Патриарх Кирил: Много ме огорчи реториката на българските власти за ролята на Русия в Освободителната война

Патриарх Кирил: Много ме огорчи реториката на българските власти за ролята на Русия в Освободителната война
"Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия, същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия", каза пред журналисти патриарх Кирил на летище "София", преди да отпътува от България. "Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България", каза патриарх Кирил. Той заяви, че историята на Освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия.

 

Патриарх Кирил на летището, придружен от Старозагорски митрополит Киприан 

 

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от Летище София. Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години.  

 

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той. 

 

"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България", каза патриарх Кирил. Той заяви, че историята на Освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

 

Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх, сподели главата на Руската православна църква.

 

"Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията, свързани с Освобождението на България", каза патриарх Кирил.

 

"Всички разговори за дружбата се проверяват от реалността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за Освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", смята патриарх Кирил.

 

Президентът Румен Радев, който прие духовника, оцени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение. "Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", каза Радев.

 

"Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия", заяви президентът.

 

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил.

 

По-рано през деня московският и на цяла Русия патриарх Кирил и българският патриарх Неофит отслужиха заедно Съборната света литургия в неделя в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Сред дошлите на литургията в патриаршеската катедрала бяха бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов и вярващи, дошли да отдадат почит на загиналите в Руско-турската освободителна война.

 

"Свещената българска земя е напоена с кръвта на много хиляди български опълченци, тук проливат кръвта си, в името на свободата, за своите единоверци също десетки хиляди руски войници, паднали в битките за Плевен, Пловдив, при Шейново и на Шипка преди 140 години. Тогава нашите народи - българският и руският, рамо до рамо, се сражават за независимостта на България", каза в словото си Кирил.

 

"В единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех", заяви негово светейшество българският патриарх Неофит.

 

Патрирах Кирил сърдечно поздрави българския патриарх Неофит за пет години от интронизацията му и молитвено му пожела Господ да го дарява с крепко здраве и със силната си помощ във високото му служение.

 

Той подари на българския патриарх Неофит от Руската православна църква и от руския народ икона на Света Богородица Смоленска, тип одигитрия или пътеводителка, за да води добре българския народ.

 

Българският патриарх подари на патриарх Кирил патриаршески комплект, включващ нагръден кръст, енголпие - медальон с изображение на Исус Христос, и панагия - медальон с изображение на Божията майка.

 

Източници: bTV и mediapool.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Вася Н. Илиева

  04 Март 2018 19:47ч.

  Едно от огорченията е изречено. Войната е Руско-Турска, Освобождението е от турско робство, свободата е дар от Православна Русия за Православния българския народ. Тази лексиката или е условна, или отсъствува. Не е въпрос на 'дипломация' - Президентът не смее да каже 'турско робство', за Борисов има освобождение, но няма робство и няма Освободители. Изказът е толкова изкривено конформен, че е за потрес. Изразът на Патриарх Кирил е дипломатичен за нашите кривици-и на думи не зачитаме както трябва, а за дела - да не говорим. За това и думите и като думи нямат сила. Хабени за какво ли не и как ли не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Василева

  04 Март 2018 19:59ч.

  Пак се изложихме.Значи тия полкове са били на руска служба тогава.Снощи с учудване прочетох в Уикито,за Османската история разни факти.За първия Осман,до покоряването и на Унгария.Още по голяма изненада как на страната на османците са се сражавали поляци,финланци,литовци,англичани,французи.По време на Руско-турските войни,вкл. и Освободителната.А днес прочетох за 2 роти към Шипка как са замръзнали прави.От Псковска дивизия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коста

  04 Март 2018 20:10ч.

  http://www.suomi-bulgaria-seura.fi/bulgarian_viesti/2002/2002-4/4-02bulv3.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  04 Март 2018 20:31ч.

  Президентът Радев не спомена други държави освен Русия. Но беше напълно естествено и етично да каже, че в руската освободителна армия са служили - при това и като доброволци - представители на другите народи, влизащи в състава на Руската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдмитър

  04 Март 2018 20:51ч.

  Ами като Сорос казва каква е била историята и тиквата повтаря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За премиера, и един от бившите президенти има по важно нещо от Шипка

  04 Март 2018 21:33ч.

  Време е за край на войната между русофоби и русофили, но кой ще подпише мирния договор, като и граф Игнатиев очернихте. А Стамболов го виждаше като княз, каняз, кхан, хан, или като хан Аспарух, в нова България. Не се чудете, за 22 филандски жертви - бог да ги прости, днес се говори, че Финландия редом с Русия ни освободила от турско робство. Паметник в България се издигна на американските летци бомбардирали София, да ги питаш кой Господ ги е пратил, като и един куршум не сме изстреляли срещу тях преди да почнат да разорават столицата ни, като нива за картофи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Март 2018 22:08ч.

  Да не намесваме американското паметниче по повод и без повод и да се отклоняваме от темата. Има няколкостотин руски паметници, които винаги са били на почит. А темата е публично изразената критика на патриарх Кирил към българските домакини на изпроводяк. След топлото посрещане, след като много добре разбира, че споменаването и на други народи, някога в Руската империя, а днес в отделни държави, не е нещо повече от дипломатичен жест. След като самият повод за посещението му е националният ни празник свързан с победата на руската армия. Така просто не се постъпва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  04 Март 2018 22:37ч.

  Един народ срещу своите проколониални управници, които очевидно се срамуват от своя народ, щом не смеят ясно да назоват Освободителя му! Прав е Патриархът Всероссийски, нашите продажни политици ни излагат пред потомците на ония, които предизвикаха и спечелиха войната - Руският цар и руският народ, и това продължава вече 30 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дамм

  04 Март 2018 23:18ч.

  Интересно ми е, какво има предвид с "официалната реторика на представителите на държавата"? Радев предполагам не му е дал повод. Да не би Борисов нещо да е преиграл пак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За финланците като им дойде финландския ...

  05 Март 2018 0:25ч.

  На изпроводяк много му е станало за да, не ни изтърпи, но то ще е от нагласата, че много ни е направила Русия, но на нас ли трябва да ни се напомня, и сега ли когато, и президента ни се е превърнал в уважение. Въпреки изобилните ми почитания към негово светейшество - а руският цар Иван lV си беше и български, за тези българи дето са уж татари сега, пък ... като ощипани да попитаме, може ли руският президент Путин, да е и български, но не и татарски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  05 Март 2018 0:54ч.

  Възмутен съм от държането на т.н. политическа класа по време на честванията на 140 годишнината от Освобождението ни! Що се отнася до министърпредседателя всичко ми е ясно-той е захвърлил честта си на Банкянското сметище и стриктно изпълнява каквото му наредят "началниците" от Козяк и Брюксел! Възмутителни са и предаванията по Канал 1, където се обсъжда не Руско-турската Освободителна война, а Брест-Литовския мирен договор! Това не е национална Българска телевизия, а сборище на соросоидна измет, която българския народ изхранва! Всичката тази мръсна пяна от неблагодарници получи медийна изява по всички телевизии! Дори предаването "История БГ" водено от соросоида Горан Богоев ме възмути. Този западен лакей бе поканил все такива "историци", които незнанието си на историята компенсират с небивалици за да блеснат с нещо пред публика! Единствено изключение правеше прог. Дюлгерова! Господа разбирам, че сиренето в магазина е с пари, но ми се струва, че дължите на падналите за свободата руски войни и български опълченци повече обективност, а не политическа коректност! Като не смеете да кажете истината такава каквато е по-добре честно откажете участие в такива фейк предавания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлин

  05 Март 2018 1:41ч.

  Бай Иван имало и Кавказ фронт и не е само зари идеята . Едва ли като кажят и ние заради това да правят каквото кажат. Патриарха дойде в България заради Македонската църква . Не е по друга причина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 7:06ч.

  Дипломацията от църквата, ще бъде последвана от тази на държавата. Та май ще има " Опирация ЬІ" за неграмотните хитреци нарекли се елит и водещи ни трайно към "кланицата. Не без наше участие разбире се. Като в оная песен на пинк Флойд- Стената. Все желязна . А наблюдателчето , не иска да споменаваме паметника на провелите геноцид летци НА ДВЕТЕ НАЦИИ / днес правещи същото, но с образованието историята и културата /, а да не споменаваме 95 процента участвалите и загинали за Свободата ни от турско робство с благодарност и нужното уважение /. Сега щеше да си с фес, евроатлантиче ? Но като банкенският "Крали Марко", уважава само звън на монети и шум на банкноти. А хоризонтът на Светлин си е близък. Какъвто и на мистър бийн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, бе

  05 Март 2018 8:28ч.

  Тоест, ако не преклоним глави, ще ни избият? Да си знаем мястото, иначе кланица ни чака. Така ли, старче? Малки сме, достоинство не ни се полага, достоинството е само за големите и се определя от оръжието. А да ти беше минало в тъпата глава, че ако всички бяха такива мижитурки преклонени и Априлско въстание нямаше да има, и повод за Руско-турската война също, и опълченци нямаше да се намерят, и за Левски и Ботев нямаше да сме чували.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Апостол Петков

  05 Март 2018 9:11ч.

  Като са действали от такива братски чувста към нас, защо след Освобождението са ни заставили да си платим във вагони чисто злато?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан Бояджиев

  05 Март 2018 9:20ч.

  Споко, те нямат уши да чуят(пълни са с инструкции от "началниците", очи да видят(виждат само себе си в огледалото на собственото си продажно нпо соросоидно обкръжение) и сърце да усетят(лоясали с еввроатлантическа смазка) какво им се казва всъщност Ваше Светейшество!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Март 2018 9:25ч.

  - Россия не посмотрела на Европу. Движимая своей любовью, ослабленная и не имеющая никакой политической поддержки в мире, начала борьбу. Это великий пример того, как духовная, культурная солидарность превозмогает политический прагматизм. Я рад, что могу вам это сказать. Не Польша, не Литва - Россия! Мне трудно было слышать все эти ссылки на участие других стран в освобождении. Ни польский, ни литовский сеймы не принимали участие в решении о начале войны с Османской империей. Надеюсь, СМИ нас слышат и передадут мое разочарование неправильной интерпретацией. Мы за историческую правду, господин президент. Мы завоевали ее своей кровью, и не может быть никаких политических и прагматических причин, чтобы ее замалчивать и неправильно интерпретировать. У меня двоякое впечатление от юбилея, и я открыто скажу об этом на весь мир, - жестко заявил президенту Патриарх.” - Никой друг не си е позволявал подобна арогантност, нито пък да нарича нашето освобождение завоюване. Слава Богу, не на този го дължим, и не на подобните му велможи се крепи отношението на българския народ към руския. И Гундяев ще отиде един ден в небитието, а паметниците на Царя Освободител, на руските войници, офицери, лекари, с имената си на тях ще останат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Март 2018 9:36ч.

  Много беше хубава речта на президента, тържествата също. Не разбирам защо руският патриарх толкова се е огорчил, след като беше отдадено дължимото на Русия за нейните заслуги, никой не ги отрича в случая. Защо да не се каже една добра дума и за загиналите от другите народи. А ние сме дали каквото сме могли, не само хиляди жертви (имам предвид и нещо, за което никога не се пише). Що се отнася до израза "турско робство", ясно е, че е такова. Също така обаче е ясно и че Турция остава до нашата врата. Който разбрал, разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Март 2018 9:38ч.

  тия дето Рони Алцхаймера ги е освободил безплатно както винаги са най-жалки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Paste:

  05 Март 2018 9:41ч.

  Туткалчев: Ся, дядо Гундяев за някои неща е прав, за други - не. Прав е, че не е редно да не се изтъква специално ролята на Русия за Освобождението ни, а руснаците да се слагат в елементарно изброяване с поляци, финландци и румънци. Чисто стилистично трябва да има подобно разграничение. Но този стил датира още от времето на соца и досега не е правил впечатление на руснаците. Не знам защо дядо Гундяев така се е жегнал. Този път - за разлика от минали години, в една или две от които Русия изобщо не беше спомената - на руските ни Освободители беше отредено напълно подобаващо отношение. ................................................................ От друга страна, подобно поучение и скастряне на президента Радев като глуповат ученик, е недопустимо. Първо, защото излиза от всички рамки на взаимоотношенията между официални лица, и второ, защото е просто невъзпитано. Нормалният начин е да изкаже забележките и недоволството си насаме. Още повече, че такава инвектива е и крайно незаслужена. Румен Радев се държа изключително достойно, произнесе прекрасни речи и няма защо да бъде упрекван. Особено в идиотската политическа обстановка, съществуваща от поне десетина години в България, в която начинът, по който Радев се държа, изискваше немалко лично мъжество. Имат си го този господарски манталитет руснаците, съчетан с липса на такт и възпитание, което често обижда най-дружелюбно настроени към тях хора, а понякога ги и озлобява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофил

  05 Март 2018 9:58ч.

  Интересно, как в този иначе интелигентен сайт битуват толкова много читатели, които очевидно обичат Русия повече от България и са готови и майка си да продадат в името на кремълската пътеводна звезда. Но както казват, националното предателство няма цвят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, Боже

  05 Март 2018 9:59ч.

  Колко мъка има по тази земя......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друго е

  05 Март 2018 10:11ч.

  някой клекна ,а не му го лапна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соросчета, обединявайте се

  05 Март 2018 10:22ч.

  Много постигнахте в сирмашка България! Преписахте й историята и продължавате да убждавате, че това е правилно. Вие една Македония не можете да си върнете, тракийците оставихте да са бежанци, ама се репчите за суверинитет от Освободителката Русия. Това, което правят днешните колонизатори на България, не е посягане на "суверинитета" на България според вас. Примери мноооогоооо: токът им най-скъп от българските централи, просто си изнасят българското злато без пари, но забраняват да строим нови централи... За вас това е нормално??? А възстановяването на Българската държавност с Освободителната война 1877-78 г., това е всичко друго, но не Освобождение!На вас даже не ви направи впечатление какво каза Патриарх Кирил, когато стъпи в София: "Ако не беше Българската Православна Църква - Русия нямаше да стане православна!" На вас сгода няма! Неблагодарна сбирщина сте били и такива искате да си останете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учителка по руски

  05 Март 2018 10:54ч.

  "Мы завоевали ее...". И към кое съществително се отнася местоимението "ее" според observer? То няма към кое друго да се отнася, освен към "историческую правду" от предишното изречение, подчертано по-нататък с "не может быть никаких политических и прагматических причин, чтобы ее замалчивать и неправильно интерпретировать". За никакво друго завоюване не става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  05 Март 2018 11:47ч.

  Крайно време беше руската страна да скастри българските управници, защото се самозабравиха, служейки на чужди русофобски интереси, при все че парадират с демокрацията, т.е. с легитимната власт на народа, който е преимуществено русофилски настроен. Късно даже иде тоя упрек, той трябваше да бъде изречен години по-рано, за да ги сепне - да, същите тия, които лустрираха ДС и бивши партийни кадри, днес без да крият лоялността си вземат парите на американския ДД, фондации на Сорос и разни немски фондации, нажежавайки медиите с дежурната си антируска пропаганда и така изопачавайки историята ни, паметта на загиналите и народната воля. Що се отнася до Радев - да, той произнесе тоя път наистина по-достойна президентска реч, но няколкото му дразнещи изхвърляния от началото на мандата му, че е натовски офицер, и то произнесени с апломб и сантимент, не могат да останат скрити за братската руска страна. Да парадираш с това, че си натовски офицер, декларирайки лоялност към организация, която разруши армията ни и де факто принизи и унизи бойната ни слава, включително и настройвайки ни срещу Освободителката ни, обричайки ни да врагуваме с нея - извинете ме, но това не е достойната позиция на един воин. Г-н Президент, коригирайте се, ние не можем да бъдем с джендърите, цивилизационният избор на нашия народ е източното православие, не западният мимикриращ криптофашизъм, под каквито и демократични плащове да се прикрива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  05 Март 2018 12:04ч.

  Напълно подкрепям гайки на 05.03.2018 в 11:47 . А Мери мога попитам дали е "дължимо" приравняването на ролята на Русия към микроскопичното участие на други народности? А може би трябваше да изпратим благодарности И на японския император за участието на единствения японец в руско-турската война? А може би трябваше да изпратим благодарности И на онези, които не са участвали, но са имали скрито желание да го направят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв Сорос, моля ви се,

  05 Март 2018 12:06ч.

  Тия приказки за Сорос, джендъри и българска неблагодарност ги пишете в седесарските сайтове, само, че там пък ще ви изтрият на момента. В този форум никой не се е хванал да благодари на Сорос, да подценява Русия, още по-малко президент Радев на церемонията на Шипка и на срещите в София. Става въпрос за национално достоинство, на което и малките народи имат право. Някои си мислят, че най-добре ще изразят любовта си към Русия, търсейки с какво да обидят българите. Дали си дават сметка, че постигат повече от цялото соросоидско воинство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гузен негонен бяга

  05 Март 2018 12:18ч.

  За чии пари се преписва Историята на България? Кой пръв "дипломат" от американското посолство в София се изхвърли та рече: "Турция е оставила огомна култура в България, за разлика от Русия!"??? И познай от три пъти: чий паметник и днес стои до паметника на К.Ататюрк в Анкара? Кой спаси Турция при Ататюрк, след плячкосването на Турската империя от т.н. "Велики сили"??? Трийте, но историята е такава, каквато е! Без наклонения! Който се накланя, рискува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Неблагодарна сбирщина"

  05 Март 2018 12:31ч.

  "Хубав" разбор няма що, но уважение се заслужава - не се изисква. Кръчмарските сметки понякога са накриво..., и спомените неприятни. Много вярвах, че Патриарх Кирил се е заредил с "търпение", а той баш Президента Радев иска да му козирува. Направи впечатление, че православните ни Църкви са без борчове според височайшия гост, което означава, че приятелството си е приятелство но сиренето с пари. Нуждата от Свобода е била плачевно нужна у нас, и по знамената ни през робството се е пишело - СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ. За Свободата ни било ясно, че католиците в Европа нехаят - приказки много, надеждата една остава в Православна Русия, и това цели 140 години е факт. За да не сме "Неблагодарна сбирщина" а Държава с неприкосновено хиляди-годишно достойнство, и трябва да му се знае цената. Ако е само приказка, че дяда ни Вълчан войвода е искал още преди войната да и се платят разноските, то след 140 години на Русия, или на България не им се намери акълния Държавник да оправи сметките, а дали благодарността си е благодарност, тя на кантар не се тегли - тя така е храна за русофили и русофоби, до измеренията си като в Украйна. Не! И не! Рецептата е ужасно горчива, това казва и височайшият Патриарх Кирил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Март 2018 12:40ч.

  Да кажа “Много ме огорчи реториката” по форумите, подобно на патриарх Кирил, ще излъжа. Съвсем закономерна си е. В едните форуми, прочиствани от всякаква проява на признателност към Русия, се сипят злоба и обвинения в стила на Захари “да бъде проклета Русия, дето ни освободи брей”, другаде пък покрай възхищението си от новите способности на руската армия да унищожи живота на земята и обидите към българския народ, почитат великия Сталин и лепят емотикони с цветенца. Та закономерна си е цялата тази суетня. По форумите се демонстрират предимно злоба и комплекси. Малко са умерените, разсъдителни мнения, и най-сериозните теми предизвикват реакции като на футболни агитки на дерби мач. Пак добре, че са само виртуални, няма обърнати контейнери, счупени прозорци и пукнати глави. Хайде, стига толкова, темата е безкрайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Март 2018 12:41ч.

  Което и да било духовно лице, би трябвало да се тревожи дали хората почитат Бога, една от причините балканските народи да са разединени е, че политиката и религията им са свързани. Но не в посока политиката да е подчинена на духовното, което би трябвало да обединява, тъй като Христос е един, както е при католиците, където папата ги обединява, а в посока духовното да е подчинено и да служи на земното, където се издигат човешките заслуги. Както вече споменах под друга статия, духовните лица много по-рядко говорят за своя Отец и за Неговия Син, отколкото за историята и заслугите на своите човешки организации, чийто авторитет издигат така, както би трябвало да издигат Божията Слава. Руснаците говорят български, а не руски език и българският език е единствен в света, който е известен под различни наименования. Но разликите са каквито са разликите на английски, американски английски или кокни. Американците казват, че говорят американ инглиш, а не просто американски, а руснаците казват, че говорят руски, а не български. Българската азбука наричат кирилица, пак за да не е българска. Макар преди това тя да е наричана така - бохарска. Който напише в гугъл бохарска азбука, ще види, че това е кирилицата, променена леко от Св. Кирил, за да заблуди гърците, че писмото е ново. А бохарската азбука не само е писмото на нашия народ, но е и писмото, на което са написани посланията от Новия Завет, преди да бъдат преведени на гръцки. Това е и азбуката, наричана преди това и финикийска, от която гърците са заимствали своето писмо. И ако тези хора, руснаци или гърци, отдаваха слава на Бога, повтарям, слава на Бога, а не на имперските си нужди, те щяха да почитат Истината, но щяха да почитат и всички Божии дела в живота си, заедно с всички хора и народи, чрез които са били благославяни. Но когато се превъзгордяват и се големеят, в големеенето си те отритват и стъпкват и Божието дело. И това е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dfd

  05 Март 2018 13:01ч.

  Айде стига с тия тъпи братушки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери до Кривата краставица

  05 Март 2018 13:12ч.

  Цитат от Краставицата: "А Мери мога попитам дали е "дължимо" приравняването на ролята на Русия към микроскопичното участие на други народности?" Отговор на Мери: Ничие участие за свободата на моята родина не е микроскопично, господине,! Един човек да е дал живота си, заслужава почит и преклонение! Още веднъж ще повторя, ролята на Русия е безспорна, защото е водила своята поредна Руско-турска война. Българската роля също е безспорна заради хилядите жертви, дали ЖИВОТА СИ и МНОГО ДРУГИ НЕЩА. Бъдете здрав, Поздрави, Мери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 13:51ч.

  RE : Браво, бе на 05.03.2018 в 08:28 С извинение към другите четящи и постоянно пищещи тук ! Абе пикльо Буриданов , мисленето е не е като онанирането или пикаенето ! И за това се иска можене и отговорност .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 14:04ч.

  Наблюдател, не се заблуждавай, в синекурната подкрепа тук. Руският патриарх добре е видял, това което е видял и частично споделил. Стоичков е много прав в определението си за видовете обувки на краката ? Тоест във всеки, може да има мъдрост, важното да я усети. Също и Чудомир в този разказ " Синекур " :------------------------------- https://chitanka.info/text/14473-sinekur--------------------------------------------------------------------------------------- "Не знам вашето село как е, но нашето е разположено на двата бряга на една река. Някога тя течеше буйна и голяма, но сега коритото й е пълно с пясък и през лятото пресъхва. Само тук-там по гората остават малки вирове. По реката нагоре има път, който води за общинската гора. На едно място пътят се раздвоява като панталон — единият крачол води за участъка, разрешен за сечене, а другият — за забранената гора. На кръстопътя има круша, а под крушата разгърден седи и дялка с ножче една клечка Пеньо — горският. Пеньо е отскоро на служба. Преди него беше Дели Станчо, а още по-рано — оня черният — не му помня името."......... Та всеки го чака това , което е заслужил, като дойде времето , да се представи пред Св. " Петър ". Там ще е Темидата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 14:50ч.

  RE : Мери до Кривата краставица на 05.03.2018 в 13:12 Малко въпроси , но не с цел да омаловажа националното си достойнство на българин : - в колко селища се вдигна въстанието - Априлското ? - в колко се отказаха да го сторят ? - та Васил Иванов Кунчев го спасиха, отговорните му съратници родолюбиви от охраната на двете заптиета ? - по светло го свалиха от бесилото и го погребаха, като герой и християнин ? - с уважение към волята и саможертвата, на всеки помогнал да сме свободни, като народност и държавност, но я,ако нямаше тази война щеше ли да има свобода от Турското робство ? - без значение, какво според някои / като Горан Благоев , проф. Янакиев и прочие "стипендианти" / я е причинило наистина ? И според подобни, че на този ден имаме два празника- победа над Освободителят ни и Свобода от Поробителя, чрез победа над Освободителя ?! Оксиморон роден от безродници ! Неблагодарността е много по-голям грях, вероятно от предателството, отстъпничество от вяра и народност . Та протест истински нямаше срещу Истанбулската Конвенция / с Вас се питахме кой от кои е - от ходилите там 100 човека или от пишещите за това - помните ли - : )) /, но протест срещу политиката на прокуратура и съд, относно защитата на собствеността, а не защитата на престъпниците / справедливото действие на докторът от Пловдив е безспорно / е реален и разрастващ се. Не ми се пише повече, за ценностите днес . Явно засега надежда има заради хората на Шипка, в Плевен, Пловдив, Стара Затора и прочие, но за сега, явно планът на пиратите / поръчителите им / Ран- Ът е свършил работата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕКОНСТРУКЦИЯ

  05 Март 2018 15:07ч.

  Калин Манолов казва, че руснаците правят войната за грабеж, и си тръгват с големи съкровища. Къде са свестните, да подивеяеят от гняв срещу лъжите и лъжците. Няма и не е имало комунист, за да застрелят Живков, Виденов и Станишев. НЯМА НАЦИОНАЛИСТИ И ПАТРИОТИ, ДА ИЗГОНЯТ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ ОНЯ ДЖАСИМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  05 Март 2018 15:25ч.

  Патриархът дава и обяснение за източника на това, от което бил много огорчен - "лейб-гвардейският Финландски полк на руската армия е бил руски полк, разквартирован във Финландия, точно както полкове на руската армия са се намирали и в Полша". Ето какво има предвид Негово Светейшество: "Лейбгвардии Финляндский полк — полк Российской Императорской гвардии. Был сформирован в декабре 1806 года в Стрельне из крестьян окрестных императорских вотчин как батальон милиции. Создавался под покровительством Великого князя Константина Павловича. Батальон состоял из одной гренадерской, четырех мушкетёрских рот и артиллерийской полуроты. 10 декабря 1806 года командиром батальона был назначен подполковник А. А. Трощинский..." Стрельна е в околностите на Санкт-Петербург. По времето на основаването на града от Петър I селското население в околността му е било финско. В началото на XIX век вероятно вече е било смесено. Така че офицерите и подофицерите във Финландския полк несъмнено са били руснаци, но войниците - най-вероятно смесени - финландци и руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бива, бива

  05 Март 2018 16:06ч.

  Ами то Патриарх Кирил е казал, каквото е казал. А не ви ли се струва, че това е едно огромно разочарование от образоваността на висшите държавни чиновници на България! Констатация и болка, болка и констатация, че трябва постоянно да се работи и да не се разчита само на историческата памет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  05 Март 2018 16:09ч.

  Какво ми дреме на шмайзера колко огорчен бил този (уж) бивш офицер от КГБ ? Какво ме интересува ? Какъв ми е той ? Защо трябва непрекъснато да ми го навират в очите ? И като как аз имам за национален празник ден, който очевидно и негов празник ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Март 2018 16:14ч.

  Имаше полза от посещението на руския патриарх - разбра се, че в България имало 4 броя русофоба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Март 2018 16:16ч.

  Sin на 05.03.2018 в 16:09 Ми бегай към паметника на американските летци, дето удариха Народното събрание, бе ефенди да изразиш почит. То може и пред паметника на Рони Алцхаймера да удариш едно чело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 16:39ч.

  Здрасти " син боклук " . И/или по -скоро роднина на папаз ефенди /"поп Алигорко" /.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  05 Март 2018 16:47ч.

  О, хора, създадени за робство ! Вървете като искате с този ваш любимец в Русия. Там му се кланяйте и целувайте всякакви части колкото искате. Никой не ви спира. И защо другите да сме русофоби ? Аз не желая да живея с руснаци - нито с тях, нито по техните закони. Не ги мразя, но и не съм им с нищо задължен. Докога с тази "благодарност" ? Може ли да е свободен оня, който вовеки веков трябва да е благодарен ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Март 2018 16:55ч.

  Здрасти "син боклук " . И скоро сбогом. Защото и ние не искаме да живеем с "духовно скалпирани бизони" . И ония там, не искат такива, бъдете сигурен. Патилите знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5 марта — день памяти Иосифа Сталина

  05 Март 2018 17:42ч.

  Сталинский букварь 5 марта — день памяти Иосифа Сталина http://zavtra.ru/blogs/fursov_stalinskij_bukvar_ • Андрей Фурсов • Андрей Фефелов http://zavtra.ru/blogs/fursov_stalinskij_bukvar_ Об исторической роли Сталина беседуют историк Андрей ФУРСОВ и руководитель проектов "Завтра.ру" и "День ТВ" Андрей ФЕФЕЛОВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  05 Март 2018 18:53ч.

  интересно от кога гласове трият коментари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  05 Март 2018 18:57ч.

  Гласове защо триете коментари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямам думи

  05 Март 2018 18:59ч.

  Ето за какво говорим. Сталин. Ами историческа му е ролята, няма спор. Избил е повече руснаци от Хитлер. Заедно с предшественика си, кабинетния революционер Ленин преобърнаха левите идеи в тяхната противоположност, превръщайки мечтаното безкласово общество в копие на робовладелството. Да го почетем, значи. Ами Хитлер, Мао, Пол Пот, тях защо ги пропускаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  05 Март 2018 19:02ч.

  Sin, благодарността ни е взаимна. Защо не коментираш и това изказване на патриарх Кирил: "Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в Св. Православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цецакараянчева

  05 Март 2018 19:31ч.

  Гундяев май пропуска/забравя/не познава (???) историята на Руската империя, пренебрегва разделението на светска и духовна власт, липсват му основните поведенчески правила на монах- смирение, не критикуване. Провокативната му агресивност потвърждава традицията на Аксаков, Татищев, Каулбрас,...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  05 Март 2018 19:48ч.

  Патриарх Кирил каза нещо и смрадта се развилня. А в същност той каза някои верни и съвсем очевидни истини. Прави му чест, че не премълча тези истини. А другото което се пише от недоволните от казаните истини е от Лукавия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  05 Март 2018 20:12ч.

  На мен например ми е органически противен. С тази надменност, с демонстративното пренебрежение към обикновените хора, с целия лукс, дворци, яхти, с всичките онези негови охранени попове и монаси с вид на брадати мутри, газещи в пияно състояние хората на пешеходните пътеки, с ръкоплясканията си на анимационното шоу с оръжията за бъдещия Армагедон на Путин, със завинтен на главата кръст вместо пагоните на полковник. Кой го покани всъщност и защо го допуснаха на празненствата, защо се срещнаха с него изобщо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  05 Март 2018 20:26ч.

  коментар на 05.03.2018 в 20:12 абе, и вашия Шорош, който е пръв защитник на левите идеи не бих казал, че умира от глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Март 2018 20:59ч.

  Статия на Комсомольская правда в Сега. Има я и на руски в сайта на вестника kp.ru. Поучително е да се прочетат коментарите там. Малко на брой, очевидно по-възрастни руснаци, пишат със симпатия към българите, малък брой вероятно украинци, а и един поляк обвиняват руснаците, огромното мнозинство просто ни мразят, масово ни обвиняват, че два пъти(!) сме ги нападали през световните войни. Думите на патриарха са само повод. Всеки път е така. Някога обаче не беше. А причината сега едва ли е в прословутото ни членство в НАТО. Мисля, че просто там се изгражда една такава нова менталност, заместваща ценностната система на някогашния строител на социализма, борещ се за мир и дружба между народите, тя включва презрение към малките и безпомощните, култ към силата и внушението, че са обкръжени от врагове. Не е такова отношението към богатата и преуспяваща Германия например, изглежда парадоксално, но е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  05 Март 2018 22:32ч.

  "Патриарх говорил твёрдо и уверенно. Говорил с позиции правды и силы. Говорил от лица русских. Говорил как человек, который осознаёт историческую ответственность за свои слова и поступки на том посту, который определил ему Господь. Поступок Святейшего Патриарха Московского и всея Руси у русского человека вызывает прилив гордости за своё Отечество. Это вам не заклеенное скотчем имя Родины на спортивных сумках. Это открытый бой. Полагаю, что многие наши соотечественники увидели сегодня Патриарха совсем другими глазами". http://pravoslavie.ru/111217.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до обсервер

  05 Март 2018 22:36ч.

  ///А причината сега едва ли е в прословутото ни членство в НАТО. Мисля, че просто там се изгражда една такава нова менталност// Тази менталност се изгражда в България. С омраза към Русия. Не е ли така? А Русия чак сега отговори. На цялата помия, изливана през последните 20 и нещо години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  06 Март 2018 8:09ч.

  Църковникът-политик и уж бивш КГБ-офицер навести своите. С това той най-вече искаше да подчертае разделението, което съществува в България и запазването на което е главната му задача. Той си позволи да коментира българските власти, които не отдавали необходимата робска покорност към историята. Робското и унизително клякане и близане от вице-президентшата е част от сценария. Тя не клекна пред духовно лице, тъй като прекрасно знае, че въпросният агент изобщо не вярва в Бога, като самата нея впрочем, а пред пратеник на властта на Кремъл, което е унизително и недопустимо за поста и. И я показа като пионка, каквато всъщност си е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2018 8:49ч.

  “до обсервер”, по-сложно е. Има го и това, което казваш и не от днес, а повече от век. Има го и другото, за което споменавам - пренебрежението към малките, произтичащо от култа към Силата, и то не е от сега също. Затова дадох и примера с уважаваната там Германия в противовес на “братушките”, “курица не птица, Болгария не заграница”. И трето има, при комунизма поне на официално ниво не се говореше по този начин, ако е имало нахокване, било е прикрито, дипломатично. Сега всичко се оголи. Въпросът е, как ще реагираме ние, като виновни слуги или като свободни хора. Това няма нищо общо със самото ни освобождение. Което дължим не на патриарха, а на други, много по-достойни от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реднек редник

  06 Март 2018 8:50ч.

  Sin на 06.03.2018 в 08:09 , ти вярваш ли в Бога? И сигурен ли си, че твоят бог е неговият Бог? Айде да не говориш от името на Бога, и по-добре се скрий, че ти си единственият, който вониш на барикадо-болшевишки син мухъл тука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РУСОФОБ ПО ПРИНУДА!

  06 Март 2018 10:46ч.

  Човек и да има естествена българска симпатия към Русия по исторически и прочие причини, след подобни текстове по принуда ще стане русофоб. Тролове и ченгета, български предатели, не разбирате ли че пренавивате гайките? Гайка ти това не го разбираш, но поне твоите работодатели да си помислят. Дачков? Като чета бълвоча тук и умиленията към Русия ми идва да рева. Бива слагачество и слугинаж но такова нещо не е имало и при соца. И още, питам нещастниците русофили тук защо не титулувате Русия вече като двойна освободителка, нещо забравихте ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИМЕОН

  06 Март 2018 10:56ч.

  ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЬМ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до обсервер

  06 Март 2018 11:21ч.

  ///Въпросът е, как ще реагираме ние, като виновни слуги или като свободни хора. Това няма нищо общо със самото ни освобождение. Което дължим не на патриарха, а на други, много по-достойни от него./// Сводни хора са свободни от комплекси на "малкия брат", "слуга" и т.н. Свободен човек може да се признае, че да, така е, 20 години българските водачи се опитват да затрият подвига на русите. Патриарх не се представи като най-достоен и явно не смята че някой нещо дължи на него, той защити тези, които вече не могат да кажат своята дума. Постъпи по съвест! Това, което държавниците не го правят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2018 11:46ч.

  до обсервер, президентът Радев не каза нищо, което да е обидно към Русия, нищо по-различно от това, което и по времето на комунизма казваха тогавашните ръководители. Наистина, по разбираеми причини, тогава споменаваха единствено Румъния и Финландия. Никога съветските и руски гости не са изразявали неодобрение, нямам спомен и да са ни хокали за нещо друго публично пред журналистите, а сигурно е имало и такива случаи, но на четири очи, както се прави в цивилизования свят. За разлика от пишещите в русофобските сайтове, не отричам ролята на Русия, но и не желая да слагам знак на равенство между арогантността на Кирил и героизма на онези хора, прости селяни, работници, интелигенти, дворяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2018 11:58ч.

  Ами да си чужд държавник от богата и подредена държава например, да посетиш България и като те попитат, с какви впечатления си останал, вместо за красотите на българската природа, гостоприемството на българския народ, античните паметници и други такива дипломатични клишета, да си кажеш истината - страната ви е бедна, разтурена, не прилича на нищо, изобщо не може да се сравни с нашата. Съвестта е морална категория, в нея влиза и съчувствието и способността да разбираш отсрещния и да щадиш достоинството му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  06 Март 2018 12:31ч.

  Много тънкообидна е седерастията...когато макейн и още двама сенатори дойдоха в България за да спрат Южен поток не се обидиха, обаче от едно "огорчен" се обидиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до обсервер

  06 Март 2018 13:09ч.

  тази бедна страна години наред оплюва Русия по всичките си медии и на държавното ниво, а на Русия и е забранено да се обижда, защото не е бедна - така излиза? Съвътската историческа наука не обичала да споменава за тази война - защото е свързана с с вярата и православното братство. Бяхме братя в Карл Маркс, а на е в Христос - това е друга вяра. Обаче ... 365 загинали руси на ден! Две години! Колко сираци, колко вдовици, колко майки, загубили децата си! Браво на Патриарх Кирил, че каза истината без да се съобразява с политкоректност - съветска и постсъветска либерална!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до обсервер

  06 Март 2018 13:15ч.

  ///Съвестта е морална категория, в нея влиза и съчувствието и способността да разбираш отсрещния и да щадиш достоинството му/// Някой щадил ли достоинството на Русия последните 25 години? А съвестта се продава, както се оказа. Както и достоинството. След като хора продали достоинството си за какво да говорим? Съвест не е морална категория. Съ-вест, от Божията вест. Тя е глас Божи в човека. Който може и да не се чува при някои хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2018 16:07ч.

  Да разбирам ли, че патриарх Кирил е дошъл у нас не за да отпразнуваме заедно освобождението си, а за да ни постави на място? Не виждам аргументи, че президентът Радев е продал съвестта си. Няма такива. Целият спор възникна около това, трябва ли да се споменават изобщо маловажните народи или не. Речта на Радев я има в мрежата, никъде в нея няма подценяване ролята на Русия и руския цар в частност. С нищо не е дал повод да го нареждат в една редица с такива като Александър Йорданов и подобните му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На живо

  06 Март 2018 16:56ч.

  http://www.segabg.com/article.php?id=896518

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до обсервер

  06 Март 2018 20:47ч.

  пълна версия:https://www.youtube.com/watch?v=Lmjv3Mrlj98 https://www.youtube.com/watch?v=aOYy82fb0Y4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василена

  07 Март 2018 9:53ч.

  А мен изключително много ме огорчиха думитена руския патриарх. Румен Радев е президент на България, а не провинил се учиник, който трябва да бъде нахокан. Патриарх Кирил да не се изживява като строг учител, наказващ непослушни деца. По- добре да прочете с разбиране речта на Президента на Шипка. Дали ще намери текст, подкрепящ неговото "огорчение"? Да не би да е сбъркал Радев с Плевнелиев?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василена

  07 Март 2018 9:58ч.

  Допуснала съм грешки при писането. Моля да се чете "ученик" и "думите на"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  07 Март 2018 12:19ч.

  Чест и слава на всички загинали и особено на доброволците, защото те са отишли не по волята на бащицата император, а по собствена воля и убеждение. А колкото до руския патриарх, моето мнение е, че той е догматик от края на деветнайсти век, когато Русия, руснак и православие са се възприемали като еднозначни. И много интелектуалци, политици, учени и творци в различни области са наричани руснаци и представители на руската мисъл, наука, култура или изкуство, като се е пренебрегвал техния етнос, народност, националност. След победата във ВСВ, никой не казва, че Германия е победена от Русия, а от СССР. Не се говори за загинали руснаци, а за загиналите от съветските народи. Като върховен духовен водач руският, патриарх би трябвало да не дели православното паство по национална принадлежност. Демонстрация на суета и горделивост е изтъкването на едни пред други. Неговите думи не обиждат само и единствено президента на Република България, но и паметта на загиналите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осъзнатите грешки са поправими! До г-н Радев

  07 Март 2018 13:37ч.

  По време на Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. държави като Полша, Финландия, Белорусия, Украйна не са съществували. Полша е била в пределите на три държави - Русия, Германия и Австро-Унгария, в резултат на победата на цар Александър I над Наполеон Бонапарт, защото поляците воюват на страната на Наполеон. Финландия е била в състава на Русия в резултат на Руско-шведските войни и загубите на шведския "велик" крал Карл XVI по суша и по море от руската армия и флот цар Петър Велики. Белорусия и Малорусия (днешна Украйна) са били неразделна част от Русия като руси, белоруси и малоруси са ЕДИНЕН РУСКИ НАРОД, така както ЕДИНЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД СА БИЛИ БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ. Украйна, Украина/покраина/окраина е получила името си поради това, че е била покраина/окраина на Русия. Създадена е през 1917 г. по време на германската окупация на югозападна Русия и с помощта на юдо-болшевиките на Ленин и Троцки, с цел разбиване на Руската империя. Затова няма никакви разумни основания да честваме националности, които през 1877-1878 г. не са съществували. ******************************************* А границата между народ и нация не всеки ум може да определи. Всъщност, днес, в условията на съществуващите национални държави, повечето умове се подвеждат и под народ разбират нация, което не е задължително да е така. Една нация може да включва множество народи, какъвто е случаят с руската и с българската нации, но само един от множеството народи е основен, националнообразуващ народ, т.е. националноопределящ народ. Той определя и името на държавата. Този народ, който е създател и крепител на държавата, има най-голям етнически, икономически, военен, културен и духовен принос във формирането на нацията и в процесите на нейното разширено възпроизводство, отново в същия порядък, както по-горе. Всяко приравняване на множеството народи към националноопределящия народ води до разбиване и отслабване на националноопределящия народ, а от там и на нацията, и на държавата на тази нация. ************************************************* Да предположим, че утре, благодарение на подобрените отношения между България и Македония, с един основен, националноопределящ народ в двете държави, но наречен българи в България и македонци в Македония, тоест вече разбит народ, македонците решат да честват освобождението на Македония от турско робство. Първо, Сан Стефанска България е разпокъсана и Македония остава под турско робство благодарение на геополитическия инженеринг на западните сили – Великобритания, Австро-Унгария, Франция и Германия, на Берлинския конгрес – юли, 1878 г., в техен интерес и в интерес на Османската империя. В резултат на Балканската война от 1912 г. Османската империя е разгромена от България, Сърбия, Гърция и Черна гора, като основната тежест на Балканската война изнася България. България участва в Балканската война с най-голяма армия – 600 хиляди воини, дава най-много жертви, воюва на най-важните фронтове – Източния и Южния фронт, постига най-големи военни успехи – излиза на Егейско море, на Мраморно море, стига до укрепените линии Чаталджа и Галиполи, превзема за три дни непревземаемата крепост Одрин, поема най-големия военен и политически риск от евентуален неуспех във войната… ************************************ И македонците честват Балканската война и освобождението на Македония от турско робство… И започват да изреждат Тържествена вечерна проверка, по подобие на провежданите в София, войските и народите дали жертви за освобождението на Македония… При това в следния порядък и по следния начин: - сърби; - гърци; - българи; - цигани; - цигани копанари; - цигани кардараши; - помаци; - турци; - арменци; - евреи; - власи; - каракачани;……………………………………………………….. Как ще реагира държавата България и българският националноопределящ етнос – българският народ, - дал десетки хиляди български офицери и войници като невъзвратни загуби и още десетки хиляди ранени и осакатени за цял живот, на подобна провокация, принизяваща основната заслуга на българите за освобождението на Македония от турско робство, с тази на циганите копанари, кардараши, власи, каракачани и евреи??? Не би ли било това подло разбиване на българската нация на нейните съставни елементи, чрез противопоставянето им??? Кой от управниците ще отговори на тази възможна хипотеза? – Президентът Румен Радев? Министър-председателят Бойко Борисов? Или може би председателят на Народното събрание Цвета Караянчева? ******************************************************* Бойко Коларов, българин и русофил от народа, гласувал за президента Румен Радев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До анонимника: ******* на 07.03.2018 в 16:02

  07 Март 2018 16:15ч.

  Как можа малкото ти джендърско мозъче да състави горното изречение:)!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, това не е ли фашистко изказване, защо го търпите още?

  07 Март 2018 18:40ч.

  Как ще реагира държавата България и българският националноопределящ етнос – българският народ, - дал десетки хиляди български офицери и войници като невъзвратни загуби и още десетки хиляди ранени и осакатени за цял живот, на подобна провокация, принизяваща основната заслуга на българите за освобождението на Македония от турско робство, с тази на циганите копанари, кардараши, власи, каракачани и евреи??? (Бойко Коларов, българин и русофил от народа)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А това пък си е като от реч на Хитлер

  07 Март 2018 18:44ч.

  Една нация може да включва множество народи, какъвто е случаят с руската и с българската нации, но само един от множеството народи е основен, националнообразуващ народ, т.е. националноопределящ народ. Той определя и името на държавата. Този народ, който е създател и крепител на държавата, има най-голям етнически, икономически, военен, културен и духовен принос във формирането на нацията и в процесите на нейното разширено възпроизводство, отново в същия порядък, както по-горе. Всяко приравняване на множеството народи към националноопределящия народ води до разбиване и отслабване на националноопределящия народ, а от там и на нацията, и на държавата на тази нация. (Бойко Коларов, българин и русофил от народа)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Март 2018 9:54ч.

  http://www.lostbulgaria.com/?p=5809 http://www.lostbulgaria.com/?p=5806 http://www.lostbulgaria.com/?p=3654 http://www.lostbulgaria.com/?p=3426 http://www.lostbulgaria.com/?p=2160

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б.К. Относно: анонимните клевети/доноси от 07.03.2018 в 18:40 и 18:44

  08 Март 2018 19:58ч.

  Изглежда, че невежо джендър-фашистче опитва да лепи етикети, чието съдържание не му е ясно. Обаче, става ясно, че новият джендър-фашизъм и старият пещерен фашизъм са скачени съдове. Пример: До червените знамена на антифашистите, протестиращи срещу "Луков марш" на 17.02.2018 г. се наредиха знамената на джендър-фашистите, от една страна дискредетирайки истинските антифашисти, а от друга страна давайки повод и хранителна среда на луковци да мразят антифашистите. Това сте вие, джендър-фашистите - прости или грамотни, но винаги подли и гнусни. КОЙ ИМА ПОЛЗА? - ЕСТЕСТВЕНО, УМИРАЩАТА СИСТЕМА НА ПАРАЗИТНИЯ ФИНАНСОВ КАПИТАЛИЗЪМ, КОЙТО ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 20-И ВЕК ПОЛЗВАШЕ ПЕЩЕРНИЯ И ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН ФАШИЗЪМ И ГЕРМАНСКИЯ НАЦИЗЪМ, ЗА ДА ЗАПАЗИ СВОЕТО ГОСПОДСТВО, А ДНЕС ПОЛЗВА КАТО ДОБАВКА И ЛЕВИЯ ДЖЕНДЪР-ФАШИЗЪМ, ПРИ ТОВА, ПЕЩЕРНИЯТ ФАШИЗЪМ И ДЖЕНДЪР-ФАШИЗМЪТ СЕ ПОДХРАНВАТ И ЛЕГИТИМИРАТ ЕДИН ДРУГИМУ, НО И ДВАТА СА ЧОВЕКО-НЕНАВИСТНИ. Изглежда, обаче, че съвременният джендър-фашизъм е свръх човеконенавистен, защото със своята антихристиянска, антиислямска и антиюдейска същност е директна атака към Бог. Бог, който създаде човек като човек-мъж и човек-жена. Странно е какво фашистко намира намира бедният джендър-фашист (маша на сатаната) в поставената хипотеза и въпрос към власт имащите, и в една истина, че българският народ има основна заслуга за освобождението на Македония от турско робство!:)! Не циганите, които са воювали заедно с българите, не евреите, които са воювали заедно с българите, не измисления "помашки" етнос от 100%-ви българи-мюсюлмани, не циганите-копанари или кардараши или почти изчезналите каракачани, а именно българите, българската армия е с основен принос за освобождението на Македония! Има ли нещо човеко-ненавистно в истината, че БЪЛГАРИТЕ СА С ОСНОВНА ЗАСЛУГА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНИЯ?:)! Що се отнася до изложеното съдържание на понятието нация, то произтича от марксистката постановка за нацията на капиталистическата държава, която по времето на Маркс и Енгелс, а много държави и днес, като правило е национална. Няма по-ярък пример за национална държава от държавата Израел. МОЖЕ ЛИ КЛЕВЕТЕЩИЯТ ДЖЕНДЪР-ФАШИСТ ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ И ДА ИЗДИГНЕ ЛОЗУНГ, ЧЕ ЕВРЕЙСКИЯТ НАРОД НЕ Е В ОСНОВАТА НА ИЗРАЕЛСКАТА ДЪРЖАВА? МОЖЕ ЛИ КЛЕВЕТЕЩИЯТ ДЖЕНДЪР-ФАШИСТ ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ И ДА НАРОЧИ ЗА ХИТЛЕРИСТИ ОНЕЗИ ЕВРЕЙ, КОИТО С ОСНОВАНИЕ СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРЕЙСКИЯТ НАРОД Е НАЦИОНАЛНООБРАЗУВАЩ И НАЦИОНАЛНООПРЕДЕЛЯЩ НАРОД НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ? Може ли джендър-фашистчето, създадено от интернационалния финансов и корпоративен елит за разбиване на националните държави и на техните нации, и за зачистване на излишното за капитала население на земята, чрез идеологията на содомизма, да заяви в Израел, че палестинският народ (който подрива държавата Израел) има принос към разширеното възпроизводство на израелската нация, равен на приноса на еврейския народ на Израел?:)! И с безумно тъпите си клевети жалкото джендър-фашистче не представя ли Хитлер като последовател на марксизма? Бедно малко и жалко клевететниче, джендър-фашистче, скрий се и не се излагай колко си невежо и политически несъстоятелно! /// Бойко Коларов, българин и русофил от народа, гласувал за президента Румен Радев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б.К. Относно: анонимните клевети/доноси от 07.03.2018 в 18:40 и 18:44

  08 Март 2018 20:18ч.

  Изглежда, че невежо джендър-фашистче опитва да лепи етикети, чието съдържание не му е ясно. Обаче, става ясно, че новият джендър-фашизъм и старият пещерен фашизъм са скачени съдове. Пример: До червените знамена на антифашистите, протестиращи срещу "Луков марш" на 17.02.2018 г. се наредиха знамената на джендър-фашистите, от една страна дискредетирайки истинските антифашисти, а от друга страна давайки повод и хранителна среда на луковци да мразят антифашистите. Това сте вие, джендър-фашистите - прости или грамотни, но винаги подли и гнусни. КОЙ ИМА ПОЛЗА? - ЕСТЕСТВЕНО, УМИРАЩАТА СИСТЕМА НА ПАРАЗИТНИЯ ФИНАНСОВ КАПИТАЛИЗЪМ, КОЙТО ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 20-И ВЕК ПОЛЗВАШЕ ПЕЩЕРНИЯ И ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН ФАШИЗЪМ И ГЕРМАНСКИЯ НАЦИЗЪМ, ЗА ДА ЗАПАЗИ СВОЕТО ГОСПОДСТВО, А ДНЕС ПОЛЗВА КАТО ДОБАВКА И ЛЕВИЯ ДЖЕНДЪР-ФАШИЗЪМ. ПРИ ТОВА, ПЕЩЕРНИЯТ ФАШИЗЪМ И ДЖЕНДЪР-ФАШИЗМЪТ СЕ ПОДХРАНВАТ И ЛЕГИТИМИРАТ ЕДИН ДРУГИМУ, НО И ДВАТА СА ЧОВЕКО-НЕНАВИСТНИ. Изглежда, обаче, че съвременният джендър-фашизъм е свръх човеконенавистен, защото със своята антихристиянска, антиислямска и антиюдейска същност е директна атака към Бог. Бог, който създаде човек като човек-мъж и човек-жена. Странно е какво фашистко намира бедният джендър-фашист (маша на сатаната) в поставената хипотеза и въпрос към власт имащите, и в една истина, че българският народ има основна заслуга за освобождението на Македония от турско робство!:)! Не циганите, които са воювали заедно с българите, не евреите, които са воювали заедно с българите, не измисления "помашки" етнос от 100%-ви българи-мюсюлмани, не циганите-копанари или кардараши или почти изчезналите каракачани, а именно българите, българската армия е с основен принос за освобождението на Македония! Има ли нещо човеко-ненавистно в истината, че БЪЛГАРИТЕ СА С ОСНОВНА ЗАСЛУГА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНИЯ?:)! Що се отнася до изложеното съдържание на понятието нация, то произтича от марксистката постановка за нацията на капиталистическата държава, която по времето на Маркс и Енгелс (а често и днес) като правило е национална. Няма по-ярък пример за национална държава от държавата Израел. МОЖЕ ЛИ КЛЕВЕТЕЩИЯТ ДЖЕНДЪР-ФАШИСТ ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ И ДА ИЗДИГНЕ ЛОЗУНГ, ЧЕ ЕВРЕЙСКИЯТ НАРОД НЕ Е В ОСНОВАТА НА ИЗРАЕЛСКАТА ДЪРЖАВА? МОЖЕ ЛИ КЛЕВЕТЕЩИЯТ ДЖЕНДЪР-ФАШИСТ ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ И ДА НАРОЧИ ЗА ХИТЛЕРИСТИ ОНЕЗИ ЕВРЕЙ, КОИТО С ОСНОВАНИЕ СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРЕЙСКИЯТ НАРОД Е НАЦИОНАЛНООБРАЗУВАЩ И НАЦИОНАЛНООПРЕДЕЛЯЩ НАРОД НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ? Може ли джендър-фашистчето, създадено от интернационалния финансов и корпоративен елит за разбиване на националните държави и на техните нации, и за зачистване на излишното за капитала население на земята, чрез идеологията на содомизма, да заяви в Израел, че палестинският народ (който подрива държавата Израел) има принос към разширеното възпроизводство на израелската нация, равен на приноса на еврейския народ на Израел?:)! И с безумно тъпите си клевети жалкото джендър-фашистче не представя ли Хитлер като последовател на марксизма? Бедно малко и жалко клевететниче, джендър-фашистче, скрий се и не се излагай колко си невежо и политически несъстоятелно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Димитров

  08 Март 2018 21:33ч.

  Сексуалният инстинкт като морален аргумент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  09 Март 2018 8:28ч.

  След изказването на Валери Симеонов нелюбезните, но исторически основателни думи на патриарх Кирил изглеждат почти дипломатични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Март 2018 8:47ч.

  Името ми е Червен, споменаваш изказването на Валери Симеонов, прав си за него, но виж как се коментира България в предаването на Соловьов по Россия 1, виж и коментарите под клипа. Трудно е за понасяне: https://youtu.be/lYnbLPtloLI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кажете

  09 Март 2018 11:52ч.

  Това, което каза Валери Симеонов вярно ли е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  09 Март 2018 14:54ч.

  Observer, Не се съмнявам, че в Русия има българофоби, така както в България има русофоби. На крайните националисти всички са им в нещо виновни, само те са в бяло. Сравнението обаче не е точно, доколкото предаването на Соловьов все пак е една медийна дискусия, а Валери Симеонов е вицепремиер на България, той е представител на държавата. Смятам, че сравнението трябва да се прави на едно ниво и затова казах, че между Симеонов и патриарха Кирил ми изглежда почти дипломатичен. Но истинският дипломатизъм в случая беше от страна на президента Радев в отговора му на упрека на патриарха : "Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност". Журналистите за съжаление често са мърлячи и не обичат да представят гледни точки, различни от собствените им. Така и в това предаване президентът бе демонизиран по същия начин, по който у нас много журналисти демонизират Путин. Аз не изтърпях цялото предаване, но дори в тази компания имаше някакви проблясъци на разум. Например Михаил Веллер отбеляза, че на церемонията е имало само две знамена - българското и руското, а за споменаването на другите народности каза, че това е самата истина и че някога е имало "братство по оръжие" и това според него е конструктивен подход, за разлика от сегашния подход на Русия да превръща всички в свои врагове. Повечето от присъстващите (поне докъдето гледах) отбелязваха, че русофобията у нас не е присъща на народа ни, а на управляващите, които се подчиняват на инструкциите от Запад, че Русия ни е враг. Само дето не са разбрали, че президентът Радев не принадлежи към тези управляващи. Питам се обаче защо не са разбрали. Само у тях ли е грешката? А какво правят нашите дипломати в Русия, та не са могли да дадат да се разбере разликата между Радев и Плевнелиев? Признавам си, че не знам кой е наш посланик в Русия в момента, но само като си спомня патологичната русофобия на Илиян Василев, веднага спирам да се учудвам на нечия патологична българофобия. Ако Багдасаров е сравним по фобията си с него, то съпоставимостта им пак куца - единият беше наш посланик, призван да се бори за добри и взаимоизгодни отношения с държавата, в която е изпратен, а другият е някакъв си експерт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да се прочете от русофилите

  09 Март 2018 14:58ч.

  http://istinata.bg/?p=1712

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Март 2018 12:44ч.

  Името ми е Червен, така е, Валери едва ли е искал да защити Радев, просто е демонстрирал нивото си. Става все по-зле, някогашните седесари не бяха толкова примитивни. Все пак Россия 1 е държавната телевизия. В предаването на Соловьов не всички бяха като Багдасаров (Багдасарян, той е арменец, сменил е името си), а неговото изказване по адрес на българите далеч надмина с арогантността си това на Валери. Другите бяха по-умерени, но си личеше, че не познават нито България, нито съвместната ни история, пак ни изкараха, че сме ги нападнали в две войни, нито пък отношението на мнозинството българи към страната им. Германецът Веллер е друго нещо, но той пък е опозиционер, та мотивите му не са толкова от любов към българите, обективен беше обаче. Лошото беше, че нито изказването на патриарха, нито честването на Шипка привлече вниманието им, а и на останалите медии също, а единствено вулгарната изява на нашия вицепремиер. Можеш да си представиш тогава, какъв е бил отзвука в Русия от всичко случило се. И накрая можем да обобщим, БПЦ покани руския патриарх, той дойде, участва в официалните прояви, влоши за дълго българо-руските отношения и си се прибра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • корсар

  11 Март 2018 15:14ч.

  обзървър, правиш сравнение между изказванията на Симеонов и някакъв си Багдасаров по някакво си предаване. Първо, не отчиташ разликата, че Валерката е държавно лице, вицепремиер на България и всяка негова дума я обвързва пряко, особено спрямо духовния глава на най-голямата православна общност. Второ, коментираш едно предаване по руска телевизия, а малко ли предавания имаше по "националните" ни телевизии БНТ, БТВ, Нова, където руснаците бяха оплювани и обвинявани в какво ли е и то от висши политически лица. Трето, какво толкова е казал Багдасаров - че сме неблагодарни и т.н., изказва си мнението човека, има право да мисли каквото си иска за нас, но не е вкарал лични обиди, каквито използва вицето Симеонов. Каквото и да си мисли по отношение на патриарх Кирил, тези думи да ги ръси на масата в къщи, а не пред телевизиите като държавник, че после герберите да замазват, че го казал в качеството си на партиен бос, а не вицепремиер. Шизофреници, сър... Когато искаш да опонираш на някого в качеството не само на вицепремиер, а на политическо лице, ти си длъжен да спазваш елементарен етикет. После се чудим що се опростачил и се трепе по улиците и пътищата този народ. С идиоти като мутрата и вицето му начело какво да очакваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво казват

  16 Март 2018 11:33ч.

  руското ченге Кирил, българските национални русофилистични предатели и казионните комунистически исто/е/рици не ме интересува. Интересува ме мнението на българските апостоли, тези жертвали и рискували живота си за България - Раковски, Ботев, Левски, Захари Стоянов, Стамболов. Те мненията си за Русия и нейните "братски" чувства са изразили много ясно. Рускосъветската чума трябва да бъде изгонена от България, както и платените и на местна почва клакьори , за да бъдем една нормална държава за живеене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи