Насилие на Лионската гара: Добре дошли в мултикултурното общество

Насилие на Лионската гара: Добре дошли в мултикултурното общество
Мултикултурното общество е общество с множество конфликти.

 

 

Ив Маму е журналист, автор на книгата Le Grand abandon. Les élites françaises et l’islamisme (Голямото изоставяне. Френските елити и ислямизмът, 2018). 

 

Ще трябва да свикнем. Населението на една страна, която приема стотици хиляди “бежанци” всяка година, трябва да свикне (също) с факта, че ще вижда разгръщането на своя земя на войните и конфликтите, от които същите тези бежанци са избягали от родните си страни. Парижаните, които са се намирали в района на Лионската гара в късния следобед в петък, 28 февруари, трябва да са се питали слисани за причината за това насилие - запалени коли, скутери и кофи за боклук - развилняло се на френска земя. Ето че конгоанците, противници на режима на президента Чисекеди в Конго, са сметнали за добре да изразят враждебността си към конгоанската звезда Фали Ипупа, смятан за твърде близък на сегашния режим, който имаше концерт в спортната зала “Берси”. Насилието беше толкова значително, че полицията обяви, че е извършила 37 ареста и е съставила 54 акта.

 

Тези насилия, неразбираеми за неконгоанците, които живеят във Франция, са вносни конфликти.

 

Това вносно насилие е дело на нови имигранти. Това насилие се случва, когато една страна се обяви за място на имиграция, което не подбира “бежанците”, които приема на своя земя и дори се отказва от всякакво усилие да ги интегрира. Така Уили Дендебе, опозиционер, се възмути пред АФП от провеждането на концерта: “Тук съм от 30 г. заради тях! 30 г. и ги оставят да пеят тук, във Франция, сякаш нищо не се е случило. Така че да, ние сме ядосани!”. 

 

Но това вносно вътрешноетническо насилие може да приеме формата на междуетнически конфликти, както сбиването с хладно оръжие между петдесетина мигранти в Уистреам, в момента, в който конгоанците вилнееха в Париж. 

 

“Антиционизмът” от мюсюлмански произход, появил се в зората на 2000-те г., който кара днес мюсюлмански демонстранти да крещят “смърт на евреите” всеки път, когато демонстрират за Палестина, също е вносен конфликт. Смъртта на Сара Халими, пребита с юмруци и изхвърлена през прозореца от Кобили Траоре, е вносен конфликт: така джихадистите от “Ислямска държава” уреждаха конфликтите си с християните, йезидите и всички немюсюлмани в Сирия и Ирак. 

 

Хилядите жителки на Кьолн, нападнати сексуално на 31 декември 2015 г. от новопристигнали мигранти, също не разбраха веднага, че и те преживяват “вносен конфликт”. Те не разбраха веднага, че милион и половин мигранти от Азия, Африка и Близкия изток, почти всичките мъже, не възнамеряват да се откажат от отношението си към жените в родните си страни. Както писа алжирският писател Камел Дауд в началото на 2016 г., “бежанецът или имигрантът ще спаси тялото си, но няма да отстъпи толкова лесно от културата си и това често се забравя с пренебрежение. Културата е това, което му остава, изправен пред изкореняването и шока от новите земи. Отношението към жената, фундаментално за модерността на Запад, ще остане задълго неразбираемо за него”. Така че

 

сексизмът, който вилнее в мюсюлманските страни, ще бъде пренесен със същото насилие на европейска земя.

 

Хората, които са гледали церемонията на Сезарите по телевизията, може би не са разбрали думите на чернокожата актриса Айса Майга: “Всеки път, когато се окажа на такова голямо събиране на гилдията, не мога да се въздържа да не преброя колко са чернокожите в залата”. Само че Айса Майга не беше на “голяма събиране на гилдията”, а по телевизията, пред цялото френско население. Както конгоанците на Лионската гара или мигрантите в Уистреам, тя уреди публично един расов, свой конфликт. Айса Майга държеше да изобличи френското общество и киносредата като страшно расистка. Тя не каза колко чернокожи би трябвало да има в залата, за да не смята за расистка професионалниия сектор, в който работи и непрекъснато снима филми. В залата имаше хора, които аплодираха Айса Майга. Несъмнено същите, които станаха и си тръгнаха, когато филмът на евреина Роман Полански “Аз обвинявам” беше награден.

 

Добре дошли в мултикултурното общество.

 

Заглавието е на “Гласове”. Оригиналното заглавие е: Violences à la gare de Lyon: «Une société multiculturelle est une société de conflits multiples».

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Маги

  05 Март 2020 10:56ч.

  Крайно време е да се прекрати това масово и безпринципно приемане на мигранти от проблемни държави. Трябва да се въведе американския принцип за подбор, като същевременно и да има някакъв предварителен договор с приеманите за нарушаване на определени принципи в държавата, в която искат да бъдат приети. И при нарушаване да се изгонват. Иначе се рискува да се превърнем в същите такива държави и да се наложи или да се бием, или да напускаме родните си страни. Рано или късно, ако не се предприемат мерки, това ще се случи. И какво правим тогава?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лазар Кузев

  05 Март 2020 11:18ч.

  Какво става на Запад? Няма ли вече мъже? Всичките ли се обезтопчиха? Когато чужденец смята да живее в моята страна, задължително трябва да се научи да спазва културната парадигма на страната ми. Тук е У НАС. У нас чужденците следва да се държат, така , както културно - исторически се е сложило да се държат хората тук. Ако искат да се държат, както е У ТЯХ, или въпреки усилията си - не могат да го постигнат, то тогага - МАРШ У ТЯХ.Освен това трябва да се мисли по въпроса колко чуждокултурни индивида могат да бъдат приобщени към нашата европейска култура, защото приобщаването може да се случва до определени дози.В противен случай Европа ще се самоубие. Толкова е просто и ясно. Западноевропейците /поне мнозинството от тях/ са загубили елементарната способност за здравомислие. По този въпрос, ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ леви са във ФАКТИЧЕСКИ съюз с глобалистичния бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  05 Март 2020 11:55ч.

  Що, тук, в България, има ли мъже? Или мъжествеността им стига, колкото да изввърлят старец с астма от метрото от страх, че може да е заразен с коронавирус?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тази нощ - от нашите американски приятели

  05 Март 2020 13:07ч.

  CNN: За Европа е по-добре да се съгласи на условията на Ердоган

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и какво постигаме?

  05 Март 2020 13:40ч.

  Всичко по въпроса е отдавна ясно! Но Европа няма здравомислещи лидери! Вината е у тези, които ги избират! И те си теглят последствията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  05 Март 2020 16:44ч.

  "Когато боговете решат да унищожат някого, най-напред му отнемат разума". Казано в Атина преди 2500 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  05 Март 2020 20:34ч.

  Хак им е на запдняците! Лошото е, че и нас засяга напастта мигрантска, организирана от Сорос и подобни ционисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ? - те са защо

  05 Март 2020 23:14ч.

  защо в Сирия има американски, турски,руски войски. Защо , въобще има чужди войски в целия Близък изток ? Заради алчния капитализъм и глобалния му империализъм заради нефта. Ако нямаше нефт, нито една чужда армия нямаше да има там. Щяха да оставят сунити и шиити да си се разправят сами, нали? Но, не как ще им оставим петрола, си казват буржуите съ западната си ценностна с-ма.! Заради тази алчна буржуйска класа ни чака и трета световна война за да заграбят и богатия с подземни богатства руски Сибир - помнете ! Хора, бдете ! / Юлиус Фучик. И тогава , българите ще бягат в Албания, Гърция и Турция. Натам ни води феса, сина Методиев !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа се самоубива и сега докато говорим

  07 Март 2020 0:02ч.

  Лидерите не били мислещи, казват по-горе - по-скоро мислещи само за парите, които получават чрез удобната си политика. Пари и власт - власт и пари. Не ги интересува друго. След нас и потоп. Внасят си гласоподаватели. Нови мигранти след време, или техните поколения, ще гласуват за либералите. Някои днешни богаташи може би се надяват, че парите ще спасят децата им. За известно време, парите помагат. В перспектива, не толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи