Митрополит Даниил: Демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството

Митрополит Даниил: Демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Видинският митрополит Даниил публикува окръжно писмо до клира в своята епархия, в което напомня на духовниците повреме на светата Литургия да се отправят специални молитви за мир във връзка с войната в Украйна. Според митрополит Даниил никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен и оправдан за случващото се за сметка на другия, каквато тенденция се наблюдава и у нас. 

Публикуваме пълния текст на писмото:

Боголюбиви отци,

Благословението на нашия Господ Иисус Христос да бъде с вас!

Във връзка с продължаващия военен конфликт в Украйна напомняме за наше предишно разпореждане от 12 март, т.г., при отслужване на Светата Литургия да бъдат включвани особените прошения за мир във време на междуособни борби, раздори и безредия, от съответния раздел в Служебника, които с малка редакция за конкретния случай изпращаме приложени към това писмо.

Моля да имате усърдие за принасянето на тези прошения. Светата безкръвна жертва, която отслужваме е образ на жертвата, която Сам нашият Господ Иисус Христос принесе, като отдаде Себе Си за прощаване греховете на човеците, т.е. помирението ни с Бога, за живота и спасението на света.

Всяка вражда и кръвопролитие между човеци, за всеки един от които Господ е пролял Своята кръв предизвиква скръб в Църквата и у всеки здравомислещ човек. Особено скръбно е когато тази вражда и кръвопролитие е между човеци познали Бога, наши братя в Христа, православни християни. 

Очевидно е, че страстите „завист, гняв, непримиримост, братоненавист и всички други страсти, които се намират в нас, от които произлизат всички крамоли, раздори, безредия и кръвопролития“ (прошения за мир) са взели връх и са причина за разпалването и непреставането на кръвопролитията в Украйна.

В никакъв случай не можем да кажем, че тези страсти се намират само в едната от воюващите страни, а в другата и в трети страни, свързани с конфликта, тези страсти липсват. Свидетелства за такава омраза и вражда, стигаща до кръвопролитие, включително преди започването на военните действия през февруари т.г., са изобилни и то преимуществено, отнасящи се за страната, която сега бива оневинявана. 

Следователно, никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор. В обществата на т.нар. цивилизован свят се прокарват нови разделителни линии между тези, които безапелационно осъждат тази страна и тези, които призовават към честен диалог и преговори за мир между враждуващите.

Ние се учудваме от заслеплението на тези, които осъждайки с лека ръка, очевидно грешат, вършейки същото и в същото време са убедени в собствената правота, забравяйки думите на апостола: „неизвиняем си, о човече, какъвто и да си ти, който съдиш; защото с какъвто съд съдиш другиго, с него себе си осъждаш, понеже ти, който съдиш, вършиш същото“ (Рим. 2:1).

Обвиняваме в агресия страната, чиято армия навлезе на територията на друга страна и извършва там военни действия, които водят да човешки жертви и разрушения. Но как да наречем финансирането и извършването на подривна дейност и извършването на преврат в същата Украйна от трета страна, при което страната извършител целенасочено предизвика убийства, дадоха се невинни човешки жертви?

Нима убийствата от Майдана през 2014 г. не тежат на съвестта на същите тези, които сега обвиняват други в проливане на кръв? По силата на кои правила, кое международно право и в името на какво се извърши това?  

Очевидно, в разрез с международното законодателство и не в името на справедливостта и демокрацията, едно демократично избрано правителство може да бъде свалено от власт чрез преврат от външна държава.  Питаме се, тези, които са организирали, платили и осъществили преврат (взел човешки жертви) в една държава, очевидно в разрез с международните норми и всяка представа за справедливост, нима след това са престанали да провеждат своята политика в тази страна? 

Очевидно е, че политиката на лукавство, неискреност, посяване омраза, разпалване на вражда се води в Украйна далеч преди месец февруари 2022 г.

По този начин, днес като се поддаваме на обвинения и осъждане на набедената за виновник страна, уж търсейки справедливост и мир, не произнасяме ли присъда над себе си за същото в каквото обвиняваме набедените? 

Божият съд не е като човешкия съд (срв. Ис. 55:8).

Затова, като пазим себе си от попадане в зависимости от неистините, лъжите, страховете, лукавството, с които лукавият се опитва да улови човеците, да ги отдалечи от Бога, да посее разделение и вражди, да ги доведе, не дай Боже, до самоизтребление и вечна погибел, усърдно се молим на Бога да даде мир в Украйна и в света, да прости греховете ни, да даде покаяние, да изкорени враждата у враждуващите, да упокои загиналите, да даде утеха и изцеление у страдащите, да въдвори траен, справедлив за всички мир.

Още повече, нека проявим усърдие в молитвите си, защото както всички изпитваме върху себе си,  конфликтът в Украйна не е локален - потърпевши сме всички човеци, които живеем по всички места в света. Нека се молим Бог да даде мъдрост и у нашите държавници за миролюбив дух и въздържане от участие във войната под каквато и да е форма!

Господ Иисус Христос, Който с плътта Си унищожи враждата и Който създаде в Себе Си от двата народа (езичници и иудеи) един нов човек и в едно тяло примири двата народа с Бога чрез кръста, нека бъде с всички нас – близки и далечни и въдвори сред нас Своя мир, та чрез Него да имаме достъп до Отца, в единия Дух (срв. (Еф 2:14–18) – Един Бог покланяем в Троица, Комуто слава и величие во веки веков, амин!
 

 Ваш молитствовател пред Христа,
+Видински митрополит Даниил

 

 

Коментари

 • не можело да се оправдае едната страна

  06 Ное 2022 8:37ч.

  Може, може. На нас ние ясно, че в лондон се решава съдбата на българската православна църква; митрополита да си помислби преди да се изказва в чужда полза; от 9 дола вода няма да оправдаят злото, а то украйна и глобалистите; Русия няма нищо общо със злото; както и България; и така ще бъде, ако ще и хиляда митрополита да си отварят мръсните усти;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  06 Ное 2022 14:47ч.

  Айде стига полит коректни словоблудсва!Православната църква е ВОЙНСТВАЩА ЦЪРКВА. В тропара дето се пее на Кръстовден-Спаси господи люди твоя....,в оригиналния гръцки текст,писан преди 1500-1600г. буквално се казва следното ДАЙ ПОБЕДА ГОСПОДИ НА ИМПЕРАТОРА СРЕЩУ ВАРВАРИТЕ! Всички знаем днес кой е християнския ИМПЕРАТОР и кои са варварите. По молитвите на митрополит Даниил,дай Господи бърза победа Владимир Владимирович над варварите АМИН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  07 Ное 2022 0:21ч.

  Православната Църква наистина е войнстваща и воюва НО не с плътски врагове а с безплътни. А детските болести на развитието на Християнството във Византия и някои отделни възпаления - залитания не са мерило. Акнето не е лицето. Етнофилетизма е отдавна осъден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо

  07 Ное 2022 9:52ч.

  ...именно кои са Вараварите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...именно кои са Вараварите.., - Джон, Джек, Чък, Бък,

  07 Ное 2022 11:43ч.

  и тям подобни, да не говорим за Каръни, Шаръни, Ла-Тойя и На-Моя, които си измислят варварски имена, само да не са християнски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!

  15 Ное 2022 10:46ч.

  Е, да. Това е то "триумфиращата" църква. моделирана още от некръстения Константин (той приема кръщение едва на смъртния одър, заради мисълта, че всичките мъ грехове ще бъдат опростени с кръщението). В момента, в който Църквата на мъчениците в Христа се превръща в Църква на убийците в Христа, тя се проваля в третото изкушение от пустинята. И става ясно кому се покланяли всъщност императорите , които насъскват езичници и агаряни - унгарци, печенеги, руси, татари , османлии срещу единоверните в Христа "варвари" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и на православието посегнаха, при това с участието пак на подлоги и предатели; мръсници

  06 Ное 2022 8:41ч.

  Отиде вселенския патриарх в лондон и веднага се даде заповед на нашите да се разделя православната църква; то и два дена не изтраяха нашите подлоги и си отвориха мръсните усти; осраха и християнството и всичко хубаво на този сват; убийци;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям

  06 Ное 2022 9:28ч.

  написаното от метрополита: "Но как да наречем финансирането и извършването на подривна дейност и извършването на преврат в същата Украйна от трета страна, при което страната извършител целенасочено предизвика убийства, дадоха се невинни човешки жертви? Нима убийствата от Майдана през 2014 г. не тежат на съвестта на същите тези, които сега обвиняват други в проливане на кръв? По силата на кои правила, кое международно право и в името на какво се извърши това? Очевидно, в разрез с международното законодателство и не в името на справедливостта и демокрацията, едно демократично избрано правителство може да бъде свалено от власт чрез преврат от външна държава. Питаме се, тези, които са организирали, платили и осъществили преврат (взел човешки жертви) в една държава, очевидно в разрез с международните норми и всяка представа за справедливост, нима след това са престанали да провеждат своята политика в тази страна? Очевидно е, че политиката на лукавство, неискреност, посяване омраза, разпалване на вражда се води в Украйна далеч преди месец февруари 2022 г."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Ное 2022 9:50ч.

  Трябваше представител на Светия Синод да произнесе слово в Парламента срещу войната е отказа за даване на оръжия! А това тук е "след дъжд качулка"! Призовавам Българската патриаршия да бъде по активна в делничният ни живот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре рече дядо Даниил, защото

  06 Ное 2022 9:54ч.

  и между нашите пишман попчета има политактивни, върли "антикомунисти". Да си извикат Архиепископ Христофор Събев - Лудия и да си направят пореден разкол. На времето рисуваха дядо Максим с червени очи като демон, сега може пак да отворят караваната пред НС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  06 Ное 2022 9:56ч.

  Достойно позиция на митрополита!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Него да имаме достъп до Отца, в единия Дух (срв. (Еф 2:14–18) – Един Бог покланяем в Троица, Комуто слава и величие во веки веков, амин!

  06 Ное 2022 9:57ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  06 Ное 2022 10:11ч.

  Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Pied Piper

  06 Ное 2022 10:31ч.

  Матей 5:9 Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии синове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателен

  06 Ное 2022 10:42ч.

  Към първия и втория коментар-ти четеш ли какво пише в писмото или просто си слабоумен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдателният със затворените очи

  06 Ное 2022 10:52ч.

  То не е въпроса какво пише в писмото, а какво пише между редовете и какво се случва действително. Четивото е за напреднали, а не за слабоумни папагали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правда

  06 Ное 2022 11:41ч.

  Достойна позиция на Негово високопреосвещенство митрополит Даниил! Слава Богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  06 Ное 2022 11:41ч.

  Правилна позиция на митрополит Даниил... в православен дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  06 Ное 2022 12:53ч.

  Достойна позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  06 Ное 2022 13:06ч.

  Мръсната англосаксонска паплач не се спира пред нищо. Време е да ядат здрав бой, за да си седнат на задниците. Същото се отнася и за слугите им, особено българските плазмодии от така наречената политическа класа. Идва време разделно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слава Богу

  06 Ное 2022 13:57ч.

  Българската Православна Църква изпълнява достойно своята роля да води и напътства българския народ през всичките му изпитания.За жалост под 2% от българите изповядват Христовата вяра и посещават Божиите храмове.Колкото е вярата ни,толкова и ще ни се предаде!Каквото сме посяли,това и жънем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!

  15 Ное 2022 12:44ч.

  Ако действително само 2% изповядват Христовата вяра, то тогава БПЦ не изпълнява достойно своята мисия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с много малки изключения

  06 Ное 2022 14:06ч.

  нашите политици са безбожници, слуги на неправдата, което говори, че от тях няма как да се очаква да мислят или да сторят нещо добро. Но Господ твори чудеса с нас всеки ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не може да се добави към написаното от отеца

  06 Ное 2022 15:15ч.

  Но то изцяло изобличава лукавата принадлежост на тези депутати, които гласуваха военна помощ за Украйна. То изобличава и нежеланието им да изберат Бога вместо дявола. А знаем какви са делата на дявола. За съжаление депутатите, които уж ни пишат законите , с този морал, ще напишат или изменят закони в полза на злото. Затова са необходими нови избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  06 Ное 2022 16:47ч.

  Чест и почитания, отче! С Бог и истината напред! Това е пътя на достойнството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  06 Ное 2022 18:36ч.

  Изключително. Браво за смелостта да изразите позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А помислете си за смелостта

  07 Ное 2022 11:40ч.

  на милионите в УПЦ, които от години са тероризирани, вкл и пребивани и убивани, защото са в "москалската" Църква. Нашите неколцина свещеници и "преподаватели по православна култура", дето дрънкат за "православен фашизъм" от десетки години насам, не заслужават от брадите и опашките им изтривалка да направим пред Алеята на ангелите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  06 Ное 2022 18:50ч.

  Въпреки,че често заемам позиция за едната страна в този конфликт, благодаря на Негово Викопреосвещенство за изразената позиция. Мир и трябва на тая земя, не бран. Спаси Господи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  06 Ное 2022 20:43ч.

  Достоин! На многая лета, владико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прошка

  06 Ное 2022 23:24ч.

  Защо се забавихте толкова? Защо само Видински митрополит Даниил говори за това? Защо няма официална позиция на Българската Православна Църква? Защо само във Видинската митрополия се четат молитви за мир? Защо мълчи Църквата когато брат убива брат? Защо? Защо?Защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  07 Ное 2022 0:32ч.

  Кой ти лаза, че само във Видинска Митрополия се четат молитви за мир? ВЪВ ВСИЧКИ Митрополити още от началото на войната по време на Литургия се четат нарочни молитви за мир. Който ходи на Литургия ги чува ясно и се моли също. Не е добре да се изказваме неподготвени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият гръцки футболист Цартас (Евро 2004)

  07 Ное 2022 14:04ч.

  е осъден на 10 месеца затвор условно, защото публично назовал смяната на пола на децата "извращение" (Библ "гнусота", abomination). Днеска условно 10, утре реално 10 (години); днес мечката играе в Гърция, утре... Дядо попе (форумний), г-н професора опашатия, коментар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той и папата дето е католик им го каза неотдавна

  07 Ное 2022 15:31ч.

  Време е, не само да се кръстите, а да почнете да се държите като християни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Ное 2022 7:31ч.

  Това е точно така, че като съдиш другия, съдиш себе си, защото същите страсти и похоти живеят в теб. Затова ги осъждаме първо вън от нас, като външен живот, (паразит), който се стреми към всеки човек. И от двете страни ненавистта се трупа към самите хора, заедно с осъждението, което хейтърите навличат на самите себе си, а всичко това не е сложно за разбиране!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи