Кънчо Стойчев: Валери Симеонов действа разрушително

Кънчо Стойчев: Валери Симеонов действа разрушително
Насред сезон не се действа така и никъде няма нормална държава, която да го прави, която да съсипва бизнес. В действията на Валери Симеонов разрушителното надделява, докато бизнесът има нужда от подкрепа и разбиране, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю за "Гласове" по повод действията на Валери Симеонов, който иска да затваря клубове по морето. Според него не е нормална пряка публична конфронтация между министри - в случая между Валери Симеонов и Николина Ангелкова. Тя стои добре в общественото пространство и в професионалната общност и едва ли това ще я свали. Ангелкова защитава туризма – нали затова е назначена, казва още Кънчо Стойчев.

 

 

 

- Преди години Съюз “Произведено в България”, на който сте председател, води битки с големите чуждестранни вериги като “Кауфланд”, “Карфур”,“Била”, “Лидл”. Какво се случи оттогава насам? 

 

- Ефектът, който се получи, за съжаление, е, че тези вериги у нас просто промениха рекламната си стратегия – „прегърнаха“ българското и сега всяка вечер се изтрепват по телевизиите да рекламират колко български и по-български стоки продават. Това, естествено, е само рекламен трик. А истината е, че в традиционно българските стокови полета те постоянно увеличават вносния дял и т.нар. „бели етикети“, докато българският производител бива все повече душен. 

 

Тази година по безобразен начин изнасилиха българските доставчици с поредните нови 2 процента отстъпка. Много от тях вече работят с веригите или на нула печалба, или под нулата и компенсират до известна степен с т.нар. традиционна търговия. В нормална Европа има негласен таван на търговската отстъпка около 20-те процента. У нас те практикуват два и повече пъти нагоре. Е, как може да има нормален бизнес с такъв марж! Целта е една – свръхпечалби, които се изнасят от страната, без да се плаща данък печалба на фиска ни, и премахване на българското производство.

 

-  И в този случай, както и в много други, има упреци, че държавата не си е на мястото. От друга страна бизнесът не обича тя да му се меси прекомерно. Къде е златната среда и по-конкретно: каква е ситуацията тук? 

 

- Отново уточнение – а имаме ли държава изобщо? Имам предвид нормална държава, бранеща конкуренцията и родното, а не рекетьорска. Проблемът с веригите е общоевропейски и в различна степен го има навсякъде в ЕС.

 

Той се корени в нерегулираността на глобализационния процес, който превръща дори държави като Франция и Италия в джуджета спрямо фирми като "Кока-Кола", "Нестле", "Проктър"… Но у нас проблемът е най-драстичен, защото държавата още от 11 ноември 1989 г. абдикира и се превърна в машина за лични облагодетелствания.

 

В Полша, например, не пуснаха големите международни вериги в градовете, а само отвъд околовръстното и така запазиха местната търговия и производство. Така е и в Гърция – там пък изобщо не допуснаха чуждите вериги в хранителния сектор, само една-две имат слабо участие. В други европейски държави им ограничиха работното време, задължиха ги да изнасят родна продукция, ограничиха произвола им… А у нас – нищо! 

 

- Кое е вярно - големият бизнес изцяло зависи от държавата, а представителите на средния и дребния биват мачкани от нея или бизнесът не се съобразява с никакви правила и съществува, защото прегазва законите и корумпира политиците? 

 

- Ролята на държавата в бизнеса е да осигурява благоприятна среда, да бъде арбитър и да пази конкуренцията, да не допуска монопол и картел. Е, у нас е точно обратното и затова не съм съгласен, че чудовището, което търпим, може да се нарича държава. А е чудовище, защото през последното десетилетие изцяло се сля с една разноцветна политическа клика, която възцари безнаказаност по отношение на себе си.

 

- Конкретен пример от последните седмици - акциите на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг. Според едни той е герой, защото иска да затвори клубове, а според други се намесва недопустимо в бизнеса и съсипва туристическия сезон? Какво мислите за това? 

 

- Мисля и двете. Ред безспорно трябва да има. Но, за съжаление, в действията на Симеонов разрушителното надделява. Насред сезон не се действа така и никъде няма нормална държава, която да го прави, която да съсипва бизнеси. А колкото до регулацията и спазването й, то едва ли има спор. Въпросът е, че не се прави или пък се прави тогава и така, че се руши бизнесът, хлябът на хората. Нека мине сезонът, има време след това да се дискутира. Бизнесът има нужда от подкрепа и разбиране. 

 

- Валери Симеонов тръгна на открита война срещу своята колежка в кабинета - Николина Ангелкова. Дори даде Министерството на туризма на прокурор. Тук вече Ви питам и като политически наблюдател - ще свърши ли тази битка с вземането на нечия глава или с криза в управляващата коалиция? 

 

- Не е нормално пряка публична конфронтация между колеги, в случая – министри. Николина Ангелкова стои добре в общественото пространство и в професионалната общност и едва ли това ще я свали. Тя защитава туризма – нали затова е назначена. Колкото до законността – то има съответни органи, които следва да я следят и във всеки случай не личната атака от колега е меродавна. 

 

- От друга страна, Симеонов се застъпи за подалата оставка зам.-министърка на социалните грижи Росица Димитрова, която пътува в бизнес-класа до Ню Йорк, докато майките на хора с увреждания протестираха пред парламента. 

 

- Аз не виждам вина от страна на въпросната заместник-министър. Тя не е извършила нещо нередно, решението за командироването й при конкретните обстоятелства е взето от другиго. За мен уволнението й така, както бе представено, изглежда в крайна сметка като бумеранг по правителството. Рано или късно този бумеранг ще се върне на висока скорост. Друг е въпросът, че на вицепремиера Симеонов изобщо не му е работа да казва какво е работа на майките на деца с увреждания – те, като всеки данъкоплатец, са в правото си да питат как се харчат парите от хазната.

 

- Да се върнем на отношенията между бизнеса и държавата пак през конкретни примери от туризма - Слънчев бряг и Банско. Видяхме в какво българските бизнесмени превърнаха българското Черноморие. Изпъдиха българските туристи в Гърция. С бездействието на държавата. В този смисъл не са ли опасенията към разширяването на ски курорта в Банско основателни? Страховете, че с Пирин ще стане онова, което се случи с крайбрежието ни на Черно море. 

 

- Да, по Черноморието се случиха безобразия и рано или късно, както в Коста дел Сол, багерите ще разчистват. Но с пистите на Пирин въпросът изобщо не стои така. 

 

Еко-екстремизъм е тезата, че пистите пречат на природата. Няма проблем изсеченото да се компенсира дори двойно - ние и без това сме номер едно в ЕС по гори. Колкото до строителството, то и там решението е очевадно: строи се по-долу, извън парка, а достъпът се осигурява екологично чрез лифтове. Не един и два, а десетки и десетки. В Алпите са стотици и хиляди…

 

- На финала отново политически въпрос. Ще се сбъднат ли прогнозите за предсрочни избори след края на европредседателството ни според Вас? 

 

- Не бих казал веднага след края. Но и не виждам условия за пълен мандат на настоящата конфигурация в парламента. Никой няма право да говори за каквито и да било успехи, докато продължаваме да сме последни в Европа. Ние не сме малка страна в ЕС – и по територия, и по население сме в средата. А копаем ли копаем дъното… 

 

В миналото българите никога не сме били последни на континента. Далеч съм от мисълта, че едни самоцелни избори ще доведат до напредък. Но и не мога да приема, че имаме прекрасно управление, а пък продължаваме да се свличаме, да не догонваме, да опростяваме, да намаляваме, да оскотяваме, да безпътстваме и да сме в безвремие…

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 444

  25 Юни 2018 11:02ч.

  Днес нацията ни умира не от насилствена смърт. Не. Не са ви виновни нито политици, нито мафиоти, доколкото има разлика между тях. Не ви е виновна нито Русия, нито Америка, нито Турция, нито Европа. Вие сами си отрязвате главите и се набивате на коловете. В тялото на нацията ни е започнал отдавна и навлиза в крайна фаза процесът на автоагресия. Има такива заболявания, когато тялото унищожава само себе си. Имунната система не разпознава кой е враг и кой приятел. Всяка тъкан, всяка клетка е нападана от подивели левкоцити и антитела, които привеждат в действие атомната бомба на възпалението и некрозата. Днес ние, българите, не разпознаваме враг от приятел. Ние нападаме всеки и всичко – винаги. Знаете ли как една здрава нация разпознава враг от приятел? В здравите нации има съпреживяване, съчувствие, жалост. В здравите нации има милост към другия, има взаимопомощ. Знам какво говоря. Аз живея в Америка. Не е минало ден тук да не събират хората пари за някоя кауза, да не дават кръв просто така, от доброта душевна, да не осиновяват деца откъде ли не, включително и от България. Да, от България, и включително и циганчета. Да, циганчета. Тъпи американци, нали? Но те си имат нация, а ние скоро няма да имаме. Ще кажете: каква американска нация, сбирщина от какви ли не! Сбирщина, която има съпреживяване, съчувствие, взаимопомощ, вече не е сбирщина, а е нация. Древна и славна нация, в която изчезне съпреживяването и жалостта към ближния, вече не е нация, а група чужди един другиму хора. Днес ние оставяме инвалидите без подкрепа, защото ние не сме инвалиди. А какво сме? Здрави хора, но болна нация! От какво толкова ви е страх, от какво толкова се притеснявате? Повярвайте ми, аз съм лекар. Най-лошото, което може да направите, когато някой страда, е да се направите, че не виждате, с извинението – та аз с нищо не мога да помогна. Порази ме блогът на Босия. Днес група цигани, от тези, които се грижат за чистотата, го попитали как е и защо се разхожда с плакати по улиците, а после му пожелали успех и Господ да е с него. Циганите, оказва се, имат състрадание и жалост. Ние нямаме. Познайте кои ще се наричат българи след петдесетина години? Точно така – тези, които имат жалост, без значение образованието, спестяванията, колите и цвета на кожите им. Искате ли да сте нация или сбирщина? Искате ли да ви има и след вас самите? Съпреживявайте един другиму и бъдете нация, или мрете като плъхове поединично, опитвайки се да оцелеете! Оцеляването е смърт, съпреживяването – живот. Разберете ли този пъзел, ще бъдете нация. Виктор Хинов, Индианаполис, САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cancer

  25 Юни 2018 12:07ч.

  Интервюто косвено, но недвусмислено показва, че главният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов е казал истината за парите изплащани неофициално на публични личности включително голфъра Кънчо и редица журналисти. След като КТБ беше изтърбушена от дебелянската шайка сега в ролята на основната касичка за подобни скрити плащания превърнаха ПИБ. Същата, в която бяха наляти 1 милиард за да бъде спасена, докато в КТБ вкараха квестори и умилено я бутнаха в пропастта. Всъщност шайката е една прослойка от политици, псевдобизнесмени и обслужваща паплач от анализатори, журналисти и PR, които като раково образувание източват обществените ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Гласове!

  25 Юни 2018 14:49ч.

  Не трийте коментари, а четете книжки! "Защо нациите се провалят?" - Робинсън и Аджемоглу. И на 80-те% ни писна вече от демагогия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  25 Юни 2018 17:40ч.

  Ама какви са тези глупости за големите вериги в Полша, които дрънка тоз Кънчо? В Краков, на три спирки от вавел има огромно "Теско" с 40 каси и МОЛ. Този е безобразен лъжец. достатъчно е да пуснеш на Гугъл "Лидл" или Теско да видиш, че всеки централен квартал има по 2-3 големи магазина от чужди вериги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко Голдщайн

  26 Юни 2018 1:41ч.

  Ролята на държавата е да бъде силна и здрава. България беше унищожена от собственото си население със налудни действия и идиотски бездействия. Сега България нито е силна, нито е здрава. Просто е размита във новия световен ред - разтворена е като мляко в кафе. Защото се оказа със слаби корени, затова ще изчезне България. Нищо ново под слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  26 Юни 2018 11:30ч.

  Голфърът Кънчо тук направо надмина себе си "Николина Ангелкова стои добре в общественото пространство и в професионалната общност и едва ли това ще я свали." Не знам калинката Николинка в кое пространство най-добре стои, но според бранша тази мома и за чеп за зеле не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко Голдщайн

  27 Юни 2018 13:31ч.

  Не ви е виновен Валери Симеонов. Виновен е целият народ, защото със идиотски действия и със бездействия разруши собствената си държава до основи и продължава да унищожава все още функциониращите елементи от нея - например институцията БАН, БНТ и така нататък по списъка на новите господари. Народ , който го направиха на маймуна не заслужава собствена държава впрочем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Генчо

  27 Юни 2018 17:05ч.

  Къната е собственик на голф игрище. Нищо не д произвел в България, че да защитава производителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко Голдщайн до Бай Генчо

  27 Юни 2018 20:06ч.

  Така наречения Къната може да е собственик и на нефтено поле, но това не означава , че е виновен или , че ще го отнесе в другите измерения. Нищо от това, което е на земята не е собственост - само е за временно ползване, но повечето хора не го проумяват - над 97 % по груби сметки. Колкото до политиката и изборите - това са шоу програми за олигофрени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи