Не трябва непременно да сте идиот, за да сте в ПГ на ГЕРБ, но все пак помага

Не трябва непременно да сте идиот, за да сте в ПГ на ГЕРБ, но все пак помага
Крилатата фраза на Кърт Вонегът първа ми влезе в главата, когато в петък прочетох декларацията на парламентарната група на ГЕРБ на сайта им. Паниката, обзела герберите в последно време, особено след отчетната реч на президента Радев в понеделник и разкритията на Елена Йончева през седмицата, намира тук класически израз. И съвсем конкретен: зад изтърканите пронацистки филипики за Народния съд например прозира ужасът на мутрократите от утрешния народен съд над самите тях.

 

 

 

Дебилитетът на герберите не е тайна за никого. 24 часа след публикуването например не се намери кой да оправи на сайта им „огнетения български народ“. Има доста други граматически грешки. Истеричният, пазарски тон на декларацията, казват запознати, носел печата на „Цветана на мисълта“. 

 

24 часа по-късно обаче липсват индикации, че Борисов се разграничава от декларацията на парламентарната си група, включително от казаното в нея за 

 

„глутницата ренегати“, които „нагло и безцеремонно посягат с мръсните си пръсти към законната власт... защото освен директивите на генерал Решетников зад тях изцяло е и неговото творение президента Румен Радев“. 

 

Така че войната е официално обявена – значи оставката на кабинета Борисов III непосредствено предстои. Нужна е готовност за бързо назначаване на силен служебен кабинет с единствената задача да не позволи на ГЕРБ да спечели отново изборите, като задейства изборно-корупционната си машина по места. 

 

Борисов (и Цветанов) като минимум трябва да бъде задържан под стража още в стените на МС след предаването на властта. Важно е светкавичното отстраняване на герберската агентура от националните електронни медии, на първо място държавните – гарантирането на обективна информационна среда. По съвета на Ленин, първо се  завладяват пощата и телеграфа. 

 

Не е нужно да се чакат нови масови надигания като през февруари 2013 г., но те няма да закъснеят с падането на тирана. Народът е узрял. Ще се повтори поне месецът след 10 ноември 1989 г. 

 

Откъде съм чул това? Съдейки по форумите, не само противниците на ГЕРБ, но и повечето доскорошни герберски и сини симпатизанти, разбират, че кабинетът е окончателно провален и си отива. Разбират например абсурдността на казаното в декларацията за президента Радев, който бе избран пряко от българския народ с близо два пъти повече гласове от получените от ГЕРБ с мошеничество на последните парламентарни избори. И чийто рейтинг е неизмеримо над този на премиера, правителството, парламента, и ножицата все повече се разтваря. 

 

Хората и вдясно разбират също, че ГЕРБ няма политическо битие извън властта, т.е. най-вероятно няма да участват в следващите общи избори, макар че кметове, „които вършат работа“, може да останат. 

 

По въпроса за гьонсуратлъка в декларацията на ГЕРБ 

 

всичко е като изсечено на камък в „Бай Баньо се върна от Европа“ (прошението до княза за оставката на Стамболов) и „Бай Ганьо прави избори“. Казаното от ГЕРБ за „ренегатите“ е прекрасна илюстрация на Байганьовите душевни трептения по оста „патриоти – пладнешки хайдути“ и „Цицерон, Нютон – Калигула, Тамерлан“! В ГЕРБ са най-многото бивши членове на БКП и хора на ДС от всяка българска партия. Самият Борисов е бивш майор от ДС, член на БКП, избрал партията пред службата в деполитизираното МВР. Цветанов е син на шофьора на ген. Григор Шопов, дългогодишен началник на ДС, сам бивш служител на МВР. И т.н., и т.н. Ами темата за изборите на Бай Ганя! Вълнуващо е, когато животът така точно имитира литературата!

 

По въпроса за пещерния антикомунизъм на българското дясно, преминаващ във фашизъм – 

 

и в тази декларация ГЕРБ симпатизира на нацистките престъпници, осъдени от Народния съд. Той е сформиран от правителството на Отечествения фронт на премиера Кимон Герогиев и военния министър Дамян Велчев, с подкрепата на НС „Звено“, социалдемократите и БЗНС Никола Петков,  под егидата на съюзниците СССР, Британия и САЩ. Народният съд е българският дял от общоевропейските мерки срещу нацистките военопрестъпници, кулминирали в Нюрнбергските процеси – общо 65 на брой и продължили до 60-те години. 

 

В тях и в цялостния процес на денафицикация през 1945-48 г. в Германия са осъдени на смърт и различни дълги срокове затвор хиляди нацистки престъпници. В хиляди местни процеси в Германия са съдени над 800 хиляди по-младши нацистки функционери и над 117 хиляди от тях са осъдени на затвор и глоби. Първоначалната идея на американското окупационно управление, с което като американец съм по-добре запознат от останалите съюзнически зони, била да съдят над три милиона души – само в американската зона. 

 

Също само там през първата година и половина след войната са уволнени от работа 314 хиляди активни нацисти (сред които светила като философа Мартин Хайдегер), от които 65 хиляди след това са възстановени след обжалване на базата на разкритите нацистки архиви и на свидетелски показания. Нацистката партия и филиалите й са разтурени, конфискувани са имотите им, пропагандата на нацизма е забранена, паметниците му са разрушени, прочистени са държавният апарат, съдебната система – подменени са 80% от съдиите, партиите и обществените организации, бизнеса и профсъюзите, медиите и образованието. Закрити са репресивните полицейски органи, специалните съдилища, нацистките учебни заведения и научни институти.

 

Отделям малко повече място на това, за да се замислим какво трябва да се направи с ГЕРБ и пипалата им в различните твърди и меки власти след падането от власт и разтурянето им. 

 

Левите колеги ще ми възразят, че американците в Германия оставили на постовете им и много нацисти за целите на борбата със Съветския съюз. Така е, но в началото студената война в Европа още не е факт, а и Америка по това време още се управлява от хората на Ф.Д. Рузвелт, много от които са социалисти, немски имигранти – искрени антифашисти, немалко са и симпатизанти на СССР. Америка още не е попаднала под черната магия на маккартизма. 

 

И разбира се, у нас ще останат по местата си много хора, съблазнени някога в бедността си от герберския суджук или просто уплашени от бухалките на мутрите, но сега искрено готови да се поправят. 

 

Дали пък „градските десни“ не са се поучили от печалния опит на СДС с картата с черепите от 1990 г.? 

 

Не, не са. Проверих. Днес във Фейсбук „Да, България“ се хвали, че дясното се обединило и вече може да надхвърли 4%, но непосредствено над това пак пише за престъпленията на комунизма, остров Персин. А майката на лидера Христо Иванов, Мария Бойкикева, редактираше издаваните у нас книги по марксистко-ленинска философия, помня името й в издателското каре. И тук „на маймуни ни обръщат“, „патриоти – пладнешки хайдути“. За свое съжаление и нежносините си отиват завинаги  заедно с ГЕРБ. 

 

Фашизацията на съвременното дясно обаче е глобален феномен, кайто съм чепкал другаде и по-долу давам линкове. 

 

Колкото до обвиненията срещу Нинова, Борисов сам ги отрича – той бе на власт над осем години през последните десет, сам си бе избрал главен прокурор (според прокурорския разговор в тоалетната) и досега не е инициирал преследване срещу нея. 

 

Пък и не Нинова е премиер в момента – разбира се, може и да стане – та засега вниманието ни е насочено към все още действащия мутропремиер – най-корумпирания, криминално проявен, аморален, нарцистичен, антинароден и антибългарски персонаж, заемал някога този пост. С нетърпение го очаквам да позира пред камерите в раиран костюм. България ще влезе в новините.  Дано с него скоро да позират и корумпираните евроначалници, които го направиха възможен със своите „конграчулейшънс, Борисов“.  

 

Още по темата:

 

http://glasove.com/categories/komentari/news/prezidentyt-radev-zashlevi-oglushitelno-borisov-na-novite-boyanski-livadi 

 

http://glasove.com/categories/komentari/news/v-bylgarskoto-dyasno-ima-neshto-trudno-obyasnimo?page=2

 

http://www.glasove.com/categories/svetyt-spored-muzata/news/zhair-bolsonaro-chudovishte-rodeno-ot-synya-na-razuma?page=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Спиноза

  04 Фев 2019 8:49ч.

  Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви , че Народният съд в България от 1944 г. не е дело на комунистите, а на евреите в САЩ. Според него Народният съд е едно от приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между страната ни и САЩ, Великобритания и СССР „Едно от изискванията на проеврейското лоби в САЩ и Великобритания е прогерманският политически елит, управлявал в страната до 9 септември 1944 година, да бъде жестоко наказан. Това изискване се е отнасяло за всички страни, като например Франция по отношение на т. нар. колаборационисти”, казва още историкът пред "Фокус". Така се стига до осъждането на смърт на прогерманския български елит. „Опасявайки се от евентуални териториални ампутации на страната и желаейки по–добър статут на бъдещи мирни преговори, управляващите в България просто се престарават, като избиват над 2200 души, осъдени на смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не е толкова просто и едноизмерно, колкото ни го представят

  04 Фев 2019 8:56ч.

  Народният съд е бил неизбежен. Заради престъпленията и съюзничеството с нацистите, а и заради отмъстителността, която винаги се проявява в подобни ситуации. Някои са си заслужили смъртните присъди, за други те са очевидно пресилени. Но там факторът е друг, революционния терор. България трябва да бъде народна република и една оцеляла след престой в затвора опозиция е опасна. Следва познатото от болшевизма прочистване на цели социални класи, национализация, лагери, интерниране, отнемане на граждански права. Жестоките правила на революциите. И неизбежната реставрация след това. В революционна Франция след две десетилетия, в Русия след три четвърти век, у нас след 45 години (стигат, времето е наше). Елитите общо взето си остават. Примерът с ГЕРБ и другаря Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приповдигнатия революционен патос

  04 Фев 2019 9:04ч.

  разкрива дълбоката наивност на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  04 Фев 2019 9:50ч.

  Бившите комунисти от Герб станаха по-големи антикомунисти от реститутите, които бяха на власт по времето на Църен Ваньо и Царя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арабски банки, офшорки, тайни служби, търговия с разни работи, десе, 80-те, Андрей Луканов, куфарчета, смяна на системата - Радев ще ни ОПРАВИ!

  04 Фев 2019 10:29ч.

  Борисов е роднина на сем. Живкови по линия на Иван Славков. ---- Абе, чудя се, как за толкова години не се намери кой да му разследва биографията подробно и да я публикува - роднински връзки, младежки години, 80-те, 90-те. Има го на видео във вбох как пази Бай Тошо в съда и как го кара с кола, има снимки как го варди, знае се кой го е завел при Тато - ама от тук от там. Систематичен подход трябва, изучаване на проблематиката в широчина и дълбочина. Историографията е наука и за близкото минало, не само къде хана е имал юрта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МОК

  04 Фев 2019 10:32ч.

  щафетата продължава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трогателно

  04 Фев 2019 11:11ч.

  Трогателно е да чета как един комунист от САЩ критикува родните комунисти от автентичната и отново управляваща ни БКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  04 Фев 2019 11:17ч.

  "Пък и не Нинова е премиер в момента – разбира се, може и да стане – та засега вниманието ни е насочено към все още действащия мутропремиер – най-корумпирания, криминално проявен, аморален, нарцистичен, антинароден и антибългарски персонаж, заемал някога този пост. " Забравил си основното - най-глупавия и некадърен мин.-пред. който е имала България в историята си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Whizz kid

  04 Фев 2019 12:08ч.

  На шринк,на шринк!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  04 Фев 2019 12:15ч.

  Никой няма да ни поднесе каквото и да било на тепсия ! Наблюдавайки престъпленията на управляващата мафия , без да реагираме , ние ставаме съучастници в тези престъпления ! Ако искаме да оцелеем като нация и държава трябва незабавно да изринем кочината , в която прасетата определят законите и начина на живот !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Whizz kid

  04 Фев 2019 12:15ч.

  На шринк,на шринк!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  04 Фев 2019 12:15ч.

  Трогателно на 04.02.2019 в 11:11 Трогателно е бодигарда на Бай Тошо да се прави на демократ и евроатлантик и бившите комунистите да се приютят в партия Герб. Всичко друго е възможно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експертиза, сър!

  04 Фев 2019 13:33ч.

  ГЕРБ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ: СЛЪНЦЕТО МОЖЕ ДА СВЕТИ, АКО Е ЗАОБИКОЛЕНО ОТ БАНАНИ! /ВИДЕО!/ Областният управител на Перник Ирена Соколова /ГЕРБ, разбира се/: „Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и на мен ми беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното. И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента (б.ред. – всъщност това твърдение изобщо не е вярно. Основният елемент, който съставлява две трети от масата на нашата звезда е водородът)“, а ако освен ядрото навсякъде е заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината.“ Чуйте всичко за физиката, електричеството и бананите в тая ГЕРБ главица: https://www.facebook.com/georgi.manolov.9404/videos/1121665624677599/ Според визитката на острието на ГЕРБ в пернишко, Соколова има висше образование от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и е магистър е по „социална психология“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Георгиев

  04 Фев 2019 13:38ч.

  Жертви или палачи са осъдените от Народния съд? http://www.duma.bg/node/159945 Кого съди Народният съд? Лицата са посочени в чл. 2 на "Наредбата-закон за съдене от народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея". Сред тях са ръководните лица, които след 1 януари 1941 г. са сключили международни договори с воюваши държави, взели са решения да обявят и да водят война, нарушавали са след 22 юни 1941 г. обявения неутралитет към СССР и са обявили война на Великобритания и САЩ; изпращали са в Македония и Тракия наши войски; били са в служба на Германия; извършили са убийства и на стотици деца, палежи на къщи, грабежи, обири, изтезания, терор и насилие не само над партизани и евреи, но и над мирното население. Все деяния, които се наказват жестоко навсякъде по света. Днес тези хора вкупом, включително отявлените главорези, са обявени за невинни агънца, "жертви на комунизма". Никой от изявилите се "корифеи на историята" не казва колко ли щяха да бъдат осъдените на смърт, ако процесът се бе състоял в Италия, както са искали САЩ и Великобритания, или в Гърция и Югославия, както те са настоявали? Но Съветският съюз се налага и процесите се водят от български народен съд. За да разследва убийствата на английски военнослужещи, избити у нас, макар че е трябвало да бъдат третирани като военнопленници, английското ръководство предлага да се разреши на подп. Чейтър с още трима офицери и техни сътрудници да разследват смъртта им. А един от най-значимите английски разузнавачи в България - Вадим Гриневич, е отвлечен и въпреки острите възражения на английския посланик пред Цар Борис ттт и министър-председателя Богдан Филов, той е предаден на Гестапо. Същият Гриневич, оцелял по чудо в Германия, след края на войната се завръща в България със задачата да издирва българските военнопрестъпници, с някои от които се е познавал много добре. Така че Народният съд не е чисто българска работа, а е строго изискване на победителите във войната към победена България, при това е действал с тяхно участие. И в последните дни се сипаха без свян познатите небивалици за "десетки хиляди, избити от Народния съд", за "стотици хиляди пратени в лагери", за физическото и моралното унищожаване "на цялата българска интелигенция"! Естествено - ни дума за народните съдилища в цяла Европа или за реално избитата интелигенция у нас в годините на терора през 1923-1944 г. Това не е история, това е поредното фашистко убийство, този път - на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ява

  04 Фев 2019 13:39ч.

  Народния съд и убийствата бяха целенасочени акции на комунистите. Едната цел беше да се избият опонентите, а другата цел беше да се нагнети страх в хората, за да може да работят под командата на комунистите, защото това, което караше хората да работят при комунизма беше административната принуда и страха за живота им. Сталин в началото на комунизма се е опитвал да накара руснаците да работят в държавните предприятия, но хората не са работели. И затова започват убийства, терор, репресии, лагери, за да се нагнети страх в СССР. Това е било и в България и нашите комунисти са черпили знания от "безценния опит" на руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професор Овчаров, археолога

  04 Фев 2019 13:40ч.

  Професор Овчаров, археолога, е на копанята на Мутрокрацията, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министърът на бетонната среда Нено

  04 Фев 2019 13:42ч.

  ява, този форум е на интелигентни хора. Бегай у дневник с лъжите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  04 Фев 2019 14:01ч.

  "Така че войната е официално обявена – значи оставката на кабинета Борисов III непосредствено предстои." Хубаво е, ако оставката на Тиквеников предстои и управлението МУ се замени с нещо по-добро...ама чакай, не е ли Той на управление вследствие на законно проведени избори в БГ? И въпреки всичките си далавери, корупция, мутрокрация дали инфлацията в БГ е повече от 15%(нямам представа колко е, ей така съм го написал, защото най-много да е толкова)? Само питам, защото само преди седмица АфторЪ на тази статия с патос обясняваше за "законно избрания Мадуро" и се абстрахираше от погрешната политика, корупция, мутрокрация, престъпност във Венецуела и над 1 000 000 % инфлация...за Мадуро няма ли оставка, народен съд, раиран костюм и так далее? Двойният стандарт и любимият начин на обяснение с "наши" и "ваши" води до това "незначително" противоречие, но в крайна сметка рублите трябва да се заработват някак, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  04 Фев 2019 14:41ч.

  Хареса ми! За пръв път от както го чета,въпросният автор.Точно , ясно и конкретно,браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече съм го писал и друг път.

  04 Фев 2019 15:19ч.

  Не само Народният съд, но цялата репресивна система на комунистите беше престъпление. Точно каквато беше и репресивната система на Хитлер. И няма прошка без покаяние. Тогава, когато се разкрие истината както на фашисткия, така и на комунистическия терор, тогава, когато всеки българин ще е готов да отиде на поклонение както на гроба на загиналите антифашисти, така и на загиналите от комунистическите репресии, ЧАК ТОГАВА, ще може този народ да затвори страницата и да върви напред. Прекланям се пред немците, които изнесоха всички данни за фашистките зверства, и бяха също първите, които отвориха досиетата на ЩАЗИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  04 Фев 2019 15:58ч.

  Простотията е страшно нещо! Тя придава самочувствие на хора, които в живота си са чели най-вероятно до трето отделение! Всеки средноинтелигентен човек знае, че че Народният съд в България е институция -близнак на поредицата следвоенни трибунали за съдене на нацистките виновници в цяла Европа. Историята на международните отношения отдавна е отхвърлила спекулациите, че Народният съд в България е противозаконно учреден съдебен орган. Той е учреден със закон. Законът е приет в изпълнение на основополагащи международни документи – част от които са юридически. Неговите принципи и цели залягат в Споразумението на България със Антихитлеристката коалиция от САЩ, Великобритания, СССР и Франция, а по-късно с Мирния договор на България от Париж, с който са определени днешните граници на България. С други думи, България е била юридически обвързана с международно задължение да учреди Народен съд над лицата, виновни за водене на Втората световна война. Тя изпълнява международно задължение, от чието изпълнение зависят границите на държавата и нейното политическо устройство. В първите години след войната, България е била "вражеска държава" по смисъла на чл.53 от Устава на ООН от 1945г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба ви от Горно Нанадолнище

  04 Фев 2019 16:11ч.

  Ява, такива просташки лъжи не са за този форум. Не сме работили от страх при социализма, а с надежда за добро настояще и бъдеще за нас и нашите деца. Е, сега съжалявам след като видях в какви ръце отиде създаденото от нас ..Впрочем, когато се говори за "зловещия " Сталин винаги съм се питала как така руския народ не го изостави през войната а тръгна след него да громи Вермахта и да освобождава Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  04 Фев 2019 17:54ч.

  този устав на ООН е от 1945г, по-точно от 26 юли 1945г. А до 2 април 1945 г комунистите в БГ вече са успели не само да осъдят всеки, който са сметнали за нацист в БГ (със 135 масови процеса), но и са започнали политически репресии с цел те да останат единствените управляващи в БГ. Толкова се е престаравал и слушкал наставленията на Г.Димитров от Москва този "Народен" съд, че американския посланик от онова време в София е написал(по памет), че ако продължават по този начин, скоро няма да останат живи българи в БГ. Останала е в историята и хвалбата на "българските" комунисти, че само те са си гледали работата по ликвидирането както трябва, в другите държави били много мекушави...Удобно е измиването (както винаги!) на ръцете с някой друг, но със сигурност след подобен съд (с най-масови процеси главно във Франция) не се установява диктатура на 1 партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  04 Фев 2019 18:58ч.

  Опитите за реабилитиране на монархо-фашизма в България и за оправдание на неговите престъпления вътре и извън страната, лъжите, че България не е участвала във войната, наглостта за героизиране „жертвите на комунизма”, за изопачаване на истината за Народния съд и неговите решения, за някакви имоти е гавра с паметта на българския народ и опит и ревизия на резултатите от Втората световна война и последвалия период. За тези престъпления срещу човечеството давност няма. Първият акт на възмездието е Народният съд. Каква е истината, започнала с подписа на Богдан Филов, вкарал България на страната на хитлеристката ос на 1 март 1941 г. във Виена, въпреки изричното настояване на Великобритания, САЩ и СССР да не се допускат хитлеристки войски у нас и България да не се обвързва с нацистите. Народният съд е образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали. Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон. Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството. Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война – САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945 г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За хора, които не са чели достатъчно

  04 Фев 2019 19:00ч.

  Из Наредбата-закон за съдене от Народен съд на отговорните за въвличането на България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея (ДВ, бр. 219 от 6 октомври 1944 г., изм. и доп. ДВ, бр. 261 от 24 ноември 1944 г., изм. ДВ, бр. 9 от 12 януари 1945 г.). Член 2. Лицата, които ще отговарят пред Народния съд са: 1. Лицата, които след 1 януари 1941 година са изложили сигурността на държавата или са поставили народните интереси в опасност било като са сключили международни договори с воюващи държави, било като са взели решение да обявят война и да водят война. 2. Ръководните лица, които след 22 юни 1941 година са заповядали действия, нарушаващи обявения неутралитет към Съюза на съветските социалистически републики, и с това са усложнили международното положение на България. 3. Ръководните лица, които във връзка с обявяването и воденето на войната с Англия и Северноамериканските съединени щати не са изпълнили своето служебно задължение, като не са взели надлежни и своевременни мерки за предпазване на народа и държавата от морално и материално увреждане. 4. Лицата, които след 1 януари 1941 година в старите предели на страната, в Македония, Тракия или другаде са използвали своите връзки с властта или с воюващите държави, или служебното си положение, за да набавят за себе си или за другиго противозаконна имотна облага. 5. Лицата, които са били в служба на Германия или на съюзниците й и при нейното упражняване дейно и съществено са допринесли за провеждането политиката на тия държави във вреда интересите на българския народ. 6. Лицата, които през същото време са изпращали наши войски в Югославия и Гърция, за да преследват народноосвободителните войски на тези страни, както и ония ръководни военни лица, които със своите действия или бездействия са станали причина да се поставят в опасност нашите войски. 7. Лицата, които в страната или извън нея във връзка с водената след 1 януари 1941 година от правителствата външна политика са заповядали, поощрили или извършили убийства, тежки телесни повреди, палежи, грабежи, обири или изтезания. 8. Лицата, които доброволно са служили и предавали на полицията, жандармерията и войската такива сведения, които са се отнасяли до безопасността или важни интереси на партизаните или другите борци за народните свободи. 9. Следователи, прокурори и съдии, които при предварителното или съдебното дирене или с издадените присъди са проявили явно пристрастие и грубо престараване с цел да подкрепят провежданите над народа терор, безправие и насилие. 10. Лицата, които в страната или извън нея от 1 януари 1941 година до 9 септември 1944 година със своите действия, писания, слово или по друг начин са допринесли дейно и съществено за извършването или провеждането на горните деяния, както и за гоненията срещу евреите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов

  04 Фев 2019 19:02ч.

  Подсъдимите на Народния съд са откровени привърженици на фашистката и нацистка идеология. Сред тях има лица с доказано сътрудничество с фашизма и хитлеризма. Някои от тези лица са увековечени на снимки с хитлеристки символика - униформи, знаци, поздрав с изпъната ръка. Някои от тях са подписали Документа за присъединяване на България към страните от Оста - Германия, Италия и Япония. Някои от тях са подписали акта за обявяване война на САЩ и Великобритания на 01.03.1941г. КОЕ ТУК НЕ Е ВЯРНО? Какъв беше проф. Богдан Филов? Чий подпис стои под акта за обявяване на война на САЩ и Великобритания? Защо България бе квалифицирана като вражеска държава от победителите във войната? Защо София бе бомбардирана от англо-американската авиация? Кой предлагаше изпращане на български войски на Източния фронт против СССР? Кои депутати гласуваха нацисткия закон за защита на нацията? Кой заповяда носенето на жълтите звезди на дрехите на българските евреи и тяхното интерниране от столицата? Срещу чий акт се надигнаха тогава левите сили в България, БПЦ, някои депутати от Народното събрание? Извърши ли се депортиране към лагерите на смъртта в Германия на десетки хиляди евреи от зоната под българско управление в Македония и Беломорска Тракия? Кой създаде поста Комисар по еврейските въпроси и назначи на него Александър Белев? Колко десетки хиляди бяха убитите, осъдените на лишаване от свобода, въдворените в лагери, интернираните противници на съюза с Нацистка Германия? Кой подписа смъртната присъда на Вапцаров? Кой подписа смъртните присъди на децата от Ястребино и още, и още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър!

  04 Фев 2019 19:59ч.

  Благодаря на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минавам

  04 Фев 2019 21:50ч.

  Само дето Батето няма нищо общо, ама абсолютно никакви роднински връзки с Борисов. Що пробутвате фейк, да скапете добрата статия ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anonimen robot

  05 Фев 2019 0:11ч.

  Chicho prodylzhava da zhivee v paralelna vselena. I dokato smeni vyzgledite nekolkokratno v Monitopr i Sega, v Glasove prodylzhava da byde syshtuiiat dobronameren naivnik. V tazi statiq naprimer prorokuva "Така че войната е официално обявена – значи оставката на кабинета Борисов III непосредствено предстои. " Syshto taka uvereno predi godini tvyrdeshe v Sega (ako ne me lyzhe pametta), che Bylgariiq shtiala da stane liubimka na USA izmestvaiki turkie?! Kolkoto I da mi e simpatichen Radev, istoriiata, pyk i dneshnata situaciq napomnqt che variantite sa mnogo i alternativni. Ostava da se nadiavame, che tozi pyt Ficho e naluchkal bydeshteto.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валенщайн

  05 Фев 2019 9:45ч.

  Това за затвора, ареста веднага след сдаването на властта и раирания костюм ми хареса. Давам си пет минути да затворя очи и да си го представя. Представете си Цацаров или Борисов в раиран костюм! Ще приличат на футболни топки от времето на Мусолини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната

  05 Фев 2019 11:33ч.

  Страните-победителки са се споразумели да потърсят съдебна отговорност за виновните за войната и военнопрестъпниците. В България, обаче, това решение на стюзниците се въплъти в перверзия и то именно от комунистите, под закрилата на една от страните-победителки, СССР, на която страната беше дадена в сферата на влияние. Да се посочва Дамян Велчев в случая е признак на липса на знание и манипулативност. Независмо, че под наредбата-закон за народния съд стои неговия подпис, както и този на Никола Петков, запазени са и протестите на земеделските организации от Видиснко, Ломско, Врачанско и други места срещу комунистическите издевателства и репресии, които започват непосредствено след 9ти септември. Това е отразено в комунистическите документи, например в телеграмата от 1ви октомври 1944 до Москва: "Във връзка с известно недоволство, изразено от нашите мекушави съюзници по повод революционното ликвидиране на фашистката агентура, решихме: чистката да продължи още една седмица, след което ще започнат да работят народните съдии и чистката ще тръгне по законни пътища." Запазени са и телеграмите на Г. Димитров от Москва , в които той инструктира ЦК на БРП(к) -"Никой не трябва да бъде оправдан“ (21 декември 1944, на руски)" и "И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля" (януари 1945). Затова в процесите на Народния съд бяха наказани доказани демократи и анти-фашисти като Константин Муравиев и Никола Мушанов, но не беше съден Иван Маринов, който участва в депортацията на българските евреи от Вардарска Македония. Нещо повече - той не е предаден да бъде съден за това на Югославския народен съд. Защитен е по военна линия точно от Дамян Велчев, а и защото е един от основните извършители на 9тосептемврийския преврат. Същественото в перверзията наречена "Народен съд", е изложено в отчетна главният народен обвинител, Георги Петров, пред ЦК на БРП (к) от 3 юли 1945 г.: "Вярно е, че смъртните присъди изглеждат сравнително малко и незадоволително, но нека да надникнем в съдържанието на тези 2873 смъртни присъди и да избегнем повърхностното обсъждане на тези данни. И наистина, кои лица разстреляхме? Ами това са: тримата регенти, между които един княз от Сакскобургготската династия, която е донесла толкова злини на Родината и народа ни; поставихме на подсъдимата скамейка духа на "О боже почиващия Цар Борис III“, за да го развенчаем като "народен цар“ и за да го изтъкнем като главен виновник за страданията на нашия народ; разстреляхме всички министри на три фашистки кабинета – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов, и половината министри на кабинета на Иван Багрянов – всичко 33-ма министри, между които трима министър-председатели; разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила; 67 души народни представители от фашисткото XXV общо народно събрание. Но само това ли? Не, ний разстреляхме тоже целия висши военен съвет, целия генерален щаб- около 47 души генерали, полковници и др. … разстреляхме целия апарат на кървавата фашистка полиция, всички директори на полицията, всички Областни и Околийски полицейски началници, коменданти и Околийски управители, всички групови полицейски началници и цялата политическа полиция в страната, с малки изключения, разстреляхме всички малки и големи офицери, които не можаха да се укрият на фронта, и всички озлобени врагове по места, бандити и предатели и пр., и пр. Имаме едно почти пълно кастриране на върховете на кървавия фашистки апарат в нашата страна." Петров завършва: "Прочие, примерът, който даде нашият Народен съд, остава и ще остане ненадминат в международен мащаб, ще остане да блести като една скъпоценна корона в историята на нашия героичен народ. Безспорно този резултат се дължи най-вече на нашата славна Партия, която пое тази акция почти изцяло в свои ръце и даде една здрава организация на това голямо народно дело." Представителите на БРП(к) са били малцинство в правителството, но и двете министерства, които имат пряко отношение към провеждането на Народния съд, на правосъдието и на вътрешните работи, са в ръцете на комунистите. Именно министерството на правосъдието назначава съставите на съда, пред това подбрани от ОФ, в което БРП(к) има ръководеща роля. Формалността, че в правителството представителите на БРП(к) били малцинство, няма никакво значение, защото това е време, в което няма формалности, няма и елементарен законов ред - нито по буквата, нито в духа на законите. Така например, за разлика от Германия, дори няма образователен ценз, нито изискване за юридическо образование към съставите на съда, единствен критерий е политическата лоялност. Отчетът на обвинителя Г. Петров пред ЦК на БРП(к) също потвърждава колко жалки и смехотворни са опитите за оправдание на извършеното беззаконие с формалности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: маймуната

  05 Фев 2019 13:31ч.

  Какви комунисти, какви пет лева! Аман от неграмотници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антонов

  05 Фев 2019 13:34ч.

  Не си струва да се коментират примитивни същества, пишещи във форума! Липсата на елементарни познания и неумението да анализират факти, говори красноречиво за въпросните персони. Поздравления за автора на статията и стойностните коментари под нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тъщата зетя

  05 Фев 2019 14:52ч.

  Наистина е трогателно да видиш как един ,да кажем комунист, от САЩ е успял да види и не го е страх да каже това, което всичките пишман-демократи и янлъш-антикомунисти у нас се правят, че не виждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той не е комунист

  05 Фев 2019 19:25ч.

  Просто пише по поръчка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  05 Фев 2019 19:26ч.

  един и същи е пуснал последователно и "спонтанно" 3 предварително приготвени поста: 04.02.2019 в 18:58, след това в 19:00 и пак в 19:02. "Спонтанно" точно както се явяват на "спонтанен" протест хора с предварително отпечатани лозунги. И за по-сигурно-от 3 различни "автора", жалка имитация на масовост и някаква прилика с лозунга на една Партия: "много сме , силни сме":-) Цитирам го: "Подсъдимите на Народния съд са откровени привърженици на фашистката и нацистка идеология". Атанас Буров, известен русофил с многократно заявявано мнение да не се обвързва БГ с Германия, а със СССР.Противник на пускането на германските войски в БГ. Осъден от 'Народният" съд защото е бил в правителството от септ 1944г, т.е. цели 4 дни. Обаче нали има нареждане отгоре на "независимия" съд, и той е в кюпа. Райко Алексиев-осъден от т.н. Народен съд. Една неприятна подробност: когато е започнал процеса срещу него, той вече е бил убит. Да се съди умрял човек е нов комунистически метод в правосъдието(дори Хитлер не е бил съден, защото е бил умрял).Освен това Райко Алексиев е бил карикатурист, осмиващ властта както преди 9 септ, така и след 9 септември. Непростима грешка...за независимост на пресата не споменавам нищо, защото няма такова живорно там, където има комунисти на власт. Д-р Марко Марков-участва в комисията на МЕЖДУНАРОДНИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ за разследване на убийствата в Катинската гора на 22 000 поляци(4400 офицери плюс свещеници, учители, инженери). Комисията доказва, че това е престъпление от 1940 год, когато на тази територия е била РККА(съветската армия), следователно Германия няма нищо общо. След като е разпитан (=обработен ) по подходящ начин от 'Народния" съд, той се отказва от мнението си(така прави и чешкия му колега, и там "пипат" здравата").Останалите 11 доктора не се отказват...след 60 години идва признание с половин уста от РФ, че вината е на руснаците. Марко Марков е осъден на смърт, но след това присъдата е променена, лежи 3 години в затвора. Димитър Пешев:ако трябва да се посочи човека с най-голям принос за спасяване на евреите в БГ, това е този човек. Осъден за "фашизъм и антисемитизъм" на смърт. Под влиянието на влиятелни евреи , присъдата е заменена със затвор и след това пуснат след 1 година. Бюстът му е в Централата на ЕС в Брюксел до бюстовете на другите организатори на ЕС, дърво посветено на него е в Алеята на Праведниците в Ерусалим. И още, и още....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  05 Фев 2019 19:45ч.

  този остров Персин е като рибена кост в гърлото на комунистите-много им пречи да поемат вината с мезе...за по-сигурно вината за 'Народният' съд се разпределя на повече хора/партии, познат прийом за измиване на ръцете от хора, които не искат да носят вина за злодеянията си.(да направя едно отклонение-имало е наистина виновници през септ. 1944 г, които е трябвало да бъдат съдени и осъдени, но правосъдието изисква някакви принципи, които определено не са били спазвани по онова време). Но да се крият комунистите зад великите сили, си е чиста демагогия и цинизъм. Не им се дори говори за жертви на комунизма...А наш Фичко дори проверявал някакви документи, нали е американец...само, че е "позабравил", че в щатите към престъпленията на комунизма се отнасят по един и същи начин както с престъпленията на фашизма...даже при попълването на едни документи(зелена карта или гражданство) точно след въпроса "участвал ли сте /свързан ли сте с фашистка партия/организация?", следва въпроса участвал ли сте/свързан ли сте с комунистическа партия/организация?" Наш Фичко изобщо, ама изобщо не е наивник, само заработва за хляба, трябва да се яде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в гърлото на комунистите...05.02.2019, 19:45

  05 Фев 2019 20:18ч.

  Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България! Станал член на Комунистическата партия още на 18 години. Баща му е майор от ДС. Бойко е ортодоксален и потомствен комунист, който дори остана верен на БКП и след промените! Отказа да се деполитизира с думите "За мен партията майка, която обичам, е по-важна от моята служба! БКП е в сърцето и душата ми". Партия Герб е истинският наследник на БКП. САМО ГЕРБ/БКП/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едиоте всуе се морите, за бадева е!

  05 Фев 2019 21:24ч.

  Нема едиот дека да не е от тия на тиквата малоумниците и посинелете куманисти на козяшката ясла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи