Нямало да пращаме войски в Украйна? А какво стана с ПВО, с ракетите и с БТР-ите?

Нямало да пращаме войски в Украйна? А какво стана с ПВО, с ракетите и с БТР-ите?

Всичко започна с атаката на Нова Телевизия срещу президента Румен Радев, който в Будапеща заяви, че за приключване на войната на Русия с Украйна трябва да се прилага дипломация, а не да се пращат натовски войски в Украйна. Водещият на предаването „Офанзива“ по Нова Телевизия Любо Огнянов, обяви, че това е фалшива новина, защото никога не било ставало дума за такова разположение на войски на НАТО. Гостуващата Валерия Велева, изхождайки от опита си, допусна, че Радев знае нещо, което широката общественост не знае, но Огнянов подмина нуждата да се обсъди тази възможност. Доцент Георги Лозанов предвидимо побърза да атакува президента.

"Дневник" също нападнаха държавния глава и цитираха министъра на войната да казва, че това не можело да стане без решение на парламента. Като маслинова клонка от медиите на Иво Прокопиев към Делян Пеевски „Дневник“ даже цитираха депутата от ДПС, който също разкритикува президента. Легитимен ли е обаче аргументът от изказването на министъра?

На 27 септември 2023 година Народното събрание реши да предоставим „дефектни ракети“ на Украйна
На 22 ноември 2023 година Народното събрание реши да предоставим бронетранспортьори на Украйна
На 8 декември 2023 година Народното събрание реши да предоставим ПВО системи и ракети на Украйна

Ако човек следи информационния поток обаче ще си спомни, че опцията за натовски сили в Украйна се споменава от американското издание New York Times. The Guardian, се позовават на френския президент Емануел Макрон, който лансира същата идея. За нейното приемане сред партньорите имаме предимно негативни публични изказвания, но очевидно тя е хванала корен и не спира да се подхвърля. Американското издание Foreign Policy показва, че Америка се изкушава да "цедира" този конфликт на Европа, за да може да се концентрира върху борбата за надмощие в Африка, Азия и Пацифика срещу Китай. Американското издание предлага войски да се изпратят, но те да не са на НАТО, а на Европа. Каква е разликата – разликата е в правното основание – това няма да е отклик на системата за колективна сигурност НАТО. По-скоро ще се случи по силата на двустранни споразумения за защита, или многостранни. Главното е, че там ще се пратят европейски военни, а не американски.

 

 

Не е необходимо да си гений, за да забележиш поведенческия модел на мейнстрийм медиите, които функционират във военновременен режим.

Криейки се зад съществуващата фактология, те отказват да разсъждават по хипотези и успокоително съобщават неща, които преди това също са премълчавани като хипотези - връщането на мигранти, изпращането на ракети в Украйна. Аналитичността и боравенето с хипотези са забранени. Само че непосредствената история оборва самите мейнстрийм медии. Точно те ни успокояваха, че България няма да праща системи за противовъздушна отбрана на Украйна, докато накрая не се оказа че сме изпратили. Били с отпаднало предназначение, били дефектни, били за части. Да де, но ако бяха такива боклуци, защо България ги е съхранявала на първо място? Подобно на канибализма, за който знаем във военната авиация, как един изтребител се обезкостява за да се удължи ресурса на друг, не ни ли светва сигнална лампа, че страната ни орязва собствения отбранителен капацитет. И ако Народното събрание е готово да стори това, защо не може да се допуска, че един ден ще го направи и като изпрати военни към украйна. Било то като инструктори, медици, или друг тип персонал.

Има трайна практика управляващите ни да дават всичко, което се поиска. А мейнстрим медиите сляпо обслужват тази линия като водят кампания по изтощаване на общественото внимание.

Тактиката е в четири стъпки:

1. Отричаме да има нещо

2. Признаваме, че има нещо, но ние няма как да се забъркаме

3. Забъркваме се, защото това е цивилизационен избор и нищо не можем да сторим

4. Ама ние отдавна сме се забъркали, да спрем сега би било безумие

До момента планът работи с първите три точки.

Ако същите медии имаха поне малко кураж и осъзнаване, че наистина служат на обществото, аналитичността можеше да стигне и по-далеч. По време на война теми табу няма. Защо например да не поразсъждават дали пък наистина изпращане на войски на НАТО, без далекобойна артилерия, само с конвенционално въоръжение за отбранителни цели няма да сработи. Ако например тези сили се разположат 30 километра зад бойното поле, около Киев, Харков и Одеса, така че да покажат на Русия, до къде може да стигне. Тези войски няма да участват в нападателни действия, но ще бъдат червена линия, която Русия не бива да пресича.

Чужди сили, които очевидно не нападат не води до ескалация., Но да се посегне на мирно стоящи чужди сили би било ескалация. Дали подобно действие не би спомогнало за прекратяване на огъня и повишаване на сигурността. Дали не би било първият удар по Путин, защото ще тества практиката му да блъфира и заплашва и така да прекрати нарастващите руски искания. Един ден те са едни, друг ден нови, на третия ден, осъзнавайки моментното си преимущество Русия отказва да преговаря под предлог, че конституционнят мандат на президента Зеленски е изтекъл и поради това няма легитимен събеседник за преговори.

Да се бомбардират американски, британски и френски военнослужещи е опция, пред която Със сигурност Владимир Путин ще се замисли. Само че войските наистина трябва да са на велики сили с амбиции - САЩ, Англия, Франция. Първо, тяхната цена е по-висока в очите на Путин от живата сила на български, румънски, полски или прибалтийски сили. Второ Великите сили ще покажат, че ангажиментът им не се ограничава до това да се крият зад хиляди километри дистанция и да пращат въоръжение, с което стимулират икономиките си, но не рискуват да разбунят общественото мнение, излагайки на риск живота на свои съграждани.

Както в един комедиен сериал на ВВС генералът казал на редника в траншеята ден преди да нареди атака:

- Запомни синко, когато големият бой настане и кръвта започне да се лее, аз съм зад теб.
- Около  50 километра зад теб - добавил под носа си ротният командир.

Всичко останало ще е симулация за споделено усилие – едните ще стимулират военнопромишления си комплекс със поръчки, а другите ще плащат с жива сила.

 

 

 

Коментари

 • Бай Благой

  27 Май 2024 9:25ч.

  Руснаците вече казаха, че всякакви НАТО-войски на територията на Украйна са „закони военни цели“ за тях. И го разглеждат като очаквана ескалация още от 2022 г. Ако Стефан Антонов не го знае - да си излезе от балона и да види чуждите балони. Далеч по-любопитно в момента е дали ще има - и какъв - руски отговор на атаките по стратегическата руска инфраструктура. Имам предвид не нефтопреработвателните заводи, а радарите за оповестяване при атаки с ядрени ракети. Пърия подобен удар е бил още на 21 април 2024 г. Снощи полски е имало опит - с публично неясен за момента резултат. Накратко - има много запалени вече фитили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  27 Май 2024 12:54ч.

  Ти си болен мозък, бе копейка. Войски в Украйна са войски в Украйна. Само тукашните изрожденци и още 4 държави в света вярват на Матушката ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болни мозъци в България са прозападните и гропокопачи

  28 Май 2024 14:20ч.

  Живи ще ви одерем, когато му дойде времето. Със все децата ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от всички

  27 Май 2024 9:29ч.

  Мда, точно казано. И класическите стъпки за Прозореца на Овертон. Но има едно АКО.... Кои са тези "ервопейски" сили? Защото в лакомията си американците забраниха на държавите да имат армии - да няма кой да им оспори "лидерството". Сега като Китай запука Тайван ще се изтеглят от Европа. И тогава урсулица остава самичка с петлето. Шолц шикалкави доста умело, а Сунак пък бяга от власт и иска наборна служба на острова.... И като ги няма вече базите, дали някой от Изток няма да запали клечката вътре в Европа? По американски образец....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  27 Май 2024 9:44ч.

  Този първом да се справи с терминологията! Когато започне да прави разлика между "войски" и "въоръжение", тогава да прави "изводи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато фактите говорят и Боговете мълчат.

  27 Май 2024 9:48ч.

  Само "Viva" е всезнаещ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за "Гласове"!

  27 Май 2024 9:46ч.

  И за точния анализ на Стефан Антонов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво, наистина!

  27 Май 2024 10:00ч.

  Един от най-стойностните текстове, които съм чел в сайта напоследък! Финалното изречение е достойно за бестселър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как се размазва гнида

  27 Май 2024 10:54ч.

  Знам, че Антонов е написал интересни неща и се е обосновал сериозно. Той е умно момче! Все пак, Антонов също прави грешки! Защо ти трябва да се замесваш с Нова! Стигнах до прочитането на името на Любо Огнянов, който е известен с това, че е един евтин пропагандатор и отвратителен подстрекател и престанах да чета. Ако има заинтересовани - как се размазва гнида, може да изгледате в ютюбе саморазправата на К.Костадинов с "журналиста"! Беше безмилостен и направи дежурните "аргументи" и опорните точки на онези с ценностите за СМЯХ! https://www.youtube.com/watch?v=a3ZMIBDEAh8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врачката от Алдомировци

  27 Май 2024 11:07ч.

  Л. Огнянов се дуе, защото му е малка висулката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литъратор

  27 Май 2024 10:58ч.

  Британците вече бъркат уйски с войски, тъй, че не се учудвайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Май 2024 11:30ч.

  Четрите под точки и позоваването на генерал Мелчит от сериала Черното Влечуго, са абсолютно брилянтни! Поздравления за автора, представям си в какъв кошмар живее като гледа зомбираните олигофрени, които диверсифицират и устойчиво унищожават всякакъв смисъл и логика, дано се държи! Макроните и Урсулите са като обладани от извънземни, плещят нещо но други мрачни сили бутат Европа към унищожение за трети път...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Риторични въпроси в подмандатната територия

  27 Май 2024 12:16ч.

  Ще изпрати ли Галя от ПосолствоТО български мъже като "пушечно месо в Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  27 Май 2024 12:23ч.

  Поздравления за автора на статията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прост

  27 Май 2024 14:09ч.

  Фъркато, Ако не сложиш емотикони, пораждат се съмнения, че някой самозванец злоупотребява с името ти! Защо? Защото само ти и Кузелича знаете как се добавят емотикони тук, другите сме все прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  27 Май 2024 13:09ч.

  Я, пропуснал съм нещо изключително стойностно в дописката! "Чужди сили, които очевидно не нападат не води до ескалация."!!! Та какъв извод може да се направи от констатацията? До ескалация водят действията на ЧУЖДИ СИЛИ, които НАПАДАТ! И кои са тези СИЛИ, които НАПАДАТ? В последно време. Аз специално знам само една държава, чиито СИЛИ са ингажирани с НАПАДЕНИЯ на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ! Ще се наложи да си променя оценката на дописника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хлапе

  27 Май 2024 13:31ч.

  Проблемът ти е че виждаш само плюшеното мече в ръцете на дракона. Биологическата атака брои ли се? А провокациите на запада от 2014 пред бърлогата на мечката...започнали по времето на олимпиадата в Сочи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  27 Май 2024 15:23ч.

  Я ни осветли коя е тази "само ЕДНА държава", чиито "СИЛИ са ангажирани с НАПАДЕНИЯ на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ", че ние нещо не се сещаме... САЩ в Сирия ли? Израел в Газа ли? Азербейджан в Нагорни Карабах ли? Турция в Ирак и Сирия ли? Руанда в Конго ли? Има и още много, като особено интересни са едни държави, чиито "СИЛИ са ангажирани с НАПАДЕНИЯ на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ", за които се използва територията на Украйна, Румъния и Полша, ама за тях друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  27 Май 2024 16:31ч.

  Куцият кон! За абсолютно всички случаи си прав с изключение на един - Нагорни Карабах е международно призната територия на Азербейджан и там армения да се разбере с ментора си РФ какво е обещала. А нещата са както го е написало момчето - нападението на чужди сили създава ескалация! Що само пропускаш един конкретен случай? Много ми е интересно коя чужда територия се напада от територията на Украйна, Полша и Румъния? Че не се сещам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  27 Май 2024 18:57ч.

  Аз няма как да пропускам "един конкретен случай", особено под статията за войната Украйна. Точно ти си този, който изръси гениалното твърдение, че "в последно време" имало "само ЕДНА държава", чиито "СИЛИ са ингажирани с НАПАДЕНИЯ на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ", докато един прост "фактчекинг" показва, че "в последно време" всъщност "МНОГО държави" пряко са "ангажирани с нападения на чужда територия", които само ескалират ситуацията. Бай дъ уей, "прокси войните" също са дело на държави, чиито "СИЛИ са ангажирани с НАПАДЕНИЯ на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влязохме в историята вече:

  27 Май 2024 16:25ч.

  В София НАТО свали забраната за използване на оръжията й за украински удари по цели в Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • същия случай на "Истанбулската конференция"

  27 Май 2024 20:36ч.

  Истанбул се отрича от всичко в нея, не я признават, но понеже решението да бъде подписана е взето в някакво "веню" в в Турската столица, я наричат "истанбулска"... Върхът на гаврата с нас е, че това съдбовно решение се оповестява в "новата сграда" на Парламента ни, бившата зала "Георги Кирков" на Партийния Дом, при отсъствието на българските народни представители! Браво! Окончателна победа в студената война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи