Опасностите на украинския реваншизъм

Опасностите на украинския реваншизъм

Автор: Майкъл Уорън Дейвис, theamericanconservative.com

Нямат ли хората от Крим и Донбас право на самоопределение?

Измина почти година, откакто Русия започна своята „специална военна операция“ в Украйна. Сигурен съм, че на много от нашите приятели в Източна Европа това им се струва като цял живот.

И все пак, лесно забравяме, че този конфликт реално започна в 2014 г., когато сепаратистите в Донецк и Луганск обявиха независимостта си от Киев. (Тогава, както и сега, сепратистите са подкрепяни от Москва.) През същата година Русия анексира крим от Украйна.След като Русия завладя територии от вътрешността на Украйна през изминалата година, Киев и неговите съюзници са категорични по една точка: каквото и друго да се случи в хода на тази война, те няма да приемат независимостта на Донецк и Луганск. Сега Киев увеличава залога. Миналата седмица The New York Times писа, че Съединените щати може да доставят на Украйна оръжие, за да си върнат и Крим.

Можем да спорим дали тази цел е постижима, или дори възможна. Но трябва да сме абсолютно наясно с едно нещо: ако Украйна си върне Крим, или Луганск, или Донецк, те няма да го направят като освободители, а като завоеватели.

Далеч преди Русия да нападне Украйна, беше ясно, че самите жители на Крим с огромно мнозинство желаят да се присъединят към Русия. Официален референдум от 1994 г. показа, че 80% от тях искат по-голяма регионална автономност. През същата година Юрий Мешков беше избран за президент на Крим със 72% от вота. Неговата кампания имаше една основна идея: обединение с Русия.

Правителството в Киев отговори на референдума не с отпускане на по-голяма автономоност на Крим, а чрез премахване на конституцията им и отнемане на всякаква съществуваща преди автономия. Украйна премахна и длъжността на президента на Крим, арестува Мешков и го изгони в Русия.

Ако не друго, украинските репресии срещу Крим засилиха желанието на местните жители да се присъединят към Русия. Референдум от 2014 г. установи, че 96% от жителите подкрепят анексирането. Резултатите бяха разбираемо оспорени, предвид факта, че руските войски вече бяха започнали да окупират Крим. Но когато Галъп проведе допитване през следващата година, се оказа, че над 80% от респондентите смятат, че референдумът е бил точен.

Нека повторим: преобладаващото мнозинство от жителите на Крим искат да са част от Русия.

Същото се отнася и за Луганск и Донецк. В 2019 г. Kyiv Post, прозападен вестник, установи, че само 5% от жителите се надяват Украйна да си върне региона. И въпреки че сепаратистките армии се борят за независимост, този резултат е желан само от 16% от обществеността. Мнозинството – над 60% - искат присъединяване към Руската Федерация.

Това наистина не е изненада. В Крим и Донбас (най-източната част от Украйна, където се намират Донецк и Луганск) са етнически руснаци. Те говорят руски. Повечето от тях са руски православни християни. Исторически тези области са принадлежали на Руската империя. Техните синове са се били в руската армия. Били са верни на руските царе. Сега искат отново да са част от Русия. Наистина ли това е толкова невероятно?

И най-вече – защо трябва да ги спираме?

Киев ще изтъкне, че Букурещкият меморандум от 1994 г., от който Москва беше част, гарантира оставането на тези региони в Република Украйна. И това е вярно. Но какво става с тяхното право на самоопределение? Нямат ли хората на Крим и Донбас думата?

Всеки обективен наблюдател би помислил, че Меморандумът е бил лоша идея. Ако местното население иска да е част от Русия, те не трябва да бъдат принуждавани да се присъединят към Украйна.

Неко го кажем така: Да си представим, че САЩ подписват договор, според който Мексико може да окупира Тексас. Мнозинството тексасци се противопоставят на договора. Те не искат да бъдат мексиканци. Те не говорят испански. В културно отношение те са американци. Винаги са смятали себе си за американци. Били са се в американската армия, както и техните бащи, дядовци и прадядовци.

Истината: Исторически Тексас е бил част от Мексико. Но това е било по времето, когато Мексико е било все още смътна идея. И така или иначе, те са били част от Съединените щати много по-дълго.

Сега да речем, че тексасци вземат оръжието в опит да се присъединят отново към Съединените щати и Вашингтон ги подкрепя. Би ли имало някакъв здрав разум да се започне нова Световна война, за да се защити претенцията на Мексико към Тексас?

И ако мексиканците тръгнат на война със САЩ, за да предявят тази претенция, за освободители ли ще бъдат смятани, или за завоеватели?

Да обобщим. От близо десет години Украйна се бори да потуши тези народни бунтове в Крим и Донбас. Какво трябва да направят Съединените щати?

Реалистът би казал, че не трябва да правим нищо. Това е Източноевропейски спор. Не е наша работа.
Вероятно идеалистът – вярващ в изграждането на нацията, „борбата за демокрация“ и т.н. – би казал, че трябва да защитим претенциите на Русия към Крим и Донбас. Хората от тези региони искат да бъдат руснаци. Те са руснаци, във всяко отношение, освен по националност. Киев не би трябвало да ги принуждава да останат под негова юрисдикция.

Кой изобщо би казал, че ние трябва да подкрепим претенциите на Украйна? Има само един възможен отговор. Съединените щати просто искат да спъват Русия.

Аз не се опитвам да оправдавам руската инвазия в Украйна, нито престъпленията, които те са извършили през последните единайсет месеца. Но, нека повторим още веднъж, преобладаващото мнозинство източноукраинци искат да се присъединят към Русия. Хиляди от тях са готови да се бият и да умрат за тази кауза. Идеята, че Съединените щати активно подкрепят окупацията на тези провинции от Киев – изпращайки оръжия, които ще се използват за подтискане на народната воля – е морално отблъскваща.

Отношението на Украйна спрямо Крим и Донбас е неправилно. Такава е и инвазията на Русия в Украйна. Следователно, Съединените щати би трябвало да настояват Киев да позволи на Крим, Луганск и Донецк да определят сами съдбата си, както и да настояват Русия да позволи на Украйна да направи същото. В противен случай ние не можем изобщо да се надяваме, че ще бъдем нещо повече от по-малкото зло.

Източник: heamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • И все пак, лесно забравяме, че този конфликт реално започна в 2014 г., когато сепаратистите в Донецк и Луганск обявиха независимостта си от Киев.

  31 Яну 2023 9:07ч.

  вярното е - "И все пак, лесно забравяме, че този конфликт реално започна в 2014 г., когато САЩ извършиха преврата в Киев ."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  31 Яну 2023 9:52ч.

  Преврат е едно, а война е друго. Ама то за преврат трябва акъл, а вие имате само биомаса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ким Чен Ун 31 Яну 2023 9:52ч.

  31 Яну 2023 10:09ч.

  лека му пръст на Буги Барабата, но разказваше една история по време на репетиция за концерт в Каварна. Докато тестват оборудването минава някакъв бастун като тебе и започва да дразни Барабата - Буги не можел да свири на китара, бил пълен аматьор и т.н. Барабата му отговорил - "Прав си пич, но точно ТИ, няма как да го знаеш това, щото не разбираш нищо". бай дъ вей, вярвам, че ти не си обикновен зомбиран трол, а чист правокатор на заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майка му е кучка

  31 Яну 2023 10:38ч.

  Ма да бе, най-голям акъл трябва, за да си разрушиш къщата, да я построиш обаче ти стига даже само една биомаса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  31 Яну 2023 16:02ч.

  Точно заради такива определения като "биомаса" и създаването на подобна митология, ще ви смажем и заличим от лицето на Земята, боклуци самозабравили се и преяли с лайна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Кат ми пееш Пенке-ле, кой ли ми те слуша?"

  31 Яну 2023 9:15ч.

  Някакъв супер-компютър беше пресметнал че Цивилизацията ще свърши през 2050а поради изчерпване на енергийни ресурси! Така е била поставена задачата - така е намерено и решението... Лошото е че има шанс Цивилизацията да свърши още 2025а, поради ПЪЛНО ВИДИОТЯВАНЕ НА ЕЛИТИТЕ СИ! При това не е задължително всички елити да са видиотени - достатъчно е една част. За най-голямо съжаление - и България е част от тези видиотени елити и ние бъдеще нямаме! Другите - може и да имат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  31 Яну 2023 9:53ч.

  Факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  31 Яну 2023 21:46ч.

  Супркомпютър означава "суперлопата". Копаеща в информационна нива! Колкото лопатата може измисли нещо, толкова и компютъра. Човек оперира и с двете. Какъвто алгоритъм заложи - такъв ше е резултата. Нооо харесвам: компютъра каза! Все едно в клуб ТНТМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  31 Яну 2023 9:27ч.

  Западът настояваше Турците в БГ да имат партия, в Македония да имат повече албански партии даже .. Редно беше и в Украина да имат руснаците партии.. Защо не стана?? Заради отново многото западен аршин ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опасностите на украинския реваншизъм

  31 Яну 2023 9:51ч.

  Подобни статии ( поръчкови или писани от полезни идиоти) имат за цел да скрият чудото което става пред очите ни: националното възраждане на Украйна. Украинският народ възкръсна и сега възстановява своя национален език, своята националне история, своата национална канонична православно-християнска църкма, своята национална армия, индустрия и независима политика. Това е кошмар за империята поробител Русия. Специалната военна операция е обречена, такъв народ не може да бъде победен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??!!

  31 Яну 2023 9:54ч.

  Идиот ли си? Явно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  31 Яну 2023 10:00ч.

  Фъркатичкото бди денонощно на своя пост. Казват, че мечтите са безплатни, но тя очевидно заработва много центове за нейните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чуденка

  31 Яну 2023 11:28ч.

  Като те чета се чудя кое от двете е вярното: 1. бягал си от часовете по историе да се натискаш еднополово в тоалетна 2. "македонец" си Признай си кое от двете е вярно, няма да ти се сърдим много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  31 Яну 2023 11:35ч.

  Да, така е 9:51. Така през 1944/45 възкръсна и македонския народ и възтанови своя език , история и т.н. Но забележете - чрез насилие над съществуващата от век преобладаваща българска индентичност на местното население. България бе слаба и победена да се противопостави. За разлика в двуезична Украйна нещата не могат да станат по този път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XXL

  31 Яну 2023 11:49ч.

  Хахахаха укрофашистите са като макетата - най-древната нация , нищо , че езикът и писменноста им са микс по-скоро буламач от полски Руски и още няколко местни наречия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уке Цветко

  31 Яну 2023 12:34ч.

  Така е, а най-ясният признак за това е, че събират млади украинци от улиците и къщите леко доброволно, да се бият за "възраждащата" се " нация"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... И понеже Украйна си възстановява какво ли не,

  31 Яну 2023 13:33ч.

  затова си е продала вече 2/3 от украинската земя на американски фирми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само не ми е ясно

  31 Яну 2023 16:09ч.

  от какво точно се "възражда" укр.нация. Тя да не е била умряла?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  31 Яну 2023 10:00ч.

  Все пак е добре, че все още има и мислещи хора на Запад, които живеят с отворени очи и не са подвластни на догмата, пропагандата и демагогията на алчните елити и дълбоката държава. Има хора, които все още са способни да осъзнават причинно-следствените връзки и да правят логични изводи... А дали има надежда броят им да нараства и гласът им да се чува, е другият тежък въпрос, тъй като т.нар. "златен милиард" вече живее в Идиотокрация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Българин

  31 Яну 2023 10:04ч.

  Вместо примера Мексико - САЩ, има по-добър пример, България - Турция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  31 Яну 2023 11:12ч.

  Авторът на статията е забравил да добави към областите Крим, Донецк и Луганск също и Херсон и Запорожие - там също имаше референдуми. Конфликта се задълбочава и се очакват нови референдуми в областите Николаев, Одеса и Харков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  31 Яну 2023 21:50ч.

  Забравил е също така да отбележи, че руснаците в Харков, 80 % от населението, грабнаха оръжието и се биха срещу армията на русийската федерация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога това?

  01 Фев 2023 4:21ч.

  Харков е 1 500 000 жители, с областта 3... Ако 80% са "грабнали оръжието", хайде 1/3 да са годни за това.. 800 000 армия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  01 Фев 2023 7:03ч.

  Четене с разбиране... 80 % от населението са руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Яну 2023 11:18ч.

  В Украйна е нормално бременните жени да се порят живи, бебетата им да се изкарват и на тяхно място се зашива жива котка, нормално е да ти прережат гърлото и да ти изкарат езика през дупката, нормално е бременните да раждат през гърба и да изгориш на клада, само защото се прибираш по тъмно, да продадеш дъщеря си за органи още много цветущи деяния на изверги, на които ни карат да помагаме. Не мисля, че искам тия изобщо да оцеляват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  31 Яну 2023 13:20ч.

  Представи си такива екземпляри да са вече в България. Ще се ходи на война, няма как, но не на фронта в Украйна, а тук - с тези изроди и влюбените в тях жълтопаветна измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  02 Фев 2023 7:28ч.

  Да добавя, че канибалът Чекатило е украинец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  31 Яну 2023 14:10ч.

  Честно казано, все пак колкото можел амторът да си позволи откровеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  31 Яну 2023 16:33ч.

  Най-после някой да обърне внимание на най-важното - волята на хората. Това би трябвало да е определящо за демокрацията и да дава истинската легитимност на действията на властите. Наистина Русия формално наруши междунар. право с тези анексии, но фактически тя действаше в съгласие с желанието на населението в тези територии и в негов интерес. И това за "демократичния" Запад би трябвало да е легитимно основание. Западът, заедно с Украйна, направи всичко възможно да дискредитира референдумите, но ако искаха "реални" резултати и се интересуваха от волята на хората там, можеха да организират други референдуми, под свой контрол. Резултатите обаче щяха да потвърдят тези от уж незаконните руски референдуми и щяха да ги принудят да дадат друг отговор на въпроса чий е Крим. Щяха да ги принудят и да признаят каква политика е водена там от укр. власти и в чий интерес. Щяха въобще да изкарат наяве много неща за това кой крив, кой прав и кой от какви подбуди действа по тези земи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Порядък

  31 Яну 2023 19:03ч.

  Укрите-нацита са преродени души от духовно изостанала, жестока, войнствена атлантска раса. Те имат древна омраза към русите. Укрите са в зряла карма, оставете ги на съдбата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Съединените щати просто искат да спъват Русия.»

  31 Яну 2023 20:24ч.

  Америка иска просто да няма повече Русия. Иска Русия да бъде унищожена… Защо? Защото Русия е единствената страна в света, чието население УМЕЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ. Вече е минала през главата му епохата на болшевишкия терор и нищо повече не може да го уплаши. Защо съветските народи видяха сметка на Непобедимия Трети Райх? Защото такива „непобедимци“ им бяха дошли до гуша. Ще запита някой: «Ама защо тогава търпяха 75 години „съветски режим“?» ОТГОВОР: Защото съветският режим, колкото и да беше страшен, „се размиваше по краищата“ и даваше възможност — противно на всяка логика — хората в Русия да намерят начин да устроят живота си (дори в исконния за Русия недоимък) по начин, който импонираше на тяхната Източно-православна нагласа. Същото се отнася и за народа на Украина — те са същите: СЪВЪРШЕНО СЪЩИТЕ като руснаците. Може да се каже дори. че и едните и другите са „руснаци“. И това е причината, поради която в този нелеп конфликт днес украинците са готови да се бият дотогава, докато не остане нито един украинец. Руснаците разсъждават по същия начин — ГОТОВИ СМЕ ДА СЕ БИЕМ (със Запада, с НАТО, с Америка) ДОКАТО НЕ ОСТАНЕ НИТО ЕДИН ОТ НАС. Няма другаде по света в наше време хора с манталитета на „шепата спартанци пред сганта на Ксеркса“, каквито са и руснаците, и украинците. За съжаление такива стихове, в които се възпяват „шепата спартанци“, са декаданс, който не води до нищо позитивно. Америка от цялата тази история може да потрива ръчици от радост и щастие: НЕКА ДА СЕ ИЗБИВАТ ГАДОВЕТЕ — НИЕ ЩЕ ОСТАНЕМ ДА БЪДЕМ ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говори се за украински реваншизъм.

  31 Яну 2023 21:21ч.

  Че защо да има реваншизъм? На кого? И за какво? Да не би руснаците да са направили нещо на украинците, че да има реваншизъм? Те нищо не са им направили. Защо тогава да се говори за реваншизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм - дела и документи

  31 Яну 2023 22:11ч.

  1943, СССР току що е съкрушил немските "чудо танкове" на Курската дъга. Червената армия поема неудържимо на запад и започва да освобождава Украйна. Руснаците влизат в един след друг в опустошените от Вермахта украински градове и сринати села. Оцелели старици плачат без звук от радост , пак да чуят руска реч !... Но не всички, не всички. Много от "посрещачите" са със стиснати зъби, защото активно са сътрудничали на фашистите. Не само това, били са членове на многочислените украински милиции. А днес вече може да се каже открито - огромна част от украинците са служили или в редовните немски части, или в УПА на С.Бандера, или са били служители на концентрационните лагери на Хитлер ! Това са дядовците на днешните укронацистчета, азовчета , торнадовчета и редови ВСУ-шници особено от Западна Украйна. Укро-нацистите още през тази 1943 вече са подготвени да водят партизанска война против СССР, да убиват руснаци. Една от първите им жертви става генерал Ватутин, подло убит от засада...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм - дела и документи 1

  31 Яну 2023 22:24ч.

  Реалността, която разкрива съветската армия на територията на Украйна, и особено в западните зони, както после и в Полша и Белорус...надминава най-черните кошмари. Това трябва да се помни ! На тези територии са избити милиони евреи, руснаци, белоруси, украинци не сътрудничещи на Хитлер, цигани , инвалиди...Ролята на украинските нацисти в тези чудовищни престъпления е главна. Те са действащата ръка на Химлер и върщат най-черната "работа", която дори СС-овци не искат да вършат. И не става въпрос за отделни украинци колаборанти, става въпрос за стотици хиляди укронацисти - сътрудничили до последно на хитлеристите. Украинските нацисти действат старателно и с ентусиазъм под заповедите на Химлер, в западна Украйна - Галиция, в близост до Лвов, е концлагерът Белжец. Това е "модерен" лагер с камери за умъртвяване на руски пленници, евреи, комунисти - особено профилиран за убийството на галицийски евреи. Както в този концлагер, така и в другите известни - голямата част от надзирателите са украинци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм - дела и документи 2

  31 Яну 2023 22:36ч.

  Аушвиц, или още Освиенцим, е система от няколко концлагера в Силезия, където също се унищожават евреи в индустриални количества. През май 1942 там пристига на посещение лично Хайнрих Химлер за да се запознае с "работата" и даде ценните си указания. Посреща го оркестър от концлагеристи, който свири триумфалния марш от "Аида" /Още тогава сатанистите, а хитлеристите са сатанисти, са имали извратено чувство за хумор. Виждаме го и днес , със символиката на ковид 19, същия стил, същия почерк/. В този ден Химлер наблюдава показно представление как се унищожава пратка с холандски евреи. Разделят ги мъже от жени, събличат ги, обират им всичко, и след това ги вкарват в помещения където се пуска въглероден окис /монооксид/ , умират за около 20-25 минути. Химлер е разтревожен от гледката, той е разтревожен от това ... как процесът се отразява на психиката на подчинените му от СС, преумората и стреса на служителите му. Препоръките са възможно максимална част от "технологията" да се остави на "капо" и украински надзиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм - дела и документи 3

  31 Яну 2023 22:46ч.

  Треблинка е друг фашистки концлагер със сложна структура -лагер 1 е трудов лагер. Треблинка 2 е лагерът за изтребление. Това е уникален по своята "ефективност" лагер на смъртта. В целия комплекс има само 25 /двадесет и пет/ СС-овци ! Всичко останало е пазачи и служители УКРАИНЦИ ! С толкова малко ефективи Химлер успява само за година и половина да унищожи 800 000 - евреи, цигани и руснаци. Това е "тесният профил" на този лагер. В лагера докарват евреите под фалшивото обещание че ще ги пращат на работа в Украйна, в земеделието , за да изхранват немската войска. Има специален влак който пристига в лагера, гара, гише за билети, надписи с посока украински градове ... всичко това е бутафория за заблуда на пристигащите. Коловозът е сляп, и в цялата област мирише на мовешки трупове. Истината лека полека се разнася , излиза извън окупираните територии до западните журналисти, до Москва. При напредването на руснаците на запад хитлеристи и украинци се втурват да заличават следите от изтреблението. Камари от трупове се изкопават и изгарят, а гарата се прекръства на... внимание ! "ОБЕР МАЙДАН" ! Без коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм - дела и документи 4

  31 Яну 2023 22:54ч.

  По тази тема може да се пише на дълго и на широко. И то не от позиция на евреи /не съм евреин/ , а от неутрална позиция. Нахвърлените епизоди не са въобще "руска пропаганда" , а за изненада на любопитните - западна документалистика ! По-точно британска. Така че украинският нацизъм има стари традиции и десетилетни корени, това което започнаха през 2014 с Майдана 2 , АТО и терора над рускоезичното население , е просто продължение на това което са правели преди 80 години. Внуците продължават "делата" на дядовците и прадядовците си. Много грешна е тази популация - и пред Христос , и пред Йехова, много ще плаща тепърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  01 Фев 2023 0:52ч.

  "И в 1991-м большинство донбасского населения на референдуме поддержало независимость Украины — за это проголосовали 83,9% жителей Донецкой области и 83,6% жителей Луганской". https://meduza.io/feature/2023/01/22/kto-pridumal-chto-donbass-eto-russkiy-mir-i-kak-v-regione-raskruchivali-separatistskie-idei-kotorymi-putin-vospolzovalsya-dlya-napadeniya-na-ukrainu

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я цитирайте източници

  01 Фев 2023 4:26ч.

  не медузи като вас....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блеещият български език не знае

  01 Фев 2023 20:33ч.

  седнал да умува над руския. И не къде да е - само медуза му е източник на "знания"... Няма какво повече да се каже за животното. Няма и смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи