"Ню Йорк таймс": Украйна вероятно стои зад атаката с дронове срещу Кремъл

"Ню Йорк таймс": Украйна вероятно стои зад атаката с дронове срещу Кремъл

Нощната атака с дронове срещу Кремъл, 3 май 2023 г. Русия обвини Украйна в опит да убие руския президент Владимир Путин при това нападение. Зеленски твърдо отрича Киев да е замесен в атаката. Снимка: УНИАН

Атаката с дронове срещу Кремъл този месец вероятно е организирана от украински спецподразделения на армията и разузнаването, сочат оценки на американски разузнавателни агенции, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Изданието съобщава, че атаката изглежда е част от поредица тайни операции, които са поставили в неловко положение официалните представители на САЩ, предвид това, че Вашингтон е основен доставчик на военно оборудване за Киев, посочва Ройтерс.

Американските оценки са базирани върху прехванати руски и украински комуникации, пише вестникът.

САЩ са прехванали украински разговори, в които украински служители казват, че смятат страната си за отговорна за атаката, както и руски комуникации, които сочат, че това не е била операция под фалшив флаг, организирана от Русия, допълва изданието.

Американски представители казаха, че не смятат, че украинският президент Володимир Зеленски одобрява всички тайни операции, посочва вестникът. Не е ясно да каква степен той е запознат с подобни тайни операции предварително, казаха служители, цитирани от изданието.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Още от На фокус

Коментари

 • :-(

  25 Май 2023 14:26ч.

  Опит за нагло изкривяване на логиката!!!! ЛОГИКАТА е че САЩ са организаторите!!!! Руснаците няма да се откажат да разследват обективните факти и да предоставят ”сметката” за плащане!!! Това е притеснението на САЩ медиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно вече не се знае кой пие и кой плаща!

  25 Май 2023 14:28ч.

  И всеки може да прави самоинициативи, които да доведат до ядрена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  25 Май 2023 14:51ч.

  Тъй, тъй... Всичко ще си кажете, ама ви трябва малко време, а? А ние и без вас си го знаем. Надявате се на "всяко чудо за три дни", а? Като стане така, че ви запалят чергата, друга песен ще запеете, ама все сте курназ, не приемате добронамерен съвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Май 2023 22:06ч.

  Че те украинците и сами си признават, без бой, че искат да убият Путин: https://obektivno.bg/zam-shef-na-ukrainskoto-razuznavane-iskame-da-ubiem-putin/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не думайте, аз пък мислех, че са Сейшелските острови!

  26 Май 2023 23:08ч.

  Кой би допуснал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи