Изправена пред вълна от трансджендъри, Швеция започна да се съмнява

Изправена пред вълна от трансджендъри, Швеция започна да се съмнява
Най-престижната болница в Швеция, Каролинската болница, преразглежда протокола си и вече не дава хормони на непълнолетни. Ще направи ли крачка назад първата страна в света, признала правото на трансджендърите?

Снимка: stock.adobe.com

 

За да разкаже какво се е случило с дъщеря ѝ, Аса предпочита да покаже албума, в който я е снимала всеки месец след навършването на 14 години. “Това е времето, когато Йохана започна да подстригва косата си много късо, да си слага превръзка на гърдите, за да се сплескат”, започва тя. Снимките следват една след друга, усмивката изчезва, лицето отслабва много. “Тя се разболя, анорексия. В болницата забелязах, че посещава транссексуални профили в социалните мрежи. Съобщи ми, че страда от полово дисфория, че вече не може да понася тялото си… Тя реши да стане Каспър, момче”.

 

Тогава лицето ѝ изглежда по-напористо, с боядисана коса, мъжествен вид. А после, на 19 г., Йохана отново се появява като момиче, със загадъчен блясък в погледа: “Това пътешествие продължи две дълги години, вълнува се Аса. Дъщеря ми промени пола, идентичността си, но след това имаше огромната смелост да признае грешката си. Много се гордея с нея”.

 

Това “пътешествие”, както го нарича Аса, са го направили много шведски юноши. Страната беше първата в света през 1972 г., признала половата дисфория, неразположение, причинено от несъответствие между биологичения пол и половата идентичност (джендър), и даде възможност за официално признаване на този преход от властите. Както и първата, предоставяща терапия, за да окуражи трансджендърите в този преход: да станат мъже, когато са родени жени, или обратното.

 

Всички терапии се поемат от държавните клиники от 16-годишна възраст: блокери на пубертета за най-малките, инжекции с тестостерон или естроген, операция на гърдите, логопеди за промяна на гласа, епилация, присаждане на брада и т.н. От 18-годишна възраст администрацията разрешава операция на гениталиите, създавайки пенис от клитора или с кожа, моделирайки вагина чрез инверсия на пениса или с парче черво.

 

“Връщане назад”

 

Оттук и недоверието, предизвикано през март 2021 г. от решението на престижната Каролинска болница. Този пионер в дисфорията, свързан с института, който връчва Нобеловата награда за медицина, вече отказва хормонално лечение на непълнолетни пациенти, освен в рамките на клинично проучване. Той се позовава на принципа на превантивността и се опира на проучвания, които показват, че няма доказателства за ефективността на тези лечения, при все това необратими, за благополучието на пациентите. Приемането на тези хормони за цял живот би могло да доведе до сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, остеопороза, тромбоза. 100-те младежи, които вече са подложени на терапия в Стокхолм и не са засегнати от новата политика, ще трябва да подпишат документ, който ги информира за тези рискове.

 

Това решение шокира дълбоко шведските трансджендъри и асоциите, които ги представляват. Според RFSL Ungdomar, насочен към тийнейджърите, това е “връщане назад”. “Много семейство са отчаяни, защото виждат как децата им страдат и знаят, че няма да има лечение”, добавя Ан-Кристине Руут, президентка на Transammans.

 

Швеция обаче не е единствената страна, която преразглежда политиката си в тази област. Във Великобритания младата Кийра Бел, чийто гърди са били оперирани и е лекувана с хормони, спечели в края на 2020 г. дело  срещу клиниката в Лондон, която твърде бързо е разрешила прехода, за който тя съжалява днес. Оттогава лечението е предмет на съдебно решение за 16-18-годишните и се отказна на най-малките. През юни 2020 г. Финландия промени препоръките, като привилегирова психологическата терапия.

 

Свръхдиагностика

 

Това което тревожи лекарите, е покачването на кривата. От изключително рядко явление, засягащо само няколко души от ранно детство, половата дисфория се превърна в масова патология, появяваща се с юношеството. “През 2001 г. са били диагностицирани само 12 души под 25-годишна възраст… през 2018 г. те са 1859, констатира Свен Роман, детски психиатър, който работи като консултант в цяла Швеция. Засегнати са всички тийнейджъри, но най-вече момичетата между 13 и 17 г., които искат да станат момчета: между 2008 и 2018 г. увеличението на този дял е с 1500%. В Швеция вече има повече момичета, които получават тестостерон, отколкото момчета!”.

 

Същата констатация важи и за хирургическите операции. Според професор Микаел Ланден, автор на докторска дисертация за транссексуалността, средно само 12 души годишно са искали смяна на пола от 1972-1992 г… Днес те са над 2000.

 

Станахме по-видими и това кара повече хора да размишляват за идентичност та си и да признаят своята хомосексуалност”, обяснява Йеран Ростам, който изобщо не се смущава от този прираст. Но според Свен Роман причината е съвсем различна: има свръхдиагностика. “Всички юноши имат притеснения за идентичността си, търсят себе си, но не са засегнати от полова дисфория, казва той… Проблемът им най-често изчезва в началото на зрялата възсраст с възможността да станат хомосексуални или не”.

 

Друг тревожен показател: тези млади пациенти често страдат от други психиатрични смущения, като аутизъм, депресия, тревожност. Тези патологии, които биха могли да обяснят предполагаемата полова дисфория, могат да бъдат лекувани без прием на хормони или операция. Но понякога тази реалност се приема зле от пациентите, които са толкова уверени в себе си, че отказват да се подложат на пълна оценка на психичното здраве.

 

Зрялата възраст

 

За Йохана, както и за други тийнейджъри, половата дисфория предоставя конкретен, бърз отговор на реалните тревоги. Освен това, те не го откриват в лекарския кабинет, а по-скоро в социалните мрежи. “Поглъщах видеоклиповете на транссексуални ютубъри, които са много популярни в Швеция, спомня си Йохана. Според тях, ако гледаш канала им, това вече е знак, че си транс. Виждах, че са суперщастливи, че са извършили своя преход и исках да бъда като тях”.

 

Що се отнася до здравната система, тя далеч не се занимава с нерешилите: според Петер Салми, експерт в шведското социално осигуряване, 70 до 80% от хората, постъпващи в клиника, са диагностицирани с полова дисфория. “На първата среща ми казаха: “Поздравления! Разкрихте хомосексуалността си, това е смело, какво терапия искате?”, продължава Йохана. За щастие, аз се консултирах и с независим психолог веднъж седмично. С него говорехме за всичко и постепенно разбрах, че тази омраза към тялото ми, моята дисфория, беше следствие на анорексията, а не обратното. Когато го осъзнах, избухнах в сълзи и убих Каспър”.

 

За RFSL Ungdomar обаче случаите, като този на Йохана, не бива да ни карат да забравяме стотиците транссексуални, които живеят по-щастливо благодарение на лечението си. Затова асоциацията подкрепи през 2018 г. законопроект, който намали възрастта за смяна на пола на 12 г. и за хирургическа операция на 15 г., без родителско съгласие. “Това, което ме дразни най-много, е образът на младите, като неспособни да вземат решение или да познават себе си”, казва Йеран Ростам.

 

В другия лагер, Свен Роман припомня, че челният дял на мозъка, където се формира способността за оценка на рисковете, оформят се намеренията, приключва развитието си към 25-годишна възраст. “Именно на тази възраст, сме достатъчно зрели, за да вземем толкова тежко решение, като смяната на пола. Освен това именно на тази възраст шведският закон разреша стерилизацията, а не по-рано”.

 

Преразглеждане и “табу”

 

Дебатът разделя Швеция, но също така прие малко по-остър и по-личен обрат. През октомври 2019 г. шокиращ документален филм на шведската телевизия разкри, че Каролинската болница е извършила отстраняване на гърдите на 14-годишни момичета. Случаят с Дженифър Ринг също развълнува страната: 32-годишната жена се обеси след смяна на пола в същата болница, докато други клиники ѝ отказали лечение поради признаци на шизофрения. Неотдавна транссексуалната актриса и писателка Алекса Лундберг също изрази съмнения относно своя преход.

 

Твърде далеч ли отидохме? Страхът, че не сме достатъчно приобщаващи или, по-лошото, да не ни сметнат за трансфоби, надделява при някои над научния анализ и разумното обмисляне на бъдещето на тези младежи. “Днес в Швеция е табу да се поставя под съмнение нечия идентичност”, заключава Йохана. Свен Роман пък изобличава тесногръдието, което изкривява преценката на някои специалисти: “Те се интересуват само от патология, като биполярно разстройство или дисфория, и им приписвят всички симптоми, които виждат. Това може да бъде много опасно за пациентите”.

 

Принудена да реагира на едностранното решение на Каролинската болница, последвано от други здравни заведения, шведското социално осигуряване си даде срок до края на годината, за да установи нов протокол за лечение.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  25 Юни 2021 17:01ч.

  Особено и като ги мотивират с обещания за много пари, веднага обръщат половете :DDD Tо ясно си е показано горе, че става дума за хормонални промени в организма и веднага след пубертета си се настройват нещата, но някой много иска да се възползва от тях... жалкото е, че никой не се интересува от съдбите на тези деца, просто се възползват от тяхната меркантилност. Един ден се събуждат като безполови, окепазени, ненужни парцали и единствения изход намират в дрогата или въжето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  25 Юни 2021 17:12ч.

  Болни, Болни, Болни! Много Болни, особено политиците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  25 Юни 2021 17:41ч.

  Джендърмеристите винаги много се ГОРДЕЯТ! Участват в идиотските си паради - ГОРДЕЯТ СЕ! Сложат си цици - ГОРДЕЯТ СЕ! Откажат се от от циците - пак се ГОРДЕЯТ! Голямо гордеене пада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Юни 2021 17:44ч.

  Лекар, за когото е нормално да отреже гърдите на 14 годишно момиче, макар да вярва, че вазектомия, например, не бива да се прави под 25, е едно красноречиво доказателство за силата на промиването на мозъци. Културата и средата са способни да направят това, ние се обучаваме чрез подражание, гледането на твърде много клипове в ю-тюб, както е правило това момиче, потапянето в една определена среда, може да замъгли драстично оценката за нещата. Докато един трезв ум, който не е бил подлаган на подобно облъчване, може незабавно да оцени това лекарско поведение, а и политическо, понеже политиците са приели тези закони, като престъпно, нехуманно, извратено. Това е и причината ЛГБТИК и особено политико-икономическите сили, които стоят зад тях, да са ненаситни в облъчването на деца, особено престъпно е, когато се прави през задължителното образование, учебници и литература за деца, особено престъпно е, когато безумието се формулира като закони. Въпросът е в това, че докато има трезви хора, които да говорят истината, не може да се постигне онова универсализиране на мисленето, което да гарантира на тази секта, че събуждане няма да настъпи, горе-долу както орките казваха в култовия филм, „няма да има зора за човеците“. Целта е никой, дори свещеник, родител, лекар, учител, да не може да види престъплението и да го изобличи, да няма никой извън матрицата, който да пробужда останалите. Затова е тази агресия, тази принуда, истерия по правата на ЛГБТИК. Слава Богу подобно тотално слънчево затъмнение никога няма да настъпи. Жалко е за хората, на които се налага да чакат науката, която ги е измамила, да ги изведе от заблудите. Които са изгубили сетива и съвест. Понеже те са измамени пак с лъже-наука, наречена социални науки, пак с помощта на учебници и психолози е наложена и измамата. Пак те са вярвали на това, което им се каже по телевизията, от политиците или от псевдо учените. И трябва да бъдат прекършени толкова съдби на невинни деца, цели поколения, за да си позволят да се усъмнят във фалшивите си представи. Хората така и не разбраха, че основната част от техния светоглед се постига единствено чрез вяра в нещо, което не може да се докаже. Дори когато науката им подава някаква информация, хората трудно си дават сметка колко голяма част от изводите и тълкуванията, са чисто и просто въпрос на внушение и вяра. Тази култура на това поколение е един култ, възприет на вяра, четат книгите на феминистките и всякакви агитатори и вярват. Вярват, също така, че религията е зло, понеже се основавала на вяра, а не на наука, но не разбират, че тяхната нова религия също се основава на вяра, а не на наука. Това не е онова рацио, което те си мислят, че поставят на първо място, всяка система от ценности се възприема по чисто духовен път, всичко тръгва от сърцето, от неговата субективна оценка. Така те вярват на нещо, в което искат да вярват и винаги нещата опират до това на кого вярваш. Един единствен човек в цялата човешка история е казал за себе си, че „Аз съм пътят и истината, и животът;“ /Йоан 14:6/ И е доказал на дело Своята власт над видимо и невидимо. Оттам нататък човек има избор, но нека все пак сравни своя човек, на когото вярва, без значение дали е учен или политик, дали делата му и мислите му са толкова чисти, че да бъде поставен преди Човешкия син.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Юни 2021 17:47ч.

  И двете мафии, които стоят зад това са много силни - и пеераската и лекарската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЯМАМЕ НЕРВИ! .... ЗАЩИТЕТЕ ДЕЦАТА!

  25 Юни 2021 17:58ч.

  Нямаме нерви, прочетохме само анонса и е достатъчно........... ЗАЩИТЕТЕ ДЕЦА, бе - ВИЕ ИСТИНСКИТЕ майки, бащи, баби и дядовци, за да станат децата ни също като вас И майки, и бащи, и баби, и дядовци - ИСТИНСКИ...................... Как ще давате най-БЕЗОТГОВОРНО хормони на децата? ............. ХОРМОНИ - на подрастващите млади човешки индивиди - развиващи своята ЕСТЕСТВЕНА анатомия и физиология според биологичният пол!!! ................................. СРАМ и ПОЗОР за възрастното днешно човечество възприело чудовищна гибелна НАМЕСА във възпроизводството на ЖИВОТА!!!! ............................ п.с. Да се надяваме, че не само на шведите, но и на всички други "европейци", които тези дни пищят срещу УНГАРИЯ, "която не зачитала европейските ценности" (по думите на самите европарламентаристи) ............. ще им уврат главите срещу дивотиите хомосексуализъм и "смяна на пола при деца", ПРИ ДЕЦА бе, хора!!!! ................... Къде изчезна нормалният разум на тези "европейци"?!?!?! ............................................. Как не се намери един български политик или политическа партия, която да вдигне силен глас срещу енпеотата, които влязоха в училищата и побъркват децата, и у нас. Помните ли скандала в Перник, когато някакво енпео в учебен час учеше 10-годишни деца да рисуват полови органи, уж като превенция на женското насилие?! ...................................... Ето в предизборна сесия сме - КОЯ ПАРТИЯ ясно заявява, че е против хомосексуализма и промяната на пола сред непълнолетните български деца, има ли такава БЪЛГАРСКА партия изобщо?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко

  25 Юни 2021 18:24ч.

  Този,който е загрижен за теб, ще ти каже не това което искаш да чуеш,а това което мисли. "Лекари" по цял свят мислят само за кариера и пари и въобще не ги е грижа . Намират оправдание в какви ли не глупости и спят с чиста съвестпод защитата на политици разтягащи локуми за "прогреса", "личния избор","новото начало"...Потресаваща трагедия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изправена пред вълна от трансджендъри, Швеция започна да се съмнява

  25 Юни 2021 18:45ч.

  Държавата се усети и отказва да размножава педерастите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следващата стъпка трябва да е...

  25 Юни 2021 18:55ч.

  Всеки или по-скоро всяка, защото девиациите в обществото се прокарват за норма основно от нпо-шнички, която е подкрепила по някакъв начин извращаването на неукрепналите детски умове да бъде подложена насилствено на хормонална терапия и смяна на пола, за назидание, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  25 Юни 2021 20:33ч.

  Поумняват, демек... Но все още са на нивото на наивните детски фантазии на либерастията от началото на 80-те, когато под въздействието на несвободата в комунистическия лагер на Запад избуяваха всякакви утопични идеи за това доколко неограничавано нещо (и най-вече от черезмерна глупост и недалновидност) е "свободният избор" в капиталистически условия. Това все пак е за завиждане, защото на квой ред британо-американската инфантилност, особено спрямо плановете им с лъкатушещи есминци, драпащи на пълен ход и едновременно приближаващи се и отдалечаващи се от Крим в Черно море да завземат световната сухопътна свръхсила Русия, са някакви съвсем изкуфели илюзии на престарели маринърни неадекватници от 20-те години на ХХ век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал Жостов

  25 Юни 2021 21:49ч.

  Идиоти сър!.. Усъмняването в простотията си обявиха за откровение свише...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доброжелател

  25 Юни 2021 22:03ч.

  Тези хора са заразени с вирус, който ги кара да се държат така. Педерасите, лесбийките и трансовете се размножават, все едно са заразени с биологичен вирус. Това не е мода, а дефицит на окситоцин. Очевидно този вирус предизвиква разни дефицити в тези хора, клето довежда до извратено поведение. Педерастията е вирус. ЛГБТВГЗ e вирус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феминизма е вирус

  25 Юни 2021 22:06ч.

  Феминизма е вирус. Всякакви радетели за "човешки права" са такива поради простата причина, че те самите не са човеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  26 Юни 2021 0:47ч.

  Все си представям малки деца, които си играят в една голяма ръжена нива. Хиляди деца – а наоколо няма никой, никой възрастен имам предвид – освен мене. А аз стоя на ръба на скала над някаква пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта – искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда накъде отива, аз да го спася. Ето това бих правил по цял ден. Просто искам да бъда спасителят в ръжта. Знам, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина искам да бъда... Дж. Селинджър, Спасителят в ръжта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче ваш

  26 Юни 2021 7:14ч.

  Пубертетът е време на най-интензивни търсения в сферата на интересите и идентичността, време, в което човек може да мине през какви ли не трансформации, свързани с книги, спорт, музика, филми, изкуство, поведение, компании, секс, пътуване, алкохол, наркотици, наука, технологии, работа, себепознание, вяра, религия, философия и т.н. Който се ограничи с фитнеса, гримирането, тикток и инстаграм, пропуска огромно богатство, тези, които са свръхфокусирани върху половата идентичност също. Някой ще каже, че свръхфокусирането върху външността, суетата, пола, не пречи на другите интереси, че има изключения и други такива самоуспокояващи клишета, сигурно ще е прав, но сам колкото да е прав. Цял живот няма да стигне да надградят или пренаредят това, което могат да направят и заложат в пубертета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Семов

  26 Юни 2021 8:51ч.

  След тридесет-четиридесет години Каролингската болница откри ... топлата вода ! Че неиндицираната (ненужната) хормонална терапия е ВРЕДНА ! Разболява , убива . Води до съдови заболявания, тромбози и емболии. Уврежда надбъбреци и бъбречна функция. Уврежда черния дроб. Предизвиква остеопоротични изменения, лесни фрактури. Води до психически промени - депресии, самоубийства. Води до ендокринни нарушения, диабет, болестно затлъстяване , обезобразяване на външния вид. Води до сърдечни заболявания, хипертонична болест, ритъмни нарушения , ранни сърдечно-съдови инцеденти и ранна смърт... И т.н. и т.н. това - да си го причиниш сам ! Питам се, до сега какви колеги са работили в Каролингската болница ? Дебили ? Или страхливци и мерзавци ? Това не са "новости" в медицината и ги знае всеки завършил медик, всяко селско джипи. Смайващо е, че елитната Стокхолмска болница е стигнала до тези базови медицински факти от учебниците за 3-5 курс след 40 години активно практикуване на ... ятрогения ! Срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАЩИТЕТЕ ДЕЦАТА!

  26 Юни 2021 9:11ч.

  Така е, колега "Отче ваш", в пубертета човешкият индивид се осъзнава и формира като отделна личност! ............ И е най-важният период в човешкия живот! .............. Е, ако сте от поколението на 50, 60, 70-годишните българи отлично ще знаете, че социалистическото общество предлагаше многобройни дейности за да открият подрастващите себе си и интересите си! ............. Имаше БЕЗПЛАТНИ занимания, кръжоци по всички видове изкуства, наука, техника и спорт! ............ И нямаше дете, ученик незает с по няколко от тях - за да избере и разбере кое приляга най на същността му! .............. Имаше и училищни организации - дружинни ръководители, ученически отряди, в които се учеха все ПОЛЕЗНИ неща (дали е можело да се извади политидеологията е друг въпрос) .................... но искам да кажа, че НАТРУПВАНЕТО на РАЗУМНИ знания, умения и навици води до КАЧЕСТВЕНО развитие на личността, .................... и колкото повече и по-разнообразни са те, толкова повече се ПОДОБРЯВА интелектуалното и физическо състояние на индивида!!! .................................... Факт! - нашите българи от същите възрасти "излязоха" на Запад и "изтрепаха" конкурентната работна сила там с .... МОЖЕНЕ! ................ Всестранно развитите личности водят към Прогреса, защото те правят откритията и Новото! ..... А и благодарение на многостранните си знания, по-трудно се манипулират! .......................... Тоест опираме до ПОРЪЧКАТА на Обществото /Държавата - преди, сега и утре, какво иска - прогрес или поквара!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви ненормалници

  26 Юни 2021 10:28ч.

  Боже, какви ненормалници и безросветници драскат по сейтовете. Ама и някои псевдо- медии само с глупости се занимават, като тази примерно, не пропуска да залива с глупости. Нещо да сте помогнали на някого в нужда, да сте подали ръка, да сте предоставили помощ и пари. А има едни пространни глупотевици срещу всички- и срещу жени/ тази омраза непременно тази медия я раздува/, и срещу мъже, и срещу деца. За шведите- не знам какви са ви сведенията и опита, но от шведите и от други северни мъже има страхотни, нашите не могат да се мерят с тях. Нашите само се жалват и псуват- това могат, нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко

  26 Юни 2021 10:44ч.

  "какви ненормалници" Ама разбира се,че има свестни хора . Навсякъде ги има. И в Българтия ги има, както и в Швеция и в Турция и в ... Въпроса е колко са и какво се случва в държавата.Вие явно сте с лични наблюдения, но погледа трябва да е по-общирен. И от къде знаете кой от пишещите е помагал и кой не? Не знам кои са "вашите" мъже, но понякога и псуване е нужно за да тръгнат нещата. Човекът е сложно създание, не го докарваъте до нивото на нежен домашен любимец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старата изродена Европа не може да бъде пример за нас

  26 Юни 2021 11:17ч.

  Педофилията, кръвосмешението и хомосексуалните практики са доминирали векове в Европа и са оставили много тежко наследство. Няма как католическа Западна Европа да е пример за православния християнски свят на Източна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проверете финансирането

  26 Юни 2021 11:22ч.

  Джендърите от Friedrich Ebert Stiftung кво имат да кажат? А от ГЛАС? А от БФЖ? А от БХК? Ало, НАП, малко проверчици за финансиране?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  26 Юни 2021 12:02ч.

  Какво странно има в това?Нищо не е вечно и цивилизациите не правят изключение,Нещата винаги са свършвали и свършват така. А ГОСПОД е помислил за всичко ,като е дал възможност на хората да избират. Пример за това са МЪЖКИТЕ момичета и п...ка МЪЖЕТЕ.Свободен избор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старата изродена Европа не може да бъде пример за нас на 26.06.2021 в 11:17

  26 Юни 2021 12:21ч.

  Да, напълно съм съгласен с Вас. Винаги инстинктивно съм чувствал, че превъзхождаме западния свят морално и духовно - поне във времето, в което съм живял. На 64 съм. Нещата са съвсем прости. В основата стои безделието и безусловната материална обезпеченост на запада. Родих се на село. От най-ранна възраст сутрин ставахме и тръгвахме по нивите - лозя, царевица, тютюн, овощни градини. Всички, не само някои. Работата не ни тежеше - тя се определяше според възрастта. И така до казармата. След това някои станаха учители, лекари, трактористи и т.н. Но всички (по мои наблюдения) си запазихме здравия разум на обикновени трудови хора. Много се разприказвах.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Юни 2021 12:38ч.

  какви ненормалници на 26.06.2021 в 10:28 Колко трябва да си ненормален, че да мразиш жената такава, каквато е, каквато нейната биология и изконно призвание са я направили - майка и вярна съпруга и да твърдиш, че й пазиш правата. Всяка една жена днес, която е истинска жена, която е наистина запазила женската си същност, инстинкти, природа, е подложена на огромен натиск от точно ненормалници, които я унижават, ако тя е лоялна и предана съпруга и майка. Как защитавате жената, като й отнемате свещения облик на майката и я пращате по бельо и с голи гърди да манифестира някаква новоназначена й функция, близка до тази на проститутката? Като същевременно от години се лее пропаганда колко са низши жените посветени на семейството си, колко ограничени, колко недоразвити, колко несъбудени. Нали обичате жените, защо тормозите вярната майка и съпруга, тя не е ли жена? Нещо лошо ли ви е направила, освен че върши само добро? Жената, която се посвещава на дома си каква е, че търпи тормоз от феминистките? Очевидно тук става дума не за любов към жената или детето, а за налагане на извратените неолиберални ценности над истинските ценности. Ако една майка остави едногодишното си дете, за да се върне на работа и не й пука за това, тя е със защитени права, даже държавата ще й плати за гледачка и ще й ръкопляска. Но ако една майка напусне работа, за да се грижи за дете с тежки увреждания и се посвети на него, тя няма да получи трудов договор от държавата, стаж и пенсия, няма да получи никакво признание за своята саможертва и посвещение. А това е косвено репресия и към нейното дете. Всъщност новите феминистични политики са най-голямото издевателство срещу жените. Защото те потискат жената до степен, до която се изисква от нея да изостави своето естество и природа, жените биват унижавани и вербално и през политики и ако искат да останат истински, трябва да живеят в отхвърляне и унижение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  26 Юни 2021 13:08ч.

  Сексуалната принадлежност, макар биологически обусловена, е и въпрос на заучаване, затова поне джeндъраците са прави. НО - децата трябва от ранна възраст да бъдат заучавани ролево да принадлежат към истинският си пол - момиченцата да знаят, че ще станат жени, момченцата да знаят, че ще станат мъже. В Швеция от десетилетия има абсурдни инициативи, от рода - да карат момченцата в детската градина да носят роклички, за да видели как се чувстват момиченцата или обратното - да им водят някакви ДРАГ-изкълченяци и т.н. Резултатите ги виждаме - объркаха сексуално собствените си деца. Това се случва и в много други либерастки държави - и някой трябва да понесе отговорност за това. Европейските народи или по-точно нормалните хора в тях да се замислят хубаво: искат ли изобщо да оцелеят? Крайно време е да реагират, докато все още са повече. Унгарският закон е много адекватен в това отношение и неслучайно извратеняците скачат срещу него - защото той ще попречи да бъде възпитано нови поколение полово неустановени извратеняци. Зарибяването на деци с противоестественичество - предвид демографската ситуация в Европа, трябва да се третира като престъпление срещу държавата и да се наказва безмилостно, включително със смърт. Извергите, които стоят в дъното на това, за което четем в статията, да бъдат ликвидирани без никаква милост. Експериментът се провали, трябва да приемем, разберем и признаем това. Извратеняците доказаха, че ако им дадем възможност, ще посегнат на децата ни, за да ги превърнат в сбърканяци както тях самите. Затова - никаква толерантност, никакви гейташки паради, никаква показност. Време е отново да ги наврем в дупките, от които имахме глупостта да ги пуснем да изпълзят. Противоестественикът не е нормален индивид и трябва да бъде третиран адекватно - именно като противоестественик. Това - да се позволява изкълченяци да ръководят цели държави, е безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съмнения трябваше да има по-рано, но по-добре късно отколкото никога

  26 Юни 2021 18:21ч.

  а защо въобще е тази психоза е най-важния въпрос, който тук в България трудно можем да отговорим. По простата причина че имаме различна предистория, която е преди всичко изживяване, а не отделни факти които писаната история изтъква. В Западна Европа през Средновековието при наличие на абсолютни авторитети като Католическата църква на която сам Господ дал право да връзва и развързва, на светски власти които решават на основата на твоите мисли дали можеш да живееш тук или не, се е развило приспособленство от доста неприятен вид, който през соца наричахме "Павлик Морозов". За да оцелееш пред всевиждащото око на Бога, Църквата и Феодала не трябва просто да си покорен, това не е достатъчно, а трябва да доказваш и донасяш на тези авторитети. Тогава вече можеш да оцелееш тук като не си стягаш багажа в полунощ за бягство в Америка.Това е отрицателна селекция, работила векове и произвела важни изменения в човешкия мозък, орган който не престава да се променя във времето. При нас е било съвсем друго, нито църквата ни, нито нашите авторитети са били меродавни, всички са били една и съща рая, затова турчинът удря с бича си и най-учения и най-святия, ако сметне че не го уважава за нещо. В Русия пък поради огромните пространства, всякакви свободолюбци бягат и създава свои общини които после са се нарекли казашки, старовери и т.н., земя много има за всички да живеят както си искат. Такова нещо никога не е имало в Западна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква загриженост за шведските деца няма тук

  27 Юни 2021 18:27ч.

  Използва се естественото отхвърляне от мнозинството българи на хомосексуалното, с политическата цел, да се внуши омраза към Европа. Едва ли редакцията сама е определила политиката си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти па щото си мноо загрижен/а/о

  27 Юни 2021 18:46ч.

  "Използва се естественото отхвърляне от мнозинството българи на хомосексуалното, с политическата цел, да се внуши омраза към Европа. Едва ли редакцията сама е определила политиката си." Гледй си в паничката и не мисли какъв е българина. Явно не се определяш както такъв/а/о.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  27 Юни 2021 19:42ч.

  Целта не е да се внася омраза, а България да се предпази от такива извратени политики, вземайки поука от това, което се случва там, в Швеция! Както не зависи от нас случващото се там, да не допуснем това да стане и у нас, като се разяснява на хората. И добре прави пресата, която прави това, браво на Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излизане,

  28 Юни 2021 1:09ч.

  но веднага от Евр.Съюз и от НАТО. Така ще се предпазим. Но и това не е достатъчно. Трябва да се ликвидира властта на капитала и да се забрани частната собственост върху средствата за производство. Да се национализират, одържавят, деприватизират големи предприятия в ключови за страната ни отрасли. Да се върне отново кооперативната собственост в селското стопанство. Силна държавна власт относно контрола върху храните и тяхното производство. Фундаментална промяна в законодателството, започвайки от Конституцията, така че да се даде възможност на хората отново да работят, да създават блага, да ги натрупват и да се ползват от тях чрез справедливо разпределение, но в името на човека, а не на капитала или пазара. Човек през целия си живот опознава света, като най-успешните в това начинание го правят, като опознават себе си. Децата го опознават най-добре чрез игрите, а възрастните - чрез труда. За това и аз се съгласявам с горните два поста за "Старата, изродена Европа", особено втория. Това им е основният проблем на тия, защото принадлежат към морските цивилизации, а те са съществували и съществуват чрез плаване до еди къде си, ограбване и плячкосване и така ... до следващия път, когато папкането вземе да привършва. Трудът не ги блазни. Нещо повече - презират го и за това презират и тези, които се трудят. За това са и много изобретателни във всичко, което може да отмени труда, но не стигат по-далеч от там, защото заместването на труда с техника следва да даде възможност за духовно усъвършенстване, но, това не се случва. Другият им основен проблем е, че не познават света /освен географски/ така, както хората на труда. И никога няма да го познаят. Никога! За това и "християнството" им /ако може да се нарече така/ винаги е било фалшиво. Няма как да е иначе, тъй като не могат да го разберат. Така е до ден днешен. Използват го единствено за укрепване на светската власт и за нищо друго. В държавата ни бе инсталиран елит, състоящ се от подобни типове и не е случайно, че отново взеха курс в грешна посока. И това се повтаря за 4-ти път след освобождението ни от турско. Та, това е положението. Само така можем да се предпазим. На първо място - ако не ликвидираме властта на капитала, добро няма да видим, колкото и да гласуваме. Добро няма да видим, докато сме в условия на капитализъм, изродил се в последно време и в откровен фашизъм. Това не е нашият път. Верният път за нас е пътят към комунизма, по който бяхме поели и то доста успешно но, решихме, че трябва да следваме друг, който ни посочват други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  28 Юни 2021 10:38ч.

  Само не мога да разбера как допреди 10-ина години се възхищавах на тези хора. Сега се чудя на акъла си - това са хора поели уверено към упадъка и залеза си. Това става винаги, когато тръгнеш срещу здравия разум и законите на природата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  29 Юни 2021 14:26ч.

  Европа е нашият дом, семейство, такава е от хиляди години, дори още преди Кубрат да изпрати своите синове из цяла Европа, в която се е вляла нашата кръв, чак до Британските острови. Защитата на България и Европа са свързани, понякога трябва да защитиш по-голямото, за да защитиш по-малкото, никой не може да се защити в изолация и заравяне на главата като щраус. Място, където може да дебатираш политики, където имаш глас и определени права, това е твоето място, твоя отговорност да го променяш. Така, както прави и Орбан, променя Европа, както той го вижда и както може. Унгария няма да е по-защитена, ако остави кораба Европа да крушира, докато си внушава, че тяхната лодка няма да бъде потопена от центробежните сили, нито пък България ще удържи някакъв приемлив курс извън Европа. Затова не се поддавайте на призиви за излизане, а мислете с кого се сдружавате и кого изпращате в Европа като депутат. Например, протестът беше крайно соросоиден, там нямаше изобщо консервативни патриотични сили. Хората докараха по-лошото, това е тяхна отговорност, да не гласуват за мафиоти или комунисти, за джендъри, да нямат лидери с тайни соросоидни конституции. А не да ги вкарват във властта като борци с корупцията, да им качват рейтинга и после да обвиняват само и единствено определени висши европейски политици, че са виновни, за които също така някой е гласувал. Това просто е битката на нашето време, трябва да си я водим. Да се създава консервативно дясно, консервативни граждански сдружения... това е пътя, не излизане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Място, където може да дебатираш политики,....

  29 Юни 2021 19:07ч.

  Е, и до къде стигнахме след толкова много дебатиране? До къде ни докара 30-годишното дебатиране? До никъде. Какво толкова има да се дебатира, когато следващата ти крачка по пътя е в пропастта и това е ясно и ти я виждаш? Дебатира се когато има неизвестни. Но когато е известно, че източник на основните злини за човечеството е капиталът, какво има да се дебатира? Че това не е истина ли? Ами който си няма работа - да си дебатира. Но после да не се чуди от къде му е дошло. Това е начин на мислене, който издава или вродена глупост или профански опит за защита на най-голамото зло - капиталът. И това наистина е зло, тъй като отхвърля божествената хармония и взаимосвързаността на всичко в цялата вселена. Обявяването на нещо за "твое", "негово" е именно брутално разкъсване на тази взаимосвързаност или божествена хармония. Единствено комунистическите идеи и комунизма се оказаха далеч по-адекватни в този смисъл, но, както знаем, злото не спи. Успя да възвърне позиции, но както виждаме - за кратко. Сега това зло се е заело с тотално разрушение на всичко, защото всичките му действия винаги са били диктувани от страха и паниката. Най-големият враг на капиталът винаги е бил човека, иначе казано - Бог. Днес това личи с особена сила. За това и се е заел с унищожаването му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  30 Юни 2021 12:18ч.

  Непълнолетните са с нестабилна психика и могат да поемат в много грешна посока, затова именно Унгария и Русия се опитват да ги предпазят. Това не би трябвало да нарушава правата на възрастни, които предприемат сексуални практики каквито си искат и никой не се интересува от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Юни 2021 19:16ч.

  на 29.06.2021 в 19:07 Първо, проблемът не е в „капитала“ сам по себе си, а в користолюбието, което е ЧОВЕШКИ порок. Капиталът може да се употреби и за добро, проблемът е в опитите за легитимиране на падналата човешка природа и целия й егоизъм и хищническо естество. Всичко е борба на идеологии и възгледи за света, има идеологии, които корумпират и учения, които очистват и осъвършенстват. Всеки погрешен възглед увеличава корупцията в човека, от там бедността, несправедливостта и агресията. Жънем каквото сме посели. Например да казваш, че народът е невинна жертва на политиката и богатите е крайно зловредно комунистическо учение, целящо да притъпи личната отговорност на човешкото същество и изискванията към собственото му поведение и мислене. Вярата, че добрите усилия дават резултат. Всички чисти умове на света, са променили света само по един начин, сеене на добри семена в умовете на хората и това е единствения случай, в който изобщо се е постигала положителна промяна НЯКОГА. По СИСТЕМЕН път НЕ се е постигала добра промяна, по системен път промените са довели само до кървави диктатури, никоя система не е виновна за червея, който гризе човешкото сърце. А предоставянето на извънредни правомощия води до извънредни злоупотреби! Колкото до дебатите и дебатиране не е имало, защото истински просветените хора са доста по-малко от необходимото. В България, например и дясното и лявото и цялата политика се надпреварва да е невежа, да греши, да угажда на външен интерес, ние не сме я водили тази битка както трябва. Но това не е упрек към политиците, а към народа, който все ЧАКА спасители. Няма дебати, защото хората не разбират, че трябва да се занимават с политика, за да я управляват, да разбират случващото се, не толкова като познаване на имена и партии, колкото като разбиране на трендовете и последствията от тях, да разпознават дежурните капани на едно или друго мислене. Това е тяхното човешко израстване като човеци достойни за битието, което искат, това им помага и в личен план. Не може всеки да те лъже и да ти се говори само за безплатни детски градини, ти да тръгваш след всеки измамник в тотално невежество и безотговорност, на принципа, дай да пробваме и това и другото и да получиш добър живот. И не си прав за имането на нещо твое, че е лошо, за да бъдеш Човек, трябва да имаш нещо и да го управляваш ЛИЧНО, ако няма какво да управляваш, а теб те управляват, ти просто няма как да станеш човек, още по-малко добър човек. Ще си нещо подобно на човек, но не точно. Виж как Провидението се отнася към човека, например, дава му дете, нещо безценно и зависещо от него. Провидението не действа на принципа, че трябва да нямаш нищо, за да не объркаш нищо, точно обратното, дава ти се задача и ти се държи сметка как си управлявал повереното ти. Дали в теб ще се събудят, развиват отговорност, любов, характер, сила... Няма друг начин да развиеш един човек от това да му дадеш задачи и отговорности, които са само негови. И чрез това, което има и управлява, да живее, например ако има нива и лозе, да ги работи добре. Ако в притчата за лозето Бог не беше поверил на настойниците лозе, как щеше да разбере, че за нищо не стават и как щеше да ги осъди? И как те щяха да разберат, че са осъдени и трябва да се променят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи