Ню Йорк Пост: Хънтър Байдън е намерил пари за биолаборатория в Украйна, потвърждават негови имейли

Ню Йорк Пост: Хънтър Байдън е намерил пари за биолаборатория в Украйна, потвърждават негови имейли

Автори: Джон Ливайн и Джеси О'Нийл, Ню Йорк Пост

Твърдението на Русия, че синът на президента Байдън Хънтър "финансира ... биологични лаборатории в Украйна", се основава на истината, според имейли, прегледани от New York Post.

В архива от имейли на скандалния лаптоп на Хънтър Байдън - за чието съществуване The Post съобщи ексклузивно през октомври 2020 г. - се установи, че той е играл роля в подпомагането на калифорнийски отбранителен предприемач да анализира смъртоносни болести и биологични оръжия в Украйна.

Москва твърди, че тайните американски лаборатории за биологични оръжия в Украйна са били едно от основанията за непровокираното ѝ нахлуване в съседната страна миналия месец. В четвъртък тя удвои обвиненията си, като заяви, че лабораториите са произвеждали биохимични оръжия по нареждане на семейство Байдън.

"Самият президент на САЩ Джо Байдън е замесен в създаването на биолаборатории в Украйна", заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, според държавните медии.

 

Хънтър Байдън е финансирал изследвания за военната биологична програма на САЩ, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.

 

"Инвестиционният фонд, управляван от неговия син Хънтър Байдън, финансира изследванията и изпълнението на военната биологична програма на Съединените щати. Очевидно е, че Джо Байдън, в качеството си на баща и държавен глава, е бил наясно с тази дейност", продължава Володин, като настоява за разследване от страна на Конгреса на САЩ и обяснение от Белия дом.

Представители на американското разузнаване по-рано отхвърлиха съобщенията на Русия като военна пропаганда, като обясниха, че мрежата от биологични лаборатории на Украйна, посветени на изследването на патогени, не е тайна и публично е получила финансиране от Вашингтон.

Новото твърдение на Русия, че инвестиционният фонд на първородния син на американския президент е участвал в набирането на средства за проекти за биолаборатории в Украйна, обаче е точно, според имейли, свързани с делата на Хънтър Байдън в Украйна, получени първо в NewYork Post и първоначално съобщени от The Daily Mail в петък.

 

Вячеслав Володин смята, че президентът Джо Байдън е замесен в създаването на биолаборатории в Украйна.

 

Според имейлите, открити в компютъра, който е бил изоставен в сервиз в Делауеър през април 2019 г., когато Джо Байдън се кандидатира за президент, Rosemont Seneca Technology Partners инвестира 500 000 долара в компанията за изследване на патогени Metabiota в Сан Франциско и набира още милиони чрез фирми, сред които Goldman Sachs.

Хънтър представил Metabiota на служители в Burisma, украинската газова компания, където e бил член на борда на директорите, за "научен проект", включващ биолаборатории в Украйна, показват имейлите.

В бележка от служител на Metabiota до сина на тогавашния вицепрезидент през 2014 г. се казва, че компанията може да "утвърди културната и икономическата независимост на Украйна от Русия".

 

Спекулациите около това, че президентът Байдън е знаел за дейността на Хънтър Байдън, накараха Вячеслав Володин да поиска разследване от Конгреса на САЩ.

 

Вицепрезидентът на Metabiota Мери Гутиери също пише на Хънтър по геополитически въпроси, свързани с изследванията на компанията в бившата съветска република, през април 2014 г., два месеца след като Русия анексира Крим.

"Както обещах, подготвих приложената бележка, която съдържа общ преглед на Метабиота, нашия ангажимент в Украйна и как потенциално можем да използваме нашия екип, мрежи и концепции, за да утвърдим културната и икономическата независимост на Украйна от Русия и да продължим да се интегрираме в западното общество", гласи нейната бележка.

Няколко дни по-късно изпълнителният директор на "Буризма" Вадим Пожарски пише на Байдън за "наречения от вас проект "Наука Украйна".

"Както разбирам, "Метабиота" е бил подизпълнител на главния контактор на Министерството на отбраната B&V [инженерна фирма Black & Veatch]", гласи неговото електронно писмо. "Какъв вид партньорство търси Metabiota в Украйна?"

 

Вадим Пожарски пише на президента Байдън: "както нарекохте проекта "Наука Украйна"", след като Мери Гутиери пише на Хънтър Байдън по геополитически въпроси.

 

По-късно, през 2014 г., САЩ отпускат 23,9 млн. долара на Metabiota, като 307 091 долара са отпуснати за "украински изследователски проекти", показват правителствени документи за разходите.

По-младият Байдън се хвалел пред инвеститори, че компанията му е организирала финансирането на Metabiota и ѝ е помогнала да "получи нови клиенти", включително "правителствени агенции", според електронните писма.

През 2010 г. B&V е получила поръчка от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната на САЩ за изграждане на лаборатория в Одеса, която да "подобри съществуващите правителствени системи за наблюдение с цел откриване, докладване и реагиране на биотерористични атаки, епидемии и потенциални пандемии", се казва на уебсайта на компанията.

 

Сградата, в която се помещава офисът на дъщерното дружество на украинската енергийна компания Burisma Holdings в Киев, Украйна.

 

Начинанията на Хънтър Байдън повдигат веждите на бивш служител на ЦРУ: "Баща му е бил вицепрезидент на САЩ и е отговарял за отношенията с Украйна. Тогава защо Хънтър не само е бил в борда на подозрителната украинска газова фирма, но и я е свързал с компания, работеща по изследването на биологично оръжие?", казва Сам Фадис пред "Мейл".

"Очевиден е опита на руската пропаганда да се възползва от това. Но това не променя факта, че изглежда има нещо, което трябва да се проучи.

"Защо Хънтър Байдън е в центъра на всичко това? Защо в центъра на всичко това е опозореният син на вицепрезидента - човек без забележими умения и с навик към кокаина?"

52-годишният Хънтър Байдън продължава да е обект на федерално разследване за възможни данъчни измами. През 2018 г. разследването се разшири, за да се проучи как международните му бизнес сделки като лобист и инвеститор се съчетават с политическата кариера на баща му. Той отрича твърденията за нередности.

 

 

Източник: New York Post

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • баба мара

  26 Март 2022 16:06ч.

  хаиде още един наркоман разбоиници по генезис нов световен ред и те да доминират сега санкции до дупка на сащ оставка на деменцията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Март 2022 16:16ч.

  Пак ще трябва да се опъват уши...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Препоръчително е също да се сравни тази

  26 Март 2022 17:27ч.

  карта с картата на обектите, към които очевидно са насочени действията при военната операция. Случайни съвпадения? - едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Публикувате долнопробни лъжи от жълтата преса

  26 Март 2022 17:44ч.

  а после триете възмутените мнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  26 Март 2022 18:34ч.

  тра-ла-ла, са кво праим с дерьмокрацията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Харков в резултат на използване на вирус на свински грип

  26 Март 2022 19:33ч.

  в биолаборатория през януари 2016 г. са починали 20 войници, до март общо починалите са 364, в Украйна са предизвикани и епидемии от морбили и "чумоподобно" заболяване, редовни стават епидемии от чума по свинете. Още от тези "демократични ценности" са разпилени по Азърбайджан, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Узбекистан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе аз да излъжа,

  26 Март 2022 20:54ч.

  пък вие се напъвайте да проверявате. Нали така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към "Бе Аз Да Излъжа"

  26 Март 2022 21:15ч.

  Това е връзка към петицията, която са подготвили самите украинци, там има описание: https://petition.president.gov.ua/petition/118694 Данни се изнасят редовно и от Небензя на заседанията на ООН, има ги и на много други места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарко

  26 Март 2022 21:41ч.

  Моля, моля, не е верно. Бай..тоя нито войни пали, нито Сърбия бомбардира, нито пък други стотици хиляди не уби с бомбите на сащ. Как пък биолаборатории ще финансира. Долна лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  27 Март 2022 17:32ч.

  прави впичътление,чи обичайните човеколюбиви участници тук днес и сига ги немъ. (съ сигурнуст ошти не съ се прибрали отъ село:образувълъ се е тапъ нъ ечимишкътъ тръба)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tony

  28 Март 2022 11:17ч.

  Затова е този "плач и скърцане със зъби" защото синчето на Старика, ще загуби повече от 600 000 000 долара от семейните пари !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ден

  04 Апр 2022 18:11ч.

  Абе всичко казано за лабораториите , разработващи биооръжия, щеше да бъде много интересно, ако беше съобщено в началото на агресията. Но тогава нищо подобно не научихме. Странно, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи