Идеологически демонтаж: информационната война срещу Великата Победа

Идеологически демонтаж: информационната война срещу Великата Победа
9 май е символична мишена на информационната война, чиято стратегическа цел е идеологическият демонтаж на Великата Победа. Победителят от Студената война, чиято “победа” е с изтекъл срок на годност (до Крим’2014), не може да приеме “победената” Русия да представлява Великата Победа от 9 май, която е безсрочна, извън историческото, и отдавна в митичното време.

Дарина Григорова. Снимка: Ваня Филипова

 

Идеологическият демонтаж отвън подменя смисли чрез размиването на границата между победители и победени. Приравняват се нацизмът и сталинизмът (справка Европейски парламент) с идеологическа фиксация върху пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г., и с идеологическо игнориране/премълчаване на Мюнхен‘1938. Криминализирането на свастиката със съветската символика де факто поставя под запрет знамето на Победата (справка Райхстагът’1945).

 

Образът на “съветско-германската война”, наложен от Солженицин, е приемник на идеологическия реваншизъм на белите февралисти от руската емиграция, сред коrто не само провалени либерални политици като Керенски, но и изтънчени философи като Георги Федотов определят СССР, или “сталинска Русия”, “като страна с националсоциалистически социализъм ...сред фашистките държави в Европа”.

 

Оттук следва и интерпретацията на Победата като “победа на режима”. Юрий Мамлеев, който е част от дисидентската култура и трудно може да бъде обвинен в съветски конформизъм, оспорва тези внушения: “той [Хитлер] не разбира, че народът се съедини с властта, защото се решаваше съдбата на Русия, а не просто съдбата на някакъв режим”.

 

Идеологическо игнориране/недовиждани има и за беларуската гледна точка за 17 септември 1939 г., празнуван като ден на съединението на Източна и Западна Беларус. Съвременна Украйна услужливо забравя, че до 1940 г. Червената армия връща Галиция и Буковина, а след Победата не само са запазени тези територии, но към Украйна е добавена и Закарпатската област – от победена Унгария. Съветският съюз е обявен за зло, но съветските граници на бившите съветски републики не се подлагат на съмнение.

 

Идеологическият демонтаж отвътре е по-шумен от страна на постсъветските либерали с реабилитацията на Власов [о. Георгий Митрофанов, Дмитрий Биков]; с налагането на термина “победобесие”; с проповядването на псевдопацифизъм – примирение в името на хуманизма; пак от хуманни съображения с внушение чрез анкета, че Ленинград е трябвало да се предаде, а не да устои на блокадата, “за да се спасяли хиляди човешки животи” (справка тв “Дождь”); с отбелязването на деня на Победата като “ден на скръбта”, скърбят победените.

 

Идеологически демонтаж отвътре се наблюдава и от страна на властта с игнорирането на безсмъртния генералисимус от Безсмъртния полк; с неглижирането на славянския вектор – 9 май е и велика славянска победа над нарцистичен расистки проект. Славянският елемент не е разработен в публичната интерпретация на Великата отечествена война. Тук обикновено опонират, че славяни има и от двете страни на барикадата, но Холокостът е бил и за славяни – факт. За следвоенно време плановете на преселване – пак на славяни, плюс третирането им като второсортни народи, готвени за обслужващ персонал на арийците, не е факт именно заради 9 май.

 

Зад всяка идеологическа цел обаче стои реал-политическа такава, зад идеологическият демонтаж на 9 май стои геополитически прагматизъм:

 

 1. с регионална цел: Евразия. Скъсването на единствената връзка със сакрален характер в постсъветското пространство – пъпна връв между РФ и СССР, но и между РФ и останалите постсъветски републики. Демонтираш ли Победата – демонтираш постсъветското пространство. Войната с паметниците на Червена армия, на победителката от войната, не е хаотичен варварски импулс, а систематична и методична политика.

 

 1. с глобална цел: демонтаж на системата на международната сигурност, чийто основен гарант – ООН, е на прицел, успоредна с делегитимацията на международния правов ред след Ялта-Потсдам (1945).

 

Геополитическият демонтаж почва отвътре – от Малта (1989), когато съветското/горбачовското отстъпление е доброволно. Началото е обединението на Германия, следва авторазпадът на СССР, но пък и присъединяването на Крим (2014) е част от този пост-ялтенско-потсдамски процес на преформатиране.

 

Идеологическият демонтаж на 9 май се цели в ООН, която въпреки недостатъците си, е фундаментален фактор на международна сигурност, предпазващ от глобален конфликт. ООН не допуска преформатиране заради правото на вето на победителите.

 

Единствената международна престижна организация, където не може да се оспорва присъствието на Русия по правото й на победител от Втората световна война (като приемник на СССР), е Съветът за сигурност на ООН. А ако няма Победа, защо да има Съвет за сигурност на победители?

 

Чрез санкции може да се изолира Русия от всякакви международни структури, но не и от ООН. На руското присъствие в ООН, плод на съветската победа от 9 май, се дължи все по-крехкото равновесие в съвременния свят.

 

Великата победа не е идеологическа реалност, а историческа такава. Външно може и да съществува идеологическа асиметрия между Русия и т.нар. колективен Запад, като последният изисква “духовна капитулация” (терминът е на Александър Панарин) след идеологическата капитулация на СССР от Студената война. Само че идеологиите са нетраен продукт, химери, нуждаещи се от нов софтуер през поколение.

 

Великата победа на 9 май и руската памет за нея се дължи и на запазеното в Русия, и изгубено в Европа, отношение към войната като към “свято дело”. Владимир Соловьов описва в началото на ХХ век тенденцията за лишаването на военното дело от “нравственно-религиозна санкция” (вж. Три разговора). Нравствено-религиозната санкция на Великата победа е православният фактор, довел до 9 май поради благоразумието на Сталин да върне патриарха на РПЦ, да смени химна от Интернационала на троцкистите, бленуващи за световна революция и диктатура на пролетариата, с химн, възпяващ Святата Рус. “Армията победителка беше православна армия”, пише в спомените си митрополит Питирим (Нечаев).

 

Съветски руснаци – има такива, даже има теория за две нации: руска и съветска (Дмитрий Лабаури), но може би съветски руснаци е по-точното. Те, разбира се, виждат червената идеология в основата на Победата и не забелязват пасхалното червено на 6 май 1945 година, когато Великден съвпада със св. Георги Победоносец. Но и православните, и съветските руснаци са войници по душа: “В руския народ има особено отношение към войника и всеки руснак в душата си е войник” (митрополит Питирим, Русь уходящая). Докато владика Николай Велимирович – бъдещият св. Николай Сръбски, описва “през затворническия прозорец” на нацисткия лагер в Дахау как “в Европа се връща дохристиянското варварство”. Постхристиянство – постистина – духовна капитулация. Варвари по душа, как да се радват на 9 май.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ники

  07 Май 2021 9:55ч.

  Каквото и да си говорим,Русия на два пъти успя да спре колективния запад да се наложи в света напълно.Първо успяха да разгромят Наполеон,а след това и Хитлер.Сега гледам,че западащия запад пак се сбира пълчищата си за атака.Ние като държава отново сме на губещата страна.Не може да си на страната на сатанисти и богохулници и да очакваш да победиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  07 Май 2021 10:08ч.

  "Но аз Ви питам, г-н председателю, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?" - Георги Димитров пред трибуната на Лайпцигския процес 1933-4 г. - едно обвинение от предтечата на бъдещите варварства, които европейците извършиха спрямо нападнатите страни и народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  07 Май 2021 10:22ч.

  Жената си пише в областта, в която от години провежда научни изследвания - какво по-добро от това?? Статиите й винаги са самобитни и поставят интересни проблеми, които вълнуват много хора у нас и по света. Към казаното следва да поставим акцент и на въпроса за националната символика - Русия смени химна си, връщайки съветския и това се оказа сполучлив, сплотяващ и обединяващ ход. Ако подемем често повтаряното от В.В. Пякин, време е да се махне холандския трикольор, натрапен на Романовата династия от Запада. Дори руските императори са се срамували от този уж офциален флаг с антисуверенна символика (Пякин изтъква, че символизмът на това знаме като израз на суверенитет стои по-ниско даже от флаговете на държави-аутсайдери като Чехия и Полша!) и умишлено са използвали флага с жълто-черните правоъгълници... а какво остава за днешното време на Путин, когато Русия изпълнява ролята на суверенен стожер на традиционното и консервативното в глобален аспект - флагът трябва да бъде отново червеното знаме със сърпа, чука и петолъчката като изконния израз на великата победа, или в обществото да се дискутира задълбочено върху други подходящи хералдични символи, но червеното да се наложи отново. Днешният трикольор е власовско-гайдаровски, той символизира предателските времена на елцинизма и даже не трябва да се пита кое и защо в символиката му изразява несуверенност и евроколаборационизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ако не бяхме посяли семето на вярата и културата, превръщайки се в бащи и учители за тях"

  07 Май 2021 10:27ч.

  Не сте имали силите да удържите висотата на положението си, така че не се надценявайте. Най-важното за истинския учител е да не го напуска самият него духа на ученичеството - на Изток на това му се вика "ум на начинаещ" (дзен). Един Бог и във всеки уникален момент определя кой е духовен Учител и разпространител на култура, не някакъв си горделив форумец в рамките на ежедневното или фалшиво-историческото време, в което живеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мерник

  07 Май 2021 10:42ч.

  Ние ,българите,четем винаги ,както ни изнася.Дарина Григорова е специалист ,изследващ Русия.Тя в детайли описва реалност,причини,последствия."Умният" български коментатор обаче смята,че в нейния коментар трябва непременно да видим и мястото на България в него,нищо че двете теми нямат общо точно тук.Да говорим и пишем за неща,които не разбираме е първото ни признаване.Сигурно пишещият нне е разбрал и половината от написаното,но бърза да я упреква в русофилство,липса на патриотизъм и какво ли още не.Стига!Омръзна ни глупаци да ни манипулират,неграмотници да формират обществено мнение,а още по-неграмотни да ни управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  07 Май 2021 10:47ч.

  Великата Победа е победа на антинацистката коалиция а не на СССР. До юни 41г СССР членува в друга коалиция която губи войната. Нахално е да си присвоява Великата Победа. Основоположникьт на социалистическото движение в България и РУСИЯ нарича русофилството суеверие. Очевидно авторката е суеверна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алма матер

  07 Май 2021 10:56ч.

  Отдавна е ясно, на чия ясла тази другарка рупа зоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни на 07.05.2021 в 10:47

  07 Май 2021 11:01ч.

  Това е доскоро удобен мит, който обаче не е подкрепен с никакви сериозни емпирични факти, само декларации и спекулации. Военният принос на т.нар. "съюзници" не е даже и 1/20-а част от направеното от Червената армия по фронтовете, за да бъде прекършен гръбнакът на военната машина на Вермахта. Освен това отговорът на един въпрос виси със страшна сила: кой зае пари на Хитлер, за да го въоръжи да води войната? За идиотщините на Версайската договорна система, сътворена от Антантата пък, изобщо не ни се говори, защото ще се окаже, че победителите са подготвяли второто поражение на победените, разбира се, воювайки с проливане на чужда кръв и изпозвайки чужд военен гений (на съветските руснаци).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висотата на древната мисия изисква ново устояване, включително и силово, а без Русия такова изобщо не се забелязва

  07 Май 2021 11:08ч.

  За едни народи Волята е сляпа стихия (волунтаризъм откъм безличното, както при Шопенхауер), за други обаче тя е Божие Провидение и Разумно Начало. Миналото, и особено далечното, е условност спрямо днешните актуални деления. Каквото и да помним, длъжни сме да се променяме, защото не се поставя ново вино в стари мехове. Този, който умее да се променя днес, той без особени затруднения ще провиди Божията Воля в Русия като стожер на съборността в света срещу глобалното мафиотизиране на управлението на процесите, което унищожава постепенно соковете на хуманния човек. Който е предубеден - нека си чете Библията, която обаче е сухо Слово без Жив Бог, действащ през изговарящия христосиновен ученик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Отдавна е ясно, на чия ясла тази другарка рупа зоб."

  07 Май 2021 11:09ч.

  Отдавна е ясно, че простащината, злобата и фобските бесове нищо смислено не са в състояние да породят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Половраг

  07 Май 2021 11:10ч.

  Започнах да чета статията . Това ,което пише тази авторка ми е интересно. По ред причини. По някой път има и конкретика. Но когато стигнах до Мюнхенското споразумение /Наричано от някои сговор./ и поставянето му в една плоскост и с еднакви цели с договорът Молотов-Рибентроп, просто се убедих,че по голяма част от написаното е упражнение по реторика. Или по точно,реторична схоластика. Мюнхен 1938 е един макар и наивен опит за предотвратяване на воина в Европа. Молотов-Рибентроп е договор,който цели разпалване на война. А по въпроса за схоластиката мога да уточня;Галиция и Буковина били "върнати" на Украйна а не заграбени от СССР.Да не говорим ,че 17 септемри се чествува като ден на "обединение" между источна и западна Белорусия. А заграбването на Закарпатската област от Унгария, и наречено "връщане" на Украйна си е брутален евфемизъм. Аман от историци и философи обслужващи "соцалистическият реализъм" и то в наши дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 11:34ч.

  Кфа победа? В Киев вече марширува СС дивизията Галичина! Всъщност Горбачов, Елцин и Путин върнаха Русия към 1942г. И докато при Горбачов и Елцин държавата беше фалирала и просто капитулира пред Англосаксонския свят, то поведението на Путин е налудно. Той сдаде Украйна на Запада за една тръба по дъното на Балтийско море. Стига вече с тая победа.Нема я вече. Беше про...рана....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 11:41ч.

  Русия не може да изгради нормална държава стъпила на раменете на жидомасонския експеримент от 1917 донесъл камара от трупове и свършил позорно. Ако сегашната руска власт е решила да се хваща,като удавник за сламка за този експеримент нейна си работа.Но това няма да свърши добре.След Путин всичко ще се разсипе защото спойката е фалшива.Една отречена от историята идеология...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Половраг

  07 Май 2021 11:47ч.

  Скарано с езика, неграмотно, образовано от тъпи вестници същество със самочувствие. Дънинг-Крюгер на квадрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЮРО

  07 Май 2021 11:49ч.

  Недобитата фашистка европа отново е "обединена" от фикс идеята да накаже Русия. За какво, няма значение. Както е нямало значение и при Напалеон, и при Хитлер. Причини бол. Сега пак си ги изсмукват от пръстите. Изнасят забранените противопехотни мини, а се зъбят на Русия, която ги разобличава. Вършат убийства и преврати, а обвиняват за всичко Русия и Путин. Докато един хубав ден не си получат заслуженото. Ама с джендъри е така, немъжкото поведение е характерна черта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз и Аз

  07 Май 2021 12:34ч.

  Уважаема Дарина Григорова, Не зная окъде ги знаеш тези неща?! Но ги забрави! Ние вече написахме история за след бъдещето! Вземи и япрочети! Всичко ще ти стане ясно! Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Половраг на 07.05.2021 в 11:10

  07 Май 2021 12:36ч.

  Айде сега да подмениш реда - пактът Молотов-Рибентроп е опит да се отложи поне войната, а Мюнхен `38 е опит да се насочи Хитлер да воюва на Изток. Не става изначално ясно от изказването ти как така европейските играчи имат право да отлагат всячески войната, макар по същество да я ускоряват, а Сталин да няма право да го направи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 07.05.2021 в 11:34

  07 Май 2021 12:39ч.

  Това са голословни твърдения, произхождащи от голи имперски емоции. Вземи поне си обуй гащите, че да си прикриеш голотиите, защото не става въпрос за срамотии, а за грозотии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия не може да изгради нормална държава стъпила на раменете на жидомасонския експеримент от 1917"

  07 Май 2021 12:44ч.

  Не е ясно какво е нормална държава, нито спрямо какво трябва да се съизмерва Русия - монархическият й период е не по-малко за окайване, погледнат от определени гледни точки. В Русия нищо не е изначално приспособимо към буржоазно-срединната категория "нормално". Русия е Божие Провидение, а не човешки модерен проект, за нея е неприложима друга, освен антипроектна футурология. Но за целта трябва да се познава методологията на несвоевременното, а не на съвременното или голата носталгия по едно минало, което няма как да не бъде едновременно възхвалявано и отричано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Май 2021 12:45ч.

  ЗИП на 07.05.2021 в 11:41 Ако империите се измерваха с камарите от трупове...Между другото най-известният французин Наполеон е ощастливил всяко френско семейство с по един труп...общо 10 млн. Когато е умрял на никой не е и минавало през ума да го брои за велик...Франсетата ако имаха Сталин щяха да са много щастливи, защото той създал империя и световен ред, който е просъществувал 50 г., но нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 12:52ч.

  Ако Русия не е в състояние да тръгне по буржоазнодемократичен път, което Чубаис наричаше "либерална империя" то тя ще стане част от Китай. Апропо тази година под мъдрото управление на Путин населението най-вероятно ще намалее с близо милион.Засега 250 хиляди за три месеца. Руските икономически министри плачат през ден, че вече няма кой да строи, чисти,шофира и так далече. Няма мигранти заради ковид, Путин не иска да анексира територии и Русия се свива, кат шагренова кожа....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Даринке!

  07 Май 2021 12:54ч.

  Започва публикуването на архивите на Победата. От там още много ще се научи, от тези, които искат да знаят Истината, в т.ч. как "съюзникът" САЩ чрез Испания снабдява Хитлер с горивосмазочни материали за Източния фронт или как този "съюзник" след Победата ползва ОСЪДЕНИТЕ или скритите от Нюрбергския процес нацистки престъпници(списъкът е дълъг), или другият "съюзник" Англия как усилено бомбардира Източна Германия и кораби пълни със съветски военнопленници.... Между впрочем тези "съюзници" масирано бомбардираха и София, за което днешните продажни мекерета правят паметници на загиналите американски и английски пилоти... Н акойто му е мила Истината, няма да търси кой къде учил, а по-скоро КАКВО е НАУЧИЛ и го показва на хората да ЗНАЯТ ! Стига езуитщина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Май 2021 13:05ч.

  “Великата Победа от 9 май, която е безсрочна, Великата Победа от 9 май, която е безсрочна, извън историческото, и отдавна в митичното време извън историческото, и отдавна в митичното време”, “велика славянска победа”. - Този поглед към историята наява асоциации с господстващата идеология на победените. Победа не срещу една човеконенавистна система, а победа над вечния враг - Запада. Победа на Русия, е и на Беларус, може би, Украйна някои вече я приписаха към победените, другите народи от многонационалната държава са забравени, една Грузия вече е враг, оттам и онова “можем повторить”. Към кого? Към “англосаксите”, към обикновените европейци, към нас? Нали вече сме врагове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужаааааааааааааааас и тук трият истината. Даже написана от руснаци...

  07 Май 2021 13:17ч.

  Ако напишеш свой текст не могат и не искат да повярват. Ето какво е казал дядо ви Благоев, основателя на вашата партия:„Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“. [„Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г ]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Май 2021 13:17ч.

  А “победобесието”, то какво е? Как изглежда? Майки с бебета облечени във войнишки униформи, бебешки колички танкчета, цинични пиктограми залепени по колите, доста често германски, полуоблечени танцьорки в нощните клубове с едва загатнати одежди в защитно зелено, бутилки в супермаркетите с привързани георгиевски лентички. Къде е онова лишь бы не было войны, няма ги вече онези фронтоваци, преживели ужаса и мъката по загиналите пред очите им, няма ги осакатените, вдовиците, сираците отдавна са вече старци, има поколение израстнало с филми и компютърни игри. Дори филмите днес напомнят на онази поредица с Рамбо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  07 Май 2021 13:24ч.

  ЗИПе, остави ги готовите модели и образци отвън, тук нямаме екземплярно държавно строителство, нито предизвестено нагаждане, а жива стратегия, все пак времето е огнено, и съдбата е да гориш като факел, из себе си, без да изгаряш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държава стъпила на раменете на жидомасонския експеримент от 1917 донесъл камара от трупове и свършил позорно

  07 Май 2021 13:33ч.

  Начално да. След 1929 настъпва огромен поврат. Държавата се връща към имперския си характер, юдеите първо поколение революционери са натикани в ъглите. А техният символ Лев Давидич е прогонен позорно в Мексико, а по-късно, след като не спира с политическата си активност, главата му е разбита с пикел ! От Световната Революция не остава ни пух, ни прах ! Сталин е Евразийски диктатор - император, и точно този развой на тази държава предизвика космополитите да й обявят война не на живот, а на смърт ! Днес е истинско чудо че Русия все още съществува, и това е заслуга на един определен кръг исторически фигури , наред със Сталин. Берия, Курчатов , Клаус Фукс, Дейвид Гринглас, Юлиус Розенберг, Корольов, Янгел. Без тези хора днес изобщо нямаше да съществува Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фъса

  07 Май 2021 13:39ч.

  За първи път в световната история, след много години, разбира се, не истинските победители пишат историята, а техните тогавашни помощници и сегашни противници в икономически и военен план. Реално цяла Европа е взела участие във войната на Хитлер срещу СССР. С Мюнхенското споразумение Франция и Великобритания реално подпомагат икономиката на Германия. Нека не забравяме, че Чехословакия по онова време /а и сега/ е била основен производител на оръжие и военна техника. Доказан факт е, че повече от половината танкове, с които Германия напада Франция, са произведени в анексираната с нейно съгласие Чехословакия. Отделно там е имало над 1 милион нови пушки. Да не говорим за индустриите на Белгия, Дания, Нидерландия, Австрия. Както и много дивизии от тези страни, вкл. от Франция, воювали срещу СССР на Източния фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 13:47ч.

  Истински чудо е че Королев е създал ракета. Потрошен в подземията на ЧК от бой със счупен череп той все пак оцелява.Но през 1966г получава инфаркт и тъй, като челюстта вече му е дълбоко деформирана спешния екип не може да подаде кислород.Королев издъхва точно в момент,когато се готви за мисията да прати човек на Луната. След,като умира руската космическа индустрия тръгва надолу. Де факти копоите на Сталин дават лаврите на САЩ за първи човек на Луната.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  07 Май 2021 13:48ч.

  Не знам дали тоя ЗИП е оня ЗИП, но виждам един песимист по отношение на Русия. Във форума на СЕГА не беше такъв. Все КитРус му беше на езика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 13:57ч.

  Това.ЗИП обича да е "КОНТРА". Мога да споря с всеки за всичко.Обичам "драките". И по-скоро съм железен реалист... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “...юдеите първо поколение революционери са натикани в ъглите...”,

  07 Май 2021 14:18ч.

  “...което предизвика космополитите да й обявят война не на живот, а на смърт”. Значи Хитлер с неговата висша арийска раса е космополит? Или може би Отечествената война е била против жидомасоните? И това доживяхме. Фашистки поглед към победата над фашизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската конструкция е нестабилна

  07 Май 2021 14:48ч.

  Страна, в която парите, имотите и децата на управляващите и олигарсите са в чужбина, не може да води собствена независима политика. Миналата година Русия, по едно и също време със всички зависими страни обяви корона пандемия. На 9-ти май нямаше парад, щото имало вирус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Май 2021 14:54ч.

  Ха, тука ми разправят, че в Киев марширували бандеровци!? Че то и 42 маршируват бандеровци. 17 година германците пратиха един влак с един човек и едни пари за да с сипят Русия. И успях така добре, че 44 година червеното знаме се развя над Берлин. При новината за избухване на революцията в английският парламент отварят шампанско от радост. Резултатът - Русия се превръща в една от двете велики сили, а Британската империя престава да съществува. Историята е дело тънко и с късогледите очи от днес за утре не може съвсем да се направят дълбокоумъдрени разсъждения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  07 Май 2021 14:58ч.

  Великата победа - на 9 май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ЗИП на 07.05.2021 в 13:47

  07 Май 2021 15:04ч.

  Руската и американската космически програми са започнати благодарение на екипа на Вернер фон Браун, разделен на две от окупиралите Германия СССР и САЩ. Програмата ФАУ - 2 е основата за бъдещите успехи в Космоса. Михаил Тихонравов е бил известен като създател на първата ракета с течно гориво, изстреляна в Нахабино на 17 август 1933 г. В 1945 г. той оглавил проект за издигане на двама астронавти на височина 200 километра с помощта на ракета тип ФАУ-2 и управляема ракетна кабина. На основата на германския Щурмгевер Хуго Шмайзер прави АК-47, оборудването на завода на Щургевер изцяло е пренесено в СССР. Вижте какво казва Александар Зайцев, военен инженер-конструктор участвал в разработката : „Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка …”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 15:16ч.

  Какво значение има че швабите били в основата на нещо си? Те умряха през 1945г.Ние говорим за събитията след 1945г. Иначе да има две специални операции с кодови имена.Американците пленяват 1800 висши немски конструктори а Русия към 2500. Тези конструктори са извозени до САЩ и Русия. Това са нормални процеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже ставаше дума за руските изобретения ...

  07 Май 2021 15:22ч.

  И тяхната гениалност. И все пак руснаците сами казаха истината. Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" публикува преди това засекретени документи за шестима германски специалисти, участвали в разработването на атомно оръжие в нацистка Германия, а след войната отишли в СССР и участвали в създаването на първата съветска атомна бомба, предава БГНЕС. Архивните материали са публикувани в специален раздел на портала за история на "Росатом": сред тях са факсимилета на архивни документи, свързани с развитието на ядрената индустрия на СССР, както и „анкети със специално предназначение“ , които били попълнени от водещи немски учени, които пристигнали да работят в Съветския съюз. Към края на Втората световна война Германия има достатъчен потенциал да създаде своя собствена атомна бомба. Научните институти, ангажирани с работата по атомния проблем, функционират в големите германски градове. Те активно провеждат експериментална работа по ядрени реактори, разделяне на изотопи, проектиране на атомната бомба. През 1945 г., когато Червената армия навлиза в германска територия, по указание на съветското ръководство е извършено издирване на немски специалисти, работили по атомната бомба, били претърсени местни изследователски центрове, занимаващи се с този въпрос. Също така било търсено промишлено и лабораторно оборудване. В края на войната някои от тези германски учени се озовават на територията, окупирана от съветските войски. Въз основа на анализа на състоянието на работа в Германия съветското ръководство решило да "покани настойчиво" тези немски специалисти за участие в изпълнението на атомния проект в СССР. Общо над 300 германци, включително членове на техните семейства, които "напълно доброзорно" отиват в Съветския съюз, за да работят по атомните въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 15:23ч.

  Апропо патриарх Кирилл твърди, че ВОВ била "божие наказание" заради 1917г! Искам сега да не ми се нахвърляте а ако не сте съгласни просто се оплачете на руския патриарх! ВИДЕО:https://m.youtube.com/watch?v=hoqNlZJZcG8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи Хитлер с неговата висша арийска раса е космополит?

  07 Май 2021 15:27ч.

  Хитлер е ОРЪДИЕ на космополитите ! Хитлер е създаден под парниковата опека на Капитала , англосаксонския. Бумът на немската икономика през 30-те стартира с капитали от САЩ , но също британски, френски... Идеята е била повече от ясна. Да се създаде военно чудовище, което под лозунга за борбата с болшевизма, да разчисти пътя на англосаксите къп несметните територии и богатства на Евразия ! Дори самите англосакси ( британското крило и американското крило) са си водели вътрешна война за разпределение на поствоенния свят. И всяко от крилата е играло своя игра с Хитлер. Предвоенната геополитика е била изключително сложна и далеч от опростенческите щампи, които се налагат... Сталин, изпечен бандит, схваща отлично Предвоенната Игра ! Сталин е брилянтен геополитик. Той усеща че му подготвят клопка, че космополитите се готвят да унищожат империята СССР с лапите на Хитлер и немският военно-технически гений. 1939 при избухване на ВСВ Сталин е АБСОЛЮТНО неготов за война , затова той е подписал няколко седмици преди това Пакта Молотов-Рибентроп , за онази ситуация БЛЕСТЯЩ ХОД на Сталин ! Сталин печели време , почти две години ! Съветската армия се домодернизира , Финската война показва ужасно лошото състояние на командния състав на РККА и дава време за чистки и реорганизации , които макар и не готови към юни 1941 , спасяват Съюза ! С пакта Молотов-Рибентроп Сталин отмества съветските граници със стотици километри навън ! Това е епохално важен успех, който буквално спасява Червената армия от бърз разгром през 1941 ! Днешни военни изледвания и симулации ( руски) показват и доказват недвусмисленно. Ако Хитлер беше започнал нападението си над СССР не от текущите граници със Съюза, а от старите , преди подписването на Пакта, хитлеристите щяха да са пред вратите на Москва в края на юли 1941 , най-късно август. И Войната можеше да поеме по друг път след падането на Москва. Просто пътят на Вермахта щеше да е по-къс, логистиката не толкова разтегната... Гениален ход на Сталин ! Той заедно с предвидливото и добре организирано "пренасяне" на съветската промишленост на Изток , води до затежна война и логичен обрат от 1942-1943 нататък...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 15:34ч.

  Сталин наистина е гениален, но идиот. Два месеца преди войната НЕМСКИЯ ПОСЛАНИК в Москва предупреждава Молотов,че Хитлер готви нападение!!! Немския посланик е от старата школа, демократ и не може да диша нацистите. След това е разменен за съветския посланик на границата с Турция в края на юни 1941г. Не мога да повярвам, че в лекциите по история на БКП не сте чували за сий факт? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи Хитлер с неговата висша арийска раса е космополит? на 07.05.2021 в 15:27 Хитлер е ОРЪДИЕ на космополитите ! Хитлер е създаден под парниковата опека на Капитала , англосаксонския.

  07 Май 2021 15:40ч.

  По повод на тези дето бълнуват червени сънища. „Ако очистим историята от лъжата, не винаги остава истина. Понякога не остава нищо”. Станислав Йежи Лец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Половраг

  07 Май 2021 16:03ч.

  "Скарано с езика, неграмотно, образовано от тъпи вестници същество със самочувствие. Дънинг-Крюгер на квадрат."Подобно изявление не бих си позволил дори в махленската кръчма.И не виждам причина да споря с човек използващ подобен каруцарски изказ. А за по долният,който също се опитва да се явява последна инстанция . Завършил съм история и то в "братската" Рус. И това е една наистина чудесна страна. Но за съжаление вървяща към разпад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предупреждения..

  07 Май 2021 16:03ч.

  Това дето два месеца преди 22 юни предупредили Молотов , пък Зорге пратил сигнал , пък дни преди настъплението немски войници перебежцици преплували реката и информирали съветските военни ... това са едни втръснали на всички бози , мелдрами и банализми, които - не че не са факти - но се поливат и наливат само в контекста на перстройчиците космополити, да се покаже какъв "глупав" бил Сталин , пъка какъв мнителен бил , пък некадърен... и т.н. В този антисталински дух... Десет години преди, още Хитлер не е взел властта в Германия , Сталин вече е знаел че се готви "Голяма война". Това е казвано от него в речи и в обкръжението на политическия елит ! Войната е "висяла във въздуха" , помирисвали са я! Тридесетте Сталин прави жестока и ударна индустриализация, прави чистките и кулминацията 1937 само и единствено с една цел ! Да подготви Съветската Империя за "Голямата война" , за войната която идва... Абсурдно е да се говори че видите ли, два месеца преди началото на ВОВ Сталин "не вярвал че ще има война" ! Това е дебилна мантра от епохата на късния соц, както и ранната демокрация. Вярвал е, и още как ! Всичките предвоенни действия на Джугашвили са подчинени само и единствено на подготовката на СССР за война ! Чистката на военни генерали (бездарникът Тухачевски, на който се смеели полските генерали) , глупакът Будьони , който искал да спира танковете с кавалерийски атаки , и ред още други недоразумения останки от "старата болшевишка гвардия" , юдеи , космополити... всичко това мустакатият диктатор е измел с типичната си суровост , или е забутал на позиции , на които да не могат да влият при вземането на важните решения ! И всичко това са предвоенни действия на Сталин, с които в крайна сметка е спечелил войната. Спасил е Държавата си !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Безсмъртният полк" ще отбележи 76-тата годишнина от Победата в над 47 български града

  07 Май 2021 16:05ч.

  https://pogled.info/bulgarski/bezsmartniyat-polk-shte-otbelezhi-76-tata-godishnina-ot-pobedata-v-nad-47-balgarski-grada.129216 /Поглед.инфо/ „Безсмъртният полк“ като гражданска международна акция вече е традиция в България. Нашите редове пазят Истината за Великата победа над хитлеристките пълчища, прекланят се пред паметта на нашите роднини, които отдадоха живота и силите си за един нов свят - за свят без фашизъм и нацизъм, отбелязват с топлота и радост този грандиозен Ден! През 2021-ва година също ще отбележим 9-ти май в над 47 български града! С оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да спазваме, ние ще организираме провеждането на „Безсмъртният полк“ по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  07 Май 2021 16:50ч.

  Има и по-радикални разкази. Пякин в предаването си твърди, че още офицери от ГАУ на Руската императорска армия през 1916 г. са знаели, че ПСВ е само прелюдия на Втората, че целта на Втората е окончателното погубване на руснаците и завземане на териториите и ресурсите им от англосаксите... и че Русия може да бъде спасена само по един път - чрез болшевизация и съветизация, като най-доброто и способно, при това не толкова консервативно настроено от офицерския състав на царската армия основат новата Червена армия и започнат ускореното преустройване на въоръжените сили на следреволюционна Русия на нови концептуални и организационни начала. Тоест, защитава се тезата, че болшевизмът е единственото спасение на Русия, а демонархизацията в следващите дведесетилетия е пътят да се избегне нейното затриване чрез ускорена индустриализация и просвещаване на широките народни слоеве, за да се заеме достойно място в глобалната политика. Тази теза оспорва наложилата се, че революцията и нейната Червена армия е главно еврейски заговор - напротив, твърди Пякин, това е план-заговор по спасяването на Русия (вече като революционна империя), дело на най-далновидните руски патриоти, използвали покрова на болшевизма като единствената исторически печеливша доктрина за руско национално и съборно оцеляване. Както и се получи де... слава богу. Ето защо всякакви пролиберални и антиком брътвежи по темата звучат конюнктурно, сервилно и вече твърде смешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост.Лектор

  07 Май 2021 16:58ч.

  Без никакви забележки и задръжки приемам тезата на Дарина, че зад всеки идеологически демонтаж, прозира призракът на мерак или необходимост от реалполитически такъв. Като изхождаме от обществените нрави и практики, нито едновремешна, нито настояща Русия не могат да служат за културен пример. Тук спор не може да има! И под култура не трябва да се разбира балет и фигурно пързаляне :)). Трудно ми е да преценя доколко твърдението, че Русия не може да бъде разбрана чрез ползване на церебрални приложения :), сгрява душите на руснаците с оглед на общественокултурната нищета. Нямам никаква идея за реалистични мерки и подходи за решаване на техните гигантски проблеми. От другата страна Западът също имат гигантски проблеми, но е по-практичен и културно по-насочен и фиксиран в резултата. Не са единно явление, там също има огромна шарения. И все пак по фалш, лицемерие и двуличие англосаксонците са недостижими. Те са водещи в световен мащаб и по лъжи, алчност, агресивност и лакомия. Всички тези качества са до такава степен застъпени в кройката и плътта на обществата им, че в един момент те влязоха в исторически тупик, от който няма изход – ресурсно, икономически, финансово и т.н. По-простичко казано, прецакаха собствения си свят и моделите недвусмислено подсказват, че се задава драматичен обществен срив. Пропускаме бясно и ангро огромни и важни масиви с факти и обстоятелства (обществено устройство и представителна демокрация, нтпрогрес и технологии, опазване на околната среда, икономически системи, теории на парите, финансови системи и какво ли още не, ... а да не забравяме и ултраактуалната тема за ковид19, който бил дошъл от един пазар за прилепи в гр. Ухан :)) ) и си задаваме въпроса: Има ли нещо, което би могло до отложи, забави крайно неблагоприятните перспективи за рухване на старата система? Има, разбира се! Поне на теория. Нови технологии! Има неудобство. Нови технологии и техника, реализиращи се в условия на пазар и закон, вървят с реалокиране на финансови потоци. Потоците определят нова и растяща собственост, новата собственост дефинира необходимост от смяна на властта. Винаги е било така. Настоящите елити имат притеснения по отношение на технологията, а пък и няма гаранция, че такава наистина революционна технология е налична. Да не говорим, че новите властници ще дойдат с някакви техни си фиксидеи и ще искат място на главната маса за хранене, а и на трибуната. Има и друга възможност – да се пренапише нещо в нравствения и морален геном на хомо сапиенса и да настъпи мир, грижа за природата, любов и хармония. По разбираеми причини това няма да проработи, поне не скоро :)). Последна възможност – да се придобие без никакво забавяне на някакъв нов ресурс, във вида от условия/среда/източници/пазари, където настоящите диспропорции поне временно да бъдат абсорбирани и напрежението в котела да падне. Има и идеален за целта обект. Ако по някакъв начин развитият и демократичен свят, където обитават само и единствено човеколюбиви ценности, успее да вземе от Русия нейната територия, без част от ненужния биологичен пълнеж, това би закрепило системата за още вероятно няколко (немного) десетилетия. Веднъж упражнението беше вече успешно играно след края на студената война, но в хибриден и мек вариант. Сега вече това няма да помогне и вероятно се разсъждава за някакъв вид на файнъл опшън/дисижън. Спечелването на още няколко десетилетия, копулирани с подходящи съпътстващи мерки (вкл. тотален биг брадъ, плюс малко технология, плюс отровни храни и въздух, още един-два ковида, обилно поръсени с ваксини, търсене на колая (в кроаен случай някакво споразумяване) и на Китай) може да доведе до окончателен триумф на господстващите елити и поставяне на началото на нова раса от свръхчовеци – малобройни, но честити. Винаги при започване на разговор за ценности и идеологии - колко нашите са прекрасни и как трябва да декомпозираме онези, чуждите, огледайте се втренчено и разсъдливо опитайте да се ориентирате, какви свои (т.е. Чужди на вашите) интереси се опитват да ви пробутат в суматохата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост.Лектор

  07 Май 2021 17:18ч.

  Несериозно е да се твърди, че руснаците, СССР, Сталин и т.н. не са знаели за наближващата ги война. Всъщност тук искам да напомня за една поредица от исторически събития, в които има още един лицемерен участник, с неизмерима мания за Гранде Насион. 1924 г. Договор за сътрудничество (вкл. военно) между Франция и Чехословакия. 1935 г. Договор за сътрудничество (вкл. военно) между Франция и СССР. 1935 г. - две седмици по-късно от горния - Договор за сътрудничество (вкл. военно) между Чехословакия и СССР. Поставя се условие, че първо военно трябва да се намеси Франция, едва след това СССР. Очевидно чехите са страхуват от едностранни руски мероприятия. Знаят, че сигурно още не са забравени митарствата на чешката армия из Русия по време на ПСВ. Франция и СССР стават гаранти за целостта на Чехословакия. 1938 г. март. Аншлуса 1938 г. Мюнхен 1938 – 1939 г. завземане и окупиране на Чехословакия. Франция тотално предава и изоставя Чехословакия. До последния момент се водят разговори и Бенеш се нядява на помощ само от СССР, дори се правят някакви подготовки, но след предателството на Франция това е юридически неиздържано, а и тактически неизпълнимо, защото тогава Чехия и СССР нямат обща граница. Румънците забраняват преминаване. В суматохата Полша гледа да заграби и тя земи. Мръсотия. Сега чехите са правят на смахнати и услужливо забравят за истинската история. Всички вече са безкрайно наясно, накъде бива бутан Хитлер и какво предстои! 1939 г. Пакт Молотов-Рибентроп (дето нашата външна министърка – корифей му вика Рибенторп). СССР си купува време, нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 17:23ч.

  Ма как не. Разбира се, че англосаксите са виновни.Разбира се, че налудния експеримент от 1917г е имал за цел "спасяване".Чрез унищожаване! Примерно през 1920г некъф си Бела Кун и некфа унгарска еврейка дават заповед да бъдат убити по зверски начин доброволно предали се 75 000 войници от армията на барон Врангел в Крим. Руските комунисти безпрекословно изпълняват заповедите на унгареца и избиват своите руски братя. Бела Кун поне е ликвидиран през 1937г , но еврейката още седи в Кремълската стена! Жириновски колко пъти моли да се премахне. Апропо Войков още го почитат въпреки, че донася сярната киселина с която изгарят децата на Николай 2....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До глупака Зиновий Иполитович Пиздохуев... Хитлер толкова е доволен,че подарява на Сталин гигантския недовършен крайцер " Лютцов",

  07 Май 2021 18:06ч.

  На 11 февруари 1940 г. крайцерът „Лютцов“, бидейки в недостроен вид (корабът е завършен до горната палуба, има част от надстройките и мостика, а също двете долни кули на главния калибър с оръдия, поставени само на носовата от тях), е продаден на Съветския съюз за 104 милиона райхсмарки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • англосаксите са виновни

  07 Май 2021 18:25ч.

  Не е нужно да омаловажаваме замислите и ролята на англосаксите по имперското конфигуриране на света и подпалването на войните. Техни са основните приноси по сакрализацията на парите и превръщането на финансовия капитал в тежка паразитна хидра, която унищожава хуманната същност на човешкото, включително и в наши дни. В Брития и колониите й отдавна не управляват хуманни човеци, а паразитни хищни рептили. Има нещо свято в опитите на определени аграрно положени и устроени общества и държави от Големия Хартланд всячески да се противопоставят на тоя глобален заговор срещу Бога и Човека. Разбира се, оценките откъм днешната универсалистична и мондиалистка гледна точка изглеждат сигурни и самоуверени, но не са конкретни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Май 2021 18:33ч.

  Сталин убаво измел ленинските маршали, но оставил старите сталински, като Ворошилов и Тимошенко. Плюс един смешник, кат Баграмян, който заедно с Хрушчов довежда швабите на Волга вместо през 1942г руснаците да са на Днестър..... Плюс това за една бройка Рокосовский е щял да бъде разстрелян. При една талантлива държавна и военна политика е тотален абсурд да има "шваби на Волга".... Дори некадърника Николай 2 по далеч от Минск не пусна немците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рептилът не желае да се издига нагоре от продълговатия мозък

  07 Май 2021 18:39ч.

  Опасното и същевременно чупливото при англосаксонската цивилизационна платформа в нейния американски вариант е, че имаме срастване на геополитическо и идеологическо в почти идиосинкразно единство и тези пред нищо няма да се спрат, за да унищожат всички възможни алтернативи, ако трябва за целта да ни генномодифицират и превърнат всеки остатък от старата социална инженерия в зловеща технократска утопия, в която хуманното себеотразяване ще бъде заличавано по два начина - чрез преследващ игнор на критичното мислене и с масово промиване на мозъци на подрастващите - до пълното изчезване на способността за неинструментално (непрагматично) мислене. В това отношение има нещо важно: самите тези унищожители само интуитивно схващат какво искат да унищожат, но не са на онова ниво, откъм което да прозрат какво представлява и какви предимства дава чистото (абстрактно) мислене, което умее едновременно да координира и субординира до сингуларна непротяжност предметните аспекти на мислимото именно откъм немислимото, както и да отстоява стратегия отвъд конюнктурното печалбарство. Тъкмо липсата на талант в това отношение обаче, струва ми се, ще им изиграе лоша шега. В това отношение Русия и Китай са привилегировани, първо, защото са традиционни култури, и второ, защото познават и съборното социално управление като алтернатива на мафиотското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Май 2021 18:58ч.

  ЗИП-а поне изнася някои факти, добре познати на тези, които са чели, вместо само да повтарят заклинания. Тук обаче се изля водопад от “англосакси”. Което нявява на мисълта, че се изпълнява поръчка. Все някой глупак да се върже. С тролове не се спори, безсмислено е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Май 2021 19:04ч.

  Какво точно знаел Сталин? Имал е една купчина папки с донесения, че Германия ще напада. Ама е имал и една по-голяма купчина с донесения, че няма да напада. И е имал и една трета папка с анализи, че Германия не е готова за война и няма как да спечели и това е явно самоубийство. А какво са знаели германците? Че съветите имат еди ешалон отбрана. Разгромяват я тотално. Само че Сталин има не една три. Три. Площадките на заводите предвидени за евакуации са готови, бетона е стегнал и само се чакат заповед. Как се евкуира завод и след три месеца започва да подава танкове?... Някои все им се иска войната да е като боя между Пулев и Джошуа. Или Русия - Грузия. Само, че едно е Пулев и Джошуа, друго боя Фрейзър - Мохамед Али.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  07 Май 2021 19:07ч.

  Александър Роджерс с фактологичен анализ на закритите елити при англосаксите и как се попада в елита на Запад и в Русия - https://cont.ws/@alexandr-rogers/1985460

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Май 2021 19:09ч.

  Впрочем още чакам отговор на въпроса, като Сталин е избил генералите и е останал само каръшика, как тоя каръшик би цвета на Вермахта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 07.05.2021 в 18:58

  07 Май 2021 19:13ч.

  ЗИПа си интерпретира фактите доста старомодно (имам чувството, че отново разлиствам списание Огоньок от края на 80-те години) и си въобразява, че с това провокира някого. Фактите не са най-важното нещо в един анализ; първото условие е да се избере методологията на критичния анализ, а така най-лесно и директно се прозира, че фактите зависят от интерпретациите, както и очакваните отговори на определени външни предизвикателства не са единствената възможна отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "то поведението на Путин е налудно"

  07 Май 2021 19:57ч.

  Товарищ запасни инструменти и прибори (ЗИП) да прочете тука подробностите на новия тип военни маньоври в рамките на широко разрекламирани маневри и да вземе най-сетне да мисли с главата си в кой век живеем и какви залози и червени линии са прокарани, за разлика от ония класически времена, с които се опитва да съизмерява: БЕЗСИЛИЕТО НА НАТО. С РУСНАЦИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ВОЮВА НИТ НА СУШАТА, НИТО ПО МОРЕ - https://cont.ws/@fybcbvjd/1985382

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Май 2021 20:19ч.

  Половраг на 07.05.2021 в 11:10 Това ,което пише тази авторка ми е интересно. По ред причини. По някой път има и конкретика. Но когато стигнах до Мюнхенското споразумение /Наричано от някои сговор./ и поставянето му в една плоскост и с еднакви цели с договорът Молотов-Рибентроп, просто се убедих,че по голяма част от написаното е упражнение по реторика. Или по точно,реторична схоластика. Мюнхен 1938 е един макар и наивен опит за предотвратяване на воина в Европа. Молотов-Рибентроп е договор,който цели разпалване на война. *** Оставам с впечатлението, че написалият горното бърка Мюнхенската далавера за чужда сметка с опита да се предотврати войната срещу СССР (договора Молотов-Рибентроп). Пък според мен съдейки по резултата и двата зговора са прах в очите и опит за печелене на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Най-важното за истинския учител е да не го напуска самият него духа на ученичеството - на Изток на това му се вика "ум на начинаещ" (дзен)."

  07 Май 2021 20:26ч.

  Поредната глупост на западния непълноценен човек лишен от религия и нейните морални рамки, търсещ опора в далечни и отвлечени брътвежи, нямащи нищо общо с нашите история и традиции. По същия начин провинциалните женички заселени в големия град са убедени, че колкото е по-далеч от дома им училището на децата им, толкова то е по-добро от кварталното им. Пейзански комплекси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "До юни 41г СССР членува в друга коалиция която губи войната."

  07 Май 2021 20:31ч.

  Хахахахаха и коя е тя - другата коалиция? Първият договор за ненападение с Нацистка Германия в Европа е подписан от псевдо държавата Полша, пактът Хитлер-Плисудски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  07 Май 2021 20:59ч.

  От цялата дискусия разбрах че "англосаксите" са генетично увредени а россияните са вродено благородни и непрактични. Да оставим настрана откровено расистките възгледи но все пак се чудя как Россия успя да направи Света (без няколко откровено диктатури) свой враг. Наистина гениално!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хех :)

  07 Май 2021 21:07ч.

  Русия се е вкопчила в мита за тая победа понеже никога не е могла да осигури сносно съществуване на хората си. Но трябва да приеме два факта: 1. Победата би била невъзможна без Западния фронт. 2. Победените винаги са живяли по-добре от победителите. Което е ОСНОВНАТА функция на една държава. Яжте победа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Поредната глупост на западния непълноценен човек лишен от религия и нейните морални рамки"

  07 Май 2021 21:10ч.

  Не може нещо, което си отказал да разбереш, просто ей така да го наречеш глупост. Никой не е отменял крос-културния подход, а освен това в случая отричаш нещо, което изобщо не ти е по сърце и никак не си в състояние да го използваш философски и психологически. Неслучайно западните религии се основават на догмати, а източният тип поведение няма нищо общо със западното лигавене. Ако имаш любов като чиста изворност, за какво са ти тия превземки с вярвания в предания и морал, създаващ лицемерие?! Не ми отговаряй, преследвай си еретици като в Платонова пещера на сенките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маршалите

  07 Май 2021 21:15ч.

  "ЗИП " Ленински маршали не е имало. Имало е троцкистки маршали подбрани и издигнати от Троцки защото той е създател и ръководител на Червената армия. Имало е ленински политически и икономически дейци. Сталин не случайно отменя ленинския НЕП,просто защото си е изиграл ролята и е развивал леката, потребителска промишленост. Някъде към края на 20-те години Сталин казва,че ако не развият тежка индустрия Западът ще ги задуши. Индустриализацията започва през 1928/9 г. Във вътрешен план Сталин е трябвало да се справя с троцкистката фракция ратуваща за перманентна световна революция, без СССР да има нито икономически,нито военни възможности за това. Шашавият троцкист Тухачевски е искал промишлеността да му произведе 50 000-100 000 танка и държавата да формира 310 дивизии,225 картечни банальона, 40 000 самолета,при положение ,че в целия свят такова масово производство не е имало,а индустриализацията е едва започнала. Точно под влиянието на Троцки съветската военна доктрина е настъпателно-волунтаристична ,без да има материални предпоставки за това. Точно с тези въздухарски троцкистки постановки сега спекулира пишман историкът Виктор Суворов,защото от 1940 г. на Сталин му е било пределно ясно,чи СССР е жива сила на открито срещу цяла Европа.Сталин е вземал еднолични решения но преди това е изслушвал различни ,често противоречащи си мнения. Често са то подвеждали,особено относно строителството и подготовката на армията. Сталин чак до средата на ВОВ си е военен дилетант в повечето случаи. Така през 1938г. интербригадисти завърнали се от Испания го подвеждат,че съгласно опита от испанската гражданска война масираното използване на танкове само води до големи загуби. Под давлението на тези "специалисти" СССР си разформирова танковите корпуси и бригади и ги придава побатольонно на стрелковите дивизии. Върховна глупост!А до тогава СССР и Германия са водещите в теорията и практиката по масираното използване на танковете. Теорията е измислена и показана от ген. Триандафилов в началото на 30-те години на учения пред военни аташета. Немците веднага я оценяват и чрез обучаващите се немски танкисти в танковия център "Кама" усвояват и теорията ,и наличната дотогава практика. След като Хитлер идва на власт немските курсисти се връщат в Германия и доразвиват и прецизират тия виждания и така създават теорията на Блицкрига. Получава се парадокс - руснаците изоставят тази иновативна теория и практика,а немците я доразвиват. Първият сигнал за тревога му идва когато Германия прегазва Полша като луда крава теле,но пак го подвеждат,че това станало защото полската армия била примитивна. Когато през 1940г. Германия сгазва и Франция зd месец Сталин е в шок и си дава сметка,че вече цяла Европа е срещу него,а Червната армия се е оплела в структурен волунтаризъм. На пожар започват отново да формират корпуси и бригади,но до войната остава по-малко от година - едвам събират отново механично танковете ,но за обучение на кадрите и сглобявани на щабовете не остава време. Репресираните маршали са си останали с военните знания и опит от Първата световна война,но са репресирани заради троцкизъм ,а не заради некадърност - нерепресираните Ворошилов,Будьони и Тимошинко са живото доказателство за некадърност. Единственият кадърен маршал е бил Шапошников,но той е полковник от царската армия и още тогава е имал висше военно образование. Сталин е имал голям респект от него и единствено към него се е обръщал на малко име. Реално колкото е навредил Сталин с репресиите, толкова е и помогнал да се отвори пътят за млади военноначалници като Жуков,Рокосовски,Конев,Ватутин,Чуйков,Василевски.... Вярно е,че послушкавци кага Хрушча,Ворошилов,Мехлис и Тимошенко не са репресирани и колкото пъти Сталин им поверява операция,толкова пъти я провалят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хех :) на 07.05.2021 в 21:07

  07 Май 2021 21:16ч.

  Това, което за теб изглежда като сносно съществуване, за други е змийска отрова. Критериите ти са шаблон. Що се отнася до Западния фронт, достатъчно е да си спомним Ардените и събрания резил, както и викането на пожар Сталин да притисне от Изток, та да им падне тежестта и да си спестят фиаското. С две думи - детска градина (наглосаксите знаят само да бомбят цивилни граждани и инфраструктура, друго не могат)... Пълна излагация, поради никаква мотивация за победа на съюзниците от запада, нито способности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Май 2021 21:40ч.

  Тома Неверни на 07.05.2021 в 20:59 От цялата дискусия разбрах че "англосаксите" са генетично увредени а россияните са вродено благородни и непрактични. Да оставим настрана откровено расистките възгледи но все пак се чудя как Россия успя да направи Света (без няколко откровено диктатури) свой враг. Наистина гениално! *** Томе - ти си цар в царството на спин-докторите! Първото изречение е по-скоро обърната теза на русофобията българска. Откровено расистки възгледи на Русия - нагло?! И как Русия направи от света свой враг?! Може би с 30 годишно снишаване и премълчаване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Май 2021 21:51ч.

  хех :) на 07.05.2021 в 21:07 Русия се е вкопчила в мита за тая победа понеже никога не е могла да осигури сносно съществуване на хората си. Но трябва да приеме два факта: 1. Победата би била невъзможна без Западния фронт. 2. Победените винаги са живяли по-добре от победителите. Което е ОСНОВНАТА функция на една държава. Яжте победа. *** Западния фронт бива открит поради опасността СССР да си пои конете на Ла Манша, а вероятно и отвън него. Болшинството победени живее по-добре заради Плана Маршал (опа, какво стана със свободата?!), а останалите заради инжекциите на тотално разорения СССР (опа, и те предпочетоха раната пред свободата). И от как се е появил СССР е постоянно санкциониран, изолиран и конфронтиран. И каква е ОСНОВНАТА функция на държавата? Щото както и да отговориш на въпроса ще се окаже че съществуването на българската държава е по-скоро щастлива случайност. Яж си 5 сребърника...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  07 Май 2021 22:04ч.

  Държава, която може да арестува без закон и процес и да те прати в затвора, е фашистка. Русия днес - обявяват те за чуждестранен агент и си свършен. Последващите съд и присъда са украса, които идват след същинското осъждане. Същото е било по време на СССР - Г. Димитров се обажда от Москва и определя присъдите в т.нар. Народен съд. Да не говорим, че самият този съд не е никскъв съд, а послушно оръдие, в противоречие с всички закони в България. А Сталин съвсем само определя присъдите през 1937-38г. ! Не ли ? А това е възможно само във фашистка държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  07 Май 2021 22:58ч.

  До "Sin на 07.05.2021 в 22:04" - Свидетел ли сте на твърденията си? Не! "Сократ бил един от най-големите мъдреци на Древна Гърция. Веднъж един човек отишъл при великия философ и му казал: – Знаеш ли какво научих току-що за един твой приятел! – Чакай малко - спрял го Сократ- Преди да ми го разкажеш, иска ми се да направя проверката с трите сита. Преди да ми разказваш разни неща зад гърба на другите, хубаво е да отделиш малко време, за да помислиш какво точно се готвиш да кажеш. Това наричам „проверка с трите сита”. Първото сито на Истината. Проверил ли си дали това, което искаш да ами кажеш, е вярно? – Не, просто чух другите да говорят… – Добре. Значи не знаеш дали е вярно."...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  07 Май 2021 22:59ч.

  Каквито и глупости да пастирате тук, нещата са ясни - СССР печели войната смазва прехваленият ви вермахт, запложда половината от немските бумъри с чиста Северна кръв, за разлика от черното зацапване на американските орди, Сталин е гениален и единствен по рода си народен Император, паметта за него ще е вечна, руската армия омита профашисткият "елит" от половин Европа, че и у нас, с което ни спасява от една отровна монархическа утайка и слугинажа им. Русия е великолепен Православен, чистокръвен, славянски, български, божествен проект, който ще надживее англоюдейските ви идоли! Честита Велика Победа, честит 9 май! Чакаме ви отново братя Руси, да почистим заедно тук и до Гибралтар! Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  07 Май 2021 23:13ч.

  Крадците и лъжците умират от страх, когато си помислят, че справедливостта може да победи. Защото ще бъдат наказани. Именно това се е случило на 9-ти май 1945. И сега срещу Русия лае само недоубита фашистка сган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  08 Май 2021 0:31ч.

  Черна неблагодарност е израз, чрез който се оценяват ситуации, в които на доброто се отвръща със зло. Народът винаги оценява неблагодарността като коварство, като нарушаване на морала, в нашия случай – на християнския, на народните обичаи и традиции / Из „Основи на духовната култура - енциклопедичен речник на педагога“/. Защо „съюзниците“ не направят шествие като Безсмъртния полк? Сравнете загубите в човешки жертви на отделните страни през ВСВ и ще си отговорите не само на този въпрос, но и на други въпроси, в това число и в чий интерес е „Триморието“. Вижте също кои са „победители“ и кои – „победени“ и едва ли ще е необходимо да се търсят други аргументи защо толкова държави отричат тази Победа. Както казва поговорката, за един – сватба, за друг – брадва. Родът на проф. Пламен Цветков по бащина линия, мир на праха му, на чийто авторитет по-горе имаше позоваване, е избягал от клането в Батак и се е спрял чак в околностите на с.Ковачевци, Радомирско. Явно на прадядо му не е понесло „османското присъствие“ – основна теза в историческите му прозрения. Някой ще оспори ли, че историята като наука е подчинена на геополитиката и геопропагандата? Мога да съм и съм благодарна на Русия и на руските войници, загинали редом до българските опълченци за освобождението ни от турско робство. Но не съм съгласна Русия, Северна Македония и Сърбия днес да наричат народа ми фашисти заради това, че се е надявал с ВСВ да си върне жестоко орязаните двайсет години по-рано парчета от плътта му. Близо 700 000 българи остават зад граница след Ньойския договор, мачкани по фашистки и тероризирани тъкмо от тези, които днес имат наглостта да наричат нас фашисти. Мога да призная победата на Русия над фашизма, признавам я и се прекланям пред подвига на този народ, който, водейки отечествена война, освобождава и други народи от фашистка окупация. Но не мога да оправдая атентата в църквата Света Неделя, макар че немалко историци ни го представят за акт на антифашистка борба, както и кървавата разправа с многохилядните „враговете на народа“ след 9 септември 1944 г. Така или иначе, всяка година на 9 май, стига да имам възможност, гледам парада и шествието на Безсмъртния полк, шествието с поне две пакетчета носни кърпи. А съм българофилка първо, после вече русофилка, а защо не и американофилка като слушам американчетата как се вайкат „Jesus… What Happened To Us?“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокате, ти подиграваш ли се

  08 Май 2021 3:00ч.

  Или се нуждаеш от спешна психиатрична помощ? Поне това за заплодените с чиста северна кръв германки да го беше спестил, че е една от най-срамните страни на Великата победа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  08 Май 2021 3:05ч.

  Истина с малко думи е , че победителите са СССР и САЩ . Заедно! Първо американците построяват заводите в СССР между 1928 и 1940 г. Безплатно!!! Трябва да се чете на руски всичко в интернета. Всичко! Второ без ленд лиза нямаше как да стане. Човек трябва да е технически грамотен и ще разбере, че е невъзможно. И трето без ленд лиза руснаците щяха да умрат от глад. Елементарно е хора, вижте картата на СССР. Научете руски и ще говорим пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 7:41ч.

  Америка наистина строи може би около 500 стратегически завода в СССР през 30-те години. Но не го прави от "филантропство". Просто има голяма депресия и Рузвелт се стреми, като патриот да намери работа за американската индустрия. ПО сий време САЩ е гигантска икономическа сила , която няма равна на себе си. Имат мизерна армия просто шот не ги интересува какво правят "ония зад локвата". Дори, когато започва войната пак не им пука. Нека си се трепят, кат имат акъл на кокошки си викат. Дори се назлъндисват да помагат на Англия ! Чак когато японците ги нападат се нервират жестоко. Почват "големия лендлиз" защото Молотов изключително майсторски влиза под кожата на Рузвелт, когато ходи там на едно доста рисково посещение през 1942г. Лети над цяла Европа. Избира облачно време и главно през нощта. Та Молотов казва на Рузвелт : Ако няма лендлиз то в близко бъдеще Хитлер ще има обща граница с Япония ! И СЛЕД ТОВА ИДВА ВАШИЯ РЕД ! Рузвелт се хваща ! Хваща се шот не е чел "Моята борба". Там Шикългрубер чистосърдечно си признава че " ПОКОРЯВАНЕТО НА САЩ ГО ОСТАВЯМ ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ" Нещо, като комунизма през 1980г ! :) И се започва едно гигантско свръхпроизводтсво на самолети, танкове, камиони и какво ли още не. Дори медицински спорт и консерви. СССР остава лидер в производсвоото на оръдия - към 500 000 бройки за цялата война. Но САЩ доставят на Съветите около 300 000 камиона Студебейкър. Всички сте ги виждали по филмите. Товарния кон на цялата война. Разбира се нищо не е безплатно. Последния транш е изплатен мисля или в 1992г или дори в 2007г. Голяма част от дълга е опростена, но не целия. Рузвелт намира начин да стъпче и Чърчил с "Атлантическия договор" от август 1941г. Казва му "Искаш лендиз? Тогава допускаш свободна търговия с колониите !" Чърчил се съгласява и де факто през 1941г изключителна Британска Империя капитулира пред своя син парвеню.... :) Междувременно започва война с Япония. Отначало самураите са изключителни. Разметат англосаксите , като бръмбар сламка. Нанасят най-срамното поражения на САЩ за цялата им история. За два месеца превземат американските Филипини. Изключителен срам за реднеците, които се мислят тоже за "изключителни". Англичаните са насметени в Сингапур и Бирма а френците в Индокитай. За дребосъци, като Холандия дори нема да отваряме дума.Отделно 1/3 от Китай също е подчинена. Милитаристка Япония е била нещо страшно, като военна машина. Държава без собствени природни ресурси установява военен контрол над гигатнска територия от острови и територии в Тихия и Индийския Океан. Дори напада Цейлон и прави сухопътна инвазия в Британска Индия. Но американската икономика е толкова могъща, че просто пречупва самураите. Довежда ги буквално до глад... Защо пиша всичко това ? Защото всичко е свързано ! Сега разбирате ли колко важно е било донесението на митичния Рихард Зорге, че самураите не се интересуват от Русия а са обзети от идея за "океанско господство". Този път параноика Сталин повярва на разузнаването. Я как, кат ти опре горещото яйце на задника почваш да вярваш ! Бързо 200 сибирски дивизии под Москва и фактически глуповатия Шикългрубер губи войната още в края на 1941г. Всичко вече е въпрос на "ВРЕМЕ".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Май 2021 9:25ч.

  Разпиздяев на 08.05.2021 в 03:05 Истина с малко думи е , че победителите са СССР и САЩ . Заедно! Първо американците построяват заводите в СССР между 1928 и 1940 г. Безплатно!!! *** Разпиздяев - спасиба галяма безплатна. Наверно, намигаш за Армънд Хамър големия приятел на СССР и все работил за него безвъзмездно и безплатно. Щото не знаех някой в САЩ да има безплатен бизнес. А че си разпизден в главата си е твой проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  08 Май 2021 9:41ч.

  Относителни са критериите за "страшната японска военна машина". Според мен Япония е изпитвала подсъзнателен страх от СССР, не от САЩ, по обясними причини - САЩ са икономически, но не и военен колос, а японците все пак водят експанзионистични войни за югоизточна Азия, и на всичкото отгоре са предимно морска сила. Интересно е да се помисли как Япония би капитулирала пред САЩ, при условие че Съветите не бяха разгромили едномилионната сухопътна Квантунска армия. Аз нещо не го виждам един такъв подобен "подвиг" на САЩ. Освен това, ако бяха гадни като наглосакси, Съветите биха могли изобщо да не поемат ангажимент да откриват фронт в Далечния Изток, както и тайничко да започнат да подкрепят Япония. Но не на всеки е писано да бъде коварен нагличанин и да гади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова на 08.05.2021 в 00:31

  08 Май 2021 9:44ч.

  Изповедта Ви на моменти звучи наивно и по детски, и не отчита, че България също има грешки и пропуски в политиката си спрямо СССР и Русия. Липсва рационално коригируемата динамика в изповедта Ви - като за изповед, преобладават женски и детски повърхностни емоции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатен обяд - неееее

  08 Май 2021 9:49ч.

  Понеже Разпидяев ни съветва на четем на руски....та четем,ама прочитеме нещо коренно различно. СССР са събирали ценности и са си продавали културното наследство за да платаят на американците за индустриализацията. От ленд-лиза неупотребената техника и върната на САЩ. Проблемът е,че на американците въобще не им е била нужна,но са си я взели обратно само и само да пречат на Сталин след 1945г. - веднага са я намечкали на скраб още по европейските пристанища и не са се правили трудя да я връщат в САЩ. Отделно чак до след Елцин завърши изплащането от страна на Русия на американските доставки. Американците безплатен обяд не дават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак когато японците ги нападат се нервират жестоко

  08 Май 2021 10:01ч.

  ЗИП-а разказва историята кат приказка за тъповати дечица. Така е интересно,наистина, но малко си метка числата и фактите свободна еквилибристика , а изводите и заключенията стават още по-фриволни... Значи специално по състоянието на англосаксите в навечерието на ВСВ. Британия и парвенюто САЩ никак, ама никак не са единни ! Войната чука на вратата, това е ясно за всички. Ясен е и победителят, още преди да е започнала войната. Интригата не е кой ще победи , интригата е в ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на плячката след края на войната. По отношение на това Родителят и синът-Парвеню са на диаметрално противоположни мнения. Родителят има имане. Синът заформя мускули, но все още джобовете му са полупразни. Рузвелт само привидно се прави на пацифист , силите които представлява натискат по всякакъв начин САЩ да се включат във Войната. Търси се казус бели. Американският народ в онези времена е миролюбив, изолационизмът все още е идеология на обикновения американец. 30-те години са достатъчно тежки там. Цари мизерия, има ГЛАД. Ню Дийлът осигурява минимумът на милиони уоркъри да оживеят на минимума , на хората не им е до войни ! Трябва по някакъв начин да се провокират враговете на САЩ да направят бели на Америка ! Трябва САЩ да влезнат във войната , да поемат управлението на англосаксонския свят и да преразпределят владенията в полза на американското крило ! За тази цел умишлено се оставят незащитени както атлантическите брегове на САЩ , така и тихоокеанските подконтролни брегове. За Пърл Харбър е писано предостатъчно, днес се знае добре че това е била операция-покана от Рузвелт ! "Ела , Вълчо , изяж ме !" - към японците. Знаейки че недалеч вече са японските самолетоносачи , американците изкарват в открития океан най-тежките и добре въоръжени кораби на Пърл Харбър /да не дадат фира/ и оставят японците спокойно да атакуват базата , на няколко "вълни" и да избият неприемливо за американската общественост количество американци ! Пърл Харбър си е американска провокация. Атаката над Пърл Харбър няма почти никаква военна стойност за японците. Те не заемат Хавай ! Пътят им към Панамския канал остава препречен ! Но дават така необходимия казус-бели за Рузвелт ! От към Атлантика е същото. САЩ поддържат смайващо незащитено атлантическото си крайбрежие. Немските подводници в края на 1941 и началото на 1942 стигат безпрепятствено до залива пред Манхатън ! Наблюдават с удивление през перископите светлините на Ню Йорк ! Никаква военна защита , никакво затъмнение ! Немските подводници се развихрят от Карибите през Мексиканския залив , чак до Канадските брегове ! Потапят хиляди тонове американски търговски товар ! През зимата на 41/42 войната реално удря САЩ в собствената им територия ! И това се допуска умишлено от Рузвелт, за да има повод да вкара Америка във ВСВ , да има основание за пропаганда и мобилизация сред американците ! От този момент манталитетът на американеца става вече милитаристичен , експанзионистичен. Така че в цялата тази поредица от провокации в политиката на Рузвелт няма никакво "нервиране". Има една последователно изпълнявана програма , план за влизане във Войната . План за вземане на лъвския пай от следвоенната плячка , вкл. отмъкване на имането на Родителя /Британската империя/ , всичко това се случва в пълна степен. САЩ и никой друг са големите победители във ВСВ. С минимални загуби те вземат максималната плячка ! Всички други страдат , дават огромни загуби - германци, японци , са бити и унизени. Съветите печелят своя сфера но с цената на огромни жертви и опустошения за себе си. Британия формално победител - дефакто губи Империята си. За другите не говорим... А САЩ триумфират. Пакс американа дефакто започва от 1945 и едва днес започва залеза му. Апропо , неприязънта между Рузвелт и Чърчил се пренася и след края на ВСВ между наследника на Ф.Д.Рузвелт - Труман и британците. САЩ ехидно отказват да предоставят на Лондон секретите на атомната бомба , макар британците също да са участвали в проекта Манхатън. Вече е ясно кой е господар в семейството на англо-саксите , кой е зависим старец на подчинение на Парвенюто. Това принуждава британците сами да конструират Бомбата и да я тестват в далечна Австралия. Това става 1952 само три години след детонирането на Съветската Бомба . Британия става третата ядрена сила в Света. Но така си остава втора цигулка в оркестъра на англосаксите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  08 Май 2021 10:04ч.

  Каквото и да се говори, следва да повторим една теза, звучала в тоя форум неведнъж: руснаците се превърнаха в свръхдържава с глобален потенциал именно благодарение на отхвърлянето на монархията и революционните инициативи на болшевиките. Без тях щяха да бъдат в най-добрия случай второстепенна политическа и икономическа сила като Канада, без геополитическа тежест, без силна военна машина, и водени за носа от Британската империя и нейната отвъдокеанска производна. Може ли някой да оспори тази теза? Ами цялата логика на фактите и теориите ще го опровергае. А и налице е очевидното - Западът не се примирява с Русия, докато не я разпарчетоса и унищожи. Болшевизмът заложи в Русия потенциал не само за едно златновековно близко минало по някои основни показатели (в лицето на СССР, който се оказа победител над целокупния Запад по горещите фронтове на ВСВ), но и матрица/пример за едно достойно бъдеще, което е едновременно геополитическа и идеологическа алтернатива на калпавото и скапващо се англосаксонско цивилизационно статукво в глобален план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путлер капут!

  08 Май 2021 10:27ч.

  Крадецът вика "Дръжте крадеца!" Агресорът вика "Нападнаха ни!" А тази "професорка" да се завреме дипломите ... където трябва, но ние не сме дебилите на другия комунистически "професор", та да вярваме, че най-големият исторически и геополитически враг на България ни е най-добър приятел. Аман от национални предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  08 Май 2021 10:31ч.

  Правилно би било, легисти, да говориш за СССР, а не за руснаците. Освен това СССР се превърна във военна свръхсила с глобално политическо влияние до голяма степен благодарение на жертвите, на които беше подложен народа. Тежка индустрия, военно производство, всичко това за сметка на глад и лишения, по времето на Сталин и на милионите роби. Това не е модел, който може да съществува вечно. Под лозунгите за всеобщо равенство и власт на трудещите се, беше изградена система, която не може да понесе каквато и да е форма на свобода и демокрация. Не случайно се разпадна при Горбачов, за времето на когото се разпространяват митове и легенди, как съзнателно бил унищожил държавата. А тя започна да загнива в момента, когато бяха охлабени юздите. Китай избра коренно различен път, капитализъм без демокрация, твърде успешен към момента, но там живеят китайци, а това е съществена разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 10:38ч.

  Как японците са щели да разгромят Квантунската армия? Ама сериозно ли питате? По мои изчисления около пет атомни бомби и готово . Към 1945г САЩ са на върха на своето могъщество.Глупендерите от Европа са се саморазрушили, обезкървили и так далече. Чърчил подушва, че сега е момента да накара Труман да нападне СССР и да го върне в границите на 1940г. Има кодова проектооперация "Немислимо". Труман обаче верен на търговския дух на своя народ не вижда смисъл от тая работа.Не му се дават неколко милиони жертви и дори "сдава" на Русия неколко германски града. Мисля Магдебург и там надолу към Чехия. Русия пък се отказва от Виена....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 10:41ч.

  Американците естествено как са щели да разгромят Квантунската армия.Пет шест атомни бомби. Само е требело да убедят Чан Кайши да не дърпа много много.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти на 08.05.2021 в 10:04

  08 Май 2021 10:42ч.

  Руската империя в предвоенните години преди ПСВ има изключителен икономически ръст, капитализмът набира скорост и предвещава Русия да стане незаобиколим световен фактор . Руската империя заема огромна територия , с несметни природни богатства и с православното си население заплашва устоите на Запада. Това е основният мотив да се руши Руската Монархия, това е основният мотив да се провокира Русия да участва в ПСВ без никакви изгоди за самата нея... В крайна сметка за това й изпращат сифилистика Владимир Илич, бонвиван от брега на езерото Леман /Женевското/ , с един вагон злато да свали Царя ... Болшевишката Революция от 1917 и позорния Брест-Литовски капитулат свеждат Русия от заформящ се световен фактор до ролята на парий. Луд който провежда нечовешки експеримент у дома си. 1917-1928 са най-черните години в руската история. Русия е пред реалната угроза да се саморазпадне от военния комунизъм , и след това да стане лесна плячка за Западния Капитал . Тенденцият е спряна рязко от Сталин - диктатор със сурово управление но с имперска визия. Грузинец който се окзва най-големият руснак сред руснаците. До Сталин СССР е толкова окаян индустриално че ползва пирони, произведени в царските фабрики. Двадесет години след като завзема властта Сталин превръща Русия /СССР/ в Ядрена Сила ! Тази метаморфоза , този исторически скок , и то в условията на война 1941-1945 са толкова удивителни и смайващи , че в определена степен компансират всички жертви на сталиновите репресии. Сталин взема една разбрицана от болшевиките-юдеи територия , връща я в статута на Империя , издига я на по-висок военно и икономическо ниво. Сталин с цялата му суровост е фигура от изключително значение в руската история, съпоставим само с Петър Велики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  08 Май 2021 10:48ч.

  Не става дума за "вечен модел", а за proper model, който може да осигури наваксването спрямо едно историческо изоставане в модернизацията и индустриализацията, както и да даде на съветските руснаци полагащото им се място в света - да бъдат флагман на културното и съборното, както и изразител на телулократичното геополитическо начало. Всичкото това нямаше как да стане в условията на капитализъм, защото без алтернатива, която да оглавиш, другите играчи просто няма да допуснат да бъдеш първи или поне самобитен. Единственият начин бе чрез социализма на болшевиките, и тук отчитам главно периода 1924-1953, в който процесите по управлението бяха оглавявани от умен и способен ръководител като Сталин. Пак да повторим, за решаване на гореописаните исторически и цивилизационни задачи идеологическият мотив не е водещ, и въпреки че го преекспонираше, Сталин бе наясно, че водещ е националният и геополитическият мотив, каквато е и идеята на тази статия. Народът не е пасивен поемащ, самият той в сюблимен момент поема предизвикателствата да оправи страната си, а не да го "оправят" с фалшиви обещания за човешки права и луксозен живот. Колкото и уж безправен да е бил този съветски народ от днешна гледнаточка, след 1917 г. фактически той за първи път пое субектност (суверенитет) за издигане до пределната висота на историческите предизвикателства - ако бе останал при буржоазните си мечти и печалбарството, той никога не би съучаствал в мобилизационното им провъзгласяване и решаване за толкова кратък исторически период. Да не забравяме, че руското просвещение по време на империята така и не бе дошло (няколкото десетки революционно-демократични гласа на разни интелигенти и творци по време на царското самодържавие бяха повече глас в пустиня) - бе буден единствено потенциалът на дворянството главно лицето на военната аристокрация, но не и на широките низини, чиито воли, сърца и умове, както се видя, са таяли нечуван потенциал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 08.05.2021 в 10:41

  08 Май 2021 10:59ч.

  Звучиш по детски наивно и нереалистично. Даже и рептилите, макар да са дяволови и да царуват в царството на гъстата материя, за принудени да си плащат за гяволъка... т.е. даже и в тоя пословично неправеден свят никой няма да те остави да си хвърляш атомни бомби на поразия, ако преди това не си готов да жертваш нещо от себе си. Танто за танто... а и американските войници са хора, те също щяха да пострадат от радиацията. Война поначало не се печели само с мятане на бомби, особено световна война. Войната (горещата) е колосален черен и неблагодарен труд и още по-колосално кръвопролитие. Освен това войната е изкуство на стратегическо и оперативно-тактическо разгръщане, което малцина владеят и на което малцина са готови. Готови ли са американците на такива жертви, след като принципът на чистата печалба е основното за тях? Разбира се, че не - и до днес не са готови. Бих казал, че поначало са неспособни, защото зад привидните случайности стои нещо закономерно - те са прекалено периферни на суровата и страшна страна на космологическата и историческа събитийност. Техният отколешен принцип "ще подкупим баламите" (който междупрочем нито е вечен, нито ще важи винаги и навсякъде) и до днес работи, но създава в мозъка ти една мъгла. Детските ти истории започват да досаждат. Тук сме сериозен форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атомните бомби на товарищ ЗИП

  08 Май 2021 11:01ч.

  През цялата 1945 САЩ произвеждат само няколко Бомби. Една тестват в Алмогордо , две хвърлят над японците. С няколко останали бомби САЩ нямат нито ресурс за "хвърляне" над квантунската армия , нито за нещо друго. Япония на финала е съкрушена в Манджурия от Червената армия. Пропагандно Япония капитулара след Хирошима и Нагасаки , военно на практика - капитулира в конвеционалното поражение в Манджурия. Верни на своята тарикатщина американците не дебаркират на големите японски острови. Една Окинава им стига да разберат какви загуби ги чакат и избират "алтернативния подход" с бомбите. От 1945 до 1949 американският ядрен арсенал расте значително, стига до 400-500 бомби. Първата руска бомба , почти копие на американската , е инсталация на вишка. Тя не може да се качи на Ту 4 , реално СССР има използваема бомба от 1951. Превъзходството на американците и като брой бомби и като носители е смазващо. То продължава да се запазва до края на 50-те. Въпреки това САЩ не смеят да атакуват СССР. Дори при превъзходство 100/1 тях ги е страх ! Това ясно показва манталитетът им , освен в случай когато имат абсолютна сигурност че врагът е беззащитен , а те са неуязвими , те не атакуват ! Бъзляри са англо-саксите... Мда. Така лека-полека в американскана "неуязвимост" се отварят пролуки. Руснаците с невероятно усилия , на предела на икономиката си , много по-бедна от американската , гонят и догонват. Първо конструират Ту-95 , който макар и в малко бройки теоретично би могъл да долети до Северна Америка и да нанесе щети. После Корольов прави "семьорката" , макар че едно зареждане с течен кислород е продължавало 7 часа и на практика тя не е била средство за "ответен удар"... Накрая Янгел конструира УР . В 1963-та американската изключителност приключва. САЩ стават НЕЗАЩИТИМИ от съветските МКБР !!! 1963 та е преломна година. Останалото е техничска работа, трябва да се произведат достатъчен брой носители , да се увеличат още зарядите. В 1972 вече има абсолютен количествен ракетно-ядрен паритет между САЩ и СССР , даже съветите излизат малко напред... Такива ми ти работи с бомбите ЗИП-е. Но заслугата за всичко това е на мустакатия грузинец и само негова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 11:05ч.

  Тва че не се печели война с мятане на бомби го кажи на японците дечко ! :) Метнаха им две атомни бомбета и ония набързо капитулираха. Самурайство самурайство, ама кат ти изпържат 200 000 човека за няколко минути набързо забравяш кодекса Бушидо..... :)) Еле пък Токио. И то без никакви атомни бомби. Просто запалителни. Запалваш 100 000 човека на 10.03.1945 и миризмата на изгоряло месо се носи месеци наред... Тва не ви е детската градина. Това е РЕАЛНАТА ВОЙНА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • парадоксът на антикласиката във военщината

  08 Май 2021 11:17ч.

  Ами значи не е вярна другата ти теза - че японската милитаристична машина била нещо невиждано... Прав си донякъде поне в едно - ядрените оръжия отвориха ерата на некласическите модерни войни; високоточното ракетно оръжие с космическо насочване от началото на 90-те ни вкара в една още по-радикална епоха - епохата на постнекласическите (постмодерните) войни, където повече не важат почти никакви имперски принципи на класическото териториално разгръщане и разширение. Но войната никога не е била само технологично дело - самото милитаристично начало е само преработка на суровата класика, въпреки претенциозността на съвременните дефиниции за военно дело. Затова смея да твърдя, че американците са пропуснали основата, те просто я нямат - те нямат опит във воденето на полеви фронтови операции, нито мотивацията за тях... и - колкото и да е парадоксално - даже на морски битки от такъв мащаб (можеха ги по-скоро англичаните). Да се върнем на японците - самият международен климат след съветските победи над Райха бе сломил духа им, защото лятото на 1945 г. като равносметка нямаше нищо общо със суетливо-приповдигнатото лято на 1941 г. А и ръководството на Япония чрез разузнаването със сигурност е знаело, че СССР - тази могъща военна машина, от която още на Халхин Гол през 30-те гг. са яли бой - ще се намеси във войната на страната на САЩ, така че всякаква сериозна съпротива е безсмислена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 11:17ч.

  Англосаксите се "опияняват" от запалването на Дрезден до "молекули". Официално пропагандистко видео. Както се казва "на зла круша прът". Братушките така и не се научиха завалиите... https://www.youtube.com/watch?v=gh-KWJWRjcI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 11:21ч.

  Няма противоречие. По американски сметки без ядрено оръжие, доколкото си спомням военните аналитици долагат на Труман, че ще има "2-3 милиона загинали американски войници" за да бъде окупирана цяла Япония. Труман пресмята, че тва е "disaster" и ще загуби изборите през 1948г....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американската международна политика е всякога "на праче" - запомнете го, това е аксиома!

  08 Май 2021 11:33ч.

  Ето, виждаме слабостта на демокрацията по отношение на мотивите, от които се ръководят хората от елитите при вземането на уж стратегически управленски решения. Ясно е, че мандатността и осигуряването на изборна победа на президента (както и прочие глезотии на пердставителната демокрация, която си е театър без потенциал даже за психодрама) не може да бъде никакъв сериозен мотиватор за велики дела. Капитализмът няма никакво крупномащабно мобилизационно естество/потенциал, ако е поставен в центъра на извънредните събития - в това отношение САЩ доскоро бяха късметлии, че са се оказвали в това отношение всякога на периферията, "отвъд океана". Днес обаче, в условията на постнекласически перспективи на оръжията и средствата за водене на война, те повече не са толкова неуязвими. И успоредно с това нямат представа от класическа война, което е голям, стратегически пропуск, което не ги поставя в клуба на естествения отбор по достойнство. Затова и заплахите им звучат хем смешно, хем опасно - защото днес в тяхно лице става дума за "маймуна с граната". Мобилизационният потенциал за велико преображение (каквото бе китайското) се дължи не на количеството на парите, а на развитието на качествата на човешкия потенциал. За съжаление, на Запад убиха хуманните начала у човешкото, така че нищо не им остана, освен да се залъгват с техногенното, да преувеличават ролята на ИИ и като цяло - да прикриват срамежливо срамотиите на либералното си рухване чрез разни измислени ковид-пандемии и антируски медийни истерии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Май 2021 11:46ч.

  Ами води си се информационна война, моите няколко коментара са изтрити. Както и предните няколко, все под статиите на същата авторка. Следващата й статия няма и да я коментирам, поне тук, в това пространство, няма да има никакъв смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  08 Май 2021 12:07ч.

  Че демокрацията пречи да се водят всеотдайни войни без оглед на жертвите, е факт. Урокът от двете световни войни не е забравен. И наличието на ядрено превъзходство е фактор за политически натиск, не и за използването му просто така, за да унищожиш половината свят. Другото са фантазии, като теорията за Бил Гейтс и вируса, та да останел сам като в някакъв катастрофичен холивудски блокбастър и да няма кой един БигМак да му приготви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Чехов

  08 Май 2021 12:17ч.

  Авторката стои на хлъзгавата почва - Русия е направила всичко за победата над Хитлер, останалите - нищо. Или по-точно - жалки опити да помагат на Русия да спечели и после да се наредят до великата страна. Срамна статия, не си струва времето да се чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  08 Май 2021 12:45ч.

  Остава сега да изброиш и даже анализираш какво толкова са направили останалите - ако може обаче, използвайки сериозни исторически източници, а не тамошните уикипедии....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Метнаха им две атомни бомбета и ония набързо капитулираха.

  08 Май 2021 13:15ч.

  Глупости. Прочети колегата в 11:01 какво ти е обяснил. С две или 4 или дори 8 бомби САЩ не са можели да победят Япония на бойното поле. Можели са примерно с 30-50 бомби ! Но СА ГИ НЯМАЛИ през лятото на 1945. Това количество са имали примерно в края ... на 1946-та ! Т.е. САЩ блъфират ! Японският император и генералитетът захапват кукичката ! Хващат се на блъфа ! Ако японското разузнаване знаеше че американците имат всичко на всичко още две-три бомби (до края на лятото на 1945) те със сигурност щяха да продължат съпротивата ! Със сигурност САЩ трябваше да правят десант на Хоншу и 2 милиона жертви не им мърдаха. Обаче блъфът минава , американците изваждат късмет. Огромните цивилни жертви ( свои !) потрисат японския генералитет и за да спасят населението си , те решават да капитулират, впрочем ! Избирането на Хирошима и Нагасаки като цели за бомбардировката (Нагасаки е резервна цел , основна е била Кокура) където е нямало нито военни обекти, нито струпване на военни сили , показва че се е търсил психологически ефект. Максимално количество убити хора (цивилни) , а не военни поражения над японските войски ! Ако японците не бяха капитулирали след двете бомбардировки, какво би могъл да направи Трумън с останалите 2-4 бомби ?? Абсолютно същото - да унищожи още 2-4 японски града, да избие цивилни, да увеличи Военното престъпление... но не и да бомбардира на фронтовата линия ! Ясно защо. Не дори да бомбардира военни обекти в тила на Япония заради тяхната защита и риска да стане фал ! Да бъде свален бомбардировач , да се загуби бомата, или по-зле - да попадне в ръцете на врага ! (има такава хипотеза, че е имало трета бомба , която е била загубена невзривена)...Самите американци не са били убедени че блъфа с двете атомни бомбардировки ще мине. Не са били убедени че японците ще "захапят" кукичката. Съвсем сериозно са се обсъждали следващи дати за атомни бомбардировки , една през септември, една през октомври... Което иде да подскаже с какви все още бавни темпове САЩ са произвеждали Бомбата ! Имало е дори предложения сред американските стратези , да не се хвърлят толкова скъпите бомби една по една, а да се изчака примерно полвин година ! Да се съберат 10-15 бомби, и да се хвърлят наведнъж, в една "решителна бомбардировка" , в рамките на 2-3 дни ! Обаче японците не са знаели всичко това... И войната приключва бързо , още през лятото на 1945. Другият аргумент, ама истинският военен, а не атомния блъф , е започналото наземно настъпление на Съветската армия в Манджурия. Реална атака , плюс атомен блъф = японска капитулация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 13:27ч.

  Мятането на атомни бомби върху японски цивилни не е военно престъпление а справедливо наказание за военните престъпления на Япония срещу цивилни в Китай, Корея и так далече. И да, този американски ход е бил много правилен.Смазал е морално Япония....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като кисела краставица

  08 Май 2021 16:24ч.

  Ако американците бяха сигурни в резултата от атомните бомби нямаше да притискат и натискат СССР да участва в разгрома на Япония. Японците може е да са били жертвоготовни,но са били твърде назад в планиранито и ръководството на стратегически операции,докато СССР в 1945 г. е имал огромен опит. Квантунската армия е скълцана като краставица с дълбоки разсичащи удари за изключително кратко време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  08 Май 2021 17:09ч.

  Винаги съм се чудил какво общо има Квантунската армия с отбраната на Япония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 08.05.2021 в 13:27

  08 Май 2021 17:12ч.

  Вземи се запознай с международното хуманитарно право, както и с основни правила на морала. Цивилните цели по време на война са под защита, поне в един цивилизован свят. Такова справедливо възмездие се дава само от овластена инстанция - съд - в модерния свят, на който САЩ претендират да наставничат и да го поучават. Защо не хвърлиха бомбите срещу територии с концентрация на войски? Защото умираха от страх, че ще им свалят бомбардировачите или ще изгубят бомбата. С митология и желаещо мислене в съвременни условия никого не можеш да съдиш - няма как, извършвайки престъпление, да раздаваш правосъдие, и то убивайки и осакатявайкистотици хиляди безнаказано. САЩ извършиха военни престъпления с атомните бомбардировки спрямо цивилни японци и все някога ще отговарят ако не пред човешки, пред божи съд за гнусното си дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 17:29ч.

  Най се кефим, когато фенове на тоталитарни режими призоват за " спазване на международното право". :)) Самите тоталитарни режими действат с методи извън това право и просто трябва да бъдат лекувани с тяхното собствено лекарство. Едно време Стамболийски беше казал, че требе комунистите да бъдат вкарани в концентрационни лаглагери. Ако беше доживял по дълго без съмнение щеше да каже същото и за нацистите. Има един английски филм шедьовър от 1943г.Там е казано всичко в три минути... https://m.youtube.com/watch?v=IMNDS6R4kq0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоталитарното не е чисто и просто на нивото на политическото, има господстващи политкоректни наративи, които са тоталитарни и при това американски в днешно време

  08 Май 2021 17:57ч.

  Какво значи "тоталитарни режими"? Не е ли тоталитарен режим американският непукизъм и безотговорност към спазването на общи правила? Не е ли тоталитарен режим това да режеш мостовете спрямо една здрава международна общественост? Къде е казано, че тоталитарен режим е само немският нацизъм или съветският комунизъм? Американците ли ти го казаха?? И от позициите на коя правда и чия униформеност на истината? И не ме нарочвай мене за комунист. Аз може много дълбоко да разбирам Маркс, но не съм комунист-партиец, за какъвто ме смяташ ти, използвайки обяснителните възможности на тоталитарно господстващия днес американски дефиниционно-нарочващ наратив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 18:24ч.

  Точно това.ЗИП да бъде причисляван към големите фенове на Америка е леко преувеличено с оглед на неговата виртуална история. Но понякога шоковата терапия срещу феновете на тоталитаризма е необходима. Маркс също е тоталитарист щом говори за диктатура и ликвидация на цели социални групи. Без съмнение съществува и ПЕРФИДЕН англосаксонски тоталитаризъм но на съвсем друго ниво,което не засяга основното право на човешкото същество - ТОВА НА ЖИВОТ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още малко военна история от ВСВ

  08 Май 2021 18:29ч.

  За най-мащабното десантиране на съюзнически сили на японския архипелаг, подготвяно за месеците ноември и декември 1945 г., с което би се отчело поне малко по-сериозно ангажиране на англосаксонците във войната и с отговор на въпроси, които поставяхме в нашата дискусия, включително и по отношение на американските приноси като цяло във ВСВ - например, защо съветското включване във войната в Манджурия се оказа решаващо и на практика играеше в полза на американските интереси войната да приключи по-рано... В крайна сметка, десантът така и не се е състоял, защото се е очаквало броят на жертвите при едно сериозно стълкновение с японците по островите да бъде от порядъка на 1 милион жертви. Съществували са и големи разтогласи между щабовете на отделните видове въоръжени сили и съединенията - някои източници показват, че разногласията са били непреодолими именно от гледна точка на концептуални и организационни пребломи не само сред американските въоръжени сили, но и с оглед на основния мирогледен и идеологически поинт на американската общественост - американците не обичат войни, в които трябва да се жертват. А това, че им е провървяло, показва само, че си остават едни долнопробни крадци на чужди победи и чужда слава (Тръмп впрочем, за пореден път го доказа, опитвайки се да отнеме Путиновата победа над ИДИЛ; за позорното и безрезултатно напускане на Афганистан тези дни пък съвсем не си струва да говорим). - https://cont.ws/@worldofwarships.cont/1986115

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възползването от преекспонацията на всеобщата декларация за човешките права от 1949 г. не оправдава стотици години колониално насилие преди това

  08 Май 2021 18:39ч.

  Те са зачитали правото на живот само на своите народи, право на живот на колониално заробените не са гарантирали и зачитали, а са геноцидирали и извършвали зверства по най-различни начини. Не е за мен никак перфидно да обречеш един народ на гладна смърт, в името на специална политика спрямо Съветите, или да водиш опиумни войни или да съхраняваш с упорство поне един век целостта на Османската империя, одобрявайки кланета като черногорското, херцеговинското или баташкото, както и разкъсване на народи, на които се отказва да се освободят и разположат в етническите си ареали. Просто им е вървяло тази лъжа и демагогия за човешките права да минава през ХХ век, именно защото са били режисьорите зад кулисите и са умеели да управляват авансцената с парите си. Но народите събират опит и помъдряват, говоря за ония народи, които са геополитически силни - като Русия, Китай, Северна Корея, Иран, отчасти Турция... уви, на нас не ни се полага такъв шанс, а и ние си го погубваме - защото ние сме живи под техния патронаж, ала исторически, политически и нравствено прекършени - пак именно от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • относно поста на 08.05.2021 в 18:29

  08 Май 2021 18:44ч.

  Пропуснах да отбележа името на операцията за онези, които нямат да отворят статията в дадения линк - операция "Даунфол", неслучайно несъстояла се, разбира се...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2021 18:52ч.

  Да,колониализма е друга бира. Но англосаксите допреди 100 години са смятали за хора само "белия човек".Но не само те така са смятали.Всички европейци тоже. Но англосаксите все пак са се стремяли да цивилизоват туземците .Не са ги клали безразборно.Само от време на време за дисциплиниране. Ето , в Индия английския е официален език и до ден днешен.В Нигерия ако се не лъжа тоже. Значи местните все пак не са останали с лоши чувства?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  08 Май 2021 19:07ч.

  Британия като глобална империя, а не Германия е виновна за началото на ВСВ. Аргументи: https://cont.ws/@fan077/1985805

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  08 Май 2021 19:11ч.

  Имайки предвид горното, това донякъде обяснява внимателния пасивизъм на Путин по отношение на активизация на действията на руската армия в Украйна. Опитът е печален: има заинтересовани глобални играчи на Запад от Русия, които веднага биха побързали да обявят един локален конфликт за глобален, залагайки мината с въвличането на страните в несъразмерни отвъдлокални действия. Тук методът на историческите аналогии около датата на началото на ВСВ (3-и, а не 1-и септември 1939 г.) си действа с пълна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  08 Май 2021 19:17ч.

  Някаква грешка се е получила с точния линк на аргументите към горния пост. Ето точния линк: https://cont.ws/@museum/1985793

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 08.05.2021 в 18:52

  08 Май 2021 20:53ч.

  Напоследък по този ник се забелязва ускорено снисане на глупости от висок порядък. Не че не сме виждали такива преди, но поне се редуваха с провокативни неглупави захапки... Понеже за разлика от диванния момък ЗИП живея на запад и от 2001 до миналата година инвестирах сигурно към 200 КЕ за пътешествия по света , имам наблюденията за които товарищ ЗИП може само да мечтае /при инкарнация разбира се/. Та за англосаксите и колониалното им наследство. Кратко синтезирано - там където са стъпили англосакси трева не е никнала. Няма по-брутално, нецивилизовано и свръхграбителско колониално управление от британското. Айде точно за Индия и за Нигерия. В Индия по време на сигхските бунтове заловените бунтовници са били завързвани на дулата на британските оръдия и изгърмявани. Подобна диващина и садизъм могат да се търсят само в разказите за Тамерлан или за ранните османски завоеватели. Не случайно британците довеждат тези пацифисти - индийските народи /те са стотици/ , до духовно обединение и след появата на Махатма Ганди да обявят 100 % бойкот на Империята. Бойкот който прави колониалната администрация безпомощна и нерентабилна /нулева покупка на британски стоки от стотиците милиони индийци/ ... Нигерия е най-отчайващо пропадналата страна в централна Африка. Потресаваща бедност, мизерия, мръсотия и болести. Много по-зле от съседните Камерун и Бенин, франкофони...Но да прескочим на друг континент - Южна Америка, да видим Гвиани-те. Има три Гвиани и в трите е зле положението , но по степен - най-малко зле е френска Гвиана /отвъдморска територия на Франция , там е космодрума Куру/ , по-зле е холандска Гвиана = Суринам , най-ужасно е в Британска Гвиана - пълна мизерия , анархия , въоръжени групи в джунглите, дори не се знаят границите със съседните страни. Там където са управлявали испански колонизатори, противно на насажданите стереотипи - строени са катедрали, покръствано но и образовано е местното население, вдигани са университети, има прекрасна архитектура , останала до наши дни... Подобно е в португалските колонии. Много меко и хуманно са се държали франсетата в техните колонии - налагали са с упоритост франкофонията и образованието , мисионерщина и благотворителност. Имам наблюдения и за белгийското наследство /Заир/ , и дори за германското , намибийските черньовци които шпрехат "кюхен дойч". Навсякъде къде повече , къде по-малко европейските колонисти са оставили стойностно наследство. Единствените страни, бивши колонии , където само е крадено и изнасяно без НИЩО добро за местните , са английските колонии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Май 2021 1:12ч.

  ЗИП на 08.05.2021 в 10:38 Как японците са щели да разгромят Квантунската армия? Ама сериозно ли питате? По мои изчисления около пет атомни бомби и готово . *** Не е ясно защо японците ще разгромяват Квантунгската армия?! По мои изчисления през 45 година не е имал 5 атомни бомби, а наличните са били хвърлени. После не виждам как с 5 тогавашни атомни бомби ще покрият Манчжурия и ще изтрепят 1 000 000 войници, разсредоточени тъдява, но ЗИП-чето отдавна е доказал че е графоман-грандоман, който не се интересува от смисъла на написаното. Интересно, дали днес си е преброил постингите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Май 2021 1:24ч.

  Тома Неверни на 08.05.2021 в 17:09 Винаги съм се чудил какво общо има Квантунската армия с отбраната на Япония. *** Томче не че заслужаваш, но да ти отговоря. Квантунгската армия е била замислена, като втора материкова Япония, след като става ясно че японската капитулация е неминуема. И е била сериозна сила. *** ЗИП на 08.05.2021 в 13:27 Мятането на атомни бомби върху японски цивилни не е военно престъпление а справедливо наказание за военните престъпления на Япония срещу цивилни в Китай, Корея и так далече. И да, този американски ход е бил много правилен.Смазал е морално Япония.... *** Луд за връзване! А бе как не се намери един да си присвои правото да накаже туркие за всички престъпления и геноцид срещу толкова други народи? Те това можеше и да бъде похвален ход, дори и без атомни бомби. ЗИП-че това да го беше казал на някой японец, той щеше да те разбере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корените на Победата

  09 Май 2021 5:14ч.

  Корените на Победата са дълбоко в православното образование на Сталин в семинарията в Тифлис. Без дълбокото разбиране на матрицата на Библията, Сталин щеше да е един от поредните болшевики и дотам. Най-вероятно Троцки щеше да овладее апарата на юдо-болшевишката партия, съставена от преди всичко верни нему юдеи. Оттам нататък с кръвта на руския народ и върху труповете на пролетариата Троцки и Тухачевски щяха да пренесат юдо-матрицата на "избранитя народ" в Германия. Следващата стъпка по логиката на юдо-матрицата е съюз с юдо-масонския капитал в САЩ, Франция и Великобритания, и преминаване към сегашния модел на световната сатанинска държава. При това, банкерите в Лондон, Париж, Ню Йорк и Вашингтон (частната федерална система от 1913 г.) пак щяха да са свръхбогати владетели на капитала, а Световният пролетариат - измамен, така както е планират да измамят сегашните „излишни хора” с минималния базов доход. Разбирайки юдо-матрицата, голямата заслуга на Сталин пред света е, че го спаси не само от юдо-болшевиките на Троцки, но и от юдо-поставеникът на колективния запад - антисемитът Хитлер. Това е непростимо! Сталин стана „най-лошият”, защото опропасти плановете на кабалистите за техния Нов световен ред. От така наречените "сталински репресии" загиват след осъждане на смърт и в трудовите лагери между 700 и 800 хиляди души, някои невинни, а други истински врагове на съветския народ. При това, нито Сталин ги е ловил, нито ги е съдил, нито ги е убивал. Такива като Хрушчов, Ягода, Берия са се стараели и са се престаравали. През 1913 г. Руската империя, вкл. Варшавска губерния, но без Финландия, е имала население от 173 милиона души. В резултат на ПСВ Русия губи Полша и Финландия и два милиона военнослужещи убити и изчезнали. В гражданската война РСФСР губи около шест милиона души. От глад по време на колективизацията през 30-те години умират около един милион души (един милион американци умират от глад и в САЩ по време на Великата депресия 1927-1933 г.). Въпреки всички трудности в селското стопанство и икономиката на СССР руснаците не престават да раждат деца, защото вярват в комунистическото бъдеще, което си представят като го асоциират с рая от Новия завет. През април 1941 г. населението на СССР (без Полша и Финландия) е нараснало до 198 милиона души, вярващи на Сталин. Това е най-важната предпоставка за Победата над Хитлер. При това, Сталин не е взимал важните за СССР решения на своя глава, като през повечето време е бил само Първи секретар на ВКП(б)/КПСС. Чак през месец юли 1941 г., след катастрофалните поражения на Западния фронт, е предложен и избран за главнокомандващ на Червената армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  09 Май 2021 7:54ч.

  Фундаменталният въпрос е дали си струваха 27млн жертви на СССР, или можеха да се предадат, и "кротко и хуманно" да завършат живота си в нацистки лагери по цялата планета? Това ни пеят транс агитките откъм Брюксел, Ню Йорк и Лъндън...Ленинград е трябвало да се предаде, да нямало жертви. Ами те тия същите го създадоха Хитлер, и го насъскаха на изток. Срамните споразумения от Мюнхен 1938, свалените гащи на Франция (която няма как да е страна победител на фашизма), търговийката на Швеция с нацистите (цялото им въоръжение е изработено от шведско желязо). Същата история е с Ислямска държава, създадена от колективния запад, с редици попълнени от безработните военни на разгромения Ирак, и насъскана срещу неудобния сирийски режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корените на Победата на 09.05.2021 в 05:14

  09 Май 2021 8:59ч.

  Трябва да се лъже с мярка. А в твоя дългичък текст истината се губи сред манипулациите. А за възхвалата на съветската победа от православно-антисемитски позиции просто нямам думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недепутат

  09 Май 2021 9:10ч.

  Ако нямаше " ..Вставай страна огромная", нямаше да има " Ода на радостта"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  09 Май 2021 10:09ч.

  "Сда на радостта" е удобна за всички. Тя е химн на Берлинската олимпиада 1936, на ЮАР по време на апьртеда, за щастие не стана възхвала на "новия ред" на Хитлер. Когато обвинявате Запада че е подхранвал нацизма спомнете си кой обяви война на Германия, кой подписа Договор за дружба и обща граница и кой продаваше петрол на Япония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2021 10:21ч.

  Некъф льольо най-вероятно чистач на тоалетни на Запад бил пътувал по света. Боже прибери си вересиите.... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  09 Май 2021 11:51ч.

  Голяма наивност е да вярваш, че СССР е могъл да плати проектирането, построяването и машините, които са получили от американците. Запазени са документи за износа на СССР от този период. В нета са публикувани. По време на голямата депресия в САЩ , Канада и Аржентина житото са го горели в локомотивите или са го хвърляли в океана. Има документални кадри. СССР какво са имали за износ - жито и дървен материал. На Канада ли са продавали дърва и жито. Или на САЩ. И как си я представяте Съветска Русия след гражданската война и войната с Полша. А златото на аристокрацията не е било нещо значително. Тотално разорена страна умираща от глад и си купила най- модрните заводи. Наивно, господа офицери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  09 Май 2021 12:19ч.

  Тия заводи са били главно технологично ноу-хау и няколко водещи инженера към всеки. Не са стрували чак майка си и баща си. Плащани са освен с жито, със злато и диаманти. навярно има и тайни клаузи към споразуменията за изплащане, които важат и до днес. Освен това е смешно да се приема, че съветската страна не е развивала свои иновации. Удряли са ги в патентите западните капиталисти, то е обяснимо, но изобретателският гений на руснака не стои по-долу от този на други велики народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чистач на тоалетни на Запад

  09 Май 2021 13:47ч.

  Момко деградираш. Все по-големи глупости пишеш. И не виждам как можеш да подобриш познанията си за Света в епохата К 19 , закован вечно за дивана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 9 май е и велика победа над евгениката и расизма

  09 Май 2021 17:19ч.

  Победа над евгениката и расизма на третия райх. Евгениката, която виждаме днес в желанието за депопулация на планетата, която определя старите хора като " непотребни консуматори" (useless eaters) , да не говорим за африка, индия, и т . н. ----- Евгениката е особено популярна в началото на 20 век ( в САЩ) . Първият Международен конгрес по евгеника се провежда през 1912 г., участници са Леонард Дарвин (председател на конгреса и син на Чарлз Дарвин), Уинстън Чърчил (почетен заместник-председател), Огюст Форел (известен швейцарски биолог и психиатър), Александър Бел (изобретателя на телефона), както и много други известни личности. Евгениката е спорна концепция още от момента на появата си. Първото сериозно предизвикателство срещу нея е през 1915 г., когато Томас Морган (носител на Нобелова награда по биология през 1933 г.), демонстрира случаи на генетични мутации, различни от наследствеността, при плодовата мушица, като в неговия експеримент се появяват мушици с бели очи от родители с червени. Според Т. Морган това показва, че значими генетични мутации са възможни и извън наследствеността и че концепцията на евгениката базирана само на генетичната наследственост е под въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евгениката - висша раса и негодни - бъдещето, което победата на 9 май забави

  09 Май 2021 17:23ч.

  „Към 2100 г. евгениката ще се прилага повсеместно. През миналия век действаше закон за оцеляване на най-приспособените… След това човекът от чувство на съжаление се намеси в безпощадната работа на природата. В резултат ние съхраняваме и множим непригодните. Единственият метод, който се съгласува с нашите представи за цивилизации и раси, се заключава в предотвратяването на негодните по пътя на стерилизация и съзнателно управление на брачните инстинкти. -- Някои европейски страни и редица американски щати стерилизират престъпниците и безумците. Това не е достатъчно. -- Естествено, никой от тези, които не могат да станат достойни родители, не бива да получава разрешение за потомство. -- След столетие нормалният човек ще встъпва в брак с непригодно лице не по-често, отколкото с престъпник.“ -- Никола Тесла

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2021 17:30ч.

  Евгеника се развива и в СССР! Туй сигурно е изненада за каралите изпит по история на БКП ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИПЕ, ти си от негодните и втора ръка хора, ако си българин или славянин

  09 Май 2021 17:35ч.

  Как ти харесва да станеш опитна мишка на Менгеле в концлагер, ти и твоите близки? ---- а, чакай, ти вече си станал, промита ти е главата яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  09 Май 2021 17:37ч.

  Самият Никола Тесла се оказва сред стерилизираните, комай... Природата обикновено не дава потомство на гениите. Една разумна сила им пречи. Там, където се работи с чисти идеи и изобретения, раждащият пол пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1935 г: ,,Някои европейски страни и редица американски щати стерилизират престъпниците и безумците. Това не е достатъчно. " -- за ЗИП

  09 Май 2021 17:41ч.

  за ЗИПА това (стерилизацията ) не е достатъчно. .... ЗИП е сигурен, че би получил разрешение за потомство.... Такова разрешение идва скоро с дигиталната идентичност. .... ЗИПЕ, що не идеш на запад да живееш с евгениката на Чърчил и Гейтс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евгениката представя човека като механизъм

  09 Май 2021 17:48ч.

  Полезен за господарите от висшата класа , или непригоден. Няма Бог. ... Човеците от висшата класа са боговете, които решават съдбата на хората и планетата. Заместване на Бог с човек е класически начин за въвеждане на Антихриста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  09 Май 2021 17:50ч.

  Има несъвместими кръвни групи, които увреждат потомството по един или друг начин и взаимно разболяват родителите. По въпроса обаче умишлено и от десетилетия се мълчи, по обясними причини. Въпросът с евгениката е принципен: може ли да стане част от технологиите на генетичната наследственост или това е безнравствено и антиприродно?! При така стеклото се положение на нещата от началото на 90-те насам, се върви твърдо към техногенно обезпечавана евгеника. Но някак си е срамно технологията да се прилага масово, защото ще срещне съпротива както срещу безогледен расизъм и нацизъм. Затова милиарди хора първо ще бъдат унищожени чрез генетичните генномодифициращи ваксини на западните транснационалки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правата на човека

  09 Май 2021 18:09ч.

  Може смело да се каже, че Чърчил наистина е уважавал Човека (с главно "Ч"), т.е. на англосаксите, в отделни случаи, макар и крайно редки, не може да им се отрече висша прозорливост и човеколюбие: «Я каждое утро встаю и молюсь Богу, чтобы Сталин был жив и здоров. Только Сталин может спасти мир... Что бы не говорили о Сталине, таких история и народ не забывают» (У. Черчилль)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2021 18:14ч.

  Анонимниците от един обозе почивший форум пощръкляха защото дори не подозираха,че в СССР е имало евгеника и дори е имало нещо като катедри в академията на науките. АОНСУ не прощава.Ахаха.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евгениката не изисква обезателно репресивен расизъм - тя е част от задкулисността на един прецизен кадрови подбор в организацията

  09 Май 2021 18:32ч.

  Специално в България социално управление не се е изучавало никъде другаде, освен в АОНСУ към ЦК на БКП. То затова веднага след 10 ноември първите курсове по фирмен мениджмънт ги организираха оторизираните лица от АОНСУ (друг е въпросът, че извън основите на управлението общото между държавното и корпоративното управление като наука е твърде незначително). А науката за управлението на свой ред няма как да не вземе нещо от евгениката, доколкото обаятелната личност, която стои начело, трябва да привлича още на пръв поглед чрез харизма. Само знания и талант без харизма правят самата теория негодна да бъде приложена в практиката. Така че да не се чудим, че АОНСУ е нямала академичен конкурент в определени области на знанието спрямо други университети и научни институти. Така е било и в СССР, все пак всичко е изграждано по техен образец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2021 18:42ч.

  Това.ЗИП ако доживее до 6565г няма да чака разрешение от никой а ще ходи направо в близкия магазин: In the year 6565 Ain't gonna need no husband, won't need no wife You'll pick your son, pick your daughter too From the bottom of a long glass tube https://m.youtube.com/watch?v=zKQfxi8V5FA :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Май 2021 21:09ч.

  Разпиздяев на 09.05.2021 в 11:51 Голяма наивност е да вярваш, че СССР е могъл да плати проектирането, построяването и машините, които са получили от американците. Запазени са документи за износа на СССР от този период. В нета са публикувани. По време на голямата депресия в САЩ , Канада и Аржентина житото са го горели в локомотивите или са го хвърляли в океана. Има документални кадри. СССР какво са имали за износ - жито и дървен материал. На Канада ли са продавали дърва и жито. Или на САЩ. И как си я представяте Съветска Русия след гражданската война и войната с Полша. А златото на аристокрацията не е било нещо значително. Тотално разорена страна умираща от глад и си купила най- модрните заводи. Наивно, господа офицери. *** Разпиздяев -да ти е свято името сполучливо. Плащано е със злато, драги! Никъде няма сведение американски доброволци да са строили заводите в СССР безплатно. И да се намерят такива сведения то ще да са просто мокри сънища на полуидиоти. Америка през голямата депресия строи безплатно заводи на СССР?! То бива манипулации, но това е отвъд здравия разум, какъвто явно ти липсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен за Лендлиза трябва да споменете и за икономиката на завладяната от нацистите Европа

  09 Май 2021 23:24ч.

  а и не само икономика, но и военен ресурс в жива сила. Германия не е воювала сама срещу СССР, използвала е цялата военна, икономическа и военна мощ на по-голямата част от Европа. Така че задачата на СССР е била много по-голяма от това да се справи с Германия, Италия, Унгария и Румъния. Имало е и западноевропейци в германската армия, дори французи в СС са охранявяли Хитлер през последните му дни в Райхканцеларията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Май 2021 2:24ч.

  Освен за Лендлиза трябва да споменете и за икономиката на завладяната от нацистите Европа на 09.05.2021 в 23:24 *** Писах по темата, ама едни не четат, на други не им изнася...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Корените на Победата на 09.05.2021 в 05:14 на 09.05.2021 в 08:59

  10 Май 2021 9:36ч.

  Казваш: "за възхвалата на съветската победа от православно-антисемитски позиции просто нямам думи." А за дървено желязо имаш ли думи? Защото само в една бедна и незнаеща глава може да се породи конструкция като твоята "православно-антисемитски позиции". Да не би да твърдиш, че Исус Христос е антисемит?! Ето част от спора Му с юдеите книжници и фарисеи в Божия храм: Глава 8.…………………………………. 37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате……………………………….. 56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва. 57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял? 58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм. 59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде]. (https://biblia.bg/index.php?k=43&g=8&tr1=1)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП на 10.05.2021 в 06:12

  10 Май 2021 10:02ч.

  Войни и революции се печелят с единоначалие, ако това не ти е ясно, настанен на удобния диван. Омръзна ни да ти слушаме шаблонните простотии, можем да си ги прочетем в англоамериканските вестници, ако искахме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИПа все повече отпада от революцията, разплувайки се в четене на английски източници, имащи свойството да (му) парализират свободната мисъл

  10 Май 2021 10:12ч.

  Апропо, Чърчил затова се е молил всяка сутрин на Бога Сталин да е жив и здрав и да довърши войната с Победа. Защото му е било ясно, че буржоазните общества на Запад няма как да осигурят из себе си едно такова единоначалие, те вече са си го получили, но не чрез човешки воли, а чрез господството на парите. Тоест, Чърчил е схващал, че Западът няма потенциал да спечели войната, най вече защото няма адекватните военни и параикономически инструменти да спре ония невидими сили, които се развихрят с отприщването на бента на световната касапница. И само извънредни страни и общества като руското, притежаващи неописан в никоя книга и неочакван за мнозина потенциал, воля и възможности, са в състояние да докарат делото докрай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас на 10.05.2021 в 12:43

  10 Май 2021 12:51ч.

  А ти от кои си? Да не би да си от безгрешните? Камък ще хвърлиш ли??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  10 Май 2021 20:23ч.

  срамота е такъв да се пренебрегва https://kafeneto.files.wordpress.com/2021/05/2706356_1000.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поведата на 9 май не е русофилия, а ФАКТ

  12 Май 2021 0:26ч.

  Не се опитвайте да размието победата на 9 май в мътните води на русофилия / -фобия. БРАВО на авторката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възхвалата на великата победа (или Великата Победа) от православно-антисемитски позиции е резултат от подмяната на ценностната система

  14 Май 2021 11:34ч.

  след края на комунизма с някакво подобие на фашизъм. Тук можем да добавим и постоянно споменаваното славянство, което само дето не се е превърнало в славянска раса. Така картината на света се представя като сблъсък между превъзхождащи и непълноценни, по липса на убедителни аргументи и повърхностно мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета на 14.05.2021 в 11:34

  14 Май 2021 19:20ч.

  Не стига, че наистина си повърхностен и комплексиран с някаква непълноценност, но и не четеш, и си вириш носа. Чети! Не си познаваш Тора-та. Виж във Второзаконие какво представлява расизмът, проповядван от Мойсей! В Тора е произходът на расистката матрица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи