Корнелия Нинова е сред най-големите победители на вота

Корнелия Нинова е сред най-големите победители на вота
Цифрите категорично говорят, че тя движи БСП напред след голямата криза през 2013 г. -2014 г. Всъщност Корнелия Нинова оглави БСП като следствие именно на огромните проблеми тогава. Пое удавена партия. Обективен анализ не е възможен без да се отчита изходното стъпало. Но хайде още малко памет - защо дойде тази криза, защо бе стигнато дъното; феноменът ГЕРБ е едно от обясненията; другото е изключително срамното назначение на Делян Пеевски в ДАНС, отвращаващо до днес избирателите. А можеше ли след този крах БСП да се съвземе за 2-3 години? Роден ли е такъв човек, който магически да оправи нещата и да свали ГЕРБ след подобно падение? Честният отговор е “не”.

 

 

Местните избори имат спецификата да излъчват много политици, което се обявяват за победители. 265 общини, съвети и хиляди кметства са прекрасен терен, на който всеки един да вкара гол в поне една врата – и да вдигне победоносно ръце. Вода в мелницата на триумфите налива традиционната съпоставка с различните по вид предишни избори – всеки от някъде вади данни за повече събрани гласове. Само че сега има един политик, който наистина може да се похвали с успех. Той е сред големите победители на местния вот. Над партийния враг не надделя, но отлепи собствената си политическа сила от дъното и надмина очакванията за резултатите. 

 

Най-вече – с него подкрепата за партията непрекъснато расте. 

 

Става дума за Корнелия Нинова. Обективната статистика сочи, че с нея БСП прогресира. Няма нито една цифра, която да говори обратното.

 

Пределно ми е ясно, че е възможно този текст да бъде възприет като слузест апотеоз. Знам, че са налице хиляди вътрешни и външни за БСП хора, които не харесват председателката. Вярно е, че от 2016 г. досега направи много грешки. Истината е, че е уязвима с кадруване, непоследователни решения, идейни залитания или отсъствия на идеи. Наясно съм също, че словесната мелница може да произведе и аргументи срещу постигнатите от нея изборни резултати – “БСП все не успява да победи при отлива на доверие в ГЕРБ, хората не я приемат за алтернатива” и т.н. Всички тези съображения обаче не отменят фактите,че при Нинова партията бележи постоянен ръст. Обективността изисква да бъдат отчетени тези факти. А споровете кой харесва и кой не харесва Нинова са на полето на субективността. 

 

Все пак при нея се случи нещо, което никой не бе и сънувал преди това – БСП излъчи президент. 

 

Колкото и успехът на Радев да се дължи на личното му обаяние, колкото срещу него да бе комичната Цецка Цачева, победата дойде след решаващата подкрепа на БСП. И припомням - недвусмисленото решение на Нинова генералът да е кандидат. 

 

А ето ги цифрите. Откакто Нинова е лидер, са се провели четири вота – президентски, парламентарен, европейски и местен. Първият няма да го коментираме, ясен е. Да видим другите. Съпоставката е максимално коректна, защото е направена спрямо вот от същия вид.

 

Парламентарен: 955 000 гласа за БСП през 2017 г. (Нинова), 505 000 през 2014 г. (Миков), 942 000 и 748 000 съответно през 2013 г. и 2009 г. (Станишев). Резултатът на Нинова е най-добър. Ако се върнем по-назад, цифрите са: 1.1 млн. гласа през 2005 г., 783 000 през 2001 г. Тоест актива при Нинова от 2017 г. е по-слаб единствено от 2005 г., когато след краха на царя и избирането на президента Първанов вятърът духаше в червените платна. 

 

Макар БСП да е в криза, резултатът при Нинова от 2017 г. е на второ място за последните 20 години.

 

И най-добър за партията в епохата на ГЕРБ. Това е сухата статистика.

 

Европейски избори. От 2007 г. до днес данните се движат така: 414 000 гласа, 476 00 (и двата при Станишев), 420 000 (Миков), 474 00 (Нинова).  Най-много са получени при вторите евроизбори на Станишев, но те се едва 2000 повече отколкото при Нинова на пролетните сега. Реално е налице паритет.

 

Местни избори: 4 областни града днес (Нинова), нула през 2015 г. (Миков); четири години по-рано и още четири преди това БСП излъчваше по 7-8 кмета в областни градове (Станишев). Тоест Нинова е по-добра от Миков, отстъпва на Станишев.

 

Обобщено: по изборни резултати днешният лидер размазва Миков, надделява над късния Станишев, отстъпва на ранния. 

 

Цифрите категорично говорят, че тя движи БСП напред след голямата криза през 2013 г. -2014  г. 

 

Всъщност тя оглави БСП като следствие именно на огромните проблеми тогава. Пое удавена партия. Обективен анализ не е възможен без да се отчита изходното стъпало. 

 

Но хайде още малко памет - защо дойде тази криза, защо бе стигнато дъното; феноменът ГЕРБ е едно от обясненията; другото е изключително срамното назначение на Делян Пеевски в ДАНС, отвращаващо до днес избирателите. А можеше ли след този крах БСП да се съвземе за 2-3 години? Роден ли е такъв човек, който магически да оправи нещата и да свали ГЕРБ след подобно падение? Честният отговор е “не”. Парадокс и ирония е, че главните замесени тогава са вътрешни врагове на Нинова днес. Единият – активен, другият – латентен. Сергей Станишев бе лидер на БСП при назначението на Пеевски, а председател на парламента - Михаил Миков.

 

Нинова не просто оправя до днес техните бакии, но и добрите резултатите са с двойно значение – победа едновременно срещу завареното наследството и срещу Станишев и Миков в качеството им на вътрешна опозиция.

 

За три години тя спечели президентския вот и увеличава гласовете за БСП  – какво повече се иска от нея след аферата “Пеевски”?! Какво повече след ужасната стартова кота?

 

Няколко думи и за настоящия вот. БСП взе немислимите до вчера четири областни града, увеличи реалните гласове за листите, нараснаха мандатите в общинските съвети. За малко чрез Мая Манолова да победи и в София - това също е обективна истина. 

 

Забравихме ли, че винаги досега в столицата партията бе бита като тъпан? Не виждаме ли, че настоящата победа на Фандъкова дойде след масово ромско гласуване и подвеждащ екзитпол през изборния ден?

 

Но да погледнем и провинцията. Шумните кандидат-кметски провали дойдоха в градовете, където е барикадирана вътрешнопартийната опозиция – Пловдив и Варна. Но дори и там БСП бележи ръст спрямо 2015 г. С 2000 се увеличават гласовете под тепетата, мандатите с 2. С 2500 са повече бюлетините в морската столица, мандатите нарастват с 3. Повече вземат и кандидат-кметовете в тези два града спрямо 2015 г. Ами Шумен? Бившият кмет Красимир Костов се издигна сам и разцепи социалистическата подкрепа. Но още на първи тур сборът между гласовете му и тези на официалния кандидат Венцеслав Венков бяха равни на кандидата на ГЕРБ. Ако БСП бе единна, щеше да спечели и Шумен, където накрая изостана с 80 гласа. Партията бе на ръба да спечели и Ловеч. В поне 100 общини БСП не се бореше само с ГЕРБ, а с коалиция между ГЕРБ и ДПС. Не са ли в крайна сметка резултатите прекрасни? Такива са.

 

Те са изключително добри не само заради наследството и змиите в собствения двор, не само заради контрола на ГЕРБ над роми и силовите ведомства, но и заради минималната субсидия, която практически лиши БСП от пари в кампанията! Можеше ли въобще БСП да има по-добри резултати?

 

Отговор “да” би дал само неискрен човек.

 

В следващите месеци вътрешните опоненти ще продължат да искат главата на Нинова, вече го направиха. Ще продължат и критиките от ляво, че не е достатъчно лява, че заиграва с националпопулизма. И от дясно – че не предлага прагматични решения. Заедно - че твори зрелища, вместо политика, че се доверява на компрометирани лица. 

 

Ще се спори висок или нисък е таванът на БСП с нея.

 

И т.н., и т.н. Рингът е свободен. Не се меся в тази битка. Така или иначе БСП е в продължителна криза, тя тече и при настоящия лидер. Единствено казвам, че Нинова постигна изключително добри изборни резултати досега. Че подкрепата за БСП при нея расте. Че падаше преди това. И който си затваря очите, не обича истината.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • MВP

  05 Ное 2019 13:10ч.

  Не цифрите, а числата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MВP

  05 Ное 2019 13:12ч.

  Тези ЦИФРИ не те ли бучкат? Научи български език!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министърът на бетонната среда Ненчо

  05 Ное 2019 13:15ч.

  От празнословието на бледорозовата принцеса със синьо сърце личи, че не е чела материалите на историка Христо Георгиев: ащо комунистите печелят изборите в София преди 87 години https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/zashto-sotsialistite-pechelyat-izborite-v-sofiya-predi-87-godini.109880 Защо комунистите печелят избори преди 110 години https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/zashto-komunistite-pechelyat-izbori-predi-110-godini-prodalzhenie.109919

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-после

  05 Ное 2019 13:34ч.

  Най-после нещо, което заслужава да се прочете, от автора. Беше се изтъркал с постоянните си филипики срещу психодесните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  05 Ное 2019 14:12ч.

  БСП върви напред! Но, без да знае какво е демокрация и без да я търси! С амбицията пак да управлява! Действително, има вероятност да управлява България след 30 години! Но, и това е нещо, като се има предвид, че тогава никой няма да си спомня Герб и Борисов, както и измислените "патриоти"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Ное 2019 15:04ч.

  Благодаря на автора, допреди тази статия дори не подозирах, че победител на тези избори е Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  05 Ное 2019 16:00ч.

  Щом Герб побеждава, значи и БСП побеждава. Та те имат общи цели и придружници. Примерно Прокурор Гешев. Не ли ? Или Доган/пеевски. Та не са ли на една линия с тези индивиди ? Или ТИМ от Варна, там пак са в един коловоз. Всъщност къде не са ? Но най- ги сближава самият Путин. За него те и двете тези формации благоговеят. Той именно е точката, където те се сливат. Не ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалистчето Станишев

  05 Ное 2019 16:04ч.

  направи и невъзможното, за да докара Бойко Борисов - кандидат на Глобална България - на власт и да го крепи на власт. При такава политика на председателя отливът на гласоподавателите от БСП беше лесно предсказуем. Извършеното от Нинова е подвиг, особено при бясната съпротива на Станишев и останалите луканоиди. Глобалистите в ПЕС гризнаха дръвцето, в България са на път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде холан

  05 Ное 2019 16:06ч.

  Айде холан! Аман от лакеи! Мадам В. репи да рупа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корнелия Нинова

  05 Ное 2019 16:16ч.

  Обаче загуби от ГЕРБ в родното си село Крушовица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Ное 2019 16:57ч.

  Хората гласуват с много прости мотиви, ще гласувам за Радев, защото ГЕРБ имат твърде много власт в момента, няма да подкрепя кмета от ГЕРБ, заради данни за корупция, ще подкрепя патриотична партия, заради увеличаващата се власт на ДПС и наплива на мигранти, ще подкрепя кмет от ГЕРБ, защото привлича много средства към града и печели проекти, ще подкрепя левите десни, защото ми харесва тоталното заличаване на ценностите (нямам такива). Само че тези избраници, като почнат да си анализират после резултатите от вота и става страшно. Изводите, които си правят от това, начинът по който тълкуват вота за себе си, може да ужаси избирателите и да ги отврати от политиката. Изведнъж те започват да се величаят, като се чувстват упълномощени не просто да правят тротоари или да измислят по-добро управление на полиция или болници, а решават, че са получили доверие да бъдат някакви интелектуални и духовни лидери на обществото, да разбиват утвърдени модели и да налагат нови, да правят революции. Държат се така, сякаш изборът за тях не е ограничен, а са се явили на конкурс по математика и са станали първи сред десетки подготвени кандидати. Борисов го беше казал и магаре да сложа, ще го изберат, до толкова изборът е ограничен, до няколкото марки, почти всички вече компрометирани, търсим най-малкото зло и нещо, което все пак работи. Всички политици трябва да са много по-смирени, когато печелят гласове и да не дразнят хората с нелепи умозаключения за своето избраничество. Както народът те е избрал, така и ще те води и направлява и по-нататък, той ще се произнася накъде ще се върви. Това не го казвам по повод на Нинова, но снощи погледах малко г-н Енчев и резултатът беше „гледам и не вярвам на ушите си“. После се чудим защо хората не искат да гласуват и да им наливат вода в мелниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  05 Ное 2019 18:27ч.

  На тези избори всички са победители.А Нинова като първенец е изгубила в родната Крушовица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пико

  05 Ное 2019 18:29ч.

  Защо не се анализират загубите на БСП във Видин,Добрич,Варна,Плавдив все градове където партийните организации се оглавяват от най големите критикари на Нинова.Какъв е резултатът от тяхната работа.Какво мислят местните хора с леви убеждения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  05 Ное 2019 18:32ч.

  Браво на Нинова, щом вече би и в Бургас.... Тъй де, предния път падна 7:2 сега падна 10:3.. ами победа е, вкара един гол повече от предния път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 05 Ное 2019 19:31ч.

  Очаквам изтриване на текста моментално.Както обикновенно.За всеки всичко може да се пише,само за др.Нинова НЕ!Е,ако не е хвалба разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мерник

  05 Ное 2019 19:58ч.

  Точен и верен анализ .На тези на които не им харесва истината-да си дръпнат ушите и да си отворят очите.Такива са фактите.А критикарите на Нинова да отворят пресата от времето на Миков.Тогава не се и споменаваше БСП.А той се беше свил като мишка и се яваваше апологет на Мутрата.Затова не я харесват Нинова ,защото има собствен образ и мнение и не прощава на никого,особено на Гуцановци и другите като него.Дерзай Нинова!Покажи им какво значи ум и достойнство!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 05 Ное 2019 20:50ч.

  Ха,ха,ха..Нинова и ум и достойнство....Всичко друго но не и тези характеристики!Виж-интриги и лъжи по прилягат.Днес едно,утре друго.Вчера не беше сигурна,че ще подкрепи Мая за касирането,днес подктрепя...С такъв човек БСП ще крета до окончателното изчезване....За това работи Нинова и й се получава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ето едно интересно мнение за изборите

  05 Ное 2019 21:24ч.

  http://bnr.bg/post/101188101/osman-oktai-vsichki-se-draznat-ot-modela-dogan-no-tozi-model-upravlava-stranata

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  05 Ное 2019 21:50ч.

  Като чета написаното от автора виждам съпоставяне на цифри или числа ако на някой по му харесва. Успях да проверя някои от тях – верни са. Ами щом е така и за най простия, най-неукия, дори злобния би трябвало да е ясно, че тази партия се съвзема, върви напред и вероятно скоро ще имаме истинска лява партия. Остава да се съберат остатъците и някой да създаде истинска дясна партия и в България нещата ще станат сравнително по-нормални. А тук някои по килифарски го усукват дълбокомислено и търсят ”под вола теле”. Почват да питат защо еди къде си тази партия не е спечелила!!! Ами те искат навсякъде тази партия да печели!!! Ами другите партии кучета ги яли – малоумници!!!. Чудя се малко образовани ли са, платени ли са или просто са умствено ограничени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  05 Ное 2019 21:55ч.

  при големия спад на ГЕРБ малката победа на БСП не е никаква победа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сам юнак на коня

  05 Ное 2019 22:48ч.

  Корни,кога ще се снимаш яхнала кончето ? Поне една усмихната снимчица за електората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  06 Ное 2019 10:26ч.

  Корнела е велика, това особено си пролича във Варна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • комунист-демократ

  06 Ное 2019 16:01ч.

  Но ГЕРБ печелят доверието на мнозинството гласуващи. МАЖОРИТАРНО .. ГЕРБ печели мажоритарно. И ще спечели и всякакви избори, сега. БСП е слаба работа. Гласуват десните, искат много от държавата, магистрали и да им платят теслата. Бедните пасуват, няма демокрация, чакат страшният съд, и надежда да не изгорят душите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янчева,София

  06 Ное 2019 16:02ч.

  Уважаеми,прочетете във фейсбук Станишев.Сигурно няма да ви се хареса но това е картинката в БСП с Нинова.Пълен провал и тежка загуба на следващите избори,ако я караме така!!Ново ръководство,нова политика,обединение вътре в БСП и търсене на съюзници.Сама БСП нищо не може да направи!!!!От нея всички бягат,като дявол от тамян....Стига безхаберие.Три години Нинова показа,че не става.Нейният проблем е,че тя не милее за партията,чужда и е!Тя иска пост и власт!Е,няма да стане.Хора събидете се!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига комунизъм

  06 Ное 2019 16:11ч.

  Презряхме равенството сред българите, дясно искаме. Нормално е и културата, религията и политиката да не са еднакви. Нормално е да сме на много скорости като държави и икономики в ЕС. И ПО СВЕТЪТ. И ТО ЗАВИНАГИ. Така и с деморацията, здравеопазването, пенсиите, образованието, военната и вътрешната сигурност, корупцията, са като парите, едни ги имат повече от други, и така по целият свят и никакво равенство между страните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корнелия Нинова е сред най-големите победители на вота

  08 Ное 2019 4:19ч.

  Всички са победители, а Корнелия е най-голямата сред тях. Смешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от Фактограф

  08 Ное 2019 14:46ч.

  На 31 август 2019 г. председателката на БСП Корнелия Нинова казва в Русе, че целта ѝ в национален мащаб е да увеличи броя на кметове в сравнение с предишните местни избори през 2015 г. И съобщава конкретни цифри: в навечерието на изборите БСП има 30 кметове, плюс още 44 от коалиции или независими, подкрепени от партията, т.е. 74 кметове на общини. На 4 ноември 2019 г. Корнелия Нинова отчита, че е изпълнила поставените задачи: сега БСП има 61 кметове. Но колко от тях са кметове на БСП, колко са независими и колко са от общи коалиции - и дума не обелва. Защото така е удобно - изведнъж да бъдат забравени онези 44-ма, за да излязат сметките и да бъде отчетен удвоен резултат. Ако на "Позитано" мерят с един и същ аршин, както мерят резултата от 2015 г., то от четиримата избрани в областни градове, само един е кмет на БСП - Станислав Владимиров в Перник. В Благоевград и Разград са независими, а в Русе Пенчо Милков е избран от коалиция с още три партии. Ако на "Позитано" мерят с един и същ аршин, както мерят резултата от 2015 г., то днес БСП има 27 кметове, останалите 34 са или от общи коалиции, или независими. По логиката на позитанци, които не броят като свои независимите кметове, подкрепени от БСП през 2015 г., сега защо броят цитираните вече кметове на Благоевград и Разград, плюс тези на Банско, Етрополе, Летница, Сухиндол и на още няколко общини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още от Фактограф

  08 Ное 2019 14:47ч.

  При чисто партийния вот за общински съветници, който е единственият относително обективен измерител на местни избори, ръстът е с едва 13 %, а не е удвоен, както се внушава. През 2015 г. БСП има 384 хил. гласа за листите си, а през 2019 г. - 433 хил. Удвоен резултат би означавало 768 хил. гласа. Реалният ръст е с 49 хил. гласа, като 35 хил. от тях са в София и се дължат преди всичко отново на кампанията на Мая Манолова и на столичната организация. Ако се сравнят гласовете за листите на БСП с резултата от евроизборите, когато партията получи 474 хил. гласа, се вижда, че за 5 месеца БСП е загубила 40 хил. гласа. Сривът в сравнение с 2017 г., когато вълната Радев донесе на БСП 955 хил. гласа, е чудовищен - намалението е два пъти. Тези сравнения никак не са удобни, защото показват, че през последните две години партията отново върви надолу и то със страшни темпове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Ное 2019 12:36ч.

  Нинова победила....Както каза Райчев/личният и социолог/Райчев БСП е бутикова партия без никакви шансове да управлява.Е,тогава с какво е полезна Нинова и какво води напред??Едно нищо!!!Сега е момента на нац.съвет разумните хора да се обединят и да си отива Нинова!!!Да се тръгне по нов път,идеологически правилен,обединяващ членовете и без къжи!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Ное 2019 14:53ч.

  “присъствието на К.Нинова е напълно безсмислено”.Това не са думи на т.н.вътрешна опозиция,а на П.Блъсков,който не е голям фен на БСП...Хубав,лош разбира,какво се случва в БСП.Говори за силна лява опозиция и казва,че Нинова не е това....Говори за нова политика,идеология.За ляво и дясно!!!!Не симпатизира на Станишев но определя,като правилно и вярно писмото му след изборите.И не само той.Редица политолози ежедневно го правят.Защо да не се вслуша партиятя и мислещите в нея и не се отиде към ново ръководство.Нали не мислите,че Нинова е незаменима...При ново ръководство ще бъде забравена за три дни....Не бива да се чака пряк избор тъй,като резултата от сега е ясен.Киро друго не прави.Работи за Нинова,но това не му пречи да се изказва за нея доста грубо/меко казано/.Нов конгрес,нов председател и към избори.Никой не знае,кога ще бъдат и БСП трябва да е готова-единна!!!!!Ако това не стане изчезва и то за дълго!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  11 Ное 2019 19:11ч.

  "..Нинова и ум и достойнство....Всичко друго но не и тези характеристики"... "Три години Нинова показа,че не става. Нейният проблем е,че тя не милее за партията,чужда и е!" ... “присъствието на К.Нинова е напълно безсмислено”(по П.Блъсков(!!!) ... Не бива да се чака пряк избор." Подбрах само няколко критични израза за Нинова, липсва "импексовата". Десницата и гербелъкът са бесни на Нинова по обясними причини - непримирим критикар на Бойко Борисов, на Герб и на джендеризма. А въпросът й "Какво ни даде демокрацията?" направо ги истеризира. Езикът на омразата се отприщи с пълна сила. Позицията на Председателя на ПЕС за местните избори и БСП е унизителна за него. Мисля, че Председателят на ЕНП не би си позволил такъв исказ към която и да е дясна партия от ЕС. Нинова е един от малкото свестните ръководитеи на парламентарно представените партии у нас. Няма да хвърли кърпата като Тереза Мей. Не я подценявайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи