Плугчиева: Заради афганистанците престъпността в Германия се е увеличила три пъти. ЕС е пред взрив

Плугчиева: Заради афганистанците престъпността в Германия се е увеличила три пъти. ЕС е пред взрив

Въздушен и морски Шенген е палиативно решение, което издава двойния стандарт на Европейския съюз. Лъсва двойният стандарт, че не се спазват законите, че не се прилагат правилата на ЕС еднакво към всички страни-членки. Че има дискриминация спрямо нас и Румъния. Де факто това е пиар жест, от който не следва нищо особено, освен по-тежки допълнителни  условия и отдалечаване от реалното влизане в шенгенското пространство през сухопътна граница. А то е най-важно за икономиката ни, защото нашите ТИР-ове стоят по границите. Румъния изчисли, че загубите от дългия престой на границите са 2 на сто от БВП. Ние и това не сме изчислили. Има и други икономически интереси, които никой не смее да коментира. Сега целият стоков поток тече през западно-европейските пристанища на Нидерландия, Германия и др. Ако влезем в Шенген, потокът бързо ще се преориентира от Солун и Александруполис през нас към Централна и Западна Европа. Аз, заедно с десетки още колеги, се борихме, образно казано, със зъби и нокти за нашето членство в Европейския съюз. В момента обаче това не е  Европейският съюз, в който влязохме. Този двоен стандарт, това двуличие е изключително обидно, вижда се и към други страни , например страните от западните Балкани, които от 20 г. слушат обещания за приемане в ЕС. Последни статистики показват, че 59% от гражданите на ЕС са песимисти за бъдещето на ЕС и това ще бъде наказано. В началото на юни тази година предстоят избори за нов европейски парламент. В повечето западноевропейски страни в победен ход са десни, радикални антиевропейски партии.  

Това казва в интервю за Таня Джоева и "Епицентър" дипломатът Меглена Плугчиева

- Госпожо Плугчиева, правителството разпространи петте условия на Австрия, които България и Румъния подписахме, за да получим достъп до Шенген по въздух и море. Приемането на 6000 бежанци от Сирия и Афганистан не е сред тях. Откъде дойдоха подозренията, че сме казали „да“ и на това условие?

- Решението за нашето частично приемане в Шенген като че ли има две части. В навечерието на Нова година кратко беше обявено, че е взето решение Шенген да се отвори за България и Румъния по въздух и вода. Други подробности нямаше. Постепенно излязоха допълнителни факти, приемането е частично, а и то не е безусловно, както би трябвало да бъде.

Поставят се допълнителни изисквания за засилване на контрола на границата ни с Турция с участието на Frontex – Европейската агенция за гранична и брегова охрана. От австрийската преса става ясно, че присъствието на представители на Frontex трябва да се засили поне три пъти. Предвижда се и засилване на граничния контрол между България и Сърбия, между България и Румъния. 

Допълнително се въвеждат условия за непредвидени проверки на случаен принцип от страна на граничната полиция на Австрия, у нас и на летищата в Австрия даже и за освободените от контрол наши граждани, които влизат в страната.

България и Румъния трябва да приемат съгласно Дъблинското споразумение всички бежанци, които първо са били регистрирани в България и са стигнали в Австрия. По коментара от днес, 3 януари, на г-жа Марияна Ташева, директор на Агенцията по бежанците, те явно са 6000 с натрупване за неизвестно дълъг период, и ние трябва да ги приемем обратно, а нашите центроиве са с почти вече пълен капацитет - 72% и нямаме готовност толкова бързо да приемем тези, които ще бърнат върнати от Австрия.

Анексът към решението на Европейския Съвет, който представлява Декларацията подписана от Австрия, България и Румъния на 29 декември 2023-а, предвижда още и прилагане на взетите решения от Съвета през ноември, а именно, че влизащите нови мигранти трябва да бъдат задържани за процедурата на проверка дали да получат убежище или не в страните външна граница на ЕС, която сме ние, а не когато пристигнат в желаната от тях страна, както беше досега, съответно в Германия, Австрия и други западноевропейски страни. 

Тъй като нашето правителство не излезе навреме с ясна и точна информация, се създаде подозрение, че има още факти, които не са оповестени, но се съдържат в декларацията, която Австрия, България и Румъния са подписали в последния работен ден на 2023 година.

Трябва да се добави, че по темата за сухопътен Шенген Австрия заявява, че докато не се изпълнят петте условия, не може и дума да става за преговори за сухопътен Шенген и определяне на конкретната дата. Разбирате, че изпълнението на критериите иска време, ресурси и едва при положителна оценка за изпълнението им, може да се започнат преговори за сухопътен Шенген, който всъщност е най-важен за нас.

- Защо се говори точно за бежанци от Сирия и Афганистан?

- Защото това са проблемните мигранти, които са в Западна Европа и специално - в Германия и Австрия. Най-голямо натоварване с бежанци има в Германия, затова страната не спазва шенгенските правила и продължава  граничния контрол с Полша, Чехия, Австрия, който по регламента на Шенгенското споразумение може да бъде въвеждан само за 6 месеца при извънредни обстоятелства. От пандемията насам, на практика, горепосочените страни не спазват правилата на Шенген, но изискват от нас и ни поставят и допълнителни условия.

По драмата с мигрантите и изчерпания капацитет за приемане на нови мигранти, кметът на Берлин остро каза: „Ние вече седим върху буре с барут!“

Западната преса бие тревога, че Берлин – също като Лондон, е град с бяло малцинство. Преминати са всички червени линии, претоварено е с бежанци – от Ирак, Афганистан, Сирия, Северна Африка плюс бежанците от войната в Украйна. Говорим за хора с различен манталитет, различна култура, различна степен на образование. Най-проблемни са афганистанците, защото образуват криминогенния контингент, довел до повишаване на престъпността. В Германия излизат официални статистики, които сочат, че престъпността е увеличена три пъти през първата половина на 2023 година в сравнение с 2022 г. Ужасяващи размери са достигнали сексуалните престъпления срещу жени в периода 2015-2023 година, като само регистрираните случаи са над 7000. Има квартали, където полицията не се осмелява да влезе. И през тази година Берлин беше бойно поле в новогодишната нощ!

Мигрантите, които създават престъпност, които помежду си провокират побоища, разпри, нападения с ножове, са именно от Афганистан. 

Неслучайно ЕС търсеше и търси мерки за решение на този критичен за Западна Европа проблем и така се стигна до споменатите вече решения на ЕС за по-затегнат режим по политиката за миграция и за даване на убежище и бързо експулсиране на мигранти с престъпления, даже и леки, в страните по произход. Лошото е, че страни като Афганистан, Сирия и други не ги приемат обратно. 

- Закъсня ли решението на ЕС за по-строги мерки? След като контролът по границите беше върнат, как Германия успя да се препълни с мигранти?

- Всичко започна през 2015 година, когато Ангела Меркел официално и безпрецедентно отвори границите, без контрол на приемане на бежанци, като наред с нуждаещите се, с бягащите от война, в Германия влязоха терористи и престъпни елементи. 
Военните конфликти, които се задълбочават като жестокост и брой, са друг фактор, който води до увеличение на миграционния  поток към Европа.

Когато има война и започва глад и мизерия, като се прибавят климатичните аномалии, които също генерират бежанци, не може да не се предвиди, че този миграционен поток ще расте към Европа, която е континент на благосъстояние. Този континент обаче има предел. Европа закъсня с регулиране на процеса и няма единна миграционна политика. Веднага пояснявам, че ако Германия е претоварена, то има други страни, които категорично отказват да приемат бежанци, каквато е например Унгария. Но не е само тя. 

- Нарисувахте драматична ситуация в Германия. Същата ли е картината в Австрия?

- В Германия, по мнение на техни анализатори и по реакцията на обществото и на отделните провинции, положението вече е неконтролируемо. Поставят контейнери за настаняване на бежанци в училищни дворове. Една германска провинция Баден-Вюртемберг е приела повече мигранти, отколкото цяла Франция. В Австрия нещата все още не са излезли извън контрол. Затова Австрия прави всичко възможно, за да не допусне да стигне неуправляеми нива на миграционен натиск, каквито са те в Германия. 

През септември тази година в Австрия предстоят парламентарни избори. Социологическите проучвания показват, че управляващата партия е на трето място според електоралните нагласи. Това означава, че обществото е недоволно и много тревожно. Управляващите търсят начин да регулират и да намалят миграционния натиск. 

Трябва да е ясно и друго – страни като Германия или Австрия се изтощават икономически от претоварването с мигранти. Особено в Германия те тежат много на социалната система. Германците вече признават, че опитът им да интегрират милионите бежанци на пазара на труда е провал. Те са с друга религия и култура, не желаят да учат и да работят. Но и самата Германия носи голяма вина в това отношение, защото социалните помощи, които дава, са толкова високи, че бежанците нямат стимул да учат и да работят. Напрежението в германското общество е гигантско. Две трети от гражданите вече отхвърлят политиката на канцлера Шолц, защото тя не води до резултат, а ситуацията  се влошава. 

В Германия се говори, че е безсмислено да ходиш да работиш, след като всички новодошли получават пари наготово. Така те не само не допринасят за икономическото развитие, но тежат на бюджета и на социалните системи. И към всичко това се прибавя генерирането на престъпност. 

- Едно от основанията за отваряне на границите, както и на либералната политика спрямо миграцията, бе недостигът на работна ръка. Австрия очевидно също има проблем с редица кадри, тъй като част от опозицията критикува управляващите за решението да отворят Шенген за българите само по въздух и вода. Те казват: „Болногледачките не пътуват със самолет, затруднявате хора, които ни помагат.“ Но оказва се, очакванията за регулиране на пазара на труда са били излъгани. Изправена ли е сега Германия пред социална катастрофа? 

- Категорично е изправена пред социален взрив! Политиката, с която смятаха, че ще решат проблемите на пазара на труда предвид демографската криза в Германия, а и в цяла Европа, претърпя пълен крах. Тези хора не можаха да се интегрират, да бъдат включени в работния процес и в генерирането на приходи в бюджета. Точно обратното.

Сега реално имаме още по-тежка ситуация отпреди – изключително много мигранти, които тежат на социалната система, и в същото време – колосален дефицит на работна ръка във всички сектори на германската икономика. В по-малка степен това се случва във всички западно-европейски страни. 

Напрежението расте и то се отразява и в резултатите от изборите. Ръстът в подкрепата за дясната радикална партия „Алтернатива за Германия“, която остро критикува цялостната политика на коалицията, водена от канцлера Олаф Шолц, е факт. Същата тенденция наблюдаваме и в Австрия, където „Партията на свободата“ в момента е водеща в проучванията на общественото мнение. Сходна е ситуацията в Нидерландия, където на парламентарните избори през ноември 2023 г. на първа позиция се изкачи Герт Вилдерс с неговата крайнодясна, радикална, антиевропейска партия и сега се чака какво правителство ще бъде създадено.
Промениха се нагласите в Чехия и Словакия. Подобно е положението във Франция. Италия се задъхва от мигранти. Да припомня - през септември имаше дни, когато по 5000 мигранти стъпваха на Лампедуза. 

Ситуацията в Европейския съюз е взривоопасна. Да не забравяме, че и икономическата не е в добро състояние. The Economist писа, че Германия е болният човек на Европа. В Германия се чуват отчаяни гласове за спасяване на германската икономика, която вече е в рецесия. 

Големите концерни бяха „изсмукани“ и отидоха в Съединените щати, където в края на 2022 година беше гласуван закон срещу инфлацията и субсидии за инвеститорите, влизащи в Щатите. Така големите германски концерни напуснаха, а малките и средни предприятия са в постоянни фалити и този брой расте. 
Разбирате, че когато икономиката не работи и когато се взимат грешни политически решения, едно от които беше тоталното затваряне на атомните електроцентрали в Германия , няма бизнес, който да издържи. Цените на енергоизточниците в Германия са от три до пет пъти по-високи от тези в Щатите. 

Състоянието на германската икономика рефлектира върху Австрия, върху България, върху всички в ЕС. Една влошена икономическа ситуация, с високи социални и военни разходи, както и престъпност от неуправляем бежанския поток, изправя Европа през взрив. Последиците ще се проявят в началото на юни, когато са европейските избори.

- Ръст на евроскептицизма изглежда неизбежен. Въпросът, ако се върнем към Шенген, е можеше ли България да не се съгласи с условията и особено с прием на бежанци, които са рискови и за националната сигурност?

- Не. Нямахме полезен ход. България трябваше да се съгласи на тази първа и незадоволителна крачка. Но трябва да е ясно, че нашите управляващи не се държат достатъчно отговорно, достойно и сериозно. Те не отстояват българските интереси.

Непрекъснатите скандали и новини също се изнасят навън. България има сринат имидж в Европа през последните три години. Новото правителство, коалиция или некоалиция, не преодоля този натрупан дефицит, управляващите не генерират доверие нито в страната, нито пък уважение и респект сред нашите партньори от ЕС. 
Ако имахме сериозни, отговорни и компетентни управляващи, може би щяхме да постигнем и по-добри резултати в преговорите за Шенген. 

- От години България твърди, че сме постигнали условията за членство в Шенген, че отговаряме на всички технически изисквания, че си пазим границата, а непрекъснато залавяме мигранти вътре в страната, често пъти – когато бусовете на трафикантите катастрофират. Това допринася ли към недоверието, което изпитват към нас?

- Оценките, които ни дадоха и европейските партньори – мисии от експерти, от Европейската комисия, от представители на Нидерландия и Австрия, показват, че ние изпълняваме критериите за Шенген. Това не е само наша хвалба. Тези критерии ги изпълняваме вече от 2011 г., но оставаме заложници на вътрешнополитическите интереси и проблеми на различните страни членки на ЕС.

Важен е обаче и въпросът за  имиджа на страната ни и  политическото доверие. От българска страна се произвеждат лоши новини, политическа нестабилност цели три години, непрекъснато се коментират случаи на корупция, говори се за недостатъчно стабилна съдебна система. Това е част от цялата картина за България, която се представя и зад граница. Да, от една страна сме постигнали добри резултати, от друга страна сами компрометираме доброто си име сред партньорите. Реално се движим в ритъм една крачка напред, две назад. 

Ако политиците и институциите стояха по-сериозно, по-достойно и компетентно, това щеше да създаде доверие и уважение, което да изпитват към нас както европейските правителства, така и техните общества. За съжаление, това е една от големите причини да бъдем сложени като момчето за бой в ъгъла и ние приемаме тази роля. 

- Не е никак добре, че се съгласяваме с ролята на „момчето за бой в ъгъла“. Но има и друг въпрос – защо ни приемат и третират като втора ръка европейци и не е ли време да се защитим?

- Приемат ни за втора ръка, защото ние така се поставяме. Не успяваме да имаме ясен профил, да покажем добрите си страни, качества, икономика, култура, история, туризъм. 

Ще ви дам пример - нашият Съюз по балнеология и здравен туризъм ме помоли за съдействие за разширяване на пазара в Австрия и австрийците ми казват: „Вие сте непознати или ви познаваме само от лошите новини във вашите медии“. През ноември на форум във Виена дойдоха висши представители от бизнеса и от политиката и в прав текст заявиха: „Българите сте световни рекордьори по неумение да представите всички прекрасни неща, които имате, не умеете да се рекламирате!“

Вижте Хърватия - направи бум –членство в Еврозона, и Шенген, и рекордьор по брой туристи, което води след себе си  не само икономически ползи, а събужда и симпатия, респект и уважение!  А ние запитваме ли се как изглеждаме в очите на другите навън?! И какво правим или трябва да направим за да успеем?! Това би трябвало да е първостепенна задача на управляващите наред с ангажимента за благосъстоянието на народа ни и защита на националните ни интереси.

- Разочарована ли сте от факта, че дори и дата за сухопътен Шенген не постигнахме?

- Разбира се. Въздушен и морски Шенген е палиативно решение, което издава двойния стандарт на Европейския съюз. Лъсва двойният стандарт, че не се спазват законите, че не се прилагат правилата на ЕС еднакво към всички страни-членки. Че има дискриминация спрямо нас и Румъния.

Де факто това е пиар жест, от който не следва нищо особено, освен по-тежки допълнителни  условия и отдалечаване от реалното влизане в шенгенското пространство през сухопътна граница. А то е най-важно за икономиката ни, защото нашите ТИР-ове стоят по границите. Румъния изчисли, че загубите от дългия престой на границите са 2 на сто от БВП. Ние и това не сме изчислили. 

Има и други икономически интереси, които никой не смее да коментира. Сега целият стоков поток тече през западно-европейските пристанища на Нидерландия, Германия и др. Ако влезем в Шенген, потокът бързо ще се преориентира от Солун и Александруполис през нас към Централна и Западна Европа. 

Аз, заедно с десетки още колеги, се борихме, образно казано, със зъби и нокти за нашето членство в Европейския съюз. В момента обаче това не е  Европейският съюз, в който влязохме. Този двоен стандарт, това двуличие е изключително обидно, вижда се и към други страни , например страните от западните Балкани, които от 20 г. слушат обещания за приемане в ЕС. Последни статистики показват, че 59% от гражданите на ЕС са песимисти за бъдещето на ЕС и това ще бъде наказано. В началото на юни тази година предстоят избори за нов европейски парламент. В повечето западноевропейски страни в победен ход са десни, радикални антиевропейски партии.  

- Зад австрийското решение стоят ли и други държави? Виена е само инструмент, докато и други имат интерес да ни държат извън Шенген?

- Да, споделям това подозрение. Австрия е на портата на Балканите, както сама се оценява. В момента тя играе ролята на говорител на много други страни по драматичната ситуация, която предизвиква нелегалната миграцията в ЕС.

 

Меглена Плугчиева е дългогодишен политик и дипломат. През 2004-2008 година е посланик на България в Берлин, от май 2012 година – в Швейцария, от декември същата година е и извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн. Беше наш посланик и в Черна гора. Вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, отговарящ за усвояването на европейските фондове. Носител е на Златния почетен знак на МВнР за принос за присъединяването на страната ни към Европейския съюз, носител на двата най-големи ордена на ФРГ-Федерален кръст за заслуги Първа степен, и Федерален кръст за заслуги със звезда. 

 

 

Коментари

 • предпоставки за разпада на кочината (на примера на окупирана от НАТО Финландия)

  04 Яну 2024 9:18ч.

  Защото въпреки формалната демокрация, благодарение на сложната система за манипулация, народите и техните власти, в западните страни живеят сякаш в различни измерения. Първите не влияят особено на нищо, докато вторите служат на наднационалните сили, които са им помогнали да направят кариери и знаят всичките им тайни. Това са политически клоуни , които действат на национално ниво (когато обществото е разочаровано от тях, на тяхно място се поставят нови) в интерес на агресивния англосаксонски глобализъм. - https://pogled.info/svetoven/ruski-diplomat-razkri-vsichki-karti-finlandiya-e-osadena.164474

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доичланд юбер алес

  04 Яну 2024 9:50ч.

  Така наречените германци, или това което е останало от тях след английските и американски извращения с тях, не стават за друго. Преди 40 години им вкараха турци, сега негри и араби за катализатор. Представете си сега как се представят, всичките сексуално изтънчени инженери, физици и програмисти внос от Афганистан и Сирия !!! Ционистки извращения с планетата Земя !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народите и техните власти, в западните страни живеят сякаш в различни измерения.

  04 Яну 2024 12:27ч.

  Не е тайна, че западната политическа класа минава през процес на селекция, преди да я пуснат да се упражнява върху популацията. Разработени са различни програми за назначаването и индоктринирането на обещаващи млади (и не толкова) хора за лидерски позиции в правителствата и бизнеса. Някои от тези програми са "сенчести" и оперират на лично ниво, докато други са със сондиращи функции и са открити - като "Младите глобални лидери" на СИФ. Значителен брой от хора на високи нива са включени в този процес, включително Шваб и Сорос. Скорошен успех е Никол Пашинян, който беше конфигуриран като дрон-самоубиец, насочен срещу арменците. / След селекция и идеологическо подобрение, тези лидери са подкрепени в инфилтрирането на правителства и организации по света (познато ли ви е?), както Шваб се хвали публично. Ако успеят, те са подкрепени и защитени, и след това са осигурени с добре платена работа в някоя международна организация като награда за тяхната служба и лоялност ... Излез от зададената линия и ще има скандал. Ако си лидер на държава, ще има "смяна на режима". Този процес, освен че осигурява лоялност на назначенците, служи и да пази установения ред. ... и т.н. Цялото: https://gaiusbaltar.substack.com/p/what-is-wrong-with-the-western-political

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да допълня още, че е интересно

  04 Яну 2024 12:42ч.

  Този процес е толкова ефективен, че успява да обуздае почти целия западен политически елит и особено тези, които не са назначени. Всеки се чувства насаден на пачи яйца и никой не смее да критикува политиките на назначенците, в противен случай има последствия. Контролираните медии ще бъдат насъскани срещу теб и ще бъдеш унищожен политически. Има доста смени на режима в запада през последните години, които са част от процеса - примерно в Гърция, Италия, Австия, дори в Исландия, и дори може би в САЩ. Малцина с власт се осмеляват да кажат нещо, дори местните назначенци да унищожават държавата. Толкова е ефективно. / Всеки HR-специалист ще каже, че трябва да намериш правилния човек за работата. Личността трябва да се впише и следователно е необходим ефективен процес на подбор. Може да е необходимо и обучение - да се осигурят подходящи методи, мотивация и прочее. Нашите западни политически лидери минават през този процес както всички кандидати за работа. Те са избрани на базата на задачата, която трябва да изпълнят, и получават необходимото обучение, за което трябва да кажем, че влият и на егото им. Тези процеси по избор и обучение, както и поставената задача, обясняват защо западните лидери са такива, каквито са - и защо се държат по един и същи начин, все едно за правени на конвейер. ... и т.н.... Препоръчвам цялото, ако ви мързи, вижте поне в оригинала защо некомпетентността е задължително условие за назначенците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щерю Ж.

  04 Яну 2024 12:46ч.

  Да, чифутският план Morgenthau срещу германците не е преставал да действа и то подмолно. В мешавицата глобалистите най-добре могат да постигнат целите си. Германия е поробена, без да знаят, е не всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 04 Яну 2024 9:50ч. Така наречените германци, или това което е останало от тях след английските и американски извращения с тях, не стават за друго.

  05 Яну 2024 10:34ч.

  Пришълците от Австрия... 05 Яну 2024 10:32ч. ...както и от цяла Европа включително и от България трябва да бъдат изпращани единствено и само в Германия. Меркел беше уверена, че те - немците ще се справят: Wir schaffen das!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротация и дерогация за малоумници

  04 Яну 2024 10:04ч.

  Нацисткият проект наречен ЕС като всяка германска интрига ще доведе народите на европа до нови страдания и катастрофи. Традиционните съюзници на германците ,страни като Финландия ,България ,Италия и др. този път ще платят жестока цена. Дори френските колаборационисти и испанските нацисти няма да платят такава цена,каквато би трябвало да понесат. Както казва един кретен, хубавото предстои,само ,че по най ужасяващата процедура. А това беше ясно още преди 25 години. Така ,че честито палестинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съдбата на ЕС е ясна

  04 Яну 2024 16:27ч.

  Но оти ги ручахме жабетата? Образува ни се огромна тълпа от небългари за убиване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  04 Яну 2024 19:07ч.

  ЕС първоначално е проект на Ленин. Германия тогава не е имала предвид заселване на маймуни и други видове. В интерес на реалността лагерите са там и с малко средства ще ги отворят .......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  04 Яну 2024 10:06ч.

  Г-о Плугчиева,припомни кой подписа споразумението за емигрантите. А то е -тези които са влезнали през точка А да бъдат врнати на точка А. Тези 6000 Авгано-Сирийци които Австия ни връща ,през коя държава са минали.Това споразумение го подписа ББ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .....................

  04 Яну 2024 10:19ч.

  А заради българските цигани и бандити в Европа, забравихте с колко се увеличи престъпността ?! И още крадат от банковите карти на европейците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  04 Яну 2024 10:50ч.

  И как мигрантите от Северна Африка и Близкия Изток ще намалят престъпността?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  04 Яну 2024 10:35ч.

  Активизирането на тази европейска карабина, служила честно некому, само не и на България, което се вижда по окаяното състояние на Родината ни, и нейните хлипания , плюс декларациите на ДПС, - не смятам, че нещо добро е застанало на прага ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Яну 2024 10:38ч.

  ами вместо да ядат наденички и пият халби бира да дадат меркел и коалицията която 16 години съсипа германия на съд само с приказки не става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НРБ беше много здрава държава. Останките и още се държат някак.

  04 Яну 2024 10:58ч.

  Правете сметка какво кале сме имали. Още не можем да го разградим докрай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  04 Яну 2024 10:59ч.

  Не само афганистанци. Добре е някой да покаже на Нова година в Милано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря

  04 Яну 2024 11:00ч.

  Няма място за умуване. Нашите управници са американски марионетки, без да усещат, че всъщност слугуват на САЩ, които искат отслабването на ЕС и неговата бавна смърт. ТЪПАЦИ И КОРУМПИРАНИ МОШЕНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ УПРАВЛЯВАТ НАШАТА РОДИНА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах, ще заплача за ЕС

  04 Яну 2024 12:10ч.

  Как само го обиждат всички, ах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  04 Яну 2024 11:11ч.

  Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми та слуша . Грантаджиите си имат задачи за изпълнение от посолството. Всяко правителство през прехода ни е закопавало все повече и повече като е правило компромиси в името на евроатлантизма и против националните интереси. И сега ако приемат мигранти край с България! Положението е отчайващо, чак не ти се коментира. Без война няма да се оттървем от тия навлеци от сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  04 Яну 2024 11:59ч.

  Точно така. Не мисля, че дори масата хора тук осъзнават за какво става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Яну 2024 11:25ч.

  За пореден път България беше унизена и набутана в ъгъла, но този път позорът бе осъществен от собствените ни национални предатели и полит-проститутки от Сглобката!... Следва и риторичния въпрос - остана ли ни изобщо нещо, с което да се гордеем, че сме българи?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  04 Яну 2024 11:32ч.

  Докато тълпата местни екзалтирани религиозни идиоти, осъзнае,че религията "Европа" е средство за подчиняване и експлоатиране на аборигените, т.е. тях самите, от България като народ и държава няма да остане нищо! Продължавайте да изпитване оргазъм от бутането на паметници и "войната с Русия в Черно море"! А германската игра - да се правят че ги няма, докато прибират парите, е на път да приключи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съдейки по рейтинга на медалите й ,

  04 Яну 2024 12:00ч.

  германската страна е дала по-висока оценка на работата на г-жа Плугчиева , отколкото българската !!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно.

  04 Яну 2024 12:15ч.

  От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Получава орден „Федерален кръст за заслуги“ първа степен от германското правителство. Посланик в Германия от 2004 г. до април 2008 г.*** Да се чудиш български посланник в Германия ли е, или немски посланник в България. После - къде са ни парите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямахме полезен ход. България трябваше да се съгласи на тази първа и незадоволителна крачка.

  04 Яну 2024 12:15ч.

  И що България трябвало да се съгласява на тая "незаводолителна" крачка? Защо трябва да се приемат тарамбуки, като дори след като изпълним искането великия бял европейски брат ни казва "ще видим, ще продължим да преговаряме"? Защо трябва да поемаме негативи, като за евентуални и спорни позитиви дори обещание нямаме? В кой от договорите за Шенген присъства задължително приемане и разселване на мигранти, че да бъдеш допуснат до "преговори"? И защо всички се правят на луди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трет

  04 Яну 2024 12:32ч.

  От толково много гласували за ППДБ, вси да има 6000 добри души да ги приютят тези мигранти. Не е трудно, да пробват. Една паница манджа е и 15 мин спестени от опашката на летището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ева

  04 Яну 2024 13:18ч.

  Който кани гости им плаща и си ги гледа. България и българите не са канили "гости" от незнайно къде . Следователно тези "гости" са неканени. Неканените "гости" във САЩ ги отстрелват като диви прасета . България е на подчинение на САЩ, следователно спазва американските закони. Следователно неканените "гости" трябва да внимават . Тези навлеци , наречени мигранти нямат място в България . Враговете на България искат да подменят българския народ със цигански такъв. За това ли българските герои са давали кръвта си ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха сега де!

  04 Яну 2024 13:54ч.

  Към последното ти изречение Ева; българските герои са давали кръвта си най- вече от предателства на други българи, историята помни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хуманизмът е скъпо занимание

  04 Яну 2024 14:47ч.

  Скъпа Ева! Казвам го със симпатия, повярвай! От гледна точка на формалната логика разсъждаваш много правилно, но в реалния живот нещата не стоят така. Има една поредица от документи, които си заслужава да бъдат прочетени и осмислени. Да оставим договора от Рим 1957, за Общността. Прекалено е отдалечен във времето. Обаче договорите от: 1. Маастрихт - 1992 г., 2. Ница - 2001 г. ( 3. Отхвърлената Конституция на Европа - 2005г.), инкорпорирана по особен начин в 4. Лисабонския договор - дек. 2007 г. - всички те постулират, че европейското културно пространство е нещо много силно различаващо се от американското. След като вече многократно сме имали възможност да се убедим, че европейското "сътрудничество" е американско творение, не трябва да се изненадваме, че те са взели мерки, Европа никога да не се превърне в техен реален съперник и в момента това си личи по един безкрайно уродлив и брутален начин. Прегледай поне Лисабонския - оттам се лее демокрация, законност и хуманизъм и поразмисли! Всичко това е чудесно, но е напълно обречено, особено ако се практикува в една среда, в която никой не се ръководи от подобни принципи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  05 Яну 2024 10:37ч.

  В момента управляващите щатите "демократи" заедно с канадските си колеги унищожават /уж/ своите държави по същия начин, по който техните подобни от Европа затриват подопечните им европейски държави, защото всички те са инсталирани и служат на наднационални глобалистки кръгове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теория на икономическите учения

  04 Яну 2024 14:30ч.

  В периода до 2008 - 2010 г., при изхода от световната финансова криза, икономиките на ЕС и САЩ бяха приблизително равни по обем (текущи цени). От този момент нататък започна тотален разрив, който се задълбочава в последните години. Комбинирани и дълбоки причини, вкл. и механична (Вбр. излезе от съюза), но към 2022 американската икономика е произвела примерно 26 трлн. щ.д., а европейската примерно 16 трлн. щ.д. (текущи цени, без ппс). Разгледайте данните, интересно е! https://www.visualcapitalist.com/16-trillion-european-union-economy/ България има твърдо принос от 0,5 % от европ. икономика и той не мърда (в тежък разрез дори с формалната логика)! Присъдата е очевидно отдавна произнесена и ефективно изпълнена. Еврото отнема последните (теоретични) шансове. Няма да правя подробни исторически изводи и анализи, не им е тук мястото! България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рая

  04 Яну 2024 14:38ч.

  Плугчиева какво представлява - само на повърхността, а отдолу какво е...: „В периода от 3 септември 2001 г. до 20 септември 2004 г. заема поста заместник-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски, отговарящ за ресорите на европейската интеграция и горското стопанство и за програмите ФАР и САПАРД.[2] Носител е на Златния почетен знак на МВнР за принос към присъединяването на България към Европейския съюз. От 16 ноември 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия. От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Получава орден „Федерален кръст за заслуги“ първа степен от германското правителство. Посланик в Германия от 2004 г. до април 2008 г. През 2006 г. е едно от имената, които се спрягат като българската номинация за еврокомисар. В началото на 2010 г. кандидатства за вицепрезидент на ЕБВР и получава подкрепата на премиера Бойко Борисов. Избрана от Народното събрание за вицепремиер в правителството на Сергей Станишев на 24 април 2008 г., отговарящ за усвояването в България на европейските фондове.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротацията иде

  04 Яну 2024 14:54ч.

  Плугчиева е умна жена и обича България и народа си. казва истината и предупреждава за началото на края . Но трябва да каже и още много други верни неща. Особено за българските евроатланти и бивши червени аристократи-тъмносини демократи от малки. Да се готвят за много лоши новости. А най лошите за тях ще са ,когато нато се върне в границите от 1979год. няма как.Ротацията е неизбежна ,иде . Армията на казаците ще си търси нарязаните войници . Ще се възстановяват паметници ,леле мале, !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, времена, о, нрави!

  04 Яну 2024 17:43ч.

  И нито грам поне лицемерни угризения на тази царска фрейлина за активното ѝ съдейсйтвие за приемането ни в Еврогейския съюз! Йезуитщина! Освободи ни Господи от моралните ни отпадъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По време на разпада на СССР милиони руснаци с немски корени емигрираха в Германия

  04 Яну 2024 23:27ч.

  Сега масово се връщат в Русия. Представяте ли си колко отвратителен е станал живота в Германия? В YouTube те обясняват всичко с подробности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  05 Яну 2024 10:21ч.

  Накратко, резюмето е: "Това, което правим, ще унищожи България, но няма как, трябваше да го направим. И след като матриалът блее и възпроизвежда същите свои унищожители, значи всичко става и с неговото съгласие".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ престъпността е увеличена три пъти ”

  05 Яну 2024 21:53ч.

  Не може да се каже, защото много престъпления от бежанци не се регистрират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз, заедно с десетки още колеги, се борихме, образно казано, със зъби и нокти за нашето членство в Европейския съюз. В момента обаче това не е Европейският съюз, в който влязохме.

  06 Яну 2024 17:49ч.

  И защо влязахме! Щото ти трябваха мотиви за политически разтеж, но сте глубави и непрозорливи, а и лакоми! Сега българите ще духат супата, а ти ще се размотаваш из Берлин, Брюксел и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ротацията иде 04 Яну 2024 14:54ч.

  06 Яну 2024 17:52ч.

  Браво , човеко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи