Под предлог за борба с руската дезинформация, елитите в САЩ наложиха чудовищен информационен контрол

Под предлог за борба с руската дезинформация, елитите в САЩ наложиха чудовищен информационен контрол

Автор: Джейкъб Сийгъл, tabletmag.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководство за разбиране на измамата на века

Пролог. Информационната война

През 1950 г. сенатор Джоузеф Маккарти заявява, че има доказателство за комунистически шпионски кръг, опериращ вътре в правителството. За една нощ взривоопасните обвинения гръмват в националната преса, но подробностите продължават да се променят. Първоначално Маккарти казва, че има списък с имената на 205 комунисти от Държавния департамент, а на следващия ден го ревизира до 57. И тъй като пази списъка в тайна, несъответствията са встрани от темата. А темата е силата на обвинението, която направи името на Маккарти синоним на политиците от тази епоха.

Повече от половин век макартизмът беше определяща глава в светогледа на американските либерали – предупреждение за опасната прелест на черните списъци, лова на вещици и демагозите. Това продължи до 2017 г., когато друг списък с предполагаеми руски агенти разбуни пресата и политическата класа в Америка. Нова организация, наречена „Хамилтън 68“ заяви, че е открила стотици свързани с Русия акаунти, които са проникнали в Туитър, за да сеят хаос и да помогнат на Доналд Тръмп на изборите. Русия се оказа обвинена в хакерство на социални платформи – новите центрове на властта – които тя е използвала, за да насочва тайно събитията в Съединените щати.

Нищо от тези неща не беше вярно. След преглед на секретния списък на „Хамилтън 68“, служителят по сигурността на Туитър Йоел Рот неофициално призна, че неговата компания е позволявала „реални хора“ да бъдат „едностранно обявявани за руски подлоги, без доказателство или източник“.

Случката с „Хамилтън 68“ се разигра като римейк на аферата „Маккарти“ почти кадър по кадър, с една важна разлика: Маккарти срещна известна съпротива от водещи журналисти, както и от американските разузнавателни агенции и от негови колеги в Конгреса. В наше време същите тези групи се съгласиха да подкрепят новия таен списък и атакуваха всеки, който оспорва позицията им.

Когато по-рано тази година се появи доказателство, че „Хамилтън 68“ е измама от висока проба, извършена срещу американския народ, то беше посрещнато с голяма стена от мълчание в националната преса. Липсата на интерес беше толкова дълбока, че по-скоро означаваше въпрос на принципи, отколкото на удобство за образцовите носители на американския либерализъм, които изгубиха вяра в обещанието за свобода и прегърнаха нов идеал.

В последните си дни на поста президентът Барак Обама взе решението да постави страната в нов курс. На 23 декември 2016 г. той подписа Закон за противодействие на чуждестранната пропаганда и дезинформация, който си служи с езика на защита на родината, за да започне безсрочна настъпателна информационна война.

По някакъв начин надвисналият дух на Доналд Тръмп и популистките движения от 2016 г. пробудиха спящите чудовища на Запада. Дезинформацията, тази полузабравена реликва от Студената война, беше отново обявена за непосредствена екзистенциална заплаха. Твърдеше се, че Русия експлоатира слабостите на отворения интернет, за да заобиколи стратегическите защити на Съединените щати, като инфилтрира личните телефони и лаптопи на граждани. Целта на Кремъл беше да колонизира умовете на набелязаните обекти – тактическа кибервойна, която специалистите наричат „когнитивен хакинг“.

Побеждаването на този призрак беше прието за въпрос на национално оцеляване. „Съединените щати губят във войната на влияние“, предупреждаваше статия от декември 2016 г. в списанието на отбранителната индустрия Defense One. Статията цитираше два правителствени източника, които твърдят, че законите, писани за да защитават американските граждани от държавен шпионаж, компрометират националната сигурност. Според Ранд Уолцман, бивш програмен мениджър в DARPA (Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната), противниците на Америка се радват на „значителна преднина“ в следствие на „законови и организационни ограничения, на които ние сме подложени, а те не са.“
Тази теза беше подета от Майкъл Лъмпкин, който оглавяваше GEC (Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент), агенцията, която Обама определи за водеща в американската кампания за контрадезинформация. Лъмпкин окачестви Закона за защита на личните данни от 1974 г. – приет след аферата Уотъргейт, за да защити американските граждани от възможността правителството да събира техните лични данни – като остарял. „Законът от 1974 г. беше създаден, за да гарантира, че ние не събираме данни за гражданите на Съединените щати. Но... световната мрежа е по дефиниция световна. Тя няма паспорт. Аз нямам възможност да различа дали е тунизийски гражданин в Съединените щати, или е американски гражданин в Тунис... Ако имах по-голяма възможност да работя с това [лична информация], и имах достъп... бих могъл да направя повече таргетиране, по-категорично, за да съм сигурен, че ще мога да предам точното послание до точната аудитория в точното време.“

Посланието от официалните среди на отбраната беше ясно: За да спечели информационната война – екзистенциален конфликт, случващ се в безграничните измерения на киберпространството – правителството трябва да се лиши от остарелите законови разлики между чуждестранните терористи и американските граждани.

От 2016 г. федералното правителство похарчи милиарди долари, за да превърне антидезинформационния комплекс в една от най-мощните сили в модерния свят: растящ Левиатан с пипала, простиращи се както до публичния, така и до частния сектор, който правителството използва, за да насочва „усилията на цялото общество“ с цел да заграби тотален контрол над интернет и да постигне изкореняване на човешката грешка, и нищо по-малко.

Стъпка едно в националната мобилизация за победа над дезинформацията е сливането на инфраструктурата за национална сигурност на САЩ с платформите на социалните медии, където се води войната. Водещата правителствена антидезинформационна агенция GEC обяви, че мисията ѝ предвижда „намирането и ангажирането на най-добрите таланти в технологичния сектор“. За тази цел правителството започна да назначава ръководители на технологични компании като де факто комисари по информацията, както е по време на война.

В компании като Facebook, Twitter, Google и Amazon висшият мениджмънт винаги е включвал ветерани от средите на националната сигурност. Но с новия съюз между националната сигурност на САЩ и социалните медии бившите разузнавачи и служители на разузнавателните служби се превърнаха в доминиращ блок в тези компании. Това, което до скоро беше кариерна стълбица, по която хората се изкачваха от своя правителствен опит до постове в частния технологичен сектор, се превърна в змия, захапала опашката си, за да ги съедини в едно. Със сливането между D.C. и Silicon Valley федералната бюрокрация може да разчита на неформални социални връзки за осъществяването на дневния си ред в технологичните компании.

През есента на 2017 г. ФБР отвори своя работна група за чуждестранно влияние с нарочната цел да наблюдава социалните медии и да отбелязва акаунти, които се опитват „да дискредитират американски лица и институции“. Департаментът по вътрешна сигурност възприе подобна роля.

Приблизително по същото време гръмна „Хамилтън 68“. Алгоритмите на Туитър превърнаха уличеното в руско влияние „табло за управление“ в голяма новина. Задкулисно директорите на Туитър бързо откриха, че това е измама. Когато Туитър подложи тайния списък на реверсивно инженерство, се установи, както твърди журналистът Мат Таибби, че „вместо да проследява как Русия влияе на нагласите в Америка, „Хамилтън 68“ просто е събрал шепа предимно истински, предимно американски акаунти, и е описал техните органични разговори като руски интриги“. Откритието позволява на началника на сигурността в Туитър Йоел Рот да предложи в имейл от октомври 2017 г. компанията да предприеме действия за изобличаване на измамата и да „обяви това за глупост, каквато то е“.

В крайна сметка нито Рот, нито който и да е друг не каза нито дума. Вместо това те позволиха на един разпространител на глупости в промишлени количества – старомодният термин за дезинформация – да продължи да бълва съдържанието им директно в новинарския поток.

Но не беше достатъчно няколко мощни агенции да се борят с дезинформацията. Стратегията за национална мобилизация изискваше подход не само на „цялото правителство“, но и на „цялото общество“, според публикуван от GEC документ от 2018 година. „Противодействието на пропагандата и дезинформацията“ заявява агенцията, „ще изисква използването на експертен опит от правителствения, технологичния, маркетинговия сектор, академичната общност и неправителствените организации“.

По този начин създадената от правителството „война с дезинформацията“ се превърна в най-великия кръстоносен поход на своето време. Служители на ЦРУ в Лангли тръгнаха да споделят каузата с модерни млади журналисти в Бруклин, прогресивни НПО-та във Вашингтон, финансирани от Сорос тинк-танкове в Прага, консултанти по расово равенство, консултанти по частен капитал, служители на технологични компании в Силициевата долина, изследователи от Бръшляновата лига и провалени британски кралски особи. Никога републиканците на Тръмп не обединиха сили с националния комитет на демократите, който обяви онлайн дезинформацията за „проблем на цялото общество, който изисква отговор от цялото общество“.

Дори острите критици на явлението, като Таибби и Джеф Гърт от Columbia Journalism Review, който наскоро публикува дисекция на ролята на пресата в популяризирането на фалшивите твърдения за заговор между Тръмп и Русия, се фокусираха върху неуспехите на медиите – твърдение до голяма степен споделяно от консервативните издания, които третират дезинформацията като въпрос на партийна цензура. Но макар да няма спор, че медиите опозориха себе си в най-голяма степен, те също така са и удобна жертва – със сигурност най-слабият играч в комплекса за борба с дезинформацията. Американската преса, някога пазител на демокрацията, стигна такова дъно, че сега може спокойно да бъде надявана като марионетка от американски агенции за сигурност и от партийни кадри.

Би било хубаво да наречем случилото се трагедия, но от трагедиите се очаква публиката да научи нещо. Като нация Америка не само не научи нищо, но ѝ беше умишлено попречено да научи каквото и да е, за да бъде принудена да гони сенките. И не защото американците са глупави, а защото станалото не е трагедия, а по-скоро нещо близко до престъпление. Дезинформацията е едновременно и името на престъплението, и средството за прикриването му. Оръжие, което е и маскировка.

Престъплението е самата информационна война, която беше започната с лъжливи претенции и със самата си същност унищожава границите между публичното и частното или между чуждото и националното, от които зависят мирът и демокрацията. Обединявайки антисистемната политика на местните популисти с военните действия на външни врагове, тя оправдава използването на военни оръжия срещу американски граждани. Тя превърна публичните арени, където се случват политическият и социалният живот, в камери за наблюдение и цели за масови психологически операции. Престъплението е рутинното нарушаване на правата на американците от неизбрани служители, които тайно контролират какво могат да мислят и говорят хората.

Това, което виждаме сега в разкритията, разобличаващи вътрешната работа на държавно-корпоративния режим на цензура, е само краят на началото. Съединените щати са все още в най-ранните етапи на масова мобилизация, която има за цел да впрегне всеки сектор на обществото в едно единствено технократично господство. Мобилизацията, която започна заради уж неотложната опасност от руска намеса, сега се развива в режим на тотален контрол на информацията, който си самоназначи мисията за изкореняване на абстрактни заплахи като грешки, несправедливост и вреда – цел, достойна единствено за лидери, които смятат себе си за непогрешими, или пък за суперзлодеи от комиксите.

Първата фаза от войната срещу дезинформацията беше белязана от типично човешки прояви на некомпетентност и заплахи за груба саморазправа. Но следващата фаза, която вече тече, се осъществява както чрез мащабируеми процеси на изкуствено разузнаване, така и чрез алгоритми за предварителна цензура, които са невидимо закодирани в инфраструктурата на интернет, където могат да променят възприятията на милиарди хора.

Нещо чудовищно придобива форма в Америка. Формално то демонстрира синергията на държавната и корпоративната мощ в служба на племенна ревност, каквато е характерна за фашизма. Но всеки, който прекарва време в Америка и не е зилот с промит мозък, може да каже, че тя не е фашистка страна. Това, което се създава, е нова форма на управленска и социална организация, която се различава от либералната демокрация от средата на двайсети век така, както ранната американска република се различаваше от британския монархизъм, от който израсна и след това надмина. Държавата, която беше организирана на принципа, че съществува, за да защитава суверенните права на индивида, е заменена от дигитален Левиатан, който упражнява власт чрез непрозрачни алгоритми и манипулиране на цифрови рояци. Това прилича на китайската система на социален кредит и еднопартиен държавен контрол, само че без отличителният американски и провиденциален характер на системата за контрол. Докато си губим времето в опити да му дадем име, самото нещо може да изчезне обратно в бюрократичните сенки, заличавайки всяка следа след себе си чрез автоматично изтриване от топ секретните бази данни на Amazon Web Services, „надеждния облак на държавната администрация“.

Когато косът отлетя от погледа ми,
Той описа ръба
На един от множеството кръгове.

В техническо – или структурно – отношение целта на цензурния режим не е да цензурира или да потиска, а да управлява. Поради това властите никога не могат да бъдат обвинени в дезинформация. Не и когато излъгаха за лаптопа на Хънтър Байдън, не и когато твърдяха, че изтичането от лабораторията е расистка конспирация, не и когато казаха, че ваксините спират предаването на новия коронавирус. Дезинформацията, сега и винаги, е това, което те обявят за такова. Това не е признак, че се злоупотребява с понятието, или че то е опорочено. Това е точният начин, по който функционира тоталитарната система.

Ако основната философия на войната срещу дезинформацията може да бъде изразена в едно единствено твърдение, то е следното: Не можете да имате доверие на собствения си ум. Предстои опит да се види как тази философия се проявява в реалността. Тя подхожда към обекта на дезинформация от 13 различни ъгъла, като в поемата от 1917 година „Тринайсет начина да погледнем кос“ на Уолъс Стивънс – с цел съвкупността от тези частични погледи да даде работеща представа за истинската форма и крайния замисъл на дезинформацията.

Джейкъб Сийгъл е старши редактор в списание Tablet и автор на широко разпространена статия за дезинформацията, озаглавена "Ръководство за разбиране на измамата на века" 

Източник: tabletmag.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Хахаха

  03 Sep 2023 11:44ч.

  Войната в Украйна отдавна не е топ новина, за да е причина за подобни словесни полюции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шмайзер

  03 Sep 2023 12:12ч.

  ДОКАТО СРЕДНАТА АМЕРИКАНСКА КЛАСА СПИ, ДЕМЕНЦИЯТА ЩЕ ПРЪСКА ГНОЙНИТЕ СИ МЕТАСТАЗИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Текат последните дни на това масонско недоразумение със столица Вашингтон

  03 Sep 2023 11:50ч.

  Тепърва ще започват големите африкански циркове там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И резултатът е, че все по малко

  03 Sep 2023 11:58ч.

  хора вярват на всички новини които се пускат от тях. Ковид, Украйна са само част от пропагандата, в която масово хората вече не вярват на масовите медии. Разбира се има и много бройлери, които ще си умрат промити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  03 Sep 2023 13:02ч.

  Нищо подобно. В Америка нещата си вървят по мед и масло. В западна Европа също. И у нас е въпрос на време, докато измрем онези, които лошите научиха да мислят. Е, противниците им видяха, че това е много, много лошо и затова съсипаха системата за образование. А оттам всичко си тръгва, как си требе... Не залагам на новото поколение - то е немислещо, не казвам, глупаво, но не е научено да мисли, конформистко и в костния си мозък потребителско... Така че нещата си вървят много добре за някои. За нас - не. Обратното става с много години ходене из пустинята, докато и последния забрави, що е това интернет, що е това "информация" и иска много, много "насилие" над безмозъчността - мисия невъзможна. Или изтребването с огън и меч на носителите на тези античовешки идеи. Пак мисия невъзможна. Може би спасението е в самите нас - да възпитаме децата си да мислят, въпреки системата. Макар за много времето отдавна да е изпуснато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Образоваха ни защото водеха война

  03 Sep 2023 16:00ч.

  в която им трябвахме образовани, сега е обратното и съответно младежта е необразована. Тези които водят война в която им трябва образована младеж, са от другата страна на барикадата, това е техния шанс да победят. Разбира се, има и младежи които имат вътрешна нужда да се образоват или да не се образоват, те където и да са не се поддават особено на масовата нагласа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления!

  03 Sep 2023 20:59ч.

  Прав сте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хъ хъ хъ

  03 Sep 2023 12:02ч.

  Кой пък ти говори за войната в Украйна ? Човекът описва как действа тоталитаризма вътре, в САЩ. Добър текст !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната в Украйна е продукта на "тоталитаризма вътре, в САЩ"

  03 Sep 2023 12:16ч.

  САЩ са изкуствено създадени някога с цел днес да правят каквото правят. Novus Ordo Seclorum.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ са създадени

  03 Sep 2023 12:51ч.

  Като проект на "идеалната свободна страна" , ръководена от морала и Бог. Страна на Свободата /антипод на подтисническите управления в Европа тогава/. Поне това са искали тогавашните БАЩИ на американската нация... За съжаление още със създаването си САЩ са загнездели Паразита /цитирам уважаемия Айсблок/ , този подмолен наднационален Паразит , с многото лица /египетски жреци, зидари, масони, илюминати, по-късно билдерберги, римски клубове , Фамилии...и Злото което стои над тях, Окото на доларовата Пирамида/ . И Паразитът е впримчил САЩ още от създаването им, а американците , тези хора които са търсили свобода и просперитет в необятните земи на Северна Америка , са се ръководили от своя морал /предимно протестански/ и трудолюбие... И за век и половина са извели Америка от глуха далечна колония до най-прогресиращата икономическа страна в Света, където инициативата и почтеността са Висша ценност. В Америка "бизнес" /до скоро/ се е правел БЕЗ ПИСМЕНИ КОНТРАКТИ , Джон и Уилям се договарят за сделка, стискат си ръцете и си дават ДУМА ! Това е повече от писмен договор. Населението на страна , в която хората държат на думата си, заслужава само адмирации ! За това Америка е станала през 20-ти век Номер Едно в Света... но ! ПАРАЗИТЪТ !!! Паразитът винаги предпочита най-силното тяло, най-охранения организъм. ПАРАЗИТЪТ не случайно е избрал САЩ , и сега САЩ просто се разкапват пред очите ни и това е дело именно на ПАРАЗИТА ! Не си мислете че ако САЩ рухнат напълно Паразитът ще умре , не ! Той просто ще изпълзи и ще се премести другаде - в Китай, в Нова Зеландия или някъде другаде. Той може да съществува и мултицентрично, без да е локализиран в една страна ! Борете се с Паразита , а не с обикновените американци. Те са жертва на Паразита така , както и всички хора по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излишно е да спорим, защото и двамата сте прави, но...

  03 Sep 2023 14:53ч.

  То и СССР беше създадена с чисти намерения, но... Няма как да създаваш идеалната държава и да изтребеш в същото време милиони хора! И двете държави бяха изкуствени обединения! Въпросът е с каква цел бяха създадени? Съветският проект го събориха, наред е американският! Това е толкова очевадно! Просто, защото Създателите им са вече ангажирани със следващия Проект: създаване на зомби общество! Статията е в десетката! Отново искрени благодарности на ГЛАСОВЕ за това, че отвориха още една страница от Прекрасния нов свят, към който ни карат - като стадо на заколение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не вярвате, питайте създателите

  03 Sep 2023 17:35ч.

  Нито САЩ са създадени като проект на "идеалната свободна страна", нито СССР беше създаден с чисти намерения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  03 Sep 2023 12:27ч.

  Прочутата американска демокрация, която папагалите повтарят и за която, както за европейските ценности, не могат да дадат някакъв смислен отговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  03 Sep 2023 13:10ч.

  За мен всичко идващо от краварника е лъжа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ и ПАРАЗИТЪТ

  03 Sep 2023 13:38ч.

  Паразитът е историчската генеза, а конкретният инструмент за властване над САЩ е Дълбоката Държава , Deep state - който събори Тръмп... В интерес на истината това задкулисие неколкократно е атакувано от избраните американски президенти. Всеки път без успех, и няколко президенти са били физически унищожени от Задкулисието. Затова Дълбаката Държава беше толкова ужасена от Тръмп, един простак, но националист и старомоден американски империалист , MAGA ! Тръмп за 4 год. управление стабилизира икономиката и САЩ дори дръпнаха напред, но не това бе целта на ПАРАЗИТА . 2024 година ще бъде съдбоносна за Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даже и в китайските и индийските медии

  03 Sep 2023 14:10ч.

  Тоя война или е на 4то място или я няма никаква. Който не вярва може да провери. Тя е важна само за Дачков, Карбовски, Волгин и др. Вацев, които си вадят хляба с нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мъ да! Всичко е лъжа за Украина! ЗАБРАВЕТЕ! И несе сещайте защо трябва да отдели едни 3 МИЛИАРДА ЛЕВА на нови уж бронирани тенекии от САЩ!

  03 Sep 2023 14:46ч.

  Едно време на това му се викаше "смокиново листо", криещо известни части на тялото, когато човечеството строеше Цивилизацията. Днес, когато трябва спешно да я разрушаваме (до 2030та година по Шваб) всичко това са измислици на тоз или онзи пророк...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  03 Sep 2023 14:48ч.

  материалът е добър. и ужасяващ същевременно. каквото и да пишат тия, които с това заработват надницата си и в неделя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  03 Sep 2023 14:11ч.

  В САЩ, а вече и в България, се научиха да лъжат чрез спестяване на истината. Наскоро наш сайт сложи заглавие,че поради нападение на украински дрон "част от Москва е евакуирана, но не съобщи,че от този многомилионен град са евакуирани само два блока. Друг сайт писа,че при обиск от МВР в дома на лице били открити долари и евро, но не написа,че са намерени 10 долара и 7 евро. В пресата на САЩ директно се пише,че при тях вече има негласно правило лъжата във вестникарските материали да не надминава 30%. Обективната реалност в нашите и световни СМИ става все по-рядко явление, а аналитичните и обективни обобщаващи материали по-редки от диамантите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко си има научно обяснение! ЕДно време допустимо беше само 10% лъжа, която да се пробута през семантичния филтър на образованото население покрай останалите истини.

  03 Sep 2023 14:50ч.

  Днес , поради оглупяването , вече има възможност да пробутваш и до 30% лъжа в посланията за публиката - тя , публиката няма да те накаже с квалификацията "лъжец" и да престане да те ползва за информационен источник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропускате най-важният момент

  04 Sep 2023 11:15ч.

  Днес 90 % от "новините" се генерират от ботове, а не от живи хора - журналисти. Хората са изпуснали контрола над информационния контрол и НЯКОЙ ДРУГ го създава и управлява. Истината е по-страшна от кошмарен сън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  04 Sep 2023 12:26ч.

  мисълта и умът ти не работят добре - краварите ни изкарват дебили, но тоталният фашизоиден модел се връща върху главите им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина е “ чудовищен информационен контрол”

  04 Sep 2023 19:01ч.

  По времето на социализма заглушаваха западните радиостанции, но не много успешно. Успявахме да ги слушаме. Заглушаваха само предаванията на български. Който знаеше чужди езици нямаше проблем. “Демократите” снеха руските програми от “демократичните” телевизии. Но … отидоха още по-надалеч. Заглушават руските програми излъчвани от руски сателити. Добре дошли в демократичният, свободен свят на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи