Люк Фери: За да влезем във война срещу Русия, трябва да сме готови за десетки милиони загинали в Европа

Люк Фери: За да влезем във война срещу Русия, трябва да сме готови за десетки милиони загинали в Европа

Люк Фери, “Фигаро”

Остава сценарият за преговори на голяма конференция за сигурност и сътрудничество в Европа. С право или не, руснаците се чувстват едновременно презирани от ЕС от двадесет години насам и заплашени от разширяването на НАТО на изток, още повече, че в последно време САЩ не се поколебаха да се намесят с военна сила срещу суверенни страни по едностранен начин, напук на международното право и опирайки се, освен това, какъвто беше случаят в Ирак, на безсрамни лъжи, пише френският философ Люк Фери във “Фигаро”.

Какво да направим, за да спрем Путин? Пред лицето на тази все по-абсурдна и опустошителна война това вече е единственият въпрос, който има значение. Ако искаме да бъдем трезвомислещи, има само три възможни сценария: или да засилим санкциите, като същевременно въоръжаваме украинците, докато окупацията на страната им от старата националистическа мечка стане немислима, защото е твърде скъпа; или ние самите да влезем във войната на страната на Украйна; или да направим всичко, за да наложим преговори.

Първият сценарий е предпочитан от Запада. Въпреки че е легитимен и необходим, той се сблъсква с многобройни препятствия. Първо, защото нивото на санкциите вече е високо и тяхното засилване в крайна сметка ще раздели Европа, наказвайки нейното население:

забраната на вноса на руски газ е лесна за САЩ, които зависят от него само на 8%, по-сложна за България, която зависи от него на 80%.

На следващо място, икономическите санкции дават ефект само в средносрочен и  дългосрочен план, но не достатъчно бързо, за да спрат войната. Освен това удрянето по джоба засяга само средната руска класа, малко обикновения народ, а още по-малко лидерите.

Както казва една руска приятелка на Еманюел Карер, която съобщава за това в забележителния си репортаж от Москва (публикуван в L’Obs): за един селянин в Сибир, който не ходи на ски в Куршевел, не кара “Ягуар”, няма паспорт, нито ходи в “Макдоналдс”, нито на хотел, да бъде лишен от банкова карта (каквато няма) не е бедствие. Още по-лошо, както ужасено обяснява Карер, това засилва провоенните настроения, които засягат най-малко 70% от руското население, като антивоенно настроените намаляват всеки ден, което прави странна хипотезата на демократичния бунт срещу Путин.

И накрая, икономическите санкции се основават на фалшивата идея, която винаги е била погрешно споделяна от либералите и марксистите, че войните се основават на интереси, сметки цена/полза, докато те се подхранват много повече от страсти, като цяло религиозни или националистически, които не се интересуват особено от рационални съображения. Накратко, трябва да се опасяваме, че нашите санкции, макар и вече доста тежки, няма да произведат достатъчно ефекти в краткосрочен план, за да спрат Путин.

Вторият сценарий, странно защитаван от нашите моралисти: самите ние да влезем във война срещу Русия редом с украинците.

Защо не, при условие, че най-малкото сме готови да използваме ядрения си арсенал в случай, че Путин използва своя, и във всички случаи сме готови да приемем евентуално десетки милиони загинали в сърцето на Европа. Грандиозна гледка от 6-ти район в Париж, абсолютна катастрофа на място.

Остава сценарият за преговори на голяма конференция за сигурност и сътрудничество в Европа. С право или не, руснаците се чувстват едновременно презирани от ЕС от двадесет години насам и заплашени от разширяването на НАТО на изток, още повече, че в последно време

САЩ не се поколебаха да се намесят с военна сила срещу суверенни страни по едностранен начин, напук на международното право и опирайки се, освен това, какъвто беше случаят в Ирак, на безсрамни лъжи.

Въпросът не е дали руснаците (и не само Путин) са прави или не да бъдат унижени и обезпокоени, а да разберем какво имат предвид, за да започнат преговори, които неизбежно ще се съсредоточат върху три основни въпроса: неутралитетът на Украйна, за който самият Зеленски изглежда готов; прилагането на Минските споразумения относно изборите и автономния статут на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донбас, и накрая, относно принадлежността на Крим към Русия - въпросът за денацификацията, изтъкнат от Путин за вътрешна употреба, в действителност е насочен само към прочутия “полк Азов”, батальон от редовната армия, който носи нацистки униформи, което със сигурност е отвратително, но очевидно не означава, че Украйна е нацистка държава.

Ако имаш мечка в градината си, или я убиваш, или я опитомяваш. Тъй като няма да убие Русия, ЕС трябва да отиде по-далеч от санкциите. Тя трябва най-накрая да се размърда, за да постигне тези преговори и да се обърне към посредничеството на Китай, чиито интереси на Запад са толкова важни, че тъй също може само да иска прекратяване на военните действия. Не казвам, че е лесно, казвам, че това е единственото решение.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Копьонкин

  17 Март 2022 15:06ч.

  Я! Разумно мнение. Няма да мине. Сори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Март 2022 15:17ч.

  никакви поуки от историята а тя се повтаря няма да има нов световен ред без русия китаи и индия гмо от сащ не могат това да го разберат вчера в конгреса се изправили и ръкопляскат на наркомана които им пълни гушите от продажбата на оръжие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  17 Март 2022 15:30ч.

  Тези еврогарсони продължават да наглеят и да си мислят, че всичко зависи от тях. Цели 8 години руснаците предлагаха всякакви преговори и споразумения, а те се подхилкваха, че пак са ги прецакали. Е, вече преговори май няма да има, а просто изпълнение на исканията на Москва. Иначе - кой каквото е заслужил и пожелал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  17 Март 2022 15:43ч.

  Европа няма глас и от нея нищо не зависи. Целия европейски политически сбор е изцяло под контрола на САЩ. Така че тези разсъждения са безсмислени. САЩ искат война до дупка до последния украинец ако може и грузинец най-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  17 Март 2022 15:45ч.

  Европа няма нищо против бежанците - поляците натрупаха пари и се върнаха към полша, българите и румънците не им стигат за черната работа. Това е официално казвано по западната телевизия. Украинците им идват дюшеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отиди да ръсиш

  18 Март 2022 10:42ч.

  овчите си барабонки другаде...не виждаш ли, че тук никой не те отразява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За овцата по-долу

  18 Март 2022 10:44ч.

  се отнася

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  17 Март 2022 17:18ч.

  нјама опасност за БГ, след като изгледал битката в Кауфланд за олио, Путин окончателно се отказал да напада БГ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  17 Март 2022 17:21ч.

  Късно е чадо за преговори, мандалото лопна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  17 Март 2022 17:30ч.

  "Ако имаш мечка в градината си, или я убиваш, или я опитомяваш" Има и трети вариант, в който мечката прегръща ловеца и нежно му прошепва "Знаех си, че ще ти хареса".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  17 Март 2022 17:36ч.

  ЕС е под игото на наглосаксите, разумните гласове се заглушават. Звучат гласовете на войната, мракобесието, насилието, омразата. Бог обаче си знае работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Март 2022 17:56ч.

  Най-малкото условие за стабилност има в трикракото столче. Ако е с четири и за да не се клати, трябва доста по-голяма точност в опорките. Така, че ТРИТЕ УСЛОВИЯ СА: 1) САЩисаните си прибират партакешите и се махат с всичко до границата от 1997г. 2) Русия преформатира и прочиства Украйна. 3. Всякакви риторики, санкции, заплахи престават на мига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  17 Март 2022 18:26ч.

  Няма никакви такива три условия, мужик! Жалките рашистанци не са в позицията да поставят условия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доста тъпичко

  18 Март 2022 10:48ч.

  Дайте си малко усилие, де...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  17 Март 2022 18:06ч.

  Важно е да не са англосаксонци .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, пак философ. Че и френски. Франция - родината на философията.

  17 Март 2022 19:25ч.

  Благодарение на развитата си социална система, гарантираща изхранването на всевъзможни безполезни обитатели. Безработни черни африканци, дошли с неумението да вършат каквото и да било, заключени в домовете си покорни забулени мюсулманки, френски философи и други такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто виждам как ...

  17 Март 2022 21:14ч.

  Продължавайки да поддържа укрите с оръжия и наемници през западните граници, Европа ще види използване на тактическо ядрено оръжие от Русия в западна Украйна. Шестото чувство ми го подсказва. Тогава ще започне истинското квичене и меренето на ядрени мускули. Кой кого ? Стиска ли им на меките китки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Март 2022 21:47ч.

  Вижда се, че Ковида се провали в разреждането на Планетата ........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Високия sin зелен чорап

  17 Март 2022 21:53ч.

  Сега пък станал отечесвенофронтовец. А ние си го знаем като дежурния по форум козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо общо

  18 Март 2022 10:50ч.

  този е по-зъл и по-прост...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Март 2022 22:05ч.

  Условия се поставят от Субект на Субект - впрочем, бяха Ултиматум! С табакитата на Шерхан и с подтичкащите отзад помиярчета - никой не разговаря. Ако не сте забелязали тях ги подсетиха индиректно за "Военно-технически средства" като инструмент за разговор с обекти! Образовайте се повече драги търсачи на ЕАЦ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандокан

  18 Март 2022 1:03ч.

  Дилемата на Запада е следната: от една страна реват че войната е лошо нещо и трябва да се спре, а от друга страна се надпреварват кой колко пари и оръжия да изпрати на американското прокси така че да не спира братоубийствената война и двата народа да се намразят вовеки..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • англо саксите

  18 Март 2022 4:47ч.

  Се хилят, като се бият славянски народи, а пуделите им от гейропа им пригласят. После ще чакат нов план Маршал. Но няма да мине. No passaran.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  18 Март 2022 5:02ч.

  Истината е, че ЕС вече не означава нищо, бита карта. Липсват далновидни политици и умели дипломати, повечето анализатори въобще ги изключиха като полюс в един променящ се свят. Докарахме го до състоянието на старчески дом за богаташи, които един по един угасват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само анализаторите,

  18 Март 2022 10:53ч.

  всякакви анализи, почиващи на здрав разум са изключени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този греши ,

  18 Март 2022 9:51ч.

  украйна си е фашистка държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  18 Март 2022 11:55ч.

  Защо САЩ нагнетяват и искат война?Ноам Чомски го казва,но кой да му чете ''Зпадния тероризъм,ц.12 лв.им у нас,и електр.също.Казва,че никой не може с пръст да пипне външната политика на САЩ от 1946г.Вижте сами защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като е философ, новините следил ли е

  18 Март 2022 20:08ч.

  през последните 10-20 години? Русия навлезе в Грузия по същия повод и се изтегли после, без Северна Осетия която беше признала за независима. Сега е по-сложно защото грузинците поне не бяха нацисти, само националисти. Ама къде ти толкова познания за историята на Източна Европа у философа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молдова, грузия, украйна

  19 Март 2022 0:08ч.

  Жалки завоевания на фона на такова фашистко величие. Хитлер никога не се е излагал така. Виж, Мусолини, провалил се в Етиопия и Гърция е същият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  19 Март 2022 6:03ч.

  Ха ,ха ,ха ! Мокрите мечти наа томахавките ! Един ЕX-Kалибър на пентхауса ви и няма да можете да мъцнете дори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи