Кондолиза Райс и Робърт Гейтс: Времето не е на страната на Киев

Кондолиза Райс и Робърт Гейтс: Времето не е на страната на Киев

Икономиката и военният потенциал на Украйна сега почти изцяло зависят от подкрепата на Запада и времето в настоящата ситуация не е на страната на Киев. Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс (2005-2009) и бившият шеф на Пентагона Робърт Гейтс (2006-2011) изразиха тази гледна точка в съвместна статия, публикувана в събота в електронната версия на вестник "Вашингтон пост", съобщава ТАСС.

Авторите на статията смятат, че цялата икономика на Украйна и нейният военен потенциал са изцяло зависими от доставките от западните страни, преди всичко от САЩ. Освен ако украинските въоръжени сили не постигнат значителен пробив в конфликта, натискът на Запада върху Киев да преговаря за прекратяване на огъня „ще се увеличи с течение на месеците на военна безизходица“, зявяват Райс и Гейтс.

„Единственият начин да се избегне този сценарий“, смятат авторите, е Вашингтон и неговите съюзници да увеличат военните доставки за Киев, които биха били „достатъчни, за да сдържат нова руска офанзива и да отблъснат руските сили на изток и юг“. „Сега се нуждаем от решения на САЩ и техните съюзници да предоставят на украинците допълнителна военна техника, предимно мобилни бронирани машини“, пишат бившите ръководители на Държавния департамент и Пентагона.

Според тях като цяло „единственото, което може да се каже със сигурност сега, е, че боевете и разрушенията ще продължат“. Според Райс и Гейтс ръководството на Руската федерация е сигурно, че „времето е на страната“ на Москва и единството на Запада по въпроса за подкрепата на Украйна в крайна сметка ще се разпадне.

"Той (руският президент Владимир Путин - бел. ТАСС) не може да отстъпи четирите източни региона на Украйна, които обяви за част от Русия. Ако не може да постигне военен успех тази година, той трябва да запази контрола върху позициите в Източна и Южна Украйна, които в в бъдеще ще се превърнат в плацдарм за нови офанзиви за превземане на останалата част от украинското черноморско крайбрежие, контролиране на целия Донбас и след това придвижване на запад“, твърдят още Райс и Гейтс.

Според Пентагона от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна САЩ са отделили над $24,2 милиарда за военна помощ на Киев. Външният министър Сергей Лавров и други руски официални лица многократно са обръщали внимание на опасността от разпространението на оръжия, доставени от Запада на Украйна в други региони. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че милитаризацията на Украйна от Запада пряко застрашава европейската и световната сигурност.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

 • CMEXXX

  08 Яну 2023 10:39ч.

  Бравос! Ей на това му се вика солидарност и загриженост на партньора! Въоръжаваш ги, въпреки че много добре знаеш, че успехи няма и няма да има! Въоръжаваш ги, въпреки че много добре знаеш, че единственото което ще стане е да бъдат убити още повече украинци! Накрая украйна или ще се разпадне, или ще бъде с по-малка територия и огромни дългове. С една дума - идеална колония на сащ! С такива "партньори" далеч не се стига!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновеният украинец не иска война

  08 Яну 2023 12:29ч.

  Но американците ги натискат и натискат да умират за САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  08 Яну 2023 13:12ч.

  до СМЕХХХ-за информираните само от ТАСС , РИА, РТ и Канал 1 " успехи(за Украйна) няма и няма да има". Те мечтаят за друг, евразийски свят(но не отиват да живеят в него)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Яну 2023 14:18ч.

  Иска - на 90 %. Виж мужика е тоя дето иска преговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  08 Яну 2023 14:19ч.

  Няма защо да се ходи на друго място. У дома е хубаво, стига някой друг да не ти заповядва как да живееш и кого да каниш. Иначе проститутки плъзнали по света много. Едни за пари, други за друго. България нека е на българите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Яну 2023 14:20ч.

  Ако не бяха санкциите и въоръжаването сега Украйна нямаше да я има, а войната щеше да прерасне в партизанска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А заради санкциите, няма да ги има ЕС, ОТАН и САЩ

  08 Яну 2023 17:57ч.

  А вас ще ви изядат едни ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  08 Яну 2023 23:25ч.

  Украйна си беше там през цялото време докато не взеха да я ръчкат далечни "партньори" да се дръвчи на Русия. И бяха спокойни времена за Украйна и цяла Европа, която беше и в добри отношения с Русия. Но Европа има и недоброжелатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  09 Яну 2023 9:15ч.

  Блек Рок вече изкупуват Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономиката и военният потенциал на Украйна сега почти изцяло зависят от подкрепата на Запада

  08 Яну 2023 14:24ч.

  Тази жена, един от архитектите на разпарчетосването на цъфтящи страни и народи от Близкия Изток и Северна Африка, сега всъщност твърди, че САЩ вече притежават Украйна и Русия вече граничи със САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опасявам се, че както е тръгнало

  08 Яну 2023 15:27ч.

  ще ни измъкнат всичкото оръжие и боеприпаси, които и до преди гласуването в НС преди няколко седмици бяха под критичното ниво. И*раел не дават ракети, нито оръжие - и не само за да не се конфронтират отявлено с Путин, но и за да не се охарчат - 'На нас си ни трябват. Точка.' Тази война се води от други хора и за тяхна си сметка. Много тарикатско. Ние обаче сме супер лоялни. Най-лоялните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Текат последните месеци на САЩ като единна държава

  08 Яну 2023 17:59ч.

  За ЕС изобщо няма какво да се говори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Яну 2023 21:53ч.

  Ще имате проблем рубладжиите след края на войната. Като ви разпарчетосат Матушката на коя точно част да се кланяте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  08 Яну 2023 23:29ч.

  Е как на коя? На "частта" с 36 пола, оръжия за 5-годишни, nowiq европейски Халифат и много други демократични благини, които ти по някаква извратена причина явно цениш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  09 Яну 2023 8:26ч.

  така е. защото времето е наше. "сье-дье-сье! сье-дье-сье!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една негърска баба дава акъл, за неща дето са на половин свят разстояние и ем са и неизвестни, ем не я е грижа за тях

  09 Яну 2023 12:59ч.

  И тая е една от женските психопатки, които се изредиха да съсипват света покрай Белия дом

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи