Наближава моментът, когато ще бъде невъзможно повече да се отрича, че Украйна е изгубила войната

Наближава моментът, когато ще бъде невъзможно повече да се отрича, че Украйна е изгубила войната

Автор: Джеймс Кардън, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Задаващата се битка: Кой изгуби Украйна?

В реално време се прави опит за пренаписване на историята

Докато става все по-трудно да се отрече случващото се на бойното поле в Украйна – война на смилане със стотици хиляди жертви – официалните медии продължават да представят картина на войната, предназначена да агитира публиката, за да не би, изправена пред продължителната и трудна реалност, да започне да губи ентусиазъм за последната презокеанска авантюра на Америка.

През юни The Atlantic публикува заглавна статия на Ан Апълбаум и Джефри Голдберг, в която се твърдеше, че „Бъдещето на демократичния свят ще се определи от това дали украинската армия ще успее да излезе от задънената улица с Русия и да я изтласка назад – може би дори и от Крим, завинаги.“

На 12 юни колумнистът на The New York Times Никълъс Кристоф информира читателите си, че „Украинците се жертват за нас. Те са тези, които ни правят услуга, като деградират руската армия и намаляват риска от война в Европа, която ще коства живота на наши войски.“

National Review се изрази дори още по-ярко. Два дни по-късно, на 14 юни, старши редакторът Джей Нордлингър написа: „Националистите сред нас, както и всички останали, трябва да бъдат вдъхновени от това, което правят украинците: бият се за националното си оцеляване, опитват се да отблъснат съседа-бегемот, който иска отново да ги подчини.“

Както подхвърли Гор Видал, „Няма мира за хора, които са толкова редовно и толкова яростно дезинформирани.“

Но горните примери изглежда са и част от едно усилие на тези отделни писатели да деконтекстуализират украинската война, да заличат мътната ѝ история и да я представят в най-опростената ѝ форма: като битка между доброто и злото. Това е стратегия, която иска да избегне разговора по същество относно защо и как Русия и Западът стигнаха до тази най-опасна точка от Кубинската ракетна криза насам.

Този род материали са елитен проект, имащ за цел да свие параметрите на допустимите размишления във връзка с войната в Украйна. И служат за умишлено объркване и инфантилизиране на разбирането на американците за това, което всъщност става в Украйна, и защо то става. Но това е и целта, както може да се предположи: Апълбаум и останалите полагат основите на това, което предстои, след като стане невъзможно повече да се отрича, че Украйна е изгубила войната.

През близо десетте години след революцията на Майдана само шепа хора измежду нас биеха тревога за вероятността от избухване на война между Русия и Запада. За близо десет години скромно малцинство от писатели и мислители непрестанно се застъпваха за мирно уреждане на украинската криза и в този процес по различно време бяха осмивани, мачкани, маргинализирани, изхвърляни от работа, заклеймявани като симпатизанти на „терористите“ и поставяни в украинските списъци за убиване по обвинение в казване на истината за това, което се случва в източна Украйна от 2014 г. насам.

И докато войната в Украйна върви към своята катастрофална развръзка, можем с основание да очакваме, че онези, които помогнаха за разпалването на този пожар, наред с тези, които приветстваха тази нелепа и ненужна война от началото ѝ, ще платят за това поне толкова тежка цена, колкото цената, която бе платена от архитектите и мажоретките на иракското фиаско – никаква.

Защитниците на сдържаната и чувствителна външна политика трябва да се приготвят за още по-гаден период на обвинения и сочене с пръст, в който годините на Русиягейт (2016-2021) ще изглежда като време на народно спокойствие. Действително, съвсем лесно е да си представим, че 2024 г. и следващите години ще бъдат доминирани от кръстоносен поход в търсене на отговора „Кой изгуби Украйна?“, който няма да се отличава от отровния дебат за „Кой изгуби Китай?“, който акушира периода на Макарти през 1950-те години. Предстоящата кампания без съмнение ще съдържа литания от обвинения в непатриотична нелоялност, отправени към американските противници на войната от целия парад източноевропейци и тяхното гласовито и мощно лоби във Вашингтон.

Корпоративните медии и техните множество прогресивни и либерални съюзници в Конгреса с голям ентусиазъм ще си стиснат ръцете с приятелите си неокони, за да изковат обвинение и още повече да свият изречимото и мислимото. Те ще продължат полицейщината срещу параметрите на публичния дискурс със същата садистична ефективност, с която третираха критиците на сега вече дискредитираната идея за „заговор“ между предизборния щаб на Тръмп и руското правителство.
Трагедията, която те разбира се не успяват да видят, е че нямаше нужда Украйна да бъде изгубена. Освен това щеше да е от полза ако имаше по-широко разбиране, че тя на първо място не беше наша, че да я губим. Ако беше послушан съветът, предлаган от малка група от нас, че неутралитетът е най-добрият курс на действие за оцеляването на Украйна, ужасното изпитание, през което народът на Украйна минава сега, щеше да бъде избегнато.

Едно просто деклариране, че САЩ и НАТО оттеглят ангажимента, направен в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия „ще станат“ членове на алианса, щеше да свърши голяма работа за установяването на мирен път напред между Русия и Украйна. Но не. Защото през последните четири американски администрации (Буш, Обама, Тръмп, Байдън) зад волана бяха идеолозите. И идеята, че Украйна има „правото да избира сама съюзниците си“, а ние имаме дълг да ѝ го осигурим, започна да се разглежда като свето писание.

Поражение на Украйна ще засили наратива – така педантично изграждан през последните десет години от абсолютно същите хора, които доведоха тази страна до катастрофата в Ирак – че американските интереси са неотделими от благополучието на етно-националистическа клептокрация, отстояща на 4 000 мили от бреговете ни.

Преди два века британският държавник Джон Брайт предупреди за „следването на визионерски фантоми по всички краища на света, докато собствената ви страна гние отвътре“. Но тези хора не виждат нищо друго освен визионерските фантоми. Според тези хора (мнозина от които съвсем наскоро пристигнали в страната, за която се опитват да говорят) „добрият“ американец е този, който се отказва от всякаква отговорност или грижа за своите съграждани в полза на трескава идентификация с чужда държава.

И ако това стане в основно мерило за добър американец, бъдещето на нашата страна ще бъде мрачно. Но не е задължително да е така. През идната година гласуващото общество ще има възможността да изпрати послание на администрацията относно справянето ѝ с войната. Има алтернативи, макар и несъвършени, на властващата сега клика от либерални и прогресивни военни ястреби, които не само от години дават на Украйна удивително лоши и безразсъдни съвети, но серийно подвеждаха американския народ за степента на опасност, за която става дума.

Спомнете си пред урните, че изборът между война и мир е твърде важен, за да бъде оставен на онези, чиито грешки най-вече ни доведоха до тук.

Джеймс У. Кардън е бивш съветник по американско-руските отношения в администрацията на Обама.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Наближава моментът, когато ще бъде невъзможно...

  10 Авг 2023 11:39ч.

  ... повече да се отрича, че САЩ (НАТО) е изгубила войната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя ли от двете европейски метастази на планетарния тумор САЩ ще се саморазпусне първа?

  10 Авг 2023 15:25ч.

  Залагам на победеното НАТО. В ЕС има още за доокрадване. Резерва на нашия валутен борд например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оперативната обстановка, бай дъ уей

  10 Авг 2023 11:43ч.

  Руснаците методично настъпват на север. Вече са близо до Купянск и урките започват евакуацията https://t.me/rusvesnasu/27492?single . По стара уркска традиция децата се отнемат силово от родителите, не е трудно да отгатнем с каква цел... Работайте братушки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "децата се отнемат силово от родителите, не е трудно да отгатнем с каква цел..."

  10 Авг 2023 12:21ч.

  Захарова го каза в прав текст тия дни - за цели хладилни вагони с човешки органи, както и за евроатланически ценностни ЛГБТИ++++ употреби (косата на всеки нормален родител се изправя, преди още да е помислил на какво са способни постфашистите). Затова пък евроатлантически ценностните съдии, с извинение, в Хага издадоха заповед за арест на Путин, задето евакуира и спаси децата на Донбас от тия безценности. А тукашната жълтопаветна безценнотна гмеж ръкоплещи и току потрива кунки във форума на "Разградска правда", потънала във въжделения как ще го съдят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексей Петров, свързан с неонацистка групировка, отговаря за децата в окупираните региони в Украйна

  11 Авг 2023 3:08ч.

  Съветник на Мария Лвова-Белова е бил свързан с неонацистка група. Сега той отговаря за програмите за деца в окупираните региони на Украйна. През 2011-2014 г. Алексий Петров публикува публикации на страницата си VKontakte, съдържащи видеоклипове на неонацистката група WotanJugend и съобщение за неонацистки фестивал. Неговото потребителско име в Skype е wotan_jugend8989 . Сега Петров ръководи програма за отдих на деца от окупираните територии в лагери, където се извършва индоктриниране и „розовяване“ на украински деца. След въпроси на журналисти Петров изтри публикации от страницата си VKontakte и се отписа от 150 общности, сред които група, наречена „Stay White“посветен на идеята за "възраждането на великата Рус". >>> https://www.reuters.com/world/europe/kremlin-aide-who-brings-ukrainian-children-russia-associated-online-with-neo-2023-08-09/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  10 Авг 2023 12:46ч.

  Профанното дискурсиране трябва да бъде ограничавано във все още хуманно-човешките резервати, ако се наложи със закон. Голямото разпасване на англоамериканското пишещо братство, зомбирано от рептилите, създава тотална дезинформация и се получава точно казаното от цитирания Гор Видал. Американските корпоративни медии ежедневно и ежечастно бълват профания и дебилизъм - и въпросът е, докога това ще минава за престижно? Може би там, в тяхната преекспонирана демокрация, синовете възпитават бащите, а не обратното? Всичката тая ообратност, демонстрирана във всички най-важни области, трябва да бъде спряна внезапно, защото е абсолютно противопоказна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и да не забравим...

  10 Авг 2023 12:53ч.

  Между другото, най-после свестен, демек човешки журналистически текст, писан от американец. Някаква светулка в тоталния мрак - да благодарим на редакцията на сайта, в тази връзка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мани,мани,

  10 Авг 2023 14:05ч.

  все си мислехме,че зад океана има мъдри,умни хора,които се ръководят от ценности...оле,мале...ма те били много зле...тия дъртаци изобщо не вдяват накъде са тръгнали,с кой си мат работа....и какво ги чака...жалка история...за съжаление са...тия си погубват страната...тръмп им е единственото спасение...защото скоро ще горят в ада...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Авг 2023 14:09ч.

  Бог да прости загиналите руснаци и украинци, войници и цивилни граждани, мъже, жени и деца, жертви на отвратителна предизвикана война от западния боклук! Също и невинните българи при бомбардировките през 1944 година.Тогава скъпата ми майка, кръгъл сирак и братчето й, на по 15 и 7 години са тичали с дървени обувки към Банкя, за да се спасят. Прикривали са по-малките деца с тънките си ръчички.... ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ И АНГЛИЙСКИТЕ БОМБАДЖИИ.... А през 1999 г. на 24 март в 17 ч. бомбите на Белград!!! Всичко се знае, г-н Дачков, и не казвай, че си обичал Америка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  10 Авг 2023 14:53ч.

  Пробуждането е в ход! За съжаление, за нас, европейците, този положителен процес е много по-изявен в САЩ, отколкото на стария континент. Тукашните васали, подлоги, политически проститутки, демагози и идеолози на колониализма, все още доминират медийното пространство и налагат жестока цензура и прилагат открита и нагла дезинформация. Да се надяваме, че времето им изтича неумолимо и че този процес ще се ускорява геометрично, защото иначе, горко ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докога ли на Запад ще лъжат хората?

  10 Авг 2023 15:15ч.

  Спряха всяка руска телевизия. Най-напред тези дето се излъчваха от сателитите на западните държави, сега заглушават руските сателити. Напомня ми на времето, когато в България заглушаваха западните радиопредавания. Но дори народите да нямат възможност да чуят новини от Русия, те виждат как стоят нещата от всекидневният си живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  10 Авг 2023 16:47ч.

  украина не води воината а сащ украина е мюрето умират младите и хора заради печалбите на впк на сащ защо украинците не излизат на протести да се спре воината преговори и мир черно море зона на мира и добросъседството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истински българин

  10 Авг 2023 17:10ч.

  след толкова злини извършени от американците ,толкова ги мразя че ако и утре се преродят в ангели ,няма нищо да се промени в мен. и като си помисля колко ме преследваха чеврените заради битълс, пърпъл,левис,райфъл,кент,марлборо......но пък аз вярвах в тях не в американците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  10 Авг 2023 17:18ч.

  Скоро поражението на целият "запад" няма да има как повече да се скрие. Фалирал, одрипавял, изолиран - накрая хората, или поне тези, у които е останал кураж, ще се вдигнат на революция. Докато такива изрoди като чучулото, урсулата, микрон, шолц, бебокова, борел, не бъдат обесени, нашите родни мерзавци също, нищо добро не чака западът...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЪПРОС

  10 Авг 2023 17:28ч.

  Господа админи и списващи този сайт. Гледам от две седмици коментарите намаляха рязко от стотици на 5-6. Да не би да са ви закачили на прослушване от Посолството или от друго място. Казвайте, да знаем все пак! Или пък просто инстинктът за самосъхранение на българина след зверския натиск над него все пак му налага самоцензура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сляп и глух

  10 Авг 2023 17:54ч.

  Твърдението ВВие, какво?! Искате да проверите, кой ще се възмути на нелепото ви твърдение? И това с каква цел, моля? Това не изключва възможност за известно намаляване на коментарите, което периодично се случва, което би трябвало и би могло да се обоснове със статистически данни, при спазване на някаква процедура и методология. Гласове могат да кажат, но разбираемо няма да го направят. Аз лично нямам такова усещане! Има една популярна приказка в България - не се била увеличила корупцията при Бойко, а се увеличило субективното усещане за корупция. А субективното усещане се увеличило, защото целият народ, всеки според възможностите и позициите си, виждаше пределно ясно, че герб краде от всеки лев обществен ресурс! Веднага се досещате, че тези дивотии (за субективността) ги разпространяваха изродите от герб. Ако имате наистина сериозни наблюдения и сте регистрирали нещо тревожно, но при спазване на някаква смислена методология, моля споделете, обяснете! Ако ви е страх, че сте закачен на прослушване, изчезнете веднага, защото се записват не само Ай-Пи на коментиращите, но и на четящите. От Ай-Пи до името има само един клик разстояние! Никой няма ресурс да чете и преценява такива огромни бази данни. По кодови думи специален софтуер може да даде сигнал за проследяване, на това тук у нас е веротно огромно изключение. Причината е проста - те знаят, че България е мъртва, защото се го свършили със собствените си ръце! Ако някой субект стане оперативно интересен на друго основание, имат съответните програмни продукти да му прослушат цялата активност. В общи линии, принципът е следният - трупат се огромни масиви от данни, но се работи по тях само при необходимост. Колега, вие сте ми много странен! Това са азбучни неща! За Сноудън и Асанж не сте ли чували?! Ако не сте, изгледайте поне филма за Сноудън. Обяснено е така прегледно, че и на слепеца му става ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  10 Авг 2023 18:08ч.

  Изключително точен коментар! Както се казваше в един български филм /мисля, че беше "Дами канят" цитирам по памет: "Аз знам какво мислиш още преди да си го помислила" . Относно статията: Написана от мислещ човек. Но за съжаление нищо не може да се промени в съзнанието на хората. Мислещите са на привършване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският нацизъм

  10 Авг 2023 17:56ч.

  Григорий Васюра, украински изверг, преминал на страната на фашистите през ВОВ. Той е главният убиец в белоруското селце Хатин, когато при окупацията хитлеристите отмъщават на жителите му заради белоруските партизани, като ги изгарят живи и разстрелват ! Украинецът Васюра лично изцапва ръцете си с кръвта на близо 300 мирни жители ! След войната укронацистът се спотайва , а после дори излиза на светло , НЕРАЗПОЗНАТ. Става член на Партията и заема дребни длъжности 4 десетилетия ! Гадът е разкрит чак през 1986-1987 и даден на Съда… Но ! Тогава за него се застъпва не кой да е , а първият ръководител на Украинската Комунистическа Партия Шчербицки ! Той се ужасил от факта какъв политически удар ще нанесе върху УССР разкритието на извергът украинец и престъплението му в Хатин. Гадът е съден в дълбока секретност и екзекутиран тайно за обществеността в СССР… Такива ми ти украински истории???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гор Видал

  10 Авг 2023 19:32ч.

  Някога през 80–те казал, че няма за кого да пише в Америка. Авторът на текста го цитира, все пак е имало смисъл. Когато чуя гласа на такива американци, разбира се, ми става по–уютно, но вече нямам надеждата, че един ден светът, като узнае еди–какво си, ще го осъди според онези наследени от стотици години принципи на справедливостта. След признанието на едни млади кукувици японки, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са спрели войната и съответно са оправдани, след насърчаването на нацизма и т.н, навлизаме в нова фаза, ужасна, но е добре да вярваме, че на дъното на делвата със злините е останала надеждата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нервен

  10 Авг 2023 20:41ч.

  Дори и след първоначалното зацикляне, при което се разбра, че Украйна е решена да воюва по внушение от отан до последния си гражданин, никой от мислещите, който не е разрешил на здравия разум да напусне "помещението", не е имал съмнения, КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ в тази война. Е, това е само едната, видимата част на течащите, крайно съдбовни и драматични събития. Руска пропаганда категорично съществува, но тя е толкова семпла и неубедителна в сравнение с вълците от Запада, че да му се доплаче на човек, пък после да се просълзи. За да надъхат хората си, които с цената на животите си, трябва да и ще спечелят тази война, измислиха един изпълнен с емоция и внушения, но крайно съмнителен от съдържателна гледна точка, лозунг: На фронтовете в Украйна сега се коват новите русийски елити! Както и да го погледнеш, това е пълна кидала! Незапознатите да проверят значението на тази дума! Тепърва ще има да ставаме свидетели, доколко руското офицерство (най-вече те) и русийските мъже, ще приемат отредената им отт някого съдба. Това е съвсем отделна тема, ще наблюдаваме! Излезе един интересен материал, който свидетелства за мислите, които вълнуват русийския олигархат и действията, които следват тези мисли и терзания! Материалът не е подходящ за хора със здрави морални устои и нестабилна нервна система! https://pogled.info/svetoven/amerika-razkri-uzhasnata-taina-na-rusiya.159258

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин проигра тази война

  11 Авг 2023 2:52ч.

  https://t.me/politcircus/11504

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йордан йорданов

  06 Фев 2024 13:46ч.

  идиотски дрънканици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи