Петър Николов: Борисов изглежда прероден. Радев го чака клопка

Петър Николов: Борисов изглежда прероден. Радев го чака клопка
ГЕРБ е контрареволюционна партия. Тя е реакция на почвата срещу самата идея за модернизация, привнесена отвън, казва Петър Николов в интервю за "Гласове". Доктор по история и доцент по политология, Петър Николов е автор на седем книги по средновековна история и политическа философия. От 2017 г. е заместник-министър на образованието в третото правителство на Бойко Борисов.

 

- Г-н Николов, предизвестен ли е резултатът от изборите или очаквате промени в седмиците до 4 април?

 

- В общи линии е ясен. Пет сигурни формации в парламента – ГЕРБ и СДС, БСП, ДПС, Слави Трифонов и Демократична България. Две около чертата, но по-скоро под – Мая Манолова и ВМРО. Неочаквано голям брой гласове за други малки партии, които по неизбежност ще се разпределят за прескочилите бариерата, но ще намалят легитимността на новия парламент. Голяма преднина на ГЕРБ пред БСП, която ще направи невъзможна всяка управленска формула без Борисов. Нежелание на президента да признае честността на изборите и влизането му в политически капан...

 

- Какъв капан?

 

- Ами Румен Радев е най-слабият президент, който България е имала, откакто тази институция съществува. Просто тоталната му липса на политически опит и на историческа и институционална култура всеки път му изиграват лоша шега. Защото институциите на една държава се изграждат дълго и трудно, тухла по тухла, като всяко поколение лидери оставя своя отпечатък върху нея. Президентската институция в България е изградена от трима изключителни държавници – Желев, Стоянов и Първанов и те са създали правилата, които един държавен глава трябва да следва. От него се иска да е обединител на нацията. Да пази балансите между партиите и обществените настроения, да търси съгласие и консенсус, да не излиза от тази роля за нищо на света. Росен Плевнелиев не успя да отговори на тези изисквания, но някак мина между капките. Радев обаче директно тръгна да руши цялата постройка. Той е слон в стъкларски магазин и затова системата ще го сдъвче и изплюе. Капанът, който ще щракне за него веднага след вота ще е свързан с очевидното му нежелание да признае изборите за честни. Нямам съмнение, че той ще излезе и в характерния си намусен стил ще избълва няколко клишета по този въпрос. И изведнъж ще се изправи пред дилемата какво следва. Ще изпълни ли конституционните си задължения да даде мандат на Борисов да състави правителство? Което ще обезцени напълно цялата му политическа реторика и ще се превърне в тежко поражение в навечерието на собствените му президентски избори, да не говорим, че в личен план ще е и тежко унижение... Или ще вкара страната в тотална политическа криза, нарушавайки Конституцията? Каквото и да направи, неумението му да управлява кризи и да изгражда консенсуси, ще му струва следващия мандат.

 

- Добре, как е възможно след всички провали на управлението на Борисов, след скандалите със записите, снимките от спалнята му, протестите... да говорим отново за победа на ГЕРБ?

 

- Не просто за победа, а за убедителна победа, шокираща за политическите му противници. Причините са няколко. Първата е, че все повече българи са доволни от стандарта, който са достигнали и от общата икономическа ситуация в страната и се страхуват, че рязка промяна на политическата сцена може да им ги отнеме. Това е гръбнакът на ГЕРБ днес – новата средна класа на България, която дори да се отвращава от един или друг аспект на управлението, предпочита да си затвори очите и да гласува рационално, а не емоционално. Втората причина е умението на Борисов да управлява кризи. В ситуация на коронавирус и на остро политическо противопоставяне, той се оказа единственият партиен лидер, който не се изкуши да заеме крайна позиция и да я капитализира бързо, а предпочете да играе по ръба на бръснача, търсейки баланса между различните полюси.

 

За първи път в кариерата си прояви и изключително търпение, вкарвайки противниците си наместо в желания от тях блиц-криг, в дълга позиционна война. Те дадоха всичко от себе си преди около шест месеца – щурмуваха сараи, блокираха улици, обсаждаха телевизии, та даже се опитаха да запалят хора. И да, през ден брояха часовете до падането на „диктатора“ от власт. Половин година по-късно армията им е тежко разделена и деморализирана, а Борисов със свежи сили излиза от окопа и им вика: „Хайде, нали искахте да се бием“. Прилича на прочутия мач на Мохамед Али и Джордж Форман, в който Али през цялото време позволява на Форман да го налага с юмруци, единствено прикривайки брадичката си. Накрая, когато търсилият бърз нокаут Форман е изтощен до смърт, Али тепърва започва мача. Срещата се е състояла в Заир и е била наречена „The Rumble in the Jungle“, грохотът в джунглата.

 

- И все пак, колкото и добър тактически да е Борисов, това не може да обясни как настроенията срещу ГЕРБ, които се усещат навсякъде, не водят до поява на политическа алтернатива...

 

- Ако тактическото предимство на Борисов е умението му да управлява кризи, то стратегическото е самата същност на ГЕРБ като политическа партия. Ще ви скандализирам вероятно, но ГЕРБ е плът от плътта на българската нация. Няма друга българска политическа партия и може би от времето на Стамболийски не е имало, която до такава степен да представлява българското общество, както го прави ГЕРБ.

 

- Това не е задължително нещо хубаво. Не е ли политическото лидерство призвано да води обществото в някаква посока, а не да го поддържа във вегетативно състояние?

 

- Във въпроса ви се съдържа отговорът на това защо другите партии с всичките им интелектуални претенции се провалят, а ГЕРБ успява. Просто те са продукт на революционните етапи от развитието на България, когато отвън, изкуствено е бил налаган революционен дневен ред. Наскоро Тома Биков написа прекрасна книга по този въпрос, препоръчвам ви я. БСП (и левицата като цяло) е продукт на социалистическата революция от 1944 г., тя се е сраснала с панелките, ТКЗС-тата и пушещите заводски комини. Елитът на тази партия е колониален, отгледан е в институтите на Москва и майчиният му език е руският, доколкото на половината майките им действително са рускини. Но българското общество отхвърли социалистическата революция и затова днес БСП е партия-призрак, нещо като НДК – грозно е, за нищо не става, но е твърде голямо, за да го бутнеш и трябва да го търпиш.

 

От другата страна е "Демократична България", това, което доскоро бяхме свикнали да наричаме десница, е продукт на либералната революция от 1989 г. на Джордж Сорос и мрежата му от NGO-та. Общото между левите и либералите всъщност е повече, отколкото може да си представите. Едните говореха на новоговор в каноните на марксизма-ленинизма, другите – на езика на политическата коректност. Едните се кланят в руското посолство, другите – в американското. Едните не ги смущава Паметникът на Съветската армия, другите нямат проблем с Паметника на американските летци. И в двата случая става въпрос за колониален елит, който се опитва да предугади желанията на метрополията и да ги претвори в дела.

 

- То и ГЕРБ не е много далече от американското посолство…

 

- Не мисля. ГЕРБ просто се съобразява с геополитическите реалности и толкоз. При Тръмп беше лесно, при Байдън ще е по-трудно, но затова и върнаха Даниел Митов в играта.

 

ГЕРБ не е революционна, а контрареволюционна партия. Тя е реакция на почвата срещу самата идея за модернизация, привнесена отвън. Консервативна реакция на онези българи, на които просто им е писнало от преходи, както към комунизъм, така и към демокрация. На българите, които не се срамуват от себе си и нямат проблеми да се гледат в огледалото, защото просто се харесват. Бойко Борисов с всичко, което излъчва, с думите и с поведението си, въплъщава това. Казва им: "Стига сте се правили на нещо, което не сте. Нито ще станете руснаци, нито американци". „Аз съм прост и Вие сте прости“ е квинтесенцията на тази политическа доктрина. С нея Борисов произнесе това, което цялото общество много дълго искаше да изкрещи...

 

- Това ли е целта ни - да ни управляват прости политици, които вместо да налагат дневен ред, следват течението на общественото мнение?

 

- (Смее се) Политическото гробище на България е пълно с политици, които са смятали Борисов за по-прост от себе си. Който има проблем с това, че Борисов изговаря настроенията на обществото, има проблем с демокрацията.

 

- А може би има проблем с партия без ценности и без идеология, която се движи според доминиращите настроения и дотам? Без никакво оригинално съдържание или кауза...

 

- Аз не искам да се превръщам в някакъв апологет на ГЕРБ и много добре виждам недостатъците на тази партия. Казвам само, че тя не е инженерен продукт, а автентично политическо представителство на мнозинството от българския народ. И дори да няма идеология, има ценностно ядро, което е видимо и в тежки ситуации я удържа в рамките на един разумен консерватизъм. Така се случи по време на дебата за Истанбулската конвенция, когато колкото и да му се искаше да бъде доброто момче на Европа, Борисов усети с кожата си, че това е основополагащ кливидж, в който просто не бива да се прави компромис. Същата беше ситуацията с църквите по Великден. Помните цялата злъч, която либералната общност изля тогава по адрес на Църквата и правителството, но той не се огъна и тепърва ще бере плодовете на това решение. Идентичен е казусът с ветото за Македония – всички международни фактори и техните говорители тук направиха всичко възможно да променят решението на България, но не успяха. Това са само някои, но за сметка на това най-ярките примери, когато ГЕРБ са са платили висока цена, но са предпочели да застанат на ценносттни позиции и това бавно, но неотклонно ги превръща в единствената дясна партия в България.

 

- Старата десница обаче никога няма да признае дясна легитимност на ГЕРБ. И винаги ще остане подозрението, че Борисов е подмяна на дясното.

 

- Няма вече стара десница. Коалицията със СДС, която Борисов направи, приключи този въпрос, ако не завинаги, то за много дълго време. Стратегическата стойност на обединението на ГЕРБ и СДС тепърва ще става ясна, но отсега е видимо, че с него Борисов практически присвои идеологическата сърцевина на дясното – антикомунизмът, носталгията по буржоазна България, синята идея. Ако беше вкарал в коалицията си и ВМРО, щеше напълно да обедини цялото дясно пространство. И според мен до няколко години ще го направи.

 

- Има я обаче и "Демократична България", която претендира, че е единствената автентична десница.

 

- Не е. Част от дясното някога беше ДСБ, която се създаде амбицията да формулира консервативен дневен ред, отвъд постигнатите цели на прехода. Но още в началото се оказа, че в партията има две диаметрално противоположни тенденции, като едната я тегли към консерватизъм, национализъм и защита на християнските принципи, а другата към либерализъм и глобализъм. Последваха няколко тежки труса, при всеки от които неизменно си тръгваха представители на консервативното крило, докато в един момент начело на партията не застана прогресист и заявен левичар като Радан Кънев. Именно той завърши идеологическата трансформация на ДСБ в ляволиберална партия и подготви днешното ѝ поглъщане от Христо Иванов. Дайте си сметка на какво станахме свидетели от страна на ДСБ през последната година. Коалиция с либерали и зелени, партньорство с БСП на местните избори, защита на президента, когато срещу него течеше атака заради руските му обвързаности, участие в общи протести с БСП, Румен Петков, Мая Манолова и новите леви, жестове към Лютви Местан и сега анонсите на Атанасов за създаване на експертно правителство с БСП. Да не забравяме и най-важното  - скандалната декларация на Радан Кънев и Елена Йончева в Европарламента, за която гласуваха всички леви групи (зелените, либералите, социалистите и комунистите) и срещу която бяхва всички десни (ЕНП, консерваторите и националистите). Прочее, за да осигурят подкрепа за декларацията, Радан и Йончева не се посвениха да включат в нея скандалните текстове за Истанбулската конвенция, агитацията на турски и македонското малцинство. За някогашното ДСБ на Иван Костов, нито един от тези ходове не би бил идеологически възможен.

 

- Как избирателите на ДСБ понасят всичко това и няма ли то да доведе до отлив на изборите?

 

- Партията е мъртва. Тя вече е в храносмилателната система на "Да, България", който е далеч по-витален проект от нея. Избирателите, на които това не им понася, ще гласуват за ГЕРБ и СДС, за партията на Петър Москов или ще си останат вкъщи. Останалите просто ще се примирят, че вече не са десни избиратели и ще престанат да се чувстват неудобно, че вместо Тръмп, харесват Джо Байдън. Ще се осъзнаят като либерали и толкоз.

 

- Това ли е проектът на Христо Иванов?

 

- Да. „Да, България“ е трети опит на либералните наследници на някогашната комунистическа номенклатура да преминат безболезнено от стария руски колониален елит в новия, сключвайки брак по сметка с либералните наследници на буржоазния елит. Първият и най-успешен такъв опит беше НДСВ, успешен поради участието на Симеон II в него. Вторият, по-скоро фарсов, опит беше ДБГ на Меглена Кунева. Третият са „Да, България“ и ДБ. И ако успее, ще се превърне в началото на един дълъг процес на претопяването и съответно изпирането на самата БСП.

 

- Това вече звучи малко от сферата на научната фантастика.

 

- Дали? Корнелия Нинова е като Жан Виденов. Някога той оглави една осъзнато вървяща към европейската социалдемокрация партия, би контра и се опита да я обърне в обратната посока. Така не промени нищо, освен че забави процесите с няколко години. Днес същото прави Корнелия Нинова, която в пряк сблъсък с партийната аристокрация, откъсна столетницата от европейското ляво и общо взето я върна във времената отпреди Априлския пленум. Как ще завърши това? Със загубени парламентарни избори, загубени президентски избори и оставка. След което БСП ще сложи начело Крум Зарков. Подобрената версия на Сергей Станишев, която ще търси нов исторически консенсус с либералите, подобен на някогашната Тройна коалиция.

 

- Май остана само Слави Трифонов...

 

- Труден е за прогнозиране, но май ще се получи „напънала се планината и родила мишка“. Дългосрочно няма да му се случат нещата, защото партията му няма идеология и няма да има какво да споява хората в нея. Така всяко лично разочарование ще води до това, някакви хора да напускат със скандал, докато накрая центробежните сили разкъсат всичко, както стана с проекта на Бареков. Що се отнася до краткосрочните цели, в смисъл резултатът на предстоящите избори... отново не съм оптимист. За да постигне нещо значимо, популизмът на Слави Трифонов трябва да пребори популисткия гений на Борисов. Видяхте ли, когато Борисов подари сакото си на онзи човечец на магистралата? Виждате ли го в джипката, как обикаля село по село и махала по махала? Та той изглежда прероден, като в най-славните си години, когато беше главен секретар на МВР. Излъчва емпатия, излъчва увереност, наслаждава се на играта ден след ден. Съжалявам, но болният, куцащ и намръщен Трифонов няма шанс. Ще бъде просто фон на задаващия се „грохот в джунглата“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Напомняне

  10 Март 2021 10:33ч.

  Господинът се смята за пряк потомък на цар Иван Шишман, затова е нормално да плюе по държавния глава на Републиката....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрей Пръмов

  10 Март 2021 10:34ч.

  Г-н Петър Николов е нещо като г-н Антон Тодоров с човешко лице...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Март 2021 10:39ч.

  Алооо Петре, Радев ще спечели на първи тур, запиши си го някъде!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  10 Март 2021 10:43ч.

  Посредствено с конюнктурността си интервю, преизпълнено с клишета. Прав е единствено за президента, с едно изключение - карикатурният Плевнелиев все пак е недостижим даже и от Радев, той просто си беше антипрезидент по дифолт. Не е вярно, че ГЕРБ изразява общонародно представителство, доколкото г-н Дачков добре анализира пред известно време, че у нас няма народ - прозападното целенасочено опростачване у нас за 30 г. уби народа като социална категория, понеже не останаха здрави или прогресивни сили, а навсякъде избуява и избухва полуобразованото и дребнобуржоазното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  10 Март 2021 10:46ч.

  "През 2000 г. става експерт в отдела за политически анализи и стратегии на СДС. В периода 2003 – 2004 г. печели стипендия от фондация „Конрад Аденауер“. "От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  10 Март 2021 10:47ч.

  Много сте мудни с триенето. Очаквах поне пет минути по-рано да се задействате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vav

  10 Март 2021 10:47ч.

  " От 2017 г. е заместник-министър на образованието в третото правителство на Бойко Борисов." Пишете и спирам да чета глупости нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е...си пича!

  10 Март 2021 10:48ч.

  Доктор по история, доцент по политология, зам.министър ..... Манджа с грозде! То като му четеш бръщолевенията, няма защо да се чудиш за що ни е такова и образовонието и всичко. Калинка, та дрънка. А за Президента Радев, да не бърза с прокобите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 555

  10 Март 2021 10:50ч.

  Интервю с един жалък симпатизант на герб. Толкова прозрачно, че просто не е за четене. Ако това не е истина, нека администратора да го изтрие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕРИОЗНО?

  10 Март 2021 10:55ч.

  трима изключителни държавници – Желев, Стоянов и Първанов -По делата ще ги познаете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цитат, съдържащ лъжа

  10 Март 2021 11:03ч.

  "Но българското общество отхвърли социалистическата революция и затова днес БСП е партия-призрак (...)" - БСП е партия-призрак, защото така пожелаха Боковите началници от Запада. БСП бе най-кадрово подготвената и политически културна партия у нас, но просто началници и сини улични барикадни болшевичета, окупиращи университета и телевизията и замерящи парламента с камъни, не я оставиха да управлява нито веднъж нормално, с изключение на 4-те години на Станишев. Защо БСП не може да вземе власт? - ами защото революционният НПО-талибаниат на соросоидите отново ще й спретнат болшевишка революция. А в условията на купени медии (токсична медийна среда) и обществена атмосфера на непрекъснат образователен спад и декултуризация на обществото, как очаквате да се издигнем по-високо от куклите на кукловодите, олицетворявани от такива гении на политическата преструвка като Баце, Плевнелиев, Дянков, ПКП и пр. дребнобуржоазни чалга-кухарки?....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гениално

  10 Март 2021 11:16ч.

  Шокиращо със своята наглост, цинизъм и безсрамие интервю. И - по своему - вярно. Браво, Николов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мне

  10 Март 2021 11:48ч.

  Ако господинът е прав, то картината е наистина отчайваща, само че не е! Поради простата причина, че Гроб не желае въвеждане както на автентично машинно, така и на електронно гласуване, което ще ги прати на бунището на историята в кратки срокове. А под въпросната средна класа, която " е гръбнакът" на Тиквите, най-вероятно разбира армията от чиновници, с години обгрижвани и несмущавани от заплахата от електронно управление...Защото ако има нещо, което да е вярно за средната класа, то е, че тя - когато е достатъчно голяма- не понася токсична медийна, правосъдна и като цяло -публична - среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Март 2021 12:16ч.

  Ами това, че “ГЕРБ е плът от плътта на българската нация” си е факт. И изобщо не е повод за гордост, също както безспорния факт, че бай Ганьо е плът от плътта на същата тази нация. Барба Ганьос. С всичките му геройства и постижения, как учи немците в банята да плуват гемиджийската, изнася за Европа български стоки в дисагите, провежда избори, пълни си джобовете с пасти и обяснява политиката - “И да сме добре хем с немците, хем с русите. Тю, да ги порази Господ!”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г = Г. а бе много ви личи

  10 Март 2021 12:19ч.

  Гласове равно на Гербпропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По втория начин

  10 Март 2021 12:25ч.

  Тоя мушморок иска да изкара,че ГЕРБ като са контрареволюционна партия, значи са консерватори ,консервативна партия. Аббеей Мунчо, ГЕРБ е партия на ганювците,андрешковците и поцинкованите кофи. Гербестаците се всеядни - хем са десни пък раздават пари на калпак,ама на герберските калпаци предимно,хем са либерастници,хем пък сега и консерватори. Боко преди години го бяха записали,че иска да е гей,щото гейовете били много умни,демек такааа по втория начин да поумнеее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да,

  10 Март 2021 12:46ч.

  за доста неща е напълно прав. Пропуска удобно факта, че за ГЕРБ гласува не "средната класа", а предимно необразовани хора, които не си мият ръцете след ръкуване с Борисов, както и раздутата администрация. Точно в десетката е написаното за "Да, България". За съжаление и написаното за БСП е вярно. Нинова успя да отклони партията от неолибералните тъпотии на западната левица, но опонентите ѝ в БСП упорито работят за загуба на изборите, надявайки се така да се отърват от Нинова и да върнат партията си към социалистическата идеология, тоест към глобализма, интернационализма... Това неминуемо ще доведе до "претопяване" на БСП – или ще бъде погълната от "Да, България", или просто ще се разпадне и изчезне в небитието. За мен единствената разлика между либералите в БСП и "Да, България" е, че едните са русофили, а другите русофоби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази Боже, сляпо да прогледа

  10 Март 2021 12:48ч.

  Стигнах до някъде и не го дочетох. Големи хвалби, голямо нещо без покритие. Но пък такова самочувствие...начело с ББ! Същите са като него, всички! То затова краставите магарета отдалеч се подушват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Март 2021 12:53ч.

  "Основополагащ КЛИВИДЖ"... Леле, тоя изтепа рибата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-нямах сили да дочета.

  10 Март 2021 13:03ч.

  ГЕРБ са наясно,че евентуална победа на изборите и ново правителство ще изкара нар-ода по улиците.И ще ядът кривака.Това ме радва.И КОЙ е в капана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минавам от тук

  10 Март 2021 13:05ч.

  Интересно, нито дума за кражбите на милиарди. Те големите политици са така, нормално е да крадат по много. Що така? Дачков ли не попита....толкова чак икономия......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  10 Март 2021 13:12ч.

  След като е част от статуквото този господин, е нормално да хвали герб. Истината е че бсп е партия на бившия елит от преди 89 г., докато герб е партия на обслужващият персонал от преди 89 г. на този елит (бсп). Ако човек отдели час- два да проучи кой кой в тези две партии , неименуемо ще стигне до този извод. Както бай Тошо казваше: "Свалиха ме, и сега всички българи ще работят за 5-6 фамилии". Промените желани от народа (добри или лоши) се случват чрез: революция, война или военен преврат. Така показва историята, другото е илюзии и мечти, необходими да занимават човек докато върви по краткия си земен път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  10 Март 2021 13:27ч.

  Борисов трябва да се прероди в цвинокио... заповед отгоре ;) /направо го не виждам тоя, аз му давам 1% максимум/, а Радев дето влезе в капана, ами и затвори врата - няма спасение за него! Пак заповед отгоре! Да се надяваме, че повече хора отидат до урните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хтр

  10 Март 2021 13:35ч.

  Доста смущаващо, мегаломанско и откровено до цинизъм говорене на един млад /според снимката/ човек. Какво ли е преживяла, от какво е пострадала, животът ли е измъчил тази персона, представяща истини от последна инстанция, бълваща злоба и ненавист. О, Боже! Дотам ли доживяхме персона, чиито речник съдържа такъв отрицателен, отблъскващ и грозен език, а също и мисли, изпълнени с насмешка, високомерие и подигравателен заряд да бъде фактор в министерството на образованието? Питам се и отговор не търся, не се учудвам, а се срамувам. Може би г-н Дачков познава или е запознат индиректно с начина на мислене на това лице и прави опит да покаже грозната страна на днешната, за съжаление голяма част от българската "интелигенция".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  10 Март 2021 14:06ч.

  Каквото ни е образованието сега, такива са ни и изучилите се като този, доктор, доцент, пък и зам.министър!!!. Открит пропагандатор и слуга на ГЕРБ, изразено доста цинично и доста невярно и пристрасно в това посредствено интервю. Такива са всички пропагандатори от ГЕРБ, нямат други!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Николов,

  10 Март 2021 14:11ч.

  Направихте изключителен анализ. Отдавна не съм чел такива. И само да допълня - Сергей Станишев /колкото и да има протеворечиви мнения за него в БСП/ преди година каза една истина, но никой от лявото пространство не и обърна внимание. Просто нямаха сметка да и обърнат внимание - "Борисов в сравнение с началото, когато влезе в политиката - МНОГО СЕ Е РАЗВИЛ ПОЛИТИЧЕСКИ". Това е истина, и ако продължава да не се взима предвид и от Нинова и от останалите лидери на БСП ще имат проблеми. И друго много важно - пак и за кой ли път казвам - хората гласуват с джобовете си, ако са пълни гласуват по един начин, ако са празни по друг. Българите през последния мандат на Борисов си стъпиха на краката. ФАКТ. Който не беше отчетен от левицата. Затова и не отговарящите на българската действителност лозунги по време на протестите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н. Георгиева

  10 Март 2021 14:15ч.

  Не очаквах да прочета това тук. Дразнещо и нагло. Интересно ми е какво мисли г-н Дачков за тези предизборни разсъждения по картинка. Дали просто дава глас за различни гледни точки или приема тези разсъждения. Ако си направи труда да заеме позиция, може и да продължа да слушам Гласове. Без отговор : UNFOLLOW!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  10 Март 2021 14:20ч.

  Точно и убийствено. Остана малко до 4 април, всичко ще се попилее и ще остане ГЕРБ. Големият кеф ще бъде реакцията на градската левица (ДеБъ). Изкефи ме написаното за контрареволюцията. След всяка революция трябва да има контрареволюция, за да се изчистят боклуците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  10 Март 2021 14:28ч.

  Нинова влива сили в Бойко, но Радев не е слаб президент, нпротив в тази ситуация той трупа мускули. Ситуация в която никой президент не е бил. Една власт с голямо разпространение навсякъде за времето от 7-12 години когато идва Радев. Първанов беше президентска република, при тройната коалиция, пък и при неувереният Симеон преди това. Росенчо имаше ГЕРБ зад себе си. Петър Стоянов беше седесар в седесарско управление, но с разочарованието от сините той - заради това загуби втори мандат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков, понякога триеш важно инфо!

  10 Март 2021 14:32ч.

  Хората трябва да знаят с кого си имат работа, в случая със зетя на Йордан Соколов, който подтичваше години наред подир Костов, а преди 3 години се наврял като министър на Буци... Истината, Дачков, истината ще ни направи свободни! Нали така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъж джендърофоб

  10 Март 2021 14:38ч.

  Излъскан кариерист. Щом е гербаджия, е лъжец. Какво друго да каже, освен да се гъне на мафиота и хунтата му? Такава интелигенция е лика-прилика на вожда на хунтата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Март 2021 14:39ч.

  "невъзможна всяка управленска формула без Борисов" Г-н Николов, ти нямаш капка мозък. С кого ще се обедини ГЕРБ за да състави правителство? Със Слави + ДПС? Или с Мутри вън? ГЕРБ ще управляват САМО ако спечелят изборите с над 35%, а това ще бъде след фалшифициране на вота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв. Ако

  10 Март 2021 14:42ч.

  четем постингите на хората в този сайт, ще видим, че това са хора, живяли в командно силово административно общество, с редки изключения. Тези хора мислят, че като накараш българина да работи под страх от наказания, като не трябва сам да мисли, а да изпълнява каквото му кажат, каквото му заповядат, България и държавните предприятия глътнати от държавата, ще цъфнат и ще вържат. Че ще изпреварим САЩ и западна Европа, и сега ЕС ако сме със социализъм. Турците са казали: "Зорлем гюзелък илмаз", което значи : Насила хубост не става.. Ако ставаше така - силово, нямаше Великобритания - въвела капитализма 100 години преди другите държави - да стане най голямата световна империя и работилница на света и да владее 2/3 (две трети) от света. Тя щеше да избере социализма. А ако социализма беше нещо добро за 10 години щеше да изпревари всички капиталистически държави. Сега, когато се въвежда десния комунизъм със четириединно християнство, се вижда, как той много бързо развива държавите. Десния комунизъм се получи след финансовата криза от 2008-9 година и 10 години - до края на 2019 и началото на 2020 година и имаше голям постоянен растеж и този растеж щеше да продължи до 2030 година. Държавите отбелязаха много голям ръст. Но дойде Ковид 19 и направиха локдаун и спряха икономическото общество. Та затова надеждата ми е, че светът създава нова цивилизация и нова ера, нова епоха и започва огромно увеличаване на производството и пазара с конкуренция във всички страни по света. Представях си го, но се видя и на практика. Тревогата ми е, че излизат нови щамове на вируса и докато бъдат ваксинирани всички 7 милиарда и 500 милиона души на планетата, може да се наложи да има нови ваксини, които да спират новите щамове. А в България болниците трябва да могат да обхванат повечето заболели. Сега на България е необходимо дясно правителство, каквото може да направи Демократична България и да започнем да се развиваме много бързо. Герб са центристка, или народняшка партия, каквато е имало преди 9. 9. 1944 година. А турците сигурно имат предпочитания вляво, или вдясно, или центъра, но ги карат да гласуват за "наште" и се сепарират. Правят нещо като местен феодализъм. И от местния феодал от ДПС зависи дали ще има работа за хората. Ако някой не гласува за ДПС, работа за него няма. А ДПС иска и да управлява. Затова всички българи трябва да излязат да гласуват, и процента на гласовете за ДПС ще е малък. Мисля, че българите вече дораснаха да разбират тези неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Март 2021 14:50ч.

  "ако социализма беше нещо добро за 10 години щеше да изпревари всички капиталистически държави" За десет години не, но за 20-30 години - ДА. Китай вече е НОМЕР ЕДНО в много отношения. Припомни ми каква идеологи изповядват в Китай. Не е важно дали ще изпревариш някого. Важното е какъв напредък ще реализираш. Напредъка на СССР е невероятен и затова народите на много държави от Западна Европа са на страната на комунизма. По едно време Италия е с най-многобройната комунистическа партия в Европа, след СССР. А в САЩ преследват комунистите от страх да не вземат властта. Що се отнася до България. Вече НЯМА значение кой ще управлява. България е на дъното и ще си остане там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петърчо

  10 Март 2021 14:50ч.

  просто е един политически плазмодий. Нито да го гледаш, нито да му четеш мъдрите мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  10 Март 2021 15:01ч.

  поздравявам г-н Дачков,че ни го поднася този "накичен с табелки екземпляр" : мирише на :КукурякЪ" ,но тук се вербализира с всяко едно изречение в чиста шокираща шизфриниъ. помня др. живков от първия му ден,но такова чудо не бе ми се случвало. изчетох го на пресекулки, за да поемам въздух, със стиснати до кървене зъби. този може да докара до обезумяване нормалните хора. нека да не се очудваме,че има хора,които въ съня си им късат главите и ги хвърлят на кокошките (споделено ми отъ познат): съгласен съм съ иван костов,че бългЪрете сме извън цивилизацията:да:точно съ тъкива шизфренни "екземпляри":но този тип нагледно и неотвратимо показва защто смИ го имаааали др. живков. значи казвъ ни товъ Чудовшти бъдештето ви другаре сеееееееелЕЕЕне е хи-хи-хи-хи-хи-хи- то на баеНИтошу цървулъ. (втасааами я):ошти един път благодаря на г-н Дачков,че на тая воня му събу килотите (данке,данке зееер)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога повече

  10 Март 2021 15:13ч.

  Гуспудина да си скъса дипломата НЕЗАБАВНО! Никога повече няма да управлява ГЕРП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  10 Март 2021 15:17ч.

  Партиите разделят българският народ. Правят огромни пропасти сред българите. Аз мисля, че когато има избори, всеки може да има политически пристрастия и в предизборната кампания да сме разделени. Но когато се изберат депутатите и се състави правителство, трябва да зарежем партийните си пристрастия и да се обединим около управляващите и да работим повече и да не се караме заради политически пристрастия и да сме единни. Има една партия, която има политическа програма да връща назад развитието на цивилизацията в България, а и в целия свят и това е БСП и комунистите в целия свят. "Ако си млад и не гласуваш за леви, значи нямаш сърце. Но ако си на по голяма възраст и не гласуваш за десни, значи нямаш мозък". Това мисля, че го беше казал Чърчил. Но сега нещата са толкова видими, че всеки вижда, че БСП изтъква само слабости на ГЕРБ и десните, но не казва как ще управлява, ако дойде на власт. А ако те дойдат на власт, ще подменят цялата администрация, за да създадат командно силова административна система и ще назначат във всички общински и държавни предприятия само хора от БСП и ще се опитат да създадат голяма държавна собственост и геополитически да ни вържат със Руската федерация. Или страната ще тръгне назад. Вече 4 пъти управлява БСП и идват десни, които да спасят България. Спасяват я но БСП почват да изтъкват слабости на десните. Българският народ се излъже и гласува за БСП, и пак назад. Свалят БСП от власт идват десни и пак комунистите започват да изтъкват слабости. А никой не е застрахован от слабости, но пътят на десните е правилен. Но излъжат народа и пак идват БСП на власт. И ето сега пак се опитват да излъжат Българския народ. Мисля, че българите най накрая няма да се излъжат и ще гласуват за дясна партия. Всички видяха как най важно е дясната партия да създаде условия за частна собственост и работа, а народа сам ще си оправи положението. А не Корнелия Нинова постоянно да дава акъл на българите как да работят в държавни предприятия. Затова българите трябва да са единни. Когато дойде нормална, а не комунистическа партия на власт, да се обединят около избрания лидер и да са единни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тит Флавий Веспасиан

  10 Март 2021 15:20ч.

  Автор: Явор Дачков. Pecunia non olet.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-коментарите

  10 Март 2021 15:21ч.

  Пропускате важни ''подробности' ГЕРБ ще купува.Но купения вот ще го концентрират във ВМРО.Втори мандат за Радев е възможен само при чувствително паражение на БСП на парламентарните избори.Ето защо и изборите са април а не май.Ето защо Радев дигна юмрук в подкрепа на 3мата политически шарлатани.Очевадно Радев и Борисов си подават топката,Обяснението,Един център им спуска политическата линия и ги държи на къса каишка.Две кучета на един стопанин.Едното улично другото отглеждано с грижа на добър стопанин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Март 2021 15:32ч.

  "ГЕРБ ще купува" С това съм съгласен. И не само вот. Ако си спомняте, при предишният кабинет на Борисов, ГЕРБ успяха да купят вече избрани депутати. Гласуваш за представител на някоя партия и след това той минава към ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега

  10 Март 2021 15:44ч.

  Имам сериозни наблюдения там, където ГЕРБ купува, ама как купува само... тия хора не могат да различат А от Я, те са научили ГЕРБ като пръстите на ръката си и друго не познават. Не ми е ясно как ще ги накарат да гласуват за някой друг...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николас Гомес-Давила:

  10 Март 2021 15:46ч.

  Една от най-лошите интелектуални катастрофи откриваме в присвояването на научни понятия и речник от страна на посредствената интелигенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Народ, който избира корумпирани самозванци, крадци и предатели не е жертва, съучастник е!" Джордж Оруел

  10 Март 2021 15:52ч.

  Много се надявам, че в деня на изборите всички ще отидат до изборните секции без страх от пландемията, и ще гласуват по съвест, а не от някаква фалшива лоялност или защото са продали гласа си за жълти стотинки! Позорно е мнението на автора на статията за нашия буден народ, дал на световната култура толкова много и в момента, въпреки пладнешкия грабеж от прехода, всеки наш сънародник по света, с каквато и трудна / унизителна работа да изхранва семейството си, първата грижа на всеки е да отдели нещо за близките си в България, и с цената на всичко да помага, подкрепя и стимулира децата си да учат и успеят. А българските деца по света са по правило в първите 7-10 % на всяко учебно заведение / академично ниво, просто имаме талант и афинитет за академична работа! Това е народът, който има официален празник, Ден на просветата и културата, и специален химн за този ден... И на този народ предприемачи като избирателите на ГЕРБ, описани в тази статия, затвориха повече от 1000 училища през т.н. Преход (към нищото), приватизираха ги и ги превърнаха в хостели, зъболекарски клиники, хотелчета, къщи за гости...! А повечето от тези училища са построени върху дарена земя, с дарения на родолюбиви заможни българи, отново с едничката цел - децата ни да учат и да върват напред и на горе! Всеки е длъжен да гласува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  10 Март 2021 15:55ч.

  Не ми се влиза във спор, но не мога да не отбележа, че социализма е с държавна собственост, държавни монополни предприятия във всеки бранш и реализация на стоките във "средство за обращение", което бе монополно. В Китай има частна собственост и планове за 100 години напред. Китайската ком. партия - ККП - управлява, но икономически има най вече капитализъм и пазари с конкуренция. ККП всячески се стреми да включи последните 400 милиона души в частния сектор, на напоследък не им се получава, защото САЩ спряха донякъде американските, японските и европейските фирми да не инвестират в Китай. Ако Китай се разви, то е благодарение на западните капитали. Китайците започнаха да крадат технологии, като всяка американска или японска фирма или корпорация, трябва да си каже тайните и технологиите, и тогава им се дава достъп до китайското производство и пазар Та затова Китай се разви за 30 години, Наблюдател. А СССР извърши индустриализация благодарение на 6 милиона лагерници, в Гуллаг, които загинаха там, и които без пари построиха едрата промишленост край Урал на СССР, и СССР спечелиха войната с Германия. Като САЩ и Великобритания дадоха оръжия на СССР, които бяха 7% от БВП на СССР. Това е много голяма помощ. А САЩ в голяма степен изработваха и технологиите на СССР - стругове, автомобили и т.н. Но в СССР се изработваше голямо количество стоки, но с много ниско качество. След ВСВ бяха демонтирани всички германски заводи и документацията им беше взета, и на тяхна база се увеличи съществуването на СССР. Работеха техните машини, но бяха груби, материалоемки, енергоемки и не конкурентоспособни на световните пазари. Купуваха се само оръжията на СССР, които макар и груби, металоемки и енергоемки, но убиваха. И ги купуваха държави, на които капиталистическите държави не продаваха оръжия, защото бяха диктатури или нарушаваха човешките права. А тези държави купуваха със валута, а не с рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален Читател

  10 Март 2021 16:11ч.

  След като прочетох постовете, разбрах, че казаното в интервюто е вярно! Нито едно смислено и аргументирано оборващо изречение - само плювни и безсилие! Ще видим на изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв на 10.03.2021 в 15:55

  10 Март 2021 16:11ч.

  Пак си отворил торбата с лъжите и изсипваш ли изсипваш... Последният ти пост няма нищо общо с темата. И какви оръжия са дали САЩ и Британия на СССР - ти виждал ли си ги на картинка и чел ли си ТТ данните им? Хумореска и половина в сравнение със съветските и немските оръжия, действително успешно воювали на Източния фронт. Повтаряш като папагал пропагандни мантри на черните радиостанции. Хеле пък туй БВП - то най-голямото ти клише, абревиатурката на малоумниците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ще видим на изборите"

  10 Март 2021 16:14ч.

  Няма какво да ги гледаме изборите! За колониална администрация с какви ли не въплъщения на бай-ганьовщината начело - толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  10 Март 2021 16:22ч.

  Последният ми пост е отговор на Наблюдател.А тия седем процента от БВП - брутния вътрешен продукт ги има изнесени в книгата на маршал Жуков - "Спомени и Размисли". От там ми са сведенията и цифрата седем - 7. А най големият военно въздушен ас на СССР, по късно маршал Покришкин е летял на американски самолет. То трябва да се чете другарю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  10 Март 2021 16:42ч.

  Добре, че не загубих 5-10 минути от живота си, за да дочета тая смехория... Спрях на " Румен Радев е най-слабият президент... а Желев, Стоянов и Първанов бяха изключителни държавници " :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много веее

  10 Март 2021 16:50ч.

  "ГЕРБ не е революционна, а контрареволюционна партия. Тя е реакция на почвата срещу самата идея за модернизация, привнесена отвън. Консервативна реакция на онези българи, на които просто им е писнало от преходи, както към комунизъм, така и към демокрация. " Еееееее....., и такава тъпня за същността на ГЕРБ не бях срещал. ГЕРБ и консерватизъм,все е едно дървено желязо. Много кандидати за консерватори напоследък вееее..., особено откакто либерастията започна да дава фира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъдев Гъдю Тутракански

  10 Март 2021 17:06ч.

  Партиите са вредни за България . Не напразно 1934 г . ги забраниха :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  10 Март 2021 17:08ч.

  На Дачков провокативните простотии. Има си сайт, прави си каквото иска. Като не ни харесва няма да го четем и тази боза не я четем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-коментарите на 10.03.2021 в 15:21

  10 Март 2021 17:10ч.

  A колко добре му беше на простия Борисов с онова невзрачно човече Плевнелиев?! Дръпне му ушенцето, цапне му вратленцето и човечето му целува ръка. А Радев е умен и не му дреме от нищо, защото гербавата мафия не успя да го купи. Всяка изговорена от Радев истина, разпенва до лудост Борисов и крадците около него. Но, по темата. Ще гласувам всячески за Политическа Партия ГЕРБ и СДС. В смисъл, без Г-н Борисов и Александър Йорданов няма как да има нов живот. Ще биеме, в смисъл, защото видимо можеме. В смисъл такъв. Ген. Мутафчийски - ПРЕЗИДЕНТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като Мюнхаузен

  10 Март 2021 17:11ч.

  Борисов изглеждал като прероден! Ха-ха-ха! Абе направо Боко си е барон Мюнхаузен - хем се семонасадил като Андрешко в блатото напълно съзнателно,хем сега ще се самоиздърпа за косите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален Читател е в правилната линия, впрочем. В смисъл такъв 16:11

  10 Март 2021 17:14ч.

  Г-н БОРИСИСОВ води смело напред! Не ще сгрешиме, в смисъл такъв, ако предвидиме и кажеме, че пак ще биеме. Да не мислиме и гадаеме, в смисъл, а решително да си пъхнеме бюлетината на Политическа Партия ГЕРБ. Без Г-н Борисов, в смисъл, няма как да има живот. НО И Да строим живота нов с Александър Йорданов. В смисъл тоя. Да си пъхнеме в смисъл - можеме - бюлетината на Политическа Партия ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А тия седем процента от БВП - брутния вътрешен продукт ги има изнесени в книгата на маршал Жуков"

  10 Март 2021 17:19ч.

  Когато е писана тая мемоарна книга, такова икономическо понятие не е било употребявано изобщо в СССР. Това понятие го използват от края на 80-те години, и то главно в западния свят. А Покришкин е летял на всички познати видове военни самолети на изтребителната авиация по онова време, не само на американска машина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Здравко

  10 Март 2021 17:28ч.

  Когато "опозицията" издигне читав човек срещу ГЕРБ може и да спечели! За сега с радеф и подобните му боклуци - НУЛА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  10 Март 2021 17:30ч.

  Прочетох донякъде. За да са толкова сигурни привържениците на ГЕРБ в победата си на изборите, трябва да са убедени, че ще успеят, независимо от реалния резултат на гласуването, да фалшифицират изборите. За това разчитат на неприемането на видео наблюдение при броене на бюлетините най-вече, на мащабното купуване на гласове не само посредством джипката, на верността на своите чиновници, полицаи и забогатели с тяхна помощ и допълнителната немалка помощ на нарочената пандемия, която би уплашила гласуващите да не отидат до урните.За тях ножът е опрял до кокала и те ще се мъчат да оцелеят. Иначе рискуват да загубят господстващото си положение и многото пари, грабени посредством него. Затова харчат сега парите ни да купуват избиратели - не само за пенсионерите, това е нищожно перо, но на всички възможни фронтове и все по-рекламно. Имат парите, нали са ограбени от нас. Имат и в многото чекмеджета, не само на ББ. Разчитат още и на уж-пандемията, която пропагандират все по-усилено. Доколко ще успеят, ще се разбере след изборите . Те залагат всичко, каквото могат да заложат, защото тези избори им решават съдбата - дали ще ги бъде или не. Така че ако народът ни иска да свали ГЕРБ, трябва всички да отидем и да гласуваме. С маски, ръкавици, на разстояние. Големият брой участващи в изборите е борба против фалшифицирането им. Властта опиянява, особено продължителната власт и тази, която се взема с цел забогатяване. Затова тя ще се бори до край със зъби и нокти да остане колкото се може повече управляваща.А ако спечели изборите, след тях ще бъде още по-лошо, безнадеждно...Това е положението. Който разбрал, разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПрофесорЪТ Сократ

  10 Март 2021 17:47ч.

  Който подценява мисленето и разбирането на Петър Николов, той не заслужава никакво внимание. Когато аз твърдя, че Николов е ИСТИННО ПРАВ, значи това действително е така! Дали Дачков е лично доволен или не, това си е негов частен проблем. Здраве за младежите Петър и Явор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ББ изглежда "прероден"...

  10 Март 2021 17:56ч.

  Но дали е прероден? Или играе нова роля? Според обстоятелствата? Винаги съм мислила, че ББ си е сбъркал професията. Щеше да стане изключителен актьор и да засенчи най-големите. Човек не знае, къде му е заровен късмета, че да го изрови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голяма неистина

  10 Март 2021 18:10ч.

  " .... не е инженерен продукт, а автентично политическо представителство на мнозинството от българския народ.".....Обаче ГЕРБ е незаконно създадена от чужда герм.партия, в чужда държава, от чужди формации с тяхните "чужди" пари и всичко това ББ го призна публично и даже публично им благодари. А всичко това е забранено от Конституцията и законите на РБ. Ако и сега ме изтриете значи изтривате ББ. Но народът трябва да знае, че го управляват две незаконни партии - герб и етническата дпс, което също е забранено .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прероденият мафиот

  10 Март 2021 18:15ч.

  Всички подлоги на Борисов са впрегнати да хулят най- достойния ни Президент- Румен Радев. Той обедини всички честни българи срещу мафията. Преди дни поде кампанията за хулене Близнашки, без да каже нещо смислено, само че Радев имал амбиции. И защо да няма? Мутри и мафиоти вън, ще си отвоюваме България от простаците и крадците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига вече!

  10 Март 2021 18:21ч.

  Айде, стига с глупостите! Единственото вярно е, че Борисов успя да корумпира значителна част от българите и точно те ще гласуват за него дакато не влезе в затвора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнние

  10 Март 2021 18:27ч.

  В момента авторът е зам. министър на образованието, а досега е минал през следните партии: СДС 1998-2004, ДСБ 2004-2012 и Движение България на гражданите - 2012-2016

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 10.03.2021 в 17:30 Маги

  10 Март 2021 18:45ч.

  Маги, Борисов изглежда въодушевен и самоуверен, "прероден" защото освен изброените от вас стари и изпитани начини за машинации, сега има и допълнителен нов начин - соросоидните машини за ЕЛЕКТРОННО гласуване (не механично, машинно) гласуване, точно с каквито Байден открадна гласовете за Тръмп. Същата програма, същите машини които Джордж Сорос дари на 26 щата през 2016 г. преди изборът на Тръмп... Но тогава са се колебали да лъжат толкова безсрамно, колкото сега, 2020.. Върховният съд на уса не допусна доказателствата за манипулации в няколкото щата в които оспорваха изборните резултати; и без ревизия - Тръмп загуби. Нашичкият най-вероятно е намерил начин да се контролират машините (защото те използват Интернет) и затова е толкова самоуверен вече, още един инструмент за крадене на гласове... Все пак акп всички отодем да гласуваме, може и да не успее...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и какво

  10 Март 2021 18:48ч.

  да си мислим за човек, който си сменя убежденията толкова често? Според околната среда, като хамелеон...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  10 Март 2021 18:54ч.

  Затова ли не взеха българските машини, които хем бяха по-евтини, хем щяха да спечелят български производители. Освен това беше гарантирана невъзможността да се контролират отвън, както при банкоматите? Чрез измама към ГЕРБ-управление е новият закон при тях...Но какъвто водачът, такива и партийците. Нали парите не миришат в крайна сметка, а те са главната цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много прости хора се набутаха в тоя форум

  10 Март 2021 20:01ч.

  Напоследък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  10 Март 2021 20:37ч.

  За голямо съжаление 80% / по проф. И. Христов/ ще решат изборите......:(:(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Март 2021 20:40ч.

  В момента образованието е на самотек, а тоя плещи глупости. не може да си част от властта и да керитикуваш другата, по-важната от теб така. Работата на Вълчев е провал, но затваря насила устата на учителите и ги пращат под строй на обучения от психолози по изкуствения модел наложен от Норвегия чрез Анимус и подобни. Жална ви майка какъв фашизъм е установил тоя в образоанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  10 Март 2021 21:25ч.

  Авторът самоуверено и жестоко към опозицията защитава тезата за несъкрушимостта на Герб на предстоящите избори и има основание за това. Но същевременно тези основания почиват на доста хлъзгава почва и изтъркани мантри, които във все по-голям мащаб са осъзнават от изборната маса, особено след летните протести. Авантюристично е да се твърди че една клиентска партия, каквато е Герб е автентичен политически представител на българите. Ако авторът има предвид известните „80%“ тогава горко на победителите в следващия мандат. За прероденият Борисов направо си е оксиморон – авторът не знае ли, че нещата се повтарят само като фарс. Разбра се че дареният „работник“ с Борисовото сако е началник на механизацията на обекта – една солидно платена длъжност в строителството, както и общински съветник. Вече се писа, че воаяжите с джипката, колкото радват някои, толкова отвращават други. За Радев и Нинова е направо държи език на омразата, все още допустим тук. За какво, обаче, трябва да се внимава – сравнението с „грохотът на джунглата“, т.е. на български „Ще ви размажем!“ говори за мащабна организация за предрешен вот на принципа „целта оправдава средствата“. Купуването на гласове е официализирано като социално помощ в условие на пандемия, особено за пенсионерите, където въобще не е европейска практика. Да не споменаваме останалите „добри практики“ от минали избори. Не напразно ЦЦ подхвърли „внимавайте с областните началници на МВР!“ Затова е и безпокойството, че Радев може да не признае честността на вота?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АЛ ЙОРДАНОВ ЧИКИБОЕЦ КОМУНИСТ

  10 Март 2021 21:45ч.

  алоооо петъре бал съм та фстата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грациела Келешдимова-дьо Тревиль

  10 Март 2021 22:36ч.

  „Аз съм прост и Вие сте прости“ е квинтесенцията на тази политическа доктрина."-рече Пешко Николов. Мисля, това казва всичко за герберунгелите и техния вожд и учител

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  10 Март 2021 22:37ч.

  Това че Борисов е простак не значи че е и тъп - за българските условия, разбира се. Знае си стоката - "народа". Не случайно просъществува толкова дълго в политиката и успя да овладее / корумпира управлението. А е и страхотно мотивиран за разлика от останалите. Знае много добре, че ако падне от власт ще се намерят достатъчно улики да го подкарат към зандана. Протестърите трябваше да си създадат собствено политическо представителство. Сега пак ще има много гъбари - име епидемия и няма за кого да се гласува. Класика, която работи за Борисов и Доган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отлична провокация на Дачков

  10 Март 2021 23:06ч.

  с това интервю. Обектът му е праволинеен бойковист и защитава патрона си като Георг от Външно. Целувал ли е ръце, не зная. Не четох много. Калинки хвърчат навсякъде, и титли имат даже. Няма как Бойко да не е прероден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един българин

  11 Март 2021 0:09ч.

  Ето един прекрасен пример,каква е младата смяна в ГЕРБ.Безочни лъжци, натопорчени и надъхани от алчност и жажда за власт на всякаква цена ,бездушни, нагли доброволни еничари които съсипват държавата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, г-н Николов,

  11 Март 2021 0:54ч.

  най-смисленият анализ, който ми е попадал за същността на Борисов и ГЕРБ като еманация на болшинството от бълг. гласоподаватели като народопсихология (средно и над поколения, които са и най-активните гласоподаватели). Социален консерватизъм, латентен, но устойчив национализъм, силен стремеж към стабилност (икономика, политика) у гласоподавателите от този сегмент, плюс много добра макроикон. рамка в момента - върви се към нов кабинет на ГЕРБ. Частта за БСП и ДаБ като вносно-идеологически копрадорски формации - крайно сполучлива. Все пак, вероятно след 2-3 поколения ДаБ-сегментът гласоподаватели ще се увеличи значително (ефект на медии, академия и образование, развлекателна индустрия). Типичното славянско некритично абсорбиране на "ценности" вероятно ще измести вродената предпазливост и прагматизъм в полза на "новите" идеологии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  11 Март 2021 3:17ч.

  Наукоподобен опит да се облекат в идеологически рамки псевдопартии в квази демокрация, която отново ни изправя пред избор между боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  11 Март 2021 7:42ч.

  Главове, защо е премахнат коментара ми? И в този форум има цензура. Все пал да си кажа отново, пълната биография на великия анализатор и доцент по политически науки е сдс, дсб и зам.министър от квотата на вмро в правителството на бай х@й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  11 Март 2021 8:52ч.

  Няма никаква полза от анализи без критика на статуквото, особено в обществените науки и дискурси. Само критическите анализи достигат до висотата на синтеза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четяща

  13 Март 2021 0:12ч.

  Беше невъзможно да продължа да чета, след двете изречения, в отговор на втория въпрос - за Президента. До там се насилих да чета. Е, какво да се очаква от някой, който е на хранилката.. А съм чела много добри текстове от П. Николов, но явно не са били свързани с политиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  13 Март 2021 15:52ч.

  Боже опази - Борисов антикомунист !!!!!!! И още нещо - пълен контрол на еврейските и американски служби на страната . Даже системите за сигурност на учрежденията , на регистрите са техни .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо Линейката

  14 Март 2021 10:58ч.

  Навремето- по комунистическо- имаше един футболен съдия със същото име- Петър Николов. Понеже бе шофьор на линейка в Бърза помощ, му викаха Пешо Линейката. Бе врътлив и поръчков съдия. Свиреше в полза на силните на деня тогава- Левски- Спартак- отбор ва милицията и ЦСКА- отбор на армията. та и този Пешо е като оня Пешо- врътлив, без образ, поръчков, казионен, услужлив, без лице. Сменил доста партии и господари така е станал още по-врътлив. Сегашният Пешо Линейката е зет на Жана- или още известен като Момата ( Соколов)- женен е за една от внучките на една дъщерите на Момата, артисали от първия брак на жена му- партиен секретар на ХТИ. Пешо Линейката по своята комичност и противност, дори не се доближава до първообразите на българското приспособленство-бай Ганьо, Гочолу, Дочоолу ,Данко Хаирсъзина и Гуньо Адвокатина. Пешо Линейката е ниско ниво, търси място под слънцето и все около държавната трапеза, защото иначе няма какво да работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Тодоров

  15 Март 2021 14:25ч.

  Добър анализ, поплювковци винаги е имало и ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идея да се попречи на изкривяването на вота...

  16 Март 2021 4:13ч.

  Трябва да не допускат мобилни телефони в тъмната стаичка. Оставяш си телефона (телефоните) на масата на комисията, взимаш бюлетината, влизаш в стаичката, избираш кандидата, излизаш, пускаш бюлетината, прибираш си техниката и напускаш избирателната секция... Ако хората с купени гласове са възпрепятствани да представят доказателство (снимка), че са "изпълнили поръчката", то те няма нужда да гласуват както "са обещали" и могат да си гласуват без принуда, по съвест... Нали точно това е целта? Парламентарното мнозинство отхвърли видеозаписите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  16 Март 2021 7:37ч.

  Прочете биографията му и няма да се налага да четете нищо от поредния доктор, доцент....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до:Веска

  16 Март 2021 9:36ч.

  Сега- по закона на боксьора - "египтолог" Игнатов професори и доценти се произвеждат на килограм. Няма Специализирани научни съвет, няма публично обсъждане, няма публика, няма комисия към ВАК, няма Президиум на ВАК, няма ВАК, няма единни критерии, няма контрол, няма нищо. Всякакви некадърници станаха доценти и професори, вкл. и това лице. Пълен провал в областта на науката и образованието от правителствата на ГЕП( идва от глагола-жаргон "гепя"). Този е толкова учен, колкото всеки от нас е космонавт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пази боже

  16 Март 2021 19:12ч.

  идиот да се прави на умен .Мисля че още му пазят легло на 4-ти км.Спешно му е нужно лечение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  16 Март 2021 19:13ч.

  Мутри вън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • петроф

  16 Март 2021 20:53ч.

  Тоя от простотия е Велик анти ГЕРБ агитатор. Предполагам е син на бивш партиен секретар !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Службогонец

  16 Март 2021 21:23ч.

  На Пешо не толкова му трябва легло на 4-ти километър, просто толкова му е акълът, освен това са му казали, т. е . инструктирали, какво да говори. Доста партии обиколи, доста господари смени, на доста началници се е кланял. От СДС, през партийката на Ване от с. Драгалевци, Софийско, после Пръмова- Кунева, после Деформаторския блок, сега цъфнал при властта да получи служба, иначе какво ще работи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Граф Дракула

  17 Март 2021 0:34ч.

  Не ми изглежда възроден, по скоро е като ексхумиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жана

  17 Март 2021 10:02ч.

  Този е голям аналлизатор. За него питат от всички световни научни и изследователски центрове. Още ли залъгва студентите горе на горнобанските ливади сред овцете и кравите? Едно време там "преподаваше" в "бившето" АОНСУ, сега нещо като ПУЦ от типа на селските кина- когато дойде кинаджията от града, прожектират филма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възторжен

  17 Март 2021 10:15ч.

  Как да не повярваш на човек, който се смята за последния представител на Шишмановата династия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Е...си пича!

  17 Март 2021 13:42ч.

  Не му гледай образованието, гледай му финансиращата фондация :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи