Видинският митрополит Даниил пред "Гласове": Съборът в Украйна е неканоничен

Видинският митрополит Даниил пред "Гласове": Съборът в Украйна е неканоничен
"Ще ви отговоря с думите на един от архиереите на каноничната Църква, с които той отговаря на поканата на патриарх Вартоломей за участие в този събор: „Твърдо съм убеден и изповядвам, че оставам верен на едната Православна църква, а моето присъствие на този събор противоречи на първия Давидов псалом, който гласи: „Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи, а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява денем и нощем!“.“ Какъв може да бъде резултатът от един събор, който е свикан в противоречие с каноничния ред и в който участват лица, които са извън Църквата? Според мен този събор няма да изцели разделението сред вярващия народ в Украйна, а ще го задълбочи. В цялата тази прескръбна ситуация има едно утешително нещо – готовността на православния народ в тази страна да пази единството на светата Православна църква, и че това намира отклик и подкрепа в целия православен свят." Това казва в интервю за "Гласове" Видинският митрополит Даниил по повод свикания на 15 декември от Константинополския патриарх събор в Украйна. Датата за провеждането му бе обявена от президента Петро Порошенко, който съобщи, че на събора ще бъде създадена автокефална поместна православна църква в Украйна. Порошенко каза, че съборът ще одобри нейния устав и ще избере предстоятел, който трябва да получи от Вселенския патриарх томос (свидетелство) за автокефалия.

 

Видински митрополит Даниил

 

- Защо се бави позицията на Светия синод на БПЦ относно разколническата криза в Украйна?

 

-Светият синод е колективен, съборен орган на управление и решенията се взимат с мнозинство, съгласно устава на БПЦ. Разглеждайки този въпрос, Светият синод определи комисия, която да изследва по-обстойно всички документи, свързани с църковната криза в Украйна и едва тогава да излезе със становище. При разискванията по време на синодалните заседания имаше митрополити, в това число и аз, които поискахме да се изрази позиция, но, както вече казах, Светият синод е колективен орган. В същото време всеки носи лична отговорност за своя глас – както пред Бога, така и пред Божия народ. Защо смятаме, че трябва да се изрази позиция? Защото Църквата е една и съборна, както изповядваме в Символа на вярата. В този смисъл спорът в Украйна не е просто спор между две поместни православни църкви. Той засяга цялата Православна църква.

 

-Какво е личното Ви мнение по този въпрос и защо смятате, че той засяга цялата Православна църква?

 

-Засяга цялата Православна църква, защото се засягат междуправославни отношения. Нарушава се хилядолетното канонично право на Църквата, един от основните принципи на което е принципът за границите на църковната юрисдикция. Тези граници са ясно определени и общопризнати. Всяка автокефална църква има право на самостоятелно управление в своите граници и няма право да разпростира своята юрисдикция в други поместни църкви. Тук ще посочим само 2 правило на Втория вселенски събор и 8 правило на Третия вселенски събор, които забраняват отделните поместни православни църкви да простират своята юрисдикция извън пределите на тяхната област.

 

-Тоест, според Вас патриарх Вартоломей е прехвърлил границите на своята юрисдикция, така ли?

 

- Определено смятаме, че е така. Откакто Негово Светейшество патриарх Вартоломей е начело на Константинополската патриаршия, тоест от 1991 г. досега, той винаги е признавал, че Украинската православна църква е под юрисдикцията на Московската патриаршия.

 

И то по неоспорим начин, с редица писма и документи, под които стои неговият подпис. Сега изведнъж заявява, че Киевската митрополия никога не е била давана под пълната юрисдикция на Московската патриаршия.

 

Изтъква се, че в известния документ от 1686 г., с който Константинополската църква дава правото на Московския патриарх да ръкополага предстоятеля на Киевската митрополия, е имало изискването при богослужение да бъде споменавано името на Константинополския патриарх. И това се изтъква като знак за признаване на юрсдикцията на Константинополския патриарх над Киевската митрополия. Отделен въпрос е колко основателни са тези претенции, но те се заявяват едва днес – триста години след издаването на въпросния акт.

 

В същото време църковните правила определят давностни срокове при спорове за право на юрисдикция върху дадени територии. Така например, 133-то правило на Картагенския събор определя три години давност. Ако даден епископ счита, че в част от неговата територия е навлязъл друг епископ, има три години, за да предяви претенции. 17-то правило на Четвъртия вселенски събор и 25-то правило на Пето-шестия вселенски събор предоставят срок на давност от 30 години, в които могат да се решават спорове за юрисдикцията над определени енории. А в нашия случай са минали няколко века.

 

От гледна точка на каноничното право тези спорове са недопустими. Ето един пример: през 1917 г. Константинополският патриарх Герман V пише следното до епископа на Грузинската църква след самопровъзгласяването ѝ за автокефална: „Самостоятелна Грузинска църква аз не познавам и не мога да знам, тъй като повече от сто години православните грузинци се намират под управлението на Руската църква. Вашето отделяне и образуване на автокефална църква е възможно само със съгласието на вашата Църква с Руската.(...) Ние не можем да се намесваме във вашите вътрешни църковни дела, но ви съветваме отечески да се вслушате в гласа на вашия пастир и по този начин да приведете този въпрос в руслото на спасителните църковни канони.“

 

Твърдението на Константинополския патриарх, че правата му са накърнени, тъй като Киевският митрополит не поменава името му при богослужение, е несъстоятелно, но се използва като формален повод да бъде отменен документът от 1686 г. Само че това положение не е оспорвано в продължение на 300 години.

 

Три века православният народ в Украйна е живял в пълно единство и е бил неразделна част от Руската православна църква. Киевските митрополити оттогава до днес са били членове на Светия синод на Руската църква, избирали са и са имали правото да бъдат избирани за патриарси.

 

През всичките тези 300 години украинските вярващи са признавали за свой духовен предстоятел Московския патриарх. Може ли след 300 години да дойде някой отвън и да каже: аз съм вашият баща? Кой ще го последва и кой ще му повярва? Как може някой да се самопровъзгласи за духовен отец на един народ, след като този народ знае, помни и почита отците, които са го родили и възпитали във вярата? Свещените канони са категорични в това отношение.

 

-Но за хората отвън не става ясно защо Украйна, след като е самостоятелна държава, няма своя независима църква?

 

-Този въпрос наистина се поставя. Но нека най-напред видим какво казва православният народ и неговите канонични архиереи в Украйна, защото това е съществено. Свиканият във връзка с тези събития архиерейски събор на Украинската православна църква на 13 ноември т.г., в който са участвали 83 архиереи, изрази категорична позиция срещу навлизането на Константинополската патриаршия в нейните канонични граници, като заяви, че „УПЦ е надарена с всички права на независимост и самостоятелност, които са необходими днес за плодотворното служение на Бога и на народа на Украйна.“

 

Украинската православна църква - Московска патриаршия (УПЦ МП) има над 12 хиляди енории, повече от двете разколнически групи – Украинска православна църква – Киевски патриархат (УПЦ КП) и т.нар. Автокефална украинска православна църква, взети заедно.

 

Затова в писмата си до Българския патриарх и до предстоятелите на другите поместни църкви съвсем основателно митрополит Онуфрий изразява недоумението си защо никой не взема под внимание апела на хиляди членове на УПЦ  до патриарх Вартоломей да не се дава автокефалия на тези разколнически групи.

 

Защо се взема под внимание избирателно гласът на една група хора пред каноничната Църква и нейното паство? Впрочем, всички канонизирани светци от XX в. в Украйна призовават своите духовни чеда да пазят свято единството на Украинската православна църква с Руската.

 

Нека да погледнем и от тази страна. И тогава кои са тези,  които настояват за автокефалия? Държавната власт, на първо място. И както правилно отбелязва митрополит Онуфрий, защо се вземат под внимание гласовете на тези групи, които подпалват храмове, насаждат национализъм, призовават към омраза, крещят „смърт за москалите“, защо се чуват само тези гласове и техните призиви за автокефалия?

 

И то при положение, че същата тази държавна власт, по всичко личи, се готви за саморазправа. Защо не се взима под внимание становището на единствената призната за канонична Украинска православна църква? С какво е по-меродавно мнението на групи, чиито водачи са лишени от духовен сан и отлъчени от Църквата?

 

-Може ли да се направи аналогия с разкола в Българската православна църква преди 20 години?

 

-Да, в голяма степен. Както разколът в БПЦ бе инспириран и подкрепян от тогавашната държавна власт, същото се случва и в Украйна. При нас разколът бе преодолян, благодарение на Всеправославния събор от 1998 г., свикан по инициатива на БПЦ в София.

 

-Тогава Вселенският патриарх постъпи доста по-различно, за разлика от сега. Може ли да се говори за двоен стандарт?

 

- Впрочем и тогава, на събора от 1998 г., Вселенският патриарх поставя въпроса за оставката на патриарх Максим, но тогавашните наши предшественици – архиереи с духовен опит и доблест – му се противопоставят и казват: ние ви повикахме тук да изцелите разкола, а не да го задълбочавате. Така че паралелът между разкола у нас и в Украйна е напълно уместен.

 

В момента УПЦ МП се намира в  същото положение, в което беше БПЦ тогава. И у нас разколниците се опитаха да ограбят идентичността на Църквата, да разграбят светини, да си присвоят имущество, което не им се полага, и което е най-печалното – по този начин разрушаваха нравстевения си облик и убиваха вярата у хората. Защото знаем как завършиха и какви бяха делата им във вярата. Същото се случва и в Украйна.

 

През 1992 г. бившият Киевски митрополит Филарет е лишен от сан заради изпадането му в разкол и поради доказани нравствени прегрешения в личен план, а по-късно и отлъчен от Църквата. Така че неговото низвержение е наложено абсолютно основателно поради редица канонични нарушения. И в решението си от 11 октомври т.г., в пълно противоречие със свещените канони, Константинополската патриаршия възстанови в сан този човек.

 

-Накрая, каква трябва да бъде позицията на БПЦ, според Вас?

 

-Трима митрополити от Светия синод излязохме с изявление относно ситуацията в Украйна, в което, изхождайки от опита на Всеправославния събор от 1998 г., който преодоля разкола у нас, предложихме и в този случай да се процедира по същия начин и въпросът да бъде поставен на всеправославно обсъждане. 

 

-Тоест, да се свика отново Всеправославен събор ли?

 

-Това може да стане по различни начини. Най-напред като се възобнови диалогът между Константинополската патриаршия и Руската православна църква, предвид решението на РПЦ да прекрати евхаристийно общение с Константинополската патриаршия. Възобновяването на диалога между двете църкви, с участието на представители на останалите поместни църкви, е  начин да се излекува раната в Украйна. В крайна сметка всяко решение, което засяга поместните православни църкви, няма как да бъде прието и да е трайно без тяхното съгласие и подкрепа. 

 

- На 15 декември в Киев ще се проведе „обединителен събор“, свикан от Константинополския патриарх. Какъв според Вас ще бъде резултатът от него? 

 

– Ще ви отговоря с думите на един от архиереите на каноничната Църква, с които той отговаря на поканата на патриарх Вартоломей за участие в този събор: „Твърдо съм убеден и изповядвам, че оставам верен на едната Православна църква, а моето присъствие на този събор противоречи на първия Давидов псалом, който гласи: „Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи, а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява денем и нощем!“.“

 

Какъв може да бъде резултатът от един събор, който е свикан в противоречие с каноничния ред и в който участват лица, които са извън Църквата? Според мен този събор няма да изцели разделението сред вярващия народ в Украйна, а ще го задълбочи. В цялата тази прескръбна ситуация има едно утешително нещо – готовността на православния народ в тази страна да пази единството на светата Православна църква, и че това намира отклик и подкрепа в целия православен свят.

 

-Има ли политически натиск върху Синода на БПЦ, за да се наклонят везните за едно или друго решение – от руска или от американска страна? Или пък от страна на Вселенската патриаршия, която е изразител на определени интереси?

 

-Категорично мога да кажа, че по време на обсъжданията в Светия синод митрополитите изразяват своите становища. Така че разискванията и решенията се вземат на базата на разбиранията и съвестта на всеки един от архиереите.

 

-Това не е пряк отговор. Има или няма политически натиск, според Вас? От руска страна или от американска (чрез българското правителство), която всъщност е подбудител на действията на Вселенския патриарх?

 

-Аз мога да свидетелствам само за себе си. Категорично мога да заявя, че върху мен никой не е оказвал натиск. С оглед на развитието на ситуациата в този момент е необходимо всички православни християни да усилим молитвите си за запазване на единството на светата Православна църква в Украйна и в целия свят. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мильо Лудия

  15 Дек 2018 9:44ч.

  Когато имаш на власт хунта, която е взела властта чрез преврат е напълно нормално да очакваш, че и църквата ще бъде по образ и подобие на управляващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 1

  15 Дек 2018 11:42ч.

  Казаното ти за Украйна звучи ужасяващо вярно и за България. Бог да ни пази от псевдоводачите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • група православни

  15 Дек 2018 13:13ч.

  От тактичният отговор на владиката е видно ,че щом досега някои от нашите владици се бавят с категорно становище по въпроса за неправомерната намеса на вселенският патриарх Вартоломей (ВартолоЗмей) в делата на УПЦ,е ,че някой им дърпа конците.И този някой явно има много задокеански пари с които ги... купува. А КГБ-исти отдавна няма.Всички са станали олигарси и имат огромни вили на канарските острови...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Дек 2018 13:28ч.

  В подкрепа на изказаното от един от група православни на 15.12.2018 в 13:13 . Поздравления за позицията на Единият от тримата НИ клирици, НВП Видински митрополит Даниил с ясна и принципна според църковното право и Канон, позиция по темата. А иначе останалата част от Синода ни се снишава и мишкува, ясно. Начело с вечният кандидат за пръв сред тях. А за болшинството от миряните е нещо непознато темата, за съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еагения Начева

  15 Дек 2018 14:25ч.

  Благодаря за достойната, честна и компетентно изразена позиция на НВП Видински митрополит Даниил. Бог да го огради със силата на Честния и Животворящ Кръст, и да го запази от всяко зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  15 Дек 2018 14:57ч.

  Православието , благодарение на което сме оцелели 500 години е пречка за глобалните интереси и по тази причина джендърите искат да го разклатят и унищожат. Народ без вяра е лесно да попадне в лапите на сатаната и да бъде лесно манипулируем ! Бог пази Православието и неговата крепост Русия , които винаги ще бъдат победители в борбата срещу империята на злото !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  15 Дек 2018 17:20ч.

  Заставам зад мнението и становището на дядо Даниил , когото познавам лично . По Божия милост имах тази духовна радост и благодат , да бъда няколко години до него и да стана свидетел на ревността му към Бога и ближния . И съм уверен че той наистина е стълб в Православната ни църква , и чрез неговите уста Бог ще Говори и ще даде възможност на другите Митрополити да размислят над ситуацията в Украйна. Спаси Господи и Сохрани .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На баба му

  15 Дек 2018 18:21ч.

  Видинското хвърчило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом има Украинска държава трябва да има и Украинска църква.

  15 Дек 2018 18:38ч.

  Руснаците направиха в Македония македонска нация, македонска държава, македонски език, македонска азбука, и искат македонска патриаршия и всячески се стремят да всеят разкол на Балканите и да няма обединени Балкани в обединена Европа, нещо което искат повечето хора на Балканите и в България. Но Русия иска да дестабилизира отношенията между Балканските държави, да има конфликт, на който тя да е арбитър и Балканите да не влязат в обединена Европа. Това е целта на Руската федерация на Балканите. Но сега нещата се връщат на Русия. Украинците имат Украинска държава, украинска нация, украински език, украинска азбука, и сега искат Украинска православна църква и патриаршия, която да е независима от Руската православна църква. Не знам кой мери с двоен аршин, но ми се струва, че много от тези, които пишат тук не виждат Божията справедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до автора на горния пост

  15 Дек 2018 19:01ч.

  Отрицателната ви обсесия от Русия е отвратителна в очите на околните. Македония е призната от България още от самото начало на създаването й, даже ние първи я признахме чрез тогавашния ви "първи демократичен" президент Желев и се гордеехме с това. Днес пак вашето любимо правителство се радва, че сме щели да бъдем партньори в НАТО и ЕС. Какво общо има тук Русия? За каква дестабилизация на отношенията на Балканите говорите от руска страна, след като Югославия бе интервирана и разпокъсана от НАТО, за първи път грубо бе нарушен Уставът на ООН и Хелзинският процес чрез незаконното създаване от Запада на Косовска държава, и именно Русия бе твърдо срещу това своеволие на НАТО и ЕС на Балканите?! И какво се връщало на Русия чрез Украйна, как може нещо на Русия да й се връща чрез диктатурата на една поддържана от Запада фашисктка хунта, която избива собствения си народ и нарушава човешките му права?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nick

  15 Дек 2018 19:59ч.

  Москва губи 10 милиарда долара заради отделянето на Украинската църква. Там ги стяга чепикът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Щом има... и Nick

  15 Дек 2018 20:28ч.

  Божията справедливост сполетява всеки , който се е обърнал срещу Православието и Русия ! Украйна е съсипана страна , както и България , защото марионетките управници на колониалните администрации обслужват интересите на господарите на империята на злото САЩ , без да се интересуват от нещастията , които стоварват върху народите си !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои хора

  15 Дек 2018 20:34ч.

  имат къса памет и не са чели историята. Комунистите под въздействието на Сталин и Георги Димитров направиха македонска нация и насила накараха хората да се пишат македонци. Комунистите създадоха македонски език, македонска азбука, македонска писменост в Пчински или не знам как се казваше манастир. После създаваха македонска нация, все с благословията на Сталин и на руснаците. Сега последните карат някои вицепремиери, които може би са техни агенти, да скарат България с Македония. Идеята е да има обединени Балкани в обединена Европа. Това обаче не се харесва на Русия и руснаците искат конфликти, на които те да са арбитри и обединени Балкани в обединена Европа да няма. Всеки народ на Балканите трябва да направи отстъпки, както и всеки народ ще спечели от обединени Балкани в обединена Европа. Който е против това ще го познаете по делата му какви ги върши и чии интереси защитава. И понеже сега се говори за Украйна, която иска да се освободи от азиатска Русия и да бъде в Европа, то се плюе върху идеята да има украинска църква и това се гледа с много лошо око от комунистите и русофилите в България, които не правят аналог с Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До някои хора

  15 Дек 2018 20:59ч.

  Конфликтите в света се запалват от империята на злото САЩ , които печелят от войната и смъртта ! Русия не провокира войни , но се отбранява успешно с Божията помощ ! Русия е крепостта на Православието и по тази причина сатаната се стреми да разруши вярата и единството , за да постигне целите си !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  15 Дек 2018 23:08ч.

  Благодарность на Явор и на сайта за това изключително важно интервю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  16 Дек 2018 0:56ч.

  до Nick . Българи само с милиарди мислят. Мащабно. Затова са скъсани. Цифрата ви е абсурдна! Да не говорим, че каноничната Църква на Украйна (единствена канонична!) си остава на мястото - при Москва. Със своите средства тя се разпорежда сама - по Устав. А това ново обединение на разколници, което се роди днес, със сигурност ще храни и Цариградската Патриаршия, която също стана разколническа - така е по канон. Не злорадствайте. Еще не вечер, както казват в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до горния геронтофил

  16 Дек 2018 8:53ч.

  Очевидно е, че още живеете в съветската епоха, не сте мръднал в развитието си поне от 25 г. насам - същите барикадни седесарски антикомунистически лозунги, с които ви промиха мозъците полуинтелигентните дебили ала Бжежински продължавате да ни ги предлагате като вехта претоплена манджа тука на нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички живеете в съветската епоха, драги

  16 Дек 2018 9:30ч.

  И ти го казвам най-добронамерено. Великата победа над фашизма, успехи в космоса, култура, дружба, мечти за един по-добър свят за децата. Ти днешна Русия познаваш ли я? Капиталистическа страна, невиждано неравенство, пропагандистите на Русский мир, борци срещу Гейропа и Пиндосия си купуват имоти там, пращат там децата си, там се лекуват. И всички съседи превърнати във врагове. Какво ще те вдъхнови тогава, освен миналото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъджата

  16 Дек 2018 9:59ч.

  Не се занимавай с Русия, оправяй себе си и страната си! И аз много приятелски ти го казвам, защото положението тука в натовската ви кочина никак не е розово... не се заблуждавай само от това, че прасетата са розови...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  16 Дек 2018 13:48ч.

  Пиндилите получават зелени кОркодили като плата, че отвеждат вниманието от нашите си проблеми. Вижте редакционна статия тук за българските ни неща има ли ги там , безродниците , но появили се статия за нещо в Русияа, ще си счупят пръстите да празнословят и да си отворят алчно всички отвори за консумация. Трябва да ги помним, като дойде времето да не позволим пак ада се присламчат, като след 10 ноември 1989 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофил

  16 Дек 2018 13:59ч.

  Когато фактите говорят и боговете мълчат ! Благодарение на нашите американски "съюзници" се превърнахме в колониална държава със съсипана икономика , селско стопанство , здравеопазване и съдебна система , без държавен суверенитет войска и въоръжение ! Водим всички черни класации на последно място по доходи и на първо по смъртност ! Ако Русия и Православието не бяха спряли Хитлер с цената на милиони жертви , сега Европа щеше да е един голям концентрационен лагер ! Да вкарани сме в кочината и прасетата определят начина ни на живот и никой не се интересува как интелигентния човек живее и оцелява в кочината !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов на 15.12.2018 в 23:58

  16 Дек 2018 14:40ч.

  Иване, Иване, но не като в оная прекрасна песен на Богдана Карадочева ! А като на "бат Петьо", "кажи си+ ! Отврат от малоумие и безродие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Петров

  16 Дек 2018 14:55ч.

  Две неща не са ми ясни: Защо 300 години нямат давност, а 16 века имат такава? Ако решение от преди 300 г. няма сила, то каква сила имат решения, приети преди много повече векове? Имаха ли право балканските народи да разграждат Константинополския диоцез през 19 век? Канонично ли е това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Петров на 16.12.2018 в 14:55

  16 Дек 2018 15:14ч.

  Иване или Петре, все тая. Имате си удобната системата на оценка, като на поп Алигорко от романа на Академик Дончев. Другите имаме , като на Манол, Елица, Момчил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спорът между Русия и Украйна за православието приходите от църковния бизнес и подчинението

  16 Дек 2018 15:31ч.

  ни засягат не повече от бой в кръчма в чужд град.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русофилите са в паника

  16 Дек 2018 17:16ч.

  Всички се разграничава от Русия. И Украйна се откъсва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофил

  16 Дек 2018 19:54ч.

  Гладна кокошка просо сънува ! България е индикаторът за губеща позиция във всички световни конфликти и щях да съм в паника , ако бяхме с Русия ! Сега съм спокоен , че Православието и Русия ще победят империята на злото !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гладна кокошка слепи ги ражда

  16 Дек 2018 20:49ч.

  Бързата кучка просо сънува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видинския владика е пълно КУ-КУ

  16 Дек 2018 22:35ч.

  Само като му видите изражението на лицето става ясно какво КУ-КУ е този владика, производен на старите ченгета от ДС на ченгеджийския синод в България - БПЦ - БКП/БСП и сие, руски подлоги на КГБиста Кирил и Путю. Същия нагласен за видински владика със скандали и раздори, против волята на миряните стана такъв и се прави на благочестив и много компетентен цитирайки "Блажен муж иже нечестивий" т.е Блаженния маж няма място в събранието на нечестивците, но как той "благочестивеца" ходи на събранията на ченгетата от св. синод с патриарх-дядо мраз Неофит???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblosk

  17 Дек 2018 1:24ч.

  Добър и много навременен материал на Явор Дачков! Видинският митрополит Даниил казва нещата каквито са и въпреки, че в думите му не прозвучава критика към БПЦ като цяло, нaй-вече снишаващите се пред натиска на Козяк, тази критика е задължение както на българската общественост, така и на останалите малко средства за масова информация незасегнати от проказата на "политкоректността"!!! И въпреки неимоверната активност на ЕАТЦ активистите, малцинство в страната тук, общото настроение си остава както винаги - в подкрепа на истинското православие, на единството на славянските народи и най-вече към единствената опора пред изличаването им от техните врагове - тази опора Русия. Преди беше "лоша", защото бе независима, силна и се развиваше напред - била "комунистическа". Сега е пак лоша, тя е капиталистическа, олигарсите 'и са еднокръвни с останалите олигарси по света и ... какво тогава? ... Аха, да не забравим - тя притежава територии, богатства, природа и пр. който Бог бил дал на ... враговете 'и. Ама те не я притежават. И глутницата сатанисти се е втурнала да разкъса обекта на желанията им... И не е нужно даже да се коментират пак щенията на истанбулският "всевселенски патриарх" - на американска верижка воден. Всичко е така или иначе ясно. Сатанистите няма да успеят. Просто и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Опората" на славяните - Русия

  17 Дек 2018 8:27ч.

  винаги е искала да ни завладее нас славянските народи и да има достъп до Босфора и Дарданелите, като завладее и Константинопол ( Истанбул). Русия е владяла и Финландия, Полша, да не говорим за Украйна Беларус, Молдова, Грузия, Армения, Като е искала да владее и 100 километровата ивица по Черноморието до Дарданелите, като превърне Черно море в нейно вътрешно море. Договореностите са били такива в Антантата по времето на Първата световна война, но Болшевишката революция е осуетила тези планове и договорености. Не ми се мисли какво щеше да стане с България. Англия и Франция дадоха свобода и независимост на колониите си. Но Русия, като последната империя не иска да даде свобода и независимост на народите в нея. А тези народи в Руската федерация са 150 народа, които искат да си имат независими държави. А къде е землището на Русия, къде са нейните граници. Аз доколкото знам тези граници са около Москва , Владимир, Тула, Рязан и Новгород. Всички други земи са на други народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заблудени америкосчета

  17 Дек 2018 8:40ч.

  Никак не искате да разберете какво казва владиката: нарушава се канонът, т.е. установените правила в православната църква! Той не казва само защо високовоставления чиновник от ЦРУ получава украинския орден "Андрей Первозванный". Нали вашите ЗА-блудители наляво и надясно, с повод и без повод ни натякваха- Законът над всичко! Да, ама само техните закони дето на тях им отърват! А не е трудно да се досетите-щом законът веднъж се наруши, то става правило да живеем в джунглите. Да ви се чуди човек, защо се пените по Русия? Тя си е самодостатъчна световна държава, за разлика от съюзнически верната, "независима" и "суверенна" България/Булгаристан, както ви е по благозвучно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо се

  17 Дек 2018 9:02ч.

  пеним на Русия и какво ни отърва? Руснаците са извели на преден план в отношенията помежду си борбата за власт. Всеки да е срещу всеки. Докато в лошите САЩ хората са рамо до рамо един до друг, срещу общи цели. Това е казано малко абстрактно. Дори в този форум всеки е срещу всеки. Всеки, ако каже нещо - всеки друг се стреми да го оплюе. Как се води борбата за власт? Казваш аз съм велик и майстор, а другия е некадърник и никой. Дори ако кажеш, че си велик и майстор, това автоматично означава, че другия е никой и некадърник. Или ако кажеш, че някой е никой и некадърник, това означава, че ти си велик и майстор. И който най много се хвали, него уважават и него избират и избираха да е във властта. Не хората да кажат кой е велик и майстор, а всеки сам се изкарва, че е такъв. Това ни донесе Русия и комунизма. Докато в САЩ са скромни, не се хвалят, признават достиженията на другите, но си плюят на ръцете и правят нещата още по добри от този който се хвали. В САЩ са инициативни и са творци. А в Русия се борят за власт, и задушават всеки предприемчив човек и творците. Това е разликата между САЩ и Русия, и ако трябва да избираме между тях ние трябва да изберем творчеството и инициативата. А борба за власт има например и в Българския парламент. Затова парламента има толкова нисък рейтинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Дек 2018 10:54ч.

  Най-весело бе когато на "църковният" събор в Украйна запяха патриотични песни. Все едно в храма Александър Невски в София, поповете да запеят "Стани стани юнак балкански".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наивният "защо се"

  17 Дек 2018 11:52ч.

  Избирайте който ви импонира, но не заблуждавайте другите, че САЩ като държава са световен жандарин. Русия в своята история никого не е нападала, но който я нападне-скъпо плаща! Защо внушавате, че " ...ако трябва да избираме между тях …"? Става дума за Каноните в Православието!!! Те трябва ли да се спазват или всеки ще ги чете, както Дяволът Евангелието. Не бъркайте темата! Как е тръгнало Православието по света прочетете и тогава ще ви бъде по-ясно кой кого е избрал и как се тачи миналото на нашите предци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато в лошите САЩ хората са рамо до рамо един до друг, срещу общи цели.

  17 Дек 2018 11:58ч.

  Приятелю, Не ми се ще да анализирам изречението ти, но то е от начало, до край пълна заблуда. Така може да е по филмите, по пропагандните клишета и пр. трикове на паразитите-сатанисти. Сигурен съм, че не си виждал САЩ на живо и хабер си нямаш какво представлява тази държава, зинала да управлява света и неговото многообразие. Не е и нужно много да се посочват примери, защото във всяка стъпка тяхна, се виждат ясно имперските щения на една шепа - тези 1%. Няма по-голяма месомелачка за отделни етнически общности и народи. И колкото по-малки са тези, толкоз повече от тях са изчезнали до сега. Сети се само за корените населения на двата континенти Америка, най-вече на северният!!! ... Така, че ако знаеш подробности за бившият Съветски съюз, можеш да направиш сравнение с националните политики между двете империи - Руската и САЩ. И коя от двете е била и е по-човечна към съставните си части - вътрешни като държавности и външни като "съюзници". Пък най-простото доказателство е да се огледаш наоколо в Мамковината, до какво състояние е докарана - колониална, бананова "република".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обясняваш, обясняваш и никакво разбиране.

  17 Дек 2018 15:48ч.

  Защо хората бягат в САЩ и Западна Европа, а не бягат в Русия, Северна Корея, или Беларус ? Ама било месомелачка в САЩ. Преди Запада беше загниващ, паразитиращ, умиращ и в навечерие на социалистическа революция, но се срина и соц лагера и Съветския съюз и се видя какъв национализъм бе обхванал републиките в бившия СССР и само Беларус иска да е в съюз с Руската федерация. Сега се прилага страшна диктатура от Путин, приемат се мракобесни закони. Хватката на властта в Русия е страшна, нещо като при Сталинските времена. Като е толкова хубаво в Русия идете да живеете и работите там. Работата е там, че диктаторите в Русия си подбират приятели, примерно в България, които искат да са диктатори и диктаторчета в България и последните установяват още по силна диктатура, отколкото в Русия. А за православието мога да кажа и да докажа, че православието е една феодална религия, която трябва да се реформира, за да може да отговори на изискванията на времето, в което живеем. Като оправдание за православието мога да кажа, че то не е реформирано заради османското нашествие. Но руснаците са можели да го реформират. Църквата, религията ни дават отношенията, манталитета, съзнанието - ако щеш, базата на обществото, която база са отношенията между хората във държавата, църквата, икономическото общество, бита и семейството, образованието, здравеопазването и т.н. Религията е основа на всяка цивилизация. ние си играем да възстановяваме църкви, манастири, а не можем да разберем, че най важното е да реформираме православието. Но иди го разправяй на "православните скотове", както казва Ботев и на хора, които хабер си нямат от идеи за ролята на религията. Съжалявам, не искам да обиждам никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Дек 2018 16:40ч.

  Разбиращият по-горе. Знаеш ли какви са условията за имиграция в Русия. Направи справка и ще видиш, че е много по-лесно да емигрираш в САЩ отколкото в Русия. Не е лошо да направиш и друга справка, колко народ от Западна Европа и най-вече от Германия и Полша са се преселили в СССР по време на Голямата депресия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До обясняваш

  17 Дек 2018 21:11ч.

  Не може да има разбиране на пропагандните клишета , които сипете , но това е нивото на троловете на "Козяк" , а ние на г ърба си изпитваме американските ценности: на последно място по доходи и на първо по смъртност , колониална държава с марионетки управници , съсипана икономика, селско стопанство , здравеопазване , липса на правосъдие , липса на суверенитет , войска и въоръжение ! Православието като крепост на духа им пречи да ни подчинят напълно и да ни довършат с помощта на продажници като тебе !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие

  18 Дек 2018 8:23ч.

  сте от тези хора, които се бореха за власт, имахте властта, но не работехте, а чакахте глупаците, които работеха, а не се бореха за власт, да произведат стоките, а вие да вземете парите от техния труд. Вие със сигурност сте били от червената буржоазия. Може да сте бил и офицер от държавна сигурност, които репресираха хората, които искаха свободно да творят и искаха частна собственост, и когато пуснеха някоя приказка срещу порядките на социализма, ги обявяваха за хора с "нездрави разбирания" и ги докладваха на хората от шесто управление. Но не ми изглеждате доносник, а по скоро офицер от ДС, защото като гледам какво пишете, сте по скоро обигран човек от службите. Със сигурност сте такъв, а не млад човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До обясняващия

  18 Дек 2018 9:42ч.

  Кой къде бяга си е негова лична работа(избор). Тук в публикуваното интервю, става дума за мнението на един високопоставен български свещенник по повод РАСКОЛА в Православието! Дали то трябва да се реформира, не е наша работа, защото ние сме само посетители на храмовете, а не пишем правилата. Ние ги приемаме и сме убедени, че те работят! Дали е добър или лош Законът, той трябва да се прилага, защото е Закон! Който го нарушава-отговаря! Между впрочем-защо мислите, че Православието трябва да се "реформира"? А католическото Христианство нима е идеално? Защо често се публикуват разни скандали на педерастия и педофилия сред неговите свещеници ? Или Вие сте католик и леко та меко искате Православието да стане Католическо??? Нямате куража на Балдуин да се изправите срещу Цар Калоян!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  18 Дек 2018 10:50ч.

  православието трябва да се реформира? В обществото има четири основни елемента" църква, държава, икономическо общество и бит и семейство. Има и второстепенни елементи, като спорт, култура, изкуство, наука, право образование, здравеопазване и т.н.. Зад всеки от четирите елемента трябва да застане Бог или лице на Бог, който да каже какви да са отношенията в тези четири елемента. Има религии с един бог - исляма юдаизма , будизма, хиндуизма - където бог дава отношенията само в държавата. Само християнския Бог е триединен. Затова трябва още едно лице на Бог. Протестантите за църквата дават като лице - Писанията или Библията. За православието Бог Отец е Бог на държавата, Святия дух е бог на свещениците или църквата, а Исус Христос е Бог на крепостните селяни при феодализма. Но за икономическото общество няма бог. Затова православието е феодално. А икономическото общество се появява преди 400 години в Холандия и Англия благодарение на учението за предопределението на протестантите. То гласи, че колкото си по богат и работиш много, ще се спасиш за вечен живот. Аз ще се спра на Англия, където Бог Отец е Бог на държавата и кралицата е помазана от него. Но кралицата е глава и на църквата и в нея е Святия дух. Църквата има за Бог - Писанията или Библията. Исус Христос е в семейството и бита, а учението за предопределението е за буржоата и работниците . При католиците папата е бог на Божието царство на земята - Ватикана и в него е бог Отец, както и папата е глава и на католическата църква и в него е Святия дух. А за Крепостните селяни в бита и семейството, Бог е Исус Христос, като Библията не се е четяла и дори е била забранена при Инквизицията. Гледало се е Светото Предание, което не е писано от Бог, а от Светите Отци, които обаче са човеци, а не богове.Затова и католическата църква е феодална църква. Това е и при православните - гледа се Светото предание и Катехизиса За Бог отец има Стар Завет, за Исус Христос има Нов Завет, а за Святия Дух няма Завет. Затова Светите Отци са написали Светото Предание, което е писано в Катехизис, но което не е писано от Бог, както Стария Завет и Новия Завет са писани от Пророци и Апостоли със Святия дух в себе си. Затова протестантите се отказват от Светото Предание Аз мисля, че зад Държавата трябва да стои Бог Отец със Старият завет. Зад църквата трябва да стои Бог Слово - Библията. Зад икономическото общество трябва да стои Светият Дух, с най нов завет на Святия Дух. Зад бита и семейството трябва да стои Исус Христос с новия Завет. И тук именно е идеята за Реформация на Християнството на православието и на другите деноминации. но това е много обемна тема и ще спра дотук. мога само да кажа, че папата е по старши от кралете на Запад, а при православието има цезаропапизъм, където императора или царя е по старши от патриарха. И това е защото папата съвместява две власти - на Бог Отец и Святия Дух. Но Английската кралица също съвместява две власти и оръдието на Папата - Испания води война с протестантска Англия , като Непобедимата армада на Испания е потопена. Тази Уест минстърска система е създадена от крал Хенри осми, защото папата не му разрешил да се ожени за осми път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснено по добре

  18 Дек 2018 13:06ч.

  Защо православието трябва да се реформира? В обществото има четири основни елемента: църква, държава, икономическо общество и бит и семейство. Има и второстепенни елементи, като спорт, култура, изкуство, наука, право образование, здравеопазване и т.н.. Зад всеки от четирите елемента трябва да застане Бог или лице на Бог, който да каже какви да са отношенията в тези четири елемента. Има религии с един бог - исляма юдаизма , будизма, хиндуизма - където бог дава отношенията само в държавата. Само християнския Бог е триединен. Затова трябва още едно лице на Бог. Протестантите за църквата дават като четвърто лице - Писанията или Библията. За православието Бог Отец е Бог на държавата, Святия дух е бог на свещениците или църквата, а Исус Христос е Бог на бита и семейството на крепостните селяни при феодализма. Но за икономическото общество няма бог. Затова православието е феодално. А икономическото общество се появява преди 400 години в Холандия и Англия благодарение на учението за предопределението на протестантите. То гласи, че колкото си по богат и работиш много, ще се спасиш за вечен живот. Аз ще се спра на Англия, където Бог Отец е Бог на държавата и кралицата е помазана като глава на държавата от него. Но кралицата е глава и на църквата и в нея е Святия дух. Църквата има за Бог - Писанията или Библията. Исус Христос е в семейството и бита, а учението за предопределението е за буржоата и работниците от Икономическото общество . При католиците папата е бог на Божието царство на земята - Ватикана и в него е бог Отец, както и папата е глава и на католическата църква и в него е Святия дух. А за Крепостните селяни в бита и семейството, Бог е Исус Христос. Но за икономическото общество няма Бог. За това и католическата църква е феодална църква. Библията не се е четяла и дори е била забранена при Инквизицията. Гледало се е Светото Предание, което е за Святия Дух, което не е писано от Бог, а от Светите Отци, които обаче са човеци, а не богове. Но те са се представяли чрез Светото Предание, че са Богове, каквито не са. Това е и при православните - гледа се Светото предание и Катехизиса за Святия Дух. За Бог Отец има Стар Завет, за Исус Христос има Нов Завет, а за Святия Дух няма Завет. Затова Светите Отци са написали Светото Предание, което е писано в Катехизис, но което не е писано от Бог, както Стария Завет и Новия Завет са писани от Пророци и Апостоли със Святия дух в себе си. Затова протестантите се отказват от Светото Предание. Аз мисля, че зад Държавата трябва да стои Бог Отец със Старият завет. Зад църквата трябва да стои Бог Слово - Библията. Зад икономическото общество трябва да стои Светият Дух, с Най нов завет на Святия Дух, който ще се напише. Зад бита и семейството трябва да стои Исус Христос с новия Завет. И тук именно е идеята за Реформация на Християнството на православието и на другите деноминации. Но това е много обемна тема и ще спра дотук. Мога само да кажа, че папата е по старши от кралете на Запад, а при православието има цезаропапизъм, където императора или царя е по старши от патриарха. И това е така, защото папата съвместява две власти - на Бог Отец и Святия Дух. Но Английската кралица също съвместява две власти и оръдието на Папата - Испания води война с протестантска Англия , като Непобедимата армада на Испания е потопена. Така Англия тръгва към световно господство. Тази Уестминстърска система е създадена от крал Хенри осми, защото папата не му разрешил да се ожени за осми път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниилчовото

  20 Дек 2018 15:13ч.

  Един народ иска независимост от Русия и своя Църква. Това е простата истина. Пък ДС Даниил може да носи води от 10 кладенеца и да обяснява ситуацията с прецеденти. Всяка страна в този спор може да извади примери, въпросът е принципен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи