Ирландците зашлевиха шамар на "будния" елит и казаха "не" на джендър поправките в Конституцията и "да" на брака и семейството

Ирландците зашлевиха шамар на "будния" елит и казаха "не" на джендър поправките в Конституцията и "да" на брака и семейството

Автор: Брендън О‘Нийл, spiked-online.com 

Ирландия и ужасната истина за будността

Скорошният референдум в Ирландия показва колко ревностна и безразсъдна е станала културната война.

Без съмнение най-любимата ми част от референдума в Ирландия миналата седмица беше откриването на „чудотворни медальони“ сред бюлетините. Чудотворният медальон е малка висулка с лика на Дева Мария. Обикновено е изобразена как смазва змия под краката си. Това са обредни медальони. Биват сребърни или златни. За някои католици те са начин да измолят застъпничеството на Божията Майка, нейната свята помощ в излекуването на болен човек или пък съдействието ѝ за някакво друго чудо. И не знам дали ще повярвате – избирателните власти намериха няколко такива, пъхнати между бюлетините, без съмнение от избиратели, надяващи се Майката на Иисус да насочи двойния референдум в желаната от тях посока.

В крайна сметка, те нямаха нужда от Божията Майка. Простосмъртните, които съставляват ирландския електорат, бяха достатъчни, за да отхвърлят предложенията на правителството, представени на референдумите – първо, да се актуализира смисъла на думата „семейство“ в Ирландската конституция и второ, да се измени сексисткото позоваване на домашните „задължения“ на жената. Огромното мнозинство каза „Не“ и на двете предложени поправки.

Но присъствието на медальоните беше трогателно въпреки това. Някои от тях бяха намерени в Летеркени, Донегал. Всъщност, както пише „Донегал Дейли“, „няколко от чудотворните медальони са намерени в различни урни из цялата страна“. Други са открити в Лимерик. В една от избирателните секции са открити най-малко 11 медала. „Поддръжниците, гласували с „Да“, не са си казали молитвата“, пошегува се вестникът на Донегал.

Аз не съм по чудесата. Не вярвам в Бог, още по-малко в майка му. Но имаше нещо успокоително в това откритие, че Старата Ирландия още не е умряла. Че при цялата тази турбосамодоволна прегръдка на ирландските елити с „будността“ – на посткатолическите, постнационалните, поствсякаквите постоянни политически течения – все още има хора като покойната ми баба. Всеки, който е израснал със старите поколения на провинциална Ирландия, е запознат с чудотворните медальони. Имали сме ги притиснати в дланта си преди дълго пътуване, слагали сме медальон със Свети Кристофър в новата кола, преди да я подкараме по пътищата. Челата ни винаги бяха напръскани със светена вода в случай, че докато сме сами, срещнем по пътя си змия.

Простимо е да се мисли, че тези хора са изчезнали. Единственият случай, когато днес можем да срещнем възрастни религиозни ирландки – чудотворните медальони са почти изцяло тяхна запазена марка – е във филма на Мартин Макдона за веселото забавление на английската средна класа, който се прожектира в кината. Те носят шал, имат намръщена физиономия и казват глупави неща. Това е начинът, по който културните архитекти на Новата Иралндия виждат Старата Ирландия – странно мъртво, за щастие, място, което е било населено от ехидници и истерици.

Оказва се обаче, че тези хора все пак не са музейни експонати. Не са изчезнало племе. Те още са тук. А най-хубавото е, че се молят на Дева Мария този път да не смазва змията, а да смаже политически коректната свръхкласа на Дъблин и нейното непрестанно вмешателство в конституционните и историческите дела.

Падащият при изваждането на бюлетините от урната свещен медальон е като вик от миналото. Тихият рев на забравени хора. Сякаш Старата Ирландия, от която ирландският народ е инструктиран да се срамува днес – с нейните странни традиции и суеверия – шепти в политическия ефир: „Ние още сме тук“.

Резултатите от референдума се усетиха общо взето така – предизвикателна защита на традицията срещу надменното безразличие на дъблинския елит, което облича презрението си към миналото на Ирландия в езика на „модернизацията“. Огромното мнозинство от гласоподаватели не е, разбира се, съставено от хора с чудотворни медальони, но това, което обедини много от тях, беше желанието да защитят историята от налаганата от днешните власти „нулева година“. Това прави този бунт в урните толкова значим и толкова вълнуващ.

Министър-председателят Лео Варадкар дава изявление пред медиите в замъка Дъблин след референдума на 9 март

Избирателите бяха поканени да кажат „да“ или „не“ на две поправки на Конституцията от 1937 година. Първо бяха попитани дали искат да сменят значението на думата „семейство“, така че тя да се простре отвъд брака и да включи и други „трайни връзки“. След това бяха попитани дали искат да сменят фокуса на Конституцията върху „задълженията“ на жената в дома, като бъде добавена нова клауза, признаваща че всички „членове на семейството“ трябва да се грижат за домашната среда. Политическата класа инвестира огромно количество пари и енергия за окуражаване на гласоподавателите да кажат „да“ на тези мащабни промени, но гласоподавателите отказаха да поемат топката. Шейсет и осем процента казаха „не“ на изменението на дефиницията за семейство, а седемдесет и четири процента казаха „не“ на актуализирането на раздела за задълженията на жената.

Това беше смазваща загуба за властите. Републиканската партия, Християндемократическата партия, „Шин Фейн“ – всичките бяха казали „да“. Артикулираната класа е бясна на избирателите. Те отхвърлиха възможността да „извадят“ Ирландия от „конституционната усмирителна риза на католическото социално учение и анахроничните възгледи за жените и момичетата“, казва един колумнист. Представата за определени ирландци като „анахронични“ и за самата Конституция като безнадеждно остаряла е широко разпространена сред образованата класа. И наистина, министър-председателят Лео Варадкар каза, че е време да сменим „много старомодния, много сексистки език спрямо жените“ в Конституцията. В очите на елита, вероятно, хората, които казаха „не“ на този проект за „модернизация“, са както много старомодни, така и големи сексисти.

На практика избирателите защитиха своя начин на живот. Те се застъпиха за институции и идеи, които значат много за тях – бракът, майчинството – срещу едностранното вмешателство на дистанцираните управляващи. Те разбират, че добавянето в Конституцията на други форми на „трайни връзки“ заедно с „брака“ ще представлява скрито понижаване на стойността на брака. Специалният статут на брака се размива, когато той е третиран като една от многото форми на връзка. Със сигурност на елитите с глобалистки уклон е чуждо това, че обикновените хора все още придават толкова голямо значение на брака, но това е факт. Дъблинският елит може и да черпи чувството си за смисъл и влияние от модерните форми на съюзяване и идеологическо другаруване, но останалите предпочитат вкоренения опит от обвързването за цял живот. За мнозина бракът е най-важният източник на солидарност.

Елитите сега търкалят различни извинения за провала си да постигнат своето. Въпросите на референдума са били формулирани лошо, избирателите са били подведени от крайнодесните и така нататък, и така нататък. В действителност двойният референдум изложи един екзистенциален сблъсък на ценности, и ценностите, които елитите не харесват, победиха.
Мнозина от нас намираме за съвсем разумно това, че обикновените хора излязоха и защитиха институцията на брака и традиционното семейство. В крайна сметка, това са институциите, в които хората намират убежище от капризите на пазарното общество и в които култивират собствено пространство на любов, независимост и солидарност. Инстинктът на постнационалните елити може и да е отхвърляне на всичко – държава, общество, общност – в името на изискванията на глобалния капитал. Но инстинктът на останалите е да направят обратното: да затворят люковете на семейния си живот и да се предпазят от правилно предугажданите икономически и идеологически заплахи на неолиберализма.

Още по-важно – звучният отговор „не“ беше защита на миналото от един елит, който предпочита постоянното настъпление на „модернизацията“ пред всеки повик на традицията. Поканата на Варадкар към ирландския народ да отхвърли „много старомодния“ език на Конституцията беше красноречива. Тя говори за раздразнението на елита към всичко старо, неговия дискомфорт от самата история. Тези дни имаме впечатлението, че за управляващите в Дъблин е унизително да управляват страна, която някога е била толкова религиозна и провинциална. В която гей сексът е бил престъпление до 1993 г., а разводът не е бил легализиран до 1995 година. Обявяването на непрестанни войни на миналото на Ирландия все повече се превръща в средство, с което новите управници на Ирландия се опитват да демонстрират моралната си годност за членство в глобалистката суперкласа.

Националното самосъжаление е истинска индустрия в модерна Ирландия. Културните инфлуенсъри преизмислиха миналото като постоянен ад от Магдаленски приюти за „паднали жени“, злобни свещеници, алкохолизъм, глупост и жалък национализъм. Буквално всеки ирландски филм и роман е депресираща приказка за някогашното царство на невежеството над този благоразумен остров. Старите английски карикатури на ирландците като луничава раса са нищо в сравнение с карикатурите на новия дъблински елит на ирландците като увредени жертви на демагогската църква и националистките водачи. Не е нужно да смяташ, че Старата Ирландия е била съвършена, за да признаеш, че в тези гротескни визуализации на ирландската история не става дума толкова за историческата истина, колкото за доказване на добродетелите на новия елит чрез постоянно противопоставяне с пороците на стария.

Двойният референдум от миналата седмица трябва да бъде разглеждан в следния културен контекст: като най-новото усилие на елита да откачи Ирландия от нейното минало, да освободи народа от неговия исторически срам. С отхвърлянето на тази покана, с отказа за изоставяне на „много старомодния и много сексистки“ основополагащ документ на страната, избирателите не само казват „майната ви“ на сегашните управляващи – те също така се изправят срещу култа на „нулевата година“, срещу бясното отделяне на народите от тяхното минало. Това е съществена част от будния проект: възпитаване на исторически срам в обществото, така че то да може да се съгласи да бъде отведено в по-ново, по-добро, по-будно бъдеще от една самообявила се за просветена управляваща класа. И проект, на който ирландският народ току-що каза „не“.

В целия Запад перформативната враждебност към собствената история е на мода в средите на естаблишмента. Виждаме я в САЩ, в усилията на медийните елити да подменят самата дата на основаване на Америка от 1776 г. (годината на Американската революция), на 1619 г. (годината, в която пристигат първите роби). Виждаме я във Великобритания, където „Националният тръст“ ни изнася лекции за историята на робството, Англиканската църква поднася тържествени извинения за връзките си с колониализма, а буржоазната младеж събаря паметниците на „проблемни“ хора и иска преименуване на сгради и улици. Виждаме я в Европейския съюз, който описва всичко, случило се преди 1945 г. като съмнително и архаично, а всичко след това като галантно усилие за социално реинжениране на континента като будно и мирно място.

Улица "О‘Конъл", Дъблин, 27 юни 2015 г.

А в Ирландия виждаме това навсякъде. В културата, в забавленията, в политиката. Свидетелства не само модният срам на интелигентната прослойка към католическата епоха, но също и тяхното хапливо пренебрежение към самата основа на нацията. Дори и Великден 1916 г. е срам за новия елит, който предпочита да обедини суверенитета си с ЕС, вместо да защити териториалната неприкосновеност на републиката (на 24 април 1916 г. започва Великденското въстание против английската власт, което провъзгласява създаването на Ирландска република – б.пр.). Това че млади мъже и жени умряха, за да може Ирландия да управлява сама себе си, е унизително за тези елити на индустрията на знанието, които предпочитат да бъдат управлявани от Брюксел. И затова те се дистанцират дори от идеалите за Ирландската независимост.

Не искаме да имаме нищо общо с „назадничавата идея за суверенитет“, каза тогавашният лидер на опозицията, а сега вицепремиер Майкъл Мартин през 2017 година. Ирландия е „абсолютно ангажирана“ с ЕС, оповести той. Народността си отиде, дойде покорството към глобалистките институции. Вероятно някогашните музи на ирландския писател, които се бориха за самоопределението на Ирландия, са били наистина „нечестиви фанатички“. Колко тъжно, казва той, че дори днешният ирландски народ „намира утеха в завивката на бунтовническото кредо“. Днес образованата позиция е да се издигнем над миналото, да погледнем отвисоко на него, да се дистанцираме от „много старомодните“ идеали на отминалите години. Отказът на обикновените хора да направят това, упоритата им настойчивост да ценят историята и нейните постижения, предизвикват недоумение у елитите, в същата степен, в която ги ужасяват. За останалите от нас обаче това е смислено. Хората искат да се чувстват свързани с историята, с мястото, с тяхната част от приказката на тяхната общност. Предложението на елитите да се откажем от всичко това е в крайна сметка предложение да се откажем от самите себе си.
Модерна Ирландия, повече от всяка друга европейска страна, разкрива деструктивната истина за будността. Тук има тенденция да се гледа на будността като на шега. Както едно време на сините коси на буржоазията. Като идеологическите буйства на богатските деца, оставени без надзор в кампуса. В действителност будността е грамаден проект на елитите, чиято фундаментална цел е да пресъздаде и „да подобри“ масите.

Това е процес на деисторизация, на детериторизация и деморализация. Това ще рече, че той иска да ни вземе в заем от собствената ни история, предизвиквайки срам от миналото. Той цели да ни лиши от значима свързаност с територията, като размива националния суверенитет и ни придвижва все по-близко до глобалистката система на управление. И той копнее да ни превъзпита извън нашите проблематични ценности – нашата „много старомодна“ вяра в неща като семейството, брака, майчинството, дори биологичния пол – чрез непрестанно промотиране на обявения за по-добър и просветен начин на мислене за социалните отношения.

Ирландия е по-напред от останалите в този авторитарен проект. Срам от 1916 г., открито презрение към суверенитета, безспирен вой срещу религиозните ексцесии на 200ти век – това са нещата от „интелектуалния“ дискурс на дъблинските прогресивни фактори. Малко са културните елити, които са толкова гордо отчуждени от историята и народа си, колкото ирландските. Точно това представлява наистина и двойният референдум: пореден опит за окопаване на културната власт на новите управляващи и омаловажаване на „много старомодната“ моралност на масите. Поразителната загуба на елита в този нарочен сблъсък за историята и за самия смисъл, е важен момент.

Това, което много хора инстинктивно осъзнават е, че насилственото им отчуждаване от собствената им история, територия и морал ще ги направи по-податливи на новата управляваща класа. Това ще ги превърне в бели листове, върху които елитите на „нулевата година“ ще могат да пишат каквато си поискат история и идеология. При тези обстоятелства вкопчването на хората в традицията, завиването им с одеялото на миналото, не е „анахронично“ – то е въпрос на оцеляване. Това е акт на самозащита срещу естаблишмента, който ни иска сугестивни, а не вкоренени и уверени. Семейство, общност, традиция – това са последните останали щитове на хората срещу истински „яростните фанатици“ – нашите управляващи от „нулевата година“.

Ирландия стана хипербудна. Нейните елити са напълно покръстени в дженър култа. Те промотират безмилостното преследване на „речта на омразата“, която в действителност представлява несъгласие. Те заклеймяват като „крайно десен“ всеки, който гъкне някаква критика срещу имиграцията. Тяхната културна война срещу миналото е безмилостна. Будността днес е държавната религия на Ирландия. И ако мислите, че католическа Ирландия беше сексистка, ирационална и нелиберална, само почакайте да видите какво ще отприщи будността. Мъже, които мародерстват в пространства за жени, биологически факти, които са изхвърлени в коша за отпадъци на историята, наука, която е подчинена на идеологията, несъгласни, които са обявени за „хейтъри“ и заплашени с цензура, а може би дори и със затвор – новата управляваща безбожна класа на Ирландия е точно толкова назадничава и тиранична, колкото и всеки свещеник от старата.
Иронията е в повече: в показното си дистанциране от лошата стара религиозна Ирландия елитите създадоха система от неорелигиозни догми, в сравнение с които католическата епоха изглежда със сигурност прогресивна. Този нов клерикализъм е много по-реакционистки, много по-застрашаващ свободата и разума, от малка стара дама, която пуска чудотворния медальон с бюлетината си. Дано богохулството срещу неговата идеология да продължи дълго.

Източник:spiked-online.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • El Condor

  20 Март 2024 16:23ч.

  Добре са си ирландците. Разрешават им референдуми и се съобразяват с резултатите. Ако бяха у нас, щяха да гледат референдума през крив пакарон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геле с Киселото зеле

  20 Март 2024 17:03ч.

  Начи, адски е опасно да се провеждат секакви реферундуми, щото Сульо и Пульо може да реши да участва и не знаем как ще гласува. Къде отива тогава хубавата ни евроатлантическа демокрация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  20 Март 2024 23:29ч.

  Отпадна Ирландия от картата на новия кмет на София, евроидиота, Кимчо и останалата разгонила се евроджендърска пасмина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И все пак тя се върти!

  21 Март 2024 12:39ч.

  Напук на мракобесниците, великото знаме на дъгата ще се вей над Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завиждам на Ирландците

  22 Март 2024 20:49ч.

  Въпреки тормоза на Наглоангличаните,те са по-свободни от българите!Имат ПРАВО НА РЕФЕРЕНДУМ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йас

  20 Март 2024 16:25ч.

  Добре са си ирландците - правят си референдуми, а в демократична България тия глезотии са забранени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...- Американска демокрация в действие

  20 Март 2024 16:40ч.

  Ем, в "демократична" България и изборите са забранени вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преследвайки краткосрочни цели Кенет Мъртън с голямата баданарка заличава шансовете на САЩ в бъдеще да имат влияние в страната

  20 Март 2024 17:41ч.

  Махалото е в едната крайност, ще посети и другата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудно ми е как са

  20 Март 2024 16:38ч.

  позволили изобщо да има референдум?! В България нямаше никакъв начин да питат народа за еврото и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  20 Март 2024 16:40ч.

  Странни резултати. Не знаех, че са толкова закостенели и глуповати. Не виждам защо една жена ще трябва да има домашни задължения, тоест едва-ли не работа, без да й се плаща. Стандартът на живот е станал толкова висок в Ирландия, че едно семейство няма бъдеще с един работещ. Следва в конституцията да е вписано, че един мъж трябва да осигурява минимум 4000 евро нетно на месец, за да бъде съпруг и баща, и да няма право да бъде баща, ако не може да осигури качествено образование на децата си и качествен дом, със самостоятелна стая след определена възраст. Естествено, че законът е тъп и сексистки. Повечето там не могат да изкарат и 2000 нетно на месец, а ако имат две деца, животът се върти около едното ядене, също като в България. Трябва да си кретен, за да не го виждаш, независимо къде стоиш в йерархията. Никакви ценности не защитават, само правото си да останат прости и неадекватни. И когато такива мъже не могат да се справят, винаги трябва да прехвърлят вината върху някой, в случая жена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено,

  20 Март 2024 17:13ч.

  че ще виеш злобно и още по-приятно - безсилно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  20 Март 2024 17:35ч.

  Това ако не е мнение на отявлен педераст здраве му кажи! Оди се перкай конституционно къде сакаш бе педал! Кеф ти Канада, кеф ти ФАЩ. Може и други дестинации, ти по си ги знаеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не виждам защо една жена ще трябва да има домашни задължения,

  21 Март 2024 12:31ч.

  Става дума за ролята на жената като майка, но авторът на статията сигурно е педал като тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  20 Март 2024 16:40ч.

  Ето защо джендър боклука не иска да прави референдуми. Тези глупаци смятаха, че ирландците ще се набутат с тая глупост. Да, ама не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо да не можем и ние ?

  20 Март 2024 16:42ч.

  Там са келти. Келтите и траките са с общ произход, ние сме рода с ирландците ! Както се установи 70 % от генотипа на днешните българи е тракийски /а не славянски или прабългарски/. Да направим като ирландците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  20 Март 2024 16:47ч.

  Траките са били светлокожи, червенокоси, сещаш ли се, бате? Откъде знаеш, че не си потомък на турци? Огледай се. Особено мъжете в България имат черти на турски селяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никчо чадо

  20 Март 2024 17:01ч.

  аз съм се огледал от малък. Светлокож съм, с пъстри очи и кестенява коса. С турчин не мож ме сбърка. Ти ако имаш съмнения за себе си , дали не си турчин, направи проучване на майка си. Пак повтарям за невежи като теб, мащабно генетично изследване на българския генотип от нулевите години на 21-век доказва че не сме нито славяни, нито прабългари , а преимуществено - автохтонно население /иначе казано това което е било тук от преди славянското нахлуване/. Това са траките. А ти бъди турчин на воля , твой избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никчо,

  20 Март 2024 17:17ч.

  ти нещо срещу турските селяни ли имаш? Ако да, то ти си един жалък расист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  20 Март 2024 17:56ч.

  Нищо против турските селяни нямам, даже напротив - любя ги страстно. И те мен. Затова и ги търся по форумите, ама тук попаднах на някакъв тракийски пияндурник от ония, дето по стари времена не си мешали виното с вода като изтънчените съседи гърците. И гърците любя също. Особено ония, по-така... античните. В нова Гърция пък бяха достатъчно умни да не рискуват с референдуми и си оправиха всичко в левия коридор на парламента. Напредничав народ са те, не като вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • R1A1I2

  21 Март 2024 12:14ч.

  Това с тракийските гени трепа шараните. Кой е тоя тракийски ген, бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  20 Март 2024 16:44ч.

  Референдуми не трябва да се правят в изостанали страни с обща ниска култура, вкл. политическа. Швейцарците на по 10-12 години вече говорят поне два езика, в България едни 80 процента, че и повече, не могат да говорят добре даже български. Идеята на представителната демокрация е, че има по-умни и отдадени на развитието на обществото, които ще те дърпат напред. Тоест нас никаква система не ни устройства. Ни едната, ни другата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  20 Март 2024 17:03ч.

  Един зад врата устройва ли те?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  20 Март 2024 17:09ч.

  Абе изобщо референдумите трябва да са разрешени само за глобалистки джендъри, с претенции че са много над останалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приятен е

  20 Март 2024 17:15ч.

  неотроцкистикият безсилен вой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  20 Март 2024 17:42ч.

  Никенце, ти ако не си Лорер значи си Соломончо Паси. Ако не си и него, значи си Иво Инджев, Тагарев или Дебелото Оги Стефанов. То списъка за съжаление е безкраен, ама ти си дялан гъз. На всеки ще паснеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Идеята на представителната демокрация е, че има по-умни и отдадени на развитието на обществото, които ще те дърпат напред. "

  20 Март 2024 19:18ч.

  Първо, това не е идея, а британска концепция. Второ, идеализация е положението, че по-умните дърпат напред обществото. Според легистите в древен Китай например, умните са загубени за всякакви здрави обществени устои и не умеят дори да се самоуправляват. Освен това умишлено странят от традиционното, защото се глезят и презират даже собствените си концептуални изстъпления. Приумицата за представителност пък отменя всякаква конкретност на идеята за суверенност, защото привилегирова някакви незадължаващи никого медиатори в лицето на лешпери и измамници, умеещи да се представят за умни, без обаче да могат да бъдат мъдри, т.е. да се самокоригират чрез съответните процедури и трансцендентни сакрализации. Така чме тоя либерален боклук го изкарай на пазара за сливи, та белким ти се върже някоя лична и работлива мома да ти продаде малко смет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Референдуми не трябва да се правят в изостанали страни с обща ниска култура, вкл. политическа. "

  20 Март 2024 19:21ч.

  Субкултурите, кажи-речи, можеш да ги измериш и характеризираш с голяма доза условност, обаче да предопределяш статистически и по конюнктурна мяра цели култури означава само, че си скаран изначално с крос-културния подход на изследване и проповядваш (дори без да го осъзнаваш) една гола и нелицеприятна "култура на отмяната", която е поръчкова и неавтентична при всички случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  20 Март 2024 16:44ч.

  Що триеш, Дачка? Лично ли го прие. Има защо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дачка

  20 Март 2024 17:03ч.

  Глупаците трябва да се трият. Продължавай Яворе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да те спаси

  20 Март 2024 17:18ч.

  от излагане на тъпотата ти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  20 Март 2024 17:46ч.

  И аз съм против триенето. Нека лъсне изцяло простотията на индивиди като теб. Аз мисля, че можеш и още. Давай! Залей ни със скудоумието си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Референдум за еврото

  21 Март 2024 9:23ч.

  Ник-чо, много ти е нисък хопизонта - не виждаш по-високо от четирибуквието си ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ААААААААААААААА

  20 Март 2024 16:50ч.

  Ауууууууууууу, провели са референдум?! Ама как е възможно да има провеждане на референдум за това?! В България /не/българският конституционен съд със сигурно щеше да отхвърли провеждането на такъв референдум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Март 2024 17:05ч.

  Адски симпатичен народ са ирландците.Само дет са католици.... :)) Луди са по ПИЕНЕТО И ПЕЕНЕТО. Любопитен факт е , че са към 70 милиона , но само 4 милиона живеят на Острова. Постоянно се джавкат с англичаните. Голема любов и омраза между тях. Ингилизите бая са ги "геноцидили" и морили от глад, но пък самите ирландци признават, че без великия и могъщ английски език е немало да има ни Джойс ни Шоу... Мартин Макдона е велик.Питър о Тул тоже. За халба Гинес да не говорим... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Март 2024 17:14ч.

  Католици са, но не се подчиняват на Папата, който благослови педерасите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лош шанс - исторически и географски

  20 Март 2024 17:34ч.

  Едно от нещата, които СССР навремето правеше успешно, това беше консолидацията на ирландците спрямо антибритански империалистични политики, гарнирани с католически обезпечена съпротива срещу англиканското културно влияние. Помним как Белфаст бе арена на жежки стълкновения за северноирландската изконна идентичност. За 35 г. след рухването на желязната завеса успяха да им промият мозъците и да ги сломят до състоянието на жалки мекотели, които допуснаха най-изтънчените перверзии на сатанинския култ да ги преформатират, може би окончателно и безвъзвратно. От наследниците на древните келти останаха едни жалки, влачещи се останки на хуманни индивиди. Това е то проклятието да си на Запад и да те оставят на произвола под скиптъра на окаяния Лондон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  20 Март 2024 17:34ч.

  Ама те и референдуми ли правят? Че каква е тая тяхната демокрация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  20 Март 2024 17:40ч.

  Снимката от дописката показва как папа Франциск се колебае дали да направи последната стъпка в живота си, рипвайки от балкона. Все още не е взел решение, но да всеки случай е решил прощално да помаха с ръка. Тук пък може да видите как коварен метеорит е ударил и повалил Негово Светейщество. https://cs4.pikabu.ru/post_img/big/2016/05/11/8/1462971203173330687.jpg А ето тук виждате как семейна двойка, току-що благословена от папата, е полегнала блажено върху брачното си ложе. https://cs4.pikabu.ru/post_img/big/2016/05/11/8/1462971163166465639.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой има право да каже: My body, my choice!

  20 Март 2024 17:58ч.

  Когато се дава трибуна на социални екстремисти, разпространяващи опасни, вредни и човеконенавистни джендърски теории, трябва да им се противопостави гласът на разума. Ще препубликувам колкото пъти е необходимо! : "Ник, ти си една крайно посредствена, ограничена, дори осакатена жертва на либералистичната пропаганда! В привидно напредничавия, свободен и умен, без граници джендърски и глобалистичен свят, се развихриха толкова много глупост, лъжи, промиване на мозъци, тотално неадекватни социални тези и практики, че ТРЯБВА НЯКОЯ КОРАВА ИРЛАНДКА ДА ТИ ПОЧУКА С ДЕБЕЛО ДЪРВО (задължително боядисано в типичния зеленикав цвят) ПО КУХАТА КРАТУНА И ДА КРЕСНЕ В ТЪПАТА ТИ МУЦУНА: Ти ли бе, идиот такъв, по-добре разбираш моите човешки интереси и социални ценности, че дори си тръгнал да обиждаш на етнос, нация и пол, моя естествен пол! Набий си го в кухата кратуна - мъжете и жените са създадени безкрайно различни и са изпратени на този свят със свята и специална мисия, те не са били"равни", не са и няма да бъдат, защото Творецът може да направи истински равни само еднаквите неща! Другота са празноглави и лукави вопли и рев, които в последна сметка преследват привилегии! В адекватни и подходящи области и проблеми се проявява разбиране, води се насочена социална политика! Във висш интерес на жените е да имат свои специални роли, територии и задачи, доколкото по естествен, разбираем и нормален начин, това от своя страна прехвърля други такива, специфични роли (само или предимно), територии и задачи на мъжете. Иначе: в окопите, в мините, в подводниците, по строежите, на студа и под дъжда, на смазващо тежка физическа и психически работа в един безкрайно дълъг списък, където дори такъв умник като теб няма да посмее да пристъпи! И за АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ще трабва да си плащат, защото няма никаква смислена логика, която да забрани на мъжа да каже: My body, my choice! Оправяй се както намериш за добре! И те са дотам! И там никой няма да признава неразположения, хормонален дисбаланс, охкания, драми и сълзички, които сега решават по магически начин всичко и отварят всякакви врати! Ирландките очевидно разбират всичко това, което глупак като теб дори не може да докосне! "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряк

  20 Март 2024 18:19ч.

  " Елитите сега търкалят различни извинения за провала си да постигнат своето. Въпросите на референдума са били формулирани лошо, избирателите са били подведени от крайнодесните и така нататък, и така нататък. В действителност двойният референдум изложи един екзистенциален сблъсък на ценности, и ценностите, които елитите не харесват, победиха . " . Ха - ха , " елитите " са забравили главния аргумент , а именно , че Путин е подлъгал неграмотните Ирландски гласоподаватели да гласуват , не както трябва . Всеки , който е гласувал неправилно е агент на Кремъл . И на това ли да ви уча , бе малоумни , неграмотни евроджендъри .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе кой вярва в референдуми и МАСОВИ избори ?!?!?!

  20 Март 2024 18:29ч.

  Казал българинът и заел поза партер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Март 2024 21:37ч.

  Защо в статията не се споменава, че министър-председателят, който е педерас, си подаде оставката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията е писана преди първият открит гей министър-председател да си подаде оставката

  21 Март 2024 10:06ч.

  Референдумът се проведе на 8 март, резултатите бяха публикувани на 10 март, но у нас "обществената" БНТ, която издържаме с данъците си, в нарушение на задълженията си и в нарушение на нашето право на информация продължава да крие причините за оставката и резултата от референдума - 67.7% отхвърлиха промяната в определението на семейството и включването на "дълготрайна връзка", 74% отхвърлиха премахването на клаузата за ролята на жената в семейството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В част от текста,

  20 Март 2024 22:14ч.

  ако заменим Ирландия с България, ще се получи точна оценка за положението, в което се намираме ние. Напр. "Малко са културните елити, които са толкова гордо отчуждени от историята и народа си, колкото ирландските." Е, има и народи, които са по-зле от вас, ирландски приятели! На българите дори искаха да отнемат националния празник, а за референдуми - и дума да не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  20 Март 2024 22:23ч.

  Колко познато. Само че на нас вече не ни разрешават и референдуми. Жълтопаветният умнокрасивитет заедно с Бацетата и Шишитата се страхуват от тях като дявол от светена вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  21 Март 2024 0:29ч.

  А "нашите" боклуци колко пъти прекроиха конституцията без да ни попитат и един път ?!? Изобщо, "нашите" боклуци приели ли са и един зако нв полза на обществото?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Popi

  21 Март 2024 6:33ч.

  Забравено старо оръжие победи на политическия фронт.Със светена вода и сребърни медальони ирландците смазаха джендаризма и изгониха министър председателя.Успешна реклама.Производителите на ирландски медальони да запрятат ръкави.Търсенето ще нарасне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  22 Март 2024 1:46ч.

  Да де, ама там референдумите минават, а у нас при деомкрацията - твърдо нЬе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  22 Март 2024 12:24ч.

  Браво на ирландците, ама те си имат референдуми, а ние нямаме, събудете се българи!!!! При нас има "мунмурадуми" /мун, мър, муууу, и хайде дум, дум/!!! Ставайте, защото накрая пак ние мунчовците ще го отелесаме!!!!! Бог да пази България!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи