Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

Автор: Алистър Крук, english.almayadeen.net Следвайте "Гласове" в Телеграм

Екипът на Байдън постави Съединените щати в толкова поляризиран „ъгъл“ относно Украйна, че Америка не може да „отстъпи“ от наратива си за неизбежен колапс и унижение на Русия. След десетилетия търгуване с теорията за „ефекта на доминото“, сега Вашингтон парадоксално чувства собствената си „коса да се изправя“ от страх, че доминото може да се срути.

На 24 февруари годишнината от конфликта в Украйна ще бъде отбелязана от всички западни медии. Само че етикетът „годишнина“ е поставен нарочно, за затвърждаване на западното твърдение. Украйна е истинска смесица от разединени етноси, култури и древни корени, тя се намира в конфликт от десетилетия. И той със сигурност не е започнал изневиделица миналия февруари. Останалият свят, включително Близкия Изток, зае твърдата позиция, че както войната срещу Русия, така и най-вече битките в Украйна, са древна, токсична, европейска „вражда“. Тя не е тяхна работа, и те не искат да участват в нея. И също така отказват да бъдат принуждавани.

Това е разбираемо. Би било обаче стратегическа грешка да се смята, че Близкият Изток би могъл да стои настрана от динамичните процеси, които възникнаха от Украйна. Последствията няма да ги отминат, и те ще бъдат дълбоко значими за промените, случващи се в Близкия Изток.

Може би най-специалният и нов аспект е пълното разминаване между двете „реалности“ –  от една страна, „това, което се случва на бойното поле в Украйна и вътре в Русия“, и от друга страна, „това, което се публикува и разпространява на Запад“.

Двете реалности не се допират в почти нито една точка.

Разбира се, възможно е това да се обясни със състоянието на Запада, който „губи топката“. „Войната“ се отклонява толкова далеч от първоначалната абсолютна убеденост на Запада в бързия колапс на Русия и унижението на врага Путин, че те трябва да прибегнат до отрицание. Но това е прекалено просто.

Този тип деструктивни наративи са далеч по-често срещани, отколкото се признава. Един от аспектите на тази революция в информационната война беше обръщането на западния бизнес модел на медиите: техните приходи вече не идват от читателите, които купуват или се абонират, защото искат и очакват истината.

На наднационално ниво сега правителствата и техните агенции плащат доста добри пари, за да може потребителите да четат техните наративи (както разкриха изтеклите имейли от Туитър). Няма как да се стои настрана от този дискурс. Няма как да се мисли извън новините в социалните мрежи.

И това работи... хората повтарят разказаните реалности: Ален Безансон беше забелязал, че „просто не е възможно да останеш разумен под влиянието на идеологията“. Разумът, в крайна сметка, е едно непрекъснато внимание към реалността, което е несъвместимо със своеволието и с измислиците. Нито може да вирее в стерилната почва на ширещия се отказ от култура.

Вече не възникват спорове около истината. За нея се съди според верността ѝ към догмите на единственото послание. Или си „съгласен с наратива“, или си „против него“. Запазването на лоялност към „групата“ е най-висшият морален принцип. Тази лоялност изисква от всеки член да не повдига спорни въпроси, да не оспорва слаби аргументи и да не изоставя пожелателното мислене. И за да се подсили допълнително убедеността в правотата на „наратива“, онези извън социалния балон трябва да бъдат маргинализирани и, ако е необходимо, възгледите им да бъдат безмилостно окарикатурени, така че да изглеждат жалки.

Проблемът е, че тази методология на западната управляваща класа вече е станала задължителна. Еднакво равно на самоунищожение е както да се опитваш да я преодолееш, така и да поставяш под съмнение нейните основни принципи.

И така, в „Израел“ новото правителство замисля „смяна на режима“ под формата на „съдебна реформа“. Палестинската администрация е в процес на разпадане. Правата на палестинците се погазват още повече, а новият крайнодесен министър на финансите Безалел Смотрич, на когото са възложени широки отговорности за гражданската администрация на „Израел“ и на Западния бряг, обявява „Аз съм фашист и хомофоб“, но добавя, че няма да „убива гейовете с камъни“.

Възможно е Нетаняху наистина да бъде радикален по отношение на палестинската политика. Възможно е също така, не, почти е сигурно, новият министър на националната сигурност на Нетаняху, Бен Гвир, да проведе кампания от провокации около джамията Ал-Акса, целяща да „постави началото“ на окончателното възстановяване на еврейския храм на хълма (обещание от предизборната кампания).

Но дали САЩ ще осъдят новия израелски път, който постепенно лишава от права и лишава от собственост палестинците?

Какво ще направи Вашингтон, ако наистина бъде устроена провокация срещу джамията Ал-Акса, която да подпали региона?

Ще изоставят ли САЩ „наратива“ за „споделените ценности“ с Израел? Или, следвайки украинския модел, просто ще обърнат реалността наопаки и ще обвинят палестинците и Иран, че са подстрекатели на кризи?

Може ли Вашингтон да приеме, че Иран – макар и на прага да се превърне в ядрена държава, но все пак такава, която не се стреми към оръжеен статут – не представлява заплаха? Или според принципа, че или си „за израелския наратив, или си против него“, ще заплаши с военни действия срещу Иран, тъй като Израел надигна вой, че Иран е съкратил времето за яден „пробив“ до по-малко от година?

Могат ли САЩ да смекчат тезата си, че „Асад трябва да си отиде“ и че „американските сили трябва да останат в Източна Сирия“, тъй като геостратегическият пейзаж в Сирия се променя в отговор на новата политическа позиция, изработена от Турция, Русия, Иран и Дамаск, която вече се подкрепя от ключови държави от Персийския залив?

Или няма да се разграничим от героичния наратив за нашите кюрдски и джихадистки „стратегически партньори“ от Ан-Нусра, които трябва да продължат борбата срещу ИДИЛ?

И накрая, може ли западният наратив за непоколебимия ангажимент към водения от САЩ „Ред на правилата“ да се приспособи към идеята за нов евразийски търговски блок, който явно се отказва от долара?

Екипът на Байдън очерта място на САЩ в толкова поляризиран „ъгъл“ относно Украйна, че сега Америка не може да се оттегли от наратива си за неизбежното рухване и унижение на Русия. Те не могат да го изоставят – поддържането му придоби екзистенциален характер за САЩ.

След десетилетия заиграване с теорията за „ефекта на доминото“ (като оправдание за предишните си превантивни военни интервенции), сега Вашингтон парадоксално чувства изправяне на собствената си коса от страх, че собственото му домино може да се срине и наративът за глобален западен ред да се разбие на парчета. Както провокативно каза коментаторът Ив Смит, „Ами ако Русия категорично победи, обаче на западната преса ѝ е наредено да не го забележи?!“

След това вероятно, като продължение, „наративите на конфронтацията“ между Запада и страните от Близкия Изток ще бъдат строго спазени в рамките на една широка, дълга война, в подкрепа на първенството на САЩ.

Алистър Крук е директор на Conflicts Forum, бивш британски дипломат от висшия ешелон, автор на публикации.

Източник: english.almayadeen.net

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Лекуващ лекар

  06 Фев 2023 9:29ч.

  И Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО и Сатанинските Античовешки Щати това го знаят много добре! Просто УСрайна е жертва на тяхната лакомия и корупция!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс:

  06 Фев 2023 9:30ч.

  Ама те открили Америка! Или напротив, въртят, сучат и се опитват да не я открият. Хубаво, а сега да признае, че има доказателства за нагло саксонско педераско американско участие. САЩ са най- голямото зло за човечеството...под тяхна диктовка са всички войни, саботажи и атентати!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • червена шапчица Арматка

  06 Фев 2023 9:31ч.

  Въпросът на сегашното време е : Дали украинците ще позволят на бизнес тандема "Зеленски – Бай Хлопни Дъска" ДА ИЗГОРИ УСрайна ??? Подстрекавани от кокошката отвъд океана хохлите са решили да се пробват срещу Русия и ще приключат полуживи в калта. А отвъдокеанската квачка вече не е недостижима и като нищо ще изчезне от лицето на земята заедно с бракониерите си. Който с Русия се е заял добро не е видял !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петърчо

  06 Фев 2023 20:05ч.

  В едно си прав, с Русия който се е хванал хубаво не е видял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  07 Фев 2023 12:32ч.

  А, от САЩ и западните колониални държави тече мед и масло към останалия свят ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CNN

  06 Фев 2023 9:32ч.

  Ако Вашингтон наистина искаше да сложи край на войната, която сам предизвика, можеше да го направи с едно щракване на пръстите, като нареди на дрогираните си лакеи да седнат на масата за преговори. Но вашингтонските идиоти в администрацията на САЩ и ястребите в Конгреса просто не се интересуват от това !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

  06 Фев 2023 10:01ч.

  Статии като тази служат за психиатрична помощ на живеещите в "Русский Мир". Нещо като дневна доза успокоително за тези които изпитват ужас от започналото национално възраждане на Украйна и самоотвержената борба на украинския народ за своята политическа и духовна независимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

  06 Фев 2023 10:12ч.

  хах, ох, леле. нищо чудно, че се намират такива като тебе, които да гласуват за Корето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Ами ако Русия победи”?

  06 Фев 2023 10:42ч.

  Това е тъпо! Русия няма как да не победи. Да допуснеш обратното, означава че си или много глупав или, че живееш на друга планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  06 Фев 2023 12:42ч.

  Няма победители държави, има само победители корпорации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разгромяващ анализ за

  06 Фев 2023 16:02ч.

  фашизирането на САЩ и Запада. Всички хора в боен ред (да няма по-ниски или по-високи, да няма мислещи, или задаващи въпроси) трябва да гледат и маршируват в една посока. От ужас и моята коса се изправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  06 Фев 2023 16:22ч.

  Вл. Путин (02. 02.23): “Сега, за съжаление, виждаме, че идеологията на нацизма – вече в нейния съвременен облик, отново създава преки заплахи за сигурността на страната ни, и ние отново сме принудени да отблъсваме агресията на колективния Запад. Не е за вярване - но е факт: пак ни заплашват с немски танкове... с кръстове на борда, и пак ще се бият с Русия на територията на Украйна с ръцете на последните потомци на Хитлер, с ръцете на Бандера...”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  06 Фев 2023 18:33ч.

  Историята с балона показа, че Китай и Русия имат по-евтини разузнавателни варианти от космически спътници, и подобни балони всеки момент могат да бъдат задействани например в СВО над Украйна - и какво тогава, Западът ще "помага" на хунтата да убива комари с прашки ли? Най-лошо се пада от позицията на величествено непогрешим - изходът почти без изключения е летален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петърчо

  06 Фев 2023 20:16ч.

  Еее Велико нещо е ДЕМАГОГИЯТА. Браво на пишещия . Толкова много словоизлияния за да не кажеш НИЩО. И сумати празноглавци се надпреварват да хвалят един агресор. Америка ли нападна Украйна, или пък Украйна нападна Русия. Ей празноглавци утре тези същите ще бомбарират и вас и нас. Кой ще ги спре тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  06 Фев 2023 20:56ч.

  Каква нагла лъжа ни пробутвате. Забравихме ли кой започна войната с надеждата за бърз успех на "ограничената военна операция'. А Алистър Крук е приятел на Асад и пише за изданията на Хизбула - полезен идиот по определението на Ленин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Метърчо

  06 Фев 2023 22:46ч.

  Гьот, който разчита на невежество и слаб интелект, за да пробутва тъпите си подпорки. Какво каза баба Меркелица и потвърди Оланд, бре мисир недоклатен? Излъгаха Русия, за да спечелят време за пълното превъоръжаване на Усрайна, която да започне война срещу ДНР, ЛНР, а после и срещу Крим. Една 160 хилядна армия, въоръжена до зъби, беше на 20 километра от ДЛНР и беше готова да ги помете и да нападне Крим. Путин нанесе изпреварващ удар и войната остана на територията на Бандераландия. Дори само това оправдава началото на СВО. А до момента от 600 хилядните ВСУ реално боеспособни са останали около 140 хиляди. От новомобилизираните, незабавно пращани на предна линия без никаква подготовка, средното време на "воюване" е 4 часа. Това си е престъпление, за което Ze трябва да бъде съден, както и за още поне 1000 други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  06 Фев 2023 22:48ч.

  Много добра статия, авторът е висока класа по темата, изложеното е отлично аргументирано. Русия е създала Укрйна първо като република в СССР, а после и катой дава независимост, след което не е искала друго от нея, освен да бъде доброжелателен съсед. Получи зъл враг, който убиваше руско населениепо пхоръчка от САЩ и Англия. На Москва не остана никаква друга възможност, освен да спасява сънародниците си, отделили се като републики, за да оцелеят хората в тях с оръжие в ръце. Докато Англия 500, а САЩ 200 години тероризират и ограбват страни на хиляди километри далеч. Само с лъжи, цензура и тотарлитарни методи може да се поддържа сегашната им агресия срещу Русия и Китай, но не е задълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таня Георгиева Калфова

  13 Фев 2023 16:19ч.

  Чудесно е, че използвате "разказ" вместо "наратив". Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи