - север срещу юг. Войната във Виетнам - север срещу юг. Сега в Украйна. Интересното е, че САЩ не са спечелили нито една от тези войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха, засега в реална рецесия са руснаците

  05 Авг 2023 0:02ч.

  В Русия за първи път от много години зеленчуците рязко поскъпнаха през лятото. Правилото "зеленчуците поевтиняват през лятото" този път не проработи. Росстат фиксира средната цена на 71 рубли за кг моркови, почти 20% по-високи от юни. Картофите, един от основните хранителни продукти в потребителската кошница на руснаците, са поскъпнали с почти 23% от 37,97 рубли за кг през юни до над 46 рубли през юли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Япония ще поиска от Иран да спре доставките на оръжия за Русия

  05 Авг 2023 0:12ч.

  Иранският външен министър Амир Абдолахиан ще посети Токио в неделя, където ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2 милиона работници достигна дефицитът на работна ръка в Рашата

  05 Авг 2023 0:21ч.

  Недостигът на работна ръка, който все повече натежава върху руските компании от началото на войната в Украйна, продължава да се влошава. Към юни 2023 г. работодателите са имали нужда от 2 милиона служители срещу 1,9 милиона през май, следва от данни на Росстат. Ами, не може и тук, и там да има преразход. Кремльовските старчета са избрали преразход "пушечно месо" пред развитие на производствата и обществото. Нали те и техните деца няма да измират на фронта, може да си местят пешките, та дори и офицерите колкото искат. От Путьо не става шахматист, той е хазартаджия и играе "ва банг".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, вижте първо фактите, кой купува казакстанци за войната: Русия се опитва да вербува жители на Казахстан за войната с Украйна

  05 Авг 2023 2:02ч.

  Русия се опитва да вербува жители на Казахстан за войната с Украйна. Реклами, предлагащи незабавни изплащания на повече от 5000 долара за присъединяване към руската армия, както и месечна заплата от над 2000 долара и допълнителни бонуси започнаха да се появяват на екраните на казахстанските интернет потребители. Рекламите водят до уебсайт, който предлага на потенциални новобранци възможността да се присъединят към руската армия в региона Сахалин в Далечния изток на Русия. Според Ройтерс повече от 3 милиона етнически руснаци сега живеят в Казахстан. В рекламата се показват знамената на Русия и Казахстан и лозунга "рамо до рамо". Рекламата води до сайт, който предлага желаещите да се присъединят към руската армия от региона Сахалин в руския Далечен изток. Собственик на сайта е Агенцията за развитие на човешкия капитал на региона Сахалин - организация, създадена от местното правителство. Само че, според законодателството на Казахстан участието на негови жители във военни конфликти в чужбина срещу заплащане е незаконно. Според агенцията някои хора от бившите съветски републики в Централна Азия вече са се присъединили или към руската армия, или към руски частни групировки като ЧВК "Вагнер". Тогава обаче набирането на доброволци обикновено е ставало на територията на Русия, където работят милиони узбеки, таджики и киргизи. >>> https://www.reuters.com/world/europe/russia-targets-neighbour-kazakhstan-with-army-recruitment-ads-2023-08-03/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало козяк !

  05 Авг 2023 15:39ч.

  Дали стопляш с тези писаници каква пропаганда правиш … в полза на Русия ? Картофите в Русия били 46 рубли/кг ? Ко ?? Та това е около 41-42 стотинки бе , неграмотник ! Къде у нас или в Европа има подобни цени ? У нас са 2-3 пъти по високи (минимум !) В западна Европа най-евтините са между 2-3 евро !???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  05 Авг 2023 17:23ч.

  А покупателната способност?! Колко кг картофи можеш да си кушиш с пенЦията и/или средномесечна руска заРплата:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kresi

  06 Авг 2023 11:13ч.

  И защо лъжеш .1950г с.корея напада заедно с китай и руска оръжие пилоти и самолети ю.корея да налагат най мирната идеология червен болшевизъм.Тогава се намесва САЩ и за това днес има ю.корея.Можеш ли да сравниш двете страни червена глава.От къде ви копаят такива

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Морална красота

  04 Авг 2023 22:27ч.

  има в този чл. 5, но не на възможните действия, а на обявените намерения, че в случай на нещо и т.н. Досега не е задействан, нали така. Не е изпробван реално, но всички членуващи в алианса знаят, че никой за никого няма да се жертва, особено ако е малък като нас. Може да бъде жертван обаче, но това е вече нещо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците в Латвия през септември ще получат писмо с искане да напуснат страната

  04 Авг 2023 22:29ч.

  Според ръководителя на комисията по гражданство, миграция и социално сближаване на Сейма Ингмарс Лидак, става дума за 6000 граждани на Руската федерация. Оркостанци, GO HOME! Скоро и у нас! Стига сте ползвали благините на Запада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  04 Авг 2023 23:09ч.

  Тъпанари. 1939-40 нищо не ги е научила. Чичковците с пурите им е през оная работа за прибалти и поляци. Те са загубите заради които си струва да не загиват чичковците с пурите. Лошото е че и нас ни вкараха вече в тази матрица. Честито. Не ми се вярва че този път ще ни простят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тече прехвърляне на войски в Литва и Латвия към границата с Беларус

  05 Авг 2023 0:06ч.

  https://t.me/utrofevralia/43655?single ), ( https://t.me/utrofevralia/43654?single ), ( https://t.me/utrofevralia/43656?single )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  05 Авг 2023 0:22ч.

  Жалката Латвия ще бъде превзета за три дни от петербургската полиция и агитката на Зенит !!! Никой няма право да гони хората от домовете им само заради етноса им. По същата логика ние защо не изгони хъхрeците? Да заминават за Индия !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литва също обяви руснаци и беларуси за заплаха за националната сигурност

  05 Авг 2023 0:31ч.

  Решението е взето, след като правителството поиска от руснаците и беларусите да отговорят на въпросник, който включваше въпроси за възгледите им относно руската инвазия в Украйна и статута на окупирания полуостров Крим. Лицата, считани за заплаха за националната сигурност, са само малка част от беларусите и руснаците, живеещи в Литва. По данни на миграционния отдел в момента там пребивават повече от 58 000 беларуски граждани и 16 000 руски граждани. Те трябва да подновяват разрешенията си за пребиваване на всеки три години в зависимост от статута на молбата. Лишените от разрешителни могат да обжалват решението в съда. Другите ще разполагат с до един месец, за да напуснат страната, съобщава Министерството на миграцията. Питам се аз какво чака България и не спретне едно бързо анкетиране и не изгони "наш'те" с двойно гражданство, с руски и беларуски паспорти и най-вече "ИЗрожденци", които заплашват националната ни сигурност?! И ако руснаците и беларусите имат Родина, безродниците от "ИЗраждане" явно трябва да пътуват към някой самотен остров:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личи си кой е най-големият военнолюбец в света: Русия удвоява военните разходи

  05 Авг 2023 0:15ч.

  Русия удвоява военните разходи: войната с Украйна ще струва 100 милиарда долара годишно. Новият план за годишни разходи за отбрана е 9,7 трилиона рубли, или 102 милиарда долара по текущия курс. Това е почти 2 пъти повече от първоначално планираното и представлява 1/3 от всички заложени в бюджета разходи - 29,06 трилиона рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имам слон

  05 Авг 2023 0:39ч.

  Егати и тъпите Андрешковците сме, ако някой е чел Елин Пелин като чета коментарите, някой се надява ушанките да се върнат, нищо вече няма да е същото с Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гамбит, в шахмата — начален ход, при който се жертва маловажна фигура, за да се получи възможност за атака, казано по-просто - подлагане на крак.

  05 Авг 2023 0:49ч.

  Сега партнерите трябва да са много внимателни, защото където и да се забъркат в някаква геджура, моментално ще им бъде отговорено симетрично на играта в уКрайна. И това няма как да им хареса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вторий русский корабль иди на х@й

  05 Авг 2023 2:16ч.

  Големият десантен руски кораб "Оленегорски миньор" потъва, докато го дърпат ( видео: https://t.me/utrofevralia/43638 ), а преди това беше атакуван от надводен украински дрон в Новоросийск ( видео: https://t.me/utrofevralia/43628).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това

  06 Авг 2023 14:54ч.

  не е повод за радост. Само който се радва на факта че благодарение на западните оръжия и био лаборатории Украйна се превръща в гробище може да се радва и да озаглавява своя коментар по този начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Авг 2023 18:00ч.

  Абе другаря Путин нъл си взе квот му трябваше, изпълни квотата за 1 млн жертви, нищо че не са руски, взе мазна територия, оправи икономиката си и прокара електронните пари ? Австрия да му мисли, че щяла да вкара правото на кеш пара, ама не казва, че такива няма да има… панаири!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи