Паскал Бонифас: Украйна се отнася с презрение към онези, които ѝ помагат. Там има колосална корупция, грешка е да я приемем в ЕС

Паскал Бонифас: Украйна се отнася с презрение към онези, които ѝ помагат. Там има колосална корупция, грешка е да я приемем в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Паскал Бонифас пред Фигаро: Нито една страна в историята не е получавала такава подкрепа от своите съюзници като Украйна. И нито една държава не се е отнасяла към своите съюзници с такова презрение, както си позволява украинското ръководство. Оказваме значителна помощ на Украйна, страдаме от последствията и затова трябва да имаме право да кажем и нашето мнение.

В интервю oт 21 септември т.г., по повод излизането на новата му книга „Войната в Украйна: Геополитически шок“, Паскал Бонифас, директор на Френския институт за международни и стратегически отношения (IRIS), предупреди за опасността, породена от евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС и също така заяви, че нито една страна в историята не е получавала толкова мащабна помощ от своите съюзници, която да се е отнасяла толкова пренебрежително към тях.

Обикновено държава, която иска помощ, се държи уважително към тези, които й я предоставят. Но Зеленски избра различна стратегия: той реши, че колкото повече изисква, толкова по-трудно ще бъде на съюзницте му да му откажат. И тъй като Украйна беше нападната от лидер, който не се харесва на Запад, доскоро на Зеленски всичко му се получаваше. Прощаваха му се неща, които понякога бяха абсолютно неприемливи. Например, да се твърди, че Меркел или Саркози са отговорни за престъпления срещу човечеството е нещо невъобразимо…

Или искането всички френски компании да напуснат Русия, в противен случай ще бъдат считани за съучастници във военни престъпления. Много си тръгнаха от там и до какво доведе това? Бяха превзети от руски олигарси.
Но сега вятърът задуха в другата посока... Усещам някаква умора по тази линия.

Възникна конфликт дори с Варшава, която отдавна беше основен съюзник на Киев и постоянно критикуваше останалите европейци за „недостатъчна подкрепа за Киев“. Днес откриваме, че самата Полша не е напълно последователна. Сегашната смяна на тона е свързана и с вътрешнополитически императиви.

Отбелязвам, че нито една страна в историята не е получавала такава подкрепа от своите съюзници като Украйна. И нито една държава, получила помощ, не се е отнасяла към своите съюзници с такова презрение, както си позволява украинското ръководство.

Но явно и търпението им има граница.

Освен това дадохме на Киев правото да взема решения самостоятелно. Но защо? Ние оказваме значителна помощ на Украйна, ние страдаме от последствията от тази политика, трябва да имаме право да кажем и нашето мнение.

От самото начало трябваше да декларираме готовността си да помогнем за връщането на териториите, които Украйна загуби след 24.02.22 г., но да настояваме за рационално отношение към въпроса за Крим и да изискваме да не ни въвличат в тази история.

Освен това, в атмосфера на емоционално напрежение, дадохме принципно съгласие за влизането на Украйна в ЕС, без да мислим за последствията. Но това би било катастрофа! За Европа, за Франция, за френското земеделие.

Европейските лидери решиха, че давайки зелена светлина на Украйна, те действат морално, че отговарят на емоционално изискване от техните общества (което, между другото, е много спорно), но забравиха, че Украйна е напълно неподготвена за европейска интеграция. В страната има колосална корупция. Ако нейният БВП е нараснал малко от 1991 до 2021 г., това не е заради войната, а заради вътрешни проблеми.

Бжежински каза, че без Украйна Русия престава да бъде империя. Но Европейският съюз с Украйна в състава си никога няма да може да стане мощен международен играч. Той ще трябва да осигури пълното възстановяването на Украйна, която от своя страна се ръководи от Вашингтон при вземането на решения.

Направихме същата грешка и преди, като разширихме ЕС твърде бързо и това е причината за стратегическия провал на ЕС.

Известният френски геополитик Паскал Бонифас е роден през 1956 в Париж. Завършва лицея "Сент Екзюпери", а след това Университета Париж ХІІІ и Института за политически изследвания във френската столица. През 1985 защитава докторат по публично право. Оттогава насам издава и годишника L'Année stratégique, а през 1991 създава списанието La Revue internationale et stratégique. През 1996 Бонифас лансира концепцията си за характера на съвременните войни, които според него все по-рядко са "войни с цел завюване", а в повечето случаи са "войни за отделяне". От 1997 насам работи в областта на стратегическите и дипломатически аспекти на спорта и създава нова област на геополитическата наука - "геополитика на спорта". В периода 2001-2005 е съветник в ООН, а от 1998-2004 е административен директор на Института за висши изследвания в сферата на националната отбрана (IHEDN). През 1986-1988 е съветник на парламентарната група на Социалистическата партия, а в периода 1988-1992 е съветник на министрите на отбраната Жан Пиер Шевенман и Пиер Жокс.

Преваод: Владислав Наков

Източник: Фейсбук

 

 

Коментари

 • джо гладника

  23 Sep 2023 21:38ч.

  така е, но ако зад рамото ѝ не наднича световният пъдар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  23 Sep 2023 21:58ч.

  Осъзнаването на едни не означава публично осъзнаване и на други тотални русофоби от този русофобски ЕС. Осъзнаването не е равно на покаяние! Франсето не си дава сметка, че сащ започна тиха война срещу християнството по целия свят! Франсето не си дава сметка, че сащ започна тотална война срещу хетеросексуалните! Жалките описания като "сексуално насилие", представляващо целувка между мъж и жена... Това е нелогично да се дефинира за "сексуално насилие". Обществата трябва да видят, че в средносрочен план сащ водят война за тотална забрана за развитие и за съществуване на хетеросексуалната раса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  23 Sep 2023 23:06ч.

  Всичко това е така. Остава да се поставят въпросите "Защо?" и, съответно, да се върви по криволичещия и трънлив път в търсенето на техните отговори. Без тези отговори няма доближаване към истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re/evolution

  24 Sep 2023 21:01ч.

  Защо е така - много хора отговарят директно на въпроса. На мен ми допада като доста логичен отговора на ишел Онфре, френски философ. Според него групичка невъобразимо богати хора, възприемащи се за световен елит, се опитват да прокарат идеята за еволюционен скок, преход към нов етап в еволюцията. И не човешката, а изобщо. Това е т. нар. идея за трансхуманизма човека в настоящия си вид на хомо сапиенс ще изчезне, за да освободи място на т. нар. надграден човек - допълнен и подобрен чрез цифровите технологии. Причината е проста - тези хора притежават всичко, но не и времето. Огромното им самочувствие ги тика към желание за безсмъртие. Решили са че парите могат да им го осигурят, при условие, че финансират правилните идеи и помогнат за тяхната реализация. Един вид утописти с много пари. Или по-правилно - дистописти, защотобезсмъртието ги интересува само за тяхно лично ползване. А за да се конструира новия, подобрен човек, еволюцоинно условие (според тях) е да се деконструира настоящия модел. Не напразно феинистките ни проглушават ушите с "деконструиране" на мъжкото начало, Жанровата (видовата) теория (джендър се превежда на бг като "вид") прокарва идейките си, че видовото разнообразие (полово, но и културно-идентично) трябва да изчезне в полза на уеднаквяването - така подобренията чрез цифровите технологии ще са по-лесни и по-евтини. Copy/paste е най-простата, използвана и рутинна компютърна команда. Онфре задава куп съпровождащи много интересни въпроси, един от които е кога един човек престава да бъде "Аз" и се превръща в нещо друго. Това друго може да е друг "аз", но оже и да не е. Тоест при какви подобрения. При замяна на сърцето - не, изкуствени крайници - не. Единствено при намеса в мозъка тази трансформация е възможна. Тази намеса може да е идеологическа, тоест чрез убеждение и пропаганда, но вече дигиталните технологии позволяват и техническа такава. Пропагандата, която гълта страшно много средства, а и резултата от нея не е задоволителен, ще бъде изместена от технико-технологическа намеса в мозъка. И още доста подобни въпроси има, но стана дълго, вече никой не чете дълги обяснения, който се интересува, да намери Онфре, а може и Етиен Клайн - физик, опитващ се да обясни доста екзистенциални въпроси чрез някои теории в съвременната фундаментална физика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  23 Sep 2023 23:42ч.

  дъното на оскотяване: в Киев на Нова година в нощен клуб на гостите е сервирана торта под формата на руско бебе, лежащо върху знамето на Русия. и украинската „елитна“ бохема с крясъци се нахвърлила да реже тортата, задоволявайки болните си фантазии... а през новогодишните празници в украинските медии се появи видеоклип с украинка, която, намазала лицето си с червена боя, казва пред камерата, че току-що е изяла руско бебе, което било „пъргаво, но не много вкусно“...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е презрение

  24 Sep 2023 0:12ч.

  Украинският "елит" са просто като просто киро - толкова си могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  24 Sep 2023 0:31ч.

  Истински позор за Европа - лидерите и се превърнаха в лакеи на някакво нищoжество, бивш палячо, само защото САЩ го лансираха. Станаха лакеи на техният лакей - при това отявлен нацист. Предадоха интересите на европейските държави които са смазани от собствените си санкции, без да могат да навредят на могъщата Русия, която бързо си намери нови пазари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново, но...

  24 Sep 2023 1:45ч.

  Такова масово мислене и гласове имаше и досега /особено във Франция/. Новото е че внезапно почнаха да се чуват и да се публикуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  24 Sep 2023 1:47ч.

  Да дам собствен принос към желанието на медията да отразява обективно нещата..Линка е от интервю на сенатор Джош Холи , от преди два дни..С две думи, нещата отиват на зле за Украйна , Холи не желае да се отпускат повече пари , а медиите на Запад масово лъжат за състоянието на нещата .Като капак , Холи разбива на пух и прах поне 3-4 " опорки" , използвани от западната преса..Пак напомням, това е действащ сенатор, който отговори на журналистите веднага след като е запознат на секретен брифинг за състоянието на нещата в Украйна https://youtu.be/vVew6MC3-KE?si=aU4wFP08Ja67Azfb

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  24 Sep 2023 2:19ч.

  "Направихме същата грешка и преди, като разширихме ЕС твърде бързо и това е причината за стратегическия провал на ЕС." Интелектуалното ниво на водещите европейски геополитици е причината за провала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  24 Sep 2023 6:02ч.

  Парите на Кремъл не миришат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  24 Sep 2023 11:11ч.

  Кремъл не фалира ли още май миналата година? Откъде пари за разни френски "геополитици"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  24 Sep 2023 14:55ч.

  Паскалчо говореше друго преди,но и той обърна резбата.Много добре знае че не запада помага на Украйна а Украйна се труди като роб(безплатно) за безвъвратно загиващата демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паскалчо

  24 Sep 2023 15:09ч.

  си е Паскалчо. Обаче нас кой ни набута в този Евросъюз на алчни лицемери и ехидни използвачи. Вече станахме като тях и ние, виж какво говорят депутати и министри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  24 Sep 2023 18:22ч.

  Хазарските разборки в Украйна дотегнаха на всички. Новата карантина ще е достойният край на на СВОто

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато

  25 Sep 2023 14:46ч.

  Всички нацисти са такива докато не им турнеш жеглата на врата. Тогава стават много колаборативни, особено в Америките. Даже с готовност разработват ракетите на враговете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи