Не, Денков! Машините за гласуване не са принтери, а компютри с оперативна памет и операционна система

Не, Денков! Машините за гласуване не са принтери, а компютри с оперативна памет и операционна система

Автор: Теодор Тодоров за "Гласове", дългогодишен специалист в областта на IT технологиите с успешен бизнес.

Наблюдавам поразените от „Кодгейт“ скандала, или по-точно техните пиари от дриймтийма, да спускат усилено опорката, че нищо страшно няма в машините, защото „те са просто едни принтери“ (Денков, Асен Василев, Божидар Божанов и сума ти знайни и незнайни профили и страници във Фейсбук), които само отпечатват едни невинни бележки. Това обаче не е точно така. Машината за гласуване всъщност е пълноценен компютър с процесор, оперативна памет, флаш памет (или твърд диск, ако е някой много архаичен модел) и монитор + тъч скрийн (или „сензорен екран“ на български, за да не се сърдят феновете на „Възраждане“), през който хората въвеждат своя законен избор.

Ако трябва да съм честен, тези машини не са просто компютри, а много от тях са едни калпави компютри със слаби процесори, малко оперативна памет и като цяло представляват купчина бавен хардуер, който сигурно се вписва идеално в техническите изисквания на Венецуела, за да са и по-евтини, все пак.

Какво е характерно обаче за всеки компютър? Характерно е това, че той не може да работи без операционна система. Такъв е случаят и с нашите машини, които използват… специализирана (орязана) версия на операционната система Microsoft Windows. Точно така, тези „обикновени принтери“ работят с нещо, което го има на милиарди компютри и лаптопи по света. Ядрото е абсолютно същото, като са премахнати определени функционалности, които не са необходими при експлоатацията на компютъра-изборна машина. Сега, мисля, няма нужда да обяснявам какво точно представлява тази операционна система, има ли рискове при нейната употреба, какви са дупките в сигурността ѝ и т.н. Мисля, че повечето активни хора в България са чували десетките вицове за различните версии на този над 30-годишен софтуерен продукт, както и, че може би е добре да се ползва и допълнителна антивирусна програма с него. Както се казва: случайност? Не мисля.

Като всеки един „Уиндоус“, и този на компютрите-изборни машини има възможността да изпълнява най-различни програми (или приложения, както е по-модерно да се наричат в последните години), а интерфейсът, чрез който всички ние всички гласуваме, е точно това – едно приложение, което се създава предварително от програмисти и се пригажда за употреба спрямо конкретните избори. Най-малкото в това приложение трябва да се въведат всички кандидати за кметове, общински съветници, президенти, депутати; трябва да се въведат имената на партиите, номерата им в дигиталната бюлетина, поредността им и прочие и прочие данни. А когато всичко това бъде въведено, за да може тази програма да бъде функционираща за операционната система “Уиндоус“, нейният програмен код (или изходен код, както го наричат тези дни) е необходимо да се „компилира“ или „изгради“, както този процес е наречен в изтеклия скандален доклад на ДАНС.

Дотук аз лично не виждам нищо скандално – стандартна процедура по създаване на програма за компютър, нали така? Да, ама не. 

Не е редно чиновник, избран от управляващата партия, да инициира процеса по създаване на програмата, да го заснема с телефона си, да снима може би и самия код на програмата, и де факто да изнася цялата тази информация със себе си извън институциите. Не е редно функционирането на машините и създаването на кода да не бъдат одитирани по никакъв начин от никакви независими регулатори. Тези дни чух идеята, че е добре машините да бъдат тествани от международно признати разработчици на приложения и експерти по сигурност. Защо това не се прави досега, защо уж признат от гилдията експерт като Божидар Божанов побърза да извади опорката, че много от тези специалисти гледат да си правят пиар с такива тестове? Лично според мен, това поведение на управляващите в момента от „демократичната“ част на сглобката допринасят още повече за съмненията спрямо машините.

Аз ще задам само един въпрос, пък нека всеки от вас си отговори сам за себе си. Каква е вероятността представителите на управляващата власт, които организират и изборите, да заложат в кода на програмата функция, която при определена поредност от въведените гласове, да записва грешно въведен от избирателя резултат в паметта и върху разписките разписките?

Напълно е възможно. А колко от вас си поглеждат разписките, след като са гласували? Убеден съм, че повечето хора направо ги сгъват и ги пускат в урната, просто защото са били сигурни в машините. Все пак, това е машина, просто принтер, и няма как да сгреши, няма как да ни излъже. Но истината е, че може и дори може да се направи лесно от техническа гледна точка. Особено, ако никой не си прави труда да пита, да тества и да изисква независими проверки на тези устройства. И само не ми излизайте с номера за морала и съвестта на държавниците ни. Тази теза многократно е изгубила валидността си през годините. Няма политик в България (а и по принцип), който не би се възползвал от това да придобие предимство по време на избори, ако му падне такава възможност. В тази хипотеза има и още един съвсем реален проблем. Ако случайно прочетете принтираната хартия и написаното в нея не отговоря на начина, по който сте гласували на машината, нямате право да гласувате отново. Такъв е законът. Просто хвърляте листчето в коша, прибирате си личната карта и си отивате вкъщи като негласувал гражданин.

Между другото, в доклада на ДАНС има едно изречение, което ми направи много силно впечатление: „На 25.10.2023 г. около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ.“

„Отново“. Програмата на изборните машини е изградена (компилирана) отново. А защо отново? Тя е била готова, а са се налагали промени ли? Хубаво е някой журналист да попита ДАНС именно това, а може и ресорния зам.-министър, който е забъркал цялата тази каша. Защо се е наложило програмата да се създава отново, при положение, че кандидатите, партиите и номерата са ясни от седмици.

P. S. Без да звучи конспиративно, но е добре да го отбележим - бизнесът на един от кандидатите за кмет се занимава със създаването на приложения и инструменти за Windows Тоест той има купчина програмисти, които евентуално биха могли да напишат всякакви програми за тези машини.

Целият шум около машините заглушава и другото нещо, което разкри Тошко Йорданов след председателската среща при Росен Желязков - Божидар Божанов и Кирил Петков са притискали министъра на МЕУ да наруши правилата и процедурите за поръчки на стойност 600 млн. Това е изключително скандално и е повод за моментално разследване и разпити на замесените лица.

 

Коментари

 • зимна олимпиада

  29 Окт 2023 8:25ч.

  Опосума го качиха на шейната и го пуснаха по улея... Без спирачки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако според сапунджията...

  29 Окт 2023 8:57ч.

  ...изборните ротативки са само принтери, то пита се в задачата - кому и защо са необходими?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rado

  29 Окт 2023 8:59ч.

  Господин Академик Костенур Денков, махай се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • P. S. Без да звучи конспиративно, но е добре да го отбележим - бизнесът на един от кандидатите за кмет се занимава със създаването на приложения и инструменти за Windows

  29 Окт 2023 9:06ч.

  Значи ли това, че Васето - усмихнатото лице на успешния български капиталист с излъчване на капиталистка се е е опитало да открадне избора на софиянци?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  29 Окт 2023 9:25ч.

  Ясно, днес поне с машини няма да се лъже. Ще се мами само с хартия. А мишлетата ще ходят гордо да гласуват. Приятно гласуване, аз отивам за гъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роско, в тази суша

  29 Окт 2023 10:07ч.

  гъби няма. Пий една бира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  29 Окт 2023 10:26ч.

  Роско, като си седиш в къщи и не гласуваш, ще четеш ей такива статии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  29 Окт 2023 10:27ч.

  вие rossko на кого се заканвате,че отивъти зъ гъби, на кого ште я накрвити. азъ чух на записъ,че Те каквото могат за една две години дъ гепат и пооооооосле,гъбарче мило, викът "по островите" . внимавай Роско, има и отровни (казах ти (не си за Вие) на днешния бг Уйййййкинд,слънчев изборен ден)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  29 Окт 2023 16:29ч.

  Изборите са процедура . И тя трябва да се спазва , а не да се тълкува . Това не е като да си джуркаш епруветките в очакване нещо да се случи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Krasimir

  31 Окт 2023 11:49ч.

  Спряха машинното гласуване защото хакерите можат да променят нещата това е цялата истина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Окт 2023 8:28ч.

  Поведението им беше доказателство за това... няма какво повече да плещи сорос денков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 29 Окт 2023 8:28ч. Поведението им беше доказателство за това... няма какво повече да плещи сорос денков!

  29 Окт 2023 9:08ч.

  А къде изчезна Галя от Посолството? Какво мисли тя по повод създалата се ситуация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глобален тоталитаризъм

  29 Окт 2023 8:30ч.

  Именно! Зомбитата, които претендират да ни управляват, са избирани от компютри, не от хора. Реален човек не може да е толкова циничен и дебилен. И оправданието, че е американски човек, не го оправдава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай Ай

  29 Окт 2023 8:33ч.

  Г-н Тодоров, факта че ми обяснявате как след въвеждане на данни се компилира на ново програма говори за вашето ниво на експерт. Програма се прекомпилира само тогава когато има промяна в кода а не когато и се подават нови данни. Това е все едно след всеки ваш файл на word на който се писали нещо да прекомпилирате целия word. Вие как си представяте 12000 прекомпилаций на въпросния софтуер на 12000+ машини всеки път когато се въвеждат на ново избирателни списъци? Аз не изключвам и подобно нещо някой мозък да е сътворил, но дори и така да е, те са правили нещо по една машина която е тестова най вероятно а останалите 12000 чакат за прекомпилация според вас. В сегашния и вариант машината найстина се явява принтер, защото отпадна протокола с резултатите и се вади само справка колко броя бюлетини е отпечатало. С оглед на целия цирк който се разигра с кодове машини софтуери и експертни мнения трябва да ви е станало ясно че в България I.T индустрията е на абсолютна умирачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васко Терзиев

  29 Окт 2023 8:37ч.

  Всъщност зависи от програмата и как и се въвеждат данните. Ако е написана малоумно, може би трябва да се компилира наново. Всъщност настина никой не каза защо се е наложило процеса да се повтори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 8:38ч.

  "Програма се прекомпилира само тогава когато има промяна в кода а не когато и се подават нови данни. " Абе не е точно тъй. Ма да не се отплесваме от главното: Само принтери ли са машините?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай Ай

  29 Окт 2023 8:41ч.

  Варианти много, трябва да се види какви са били изискванията към софтуера, но прекомпилация заради нови данни все едно да прекомпилираш mysql защото си създал нова таблица. Абсолютен Non Sense

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айтито

  29 Окт 2023 8:46ч.

  Зависи от програмата. Ако данните са набутани директно в кода (има всякакви програмисти, да не забравяме), ше се прекомпилира наново. Но докато се си чешем езиците с някакви уотабаутизми около същинската тема, в статията се задава въпрос, на който няма отговор - защо зам министъра на електрическите технологии от промяната и ДБ е искал да се повтори процеса по компилиране няколко дни преди изборите. Защо е снимал, какво е снимал, защо е изнесъл тези снимки, защо е толкова глупав и защо е още на поста си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти Ай

  29 Окт 2023 8:52ч.

  Не е лошо ай-ти "разбирачите" да ви запишат и малко на граматика на родния ви език, за да няма излагациЙ, като споменатите от вас наЙстина и прекомпилациЙ. За липсващите тирета и запетайки ще си замълча. Но какво би се случило гуру такъв, ако в лелеяния код изпуснеш 1-2 запетайки или ";"? ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай Ай

  29 Окт 2023 8:53ч.

  Имаш право, но когато ти се принтира бюлетина всеки би трябвало да гледа какво му се принтира. Това е задължение на Цик да го обясни. Това са вече 3,4 избори с машини е никой да не е видял че му се принтира нещо за което не е гласувал. Никой не се е оплакал. Изобщо много дигитална нация сме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Техническа грамотност

  29 Окт 2023 8:59ч.

  Бабите от ДПС-то в делиорманските общини, които гласуват под строй с наръчник от 2-3 стъпки какво и как се натиска на екрана, докато се стигне до кандидатите от ДПС листата, надали ще си гледат бележките, ако не им е написано в стъпките. А ако Данчо Ментата и останалите ДПС-ари не са се сетили, че може да е излъже през грешно изпринтени бележки, няма да напишат и "гледайте си бележките преди да ги пуснете" в наръчника. :) Варианти им бол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай Ай 29 Окт 2023 8:33ч. Вие как си представяте 12000 прекомпилаций

  29 Окт 2023 9:10ч.

  Уфффффф, неграмотнико, в езика ни НЯМА дума, която в множествено число да окончава на -ий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *nix

  29 Окт 2023 9:31ч.

  Моите две стинки за този министър - действително глупав индивид. Но най вече връх на арогантност и надменност(пак поради глуповатост той се винда може би като плубог над останалия народец в България). Какво липсва на съвременната политическа система такива индивиди да се отсейват в обществото ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експерт

  29 Окт 2023 11:01ч.

  прекомпилаций , найстина, хм, абе, Кирчо, ти ли си бре мамин сладък неграмотнико?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Василев

  29 Окт 2023 11:07ч.

  Всъщност, това с пре-компилацията май си е точно така. Знае се, че се прави за всеки нов избор. Ако това е технически наложително, това е с цел абсолютно всички списъци с кандидати, партии, коалиции и т.н. (т.е. стандартните потребителски данни, обикновено съхранявани във външен файл) да бъдат предварително "вградени" като част от компилираното приложение. Затова се прави и нова компилация, валидна за конкретни избори. Пример: ако правите приложение, използващо Периодичната система на химичните елементи, може да "вградите" списъкът от да речем 112 хим. елементи с техните атомни маси в един изпълним файл (приложението).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът

  29 Окт 2023 12:38ч.

  който няма и няма да има отговор - защо зам. министъра на електрическите технологии от промяната и ДБ е искал да се повтори процеса по компилиране няколко дни преди изборите. А също защо е снимал, какво е снимал, защо е изнесъл тези снимки, защо е толкова глупав и защо е още на поста си. Както въпросът кога тези хора ще бъдат съдени за противодържавните им делата е най-важен. А празните приказки на фалшивият академик в едно с тъпоумната кофорта около него изяснява актуалността на последния въпрос. Фалшивият загроби и виШото Убразование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  06 Ное 2023 15:44ч.

  Преди време имаше един лаф-кьорав карти не играе.Ако на бабата в магазина и върнат две стотинки по-малко ще се чуе в Америка,но бюлетината не я вижда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-н никой

  29 Окт 2023 8:33ч.

  публикуваната схема за манипулация е леко глуповата. Нали веднага ще се разчуе ако на някой му изпише грешна партия на листа. Друго: в секцията броят разписките: трябва да съвпаднат с броя гласували и по партии гласовете трябва да пасват с това което е в машината. Машините нямат връзка с интернет. Манипулация е възможма само ако липсват разписките. Възможно е да ни пробутат машините с разписки за да свикнем и в вдин момент да кажат, че всичко е супер, махаме разписките. Тогава манипулация разбира се е възможна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде айде

  29 Окт 2023 8:39ч.

  Искам да видя как ще се разчуе в секциите пазарджишко и дълбоката провинция :) Истината е че може да се манипулира всичко през машините при добро желание и организация. Например инструкции от секционната комисия да се сгъват бележките и да се пускат веднага и бързо в урните. На мен лично секционната комисия ми обясни точно това при първия път, когато гласувах с машини. Защо ли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-н никой

  29 Окт 2023 8:48ч.

  няма как да стане - от всяка машина по не-един човек, има хиляди машини. Нали веднага това ще се забележи и ще анулират изборите - после няма да има въобще машини на следващите избоори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 8:48ч.

  Ся. 1. И кво като се разчуе? 2. Наистина ли е невъзможно разписката да си е наред, а вотът да се отрази на друго място в масива? Не ме разочаровайте - че то, ако туй не можете да направите, кво можете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без обиди

  29 Окт 2023 8:53ч.

  нали после се броят гласовете в секцията - ако има несъответствие ще се касират изборите и никой няма да гласува никога повече с машини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде айде

  29 Окт 2023 8:54ч.

  Ако почнем в тия хипотези, ще стигнем и до това колко сигнали имаше за нередности в машините. В статията се посочва само една възможност (техническа), която е напълно възможно да се осъществи. Има и други варианти. То си е написано - добре е някой да одитира кода. Ама не се прави това :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този свят се модерира от мошеници и това мъдрите хора добре са го обяснили отдавна

  29 Окт 2023 8:55ч.

  То ако мошеничествата не работеха, най-малкото нямаше да има илюзионисти. Политици също... Да не говорим вече пък за мафия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Машинации

  29 Окт 2023 9:40ч.

  са почти немислими без участието на СИК. Време е да роботизираме СИК. Един робот те разпитва за кого гласуваш, преференции и прочее. И никакви бюлетини и машини. Накрая роботът изплюва протокол В ЦИК. Там друг робот сготвя крайния резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *nix

  29 Окт 2023 9:44ч.

  Има толкова много начини да се манипулира със софтуеър или програма която се изпълнява под уиндоз с хардуеър стандартна дънна платка за ПС! Глуповато е предположението че 'принтера' ще изписва на потребителя грешна партия или номер - напротив ! - ще изписва точно това което е набрано от екрана. НО.....след като знам колко неща могат да се постигнат със софтуеър (даже на уиндоз!) аз не знам какво се записва и отчита, не се ли активира автоматично мрежов интерфейс - примерно, и да се стратира малък уеб сервър. Сега идва аргумента - ама нали се броят хартиените бележки от 'принтера'! - Ако е само така - тогава за какъв чеп са платиха сигурно дестки милиони за това машинно гласуване ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коко

  29 Окт 2023 9:49ч.

  за да свикнем с машините и в един момент да махнат разписките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой

  29 Окт 2023 14:31ч.

  Хайде стига глупости!Имаш достатъчно време да си погледнеш бележката при "принтера"!Друг е въпроса,че никоя комисия няма достъп до информацията от флашките и никой не може да каже,че в определена секция данните от преброяването и от флашките се разминават!А това отваря ШИРОКИ врати за манипулация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 114

  29 Окт 2023 15:42ч.

  Всъщност процедурата е да се брои само хартиения вот. Другият го взимат диреектно от машината и само сравняват броя на бюлетините с броя на гласувалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 8:34ч.

  Даже на мен, дето се дрънкам с компютри, още от преди виндовсите - времето на черните екрани, когато операционна система я зареждахме през флопито от 5-инчови дискети, даже и малко с линукси съм се тормозил, ми стана ясно от написаното, че Денков&Ko са ени ноо честни и порядъчни люде. Още повече, че Денков каза "Мамой клянусь, не вру!". Благодаря на г-н Тодоров и на "Гласове".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  29 Окт 2023 8:41ч.

  като гледам този наглец какъв гьон-сурат има, направо се отвращавам, че българска майка е родила това човекоподобно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки избирател

  29 Окт 2023 8:47ч.

  има възможност да погледне какво пише на разписката му, преди да в пусне в кутията. Броят се разписките, проверени от всеки от избирателите. Машината не брои. Всякакви приказки за манипулации чрез програмата на машините са предназначени за технически и правно неграмотните избиратели. Те за съжаление са мнозинство. Затова политиците така истерично лъгаха в петък. Ловят риба в мътна вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • момент

  29 Окт 2023 8:50ч.

  възможно е целта е да се свикне с машините и в вдин момент да отпаднат разписките. така всичко се нарежда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно такова гласуване

  29 Окт 2023 9:49ч.

  с машини, но без разписка беше обявено за противоконституционно в Германия. Няма причина нашият Конституционен съд да постанови нещо различно, ако и у нас бъде приет такъв закон - гласуване с машина, която не отпечатва разписка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Окт 2023 8:49ч.

  Това обяснение трябваше да бъде предоставено пред 3 години, когато приеха машинното гласуване. И аз гласувах с машина и винаги си четях какво излиза от нея. Също така има 10 души в СИК от различни партии, които би трябвало да броят бюлетините - и едните, и другите, и да ги вписват в протокола. Елементарно. Ако има далавера, не са виновни само машинити. А че Денков не знае какво е принтер е направо невероятно. А ролята на фотографа-министър да обяснят службите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя химикалист

  29 Окт 2023 8:50ч.

  Тоя химикалист да отива да си прави сапуните и праховете за пране. Ако иска може да измъдри и препарат за борба с молци и марокански скакалци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BACHE KIKI

  29 Окт 2023 8:51ч.

  Пишман академика още ли не е подведен под отговорност? !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айтифоб

  29 Окт 2023 8:53ч.

  Всякакви машини, компютри, айтита, и тиайта - ВЪН ОТ ИЗБОРИТЕ ! Вън от изборните секции ! България не е Китай и избори могат да се правят по нормалния, класическия начин, с бюлетини и броене от живи хора, както са се провеждали от десетилетия . Нима с машини се е повишило качеството на изборите, с машини имаме повече прозрачност, повече демокрация ? Точно обратното. Затова вън всякакви машини и паразити IT-ошници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвайте се бе,

  29 Окт 2023 8:57ч.

  Сега ваш Копейкин ще изкара 90 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изборите са за кметове , бе !

  29 Окт 2023 8:58ч.

  Къф копейкин те гони, глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупак

  29 Окт 2023 9:51ч.

  си ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милева

  29 Окт 2023 9:03ч.

  Г-н Тодоров, не знам колко ви е "успешен" бизнеса но ако е основан на уменията ви демонстрирани с това "творение" на мисълта ви, се съмнявам дълбоко и в познанията ви и в уменията ви и в успехите ви. Просто има още доста да учите в тази сфера. Другите ви заключения са просто отражение на основат която имате!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 9:15ч.

  Убедителна аргументация! Конкретна и компетентна! Започва с "не знам".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като член на изборна комисия знам, че най

  29 Окт 2023 9:03ч.

  Простите хора на първо място от Израждане и след това Ниновото Бсп гласуват само с хартия, както и мангалите, взели по 100 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Окт 2023 9:12ч.

  Само в България от цяла Европа има машини, и само тука си "репрезентирахме" Киро и Асен, тотални малоумници събрали себеподобни да правят маймунджилъци по цял ден, всеки ден!!! Киро е толкова тъп, че в изтеклият запис дори сам си го призна, че са ала-бала фейк! А ти стой в комисията за един сандвич и 20 лева, понеже си с много високо ниво, отрепка такава! П.ПКирил Петков: “Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При 30 %

  29 Окт 2023 9:15ч.

  Купен вот какъвто няма никъде в Европа и при тоя висок % цигани се използват машини. Напр. Откакто има машини цялото Столипиново не гласува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  29 Окт 2023 9:21ч.

  Напротив, гласува така, както и преди, и то машинно. Срещу съответното заплащане ромът делегира правата на някой човек на Киро и Асеня да му гласува. Така става и със селските райони, и с общините на ДПС. Корупцията, която се вихри покрай изборния процес с машини, е с неописуеми мащаби. Затова и зомбитата печелят. А цинизмът им се провокира от немъчена победа и подкупи с много откраднати от гърба на народа пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДПС НЕГРАМОТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ще изпълнят ПО_ЛЕСНО ЗАДАЧАТА!

  29 Окт 2023 9:08ч.

  ДА! ПП - за подли перачи, НО: Машините пречат на СХЕМАДЖИИТЕ, НО СХЕМАДЖИИТЕ СА по-силни от логиката и ЗАКОНИТЕ - те имат своя система за налагане на СВОИ закони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  29 Окт 2023 9:22ч.

  Аз пък ще попитам, а защо ли при такава развита информационна система в света никоя държава, поне според мен, ако греша, ме поправете, не е въвела гласуванията си с компютри?? Ние ли сме най-големите умници? В САЩ например защо не гласуват с машини??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Окт 2023 9:26ч.

  Киро тъпото сам си го призна в записа, какво има повече да се дискутира, и спекулира, 7% интелектуалци един парапет и погазване на конституцията не можа да ги възмути, нито ежедневните тъпи лъжи и предателства, тоест нищо не може да се направи за тези, най добре е да си взимат самолета и да бягат на запад, там ще им е по комфортно за нежните души! Поведението на зам.министъра е абсолютно парапетаджийско точно като на своят патрон, киро тъпиро, хванали го в крачка понеже е много интелегентен убав и жълтопаветен... Ай Ти експертите първи ще бъдат изядени от електронната революция която създадоха, и почва да си личи, всичко се снима, всичко се записва и всичко се помни 24/7, нещастници добре дошли в новото нормално, на черното огледалце, от тази мрежа няма излизане няма да има и милост, точно програмистите са най излишните паразити и Сатурн ще изяде децата си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няй-после една грамотна статия!

  29 Окт 2023 9:39ч.

  Не знаех, че машините имат орязана версия на Windows. А дупките по сигурността на тази ОД са като на швейцарско сирене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • = > Кабинетът Денков е нелегитимен i всичко каквото са подписвали международно и вътрешно ТРЯБВА да бъде отменено като вредно за интересите на българите и България!

  29 Окт 2023 9:47ч.

  То бива лъжа и измама, бива ама това минава всички граници. Гледат ни в очите и ни лъжат в името на ЛИЧНИЯ си интерес. Колеги от други форуми пишат, че "на Денков се плащало много яко за да вкара еврейско лоби в управлението на България" !?! Защо?! Отговорът може би е в това, което случва в Украйна, за да настаняват бежанци от Обетованата земя! И както се разбира скандално вече МЕСТНАТА ВЛАСТ ТОЧНО ЗАТОВА ИМ ТРЯБВА - за да настаняват ПРИШЪЛЦИ и ВСИЧКИ МЕСТНИ КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ престоя, както при същите от нещастната Украйна. Защо не правят така щото народите да си живеят в собствените държави щастливи? ......... Ето фактите тук: .... https://pogled.info/svetoven/izrael-v-ukraina-evreiskata-darzhava-mozhe-da-se-premesti-na-bregovete-na-dnepar.162096

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  29 Окт 2023 9:48ч.

  Полковник Фридрих Краус, наследил и прозвището фон Цилергут по името на някакво село в околностите на Залцбург, което било изплюскано от предците му още в осемнадесетото столетие, беше достопочтен дръвник. Когато разказваше нещо, той винаги говореше само позитивни неща. При това той питаше дали всички разбират елементарните му изрази."Значи, прозорец, господа, нали? Знаете ли какво е това прозорец?" Или: "Път, от двете страни на който има шкарпи, се нарича шосе. Да, господа. Знаете ли какво е това шкарпа? Шкарпата е изкоп, върху който работят много хора. Тя е вдлъбнатина. Да. Работи се с търнокопи. Знаете ли какво е това търнокоп?" Страдаше от манията да обяснява всичко и правеше това с такъв ентусиазъм, сякаш беше изобретател, който разказва за своето изобретение. "Машинното гласуване, господа, става с машини. Машините работят като принтери. Те печатат бюлетини, които после се броят. Да. Знаете ли, господа, какво е туй бюлетина? Бюлетината е хартийка. Хартията пък е тънък, плосък материал. IСтава заа писане, рисуване, печатане, пакетиране и забърсване във ватер клозетите. Прави се от пресовани влажни растителни влакна, съдържащи целулоза."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Окт 2023 9:56ч.

  От коментарите на айтишниците тук все пак не разбрах защо зам. министърът е извършил всички тези манипулации след като машинките не са компютри, а само принтери. И като са само принтери какъв е тогава смисъла да се използват. Простички въпроси, а отговори няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възниква и въпросът

  29 Окт 2023 10:30ч.

  след ката машините са принтери, защо изобщо са нужни бюлетини. Ще се спечели от икономията на хартия. Нали гоним безхартиен свят. Ампутираме машините до принтери, никакви машинни протоколи и сме рахат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  29 Окт 2023 9:57ч.

  Много точен коментар и то от IТ специалист. Кого лъжеш, бе, Денков? Кой ще ти повярва! Хайде, подавай оставка! А истината за машинното гласуване се знае отдавна: още от записа, в който простокирето говори за "али-бали през президента".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *nix

  29 Окт 2023 10:03ч.

  Манипулации са възможни всякакви, особено с противните пп-дб! Но нека споделя един текст https://pogled.eu/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%81/. Има ли верочтност този министър да е под команда и НАРОЧНО да е направил това за да предизвика като верижна реакция всички събития от тези два дни?! За да се жертва наистина половин България в името на полуграмотния електорат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искате да кажете, че ДПС ще контролира 1/3 от Бълария?

  29 Окт 2023 11:23ч.

  Ами причината за това не е в ДПС, а в отказа на другите управляващи да се ГРИЖАТ за ХОРАТА. В райони където никога не е имало съветници от ДПС днес ще има знаете ли защо? Защото от ДПС помагат реално - примерно на фермери, на които им взимат пасищата "бизнесмени", които нямат животни, но имат връзки. И на тези фермери без пасища ДПС помага за имат поминък и прочие подпомагане. мда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав Цеков: Ето как може да се манипулира машинният вот дори и сега

  29 Окт 2023 10:04ч.

  https://trud.bg/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  29 Окт 2023 10:07ч.

  Всичко написано по случая е объркващо и неясно! Изходния текст на програмата написана от програмиста гарантирано няма да е в машините! В машините ще е компилираната програма, която е машинен код който и да гледат нищо няма да разберат от него. Най вероятно става въпрос за парола или начин за генериране на такава с цел промяна на данните от гласуването. Ако пък са с уйндоуси направо да се ги наврат отзад. И да ги върнат на следващи избори не бих ги ползвал вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  29 Окт 2023 10:15ч.

  Иборите в САЩ биват манипулирани точно с машини. Трумп загуби в няклко щата след като глсуването с бюлетини приключи и "включиха" машините. 2022 в щата Аризона фалшифицираха резултатите като на "принтерите" им сложиха хартия, която не отговаряше на размера, пригоден за тях. Това с копиране на кода, пак е по американски съвет и модел. Практика в няколко щата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Окт 2023 10:19ч.

  Изборите там, най вече бяха манипулирани с "гласуване по пощата" но общо взето манипулацията стана по всички възможни начини и фигурната Тръмп сам съдейства и разреши това да се случи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С машини, без машини, все тая - накрая всички сте излъгани

  29 Окт 2023 11:09ч.

  Номерът е никой да не отиде да гласува. Ще ги видя тогава всички мошенници да останат без работа и да се въртят като обрани евреи около кофите с боклука. Никой от тях, извън властта не може да свърши сам работа за пет стотинки. Некадърници нещастни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква я мислехме, каква стана?

  29 Окт 2023 11:19ч.

  Денков - 7% брат! Няма да има от къде да дойдат останалите до 20%. Енде мама, султанто феличе. Накратко - майката си е ебало! Айде чао!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  29 Окт 2023 11:21ч.

  гледах го с зъркелити си как господинъ ТОООООТЕВЪ викъ нъ неговити тъка и тъка дъ фалшифицират избор в пловдив. както викъ Кара4ибък,той е доцент, а доцентъ е човек,повече отъ асистент,тъ ТОООООТЕВиъ и си беши за затвор на момента, но,някой на нОООто вече му викът прекомпилиръну , НУ не само туй,цялъ бг го видя видието, ТОООООТЕВиъ се появи и Народен представител (да знаете на народен представител се викъ депутат, штото е по кратко и дъ не се изхаби чинето българско). и сичко туй съ ТООООТЕВ показа нагледно,че нашето обштество, което разбирътили е социум ( по доц. К), е един голям Ташак. ште бъда изтрит,разбира СА,дано да греша,не съм важен,както викът много интелектуалци наши,разбира СА, не е пполиткултурно да се гавримЕЕЕ съ не-нормалността (ништу не казах): повторени: Той е заснет,черно на бяло, и дотук. инъчи как беше рекламата дето по хоризонт ни набива въ чутурите: кооопуваните и такова на гласове е подсъдимо. нееееееспасяеми сме (днес е Уйййкинд паралелно съ Избори)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледайте сега цифри. НСИ - 6 447 710 в края 2022 г. ; ЦИК - 6 038 622 в избир.списъци

  29 Окт 2023 11:36ч.

  Родени през 2022 г. 56 596 деца умножаваме по 17 години (след 18 г. имат право да гласуват) и приемаме средно по 56 000 деца са се раждали в последните 17 години. И смятаме 56 000 х 17 = 952 000 това са нямащи право на глас под 18 години; ......... Така сега да извадим тази бройка от цялото население 6 447 710 - 952 000 = 5 495 710 имащи право да гласуват! ............ По избирателните списъци има 6 038 622 души. Да сметнем "мъртвите души" от тези в избират.списъци 6 038 622 - 5 495 710 = 542 912 ! къде са? ............. 542 912 души фигурират, а ги няма реално. СМЕТНЕТЕ и вие, може да имаме грешка. Ето линковете ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НСИ

  29 Окт 2023 11:37ч.

  Население и демографски процеси 2022 - https://nsi.bg/bg/content/20362/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2022-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИК

  29 Окт 2023 11:39ч.

  Брой избиратели в избирателните списъци 29.10.2023 . - https://www.cik.bg/bg/mestni_izbori_2023/for-voters

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  29 Окт 2023 12:23ч.

  Няколко пъти съм писал, че на Сламения премиер Денков му липсва образование, независимо, че се кичи с титла. Много често изглежда неадекватен, и не говори смислено! Не споменавам множеството епитети които му прилягат, но той не става, продал си е душата! И моля, не го наричайте плъх, те са интелигентни животни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До писалия в 10.30

  29 Окт 2023 12:33ч.

  Точно такива бяха предложените машини за гласуване от българи преди време, принтери., които се ползват навсякъде по магазините у нас. Но не ги одобриха, защото бяха евтини и български, та нямаше как да се спечели допълнително от тях! А може и да са имали едно на ум, че не стават за "друга" работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, всяко бебе

  29 Окт 2023 12:58ч.

  гласоподавател. Ха дано днес разберем колко сме приблизително..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огън и меч

  29 Окт 2023 12:59ч.

  Категорично не харесвам написаното от Николов.Някой го похвалил като "специалист" и е оценил бизнеса му като успешен. С неудовлетворение подозирам, че тази работа е свършена от Гласове. Някой от компетентните колеги тук са изказали убедителни възражения по технологичните забележки на Николов. Аз искам да наблегна само на един детайл. Машините не били (само) принтери, защото по някакъв зададен алгоритъм, евентуално можели да отпечатват нещо различно от появилата се контрола за избор върху екрана! Това е едно скандално и идиотско твърдение (не защото технически дори теоретично е изключено, то е идиотско по смислови, оценъчни причини) и се надявам, че на г-н Николов поне са му платили да го изрече, защото в противен случай адът би паднал върху Земята. Няма да се впускам в прекалено емоционални оценки, но мнението ми за т.-н. Ай-Ти окончателно се срути. Винаги съм мислил, че са едни много странни същества, обладаващи много специфични, много особени способности, граничещи с болестни състояния. Онзи ден един от тях се похвали тук, че имал огромен дом, където се изливал рогът на изобилието. Проявата на някаква семпла човечност някак стопли душата ми, подозирах ги в генно смесителство с нехуманоиди! Днешните събития и заявления окончателно затвърждават убеждението ми, че в последна сметка тези хора не разбират какво точно вършат! Да, те говорят някакви странни езици, представляващи неразбираеми низове от символи, знаци, букви и цифри, които са разбираеми само за подобните им. Задаваме си въпроса - защо тези хора като правило са така неприлично високо заплатени, което им дава самочувствие на свръхчовеци. Свръх човеци, с които - доказано с многократни опити, практически не може да се общува. Биват понасяни само от подобните на тях и от женските им партньорки, които като правило са подчертано практични и користно настроени. Основателно ги подозирам, че масово имат аутистични характеристики. Под флага на твърдението, че модернизират, автоматизират и улесняват живота на хомо сапиенса, те фактически са впрегнати като активни участници в процеса на атомизиране на обществото, разбиване на междуличностните отношения и в последна сметка пълно дехуманизиране на социалната плът. За последиците от това умишлено няма да говоря! Същото се отнася и за противодействието срещу това явление! Независимо дали това е водещ мотив или може да се разглежда като съпътстващ фактор (характеристика) на обективни социални процеси, просветените хора са длъжни да си задават въпроси за социалните последици! Ако говорим за съпътстващ фактор, кой е движещият мотив, тези хора да бъдат позлатявани за да вършат "божественото" си дело? Няма да ви изненадам - движещият мотив при вида ни като правило винаги е сходен - печалба, интереси, корист и власт! Уважаеми Ай-Ти, не гледайте високомерно на себе си като на полу-човеци, полу-божества! Вие не сте нищо повече освен зидари една висока и замислена изначално като непревзимаема в завършен вид ограда, която ще задава и границите на цифровия концлагер, където ще бъдат затворени биологичните единици! Вие също не сте нищо повече освен еничарите, които с цифров огън и меч ще налагат "правилно" мислене и действие, в качеството си на бъдещи служители и анализатори на Министреството на истината. По-заслужилите могат да се доберат до службата инспектор или надзирател! Това е просто един ограничен и частен ъгъл на наблюдение, като поради характеристиките на изложението и средата, ще се ограничим дотук! Действията на зам. Стойнов са много удачна илюстрация на изнесените тези! Може и да е лъжеАй-Ти, моето лично усещане е, че му е платено за всяване на смут и хаос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 13:06ч.

  Who the fuck is Николов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  29 Окт 2023 13:10ч.

  IT специалистите понякога губят ориентация за обикновени неща. По-горе е написано: "А колко от вас си поглеждат разписките, след като са гласували? Убеден съм, че повечето хора направо ги сгъват и ги пускат в урната, просто защото са били сигурни в машините". Подобно предположение означава, че избирателя е не може да чете- или е сляп, или е доведен насила в секцията. Не че е невъзможно, но не е сериозен аргумент. Не съм непременно "ЗА" машинното гласуване, но мисля, че е равностойно на хартиите , ако машините са само принтери, както беше последния път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешиш.

  29 Окт 2023 13:36ч.

  Обидно е, ще изкараш хората малоумни. Не вярвам някой да не си прочете бележката. Та като стана дума за машините, даже използването им само като принтери е полезно. Какво се получава днес. Всеки пуска 2-3 метра бюлетини, а машината би изкарала една длан бележка. Да не говорим колко бюлетини остават неизползвани. Вярно хартията се претопява, но енергията е пропиляна. Трудно увира българската кратуна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  30 Окт 2023 9:15ч.

  Достатъчно хора ще си прочетат бележката, за да не може да се разчита, че няма да ги хванат, ако са подготвили измама по този начин. Но тук има нещо друго - или ни подготвят да свикнем с машините, за да могат в бъдеще да кажат „ами то досега нямаше разминавания между електронното и ръчното броене, значи няма смисъл от ръчното, дайте да го махнем“, или пък целта е да откажат хората от гласуване. Има и трети вариант, може заместник министърът да е проявил нездраво любопитство, без да е имал специално за цел да влияе на резултатите. Но ако е така, трябва да е бил или доста глупав, за да не си дава сметка, че ще предизвика скандал, или достатъчно арогантен и самоуверен, че няма да го хванат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бончев

  06 Ное 2023 14:58ч.

  Не е трудно,слагаш върху нея паве и вариш докато омекне(павето , не кратуната),след което сменяш водата и повтаряш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Окт 2023 3:10ч.

  В списъка е пропусната и онази кокона Ризова. Имаше итервю с Томислав Дончев. През цялото време повтаряше същото принтери, та принтери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А според мен...

  30 Окт 2023 11:41ч.

  Изборите са архаизъм. Един средна ръка компютър от хоремага може да реши колко гласа за коя партия. Как? Според количеството дарения за собственика на компютъра. Един прост vbs скрипт ще свърши идеално работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тох

  30 Окт 2023 16:03ч.

  Андроидски таблет, с принтер. ТОЧНО това са тия прехвалени мачини за гласуване. Всеки може да напише хубав и лесен софтуер за тая работа, само дето идеята е банката с данните да може да се пипа и манипулира отвън, без да се забелязва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • караКонтрера

  31 Окт 2023 19:35ч.

  Той и Денков не е "акад.", а само сапунджия за изпиране препълнените червени паперси на тиквун БОКо и глиган Шиши! На турски "БОК" = екскремент, л.а.й.н.о - ако не вервате питайте го тия от ДПС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  02 Ное 2023 20:29ч.

  Една малка поправка, нашините не са с Windows, а с Linux. Но пак фалшифицират резултатите. Ето защо. https://rtvsis.eu/2023/10/31/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d1%82-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-27-%d0%be%d0%ba/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир

  03 Ное 2023 14:43ч.

  Много думи, пълен булшит. Значи цялата конспирация почива на очакването хората да не погледнат какво пише на разпечатания билет??? Ми нали един няма да погледне, двама няма да погледнат, но дори САМО ЕДИН да погледне и ще вдигне скандал. И после всичко е компрометирано. Колко удобно се пропуска, че за да се докаже фалшификация е достатъчен и само един единствен гаф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи