НАТО въобще не е сигурно бомбоубежище, като виждаме как се проваля украинската контраофанзива

НАТО въобще не е сигурно бомбоубежище, като виждаме как се проваля украинската контраофанзива

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов Следвайте "Гласове" в Телеграм

През 2017 г. Корейската народно-демократична република обяви, че Крим е руски, а в  2022 г. призна ДНР и  ЛНР за независими. За този жест тя получи от Русия само една формална благодарност, което не говори за близки отношения между тях. През следващата година обаче настъпи значителна промяна в отношенията между двете страни. На 27 януари Ким Е Чжон, сестра на лидера на КНДР, заяви "Ние винаги ще бъдем в един окоп заедно с армията и народа на  Русия”. На 25 юли руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пристигна на официално посещение в Пхенян, посрещнат ентусиазирано и с почести като държавен глава, дори е наречен „другарю” – другари за КНДР са само гражданите на Китай, Виетнам, Куба и Лаос.

Посещението е по повод честване на 70 г. от края на Корейската война 1950-53 г., а посрещането на руската делегация е доказателство, че думите на Ким Е Чжон не са казани напразно.  Армейски генерал Сергей Шойгу преговаря с министъра на отбраната на КНДР и с лидерът Ким Чен Ун, който лично му показа отделните образци въоръжение, установени в изложбената палата на въоръжените сили. Според публикации преди посещението специалисти от двете страни са обсъждали и постигнали споразумение по три основни теми : военно-техническо сътрудничество, използване на работна сила от КНДР в Русия и икономическо сътрудничество между тях, т.е. посещението има икономическо, военно и политическо значение.

Икономическото сътрудничество е от значение и за двете страни. Работници от КНДР биха оказали добра помощ на Русия както вътре в страната, така и при възстановяване на новоприсъединените области. За КНДР заработеното в Русия и превърнато, например, в продоволствени стоки ще бъде твърде полезно, тъй като обработваемата площ е само 20 % /от общо 120 хиляди кв.км/, с която трябва да се изхрани население от 25 млн.

На Запад с интерес се коментира евентуално военно-техническо сътрудничество между Русия и КНДР – евентуално, защото няма официално изказване по този въпрос. Разузнаването на САЩ твърди, че то е реалност, но без да посочва доказателства, а двете страни го отричат. Показателен е фактът, че от 3 до 5 август, т.е. много скоро след посещението на руската делегация, лидерът на КНДР инспектира няколко оръжейни завода и разпорежда увеличаване на военното производство, защото „страната трябва да се готви за война”.

За възможността за военно-техническо сътрудничество между Русия и КНДР може да се съди по постиженията на военно-промишления комплекс на КНДР. Още със създаването си страната е въоръжена със съветско оръжие и досега калибрите му не са променяни. Това е една от причините за възможен обмен на всякакъв тип боеприпаси.

КНДР вече над 50 години живее под санкции и в пълна изолация, наложена от Запада. Въпреки трудностите тя създава мощен военно-промишлен комплекс, който произвежда не само за нуждите на своите въоръжени сили, но и за износ, например, ракетно въоръжение е експортирано в 11 страни от Близкия изток и Африка. В началото на настоящето столетие в състава му са около 1800 предприятия, сред които 40 за производство на стрелково оръжие, 10 за бронетанкова техника, 10 корабостроителни, 50 за взривни вещества, неизвестен е броя на ракетостроителните и за производство на ядрено оръжие. Повечето от предприятията са изградени под земята в провинция Чагандо и прилежащите й райони.

ВПК без проблем комплектува и снабдява армията с всичко необходимо, а тя никак не е малка. Съставът й е 1.1 млн. бойци, от тях 180 хиляди спецназ, подготвен резерв над 8.2 млн. и около 190 хиляди военизиран състав на силовите ведомства, т.е. страната разполага с личен състав от около 9.5 млн., 11 хиляди подземни бази и е най-военизираната в света. 

Постиженията й в разработване и производство на въоръжение са впечатляващи. Например, използваният от 2009 г. танк „Сонгун-915” е с 125 мм оръдие, 14.5 мм зенитна картечница, две пускови установки за противотанкови ракети и сдвоена установка за ракети от преносим зенитно-ракетен комплекс – накратко, той е без аналог в света. КНДР е една от малкото страни, разработила реактивна система за залпов огън с обсег 380 км и зенитно-ракетна система, подобна на руската С-300П. Тя има на въоръжение крилати ракети с обсег 1500 км, изстрелвани от подводница, от железопътна и от автомобилна пускова установка.

Разработени са тактически, оперативно-тактически, със среден радиус и междуконтинентални балистични ракети. Докато първите два класа са за борба с Република Корея /към нея са насочени 600 ракети, включително съвременните KN-23, подобна на руската „Искандер” и KN-24, аналог на американската ATACMS, 200 ракети от третия клас са предназначени за Япония, а последният създава безпокойство на САЩ - това са МБР с течно гориво „Хвасон-17” с моноблочна ядрена бойна глава и обсег около 15000 км и най-новата „Хвасон-18” /аналог на руската „Ярс”/. Тя е с твърдо гориво, носител на моноблочна или на касетъчна с 3 ядрени бойни блока с индивидуално насочване и мощност по 150 кт. На воръжение е и балистична ракета с подводно базиране.

КНДР е десетата страна в света, извела в околоземна орбита изкуствен спътник със собствена ракета-носител. Тя е деветата ядрена държава на планетата, извършила 6 подземни ядрени опита, включително през 2017 г. и с термоядрен заряд, а тази година беше демонстриран универсален тактически ядрен боезаряд „Хвасан-31” за комплектуване на ракетни комплекси. Според Стокхолмския  института /SIPRI/ през 2021 г. КНДР е разполагала с около 20-30 ядрени заряда и материал за изработване на още 45-55. 

Впечатляват още подводният безпилотен апарат, способен да носи ядрен заряд, и хиперзвуковата ракета „Хвасон-8” с хиперзвуков планиращ боен блок, с която на 28 септември 2022 г. беше извършено първо полетно изпитание. Интерес предизвикват и двата тежки разузнавателно-ударни БЛА „Сетбел-4” и „Сетбел-9”, които силно наподобяват RQ-4 „Global Hawk” /обхват 5500 км/ и „MQ-9 Reaper” /2000 км/ - по всяка вероятност възможностите им са близки до тези на американските. Кибербойците на КНДР са едни от най-способните в света – още през 2015 г. разузнаването на Република Корея установява, че КНДР разполага с 6-хиляден корпус за провеждане на мащабни кибероперации. 

Възможностите на ВПК на КНДР се посочват, за да не остане никаво съмнение в твърдението, че тя може да бъде полезен съюзник на Русия във военно-техническо отношение. 

Политическото сътрудничество между Русия и КНДР има важно значение и за двете страни, независимо че имат различни политически системи. Има своите особености и политическата система на Китай, което не пречи на активното икономическо сътрудничество с КНДР и Русия. Въпреки различията сближаването на страните се основава на  политиката на САЩ в този регион. Вече няколко години САЩ активно работят за създаване на формални съюзи с дружествени страни, чиято насоченост основно е против Китай, но те имат пряко отношение както към сигурността на КНДР, така и на Русия. 

Такива са създаденият през септември 2021 г. AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, предизвикал въпроса на  „Дойче Веле” - “Появи ли се „Индо-Тихоокеанско НАТО“? През юни 2022 г. стана факт „Partners in the Blue Pacific” между САЩ, Великобритания, Япония, Австралия и Нова Зеландия за сътрудничество и в областта на сигурността, а вече няколко години се извършва подготовка за създаване на  съюз между САЩ, Япония и Република Корея. На 18 август т.г. в Кемп-Дейвид-САЩ се проведе среща между президентите на САЩ и Република Корея и премиера на Япония. На първо време целта е активизиране на военното сътрудничество между армиите на трите страни. Като се има предвид острия тон на приетата декларация срещу Китай, може да се допусне, че в недалечна перспектива ще се формира военно-политически съюз, насочен срещу него и КНДР. Натискът на САЩ Република Корея и Япония да предоставят военно-техническа помощ на Украйна показва, че САЩ се стремят да му придадат и антируска насоченост. 

По всяка вероятност в недалечно бъдеще определението „Тихоокеанско НАТО“ ще заслужи AUKUS в комбинация с евентуален троен съюз между САЩ, Япония и Република Корея. 

Започна и съгласуване на въпроса за откриване офис на НАТО в Япония, на който засега се противопоставя Франция. Създаването му би била първа стъпка към постепенно ангажиране на НАТО и в Тихоокеанския регион, т.е. формиране в бъдеще на Европейско-Тихоокеанско НАТО. 

Активната дейност на САЩ в Тихоокеанския регион налага на Русия, Китай и КНДР да осъществяват все по-тясно сътрудничество помежду си. Въпреки че засега то се осъществява на двустранна основа, трите страни могат да си осигуряват ефективна помощ в определени области без да създават проблеми на собствените си икономики и провеждана политика. На практика това би било неформален съюз между три ракетно-ядрени сили, способни да се противопоставят дори на евентуално Европейско-Тихоокеанско НАТО.

За Русия двустранното сътрудничество с КНДР има два аспекта – повишаване сигурността на далекоизточните територии и получаване на евентуална военна помощ срещу НАТО на територията на Украйна. Последното би имало смисъл, ако НАТО пряко се намеси във войната. Днес това изглежда малко вероятно,  но не е изключено, като се има предвид увеличаващите се войски в междуморието, т.е. в полосата от България до Прибалтика. 

След явния неуспех на украинското контранастъпление САЩ/НАТО трескаво търсят вариант за достойно излизане от украинския капан, който сами създадоха, сами влязоха в него и сега трябва да излязат, за да влязат в тихоокеанския. Счита се, че за това има два основни варианта. 

Единият е създаване на евентуален съюз между остатъчна Украйна, Полша и Литва на основата на създаденият през юли 2020 г. от трите страни т.н. „Люблински триъгълник”, с който да се демонстрира успех срещу Русия. За да се осъществи той е необходим мир между Русия и Украйна, за постигане на който вече се предлагат различни варианти. Наскоро Стиан Йенсен, ръководител на канцеларията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в интервю за вестник „Verdens Gang” заяви : „ Мисля, че решение може да бъде отказ на Украйна от територии срещу членство в НАТО”. Впрочем след три дни пред същия вестник той се отказа от думите си, а НАТО се разграничи от тях. 

Такава идея се предлага и от други места, което показва, че този въпрос се проработва. Ако такова решение се осъществи, ще се получи обособена група вътре в НАТО, която ще бъде използвана като острие срещу Русия и ще създава не само постоянна опасност на западната й граница, но ще бъде и генератор на постоянно напрежение за ЕС. Последното не само че не безпокои САЩ, но за тях това даже е добре, защото ще им позволи по-сигурно да държат в подчинено положение Европа и да я използват за своите цели. На такъв вариант Русия едва ли ще се съгласи, защото целта му е ясна – в този регион на САЩ е необходима колкото се може по-мощна група от страни, подчинена пряко на тях, и то с излаз на Черно море.

Другият вариант е въвеждане във войната и на други страни от междуморието, но без официална намеса на Вашингтон и Брюксел. Възможност за непряка намеса може да се осъществи чрез използване отново на страните от „Люблинския триъгълник” и по точно на техния полско-украинско-литовски корпус. Водеща роля в него е отредена на Полша, която напоследък активно се въоръжава - от САЩ се доставят 200  РСЗО HIMARS и 250 танка „Aбрамс”, от Германия 150 танка „Леопард”, от Република Корея 980 танка, 648 гаубици, 48 леки изтребители и 288 РСЗО, аналог на HIMARS. Страната провежда скрита мобилизация за довеждане на армията до 300-хиляден състав и създава още седем дивизии към досегашните три. 

На първо време останалите страни от междуморието биха били логистична база на корпуса, а при необходимост и участници във войната. Но това е натовска войска и няма как САЩ/НАТО да се дистанцират от нея, освен ако съответните страни не преустановят членството си в алианса. Ако този или подобен на него вариант се реализира, много е вероятно на украинска територия да започне ново издание на Корейската война с почти същите участници както през 50-те години на ХХ век. В този аспект посещението на руската делегация в КНДР придобива определен смисъл. 

Нашите нови управляващи все по-активно въвличат страната в плановете на САЩ за този регион. Провежданите крупни военни учения в междуморието не подминаха и нашата страна. От 5 до 20 август на авиобаза "Безмер" и летище "Чешнегирово" се проведе военно учение „Тракийско лято-23” с участието на ВВС на САЩ. Прави впечатление една от учебните теми, а именно „превоз на войски и товари и стоварване на товари по парашутен способ” с военно-транспортен самолет С-130. Темата е напълно адекватна с развитието на военно-политическата обстановка около Украйна и е подготовка за прехвърляне по въздуха на наши и други войскови части, например, до румънски или украински летища. 

Всичко, което става на наша територия по линията на НАТО, предизвиква загриженост в страната. Може би за да я разсее  нашият премиер ни уверява, че НАТО „е нашето бомбоубежище днес“ и по-сигурно от него няма. Дали „бомбоубежището” е сигурно може да се съди по следното: тактиката за провеждане на украинското контранастъпление е компютърно моделирана от САЩ/НАТО, но се оказва, че е неподходяща за този ТВД - не било отчетено наличието на значителни площи с храсталаци и руските минни полета. Като се има предвид неподходящата тактика, наложена на украинската армия, безпроблемното унищожаване на добрата западна бойна техника и желанието на САЩ/НАТО да разрешават проблемите си с чужди ръце, може да се направи извода, че въпросното бомбоубежище не е от най-сигурните. 

Разширяващото се участие на страната в украинската война  се вижда и от увеличаващите се доставки на въоръжение. Освен боеприпаси, БТР и оръжие, например термобарични гранати за РПГ-7 на завод „Арсенал”, има подозрение, че за тази цел се подготвя и зенитно-ракетен комплекс С-200 и по-точно неговите ракети В-880Э. И ето защо.

През нощта на 11 август 4 самолета МиГ31К с 4 ракети Х-47М2 „Кинжал” унищожават авиобаза „Коломия” в Ивано-Франковска област. На нея са установени доставени от САЩ тренажори и на тях се извършва първоначална подготовка на летци за многоцелевите изтребители F-16. Ударът е нанесен в навечерието на изпращане на летците за  обучение в САЩ и на практика той отдалечава във времето както подготовката им, така и използване на самата база за тази цел. Като отговор на следващия ден Киев атакува с две ракети от зенитно-ракетен комплекс С-200 Кримския мост. Ракетите са зенитни, но с помощта на американци/англичани са преоборудвани за поразяване на земни цели. 

Според руски и наши източници С-200 е на въоръжение у нас от 1983 г. – закупени са 6 пускови установки и 26 ракети. Комплексът е  развърнат на 20 км северозападно от София и от началото на настоящето столетие пусковите установки са без ракети, т.е. комплексът е небоеготов. 

Интересно е  това, че едва през 2022 г. МО обявява заявка ТС 78.3905.22ВО за доставка на резервни части за ЗРК С-200, но в явната й част не се уточнява за кой елемент от комплекса са необходими-възможно е да се намерят, защото комплексът е закупен от 22 страни, а в 15 от тях все още е на въоръжение. 

Като се има предвид отработената в Украйна технология за преоборудване на С-200 за поразяване на земни обекти, основно граждански, защото за такива на фронта той е неефективен, активното ухажване на страната ни от украинското ръководство, желанието на МО да достави резервни части повече от 20 г. след снемане на ракетите от пусковите установки, може да се допусне, че се проработва и въпроса за предоставяне С-200 на Украйна – без значение като цяло или по елементи. 

Ако допуснем, че заявката е необходима за нуждите на нашия ЗРК, то защо МО е чакало повече от 20 г.? Впрочем всеки, който познава комплекса или поне малко разбира от ракетна техника, ще се отнесе към това допускане най-малкото с лека пренебрежителна усмивка.  

Спринтовото намесване на страната в украинската война от новите управляващи навява спомен за написаното от Хенри Кисинджър след провала на САЩ във Виетнам : „Да си враг на Америка може да бъде опасно, но да си приятел е фатално“. Тази мисъл поражда въпроса : кое е по-добро за една страна – да има за нея опасност от САЩ или да се достигне до фатален край от приятелство с тях?  

 

 


 

Коментари

 • д-р Косев

  22 Авг 2023 12:46ч.

  Ама с тия фатмашки фантазми. Путетата също се тупаха в гърдите какви невероятни безаналогви хипер дупер ракети имат, но ги видяхме каква я свършиха в Украйна - като кучето на нивата. Много по-добра работа им свърши ноу-хауто от ВСВ за ефективно окопаване и другите такива троглодитски методи. За година и половина война единственият впечатляващ успех на ракетните войски от двете страни беше потопяване то на крайцера Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  22 Авг 2023 12:50ч.

  На черното казвате бяло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докторе,

  22 Авг 2023 13:14ч.

  ако си толкова доктор, колкото разбирач от политика, направо признай колко пациенти си уморил досега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Авг 2023 13:18ч.

  И на мен не ми е ясно какво искам да кажа, но не ми придиряйте. Голем зор е да се трудиш като трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @д-р Косев 22 Авг 2023 9:46ч.

  22 Авг 2023 13:30ч.

  продължително гледане и четене на български и западни медии ви прави дебил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  22 Авг 2023 14:02ч.

  Косев, пак ли избяга от психо-диспансера или са те пуснали в пробен отпуск "гарнизон с преспиване"?... Я бЕгай обратно, че трябва да си изпиеш хапчетата спешно, смешнико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...ефективно окопаване"

  22 Авг 2023 14:08ч.

  Косев, ти направи най-големия възможен комплимент на руснаците: че с "троглодитски методи от ВСВ" като окопаване (тоест, с лопати, без да хабят високотехнологични ресурси) спряха "контранаступа" и изгориха сума ти "Леопард"-и, "Брадли"-та, френски тенекиени танкове, и погребаха 60 хиляди укронацисти (общо вече 400 хиляди само убити). Ясно е, че се възхищаваш от руснаците, ама по-кротко пред лицето на толкова смърт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете се най-после!

  22 Авг 2023 14:22ч.

  Защо отговаеяте на това мекере? Все едно да спориш с бот, писан от шестокласник! Всеки отговор му носи стотинаж в тролската каса! Игнорирайте го! Колко пъти да в го повтарям! Защо го храните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vaseadmon

  22 Авг 2023 14:33ч.

  Программирование на PHP - этто читается с неослабевающим интересом этап в мир веб-разработки равным образом создания динамических веб-сайтов. С применением правильных ресурсов (а) также подходов, вы можете быстро освоить текущий язык также взять сбивать свои свые веб-приложения. Один из таковских ресурсов - фотосайт https://p1xels.ru/ - https://p1xels.ru/ - предоставляет обширные ткани да учебные запас для этих, кто такой алкает выучить (что) софтостроение на PHP. В ТЕЧЕНИЕ этой посте мы рассмотрим, что так p1xels.ru является хорошим подбором чтобы обучения PHP также какие ресурсы спирт предоставляет. Элементы программирования сверху PHP: Прежде чем ты да я углубимся на пользу употребления p1xels.ru, давайте рассмотрим, что так PHP - это так важный язык программирования для веб-разработки. PHP (Hypertext Preprocessor) - этто язык сценариев общего назначения, специально эксплуатированный чтобы творенья динамических веб-страниц да веб-приложений. КОТ его подмогою вы в силах взаимодействовать не без; базами этих, обрабатывать фигура, производить подвижный содержание равным образом почти все другое. Почему https://p1xels.ru/ - https://p1xels.ru/ : Сайт p1xels.ru дает богатый фотонабор учебных материалов равным образом ресурсов чтобы этих, кто такой намеревается учить софтостроение сверху PHP. Вот чуть-чуть резонов, почему текущий энергоресурс целесообразно рассмотреть: Структурированные пары: P1xels.ru предлагает понятные равно структурированные уроки, вызывая мало исходные положения слога (а) также постепенно переходя ко сильнее сложным темам. Это идеально это по-нашему чтобы начинающих, яко как пары возвещены в логической последовательности. Образчики и эмпиризм: Сайт предоставляет чертова гибель примеров кода и еще утилитарных поручений, каковые посодействуют вам фиксировать новые ученость сверху практике. Это отличный фотоспособ научиться программировать сверху PHP сверху практике. Учебные материалы: P1xels.ru делает отличное предложение статьи, видеоуроки, учебники также справочники, кои покрывают различные нюансы программирования сверху PHP. Вы сумеете остановиться формат, который сугубо это по-нашему для вашего обучения. Фотофорум и сообщество: На сайте является форум, где вы можете задавать вопросы также общаться с не этот учащимися. Это отличное место чтобы извлечения помощи равно лада от сильнее опытных программистов. Как утилизировать резерв p1xels.ru: Примите маленький основ: Если ваша милость новичок в программировании, возьмите с раздела, отданного основам PHP. Освойте базовые концепции, синтаксис и структуру языка. Практикуйтесь: После обучения теории, перепрыгиваете для практике. Решайте задачки равно упражнения, предоставляемые сверху сайте, чтоб фиксировать собственные знания. Вести изучение продвинутые темы: После того яко вы акклиматизируете основы, возьмитесь учить более сложноватые темы, такие как эксплуатация с базами данных, человек пользовательских функций равным образом объектно-ориентированное программирование. Примите участие в течение обществе: Немало стесняйтесь обходиться согласен помощью на форуме. Якшание со другими обучающимися равно программерами может угощение дать добро являющиеся вопросы. Заключение: Штудирование программирования сверху PHP с поддержкою ресурса p1xels.ru - этто ядреный фотоспособ зачать свой этап в веб-разработке. Структурированные пары, фактические урока а также обширный фотонабор мануфактур дозволят для вас одолеть этот яо и начать складывать собственные собственные веб-приложения. Независимо через вашего степени опыта, p1xels.ru дает шиздец нужное чтобы эффективного учебы программированию сверху PHP.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Авг 2023 14:38ч.

  Моля да не се вземат под внимание вербалните полюции на двойника ми от 9:46ч. Неговото хоби е да се представя за мен самия с цел да ме злепоставя и да ми се смеят. Също така обърква платежните ведомости ! Аз съм истинският д-р Косев, Господа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мекерето дава мнение,

  22 Авг 2023 14:41ч.

  А вие само го плюете. Ако това беше нормален сайт щяхте да сте с постоянен бан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Василев

  22 Авг 2023 12:48ч.

  Северна Корея призна Крим за руски, но .... Китай не ще .......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  22 Авг 2023 12:56ч.

  Всеки изхожда от спецификата на държавата си. В Китай има спорни региони, като Тибет и уйгурите, които САЩ използват за собствените си цели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато Китай прибере Тайван, тогава и ще се отвори "прозорец" за взаимно признаване на Крим и Тайван...

  22 Авг 2023 13:27ч.

  Какво беше казал Царя? "като му дойде времето!" И тогава може не само Крим да се признае, а и Запорожие, Херсон, Одеса, Донбас, Харков... и вся Ново- и МалоРусия :-(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  22 Авг 2023 14:38ч.

  Вижте ме колко съм умен. Заработвам като трол, без даже да си губя времето да чета сайта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само 7 държави официално са признали Крим за руски

  22 Авг 2023 15:04ч.

  Дори Беларус не го е признала официално и е между 22-те държави (там е и Китай), които са признали Крим за руски - дефакто. 36 държави официално НЕ са го признали, а на останалите държави по Света им е все тая, чий е Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • световен референдум

  22 Авг 2023 16:13ч.

  В тоя свят живеят и обикновени хора, няма само държави (с платени ам. назначенци начело).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Авг 2023 13:06ч.

  аз на нато не разчитам изобщо това е терористична организация създадена да върши злини по света някои има ли спомен нато да е добринесло нещо добро в европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • принос към обновяване на информацията

  22 Авг 2023 13:23ч.

  Преди два дни ВМФ на КНДР изстреля крилата ракета с радиус на действие 2000 км от надводно положение (от корвет, произведен изцяло в СК). Ким Чен Ун лично присъства на премиерата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • После изведнаж ще се окаже, че новата Северокорейска техника е предадена за съвместно изпълнение на Техеран,

  22 Авг 2023 13:31ч.

  и тогава , от някакъв зареян в Караибите ирански кораб изведнаж ще започнат да са топят американските петролоносачи в Мексиканския залив... А патрулните лодки във Венецуела и Куба ще станат ракетоносни :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През това време

  22 Авг 2023 14:43ч.

  Раята му е на една купичка ориз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Раята му е на една купичка ориз."

  22 Авг 2023 15:47ч.

  Предполагам, че си посещавал С Корея и знаеш как е там. Разкажи повече. Ще ни е интересно да научим как е с яденето и с пиенето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  22 Авг 2023 23:33ч.

  Даже два пъти бях И хич не е за разправяне Дори Венецуела е по добре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • петър стоянов

  22 Авг 2023 14:03ч.

  не искам да генерализирам, то това интервю е потвърждение на известния факт от близкото минало, че когато господ е раздавал акъл, военните са били на учение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Авг 2023 14:08ч.

  За сега на едни им е ясно положението, на други не, но скоро на ВСИЧКИ ще им се изясни... Една епоха си отива и друга идва на нейно място, точно както империите се раждат и умират, неминуемо и закономерно. Няма нищо вечно, точно както няма такова нещо, като и перманентно Статукво. Ще се наложи на слепите, простите, неуките и доктринираните да проумеят този неизменен исторически факт... И да свикнат с мисълта за това! ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  22 Авг 2023 14:27ч.

  По-добре да сме по-далеч от бомбоубежището, след като стане реална цел за поразяване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опак човек

  22 Авг 2023 14:34ч.

  Да, всички се правим на умни, а най-накрая ще дойде Пъдарят / Кимчето/ и ще ни реши всички проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има крещяща нужда след края на войната

  22 Авг 2023 14:44ч.

  Рубладжиите да бъдат изгонени в Русия при своите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има крещяща нужда сега по време на войната

  22 Авг 2023 15:19ч.

  Грантаджиите да се запишете доброволци/наемници за фронта в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " което не говори за близки отношения между тях"

  22 Авг 2023 14:56ч.

  Никой нищо не знае за отношенията между С Корея и Русия. Когато Русия се заиграваше със Запада, гласува за санкции на С Корея. Русия поеме ли ангажименти, тя ги спазва. Китайците не се съобразяват и правят това, което им е изгодно. Русия има сухопътна граница със С Корея с ЖП линия и НИКОЙ не знае какво се превозва по нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Превод от новоговор

  22 Авг 2023 15:06ч.

  Тия капути като казаха, че НАТО е бомбоубежище, всъщност в глупостта си разкриха , че НАТО гарантира войни, кръв, разрушения и живот под бомби и ракети. Някакси едно време лозунга на Варшавският договор за щит на мира и синьо и чисто небе беше по-адекватен и верен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "беше по-адекватен и верен"

  22 Авг 2023 15:23ч.

  Имаше мир в България и НИТО ЕДИН български войник не е участвал във война 45 години. Брой войните в които български войници участваха и загинаха за 29 години членство в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Авг 2023 15:43ч.

  Съветския строй беше един скапан концлагер и само презряни роби могат да го предпочитат пред днешна свободна България, какви и проблеми да имаме. Най-малкото, сега всеки е сводобен да се разкара ако не му хареса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "сега всеки е сводобен да се разкара ако не му хареса"

  22 Авг 2023 16:01ч.

  Така е. Това е главното предимство на днешният строй. Милиони българи се възползваха и по този начин доказаха колко по-добре е сега в България. В скоро време в България ще останете само доволните заедно с циганите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  22 Авг 2023 16:11ч.

  И колко от тия милиони избраха избраха да се преместят в съветска кочина като Раша, Беларус или Северна Корея? Ако българите напускат България, то е защото тя много бавно предолява последставията от пребиваването в съветската кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грух

  22 Авг 2023 16:16ч.

  А ти защо си останал в нашта поробена кочина, защо още не си поел пътя към райската свинска къщурка на западняците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  22 Авг 2023 16:28ч.

  Докторе, съвременните международно признати граници на Украйна са преди всичко резултат от съветския строй. Как се отнасяте към съвременните политики на неотроцкистите в Северна Америка и Европа, превръщащи Свободния свят в един скапан съветски концлагер? Давам ви примери със скапания съветски концлагер и неотроцкизма, които са едно към едно или неотроцкистки нововъдения: цензура и автоцензура; заглушаване на вражески радиостанции/спиране на телевизионни канали; разрушаване на паметници от миналото; налагане от малцинството на мнозинството на единсвено правилна гледна точка марксистко-ленинска/неотроцкистка; идеологизиране на образованието, науката и изкуствата; дискриминация на мнозиството чрез даване на привилегии на малцинствата; пълна намеса от страна на марксист-ленинците/неотроцкистите в личния и семеен живот, включително и чрез отнемането на деца от родителите; мъжемразството е неотроцкистко нововъведение; и други?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към въпросче

  22 Авг 2023 16:39ч.

  Прав си и няма изгледи бързо да преодолее последствията, и поради следните факти: главни атлантици син на високопоставен комунист - Паси и преводачката на бай Тошо - Елена Крадикремчева; основни двигатели в ПП-ДБ внук на ген.-м-р от РККА - Ристю, син на партиен секретар Ивайло Ми(ндж)рчев; кандидат за кмет на най-големия град в България милю-кадесарски син/племеник/внук Терзиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner,

  23 Авг 2023 15:29ч.

  безсмислено е да спориш с празноглаво същество като самонареклия се за доктор - безмозъчният Косев. Той едва ли знае що е то троцкизъм или е от платените слуги на десните нео-троцкисти, които се представят за демократи и за леви в САЩ. >>>>>Отбелязвам, че троцкистите по времето на Троцки с нечовешки методи се опитаха да осъщетствят световна революция за справедливост в полза на всички, но над всички поставяха собствената си рода. Сталин им разказа играта, но накрая успяха да го отровят. >>>>> Новите троцкисти, за разлика от левите троцкисти, които бяха за премахване на частната собственост върху средствата за производство и на експлоатацията на човек от човека, но под контрола и господството на "избрания народ", са за тотален геноцид и определиха 94% от Човешкия род за "излишен" (ще заменят хората с роботи), за да не им дишаме въздуха и да не им цапаме природата, а на не повече от 500 милиона слуги и роби с промити мозъци, които ще трябва всекидневно да целуват пантофите, да бършат и да ядат лайната на "избрания народ", ще им се осигуряват дажби, но няма да имат собственост, за да са щастливи (техните господари от така наречения "избран народ" ще имат всички богатства на земята и цялата земя като своя частна собственост). Поне така се изрази Швааб - избикчия на "избраните" - и така проповядват сатанистите. Дори си направиха сатанински монумент през 1980 г. в щата Джорджия, САЩ ( GEORGIA GUIDESTONES https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones) с десетте сатанински заповеди. Такова нещо Маркс и Ленин нямат в тяхната революционна теория. Това, което се върши днес е чисто сатанинско дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  23 Авг 2023 17:06ч.

  До Вас, който сте прочели мнението ми от 22 Авг 2023 13:28ч., Благодаря за вниманието и съм съгласен с повечето, от написаното от Вас. Пиша за тези, които искат да мислят, а поводът не е толкова важен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д - р Косев

  22 Авг 2023 17:04ч.

  Никой не може да победи могъщия украински флот и могъщата украинска авиация. Няма по - добри от Леопардите и Бредлитата, тия 20 декара с пленена натовска техника, дето ги показват руснаците са мултфилмчета, също като хиперзвуковите им ракети. Кримският мост е холограма, а по телевизията показват осемнайстият двойник на Путин. Западната коалиция ще мобилизира още три милиона укри и ще превземе поне две села, а после ще отиде да освободи Тайван от Китайските претенции, и да слее двете Кореи. Накрая всички ще пием розово шампанско и ще се щипем по дупетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  22 Авг 2023 17:23ч.

  Д-ре, само две забележки, ако може, разбира се: не са "още трим илиона", а четири милиона петстотин осемдесет и двехиляди двеста двадесет и трима плюс Паси и Тагарев; и няма да се щипем, а ще ни бъркат в джобовете, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  22 Авг 2023 17:48ч.

  Неописуем кретен си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  22 Авг 2023 18:07ч.

  Описуем невероятен великолепен завършен съвършен венец на еволюцията си, Госте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шалом

  22 Авг 2023 17:31ч.

  Подарявяме цялото съветско въоръжение на Украйна. В замяна Украйна купува реакторите на половин цена. С парите купуваме авансово американско оръжие на тройна цена. Оръжито ще си остане на чертеж но това не е важно. Важното са комисионните. Толкова е просто. Вече е изпробвано с Ф16 и схемата работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  22 Авг 2023 17:37ч.

  Само една слабост-ако Украйна не е в състояние да плати и една гривна за реакторите, к'во праим с комисионните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Косев

  22 Авг 2023 18:12ч.

  Никой не може да победи Русия, Путин е най-големият лидер на 21-ви век ! Украйна е нацистка кочина, а Зеленски е кокаинов наркоман. Слава на Русията !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питам се напоследък

  22 Авг 2023 18:49ч.

  ако Украйна остане без море, за какво са и кораби? Да ни ги хариже. Толкоз много помага/х/ме Може да и изнесем и старото желязо, докато я има, че да балансираме малко сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеволод Капустин

  22 Авг 2023 19:10ч.

  НАТО може и да не е бомбоубежище, но трите натовски прибалтийски държавици, русофобски до мозъка на костите, си живеят живота, а братска и рускоговоряща Украйна се мъчи да спаси това, което е оцеляло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  22 Авг 2023 19:42ч.

  Празната глава родила бисера за бомбоубежището е за народен съд и гилотина....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  22 Авг 2023 23:52ч.

  Никаква гилотина -кирка, лопата и мотика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как започва ядрената война - филм:

  22 Авг 2023 20:32ч.

  Най-важното (според мен) е че документирано вече сме били на косъм няколко пъти https://www.youtube.com/watch?v=wmP3MBjsx20

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Авг 2023 23:11ч.

  ВСИЧКИТЕ язваджии сте огромни киселяци, защото имате ПРОБЛЕМИ СЪС СТОМАХА. А аз ядох на една поляна в Родопите шоколадови бонбони с физиономията на Моцарт, и оттогава нещо ми хлопа, ама здраве да е. НЕ МИ КРАДЕТЕ НИКА, смешковци. Пишете си от ваш ник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  23 Авг 2023 3:17ч.

  Допълвам какво ми хлопа, главата ми хлопа. АЗ съм истинският д-р Косев и държа да си получа заработеното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи