Нито е световен, нито е либерален, нито е ред

Нито е световен, нито е либерален, нито е ред

"В името на тази куха фраза властта във Вашингтон очаква хората по света да прегърнат и приветстват собственото си обедняване"

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически некоректно''

Малко са положителните и неподлежащи на цензура неща, които могат честно да се кажат за съвременни световни политици като Джо Байдън и най-вече за неговата администрация, която оперира като откровено враждебна на собствената си средна класа сила, да не говорим за колажа от каши, сътворен в международен план. Но именно откровеността на намеренията, прозираща през спорадични изпускания, словесни гафове и дори добре премислени изказвания, е един плюс на днешната патологична прогресистка власт. Няма нужда от конспирации, разследвания, интерпретации и четене между редовете. Понякога американският президент и неговите хора директно си казват за какво става въпрос. „Не е като да не бяхте предупредени“ е рефрен, който излъгалите се да гласуват за Демократическата партия тепърва ще чуват.

Преди дни директорът на Националния икономически съвет към Белия дом Браян Дийс „изпусна“ едно такова откровение. Тв водещ го пита какво би отговорил на семействата, които вече не могат да си позволят непосилните цени на бензина. Дийс каза: „Вижте, президентът много ясно артикулира залозите. Става въпрос за бъдещето на либералния световен ред.“ Икономическият съветник искаше да защити поредно скандално изказване на Байдън по-рано в Мадрид. Тогава на въпрос колко дълго американските потребители и хората по света като цяло ще трябва да плащат по-високи цени заради войната, 79-годишният кариерен политик кисело и мъчно отрони: „Колкото трябва“.

Контекстът с войната в Украйна би трябвало да даде повече легитимност на оправданията на Белия дом за галопиращата инфлация, но за повечето незомбирани хора е ясно, че цените бяха тръгнали нагоре преди инвазията, особено на горивата в САЩ. Графики демонстрират как на практика почти веднага след старта на мандата на Байдън инфлацията в Америка полита, а войната само ускорява процеса, започнал доста преди това.

Екстремистките зелени политики на сегашната администрация и на Демократическата партия в Конгреса са основен двигател на икономическите болки и бесове, удрящи хора по цялото земно кълбо. Но е интересно да се спрем и на фразата, ползвана от Браян Дийс - „световният либерален ред“. От хората се очаква да преглътнат инфлацията и собственото си обедняване в името на този световен либерален ред. Я, да видим, какво е това чудо, що за животно е това, че да е по-важно от здравето, сигурността и благосъстоянието на хора извън балона на прогресивния елит? Това, което Дийс иска хората да бранят с цената на собственото си обедняване и страдание, всъщност е официалната държавна идеология на сегашната американска администрация и още няколко западни правителства. Най-вече техният разказ за нещото, в което великата Западна цивилизация трябва окончателно да мутира – енергиен зеленизъм и „гретенизъм“, LGBT месец на несекваща корпоративна и институционална пропаганда, критическа расова теория в класните стаи, историческа вина и етнически мазохизъм в медиите, безконтролна масова миграция, унищожаване на паметниците на миналото и пренаписване на историята, постоянни извинения за западните постижения, смяна на пола на деца и подрастващи като нещо нормално, героизиране на улични рецидивисти и дехуманизиране на нормални патриоти и работещи граждани... Една чудничка културна революцийка. Туй нещо обаче не е нито световен, нито либерален и със сигурност не е ред. По-голямата част от света не признава и не разбира странната LGBT обсесия и фетишизация на западните институции и корпорации. Повечето страни по света не се срамуват ритуално от миналото си, не обезглавяват статуи на своите основатели и откриватели, на своите генерали и герои. Ами либералната част? Либерално ли беше това, което канадският премиер Трюдо причини на протестиращите шофьори? Либерално ли беше държавното насилие срещу протестиращи срещу задължителните ваксинации? Колко либерално се отнесоха австралийските власти с Джокович, а и със собствените си граждани? Къде са либералните нюанси на терора, който американските власти наложиха над демонстрантите от 6 януари миналата година? Прогресивният елит използва думата либерално като някакво еластично смокиново листо за прикриване на всевъзможни срамотии. Либерално е това, което те кажат, че е либерално. Издевателство над езика, поругаване на думите. Постмодерните касапи обработват словото като парче студено месо.

Стигаме и до реда. Видяхме, че не е световен, не е точно либерален, но все пак ред ли е? Сцените в САЩ от границата с Мексико са като от пост-апокалиптичен екшън. В Европа не е много по-различно с мигрантските приключения на милиони млади мъже. Много западни градове са станали откровено опасни за жени и деца, с вилнеещи банди, които тероризират и обират. В Америка се регистрират рекорди по улично насилие в най-либералните мегаполиси, някогашни символи на възхода и просперитета. Хаос, страх и омраза... Мдаа. Световен либерален ред. Ето това се казва куха фраза. В името на тази куха фраза властта във Вашингтон очаква хората по света не само да преглътнат, но направо да прегърнат и приветстват собственото си обедняване. Но както каза историкът Виктор Дейвис Хансън – тези елити никога не играят по правилата, които поставят на другите и никога не плащат цената, която изискват от другите да платят. Въпросът е какво ще направят другите, тоест всички ние? 

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  10 Юли 2022 8:54ч.

  Браво! Хубав въпрос на финала, който предпоставя на отговора приемането, че навсякъде обществата са разделени на две: "елити" и останалите, т.е. "всички ние". Демек, двете обществени групи имат различно отношение към обществените правила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Юли 2022 9:01ч.

  С още малко усилия ще стигнем до определението на тов. Ленин за класите. Класите са групи от хора, които се различават по отношението си към разпределението на общ. продукт. Когато престанем да се пристискваме, - ах, това е марксизъм, тогава и от само себе си идва отговорът Когато "низините искат, а отгоре не могат", или нещо такова, тогава майната им на създадените от елитите правила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Юли 2022 9:08ч.

  Кои са тези "ние"? Европейците нищо не могат да направят защото са "охлюви".Английските англосакси вече са импотентни, остава да се надявате на реднешките англосакси, че могат да обърнат тренда.Но тва съвсем не означава примерно спиране на конфронтацията между Изтока и Запада..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  10 Юли 2022 9:17ч.

  Дайте да си го кажем такова, каквото е - глобално е въведен либерален фашизъм на наглосаксонските задкулисни елити. Превръщат ни в роби, без право на глас. Откровено се гаврят с всичко хуманно, в името на цифровизация, тенпологично зомбиране, смяна на пола, зелени заклинания - накратко - трансхуманизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  10 Юли 2022 9:19ч.

  *ТЕХНОлогично зомбиране

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Юли 2022 9:23ч.

  На тоя копейкаджия му предлагам да излезе на Червения площад с плакат Не на войната, преди да говори глупости. Ще получи 7 нелиберални години затвор в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Юли 2022 9:40ч.

  А с Асандж кво става? Даже не е вдигнал плакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Юли 2022 9:42ч.

  Ово е стандарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 10 Юли 2022 9:23ч.

  10 Юли 2022 9:43ч.

  Нали си знаеш, че Бог никога не обича крадците?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  10 Юли 2022 19:25ч.

  Така е джендърче, каквото повикало, такова се и обадило! "Блазе му, който умее за чест и воля да мъсти - доброму добро да прави, лошия с ножа по глава, - пък ще си викна песента!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Юли 2022 9:27ч.

  Руснаците действат с теслата при свободата на словото, но пък англосаксите са по перфидни.Смачкаха дори 91 годишния Бърни Екълстоун да се отрече от мнението си..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе

  10 Юли 2022 9:44ч.

  Действат перфидно - техен човек направо застреля като куче бившия минпред на Япония само защото си позволи да изрече някои нелицеприятни за международното положение истини, при това индиректно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър текст !

  10 Юли 2022 9:50ч.

  Поздравления за редакцията... Добавям. Гуруто Швааб каза - цитирам по смисъл " НСР ще успее само ако и ТРИТЕ суперсили САЩ, Китай, Русия - участват активно !" . До момента няма яснота и по трите. Китай и Русия уж, сякаш , декларират участие. Но се стремят към лично, национално, облагоденстване за сметка на другите.Тези "турболенции" са основната заплаха за НСР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "НСР ще успее само ако и ТРИТЕ суперсили САЩ, Китай, Русия - участват активно!"

  10 Юли 2022 13:26ч.

  Звездите ми говорят, че войната в Украйна, също като зеленизма, LGBT, и ковид пандемията е поредна стъпка в налагането на Новия ред. Въпреки неизбежните географски противоречия /Евразия и Океания/, неолиберализмът е интернационален по своята същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • техният разказ за нещото, в което великата Западна цивилизация трябва окончателно да мутира – енергиен зеленизъм и „гретенизъм“, LGBT месец на несекваща корпоративна и институционална пропаганда....

  10 Юли 2022 10:08ч.

  За лидер на зелените избраха зеленски. Само, че всичко зелено се оказа неузряло. Някои зеленчуци не узряват, те направо започват да гният.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Юли 2022 10:43ч.

  Авторът как всичко разбира само ! Направо чете мислите на Байдън. Ами той за какво ни е този Байдън тогава ? " Нали Байдън работи срещу собствената си средна класа" е аксиома. А оттам нататък всичко и ла..а. Които могат и да се харесат на някакви тюбетейки нейде на североизток, но тук са боклук и нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  10 Юли 2022 13:33ч.

  Баце, умнико????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо чете мислите на Байдън...

  10 Юли 2022 11:21ч.

  Да четеш мислите баш на Байдън, означава да си съвършено неграмотен. Илитерат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът е точен, макар че

  10 Юли 2022 14:01ч.

  жанрът е по-скоро политическо есе, а не анализ. НСР е насочен към унищожаване на средната класа - принципно важна тема. Байдън е просто говорител, с когото може и да си измият ръцете поради неадекватността му. Неолибералният постмодернизъм убива смисъла на думите - отбелязвам и това като тема, изискваща продължение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  10 Юли 2022 15:56ч.

  Алтернативата на либерализма е путинизъм, неонацизъм, рашизъм. А путинистите, неонацистите и рашистите са лишени от разум и морал, освен че са твърде малка част от хората по света и у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Либерализъм

  10 Юли 2022 16:24ч.

  Съвсем скоро ще е по-мръсна дума и от комунизъм и от фашизъм и от нацизъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  11 Юли 2022 14:18ч.

  Тя и сега си е мръсна дума. Под красивите лозунги за свобода, всъщност се крие неутолимият мерак на падналия човек, да се освободи от Бога. Е, да де, но така той не става свободен, а роб на греха. Неутрални територии няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  11 Юли 2022 14:23ч.

  Либералицмът е антропоцентричен. Човекът! Е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  11 Юли 2022 14:27ч.

  Либерализмът е антропоцентричен. Човекът! Е, сам Достоевски пише, че хуманизъм без Христос, рано или късно ще се изроди до човекоядство. Безбрачие, джендърия, многоженство, опити с генома, изкуствени цици и пениси, итн итн итн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На бандеровчето

  11 Юли 2022 15:21ч.

  какъвто му ума, такива му и алтернативите - постни и бедни като на сиромах нивата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • убива смисъла на думите - отбелязвам и това като тема, изискваща продължение.

  10 Юли 2022 16:20ч.

  Няма нужда от продължение. Темата си има предисторията в един гениален роман, черната антиутопия "1984". Там се разказва (предсказва) за подмяната на думите - "Свободата е робство, невежеството е сила, войната е мир" Но в един епизод се разкрива и друг "замисъл"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смисъла на думите...Един от героите, посветен в делата на Партията, разкрива зловеща програма !

  10 Юли 2022 16:24ч.

  Всяка година Партията премахва по няколко думи от речника ! Езикът тихо и незабележимо се опростява, елементаризира. Словесната култура се заличава... Крайната цел ? ДА НЯМА ЕЗИК ! Робите (пролите) трябва да дегенерират до животинско ниво! Да мучат, ръмжат, да комуницират само със звуци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, признаците са явни

  11 Юли 2022 15:17ч.

  УАУ, СУПЕР, ГОТ, БЛЯ са езика на съвременните мучащи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровеца мисли като ГугЛена

  10 Юли 2022 16:45ч.

  Два свята, две епохи, две бензиностанции, само две слънца и две звезди на небосклона. Да, в поезията може всичко, но в живота не става.Порасни Бандеровец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  10 Юли 2022 17:58ч.

  Авторът радва. Много. Жив да е и много здрав, че да пише така свястно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за елита

  10 Юли 2022 20:38ч.

  Бсйдън е избран с парите на елитите в САЩ, а не с парите на средната класа. Ритотичният въпрос е откъде елитите имат пари? Кого обират и как ще я карат без доход като убият средната класа? Щото от прекарията нищо няма да вземат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не беше либералната демокрация

  11 Юли 2022 8:23ч.

  тоя хилещ се русофил щеше да се озове в Белене, ако не и на някое по-некомфортно място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  11 Юли 2022 14:13ч.

  Това е демагогия. По-скоро вие трябва да бъдете изпратени в Белене заради антируската цензура, която въведохте. Хората са свободни въпреки идеологиите, а не благодарение на тях. Никой не е длъжен да ви се кланя, че има свобода на словото - не може цензори да бъдат критерий за никакви индивидуални свободи, хахахаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  11 Юли 2022 14:14ч.

  Оставате впечатление, че вие лично бихте изпращали в Белене или на някое по-некомфортно място. Мир вам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, няма нужда да споделяте кошмарните си сънища

  11 Юли 2022 15:27ч.

  те са си ваш психически проблем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  11 Юли 2022 11:15ч.

  Разбра се, че на политиците плащат 4000 лв. месечно да пропагандират консервативния Путин, на този сигурно са му дали 5 копейки да си плюе на сурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Когато говорим за нов световен РЕД, имаме предвид империя, а не подреденост!

  11 Юли 2022 14:12ч.

  Подобно The New ORDER от Междузвездни войни. Очевидно една империя е несъвместима с демократичност или либерализъм и е ясно, че хората, които я налагат, не търсят плурализъм на мненията. Те отдавна не крият, че не зачитат чуждо мнение и обявяват всичките си врагове за заличаване, чрез самата си култура на заличаване и неприемане на различен нравствен код.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юли 2022 14:20ч.

  Винаги в историята диктатурата се е налагала чрез имитация на добра идеология, за да има „моралното“ право да доминира. Използвали са всичко, в което хората вярват към съответния момент и което говорят и истинските будители, но го монополизират и извращават с цел неограничена богоподобна власт. Прав си за липсващото съдържание под етикетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Юли 2022 12:33ч.

  ами кои гласува за демократите негрите латиносите и др подобни индивиди кои гласува у нас за итн същите екземпляри сега никои да не се оплаква като не мисли на изборите и това гласуване по пощата е пълна порнография

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи