Орбан: Украинското зърно не е украинско, а търговски продукт от земеделски земи, притежавани от САЩ

Орбан: Украинското зърно не е украинско, а търговски продукт от земеделски земи, притежавани от САЩ

Автор: obektivno.bg

Министърът на външните работи Петер Сиярто обяви във Фейсбук в петък, че Унгария ще позволи транзит на украинското зърно, за да бъде доставено в Африка, но няма да позволи внос в Унгария. Министърът подчерта, че правителството няма да позволи унгарските фермери „да бъдат съсипани“.

Сиярто визира едностранното решение на Унгария, Полша, Словакия и Румъния да запазят забраната за внос на украинско зърно, предназначено за техните пазари. България единствена от групата на четирите държави вдигна забраната за вноса на зърно от Украйна.

Сиярто обвини Европейския съюз и Украйна, че подвеждат европейската общественост по украинския въпрос за износа на зърно. Той твърди, че докато европейските страни са отворили транзитни маршрути, за да гарантират, че украинското зърно ще достигне морските пристанища за транспортиране до Африка, в крайна сметка европейските страни също са били „наводнени“ с украинско зърно.

„Няма да позволим унгарските фермери да бъдат съсипани“, заяви министърът и добави, че „измамната пропаганда в Брюксел и Киев няма да ни спре“.

Премиерът Виктор Орбан също потвърди тази позиция в редовното си петъчно интервю по общественото радио Kossuth.

Унгария ще разшири забраната за внос на украинско зърно в рамките на собствената си компетентност заедно с Румъния, Полша и Словакия, ако Брюксел не предприеме подходящи действия, каза премиерът Виктор Орбан.

„Ако не го удължат до полунощ, тогава… ние ще удължим забраната за внос… което ще означава сериозна битка в Брюксел“, каза той. Унгарският премиер също така добави, че институциите на Европейския съюз „не желаят да застанат на страната на страните-членки и европейския народ“, и вместо това следват интересите на САЩ, когато става въпрос за зърното.

Премиерът настоя, че „украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време“.

 

Коментари

 • Смятайте, какво е ставало с години в Украйна

  16 Sep 2023 9:02ч.

  Какво са правели всичките им политици, за да се окаже Украйна в такава ситуация. Войната на САЩ с Русия с украинска кръв! Подлеци, мизерници! Зеленски зелено влечуго, престъпник! И българските политици го поддържат!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Sep 2023 18:44ч.

  Синедриона си е свършил работата отдавна, още по време на посещението на Перес в ДнепроЖидовск !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Венци

  16 Sep 2023 20:38ч.

  Вярно е!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  17 Sep 2023 9:49ч.

  Дълбоката държава е това което е основата да има държава, това в $демокрацията$ "демокрация" е олигархията която е съставена от едрият капитал. НЯМА ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, НА ДОЛАРИ, това е гаменска глупост и отклонение на масите - народът. САЩ имат само една цел и политика, която дирижира световните събития, революции, лгбт, войните, и смяна на правителствата. Тя се изразява в това, цялата добавена стойност - която буржоазният капитал прибира, да е за собственици от американски произход - и от американката олигархия и банкери, тръстове, бивши цру шефове. Ето защо е конфликтът със Садам, Путин, Орбан, Си Дзи Пин, китайците, Кадафи, и зърнената криза в България - ще изкупят и земята и енергетиката, търговията и всичкият бизнес в България. Навсякъде са монополите Кока Кола, Майкрософт, Епъл, какво ли не, и целата е от 80 процента до 100 процента всичкото потребление и собственост - буржоазен капитал да са американски. Та и 100% от услугите на държавата, на всяка държава да са предоставени от американски фирми, и полиция и армия, затворите, дори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Баба

  17 Sep 2023 12:48ч.

  Престъпниците,винаги са на страната на колегите,защото и на двете страни им липсва морал и човещина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бездан

  18 Sep 2023 0:26ч.

  Да....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  16 Sep 2023 9:02ч.

  Че кое в България не е съсипано в полза на САЩ и Запада, за последните 33 години!? помислете за това, когато ви обясняват, че Путин е виновен за поредната ни катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  16 Sep 2023 10:00ч.

  ние отъ много мислене си изработихме Три Катастрофи и "днес и тук и сигъ" бг уни-то ги оправдава. вижте само какви кретени се подвизават в уни-то ни,затова днес си имаме Уййййййкинди. изчезването ни преееефирциално ни е розово предначертано. ееееех бабо Ванги големъ познавачкъ си (изък за Левски,Ботев и ко)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свет

  16 Sep 2023 18:48ч.

  Много точен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как пък Чехия и Китай не я съсипаха

  16 Sep 2023 22:36ч.

  Американците, а точно България. Я раздуй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Чехия и Китай им е лесно?

  17 Sep 2023 0:36ч.

  Та там битката не е спирала, "комсомолците" в Китай са същите като тия от центъра на Елцин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Sep 2023 13:11ч.

  А най-гнусното е, че през цялото време се опитват да ни внушат, че у нас имало страшно руско влияние, с което трябва да се борим... Аз друго, освен американско влияние у нас, през последните 33 години, не успях да видя! Но резултатите от американското "благоговейно" присъствие са крещящо очевадни!... Особено откакто се пръкна "Сглобката"! По-голям сбирщайн от подлоги, продажници и откровени национални предатели не е имало в новата ни История!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина

  16 Sep 2023 9:11ч.

  Продажници ни управляват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  16 Sep 2023 10:04ч.

  неее:престъпници (углавни) (Уййййкиндите са престъпление срешту майчин език,по-голямо преееееферциално престъпление отъ това няма) (казах: Кой разбрал разбрал както викъ новоизкованите бг градски сееелене)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Мина

  16 Sep 2023 19:20ч.

  Какви продажници бълнуваш? Че кой ще иска да купи такова? Че то и един пеобит $ не струва! Това има още мнооого хляб да яде, за да стане продажник. За сега е стажант-младши-ратай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хамалино,

  17 Sep 2023 0:31ч.

  правиш ли се на тъп и неграмотен или наистина си такъв?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  16 Sep 2023 9:28ч.

  Когато преди 7-8 месеца писах,че украинско зърно няма, а има американско доста хора тук ми се изсмяха и ме нарекоха руски трол., но истината излезе наяве- украински земи и зърно няма- те са на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Sep 2023 9:50ч.

  Точно за това и САЩ продължават да ескалират войната за сметка на смъртта на десетки и стотици хиляди украински и руски войници! Те не се интересуват, колко жертви ще има, колко осакатени и колко средства ще струва войната, която защитава техните интереси и техните печалби и собственост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито СССР са фалирали, нито България

  17 Sep 2023 0:38ч.

  Няма как да фалират държави с полезни изкопаеми, заводи, производства. Изграха ни. Подадоха моркова и тъпаците тръгнаха след сянката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  16 Sep 2023 11:31ч.

  Хората не разбират че Религията и Политиката са двата най-големи бизнеси с ЧОВЕШКИ ДУШИ.Кого обслужват няма да ви кажа,за да не ви разочаровам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невенкс

  17 Sep 2023 19:49ч.

  Обслужват някои тайни общества , които дърпат конците на всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Няма да позволим унгарските фермери да бъдат съсипани“, заяви външния министър и добави, че „измамната пропаганда в Брюксел и Киев няма да ни спре“

  16 Sep 2023 11:31ч.

  Сиярто обвини Европейския съюз и Украйна, че ПОДВЕЖДАТ европейската общественост по украинския въпрос за износа на зърно. Той твърди, че докато европейските страни са отворили транзитни маршрути, за да гарантират, че украинското зърно ще достигне морските пристанища за транспортиране до АФРИКА, в крайна сметка европейските страни също са били „наводнени“ с украинско зърно." ...... Евроатлантически ценности. Казано е всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американско е.

  16 Sep 2023 11:56ч.

  Отровно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека хамалинът

  16 Sep 2023 13:22ч.

  да ни осветли по-подробно за трите национални катастрофи. Че някои неща не ми са напълно ясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  16 Sep 2023 14:42ч.

  има литература (библиотеки) обидно е,ако не и друго (казах)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трите национални катастрофи - 1913г., 1918г., 1944г.

  16 Sep 2023 18:12ч.

  Първата национална катастрофа настъпва след Втората балканска (Междусъюзническата) война. Букурещкият мирен договор (България, Румъния, Гърция и Сърбия) отнема от България огромни области, населени с българи, извоювани през войната – Вардарска, Егейска Македония и Южна Добруджа. Цариградският мирен договор отнема Одринска Тракия. Последиците от договорите са ужасяващи – Южна Добруджа, която е житницата на България, е отнета и това води до криза в стопанството. Освен това от отнетите територии идват хиляди бежанци. Втората национална катастрофа е последствие от Първата световна война. Договорът в парижкото предградие Ньой сюр Сен взима от България извоюваните през войната територии, Беломорска Тракия и Западните покрайнини. Освен това силно е ограничен броят на въоръжените сили на страната – 20 000 доброволци в армията, 10 000 за жандармерията и 3000 погранична стража. На България са наложени репарации в размер на 2 250 000 златни франка. Трета национална катастрофа е след Втората световна война, окупацията на съветския диктат. Тогава България се оттегля от анексираните от нея Македония, Поморавие и Западна Тракия. Освен това страната попада де факто под съветска военна окупация и е принудена по-късно да изплаща репарации на Съюзниците. Същевременно България, която дотогава не участва в активни бойни действия, е принудена да се бие срещу дотогавашния си съюзник – Третия райх, като след това не ѝ е признат статут на съвоюваща нация. След подписването на Парижкия мирен договор в страната е въведена тоталитарна комунистическа система на управление. Прави се опит България да бъде включена в Югославия, а Пиринския край да бъде отделен от страната, като там започва денационализация на населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kkk

  17 Sep 2023 3:49ч.

  Брееей какъв лъжец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба ти

  18 Sep 2023 7:13ч.

  Тъпак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  16 Sep 2023 13:42ч.

  Тук не става просто въпрос само за европейските фермери! Нещата са по-сериозни! С Украина е приключено! Търси се нова жертва! Мислите, че Полша и Унгария не разбират това? В Русия обсъждат Полша, прибалтийските- републики, даже Румъния, но никой не се сеща за България! Кой, ако не продажният бг елит, грижливо отглеждан три десетилетия, няма да се реши на извънредни действия, ако нещо се случи на територията? Вече видяхме едно пребито с нечувана жестокост момче, което просто искаше да изрази своето мнение към случващото се в държавата ни. И забележете - за 30-т години какъв просперитет, какво богатство натрупа българският народ? Днес една трета от народа е обявен за терористи? Алоууу? Това не е дори майдан, а директна гражданска война! Времето на Стамболийски ли искате да повторите, жалки продажници?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  16 Sep 2023 13:45ч.

  американците са изкупили земи в укрина и смятаха да добиват шистов газ в Донецка и Луганска области. Притиснаха или по-точно си поискаха от укринските гъзелизци в радата си да им гласуват закон за продажба укринска земя на чужденци. Затова сега са и войната, която водят срещу Русия и натиска върху ЕС да изпълнява всички искания на зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Древен681

  16 Sep 2023 14:32ч.

  То държавата Украйна се е пръкнала от нищото, та вие очаквате нещо да е украинско. Там нещата са били руски,полски,татарски,австрийски,а в наши дни са американски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гмо

  16 Sep 2023 14:40ч.

  генетично модифицирано, Монсанто отдавна търсят да го модифицират в САЩ, но не могат все още да пробият, затова в продажните страни като у.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  16 Sep 2023 14:50ч.

  Тези ГМО продукти всъщност са причината за масовата истерия(обоснована) около Глутена и възпалението което предизвиква! Някаква много странна ирония е, че кандката Линда и децата и, са алергични към глутена... а съпругът и олигофрен, ще наводни пазара точно с такова зърно, отровно дори и без химикалите от войната, а с тях става направо убийствено за и без това болният народ, по този начин се постига с един "куршум два заека" само, че зайците са много повече, като най важният измежду тях е България да бъде вкарана във войната, и българският народ да бъде изчистен до санитарният минимум, а това се случва от много години, планово!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в света има само 5 страни, където има мораториум върху покупката и продажбата на земеделска земя - Конго, Таджикистан, Северна Корея, Куба, Венецуела, но Унгария не е между тях!

  16 Sep 2023 15:13ч.

  А какви са предпоставките, стартирането и ефектите от отварянето на пазара на земя в Унгария? Типът на пазара е отворен с ограничения. Средната цена на земеделската земя е 4,5 хил. долара на хектар. 58.9% от общата площ на Унгария (89.62 кв. км) попада върху земеделска земя. 5,2% от населението е заето в селскостопанския сектор и създава 4,3% от БВП на Унгария. 86% от земята е в частна собственост, 14% - е в държавата. Унгария не просто е върнала земята на бивши земевладелци, от които е била конфискувана, но на хората са дадени компенсаторни облигации, които след това могат да се използват за кандидатстване за земя на колективни и държавни ферми. Една трета от кооперативната земя е закупена на търгове за компенсаторни облигации. Една трета е предоставена на бивши членове на кооперации, а последната близо една трета е била разпределена между кооперациите, които преди това са нямали земя. Какви ограничения се прилагат? Купуват земя само граждани на ЕС. На юридическите лица е забранено да купуват земя, освен в определени случаи. Юридическите лица могат да наемат земя само до 486 хектара. Физическите лица трябва да имат селскостопанско образование или да се занимават със земеделие в Унгария най-малко 3 години. Максималната площ за физически лица е 300 хектара, като максималната използвана площ е 1200 хектара. Какъв е резултатът? Реформата в Унгария е добър пример за разпределение на земята сред населението. Правата на малките и средните собственици са защитени и не са обременени от държавна намеса. Приватизацията стимулира повишаването на ефективността на земеползването, но значителна част остава държавна собственост и се отдава само чрез дългосрочни договори (до 20 години) на юридически лица. Ограниченията за юридическите лица ограничават ръста на цените на земята. В същото време държавата активно подкрепя малките стопанства (до 1 ха), които притежават значителна част от земята. От централния бюджет на ЕС се отпускат значителни средства за подпомагане и стимулиране на развитието и обновяването на технологичния фронт на предприятията. Цялостната подкрепа е помогнала на Унгария да достигне ново ниво и да се конкурира свободно на пазара на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А как е в Беларус

  16 Sep 2023 15:15ч.

  Според анализаторите единствената държава, в която не е било възможно да се намери някакъв експертен опит за пазара на земя е Беларус. В тази страна големите земеделски площи са собственост на държавата, а на пазара има оборотни площи само за лично земеделие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как е в Полша

  16 Sep 2023 15:19ч.

  Типът на пазара се определя като отворен с ограничения. Средната цена на земеделската земя е 10,3 хил. долара на хектар. Основни характеристики: в селското стопанство работи 11,2% от работната сила, което осигурява 3,4% от БВП. Близо половината от територията на страната е заета от земеделски земи - 47.1%. От тях 74.9% (или 35.2% от поземления фонд на страната) са обработваеми. 39,4% от населението на страната живее в селските райони. 81% от земята е частна собственост. Заетостта в селското стопанство е 17%. Кратката история подсказва, че през периода на социализма колективизацията е провалена, за разлика от други страни, и Полша не е възстановила правата на собственост на бивши земевладелци, загубили земята си след войната. Една от основните причини е, че значителна част от земята е дадена на чужденци (предимно германци), които са емигрирали след войната. Земята се връща възоснова на индивидуални изявления на бившите собственици. През 1991 г. е приет закон за управление на държавните земеделски земи, който определя специални правила за оборота. Закупуването на земя от чуждестранни инвеститори е позволено през 2016 година. Какви са ограниченията? Чужденците могат да купуват земя, ако са били женени за полски граждани и са живели в страната през последните 2 години. Или ако са живели в Полша през последните 5 години, след като са получили статут на постоянно пребиваващ. В някои региони това ограничение не се прилага за граждани на ЕС, които са наели земя за последните 3 години. Физически или юридически лица трябва да имат селскостопанско образование или трудов опит в тази област. Максималната площ на имота е 500 хектара. Цените се регулират от пазара. Има данък върху продажбата на земя - 2-5% от цената, платим от купувача. Няма допълнителни данъци върху земеделските земи. Наемателите имат преференциално право да закупят парцел, който се отдава под наем за най-малко 3 години. Всички сделки за покупко-продажба са регистрирани в Агенцията за земеделска собственост, създадена през 1992 година. Какъв е резултатът? В Полша е имало най-голям преходен период за отваряне на пазара за чужденци след присъединяването към ЕС, което е ограничило притока на инвестиции и повишаването на цените на земята. Днес семейните ферми доминират в страната и притежават 80% от обработваемата земя. Основната част от земеделските земи са разделени между повече от 3 милиона частни стопанства, а площта на всяка от тях средно е по-малка от 7 хектара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А как е в Румъния

  16 Sep 2023 15:21ч.

  Типът на пазара е отворен с ограничения. Средната цена на земеделската земя е 6,15 хил. долара на хектар. Площта на земеделската земя е 14,7 милиона хектара, 64% от тях са обработваема земя. Почти половината от населението на страната (46%) живее в селата. Делът на селското стопанство в общия БВП е 5,4%. Заетостта в селското стопанство е 29%. Според кратката история след разпадането на Варшавския блок в страната са ликвидирани около 4 хиляди колективни ферми. Собствениците са върнати на парцелите, които са били взети по време на колективизацията след Втората световна война. Основата за пазара на земя е законът за земните ресурси, приет през 1991 година. През 2014 г. пазарът е отворен за продажба на граждани на ЕС. Какви ограничения се прилагат? Гражданите на ЕС могат да купуват земеделска земя, ако се използва по предназначение. Физически или юридически лица трябва да имат образование или опит в селскостопанския сектор. Дадено лице може да закупи не повече от 100 хектара. Цените се определят от пазара. Поземленият данък е 2% от цената на сделката. Данъкът върху продажбата на земя е 2-3% от цената на сделката. Наемателите или съсобствениците имат право на покупка. Всяка сделка със земята се регистрира в местни или централни агенции на Министерството на земеделието и развитието на селските райони. Какъв е резултатът? Отварянето на пазара на земя е почти завършено. Налице е бързо увеличение на цените на земеделските земи, особено след присъединяването на Румъния към ЕС. Ако през 2004 г. средната цена е била 360 долара за хектар, то година по-късно тя е била 1 145 долара. Румъния има най-голям дял чуждестранни земеделски собственици от Европа. Чуждестранните фирми притежават около 900 000 хектара земеделска земя, което е 11% от общата обработваема земя. В същото време структурата на селското стопанство е разнообразна. Големите и средните стопанства съставляват 7% от домакинствата, които притежават 70% от земеделската земя. 93% от земеделските земи представляват стопанства с по-малко от 5 хектара, от тях 94% са частна собственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А как е в Словакия

  16 Sep 2023 15:24ч.

  Типът на пазара е отворен с ограничения. Средната цена на земеделската земя е 1,75 хил. долара на хектар. Селскостопанският сектор на страната произвежда 4,4% от БВП. Заетостта в селското стопанство е 3,5% от работещото население. В Словакия три четвърти от земеделската земя (72,3% или 29% от общия поземлен фонд) е обработваема земя. 81% от земята е частна собственост. Според кратката история подготовката за поземлената реформа става през 1991-1993 г. През 1992 г. земите, прибрани в периода на комунизма, започват да се връщат на собствениците или на техните наследници. Като цяло повече от 124 хиляди оригинални собственици обявили желанието си да върнат повече от 180 хиляди хектара земя. Средно това възлиза на 1,5 хектара на домакинство. През 2004 г. Словакия влиза в ЕС и установява 7-годишен преходен период с ограничение за чуждия капитал. През 2014 г. е приет закон за покупка и продажба на земеделска земя. Какви ограничения се прилагат? Формално нерезиденти могат да купуват земя при условия, които са идентични с условията за словашките граждани. Цените на земята са продиктувани от пазара, но местните власти могат да определят препоръчителната цена. Данъците се определят и на местно ниво. Минималната фиксирана данъчна ставка върху имуществените права върху парцела е 5 долара за 1 хектар, а максималната е 59 долара за 1 хектар. Собственикът може, без никакви ограничения, да продаде земята на роднини или на купувач, ако е физическо или юридическо лице, което се занимава с агробизнес в района най-малко 3 години. Какъв е резултатът? В Словакия фрагментираната структура на собственост е възобновена със среден размер от 0,45 хектара за 12-15 съсобственици. Подобна структура се оценява като отразяваща се негативно върху развитието на пазара на земя, тъй като не може да се извършва земеделска дейност без съгласието на всички съсобственици. Освен това в Словакия съществуват големи проблеми с неизвестни собственици на земеделска земя, които се управляват от поземлени фондове и често се отдават под наем на големи колективни стопанства. Съществуването в страната на неконсолидирана земя, голям брой земеделски земи под държавен контрол и прекомерно регулиране на процеса на покупко-продажба е довело до факта, че цената на земята в Словакия е една от най-ниските в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А как е в Русия/РФ

  16 Sep 2023 15:28ч.

  Руският пазар на земя е затворен за чужденци. Средната цена на земеделската земя е 1,15 хил. долара на хектар. Делът на селскостопанското производство в БВП е 4,2%. В сектора са заети 6,7% от активната работна сила. Само една осма от територията на страната (13,2%) се използва за нуждите на селскостопанското производство. 7.5% от поземления фонд е обработваема земя. Една четвърт от населението на страната (26,1%) живее в селските райони. 39% от земята е частна собственост. През 1990 г. в Русия започва третата поземлена реформа през последните 100 години. През 1993 г. е одобрена частна собственост. През 1992-1994 г. значителна част от земеделските земи, които преди това са били колективни и държавни, са приватизирани чрез предоставяне на права на бивши членове на стопанствата под формата на акции. Парцелите се предоставят на хората под формата на колективна собственост и по правило са контролирани от бивши колективни стопанства. Ако собственик иска да създаде собствена ферма, той трябва да напусне корпоративната ферма и да получи собствен парцел. По редица причини не много от тях са излезли от корпоративни стопанства. Селскостопанската структура в Русия не се е променила и днес доминират големите стопанства. Повече от 72% от земеделските земи се използват от големи корпоративни стопанства. Селските домакинства, като правило, притежават собствени парцели средно 0,43 ха, а частично участват и в корпоративни стопанства. Какви ограничения се прилагат? Купуването на земя от чужденци е забранено. Чужденци, лица без гражданство и юридически лица в уставния капитал, на които част от капитала на чуждестранни граждани е повече от 50%, могат да наемат земя. Минималният размер на парцел земеделска земя е 2 хектара. Максималният размер се определя от регионалните власти, но не може да надвишава 10% от площта на земеделската територия на региона. Собствениците на земеделска земя могат да продават земя на свободна пазарна цена. Земеделският данък се определя от органа на общината, но не е повече от 0,3%. Какъв е резултатът? Законодателната реформа е завършена, но функционирането на пазара не може да се нарече ефективно. Русия има потенциал за развитие на селското стопанство. В тази страна 400 милиона хектара са подходящи за земеделие. Но развитието е възпрепятствано от факта, че повече от 85% от земята е в държавна собственост и не е прозрачно прехвърлена в собствеността на частни лица. В същото време преходът от колективна към частна собственост насърчава собствениците на земи да използват по-ефективно парцелите си. Въпреки това, има измами, когато земята се купува на цената на земеделска земя, прехвърля се в друга категория и се продава за индивидуално строителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  16 Sep 2023 15:46ч.

  Тъй си е. На Монсанто и Дюпон, като обясниха вчера земеделските труженици с бентлитата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лукас

  16 Sep 2023 15:49ч.

  Бой по тиквата Хумериканска!!! Навсякъде където има американци и техните подлоги - бийте братя бившите наследници на затворници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Murdzo

  16 Sep 2023 18:40ч.

  Този Унгарски Юда Московски Обание или ще падне от високо или ще му намажат бравата с бял гулаш.Наследниците на Атила не прощават.Дунаве,Дунавец прибери си Организираната пасмина.Той всичко знае,но не знае кога ще изглежда като жив.Онова ченге Агента на ДС Николай (Г.Марков)непрекъснато величае този национал болшевик.Там живее в тантели,само бял чаршаф му трябва за отдолу и за отгоре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мургаш

  16 Sep 2023 20:22ч.

  Каквото си му пожелал на него, същото ще те споходи теб. Ти си избрал вече своята заслуга, с думите си си осъден навеки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  16 Sep 2023 15:54ч.

  Браво на Орбан,единствен ТОЙ излезе РЕАЛИСТ.ХУМАНИСТ и бъдещ оратор. Не е продажник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна не е продала (17 милиона хектара) земеделска земя на чуждестранни компании!

  16 Sep 2023 17:28ч.

  В Украйна продажбата на земеделска земя на чуждестранни инвеститори е забранена със закон. Въпреки това от юли 2022 г. путинисти разпространяват рашистки опорки, че украинският президент Зеленски или Украйна са продали около 1/3 от територията на страната на три американски корпорации: Cargill, DuPont и Monsanto. Това твърдение е невярно. Трите споменати компании отричат да притежават земя в Украйна. В годишните им отчети също не се споменава за собственост на земя в Украйна. Законът за земята на Украйна не позволява такава продажба, експертите по поземлено право също опровергаха твърденията. По данни на Световната банка през 2020 г. Украйна е разполагала с 41 млн. хектара обработваема земя ( https://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.AGRI.K2?locations=UA ). Като цяло страната заема площ от около 58 млн. хектара. На 1 юли 2021 г. обаче влезе в сила реформа на украинското законодателство за собствеността на земеделската земя ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/552-20#Text ), според която продажбата на земеделска земя на чуждестранни физически лица и компании е забранена. Съгласно член 130 от новия закон за земята само украински граждани, местни органи на Украйна или самата украинска държава могат да купуват земеделска земя. Дружествата могат да купуват такава земя само ако са създадени в съответствие с украинското законодателство и са собственост изключително на украински граждани. Всички акционери на дружествата също трябва да са граждани или държавни институции на Украйна, ако желаят да придобият украинска земеделска земя. Олексий Мартинец, експерт по поземлените въпроси в Съюза на украинския агробизнес (UCAB), потвърди това пред AFP по електронна поща на 2 септември 2022 г. "Това са абсолютни глупости", пише той, визирайки твърденията в социалните мрежи. "Въпросът за земеделската земя в чуждестранна собственост изобщо не стои, тъй като отговорът е недвусмислен, чуждестранни лица не могат да бъдат собственици на такава земя." Дори потенциалните чуждестранни наследници или наследници без гражданство на украинска земеделска земя имат право да я притежават само за ограничен период от време съгласно действащото законодателство, а дори и тогава може да я препродадат само в съответствие със законовите изисквания, обяснява Мартинец. "Казано по-просто, има само едногодишен период, през който чуждестранните лица могат да притежават земя, и то само за отчуждаване", т.е. за да я продадат по-нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  16 Sep 2023 17:30ч.

  След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в Украйна се водят дискусии за отваряне на пазара на земя. Федералната агенция за гражданско образование на Германия проследява историята на процеса на реформа в този анализ ( https://www.bpb.de/themen/europa/ukraine-analysen/324736/analyse-reformprozesse-auf-dem-landwirtschaftlichen-bodenmarkt-der-ukraine/ ) от декември 2020 г. През 2001 г. Радата, украинският парламент, прие временна забрана за продажба на частна земеделска земя. Замислен като временно решение, този мораториум беше удължаван девет пъти ( https://www.investor.bg/a/113-analizi/253052-kak-moratoriumat-varhu-prodazhbite-na-zemya-v-ukrayna-spava-ikonomikata ) през следващите години и беше валиден до 2021 г. Междувременно последваха още мораториуми, които забраниха преобразуването на земеделски земи и приватизацията на държавни земеделски земи. Продажбата на земя в чужбина не беше законна дори преди мораториумите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реформата...

  16 Sep 2023 17:32ч.

  Реформата ( https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-obigu-zemel-silskogospodarsko-60901 ), приета от Радата през март 2020 г. и влязла в сила на 1 юли 2021 г., отмени мораториумите. Тя предвижда постепенното отваряне на украинския пазар на земя към 2024 г. Реформата беше условие ( https://www.reuters.com/article/uk-ukraine-politics-idUKKBN21H0J7 ), поставено от Международния валутен фонд, за да бъде отпуснат пакет от помощи за страната в размер на няколко милиарда евро. Съгласно условията на реформата в началния етап украинските граждани ще могат да купуват максимум 100 хектара земеделска земя или да продават поземлените си стопанства в продължение на две години и половина - от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2023 г. На втория етап, след 1 януари 2024 г., както физически лица, така и дружества ще могат да придобиват земеделска земя с площ до 10 000 хектара. Право на участие обаче ще имат само дружествата, създадени съгласно украинското законодателство и притежавани единствено от украинци. В третата фаза на реформата чуждестранни физически и юридически лица също могат да получат право да придобиват земя. Законът за земята обаче поставя като предварително условие провеждането на референдум. Все още обаче не е ясно кога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор

  16 Sep 2023 17:33ч.

  На 1 юли 2021 г. в Украйна влезе в сила нов закон за земята, който премахна мораториума върху покупко-продажбата на земя, като тази реформа беше поискана от Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на нов пакет от финансова помощ. Оттогава почти една трета от украинската земеделска земя е купена от американците, но преди това Китай също получи на концесия значителна площ от нивите във воюващата в момента страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Референдумът...

  16 Sep 2023 17:35ч.

  Според Олексий Мартинец от UCAB в момента е трудно да се предвиди дали такъв референдум действително ще се състои. Той смята, че одобрението в случай на гласуване е изключително малко вероятно: "Няма много шансове за даване на такова разрешение, тъй като земята се счита за национално богатство". Според проучване ( https://kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1051&page=1 ) на Киевския международен институт по социология от юни 2021 г. 84,1% от украинците са против продажбата на земеделска земя на чужденци. Според приетия през 2021 г. Закон за референдумите в Украйна ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1135-20#Text ), за да бъде валиден един референдум в него трябва да гласуват поне половината от имащите право на глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cargill, DuPont и Monsanto отричат собствеността върху земята в Украйна

  16 Sep 2023 17:38ч.

  Трите компании, посочени в публикациите, отричат пред AFP да са купували земя в Украйна. Говорител на американската селскостопанска компания Cargill заяви пред AFP в имейл на 17 август 2022 г., че Cargill не притежава и не наема земеделска земя в Украйна. Говорител на американската химическа компания DuPont също заяви пред AFP на 17 август 2022 г., че DuPont не притежава земя в Украйна. Това беше потвърдено и от експерта на UCAB Мартинец. Трите компании, споменати в публикациите, са активни на украинския пазар само като доставчици на семена, продукти за растителна защита и в търговията със зърно, обясни той. "Въпреки това не притежават и не обработват значителни площи земя", каза той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американският мозъчен тръст Oakland Institute ...

  16 Sep 2023 17:41ч.

  Американският мозъчен тръст Oakland Institute е публикувал няколко статии ( https://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/OurBiz_Brief_Ukraine.pdf ), посветени на поземлената реформа в Украйна. Директорът на Института Оукланд Фредерик Мусо е експерт по продоволствена сигурност и селскостопанска политика. През август 2021 г., заедно с колегата си Бен Райхер, той изготвя анализ ( https://www.oaklandinstitute.org/blog/who-really-benefits-creation-land-market-ukraine ) за това кой може да се възползва от украинската поземлена реформа. Пред AFP Мусо ОПРЕДЕЛИ ПУБЛИКАЦИИТЕ КАТО ПОГРЕШНИ: "Украинското законодателство засега забранява продажбите на чуждестранни субекти, а президентът няма правомощия да продава земя", отговори той на 19 септември 2022 г. по електронната поща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страх от разпродажба на украинска земя

  16 Sep 2023 17:44ч.

  Въпреки че в момента няма правно основание за закупуване на украинска земеделска земя от чуждестранни физически лица и дружества, те могат да обработват земя под аренда, особено в съвместни стопанства с украинци, както обясни Олексий Мартинец. Понастоящем общо 2,5 млн. хектара земеделска земя, собственост на украински граждани, се отдават под наем под тази форма, каза Мартинец, което е далеч по-малко от 17-те милиона хектара земя, за които се твърди в публикациите. Отделно от това, според анализ ( https://landmatrix.org/resources/ukraine-has-the-second-largest-area-globally-of-land-controlled-by-foreign-investors/ ) от ноември 2021 г. на независимата инициатива за мониторинг на земята Land Matrix ( https://landmatrix.org/ ), общата площ, към която чуждестранните инвеститори имат интерес, е 3,3 млн. хектара. Много украинци се опасяваха ( https://www.euronews.com/my-europe/2019/12/17/protests-in-kyiv-over-allowing-the-sale-of-ukraine-s-farmland ), че отварянето на пазара на земя ще доведе до придобиване на украинската земя от големи селскостопански корпорации и чуждестранни инвеститори. По тази причина през 2001 г. беше наложен мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инвеститорите...

  16 Sep 2023 17:50ч.

  Фредерик Мусо подчерта пред AFP, че макар действащият закон за земята в Украйна в момента да не позволява на чуждестранните инвеститори да придобиват собственост върху украинска земеделска земя, чуждестранните агрофирми, инвестиционни фондове или банки са много заинтересовани да засилят влиянието си върху украинския селскостопански сектор. Вместо да купуват земя, те могат да инвестират в дялове в украински дружества, които на свой ред купуват или отдават под наем земя, обяснява Мусо. "Трябва да се отбележи също така, че в челната тройка на най-големите инвеститори в Украйна се намира NCH Capital ( https://nchcapital.com/ ), американски инвестиционен фонд, който контролира над 330 000 хектара земя чрез лизинг", каза той. NCH Capital оперира на украинския селскостопански пазар чрез украинското си дъщерно дружество Agroprosperis ( https://nchcapital.com/select_investments/agroprosperis/ ). Сред инвеститорите в някои от най-големите земеделски бизнеси в Украйна са инвестиционни фондове като BlackRock, Vanguard, както и американски и европейски пенсионни фондове, банки и фондации, според Мусо. През 2014 г. американската агробизнес група Cargill, спомената в публикациите, придобива пет процента от най-големия украински агробизнес - Ukrlandfarming ( https://perma.cc/7WAM-JJHD ), който притежава около 570 000 хектара земеделска земя ( https://foreignpolicy.com/sponsored/ukrlandfarming-unearths-ukraines-agricultural-potential/ ) в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Australian National Review" също като Оукланд Институт коригира своя статия

  16 Sep 2023 17:59ч.

  Публикациите в социалните мрежи визират статия от 27 май 2022 г. от портала "Австралийски национален преглед" (АНП), който се представя като "първата истинска свободна и независима преса в Австралия", която може да "държи сметка на онези, които разпространяват неистини и умишлена пропаганда в основните медии". В миналото ANR многократно е разпространявала конспиративни теории. ANR е основана от Джейми Макинтайър ( https://www.australiannationalreview.com/about-founder/ ), австралийски предприемач, който според съобщения в медиите е измамил инвеститори със седем милиона австралийски долара чрез Понци схема ( https://asic.gov.au/about-asic/news-centre/find-a-media-release/2016-releases/16-357mr-federal-court-declares-21st-century-land-banking-schemes-to-be-unlawful-and-bans-jamie-and-dennis-mcintyre-for-10-years/ ). На 22 август 2022 г. AFP потърси коментар от редакцията на ANR за твърденията в статията, както и доказателства за предполагаемата продажба на украинска земеделска земя на чуждестранни компании, но не получи отговор. ANR посочва Лаура Аболи като автор на публикацията. Аболи има канал в Telegram ( https://perma.cc/96YV-K2E8 ), в който разпространява полуконспиративно съдържание и дезинформация. На 23 юли 2022 г. ( https://perma.cc/K2EG-K6VA ), едва два месеца след публикуването на статията в ANR, тя споделя текст с абсолютно същото съдържание в канала си в Telegram. Пет дни по-късно, на 28 юли 2022 г. ( https://perma.cc/MGW8-4MEB ), тя споделя статията на ANR. На 21 август 2022 г. тя заявява пред AFP, че не е автор на текста. Просто й е бил изпратен и тя го е публикувала в канала си в Telegram, каза тя и добави: "Цитираното число според мен е грешка, трябваше да проверя два пъти, преди да публикувам отново, моя грешка". Като източник на твърденията тя подозира (https://www.ritimo.org/A-qui-profite-vraiment-la-creation-d-un-marche-des-terres-en-Ukraine ) публикация във френскоезичния портал "Ritimo" от 12 ноември 2021 г. Статията там на свой ред е превод на вече цитираната по-горе публикация ( https://www.oaklandinstitute.org/blog/who-really-benefits-creation-land-market-ukraine ) на Оукландският институт с автори Бен Райхер и Фредерик Мусо. Статията обаче не подкрепя твърденията на Аболи. >>> https://proveri.afp.com/doc.afp.com.32L43ZA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премиерът настоя, че „украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време“.

  16 Sep 2023 17:59ч.

  Орбан, понеже не знае как така с евтиния руски нефт и газ инфлацията в Унгария и Рашистка Фашагия е 2 пъти по-висока от инфлацията в БГ и 3 пъти по-висока от средната инфлация в Европа, и затова отклонява темата, земите в Украйна ВЕРОЯТНО(според неговите думи) са американски...в заглавието на статията е "забравено" за вероятното, не, земеделските земи в Украйна са американски, няма "вероятно, няма "хайли лайкли"...след това рашибозукът поема топката и надстроява над лъжите, даже американците искали да добиват нефт и газ в Донецк и Луганск, и затова натискали украинците да продават земи на чужденци...хайде малко факти, че от насиране умирисахте форума бре дрогаре. Донецк и Луганск бяха окупирани от Рашистка Фашагия много отдавна, а срещу "натискането" да се продават земи на чужденци в Украйна имаше мораториум изобщо върху всякакви продажби на земеделски земи. И специално за дебилите да подчертая, че срокът за този мораториум беше удължаван 9(девет) пъти и така до юли 2021г, когато за пръв път се разреши продажба на земеделска земя с някакво ограничение на размера и само на украински граждани. За продажба на зем. земя на чужденци беше предвидено да става в 2024, а неуважаемите рашиски дебили поне трябва да знаят, че сме все още в 2023. Така, че Орбанчо да духа таратора и да се опита да отслабне поне 10-15 оки, че покрай властта съвсем се е омазнил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В същото време Русия експроприира парцелите земя в анексирания Крим, съобщи през 2021 г. РИА "Новости", цитирана от ДПА и БТА

  16 Sep 2023 18:51ч.

  С указ на президента Владимир Путин се забранява на чуждестранни граждани да притежават земя в повечето части на Кримския полуостров, окупиран и анексиран от Русия през 2014 г. Според Рашата чуждестранни са гражданите без руски паспорт, т.е. местните кримчани, верни на Родината си и запазили само украинското си гражданство. Национализираните парцели са главно в райони по крайбрежието като Ялта Керч и Судак. Според властите засегнати са собственици главно от Украйна, но и от Германия, Австралия и Израел. Новият указ на Путин бе предшестван от друг указ, влязъл в сила преди година. Тогава на собствениците на около 11 500 имота бе даден срок до една година или да ги продадат на руски граждани или компании, или да възложат на руската държава да извърши продажбата. Във втория случай се обещаваше парите да бъдат прехвърлени на старите собственици. Същото ще последва и за окупираните от Рашата украински земи в Донбас, ако успеят да си задържат - ще ги откраднат и подарят на свои привилигировани руснаци и/или подставени на кремльовските властимащи лица. Да не забравяме, че в окупираните украински земи тече принудителна асимилация на местните, прогонване и депортиране на местни жители и отнемане на имуществото им и всички човешки права на свободно придвижване, идентичност, социални и мед. услуги/помощи/детски/пенсии/лекарства, забрана за употребата на майчин език, образование на майчин език и др. при отказ да приемат руско гражданство ( https://www.youtube.com/watch?v=dR4G6k9RxwY ), като в същото време се оземляват "герои" от СВО и се подаряват активи, заводи, медии, бизнеси на "заслужили" кадиревци и прорашистки пропагандисти, а местните украинци се заменят с имингранти от руската периферия ( https://www.youtube.com/watch?v=UKFT834dmK4 ). >>> https://dnes.dir.bg/svyat/rusiya-natsionalizira-zemi-v-krim-sobstvenost-na-chuzhdentsi

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барон Мюнхаузен

  16 Sep 2023 18:37ч.

  Украинско жито няма. Има американско ГМО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с оркостански опорки!

  16 Sep 2023 20:14ч.

  Колкото и да лаете, не можете нищо подобно да докажете. Най-добре за вас е с "чамодан, вокзал и в МаЦква" да папкате рашистки фурнажни ГМО-та. А не тук да се правите по-големи от хляба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига отански опорки!

  16 Sep 2023 20:23ч.

  ГМО причинява рак бе, грантаджийо амеролизачески.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината за ГМО, която няма да чуете по телевизията!

  16 Sep 2023 21:05ч.

  https://fibro.bg/istinata-za-gmo-koyato-nyama-da-chuete-po-televiziyata/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За противниците на ГМО] Еволюция на динята от Ренесанса до днешни дни

  16 Sep 2023 21:07ч.

  https://fibro.bg/evolucia-na-diniata/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГМО културите могат да се разделят на два основни типа: лабораторни и полеви

  16 Sep 2023 22:03ч.

  В лабораторните попадат лекарствените средства и хранителните добавки. Сред тях са инсулин, тиреоидни хормони, ваксина срещу хепатит В и много други лекарствени средства, без които милиони хора щяха да страдат ежедневно. Дрождите (хляб, мая, бира) са две популярни хранителни добавки, които също спадат към графата лабораторни ГМО. ГМО технологиите позволяват отглеждането и на хербицидоустойчиви растения. От полевите ГМО култури царевица, картофи, захарно цвекло, соя, рапица и т.н. са особено разпространени ГМО култури – понижената им податливост на вредители повишава добива на продукция и понижава необходимото количество пестициди. По-слабо разпространени са ГМО културите с отложено зреене и повишена хранителна стойност. Първите са по-лесни и удобни за транспортиране, особено когато става дума за плодове, които зреят след откъсването им. Вторите са представени предимно от масови култури като напр. т.нар. "златен" ориз, обогатен с вит. А, чиито по-голям добив и хранително-витаминна стойност е насочен към по-слабо развити страни, в които и хората/децата страдат от витаминен недостиг и имат висок процент смъртност поради този витаминен недостиг. На времето се появиха съмнение, че ГМО храните могат да подпомогнат прогресията на рака. Тъй като раковите заболявания са причинени от ДНК мутации се предполагаше, че храните с добавени гени могат да повлияят на човешкото ДНК. Това притеснение се дължеше отчасти на проучване с мишки, което УЖ откри връзка между приема на ГМО и по-висок риск от тумори и ранна смърт. По-късно обаче това проучване е оттеглено заради пропуски и последващи изследвания не потвърдиха и до сега такава връзка. Бяха допуснати груби методологически грешки. "Сензационната" работа на френския биолог Жил-Ерик Сералини (Gilles-Éric Séralini), който твърди, че у плъхове, хранени с генетично модифицирана царевица, се получават по-често тумори. Оказа се, че в това изследване отсъства статистически анализ. Когато този анализ се провежда и се публикува, става ясно, че тези случаи, които са определяни като следствие на консумацията на ГМО-царевица, са в рамките на статистическата грешка. Повечето учени и научната общност като цяло не споделят мнението за опасностите от ГМО, което се вижда най-ясно в съществуващите научни публикации и в изявленията на основните научни и здравни организации (https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/food-genetically-modified ). Във филма на Джефри Смит “Семената на Заблудата” (Seeds of Deception) се казва: "В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици." Някой запитва ли се, дали мишките обичат да ядат домати, независимо ГМ или "био"? Друг е въпроса, че има категорично храни, които дори консумираме ежедневно и са реална причина за ракови заболявания. Червените меса, печени на скара, проучванията са установили, че приготвянето на месо по този начин освобождава хетероциклични ароматни амини, известен канцероген. Храни в консерви, облицовани с продукт, известен като бисфенол-А (BPA). Според breastcancerfund.org дори и малкото излагане на този продукт може да увеличи риска от рак на гърдата, рак на простатата и други разстройства. Има химикал в незалепващото покритие от вътрешната страна на плик с пуканки за микровълнова, който се разгражда до съединение, наречено перфлуороктанова киселина, водеща до рак. Консумацията на рафинирана захар води до повишени проценти на затлъстяване, което може да доведе и до ракови заболявания на гърдата, простатата, матката, панкреаса и колоректалнта зона. Пиенето на една или повече газирани напитки (без газирана вода) на ден може да ви изложи на 4-метилимидазол, възможен канцероген. Преработени меса като салами, кренвирши и дори бекон са с много високо съдържание на сол и съдържат редица консерванти и други химикали при обработката и опушването им, често се замърсява от канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди , подобно на това, което се случва, когато пушите цигари. Някои изкуствени подсладители като аспартам. Хидрогенерираните масла съдържат голямо количество Омега 6 мастни киселини. Известно е, че тези трансмастни киселини причиняват повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак, включително рак на кожата, рак на панкреаса и рак на ректума. Чипсове и пържени храни в голямо количество, когато се запържват на силна топлина, се създава продукт, наречен акриламид. Това е известен канцероген, който може да се намери и в цигарите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една съществена причина светът да мрази ГМО е, защото се произвежда от фирми с лоша слава като "Монсанто"

  16 Sep 2023 22:06ч.

  https://novini.bg/biznes/zemedelie/513708

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  16 Sep 2023 23:06ч.

  Много добре сте изложили всички опасности от съвременната храна. НО - се опитвате да внушите че ГМО са безвредни! Направете си изложението колко полезно е ГМО в някое от 'евроатлантически' ориентираните издания. Там ще намерите подходяща аудитория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  16 Sep 2023 22:51ч.

  след всв всичката пшеница е с удвоен хромозомен набор . За семе е третирана с колхицин(мощен мутаген). Строго погледнато- туй си е генно инжинерство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  16 Sep 2023 22:52ч.

  Учеше се нейде осми клас. След законите на Мендел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  16 Sep 2023 22:54ч.

  Но подозирам че мнозинството още е по Лисенко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Sep 2023 13:01ч.

  Ей, БГ боздугани! Гледайте и вземайте пример, как се прави и какво означава да си отговорен политик и държавник, който защитава интересите на държавата си, а не лиже чужди подметки и задници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи