На финала: Триото се ожени за кака, веднага вот никой не иска

На финала: Триото се ожени за кака, веднага вот никой не иска
Една философска сентенция твърди, че всичко тече и всичко се променя. Далеч по-малко известна постановява, че нищо не тече и нищо не се променя. Философията е красива наука, защото обхваща света, едновременно потвърждавайки и отхвърляйки всичките истини в него. Точно в този диапазон на абсурда се намира целият ни живот. За да определят кое е истина и кое не, хората си служат със субективно възприятие, предимно повлияно от емоции. И така стигаме до политиката, в която досущ като спортната запалянковщина страстите пречат да се забележат фактите. Пример е и българската, в която желанията, фенщината и омразата замъгляват ясни като бял ден неща.

Снимка: БулФото, архив

 

Повод за тези мои размисли са протестите срещу Бойко Борисов, които България преживя тази година. Сега, след като те отшумяха и се разпиля димът от хаоса, стават видни доста неприятни истини за тях. Те бяха известни на мислещите хора още от самото начало, но в еуфорията мнозинството бе или сляпо, или отказваше да ги приеме. Но ето че времето все пак е най-големият мъдрец, от дистанцията му заблудите лъсват. Това, което мнозина считаха за лъжа, например на 1 септември, днес е трудно опровержим факт:

 

„Отровното трио” не се оказаха някакви партийно необвързани граждани,

 

излезли от името на възмутената маса, а аватари на Мая Манолова и кръжеца около нея. След като положи всички усилия „да не допуска партии” на трибуната на площада, а после разиграваше циркове по „обединение на опозицията”, накрая то пристана на Манолова чрез предизборен съюз. Триото ще попадне в листите ѝ, в тях ще се излее популярността му, която събра – изящно проста игра. Но всичко това е напълно естествено, след като триото работеше за Манолова и на местния софийски вот. Само неподправена глупост може да пренебрегне факта, че бившата социалистка разчиташе на тяхната подкрепа в кметската  кампания. Още повече, че триото публично я подкрепи тогава. Но мнозинството българи не проумяха обвързаностите, дори след като в серия интервюта триото раздаде индулгенция на Манолова за грешките ѝ преди години. Сега те отново са официално заедно, кръгът се затвори. „Кака се ожени”, гласи един стар виц.

 

Никой никога не е искал предсрочни избори.

 

Абсолютно всички опозиционни политически сили поискаха по време на протестите незабавна оставка Борисов и вот веднага. След като целта не бе постигната, сега, в началото на декември, Румен Радев обяви, че изборите ще бъдат проведени на възможно най-ранната дата – 28 март. И изведнъж президентът бе залят с гняв от опозиционния мейнстриим – трябвало първо да чуе партиите, да се съобрази с коронавируса и т.н. Сякаш през есента не се знаеше, че предстои епидемия. Дори на Христо Иванов от „Демократична България” 28 март не му се стори добра дата, макар да липсват особени причини да е против. Как така всички настояваха за „Избори веднага!”, а не са съгласни сега с Радев да са веднага? Къде са им кандидатите на тия опозиционни партии? Ако наистина са желали избори през октомври например, имаше ли една поне една стартирала номинационна процедура септември? Истината е, че никой никога не е очаквал предсрочни избори, а и не ги е желал. В момента около датата лъсват дребните сметки за организационно партийно състояние, мотивацията на електората и т.н.

 

„Демократична България” остана далеч от принципността.

 

Не е изненада, но политическата сила с най-големи претенции за принципност не направи и крачка към нея. По тази причина след серия рейдове срещу Доган по крайбрежието, за шест месеца Христо Иванов не отиде пред вилата на Прокопиев в Созопол. Пеевски, Доган и Русия си остават темите на „Демократична България”. Цацаров беше лош и свързан с Русия, Гешев също е лош, но ни думичка за връзките му със САЩ, как Вашингтон го назначи – това е „принципността” на коалицията. Така протестът просто се оказа инструмент за разчистване на сметки на едни сили срещу други. Естествено, „Демократична България”, Манолова и всеки друг имат право да избират целите, за които работят. Но нека издигат собствените си партийни знамена по площадите. Думичката „партия” обаче е мръсна у нас в последните години. И по площадите те развяват националното знаме, за да кълвят шараните, че се преследват национални, а не тесни интереси.

 

Автобусите, без които нищо не става.

 

Отвратително е да се наблюдава как за едно уж заклеймено явление се затварят очи - извозването на активисти с автобуси. Присмех и обиди отнесоха през лятото и членовете на ДПС, бранещи своя султан край сарая, и на ГЕРБ при контрамитинга. Само че и „светлите сили” извозват с автобуси, за което симпатизиращите им медии и привърженици мълчат. Автобуси на ГЕРБ и Реформаторския блок сновяха при протестите срещу Орешарски. Автобуси имаше и сега – на партия „Възраждане”. Но интересният момент е, че без тия автобуси настоящият протест щеше да си остане безобиден хепънинг. Ако изключим внедрените агитки, за властта бе истински опасно единствено когато организираните отряди на „Възраждане” щурмуваха полицейските коли и барикади. „Възраждане” обаче е необичана от другите партии, остана изолирана, така площадът се самолиши от заряд. Силите на „жълтопаветниците” стигат единствено за сбирки пред БНТ и последваща хайка срещу жени. Днешната равносметка е двойна – колко точно струва този протест, в който „Възраждане” му върши основната работа, и как така останалите се разграничават от единствената ударна сила? Знаеше ли какво точно иска протестът?

 

Защо си с шапка, защо без.

 

Щеше да бъде прекрасно, ако протестът преследваше целта си без съпътстваща читалищна самодейност. Нямам предвид хореографията с яйца, портокали, народни песни и т.н., а исканията му. Целта бе ясна – оставка на Борисов и Гешев. Нямаше нужда да се горят маски, защото те ограничавали свободата, а после да се протестира защо при слободия е изтърван короноваруса. Нямаше нужда да се иска Велико Народно събрание, след като два дни по-късно Борисов го поиска и демонстрантите се разграничиха от себе си. Такава детска градина би отблъснала всеки сериозен човек, дори да е върл враг на Борисов.

 

Естествено, може да се направят още много равносметки. Двуличието тепърва ще става видно с приближаването на изборите. Има и една енигма в аванс: 

 

иска ли наистина оставка на Борисов дубайският изгнаник Васил Божков.

 

През цялото време той се държеше като шахматист, който не целеше да матира царя, а просто да обере фигурите му. Още в началото Божков получи оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Наскоро пък някак между другото мина новината, че е започнал да печели делата за отнетите лицензи. Божков засега е цялостно неясен, видно е единствено, че партията му „Българско лято” е пълен кьорфишек.

 

В заключение ще кажа, че всичко това не означава, че Борисов е по-добра стока и не бива да бъде свален. Но дава представа какъв точно материал бе „изправен” срещу него, каква пиеска разиграха режисьорите на протестите. Философското обобщение гласи, че материята се променя, но духът остава еднакъв във всичките й форми.

 

 

Коментари

 • Борбата

  20 Дек 2020 13:35ч.

  е за кокала. Поне за някое кокалче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  20 Дек 2020 14:34ч.

  За да спечелиш доверието на хората, като начало не бива да лъжеш! Този проект е умрял още преди да се роди... не е проблема в кака, а в "ние нямаме никакви намерения да създаваме партия" ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Perry

  20 Дек 2020 14:53ч.

  И накрая едно нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гумата, гумата

  20 Дек 2020 15:14ч.

  Поздравления Дачков! Всеки критичен пост се трие в "демократичния" сайт "Гласове". Сега линията е да оплюваме триото. Заслужавате си (и си заслужаваме) да ни газят нечелноразделни милиционери като любимият ви "демократ" Б.Б. и пажът му Цв.Цв. докато се изживявате на висша снежно бяла и неопетнена аристокрация. Пазете се на топло край клавира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Дек 2020 16:06ч.

  Един път да прочета истината за протестите и поредицата от велики народни въстания. Брей! Както кават в Кауфланд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  20 Дек 2020 17:35ч.

  Улицата сама не е постигала нищо,никъде и никога,мисля аз.Освен при революция. Затова и съюз със дявола може да е полезен.Иначе просто се примиряваш със злото. АКО НЕ Е ТОВА ЩЕ Е ОНОВА работи само В ПОЛЗА НА НАСТОЯЩОТО ЗЛО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  20 Дек 2020 17:38ч.

  (В заключение ще кажа, че всичко това не означава, че Борисов е по-добра стока и не бива да бъде свален.): той др. искрен вълчев освен че е глупав, а е мноооого глупав и като прибавим че го гони психопатия,означава че с всеки от улицата на протеста bg ште е по- натаман. вие другарю сте един от милионите, които крепяхте с конформизмъ (нагаждачеството си де) един цървул и сега съ тоя мозъчна пехтия която поднасяте бетонирате един изтърван тип. аз бях на протестите, защото не искам да умра преди тоя главанак.който поеме държавата ште бъде при всяко положение по-ооообразован,по възпитан и по кууултурен.ште говори като хората най-малко. ееех тая къджълийскъ минджъ.само за това ве искрене,да не говоримЕ зъ други хиляди пъти простотии и гафове, таъ стокъ пунтамаръ дъ беши на секундътъ. режима на живков вече съ бааааатеТИбойку имъ обяснение.яяяясен ли съм деване:на светлинни години сме отъ онеъ запъдъ де.знаеш ли ве зъ какво си отиди един германски президент:най- добре е дъ не се мъчиш съ съчинениятъ>бооооооооооооорисов нула ввреме ошти на стартовата е невъзможен за западния човек (i сиктир мизерник):аз искам магаре да ме управлява и никога живков и бааааааааци):не ли е те срам тази мелодия чалгарска :БААААЦИ:самата звучност за първия ни министър:ташак сме другарю,колкото да се напъваме да се докараме. (трий дачков,ти мразиш живков и неговото маймунско историески хихихикъне)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  20 Дек 2020 17:39ч.

  Aвтора използва половината от един виц : ,, .... Кака се ожени ( правилното е омъжи ) ". По-интересна обаче е , неговата първа половина : ,, Кой е... , е... " , следва ,, Кака се омъжи " . Иначе алегорията с политическия водевил на т.н "Мая" и нейните "опасни връзки" е точно като вица .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  20 Дек 2020 17:49ч.

  николайчо сега те видях:тука сте се нагъчкали няколко с балони на раменете: улицата постигна поне едно:отстояване на човешко достойнство: "вхоооооооодиръ" блян за хоризонт. халюцинирането на човекъ отъ улицата за нешто по добро вече е победа над злото. натискай дивана и не пропускай турските саги. не си хвърляй фаса от балкона и ве1е съ милиметър по добър от злото:поздрави съ усмивка съседа уте сутринта ,ништо че те отминава като трамвай, и вече си надвил злото ве малкомислешт.занеси едно букетче на паметниа Левски и коленичи с главата и ште има повече слънчеви дни въ бг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  20 Дек 2020 18:23ч.

  и кой е мъжът тук?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Дек 2020 18:27ч.

  В "защита" на Манолова ще кажа, че тя ще създаде партия, която ще унищожава партийността, а ще прокарва комунистическата политика за гражданско управление. Също както Радев стана "президент", та като част от системата, да потроши системата и да отрече трите власти. Т.е., те са като вирусите, мъчат се да влязат в днк-то на държавното управление, за да го променят. И не смеят все още да заявят точно какви конституционни промени ще правят, защото те най-вероятно ще са противоконституционни, в духа на казаното до сега. Какво отровното трио "ще влее" в партията на Манолова, освен отрова. Наистина не мога да си представя, че нормален човек ще има за авторитети хора с подобно поведение като тези тримата, дори не ми се вярва, че протестърите ще гласуват за тях. Едно е някой да те насъсква на улицата и да му ръкопляскаш, като на някой шут, друго е да го поставиш да определя бъдещето на децата ти. Подобни хора не могат да бъдат държавници, те не могат да градят, те могат само да разрушат и последните остатъци от доверие в системата, което им е целта. Ако протестърите не са го разбрали, да са го разбрали, за мен то беше очевидно от самото начало, писано е много пъти, това е новата версия на "народна власт", монополизирана от едно задкулисие. Но като искаш да вярваш на отровни хейтъри, това вече е личен избор да те правят на глупак. А на автора да кажа, че всички партийни интереси са тесни, в тесните цели няма нищо лошо. Лошо е когато читавите хора имат такива цели, а нямат партия, защото това е реда - не да се обвиняват партиите, а да се създават свестни такива. Когато нашето общество възвърне способността си да се самоорганизира и почтено да отстоява своите собствени интереси, партиите ще се окажат най-силното им оръжие. Тълпата е оръжие в ръцете на задкулисията, партията е оръжие в ръцете на самите организирани граждани, разликата е в това, организирани, срещу неорганизирани, хора с цел, срещу хора без цел, чакащи на готово, насъсквани от кой ли не. Работещи със собствените си ръце, срещу мрънкалници и протестъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Дек 2020 18:31ч.

  Ха-ха, Мунчо, най-същественото във вица беше, каква е каката. А каката е ку... както казваха в Кин-дза-дза. И в подтекста е същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клавдий - римски император

  20 Дек 2020 19:00ч.

  “Всичко трябва да се промени така, че да се запази същото”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преднамерена слепота

  20 Дек 2020 19:02ч.

  Не знам защо всички се взират единствено в Манолова, а никой не обелва дума, че в съглашението(Антантата) е и една Татяна Дончева, която от години(преди Христоивановци, без да е имала и реална властова възможност като него да промени нещо в тая посока) бие тревога за ролята на главния прокурор в градежа на статуквото у нас. Или я смятат за глупачка, която не знае какво прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  20 Дек 2020 19:13ч.

  Re : Observer , прав си . Спестявам си нЕкой букви и пояснения от вица за ,,Кака" , ама много ме трият дежурните от "ГЛАСОВитата цензура". Пу , маскари :) :) ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тримата глупаци & Мая Манолова

  20 Дек 2020 19:57ч.

  Още когато тръгна работата с яйцата и рибата разбрах, че този влак никъде няма да стигне и е “случаен превоз”. Разбра го и Борисов и се ската, докато отмине патакламата. “Революционерите” се прибраха в къщи при киселото зеле, салото и ракийката. Претакат зелето на балкона, сушат суджука, нагъват бахура и пърдят весело под юргана. Истината ли? Истината е, че те формално се възмущават, но всъщност завиждат за кюлчетата и пачките. И на тях им се иска да опънат някоя “прекрасна госпожа”, и те да напълнят някое чекмедженце. Ако им дойде сгода, ще го сторят, без никакво съмнение. А на следващите избори ще гласуват пак за Борисов. Мога да се обзаложа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Претакат зелето на балкона, сушат суджука, нагъват бахура и пърдят весело под юргана.

  21 Дек 2020 9:32ч.

  Ей човек, благодаря ти. Искренно ме разсмя. Много точен коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев Сливата

  21 Дек 2020 10:33ч.

  Проблемът на искреновците е, че триото и Мая ще дърпат гласове не само отдясно, но и отляво, а благодарение на несекващите чистки на Корнела БСП продължава да се топи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  21 Дек 2020 11:49ч.

  Важното е Тиквата да се оттече в канализацията, като повлече след себе си и Герб, всичко друго е без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  21 Дек 2020 14:09ч.

  Много точно казано. Целта да се свали властта без да се предложи алтернатива си е също мафиотска постановка. Интересно към какво води следата как "кака" става политик, как се купуват гласове в кюстендилско в началото на този век и т.н. Пътят на парите е най-добрата следа, но и най-трудната за проучване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Станчев

  21 Дек 2020 14:11ч.

  По добре женен за кака отколкото за бате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Станчев

  21 Дек 2020 14:17ч.

  Уважаеми "ха ха ха" какво предлагаш? Отново Борисов и ГЕРБ това ли? Е не ти ли стигна? Ако имаш нещо да кажеш го кажи иначе си чешеш само топурдаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  21 Дек 2020 18:54ч.

  Какво всъщност иска па тоя автор? Вероятно има някаква идея и/или фаворит, който ще пребори идиотите от властта, пък аз не разбирам! Айде стига такива "анализи"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  22 Дек 2020 1:17ч.

  Вълчев, ти па си много убав!!!???...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MARTIN MARTINOV

  25 Дек 2020 21:38ч.

  статията е добра но протестите продължават във Варна и още се искат оставка на гешев и правителството,възниква въпроса ВЪЗРАЖДАНЕ ИСКАТ ЛИ ДА СЕ КОАЛИРАТ С НЯКОЙ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо и Баба

  26 Дек 2020 17:27ч.

  В крайна сметка всеки се жени за някого, по някакъв начин! Проблемът е , ако се ожениш за Кака, пък той вземе , че се окаже Баце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи