Опитът за убийство на митрополит Лонгин Банченски и продължаващите издевателства над православни духовници в Украйна

Опитът за убийство на митрополит Лонгин Банченски и продължаващите издевателства над православни духовници в Украйна

Автор: Василианна Мерхеб, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Страданията на един праведник

Опит за убийство на митрополит Лонгин Банченски бе извършен в нощта на 22 януари 2024 г. Викарийният епископ на Черновицко-Буковинска епархия на каноничната Украинската Православна Църква (УПЦ) бе жестоко пребит на  територията на Банченския манастир в Украйна.

За зверското посегателство срещу митрополит Лонгин стана известно цели две седмици след инцидента, вероятно поради критичното здравословно състояние на владиката, намиращ се през това време в интензивно отделение в болница.
На 5 февруари 2024 г. в страницата на Банченския манастир във Фейсбук се появи снимка с пребитото лице на митрополит Лонгин и текст към нея: „Това е цената на чистотата на православната вяра! Митрополит Лонгин Жар“. Паралелно с това започнаха и спекулациите в социалните мрежи, че епископът едва ли не сам е паднал и се е ударил. 

На следващия ден, на празника на света блажена Ксения Петербургска, в едноименния девически манастир, който владика Лонгин е построил, той за първи път се появи публично след случилото се. В своето архиерейско слово епископът даде светлина за покушението срещу живота му, като сподели, че според лекуващите го лекари нанесените му удари са несъвместими с живота и по чудо е оцелял. Вероятно и нападателят е решил, че е убил владиката, който е изпаднал в безсъзнание още след първия удар в лицето и е прекратил побоя.

Митрополит Лонгин казва още, че многократно е предупреждавал братята в близкото му обкръжение, че чува някой да чука на неговата врата през нощта, но в отговор му било казвано, че вероятно само му се струва. Така до 3 часа през нощта на 22 януари, когато сам отворил вратата и бил повален още с първия удар на земята. Дали вътрешен човек е помогнал на престъпника да се добере до покоите на митрополита остава загадка, но владиката призова своето паство да не вярва на слуховете, в това число разпространявани и от свещеници, които твърдяха, че бил в болница и поради силните таблетки, които взема, се е замаял и паднал два пъти по един и същи начин, удряйки се на едно и също място.

В словото си владика Лонгин разказва още, че от близо две години органите на властта в Украйна преследват УПЦ, гонят, бият, колят, убиват духовници и миряни, рекетират паството, заграбват храмове, разделяйки украинския народ. По думите му настоящата власт счита духовенството и миряните на УПЦ за второ качество хора, като открито е предупредила, че е въпрос на време физическото унищожение на владиката.

В допълнение той казва, че прощава и знае всичко за случилото се, но към момента ще замълчи и няма да дава никакви данни, тъй като членовете на УПЦ живеят в държава, в която никой не ги защитава и спрямо тях Конституцията не важи. Владиката споделя с богомолния народ, че е дошло време да се сложи край на настоящото велико беззаконие, с което държавата издевателства над своя собствен украински народ.

В периода, в който се провежда Специалната военна операция (СВО) в Украйна, митрополит Лонгин е подлаган на различни репресии от страна на държавната власт, заедно с други архиереи, духовници и миряни, членове на УПЦ. Гонението срещу владиката и управлявания от него Банченския манастир се извършва, въпреки че там живеят стотици беззащитни деца-сираци, включително пеленачета и инвалиди, и въпреки че десет от изпълнилите пълнолетие синове на владиката се намират на фронта и се сражават за Украйна, а четирима от тях са се върнали инвалиди.

Припомняме, че въпреки емоционалната проповед на митрополит Лонгин от 5 юни 2022 г., в която той с болка говори за тежката цена, която плаща украинският народ в братоубийствената война и укори руския патриарх Кирил за благословението на военните действия, на 11 септември 2023 г. срещу митрополит Лонгин в Украйна започна съдебен процес по обвинение за „разпалване на религиозна омраза“, защото по време на друга проповед е нарекъл разколническата структура ПЦУ „сатанинска“ и „църква на антиХриста“. Впоследствие един от адвокатите на митрополит Лонгин умира от отравяне през ноември 2023 г., а друг внезапно е арестуван.

В края на изминалата 2023 г., на 9 ноември, десетки военни, въоръжени с автомати, без съдебна заповед, отцепват района на Банченския манастир, като изискват да влязат, за да „проверят документите на обителта и да идентифицират хората в нея“. Това се случва пред очите на недоумяващите изплашени деца-сираци, на които владика Лонгин продължава да е законен осиновител и баща, въпреки своите няколко операции на сърцето, вследствие инфаркти и инсулти, както и онкологичното му заболяване.

На 5 декември 2023 г. за пореден път е отложено разглеждането на делото срещу митрополит Лонгин, заради неявяване на „потърпевшите“, поради което съдебният процес не можа да започне и това забави лечението на онкологичното заболяване на владиката. В същия ден стотици православни християни в Букурещ и Кишинев се събираха на молитвено стояние пред украинските посолства в Румъния и Молдова в подкрепа на митрополит Лонгин и с искане за прекратяване на гоненията срещу него от страна на украинските власти.

На 26 декември 2023 г. при преместване на владика Лонгин в Киевска болница от друга градска болница, където само 6 дни по-рано е претърпял поредна операция на сърцето, колата му е била спряна на блокпост, където той получи инфаркт по време на проверката. Няколко месеца по-рано, през юли 2023 г., владиката преживя и тежък инсулт.

На 2 януари 2024 г. домът на митрополит Лонгин в Буковина е опожарен, като всички местни жители са убедени, че палежът е умишлен. Към момента властите отричат, изтъквайки своя версия за „недостатъци в конструкцията и нарушения на правилата за монтаж на отоплителни уреди и комини“.

Случаят с митрополит Лонгин напомня на извършеното от атеистичната власт през 1918 г. срещу свещеномъченик Владимир, митрополит Киевски, който насила е изкаран от килията си през нощта, жестоко е бит, заклан и накрая застрелян.

Щом може по такъв начин да бъде посегнато на живота на епископ, който е „образ на Христа“ (св. преп. Исидор Пелусиот), то какво по-голямо проклятие за сегашната власт в украинската държава може да има? За това свидетелства и депутатът от Върховната Рада Артьом Дмитрук, споделяйки че „побоят над митрополит Лонгин опозорява Украйна пред цялата световна общност“ и „подобни актове на терор не могат да останат незабелязани“.

Митрополит Лонгин (в света Михаил Жар) е роден през 1965 г. в Черновицка област, като в периода 1990-1996 г. е свещеник в храм „Рождество Богородично“ в с. Бояни. През 1996 г. приемат монашество отец Михаил и съпругата му, които имат дъщеря и двама сина, единият от които лекар, работещ безвъзмездно за хора в нужда.

Владика Лонгин е носител на най-високото държавно отличие „Герой на Украйна“ за изключителни заслуги към държавата, както и на редица църковни и граждански награди за грижите, които полага за стотици нуждаещи се деца (над 500), възрастни, болни, инвалиди в детския приют и дома за стари хора към Банченския манастир, а от началото на СВО и за хиляди бежанци. През 2021 г. към манастира е открита модерно оборудвана медицинска клиника „Св. Лука Войно-Ясенецки“, абсолютно безплатна за нуждаещите се. Манастирският дом за поклонници също дава безвъзмездно подслон на всички. 

Наред с милосърдната дейност, в годините митрополит Лонгин е съградил множество манастири, храмове и параклиси, сред които катедралният храм „Света Троица“ в Банченския манастир, един от най-големите храмове в Украйна, както и Боянският девически манастир в с. Бояни, където се намира Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица. През годините иконата се е прославила с множество чудеса, като два пъти е посрещана в България, през 2008 г. и 2019 г., с благословението на митрополит Лонгин и Ловчанския митрополит Гавриил.

Митрополит Лонгин и Ловчанския митрополит Гавриил

Владика Лонгин е близък на Българската православна църква, като освен оказваната от него молитвена и духовна подкрепа, е приемал множество православни миряни и духовници на поклонение напълно безвъзмездно. Неведнъж е помагал материално и финансово на БПЦ, като един от даровете за благоукрасяването на втория по големина катедрален храм в България „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч, са три полилея, които са негово лично дарение.

Митрополит Лонгин на среща с патриарх Неофит

Предвид настоящия крайно тревожен инцидент, в Румъния има настояване президентът Клаус Йоханис да защити митрополит Лонгин, тъй като голяма част от неговото паство са и румънски граждани. В българския Свети Синод има внесена подписка „Отворено писмо – Възвание в подкрепа на Украинската православна църква и за запазване на каноничната съборност на Църквата Христова“ още от 9 май 2023 г., в която на свой ред ние, българите, настояваме да има защита и реакция. 

Всякаква граница е премината и е повече от належащо да има подобаващи действия от страна на Светия Синод на БПЦ, който не може да остане безмълвен, както и от българския президент Румен Радев, в качеството им на представители на гласа на народа и предвид факта, че най-голямата българска диаспора извън пределите на нашата родина се намира именно в Украйна.

Въпреки че християнинът изповядва „не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият“ (Мат. 10:28), мълчанието пред това е съучастие и изпитание за съвестта на мнозина.

Слово на митрополит Лонгин в деня на св. Ксения Петербургска от 6 февруари 2024 г.:
https://www.youtube.com/watch?v=JGqqePTJDv8

Филмът „Форпост“ за дейността на митрополит Лонгин:
https://www.youtube.com/watch?v=29xuxhFueJg – част 1
https://www.youtube.com/watch?v=QYlxPK8sBYI – част 2

https://www.peticiq.com/podkrepa_na_upc – Отворено писмо – Възвание в подкрепа на УПЦ

 

 

 

 

Коментари

 • Стефан-1

  14 Фев 2024 9:27ч.

  Украинският режим е все по- варварски и фашистки, така че нищо не бива да ни учудва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Фев 2024 17:49ч.

  Скоро щи видим Бог вижда ли и какви мерки ще вземе !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дария Абаджиева

  14 Фев 2024 11:56ч.

  Ето какво подкрепят нашето правителство. Престъпници! Всички, които подкрепят украинското правителство са не по малко престъпници! Срам и позор за света! А митрополит Лонгин е свят и делото му е свято!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  14 Фев 2024 12:29ч.

  Колаборационистите ги бият, това е положението. Ако иска да живее спокойно трябва да прекъсне всякак връзка с нацистката кочина Раша и да помоли за прошка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • палачът рядко не отрязва собствените си ръце

  14 Фев 2024 12:41ч.

  Ти за страх божий чувал ли си? Вземи се кротвай вече, че байгънясахме с тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  14 Фев 2024 16:30ч.

  "Докторе", има моменти, когато трябва да замълчиш. Повярвай ми - този е един от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  14 Фев 2024 13:38ч.

  Това е свят човек. Неговия дух не могат да смажат. Този дух винаги има последователи. А разни мижитурки, дето винаги са се надупвали, няма да го разберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  14 Фев 2024 14:15ч.

  във фашистка украйна сатанизмът е една от официалните религии, има легален статут вече 8 години и се ползва с подкрепа на държавата: там легално действа сатанинската църква „Божичи", чиято идеология е комбинация от украинското нацистко нео-езичество „РУНвира" със сатанинските култове на Запада. върховно божество в митологията й е Велзевул (финикийският Баал-Зевул, демон-убиец, на когото са принасяни в жертва деца). и сатанистите неслучайно са избрали мястото за построяване на своя храм в „Черния лес“, където според местните вярвания, живеят зли духове, а стариците наричат това място "дяволската гора"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  14 Фев 2024 16:29ч.

  Преди много години гледах "Форпост" и тогава той завършваше с очакваната сърдечна операция на сегашния митрополит Лонгин. Слава Богу, че Господ отговори на въпроса ми какво се случва с този духовник. За съжаление "папа" Вартоломей изигра огромна роля за това, което се случва в Украйна. Ще ме попитате Защо ? Защото разедини духовно украинския народ! И с действията си способства за разпада на Православието в Украйна. Неведнъж съм си мислил, че идват "последните" дни и този конфликт е само една прелюдия към тях. Бог да е с вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  14 Фев 2024 20:10ч.

  Руснаците се държат прекалено милозливо с укpопската чyма. Там трябва до кокъл да се реже и милост не трябва да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  15 Фев 2024 1:01ч.

  Гундяев, водачът на Руската православна църква, на колене пред своя бог, В.В.Путьо. Намерете още такива политически "сценки" от карнавала в Дюселдорф: https://i0.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2024/02/Screenshot-2024-02-13-at-22.18.57.png?ssl=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  16 Фев 2024 14:50ч.

  Изверги! И за това Украйна губи - греховете на кликата на Зеленски - падат върху всяко начинание. Войната е загубена за Украйна. Не Деивид Камерън, ами когото си щат да наемат за подстрекател, само зверства могат. Отдавна трябваше Украйна да приеме предложението на Русия за мир. Не! Украйна в лицето на Зеленски слуша Борис Джонсън. Касапницата е желана от враговете и на Русия, и на Украйна. За потрес нашите марионетки пригласят на безумния Зеленски. Ударите по УПЦ са безбожие се наказват от Бога и тук и сега, както са ударени с безумие наши диванета от властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  16 Фев 2024 15:09ч.

  Фашизмът е повредил главата на Зеленски. Не Джонсън, а Путин му дава переспектива. Но когато човек прави ужасни грешки като Зеленски, лавината на безумието и жестокостта са неизбежни. Той е по-върл фашист от Хитлер, защото подлага на геноцид своя народ и духовенството, каноничното духовенство, което бе предадено от Патриарх Вартоломей чрез признаване на неканоничната ''църква". Дивя се как духовник отива в безбожие по политически причини. Отговорът го знаем, но се дивим на задраскването на Канона от Патриарх Вартоломей. Тежко му пред Бога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  16 Фев 2024 15:24ч.

  НАСИЛИЕ   В защита на Митрополит  Лонгин Насилие - камшика на безумния,приел беса на властово кощунство,на сатаната роб от честолюбиякъм ада те завлича с волно думство. Насилие - слабака с виноватост,в жестокостта намерил потвърждениена кривото със негова зъбатост,на срамното в порочно изявление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  16 Фев 2024 16:59ч.

  ЗВЕРОВЕ На Митрополит Лонгин и за всяка гавра Пребий го, щом заплашва тирания, със гавра заглуши гласа свободен, със продан се сдобий със прокопсия и изнасилвай жертвеник народен. Така ще бъдеш истински тиранин, така на черното ще казваш бяло, така измамник си, а не стопанин, така си звяр със пълноценно цяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи