Докладът на ДАНС: Стойнов заснел неправомерно изходния код на машините "да си го гледа и да си поиграе с него"

Докладът на ДАНС: Стойнов заснел неправомерно изходния код на машините "да си го гледа и да си поиграе с него"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Редакцията на "Труд news" получи копие от доклада на ДАНС, чиято автентичност бе гарантирана от нашите източници.

Документът е справка от 26.10.2023 г. относно получена информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

Публикуваме части от съдържанието на документа, който видно от факсимилетата, не е обозначен с гриф "Секретно". По-рано през деня призиви да бъде публикуван целият доклад имаше към към ротационния премиер Николай Денков от представители на ГЕРБ-СДС, ППДБ, "Възраждане" и ИТН, но министър-председателят не се съобрази с настояването на народни представители от двете парламентарни формации. 

Ето основните акценти от документа на ДАНС:

- Във връзка с подготовката на предстоящите местни избори е получена информация за действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

- Съгласно чл. 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. По искане на ЦИК този процес е реализиран на 23.10.2023 г. в МЕУ, като ас присъствали 11 представители на различни политически партии. Достъпът е осигурен в подготвена и управлявана от МЕУ контролирана инфраструктура, разположена в зала 344 на министерството. Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма Сиела Норма АД с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван.

- На 25.10.2023 г. около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

- Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията по неправомерния запис, направен от зам.-министър Стойнов, са потвърдени от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, а именно 344 в сградата на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него".

- Придобитата до момента информация сочи:

1. Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване;

2. Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон;

3. Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това.  

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • ?????

    28 Окт 2023 18:49ч.

    Ха ха. Оказа се играчка-плачка за зам. министъра. Надявам се че няма да му се размине поне на него и ще отлежи положеното му. Но това са някакви фантазии без Галя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!!!

    28 Окт 2023 19:52ч.

    Така става, като офис планктона не си играе с чурки, а с програмки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мило детенце повече не прави така

    28 Окт 2023 18:49ч.

    Е, неа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 18:57ч.

    Губи ми се президента в цялата калимера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    28 Окт 2023 19:02ч.

    Льотчика няма верен ход...като типичен български фатмак...в стремежа си да служи на България...се оака до шия... Сега мълчи и се прави на важен, но просто знае, че каквото и да каже ще е грешка....а и винаги могат един импиичмънт да му заформят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    28 Окт 2023 19:17ч.

    днес не се допускат изказвания, които могат да повлияят на изборите, това че променкаджиите го правят не е изненада, но борисов и президентът знаят че е недопустимо и затова запазват мълчание, от ДБ също няма реакции

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 19:25ч.

    Ина. Но вчера можеше да се изкаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 19:44ч.

    "Но вчера можеше да се изкаже." Що?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 19:48ч.

    Има ли обстановка, която да се нуждае от неговата намеса и по кой член от Конституцията да е тази намеса? Или по всеки повод, който ви дойде на акъла, той да се намеси и да се изкаже? И като се изкаже, вий пък да му кажете - "Ти ги доведе!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 20:22ч.

    Щото той ни ги натресе тези. Ако си нормален човек излез и кажи защо ни ги натресе. Ако те е страх от Галя седи си в президенството и се прави на нещо което не си. Да напомням ли триморските му глупости? Или думите му как още няколко министри Кирилци Петковци ще спасят България според него? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    28 Окт 2023 21:05ч.

    Историческата роля на президента приключи с инсталирането на тия българоубийци.Той и затова беше инсталиран на този пост - да свърши само едно нещо,но то да е съдбовно.След като приключи с делото си,той може да се оправдава,да страда,дори да отрони сълзи и да говори,говори,говори ... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    28 Окт 2023 21:14ч.

    президентът трябва да отговори на въпроса - истина ли е, че петков е предложен за министър от алексей петров, който бил приятел на баща му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Окт 2023 21:50ч.

    Президентът, единственият мажоритарен политик, не трябва да обяснява нищо на никого. Когато се явите и спечелите всеобщи мажоритарни избори, демек фокусирате в себе си, възможно най-голямата легитимност и представителност в държавата, тогава ще му търсите обяснения защо се е залюбил с Деса, защо е назначил този или онзи и т.н. Вие нямате ли глави на раменете си?"Ах, той ме излъга с този Киро!". Нищо на никого не трябва да обяснява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    28 Окт 2023 23:20ч.

    ние не сме никого, ние сме неговият народ, ние сме го избрали и той ни дължи обяснение, петков е участвал 9 години в протести и никой не го знае и такъв щеше да си остане, ако президентът не му беше позволил да го използва като ракета носител във властта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас и безумие!

    28 Окт 2023 19:04ч.

    Ама, че олигофрени има във властта! Тва да не ти е оная работа, да си я гледаш и да си играеш с нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали?

    28 Окт 2023 19:05ч.

    Явно Хартиената коалиция е платила на Стойнов да изиграе такъв театър и да броим чували, а не гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    28 Окт 2023 19:08ч.

    Айде де...а може би пък извънземните са платили...тъпи внушения и манипулации, за да едни прости момчета, големи схемаджии....аджамии, сър..и предатели естеснвено НЕбългари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Дали?

    28 Окт 2023 19:18ч.

    Твърде вероятно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали? Кой Дали, Салвадор или Борис?

    28 Окт 2023 19:18ч.

    Ех, дали, като съм евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, и утре галя и козяк ще ми дадат ли лебец? Мога да ти кажа право - хич и не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! И утре,комай! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    28 Окт 2023 21:15ч.

    просто се чувстват безнаказани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    28 Окт 2023 19:20ч.

    При Киро жарта! Казват, много ги разбирал Киро тия кодове, дето започвали с Х! Ше има да му ги обясняваааа на това мръсно копеле, което поне едно постигна - отврати още хора от изборите и само партийните чугуни може да са утре на избори. Дано бъркам и стане обратното, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.Сарофски

    28 Окт 2023 19:28ч.

    Този път не ви минаха "номерата", бе евроджендъри ! Всички софийски НПО-та, след проведени сутринта бързи и спешни разговори по телефоните им от "бандата" на Кирчо и Кокорчо, бяха събрани на мегданя с вувузели и свирки. Защото борбата е голяма, тъй като ще трябва да си запазат "грандовете" от чичко им Сорос и за . . .2024 година ! Надявам се това продажно правителство да си отида, веднатга след изборите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    28 Окт 2023 19:30ч.

    Учудвам се на наивността на всички. Някой знае ли какво е "изходен код" ? Всички се обаждат и говорят сякаш всичко с работата на компютрите си е ясно от А до Я . Някой ИТ човек може ли да светне , за какво става въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    28 Окт 2023 19:32ч.

    Всички се обаждат и говорят сякаш знаят всичко за работата на компютрите си е ясно от А до Я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    28 Окт 2023 19:35ч.

    Надменност и горделивост на адаша Стойнев. Все тежки пороци, които бързо и безусловно се наказват. Дали ще ни дойде някакъв акъл в главите? Дано, ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    28 Окт 2023 19:36ч.

    Браво на Стойнов. С едно триминутно свое действие веднъж завинаги погреба идеята за машинно гласуване в България. На този човек трябва да му се даде медал, че затвори една страница в безкрайните спорове за/против машинното/електронното гласуване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    28 Окт 2023 19:37ч.

    Така някой може да реши да си поиграе и да отвори някой, за да види какво има вътре. И ще му кажат ли: Ах ти палавнико, колко си любопитен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    28 Окт 2023 19:38ч.

    Някой знае ли какво е "изходен код" ? Оди в уикито, там прилежно и достъпно е обяснено за такива като теб. Ако не успееш и това да стоплиш - няма нужда да се напъваш повече. Просто ще се учудват всички, на твоята наивност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавна Агенция Национална Случайност

    28 Окт 2023 19:42ч.

    За предишните избори като нямаше доклади на ДАНС, значи ли че всичко е било тип топ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    28 Окт 2023 19:45ч.

    Такава победа над машините е нямало от времето на Сара Конър и Терминаторите! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сиела ненорма

    28 Окт 2023 19:48ч.

    Време е свързаните с тази мафиотско-шпионска фирма сиела да потеглят в затвора за много, много, мноооого дълго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    28 Окт 2023 19:51ч.

    Поредната микро тема за спорове без смисъл. Първо: няма как да бъде забранено заснемането, това би означавало да претърсват всеки посетител. Второ: снимката на кода и дори копие от кода не променя нищо. Трето: аман от неграмотни изявления по повод машинната обработка. Кодът на софтуера НЯМА никакво значение. Важни са само входните данни, а както видях, цик ги публикува няколко дни след преброяването. Когато входните данни са публикувани, получаването на резултат е достъпно за всеки с несложно пресмятане, което е по силите даже на начинаещ програмист. Единствената трудност е съпоставката на входните данни публикувани от цик със секционните протоколи. Такава съпоставка трябва да се прави от всяко заинтересовано лице - което разполага с копие от секционния протокол. Такива лица са членовете на секционните избирателни комисии и застъпници, както и други, посочени от партиите. Сверяването на секционния протокол е съпоставка на 10-20 числа, това е работа на всеки, получил протокол в изборната секция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 20:26ч.

    Абе с една дума принтерите са безсмислени. Що тогава е тоя вой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 20:34ч.

    Рис само да попитам що тогава зам. министърът ги е правил всичките тези манипулации? Опитай се да ми обясниш, но без идиотизмите да си поиграе с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    28 Окт 2023 21:16ч.

    Ако го познавах лично бих имал смислен отговор. Затова предполагам, че е от общо невежество, което изобилства в главите на повечето управници. Но както казах по-горе, тези "манипулации" не променят нищо. Само създават повод за шум в медиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Окт 2023 22:56ч.

    И пак да попитам. Що тогава зам. министърът създаде според теб шум в медиите след като манипулациите (според теб в кавички) не променят нищо? А между впрочем ево го - https://trud.bg/докладът-на-данс-стойнов-заснел-неправомерно-изходния-код-на-машините-да-си-го-гледа-и-да-си-поиграе-с-него-факсимиле/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    28 Окт 2023 19:57ч.

    Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него". По-късно, вече у дома си, той инсталира изходния код върху домашната си машина за гласуване и играта с нея започва. Двамата се усамотяват и подхващат възлуждащ флирт. Ръката на Стойнов похотливо гали най-интимните й части. Двмата бързо се възбуждат. Малко след това зам-министърът прониква в машината. Заради читателите-пуритани, съвмем накратко ще се спрем на тази сцена. В първия момент машината е изненадана от неудържимата настойчивост на своя ухажьор. Леко е смутена, държи се като невинна гимназистка. Настоява той първо да въведе своята 64 битовата част от ключа за вагинален достъп. После машината губи контрол, възбужда се, стене като разгонена кучка, настоява да бъде брутално обладана във всичките си отвори. Тук записът, предоставен от ДАНС прекъсва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    28 Окт 2023 20:25ч.

    Хахаха. Това изкърти миФките. Тези са завършени олигофрени. Озъбени. За предишните избори(парламентарните!) нямаше доклад и тези палячовци за малко щяха да спечелят, въпреки, че на цяла България знаеше, че само жълтопаветните олигофрени и НПО-та гласуваха за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    28 Окт 2023 20:44ч.

    Д-р Чезаре Ломброзо би казал много интересни неща за зам. министърчето...като му гледам мутрата... Ноо това е положението...Да им имам на българите втория акъл...както казват турците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вие имате забрана за коментиране!" - "И това ще мине!"

    28 Окт 2023 21:00ч.

    Поздравления за "Доц. Карачибук"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 21:43ч.

    Ся, няма спор че замма е малоумен чекиджия, но се бе промъкнало твърдение че е Ко ми полирал нов(и несертифицирани) код за малкото време, дето си играл с голямата машина, вместо с малката си пишка. Мога да го напиша много по културно, но ще отнеме страници код за същата по същество теза . Та, кво Прайм Утре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 21:46ч.

    Ся,правописът ми е повече от волатилен, направо балистичен, но горе вината е на ИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 21:49ч.

    Чекиджия няма как да се обърка, но "компилирам "е шибан термин !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мястото му е значи в детската градина

    28 Окт 2023 22:05ч.

    а не в министерството. Но и в детската градина ще греши кое е играчка и кое не и ще стане играчка-плачка. Те всички в ПП са или за детската градина, или за затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 22:09ч.

    Народът прост, животът – тежък, скучен. – Живот без маска и без грим – озъбено, свирепо куче. И трябва да се бориш неуморно, и трябва да си страшно упорит, за да изтръгнеш от зъбите на туй настръхнало, вбесено псе парченце хлеб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 22:09ч.

    Народът прост, животът – тежък, скучен. – Живот без маска и без грим – озъбено, свирепо куче. И трябва да се бориш неуморно, и трябва да си страшно упорит, за да изтръгнеш от зъбите на туй настръхнало, вбесено псе парченце хлеб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 22:17ч.

    В това време дипломирани кретени с харвардския дипломи си играят с машини. Кат оператор в Чернобил. И викате че нищо по-добро не бъде Ло измислено от репрезантивната "демокрация". Ми да ви кажа-сигурна машина и всичко подлежащо на обществено обсъждане пряко да се гласува на всяка събота на референдум. Заплатата на депутат-кръгло зиро. Привилегия-безплатен автобусен или жп билет за сесия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    28 Окт 2023 22:44ч.

    Май така е било при човеконенавистния соц. Народните представители, всичките, са имали прфесии, работили са си хората и на сесии са гласували каквото трябва. Но сега има професия депутат, за която няма пенсиониране, а е до умирачка за радост на народонаселението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на ЦИК

    28 Окт 2023 22:29ч.

    След като им съмнения, машините не могат да се ползват. А по-интересно е защо не са запечатали машините, които са разбрали и върнали обратно. Може би им някви следи при тях. Както винаги ще зметат случая без пълно разследване и информиране. Ако машините са хубави, защо не се разреши открит вот, Нек се знае кой с кого гласува. Тогава няма как да има манипулации. Сега им камери, и пак се вижда всичко. Докога ще и играете на тайна демокрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Окт 2023 23:07ч.

    Само пакет с картечница

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    29 Окт 2023 3:03ч.

    Къде е новият Алеко Констатинов, инж.Ганев, икономист Станев и полицай Данев, правят избори, сега се оглеждайте за прашец по гърба ? Новият водевил е тук, да живее България!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Окт 2023 8:13ч.

    от 1878 до сега все цървули сега убедихте ли хора взети от улицата до къде могат да стигнат парапет геи паряс........... не мислите като гласувате и ето го резултата аз не гласувам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    29 Окт 2023 8:43ч.

    Абе кажете антропологичните особености на това момче за зам министър ли са??! Струва ми се, че око му кажат да си направи джакузи в тоалетната чиния, ще го направи с усмивка на уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    29 Окт 2023 15:58ч.

    Баче Кики, не знам антропологично как се познава, кой е тъп, но това хлапе на снимката в качествато си на заместник министър е извършило тъпотия достойна за първокласник. Тия соросоиди изведнаж нахлуха във властта и се разкри че освен предатели са и некадърни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи