Клоаката на зеленото еко-безхаберие

Клоаката на зеленото еко-безхаберие
От Крапец до Дуранкулак; в залива Болата, плажа край Шкорпиловци... Изберете кое да е свободно място по Черноморското крайбрежие и там ще намерите новите битници – моторизирани, богати, нагли, безочливи, агресивни и мръсни, много мръсни. Това е обяснението защо след тях навсякъде остава погром, който превръща иначе красиви места в обществена клоака, в обширни клозети под звездите, чиято площ се разширява по волята на вятъра.

 

 

Каравани, кемпери, палатки, навеси – всеки, който жадува за свободата да изкара няколко дни без никакви норми, без хигиена, без отговорност за действията си и всичко това за без пари, той се настанява някъде по нашите плажове. За румънските съседи отдавна сме онова блажено място, където каквато и свинщина да направят, никой не може да ги хване… за хавлиената кърпа или за касата с бира, например. 

 

В телевизионен репортаж, излъчен по Нова телевизия, един румънец сподели, че от четири години идва на това напълно безплатно място и през ум не му минало, че купонът всъщност е незаконен. Защо да знае? Ако държавните органи опитат да влязат във функциите си и там бъдат изпратени овластени лица, които да разтурят ваканцуването на безхаберните, веднага ще се появят еколози, които ще протестират за правото на… свободно придвижване, както било в Конституцията. Но в Конституцията нищо не е казано за свободното наторяване на цели защитени региони, нито за безконтролното им унищожение, още по-малко за правото на самоуправство и разпореждане с държавна собственост. 

 

Когато омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестиращите срещу правилата, които ограничават дивото къмпингуване, дали беше наясно, че това е лична подкрепа за мръсотия и агресия срещу природата с размерите на екологично бедствие? Под благовидния предлог, че са срещу застрояването на Черноморието, традиционна групичка гласовити вредители затвориха Орлов мост в столицата в края на юни. Нямаше никакво значение, че голямата цел е да бъдат въведени правила в дивото къмпингуване и да не се допуска повече повсеместна свинщина и вандалство към природата. Но Мая Манолова не пропусна да застане и редом с тях – все пак тези хора са софиянци, а в своето дълбоко колебание дали да се кандидатира за кмет, малко столична симпатия не би й се отразила зле.

 

 

Буквално до водите на залива Болата се роди още едно селище от природни хора с кемпери, коли, каравани, палатки, барбекюта, навеси – едно ново село! Нашествениците се разполагат на плажа като в свой вилает и вилнеят, както намерят за добре.  

 

Няма да видите или чуете нито един еколог от тези, които пречат и вдигат бурни протести срещу строителството на магистрала "Струма", например, да се изкажат по въпроса с летящите парчета салфетки и тоалетна хартия, разпилени от природно къмпингуващите – и по плажовете, и край язовирите, и насред горите. Това било „право“, но създаването на модерни условия за живот за хората и изграждането на адекватна инфраструктура – това вече според еколозите е агресия към земята. 

 

Всички жители по протежение на плажовете, нападнати от туристически хуни, се оплакват от тоновете боклук, които оставят любителите на свободната и безплатна експлоатация на природата. След две седмици ще се проведе поредната кампания за почистване на България и от тези региони ще летят радостни рапорти за тонове и тонове отпадъци, събрани от доброволците. Вълнуващо и красиво! Нали трябва да се отвори място за беззаконието и за следващата година! 

 

Само община Шабла за поредна година трябва да плати около 150 хил. лева за почистване на избуялите сметища и дори кампании за почистване няма да ги спасят от тази неизбежна отговорност. 

 

Когато една държава разполага с природни дадености, съхранението им идва от правилното им управление. Това управление изключва създаването на дестинация за безплатен туризъм, който води след себе си и необратими екологични щети.

 

 

Защо еколозите нехаят за истинските екологични проблеми? 

 

След като част от магистрала "Струма" почти изгоря, защото в основите на мост бе струпано цяло сметище – вероятно не съществува друг такъв прецедент в света! – проверката на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) установи, че подобно безобразие се случва под още 120 моста. 

 

Никой и никога не е чувал еколози да се вълнуват от този вид незаконно замърсяване на екостемите в съответните региони. Несъмнено сметищата, а повечето от тези 120 са нерегламентирани, са гигантски проблем, който се отнася до почвата, въздуха, водоизточниците, начина на хранене на животинския свят. Защо нито един зелен, природно ориентиран човек от ни една организация не подаде сигнал в прокуратурата, че неизвестни типове използват националната инфраструктура за престъпна дейност? 

 

Просто от това нямат никакъв интерес или ако ги видим да стават активни, то вече и еколозите са намерили начин да вадят пари от боклука.  

 

Всички повърхностни имитации на дейност от Министерството на туризма са напълно ненужни, защото ведомството не може да въведе никакъв ред в къмпингуването. Уж, за да се изчисти наредбата, която го регламентира, тя ще се прецизира още две години – за най-сигурно. През това време кметовете вече не могат да гонят натрапниците, нямат механизъм да ги глобят, да ги спрат, да заявят, че земята не е за личния кеф на банда нехранимайковци. 

 

Зловещото зловоние, което се отделя от топлия пясък също е обект на…деление. Според редовно пребиваващите безплатно върху плажа, мръсотията не я правят те – предполага се, че са достигнали до върховете на безотпадна технология на организма – правели я „онези“, които идвали само през уикенда. 

 

Когато медия сама реши, че ще громи самонастанилите се натрапници, тя ги пита от упор защо така се разпореждат с нещо, на което нямат право. Ако обаче към същите хора се насочат държавни органи, за да ги принудят да се махнат, същите тези медии учтиво атакуват институциите и дават микрофоните на нещастните битници, които обичат този вид говорене: „Това е моята страна! Аз обичам да съм в България и няма да ме накарат да се махна от страната си! Аз си почиствам, аз съм толкова добър, а те наместо да гонят престъпниците, ме гонят мен! Не, аз не отстъпвам от конституционното си право на свободно придвижване!“ (и респективно – закотвяне където ми е кеф – но това вече не го казват пред микрофоните).

 

 

Авантаджиите с палатки са беда не само за населените места, не само за самите плажове, гори и места, които произволно са избрали. Те са в ущърб на националния имидж, те са доказателство за правителствена немощ в създаването на правила, свързани с опазването на околната среда като цяло.

 

От една страна неизвестни хора могат да нахлуват в страната, да се настаняват където намерят за добре и да правят каквото си искат, защото нито един регламент не може да ги спре, а от друга – критичната инфраструктура на държавата е застрашена от самоволните действия на какви ли не хора, които решават да използват националните пътища за сметище или за безплатен покрив над свое бизнес начинание. 

 

Стигна се до абсурдната ситуация, когато в началото на август т.г. на Яворовите скали в Поморие, поредните пришълци си спретват катун, разполагат се директно върху камъните, правят си огнище, опъват си палатка. Този път дори не се стига до намеса на властите, защото поморийци застават пред украинските туристи и заявяват, че няма да им останат не само палатка и вещи, но и автомобил, ако не изчезнат светкавично, по възможност и от града. Гневът на местните бил толкова явен, че колата с кемпера и всички извадени принадлежности се изпарили за около 15 минути. 

 

В държава с реално екологично движение, нито едно от тези неща не би могло да се случи.

 

На първо място, именно еколозите трябва да са радетели за създаването не само на точни критерии къде, кога, как и от кого може да се ползват природните зони, но и да настояват за заплащане, което да гарантира нивото на поддръжка. На второ място, еколозите би трябвало да са безмилостни към всяко незаконно сметище, към всеки опит животът на хората да бъде застрашен чрез токсично замърсяване. 

 

 

Трагичното състояние на Витоша се дължи на системното, целенасочено и неотстъпно противоборство с всеки проект, който да позволи на столичани да пътуват с модерни лифтове. Технологичният процес на подмяната на сегашните напълно амортизирани и опасни за здравето и живота лифтове с нови, изисква строителна дейност. Няма как върху същите стълбове да бъдат поставени само нови седалки – нужни са нови механизми и нови опори. Затова софиянци са лишени от удоволствието да качват в планината с хубави лифтове – "зелените" не разрешават това да се случи. 

 

Този тип активност е отлична политика: докато се намират няколко платени организатори, които да ангажират няколко невежи последователи да крещят и да блокират кръстовища,

 

псевдоеколозите могат да се разгърнат в същинската си роля: да разпределят милиони,

 

свързани с проследяването живота на гъгрици, гъсеници, гугутки, патки, паяци и всевъзможни видове от света на флората и фауната, някои от които дори не са видими с просто око. 

 

И докато всички дейности, които имитират истинска загриженост, са основното, което се случва, докато министърът на туризма Николина Ангелкова не изрича публично думите „Готова наредба за къмпингуването“, Орлов мост ще си стои отворен за движение, румънците ще покафеняват безплатно пейзажа по нашите плажове, софиянци няма да ползват модерен и сигурен лифт и клоаката от зеленовредие ще става все по-смрадлива.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мира

  02 Sep 2019 13:34ч.

  От години фалшивите еколози се опитват да съсипят всичко, от което те нямат сметка. Точно тези същите хора са най-големият враг на туризма и не само на него. Лошото е, че засега никой дори не се опитва да ги спре и те правят каквото си поискат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължаваме да слугуваме

  02 Sep 2019 16:22ч.

  на строителните спекуланти, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вили

  02 Sep 2019 16:53ч.

  България губи облика си и еколозите са основните виновни, защото от години се продават и работят само за чужди интереси и само за този, който даде повече пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  02 Sep 2019 17:00ч.

  Най-зловещата асоциация следствие на т.нар еколози е свързванео на думата екология с урина, мръсни кафяви кърпички и употребени дамски превръзки. Но все пак е яко, че самите радетели на тази екология "се самозариват" в собствената си клоака. Дишайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината е винаги по средата

  02 Sep 2019 17:14ч.

  ами сложете тоалетни и да си плащат,толкова ли е сложно,ами кофи за боклук и това ли е трудно ,трудно ли е да се събира такса ,не е, но явно искате всички в хотелите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jen

  02 Sep 2019 17:31ч.

  Стефан Джендеров пак се напъва за кинти!!! Изчезвай слагач!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марто

  02 Sep 2019 18:01ч.

  На нито един от "зелената" мафия в България, която гравитира около кръга "Капитал", не му пука за природата, морето, горите и планините. При хората около Тома Белев всичко е свързано с усвояването на едни пари, за да могат да живеят добре...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  02 Sep 2019 18:01ч.

  Джендов пак изкара някой лев. Ами преди да ревете против дивото къмпиране кажете какво направихте с питомното? Над 100 къмпинга имаше по Черноморието и всичките до един ги бетонирахте. И като капак построихте и хотели върху дюните. Нали ако тези къмпинги ги бяхте оставили и само реновирали, нямаше въобще сега да говорим за диво къмпиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фара

  02 Sep 2019 18:23ч.

  Защо например не възстановят къмпинг Панорама на северния край на Златни пясъци - празното място си е налице, и е извън свлачищната зона? Не можем да вкараме всичките къмпингари в хотели, но може държавата или общините да създадат организация от тези романтици, предпочитащи палатките и караваните, родината ни да прибира нужните такси. И освен това, дайте да не се лъжем - битовото замърсяване е несравнимо по-нищожно от пораженията, които нанася много често безогледното и безпринципно застрояване. Грозните паметници по бетономорието ни в това отношение са безброй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  02 Sep 2019 18:38ч.

  Точно така, Rattrack! Ако бяха поддържани тези къмпинги, нямаше да има такова положение. Министърът на туриза трябваше да помисли и за тези граждани, които обичат да къмпингуват. Пък и не всички имат богати възможности за скъпи хотели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  02 Sep 2019 18:38ч.

  Трябва пак да си преговаряме азбучни истини, че човекът има също такава нужда от досег със земята, като всяко живо същество на планетата и той е част от биологичния кръговрат. Той не може да се разглежда като вредител, а трябва да се разглежда като също такъв обитател на планетата, каквито са растенията, животните, птиците и рибите. Зелените би трябвало да имат една мисия, да направят всеки човек зелен - нагазил в реката, в тревата, да живее сред градини и растителност, сред жива среда, а не да бъде закотвен към бетонния термитник на мегаполиса. Заради неговото собствено физическо и душевно здраве, за да защитим нашия вид! Точно тогава, когато човекът се усети част от природата, той става и най-добър неин стопанин, защото започва да я обича, да сади, да отглежда живот, да я развива и да й помага. Да не забравяме, в кръвта на българина е да бъде най-добрия градинар на света. Проблемът със замърсяването и частната собственост са съвсем отделни проблеми и трябва да се разглеждат независимо, без да се нарушава досега ни със земята. Подобно замърсяване има във всяко градско кюше и никой не е измислил начин да спре това, то е въпрос на култура. Няма проблем да си говорим за култура, така, както на хората се внушават какви ли не небивалици от медиите, така може да им се внушава и как да пазят чистота. Но химическите тоалетни не са опция, някои неща трябва да отиват в земята, защо някой архитект не измисли по-модерен аналог на селския нужник? Ако не става дума за изхвърляне на пластмаса, замърсяването от туристите няма да предизвика екологична катастрофа. Стотици и хиляди години улиците на човешките поселища са били заринати в кози и овчи дарадонки и оставеното от едрия добитък. Не казвам, че би ми било приятно и днес да е така, казвам само, че никоя крайност не е разумна, когато е несъвместима с нормалността на живота. Много е вероятно темата за къмпингите да се повдига от собственици на хотели, които искат да принудят всеки да си плати при тях. Но зелените нека се замислят първо какво изкривяване е това, живо същество да живее сред бетон, с по някой парк само наблизо, без лична градина, където да остави стреса и да пообщува с тревите и цветята, човекът не е тостер, да го наврем в шкафа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  02 Sep 2019 18:55ч.

  * Написаното тук не е лишено от достоверност и правдоподобност, но ми се струва, че напълно липсва рационалният подход. Нещо което под палещите лъчи на слънцето, упоителните миризми и гледки (така добре документирани и описани) може лесно да премие в отблъскваща Филипика на едностранчивостта. И да, зелените талибани отдавна са трън в очите на широк спектър заинтересовани и на това място е особено важно да не се бърка с Мярката и Претеглянето на нещата. Инак лято и зима, плажове и многострадална Витоша (и само тя ли?) са добра комбинация за търсене на лесен ефект. ** Нека се сетим, как в т.нар. "цивилизиран свят" тези проблеми се решават. Просто институциите и тук ТРЯБВА да си ВЪРШАТ РАБОТАТА без да се помайват!!! За любителите на палатки са измислени отдавна КЪМПИНГИ. Където им се предлагат удобствата на цивилизованият човек срещу някаква такса. И да, би следвало тази такса да не се превръща в един вид грабителство на крайбрежен бандитизъм. Местните общини по места, вместо Разходи, ще касират известни Приходи, пък и плажуващите не ще се превръщат принудително в диваци. *** Планините отдавна са обект на хищническо печалбарство и беззакония. Нека като начало да спомена масивното обезлесяване, без каквото и да е последователно, запланувано, упорито и целенасочено ЗАЛЕСЯВАНЕ. - Масови залесявания се правеха обаче по време на "гадният" Соц, докато сегашните дембелократи са далеч над подобни унизяващи свободите им, действия! На второ място, ако лифтовете действително ще се подменят ПРОФЕСИОНАЛНО - без да се допуска отливане на нови основи НЕ НА МЯСТОТО на СТАРИТЕ и те да са само по същото трасе, то тогава ще е доста трудно на зелените талибани да се противопоставят на една разумна, контролирана от Държавата, инсталация на нови витошки лифтове. Отделно за изтъкване остават вероятните напъни на цековците да накарат софиянци да карат ски в Банско и околности, заради усилията им да имат втори лифт и пълни хотели, което пък би могло да се свърже с не подменянето на старите лифтове с нови... **** Споменаването на безхаберният разгул със складирането на всякакви боклуци, кой - къде завърнел (нека не забравяме и техният внос от чужбина, плюс факта за липсата на ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ ЗА ОТПАДЪЧНИТЕ И КАНАЛНИ ВОДИ по Черноморието), е добър пример за институционалното безхаберие и немарливост на разните му там Агенции. И ако сега ще се изисква нещо конкретно, вдигаме шум и настояваме да се предприеме НЕЩО само спрямо един или два недъзи от една много дълга редица, то деянията в и на тези споменати служби и институции, заедно с всичките им останали не споменати дружки, ще останат без промяна и те ще продължават да се открояват като гнойни рани върху държавната снага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  02 Sep 2019 18:59ч.

  Обърнете внимание - турците от Резово надолу нямат кьорав курорт. Що нямат ? Щото смятат, че при тоя къс сезон туризма е нерентабилен. А какъв бетон изляхме ние по нашето Черноморие, не е истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба ви от Горно Нанадолнище

  02 Sep 2019 19:31ч.

  Всеки от тези, които пишат, вкл автора, вкл. общинските власти със сигурност е ходил из Западна Европа и е видял как се организират и поддържат къмпинги. Какво пречи да се изградят и по посочените места цивилизовани къмпинги и общините да събират такси.Вероятно са прави тези, които считат че има заинтересовани лица това да не се случи а да се излеят нови бетонни мастодонти. Е, защо тогава се чудят управляващите, че предпочитаме Гърция за летуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  02 Sep 2019 19:57ч.

  Абе няма значение дали и колко е застроено. Не е от значение и че старите къмпинги ги няма. Сервиза и услугите в тях бяха на светлинни години от необходимото. Факт е, че по нашенски, куцо кьораво и сакато се юрна по модата къмпинг палатка и т.н. Хигиената се изчерпва с "отиди по-далеч", а рефрена "бяхме на практика на плажа" не предизвиква у никой въпрос. Диващина ! Половин ден чистих мястото от "колега", спрях назад, за да има повече гледка към морето, за повече хора. Те ми се изсипаха точно на следващия ден двамца пред мен боднати в пясъка. После по братски споделяха че сме много и ако не успеят да издрапат от пясъка все някой ще ги дръпне. Какво да умнеем и да се халосваме ??! Трябва да има ред иначе правиш като мен - на 3-тия ден се изнесох. Бактън да ми пикаят на гумата и да се чудя каква бомба ще настъпя в тъмното "щото те децата ....". Не природа, а хипарски рецидив. Слободия. Такова чудо ни в Хърватска, ни в Словения, абе никъде няма ! За планините просто не ми се говори. Ако искаш да си с природата всяка следваща година все по екзотика трябва да ти роди пипетката. Малките искаха да повторим стар маршрут от страшното езеро през попова капа и зад купените тази година, но като си представих какво е около езерата се отказах, а разубедих и тях. Хора калпави, впиянчени, ненаучени, без уважение към спокойствието на съседа какви къмпингари, планинари и т.н. са???? От години не съм виждал "див" къмпингар да копае дупка, а това се учеше първо! Изпосраха всяко кътче. На старо и тайно място на Беглик-а се чудихме часове как да опънем палатките защото беше минирано до откат, а боклука беше "засипан" лекичко. И това на място което се стига с каяк, лодка.Не съм защитник на печалбарите, които окепазиха Банско, напротив. И за тях трябва да има ред ! Но е безумие до София да има планина, а да си караме децата до Чепеларе, Банско. Още си спомням опашките на Заека и как тичахме към рейса след училище. Екология, айде холан, позьорство и рекет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян

  02 Sep 2019 21:25ч.

  Дивото и безплатно къмпингуване е бич за природата, и няма кой да ме убеди, че не трябва да бъде регулирабо както искат зелените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  02 Sep 2019 22:13ч.

  "Трагичното състояние на Витоша се дължи на системното, целенасочено и неотстъпно противоборство с всеки проект" A дали не е, защото Оня, който стои за Жиралдели в Банско, не е същият, който стои и на Витоша и иска софиянци да ходят на неговите хотели и писти в Пирин. Ех, този Жирардели....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебил

  02 Sep 2019 22:15ч.

  Няма нищо по-хубаво за природата от това да изсечеш гората и да построиш хотел за 1000 души, да изравниш дюните с булдозер и да пуснеш мръсния канал директно в морето дето се къпят серящите!!! Е поне тези с караваните не се къпят в собствените си лайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех морето...

  02 Sep 2019 22:21ч.

  Бетон, бетон ми дай и друго ме не питай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрист

  02 Sep 2019 22:28ч.

  На първо място разделете нещата на база на собствеността. В момента се къмпингува върху общински или частни терени, без да могат собствениците да си защитят имота. Никой не би искал в имота му, който общината е отредила за озеленяване и поради това не може да застрои, някакви хора да се разполагат и цапат. Общината ако не може да открадне нещо, просто го зарязва и отново се омазва от битниците. Иначе къмпингуващите са огромни нахалници,миналата година опитахме с жена ми и децата да си забием чадъра на един неохраняем плаж, но някакви брадати с каравани доста нагло ни показаха, че смятат плажчето за свое и си тръгнахме. Отишли сме на почивка, а не да се караме с някакви социопати... Айде в харесваната от всички ни Гърция да се опитат да направят такава мазня, да видим как ще напуснат и плажа и страната, като ще платят и солени глоби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  02 Sep 2019 22:28ч.

  Дайте да се разберем, това са различни теми. Аз не ходя нито на къмпинг, нито на море, точно заради навалицата и защото представата ми за почивка не включва да отида да живея на друго място и да се храня и цамбуркам из морето пред чужди погледи. Предпочитам някакво действие, обиколки, преходи, риболов, избрана компания и затова си падам по реките и планините. Но какво означава това, да не мога да си опъна палатка където реша???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  02 Sep 2019 22:29ч.

  Няколко пъти съм писал по форумите. Прди много години в България имаше прекрасни къмпинги за онова време. Посещаваха се от българи и чужденци. На техните места израснаха мутренските бетони мастодонто. Много са екологични и красиви. Тази година и тези, които ходеха там избягаха, защото не искат да им плащат за чадърите, за скапаните гозби, фалшивия алкохол и съсипаната природа. Най- голямата ми радост ще бъде да видя как фалират. Тази статия е поръчана от тях. Мого като знаят да отидат на най-южната точка на Африка - Иглен нос в Южна Африка и да видят какъв къмпинг има там. Но там живеят наследниците на бурите, а не българските мутри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затворено Общество

  02 Sep 2019 22:52ч.

  И какво общо имат еколозите в случая?? Хотелите ли са по зелени или няколко каравани? Зелена мафия няма и неможе да има в страна от третия свят, има строителна! Джендов ще ги сабаряш тия хотели не разбрали ли, че туристите ви обърнаха гръб като поевтиня в Гърция ! Това че държавата не сложила 2 тоалетни и не е блокирала пътя и три коли влезли на ивицата невиждам как би се сравнило със 100 тона бетон и премахване на дюни където екотата си бяха на мястото ако не помните вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дончо Дончев

  03 Sep 2019 2:21ч.

  Платена статия от неграмотен драскач!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята на джендъра явно е, че...

  03 Sep 2019 7:32ч.

  ...хората борещи се срещу бетона по планините и крайбрежието са виновни за свинщината на къмпингуващите. По примитивната логика на джендъра същите тези хора т.н. еколози трябва да са виновни за новия заем взет от правителството, а връх на джендърската наглост е вменяването им на вина за държавното неновско безхаберие довело до пожара под надлеза на магистрала Струма. Но най-готини са дежурните/дежурният коментиращ с еднотактните имена, като дежурните слагачи на комсомолско събрание преди години... Времената се менят, но паразитите са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да резюмирсме!

  03 Sep 2019 8:03ч.

  Според Стефчовите напъни, 1-во тъй като фекалиите на организирания туризъм не се виждат, значи те не съществуват! 2-ро къмпингуващите в дива среда НЕ трябва да се изхождат, а да стискат, за да може да има втора кабинка на Банско; 3-то общинските власти са безсилни да се справят с караваните, но са всесилни да разрешат осирането на всичко що е общинско, сиреч обществено, с бетон; 4-то за всичко са виновни еколозите, които вместо да протестират срещу ритмичната работа на дебелите черва на къмпингарите, взели та се огледàли в засраното Банско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрист на 02.09.2019 в 22:28

  03 Sep 2019 8:27ч.

  Точно така, първо собствеността... истински юрист сте, няма що. Нищо априорно няма в собствеността, говоря за обществени терени сред природата. Неслучайно Платон е казал, че юристите и лекарите създават батаците, ама къде-къде по-лесно е за техните грехове да обвиняваме и даже да тровим философите (Сократ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  03 Sep 2019 8:56ч.

  "Зелените" са смрад, зеленясали вредители и продажници. Не се чудя, че мая дрънкалото ги подкрепя, щото е отявлена джендъристка. Нито глас за такава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трохоспито

  03 Sep 2019 11:32ч.

  Драги ми писательо, има огромна разлика между палатка, каравана и кемпер. Кемперите имат санитарни възли и в тях се събират всичките отпадъци. Изхвърлят се на определени за това места. Я ми кажете у нас къде има WC шахти по бензиностанции и пътни почивалища? Да не говорим, че химията в тези касети е еко. Когато един кемпер е без разпъната тента, той е обикновенно МПС и може да спре навсякъде. Така е по цяла Европа. Тази година френския съд отмени забрана за влизане на кемпери в крайбрежните градове. Четете повече преди да пишете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Онази

  03 Sep 2019 12:56ч.

  Знаете ли? - Тази година изкарахме 10 дни на Шкорпиловци. Разхождахме се всеки ден с километри по плажа в посока Камчия. Не видях дивокъмпингуващи на плажа - нито с кемпери, нито с каравани, нито с палатки. Може би за 2 дни имаше само един спрял кемпер зад неработещо заведение след кея. За сметка на това плажът в километри е отвратително мръсен. Устието на р. Камчия е отвратително мръсно. Самата река, докато се разхождахме с корабче, беше осеяна с боклуци. Ама те тея дивокъмпингуващи и в реката ли разпъват палатки, кемпери и каравани? Странна работа! БОКЛУКЪТ, МИЛИ СЪГРАЖДАНИ, НЕ Е САМО ОТ КЪМПИНГУВАЩИТЕ. А Е ОТ ВСИЧКИ НАС! Защо трябва да се набеждават къмпингуващите толкова несправедливо? Масово плажът на Шкорпиловци е осеян с боклук - оставят го българи, турци, роми след плажуването си - кутии от цигари, кенове от напитки, фасове, опаковки от бисквити, вафли и семки, шишета, скъсани дрехи, забравени кърпи и джапанки и спукани плажни принадлежности, да не говорим за изпражненията, които се сеят в дюните зад плажа, на който няма тоалетна. Ами, къде да ходят всичките тези 10 000 души, които са отишли на плаж??? Едва ли малцинството на къмпингарите може да предизвика такъв мащабен боклук. ВСИЧКИ ТЕЗИ БОКЛУЦИ СА НАШИ. Престанете да обвинявате само една група хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  03 Sep 2019 15:04ч.

  И еколозите ни са същите боклуци, като всички останали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  03 Sep 2019 21:13ч.

  Държавата трябва сериозно да преразгледа цялата „зелена“ дейност, че много далавераджии станаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отрезвител

  04 Sep 2019 11:46ч.

  Зелените движения по света нямат нищо общо с екологията, която безсрамно ползват за параван. Не случайно повечето са на хранилка при Сорос & Co. Това си е екстремисткия авангард на банкстерския неолиберализъм. Подлостта е в красивите ангажиращи лозунги, които болшинството добросъвестни хора могат да припознаят за правдоподобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vassil Zdravkov

  04 Sep 2019 20:53ч.

  Един от главатарите на т.нар. "зелени" е Тома Биков. Той бе около 10 г. директор на природен парк "Витоша". За този период изчезнаха над 11 хил. дка. вековни иглолистни гори. От Алеко до Меча поляна. И щом този човек се подвизава на Орлов мост, а не в Централния затвор, значи няма такава държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясен

  05 Sep 2019 2:32ч.

  Въпросния автор дали е ходил някога на къмпинг? Преди три години кметицата на Шабла сложи контейнери и химически тоалетни на Крапец и повярвайте ми, нямаше никакви сметища. Мнозинството от хората са с висока еко култура. Нека не бъркаме къмпингуващите с тия, които идват в петък с цел да се напият на тефирич! Те наистина са опасни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамзе

  08 Sep 2019 18:29ч.

  Аман от схемите на псевдо еколозите, които симулират загриженост за природата. А всъщност крадат пари на поразии с всевъзможни кухи проекти за броене на пчелички и мухички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи