Кисинджър вижда промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток поради намесата на Китай

Кисинджър вижда промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток поради намесата на Китай

Хенри Кисинджър участва дистанционно в Световния икономически форум в Давос тази година. Снимка: АП

Споразуменията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Иран, постигнати с посредничеството на Китай, представляват значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток, каза в интервю пред Дейвид Игнейшъс от в. "Вашингтон пост" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. 

"Виждам това като значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток", заяви бившият ръководител на външната политика на САЩ. "През последните години Китай декларира, че трябва да участва в създаването на световния ред", добави патриархът на американската външна политика. "Сега той предприе важна стъпка в тази посока."

Бившият държавен секретар отбеляза, че Китай играе все по-важна роля в Близкия изток. Говорейки за мерките, които Израел предприема срещу Техеран, Кисинджър подчерта, че "интересите на Китай сега ще трябва да се вземат предвид при оказването на натиск върху Иран". 

Кисинджър беше държавен секретар на САЩ в периода 1973-1977 г. В периода 1969-1975 г. е помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност.

Самият Игнейшъс посочва в публикацията, че споразуменията между Саудитска Арабия и Иран, сключени с посредничеството на Китай, показват, че САЩ "вече не са незаменима сила в региона". Според коментатора това "предвещава началото на многополярността" в Близкия изток.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Дедо Киси, седни си, двойка!

  17 Март 2023 8:08ч.

  Тия ненормалници чак сега ли се събудиха? Нормалните анализатори и даже обикновени граждани, следящи новините, поне от 5-6 години им го повтарят това нещо: Русия и Китай през миналото десетилетие направиха специално официално изявление, че се ангажират съвместно със сигурността на Иран. Къде са дзяпали тия богоизбрани, да не би през това време да са се опивали от нечистотиите на вавилонската блудница, че пак се оказаха изненадани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  17 Март 2023 8:32ч.

  Това, което Русия няма да признае е, че нахлуването в Украйна и опитите и да я присъединят насила, нямат толкова общо със САЩ и НАТО, колкото с Китай! Без Украйня Русия е огромна, но, второстепенна Азиятска държава, определена да е в подчинена роля спрямо Китай, това е и причината порди, която Китай не правят нищо конкретно, за да подкрепят Русия в Украйна, на практика там те се конкурират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Евгени Георгиев Василев 17 Март 2023 8:32ч.

  17 Март 2023 9:22ч.

  Женя, не се пъни да мислиш бре човек. за това се иска пипе. не може четейки плитки клишета и опорки да правиш гео-политически очерк и да се мислиш за много в час. бай дъ вей - какво стана с войната. писА ли се доброволец за източня фронт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я вземи се гръмни ве, соросоид

  17 Март 2023 9:45ч.

  Не знам къде ви копат такива, но само увеличавате подкрепата за Русия с тъпите си изказвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  17 Март 2023 9:47ч.

  Вместо да се чудиш как да редиш пич-месали, можеш да прочетеш, книга написана от Руски генерал - Алексей Ван Дам - "Геополитика", относно до воюването, можеш да бъдеш сигурен, че ако реша ще го направя, веднъж съм го правил! Изпитвам съчуствие към теб, човек е толкова злобен, колкото е нещастен, а ти си доста злобничък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evgeni Vasilev

  17 Март 2023 9:49ч.

  Я вземи се гръмни ве, соросоид Вместо да плюваш в безсилие, кажи нещо аргументирано, защо мислиш, че не е така, всяко сърдито дете може да реве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Евгени Георгиев Василев 17 Март 2023 9:47ч.

  17 Март 2023 9:50ч.

  може и да си чел, но нищо не си разбрал явно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  17 Март 2023 9:54ч.

  @Евгени Георгиев Василев 17 Март 2023 9:47ч, мога само да се усмихна и да ти пожелая успех, в това да разреши проблемите, които те правят талкова нещастен и озлобен! След като приключа работа, отивам да се забавлявам с приятели, опитай да излизаш по-често, помага! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  17 Март 2023 10:09ч.

  @Евгени Георгиев Василев 17 Март 2023 9:54ч., чистехме минни полета, които убиваха деца, жени и старци и влизахме в сблъсъци с такива озлобени от собствено си страдание възрастни, които искаха да минират отново! И един дружески съвет, не оставяй гневът да те води, "с 20 см по-дълъг ли ти порасна? повече мадами ли нае$№а, голем мъж ли стана, щото си ходил някъде на сафари и си решил, че щом си държал пушка, освен оная си работа, изведнъж си станал Джон Рамбо? прочел си няколко книги и вече си се записал интелектуалец?", с тези думи си направил списък, на всички неща, които те мъчат! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Евгени Георгиев Василев 17 Март 2023 10:09ч.

  17 Март 2023 10:12ч.

  аааа, миротворец значииии, ти си светец. евала за самочувствието. бил си на "война" и години по-късно, все още не си схванал какво си правил там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • винкело

  17 Март 2023 9:08ч.

  дедка, след последната ти позиция в давос, никой не те бръсне вече за слива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старата костенурка съвсем олекна в края на дните си

  17 Март 2023 9:48ч.

  Горкия дедо Хенри, сегашните американски управници пред очите му затриха делото на живота му, като от много ум тласнаха Китай в обятията на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затриха делото на живота му

  17 Март 2023 10:32ч.

  Карай, пенсията нали върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гена,

  17 Март 2023 11:09ч.

  За да правиш геополоитически коментари трябва да си прочел не една книга, а един вагон с книги. Да си пътувал много, да си срещал и разговарял с много хора, да ползваш поне 3-4 езика. Затова Гена не се напъвай. Напънала се планината, родила мишка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ръмжене

  17 Март 2023 12:01ч.

  Оказва се, че десетилетия наред, привидно притихналият свят, прескочил вероятно отвъд края на историята, тихо и буквално неосезаемо е ръмжал от безсилие и безгранична омраза. И после, някак ненадейно, всички ... е, поне тези, които имат воля и самочувствие и желание за живот и бъдеще, са надигнали ярко и гръмовно глас! Вик!! Ако поне малко се познава историята на ... примерно саудитите, ще разберете, че това е нещо безпрецедентно. Други се правят още на певци в хора, но ръмжене иде и от тази посока!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "интересите на Китай сега ще трябва да се вземат предвид при оказването на натиск върху Иран" Това обръщение към САЩ ли е, или към Израел?!

  17 Март 2023 14:16ч.

  През 2012 г. мистър Хенри, е прогнозирал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мистър Кисинджър световната стратегия е за мир и взаимоизгодно сътрудничество, на света му писна от "доставките на оръжия", не разбрахте ли?!

  17 Март 2023 14:23ч.

  През 2012 г. мистър Хенри е прогнозирал, че до 10 години Израел нямало да съществува. Днес сме 2023 г.! тоест точно на прогнозната 10 годишнинааааа. Като причина мистър Хенри посочва изострените отношения с арабитеееее. Преведено от дипломатически език вероятно означава, че някак арабите ще нападнат Израел ще стане голяма патаклама и Израел няма да ги има. Е, оказва се, че РАЗУМЪТ, МИРЪТ, ЖЕЛАНИЕТО ЗА ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ ПРИ ВЗАИМНА ИЗГОДА са ПЕЧЕЛИВШИТЕ, вместо дрънкането на оръжия и безконечните кръвопролития. Това направиха Китай, и Саудитска Арабия и Иран - на всички им писна от това войнолюбство идещо от отвъд. .......... Анализатори писаха преди години, че след Сирия щели да провокират голяма война в Близкия Изток ... е, да се надяваме, че РАЗУМЪТ ще надделее за да живеят всички в мир и уважение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1Malaysia Development Berhad scandal

  17 Март 2023 22:34ч.

  Гласове, напишете нещо за 1MDB. https://twitter.com/adam_waldman/status/1636778794399989761

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Говорейки за мерките, които Израел предприема срещу Техеран, Кисинджър подчерта, че "интересите на Китай сега ще трябва да се вземат предвид при оказването на натиск върху Иран"

  18 Март 2023 11:10ч.

  Сатанистите започват вече да си признават за това, което творят в близкият Изток още от създаването на държавата Израел. Цялата американска политика в района и в услуга и по поръчка на Израел. Всичка около тази държава трябва да е разрушено. Не слушкат ли амитата, следват финансови кризи и с държавния им дълг от вече 34 билиона $ ще бъдат притиснати да го връщат. Длъжниците винаги са послушни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  18 Март 2023 22:01ч.

  99 години! Тези със Сорос нямат спирка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи