Над 150 служители от вагонния завод в Дряново останаха безработни заради фантазиите на Николай Събев

Над 150 служители от вагонния завод в Дряново останаха безработни заради фантазиите на Николай Събев

От вагонния завод в Дряново са освободени около 150 служители, след като БДЖ спира изпълнението на договора от април 2021 г за строителството на 15 чисто нови пътничесики вагони за нужните на превозвача. Липсата на финансиране е основната причина сключения по ЗОП договор да не бъде изпълнен.

Първата партида вагони трябва да бъдат предадени през февруари, 2022 г., но поради световната Ковид криза, почти всички доставки на материали и агрегати от чужбина закъсняват. БДЖ „Пътнически превози“ получава актуалната информация за закъснението. От Търговско-промишлената палата издават сертификат за форсмажор, за да бъде удължен срокът на договора с 5 месеца и 23 дни и независимо от промените в ценови условия на доставчиците, вагонният завод апазва цената на вагоните непроменена. 

На 3 февруари, 2022 г. е подписано споразумение между управителя на БДЖ „Пътнически превози“ Константин Азов и производителя, че забавянето в поръчката се дължи на фросмажорни обстоятелства, цената на вагоните не се променя, но се разрешава увеличение на аванса от 26% на 30%. Финансирането обаче е спряно от поредния нов управител на „Пътнически превози“ Ивайло Георгиев под въздействието на Йордан Мирчев, който е вдъхновен от Николай Събев, че нямаме нужда от наши вагони. Мечтата на министъра е да внесем направо двуетажни, от чужбина, с европейски пари и да се виждат отдалеч като Събево постижение. 

Вагони в Европа няма, производството на нашите е спряно 

Съществен проблем при закупуването на подвижен състав, дори при неограничен финансов ресурс, е огромният недостиг на вагони в цяла Европа и ако направим поръчката за нови вагони и мотрисни влакове днес, то те няма да пристигнат в идните три-четири години. Втора част от проблема е амбицията на Събев вагоните да са конструирани за 200 км/ч, каквато скорост дори конструктивно не е заложена в изграждането на нови релсови пътища и рехабилитирането на съществуващите у нас. Причината за това е европейска експертна оценка, дадена за страната ни още преди първия транш от европейско финансиране за периода 2007-2011 г. Вагоните за 200 км/ч обаче са почти два пъти по-скъпи от тези за 160 км/ч.

За изработката на 15-те български вагона „Сокол“, по договор с БДЖ, заводът в Дряново получава аванс от 7 млн. лв. и тегли още 5 млн. лв. кредит от Банката за развитие и още един кредит от 3 млн.лв., с които подпомага запазването на изгодни условия с доставчиците на агрегати и запазване цената по сключения договор с БДЖ. За изключително кратки срокове експертите от България, Германия и Украйна, работещи по договора, изготвят техническа, конструктивна и технологична документация за производството на българския вагон. За първи път БДЖ ще получи дигитализирана документация, в която фигурират над 23 000 елемента. От 1984 година не сме произвеждали български вагони! 

Оценката за произведения прототип на българския вагон от независими експерти - български и чуждестранни е, че по качество е над средноевропейското. Вагонът е с изцяло нов, с модерен дизайн, комфортни седалки, климатизация, защитни щори, багажници, информационни табла, видеонаблюдение, интернет пожароизвестителна система, тоалетни за каквито българите досега само мечтаят и отвътре прилича повече на самолет. За първи път вагоните у нас ще са съединени – като в западните филми, където лошият преследва добрия герой през целия влак, чак до последната врата. 

Предвидени са вагони и за хора с двигателни затруднения, тоалетната и съоръженията са по изцяло български дизайн с най-модерна електроника и хидравлика. 

Стойността на вагона и разпада на колектива

Договорът е на стойност 910 хил. евро за един вагон. Подобен вагон втора ръка от западен производител струва около 1,6 - 1,8 млн. евро, а чисто нов в момента е над 2,5 млн. евро. Освен спряното изпълнение на очевидно по-изгодните и модернизирани вагони, идеята за подкрепа на българските предприятия е отхвърлена в името на това да бъдат „усвоени“ 1,7 млрд. лв. за поръчката на подвижен състав от други държави с неясен хоризонт на доставка. Всъщност – нищо не пречи именно българското производство, което дава работа на 240 човека, да бъде подпомогнато по Плана за възстановяване! Въпросът вече се свежда до това защо Николай Събев не е желаел това? 

Постоянната смяна на назначените в Борда на директорите на БДЖ прави почти невъзможно те да бъдат запознати с реалната ситуация около този договор. Тъкмо новоназначените научават за какво става дума и хоп – вече са сменени. 

БДЖ сякаш изпада в ступор по отношение на договора и всеки се надява някой друг да посегне към разрешаването на проблема за който самият министър не желае да се намери решение. Липсата на финансиране налага да започне уволнението на служителите и много от тях са освободени от работа в предприятието през април и май, 2022 г. След това други, които виждат липсата на всякаква държавна активност, напускат сами. 

Заводът е оборудван с най-модерна конструкторска апаратура, която е без аналог в България, за първи път се изготвя дигитализирана техническа документация. Всеки детайл от конструкцията на един вагон, който включва над 23 000 елемента и още десетки детайли, е описан така, че който и да получи документацията, може да започне производство веднага. 

Нито един от критиците на проекта обаче не е пожелал да види вагона. За сметка на това министър Събев съобщи, че е стигнал с влак до Етрополе на инспекция и после се извини, че това било езикова грешка, защото всъщност се отнасяло за Елин Пелин. Това обаче не е грешка на езика – все едно шофьор да се „обърка“, че по магистрала Тракия минава край Плевен, наместо край Пловдив – при Събев става дума за генерално непознаване на цялата тема, свързана с железницата. Амбициите му обаче са големи и далеч отвъд реалността. Затова от реалността са изключени и 240-те работници от вагонния завод в Дряново и също толкова реалните вагони, които там произвеждат за българските пътници, които отчаяно се надяват, че ще доживеят комфорт по релсите. 

От младите инженерни екипи в завода на възраст до 29 години, трима вече са в чужбина – явно като резултат от работата на Министерство за ефективно управление. От останалите в завода 60-70 човека скоро няма да е останал никой. 

Когато предприятието е закупено преди пет години, там работят общо 18 човека. Явно нечия цел е там да не остане никой и да не се произвежда нищо. 

Перспективите 

В момента в който бъде намерен финансов ресурс, заводът в Дряново ще започне да произвежда вагони за чужди купувачи, които ще ги сертифицират в своите лаборатории. Тегленият кредит от Банката за развитие е обезпечен с активи, но оттук следва подписване на договори с реални купувачи и е много вероятно именно те веднага да откупят 15-те ни мечтани вагони.  

В момента в Европа няма непродаден вагон за години напред и никой не може да сключи договор за ново производство – липсва свободен производствен ресурс. Транспортният министър Събев обаче е готов да затвори завода, който е основен партньор на БДЖ в поддръжката на вагоните. Никой не опитва да мисли над това какво ще стане след два или три месеца, когато и сега движещите се вагони излязат от обръщение. Не са предприети абсолютно никакви действия, нито една обществена поръчка не е предвидена, а само тя отнема около 6 месеца. 

По начина по който действат от БДЖ не е ясно дали ще могат да защитят получаването и парите по Програмата за възстановяване. 

Преди фанфарната заявка на Николай Събев за рязък и неудържим възход на железниците, недостигът на вагони на ден, според графика за движение, е сведен до пет. В момента ежедневно не достигат по 20 вагона. 

След като министър Събев тържествено обяви, че от 2024 г. БДЖ ще се откаже от държавната субсидия (втората в света такава железница след японската), в крайна сметка в новия петгодишен план изобщо не е предвидено БДЖ да остава без субсидия през 2024 година, а тя дори е увеличена. 

 

 

Коментари

 • Прокуратуро, недей да блееш!

  03 Авг 2022 9:46ч.

  Интересно, когато бяха блокирани "Български пощи" тъкмо в периода на най-голямата им активност - в момента на изпращането на годишните данъчни декларации, и изпращането на тези декларации бе прехвърлено към частните куриерски бюра, сред които "Еконт" е най-голямото, колко ли ПРИспечели (НАДспечели) "Еконт" в сравнение с минали години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Авг 2022 21:55ч.

  Биха пристигнали с втората партида Ф-16 ................................бездарници ! Една молба до Швейцария и ще им ги подарят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иначе е кадърен!

  03 Авг 2022 9:49ч.

  "Еконт" е великолепно управлявана компания и очевидно е твърде печелившо начинание. А държавните предприятия под управлението на Събев се провалят - защо ли така? Лианче, разрови се по въпроса, може да стане както в "Годзила" - нещо се закачило на въдицата, ти дърпаш, а то било динозавър! :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да добавя!

  03 Авг 2022 9:53ч.

  Лианче, само да добавя: ако продължиш да ровиш около този загадъчен уж "некадърник", навсякъде ходи с охрана, и то кадърна охрана! Годзила има навика да хапе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Knorr

  04 Авг 2022 19:18ч.

  Ти първо кажи колко ти плаща „некадърника“ за това фелацио? Или всъщност си ти самият ти, Събев, от отчаяние, че няма кой друг, освен теб самия, да ти „прави реклама“?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  03 Авг 2022 10:00ч.

  Гарантирано от ПП . Гарантирано от Nik Sabev.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Авг 2022 10:11ч.

  Този може и да е идиот и да иска да събере комисиона (повече от сигурно), ама завода защо затваря като е такава бясна перспективата в европа, такъв дълбок дефицит на вагони ?! И защо кредита му е от онази банка ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов пример

  03 Авг 2022 10:32ч.

  За умишлен саботаж..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар министър

  03 Авг 2022 10:45ч.

  Ники моторетката си няма и представа как да управлява каквото и да било, Еконт не е създаден от него. Да ходи в Тибет да търси спасение за прокажната си душица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  03 Авг 2022 10:47ч.

  Будистът успя да подкрепи финансово бизнеса си, през периода на управление и възвърна инвестицията, която направи, за да бъде поставен на този пост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  03 Авг 2022 10:55ч.

  Да продадат конструираното на чужди държави, да вземат парите и хич да не им пука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето 03 Авг 2022 10:55ч. Да продадат конструираното на чужди държави, да вземат парите и хич да не им пука.

  03 Авг 2022 11:43ч.

  Ааааа, това може да стане само под вещото ръководство на Асеня, ако се вярва на бившите му съдружници, не ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Български пощи

  03 Авг 2022 10:55ч.

  Липсата на разум, ниво 5-ти клас, в цялата политическа прослойка, води до назначаване на подобни хаховци на постове с ранг на министър и унищожаване на всичко създадено в България. Няма лошо. нека такива като гореспоменатият плешундер да завземат наред, пък ние ще си оставаме на последно място във всяка класация в Европа. Будист-педераст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala-bala

  03 Авг 2022 11:03ч.

  До кога за министри ще бъдат назначавани хора с умствен капацитет на амеба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 201аде

  05 Авг 2022 11:50ч.

  Докато има кирчовци и ококорчовци !!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мостове, тунели, ледоразбивачи

  03 Авг 2022 11:23ч.

  Мишок!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Над 150 служители от вагонния завод в Дряново останаха безработни заради фантазиите на Николай Събев

  03 Авг 2022 11:41ч.

  Както казва Швейк /по памет/ появят ли се в човешката глава някакви странни учения и религии започва да замирисва на деградация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Съби

  03 Авг 2022 12:24ч.

  Положението с БДЖ не е трай бабо за хубост, защотот просто няма логика, с която да оправдаем злините. Просто е забъркан уникално неадекватен микс от некадърност, его и... добре *неприкрити* интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново под слънцето

  03 Авг 2022 12:28ч.

  Старата руска схема на чиновниците -не купуваме собствено производство , а вносно на двойни / петорни цени , но с включен мазен комисион. Защо бе Николайчо ? Влиза нова куриерска фирма тук и ще трябват парички ли. По-добре продай Еконта и отивай да отдъхнеш далеч оттук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  03 Авг 2022 12:31ч.

  Еконт - никога вече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеи и фантазии

  03 Авг 2022 12:33ч.

  То почти целия български политически паноптикум и запълнен от идиоти - хора с шантави идеи и фантазьори - индивиди с развинтена фантазия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  03 Авг 2022 13:56ч.

  Жалко, защото Събев изглеждаше от най-адекватните в правителството на ПП. Мисля, че просто времето беше малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Авг 2022 14:28ч.

  Кое му е адекватното на този тиквеник? Това, че ни обеща 4 моста над р. Дунав или 3 тунела под Шипка? Този е луд за връзване! Предполагам, че фирмата му ЕКОНТ е на някакви други собственици, които не искат по някакви причини да се афишират и са сложили него за мюре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Съби

  03 Авг 2022 15:00ч.

  Май това е най-логичното. Някой друг му е правил и редил фирмата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян

  03 Авг 2022 15:54ч.

  Всъщност обеща пет моста и ледоразбивач. А в крайна сметка, когато се подпали румънския шлеп се оказа, че сме обещали да драгираме Дунав, ама не сме и затова нашият бряг беше за пореден път обгазен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не, мостовете са си мостове,

  04 Авг 2022 23:14ч.

  а тунелът с участието на Дънди е съвсем друга работа. И вероятно - добре платена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  03 Авг 2022 15:08ч.

  Събев лесно можем да го накажем, бойкотираме Еконт и готово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  04 Авг 2022 20:51ч.

  От цялата работа на Събев далаверата ще бъде за Спиди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  05 Авг 2022 18:39ч.

  СЪД и ЗАТВОР за този и цялата им компания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  13 Авг 2022 14:34ч.

  Съд ок може и да има, но затвор- забрави. Ще плати и ще се отърве, съдиите са ни продажни, селектирани са от АМ за Б-я, нали знаете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи