Хуманитарната катастрофа в Газа. Репортаж от дискусията в СУ "Св. Климент Охридски"

Хуманитарната катастрофа в Газа. Репортаж от дискусията в СУ "Св. Климент Охридски"

Автор: Юлия Семир Ал-Хаким за "Гласове"

В легендарната 65-та аудитория на Алма Матер, станала известна с това, че преди малко повече от 36 години в нея се учредява Клубът за гласност и преустройство, тази седмица се състоя друго събитие с дисидентски характер. На пръв поглед нищо не би трябвало да възпрепятства въпросното събитие – публична дискусия под надслов „Хуманитарната криза в Газа”, с доказани имена в областта на арабистиката, историята, философията като изтъкнатия арабист Мая Ценова, професор Искра Баева, Виктор Лилов, доцент Александър Сивилов, професор Антоний Тодоров, както и публични личности като Димитър Кенаров, Красимир Кънев, Юлиана Методиева, Георги Пирински. Но слабият, да не кажем нулев интерес на медиите към тази лекция, както и последвалата остра, необоснована и истерична реакция на Организацията на евреите в България, „Шалом”, свидетелстват за това колко непрестижно е дори днес, в условията на уж напреднала демокрация, да се казват някои истини срещу мейнстрийма.

На събититето присъстваха значителен брой млади хора, студенти, които запълниха банките на залата и допринесоха към дискусията със своите въпроси и коментари. Организаторът на дискусията, Огнян Касабов, откри събитието с ултимативна забрана да се използва какъвто и да било език на омразата и предупреди, че всяка реплика с антисемитско съдържание ще бъде прекъсвана. Трудно е да си представим антисемитски забележки от страна на хора, които са се събрали от тревога и загриженост по един семитски народ, какъвто са палестинците, но за съжаление това е една от устойчивите опорки, с които правителството на Израел посреща критиките срещу себе си.

Журналистът Димитър Кенаров отбеляза, че днес хуманитарната криза в Газа изправя човечеството пред огромен екзистенциален въпрос. А именно ще продължи ли да съществува световният ред, който властва от края на Втората световна война досега, дотолкова, доколкото основните играчи, наложили този ред, наблюдават безучастно как се нарушават основни принципи на международното право. Газа ни изправя пред въпроса ще продължи ли да съществува светът, който познаваме. Кенаров изрази съжаление, че българската политика също не демонстрира последователност, след като постоянният ни представител за ООН, Лъчезара Стоева,подкрепи резолюцията, осъждаща геноцида в Сребреница, но в продължение на седмици и месеци преди това гласуваше против всички резолюции на ООН, призоваващи за хуманитарно примирие в Газа. При това броят на убитите цивилни в Газа надвишава в пъти жертвите в Сребреница. В края на обръщението си към препълнената аудитория Димитър Кенаров изрази удовлетворение, че събралите се преподаватели и студенти споделят общ хуманитарен възглед за света и са част от едно по-глобално движение за солидарност.

Палестинци се редят на опашка за полечаване на храна в Газа. Снимка: АP/ Hatem Ali

Емоциална и през едва сдържани сълзи беше речта на младата българка с палестински произход, Рима Догмуш, която изложи част от ужасните и покъртителни факти за конфликта. По настоящем Газа е най-смъртоносното място в света за цивилни и хуманитарни работници, убитите цивилни палестинци от края на октомври миналата година към днешна дата надвишават 37 хиляди, ранените са над 80 хиляди, без да се броят телата, останали под руините на бомбардираните сгради, които в процеса на разлагане ще предизвикат истинска пандемия от инфекции и зарази в района. Разселване в огромни размери и смъртоносен глад, пред който са изправени милиони, са допълненителните страни на войната там. По данни от април в Газа са унищожени повече от 70 000 жилищни сгради, както и канализационната мрежа в Северната част на Газа. Убити са над 5000 ученици и преподаватели, унищожени са два от трите водопровода, снабдяващи Газа с питейна вода. Населението е изправено пред остър недостиг на чиста и безопасна вода. „Палестинците обаче не са само цифри, завърши Рима Догмуш, не искам и няма да ги превръщам в такива. Всеки убит е бил нечий син, дъщеря или родител, нечий близък и скъп човек.”

Братът на Рима, Камал Догмуш, се включи в дискусията с разказ за неговия род, който е и един от най-големите в Газа, със статут на клан, наброяващ над 6000 души. Те са сред най-големите опоненти на управляващата групировка Хамас, но това не им помага ни най-малко, когато Израел предприема офанзива срещу Газа миналата есен. Избитите от Израел членове на рода му са 485 души. И те, дебело подчерта Камал, никога не са поддържали Хамас. Последните избори в Газа се състоят през 2006-та година и голяма част от хората, които умират в днешния конфликт, дори не са навършили годините да гласуват. Войната на Израел взима всеки ден невинни жертви сред палестинци, нямащи нищо общо с политиката и действията на Хамас. Камал припомни малко познат факт, а именно, че за да участват в изборите, Хамас са били длъжни да признаят плана за две държави. Близо две десетилетия по-късно и безкрайно много провалени опити на Палестинската автономия да бъде призната за държава от Израел, Хамас отхвърлят политиката на търпимост, с която идват на власт. „Хамас съществуват, защото мирните преговори не доведоха до нищо”. Реално жителите на Газа са под пълна блокада от 2005-та, още преди идването на Хамас на власт – лишени от правото да имат пристанище, както и от правото да имат летище.

В края на речта си Камал Догмуш разказа тъжно-весела случка, която леко разведри атмосферата. Миналата есен се ражда неговият син, тук, в България, паралелно с детето на негов братовчед в Газа. Но детето на братовчед му не може да бъде изхранвано от майката и семейството се вижда принудено да храни бебето с твърда храна, поради пълната липса на адаптирани бебешки храни в Газа. Резултатът е особен и неочакван вид „бърза еволюция” – бебето вече има поникнали цели осем зъба, за разлика от беззъбия си български братовчед, захранван с мляко. Мнозина бебета в Газа обаче умират от недохранване всеки ден, допълни той. Ако майката не може да кърми, бебетата са обречени. Ако са родени преждевременно, също. Липсва храна за бебета, липсва животоспасяваща медицинска апаратура.

В лекцията взе участие и популярният арабист Виктор Лилов. На въпроса защо Хамас не освобождават заложниците, той отвърна, че монетата има две страни и тази, която не виждаме и медиите не показват, е и по-нелицеприятната. Над един милион палестинци са минали през израелските затвори от 1967-ма година насам, към момента над 10 000 палестинци са затворени без съд и присъда в затворите на Израел. Сред тях близо 200 деца. Израелската правосъдна система е единствената в света, която изправя деца пред съд. В окупираните палестински територии на Западния бряг няма закони, няма правила, израелската армия взима всички решения. По-конкретно Израел прилага т.нар. "административен арест", позволяващ лишаване от свобода без повдигане на обвинение или съдебен процес. Палестинците, класифицирани като "лица, лишени от свобода за целите на сигурността", често са задържани за неопределено време по силата на заповеди издавани от военните власти на окупираните територии, които могат да бъдат подновявани на всеки шест месеца. При тази практика липсват каквато и да било прозрачност и справедлив процес, което поставя под въпрос върховенството на закона. Около 1310 палестинци са задържани по административен ред - практика, която позволява на Израел да задържа палестинци за неопределено време без обвинения или съдебен процес. „Израел не може да бъде наричан демократична държава, това е режим на апартейд”, заяви Лилов. Израел е единствената страна в света, която няма официално признати граници, освен границата с Египет, защото не са спирали да се разширяват извън законно установените си граници.

Думите Мая Ценова (изтъкнат арабист и преводач на арестуваните български медици в Либия) предаваме почти дословно:

„Винаги се опитвам да напомня, че аз не деля хората на евреи и на неевреи. И че има огромна разлика между евреи и ционисти. Аз съм против ударите на Хамас. Против съм като всеки нормален човек, за когото убийството на хора е абсолютно неприемливо и антихуманно. И точно поради същата причина няма как да приема факта, че вече десетилетия наред палестинци биват избивани. Стигнахме дотук, защото светът все се задоволяваше с временни примирия на конфликта, забравяйки, че там остава нерешена една несправедливост. Едно международно решение, през 1947-ма година доведе дотам, че един народ бе оставен без възможността да има своя държава. Не мога да си обясня защо светът се задоволява само с това да бъде приета и наложена една резолюция за прекратяване на военните действия и оттам нататък следват десетки години на някакво привидно примирие, твърде привидно, защото през тези десетилетия, там, на „окупираните палестински територии”, наричани така в над 1000 резолюции на ООН, продължават ежедневно груби нарушения на цялото международно хуманитарно право. Медиите често премълчават тези груби нарушения на човешките права на палестинците, които се натрупват ежедневно, и в един момент, когато, както в този случай, от Газа тръгне вълна на контранасилие, изведнъж медиите представят нещата така, че държавата окупатор има право на самозащита срещу окупирания. Това е в разрез с теорията на международното право. По каква логика окупираният трябва да носи отговорност и трябва да осигурява безопасността на окупатора. След като достатъчно международни правни документи, включително резолюции на ООН, говорят за правото на окупираните народи да се борят за своята независимост, включително със средствата на въоръжената борба. Когато се говори за войната в Газа, трябва да се знае, че понятието война има място там, където военните действия се водят от две армии. В Газа огневата мощ на Израел се изсипва върху цивилното население. Газа е най-гъсто населената територия в света.

Казват ни, че конфликтът в Газа е безкрайно сложен, но това е само на пръв поглед. Всъщност решението на близкоизточния конфликт не може да бъде военно, това е един конфликт, който тръгва от международно решение и трябва да бъде прекратен по същия начин, с решителна намеса на международната воля.

Имам в съзнанието си архивни кадри от 1947-ма година, как палестинското население посреща евреите, които слизат от корабите, емигрирайки от Европа. Палестинците посрещат евреите на Европа като гости, така както повелява арабската традиция, арабското гостоприемство и щедрост, върволици от палестинци с огромни тави на главите със всевъзможни ястия и плодове, посрещат измъчените евреи, от това, което са преживели през Втората световна война. Подслонили са ги радушно, приели са ги, нахранили са ги. Има такива архивни кадри, които медиите не си позволяват да пускат. Медийното отразяване за съжаление е изключително едностранчиво.

На едни от челните места, които говорят на света за това, което става в Газа, са няколко много силни еврейски движения, главно в САЩ. „Еврейски глас за мир” и „Евреи за правото на палестинците на завръщане”.

Резолюция  273 от Общото събрание на ООН, от 11ти май, 1949та година, резолюцията, по силата на която Израел бива приет за държава членка на ООН. В текста на рзеолюцията е изрично посочено, че Израел бива приет за член на ООН, която го създава като държава, след като са изслушани аргументите на представителя на правителството на Израел, относно готовността  на Израел да приложи резолюция номер 181 за разделянето на Палестина на две държави. Израел е признат от ООН, защото се е съгласил да признае Палестинската държава. Условие, което не е изпълнил и до днес, а на него дължи съществуването си.”

Към дискусията се присъединиха Георги Пирински и Юлиана Методиева от сайта „Маргиналия”. Методиева сподели, че откакто заема активни позиции относно хуманитарната криза в Газа, сайтът е подложен на непрестанни хакерски атаки.

Лекцията приключи с бурни аплодисменти в препълнената аудитория и с обещания от страна на организаторите това да е само началото на поредица от събирания, с цел да се даде повече гласност на катастрофалните измерения на войната в Газа.

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  06 Юни 2024 10:14ч.

  Значи, щеше да е хубаво, ако страдаха за хората, но не - те страдат, че таняху още е на власт ... та, малко крокодилски сълзи се леят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти, зеленчук семпъл, прочете ли статията?

  06 Юни 2024 12:28ч.

  Рима Догмуш за геноцида на юдео-ционистите над палестинците в Газа: "По настоящем Газа е най-смъртоносното място в света за цивилни и хуманитарни работници, убитите цивилни палестинци от края на октомври миналата година към днешна дата надвишават 37 хиляди, ранените са над 80 хиляди, без да се броят телата, останали под руините на бомбардираните сгради, които в процеса на разлагане ще предизвикат истинска пандемия от инфекции и зарази в района. Разселване в огромни размери и смъртоносен глад, пред който са изправени милиони, са допълненителните страни на войната там. По данни от април в Газа са унищожени повече от 70 000 жилищни сгради, както и канализационната мрежа в Северната част на Газа. Убити са над 5000 ученици и преподаватели, унищожени са два от трите водопровода, снабдяващи Газа с питейна вода. Населението е изправено пред остър недостиг на чиста и безопасна вода. „Палестинците обаче не са само цифри, завърши Рима Догмуш, не искам и няма да ги превръщам в такива. Всеки убит е бил нечий син, дъщеря или родител, нечий близък и скъп човек.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Юни 2024 21:13ч.

  Поздравление за смелата среща . ........... врагът на човечеството е един и същ . Преди 10 години поканих Посланика на Палестина д-р Мадбух в Стара Загора. Паказан бе докумунтален филм за убийства на деца , акати с бял фосфор и други демократични действия .....нито една медия и местен политик не посетиха срещата . Бяха се подмокрили от страх . Сега е същото, НО проекта Израел приключва и ще има преселение на богати индивиди ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2024 14:57ч.

  Палестинците са терористи! Те не признават държавата Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Юни 2024 10:15ч.

  Скоро ще има и хуманитарна катастрофа в Ливан. Безмислено е да се обсъжда Близкия Изток без ГОЛЯМАТА КАРТИНА. Сблъсъкът на глобалните играчи за ДОМИНАЦИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  06 Юни 2024 12:11ч.

  Имаш инсталирана една програма само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  06 Юни 2024 12:49ч.

  За което ти завиждам,аз имам само едно кожено USB инсталирано отзад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Юни 2024 10:19ч.

  Нетаняху е обявен враг на Сорос, демек на собственикът на тия мекици от СУ! п.п Добре, че Тодор Живков има е строил университета на тия, че имат къде да седнат... оти новите им господари вече 30 г. не са им закърпили и пердетата, ама ги споменуват всяка нощ в молитвите си... УПС, какво говоря - соросиада и молитви, магаре и космос! 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв си?

  06 Юни 2024 12:31ч.

  Идиот или юдаист?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Юни 2024 12:54ч.

  Антисоросоид! 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има борба

  06 Юни 2024 13:39ч.

  между децата на дявола - соросоиди и юдео-ционисти. Целта им е да използват народите за разпрата помежду им. С чужди ръце змии да ловят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кинг Солърмун

  06 Юни 2024 10:33ч.

  Иво МОЧА-та, Оги Жабата, Генчо Миндята, Гого Папионката и прочие титани на мисълта смятат, че няма никакъв "палестински геноцид". Вервайте им, те знаят какво и защо го говорят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корн

  07 Юни 2024 19:11ч.

  Наскоро си купих едно средство против голи охлюви. Много хуманно, рекламират го с "Мъртвите охлюви са невидими". Как ще ти нарушават душевното спокойствие, убивайки охлювите, борещи се да съществуват. Подобно на оръжията, пращани в Украйна и Израел, би трябвало да са надписани с "Мъртвите и осакатените са невидими". Кои са хората тогава? Тия, които живеят, успокоени, че не виждат; или невидимите осакатени и убити?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Юни 2024 10:41ч.

  Като гледам тези студенти как кротко са насядали, ми става жал за тях. Въпреки че моето поколение бяхме студенти преди т.нар промени, никога нямаше да седим мирни, поне щяхме да се напием и да отидем пред нечие посолство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  06 Юни 2024 10:43ч.

  Този термин "екзистенциално", по американски профанен почин, почнаха да го обезличават напълно, употребявайки го ни в клин, ни в ръкав. Терминът "екзистенция" с неговите производни е термин високоинтелектуален, философски, отнасящ се до дълбинно себепознание и конструктивна мисловна рефлексия; той не носи в себе си никакви профанни/всекидневни конотации и съвсем не следва да се превежда буквалистки като "съществуване". С него могат да се справят адекватно само специалисти в човекознанието - предимно философи, психолози и богослови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да не се влияем от просташки дискурси

  06 Юни 2024 10:49ч.

  Прочее (към уважаващите словото и знанието) - не го употребявайте без задълбочено познаване на смисъла му, защото ставате за резил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българските думи

  06 Юни 2024 16:21ч.

  Срамувате се да употребявате българските думи, защото дълбоко в себе си се чувствате непълноценни. Осъзнато и на подсъзнателно ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дария Абаджиева

  06 Юни 2024 10:54ч.

  Браво на организаторите, че ме е срам да се нарека българка от политиката на правителствата ни! Срам и позор за всички на тази земя, която допуска това да се случва! Нима няма начин Израел да се спре? Къде са санкциите и всякакъв блокаж?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санкции

  06 Юни 2024 12:10ч.

  Санкции има. САЩ ги наложиха на съда в Хага защото издадоха заповед за арест на Нетеняху.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2024 15:00ч.

  В грешка си. Палестинците са терористи. Те не признават съществуването на държавата Израел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българина

  06 Юни 2024 10:57ч.

  основните играчи помагат на нападната украйна, но не и на нападната Палестина, що не прашат оръжие да се защитят от агресора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наподее

  06 Юни 2024 10:57ч.

  Жал ми става за вас уж православни българи коментиращи геноцида над Газа,като защитавате агресора Израел по точно ционистите! Вие не сте човеци а жалко подобие на хора! Срамувам се ,че има такива хора около нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вмро

  06 Юни 2024 12:26ч.

  България над всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Юни 2024 11:03ч.

  сащ и израел на межд съд това не са хора не може ли да седнат на масата за преговори и да се разберат оон каква излишна институция българия да спре вноската си в нея няма никаква полза само хрантутим едни безделници а хората мрат по света

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабушке,

  06 Юни 2024 11:25ч.

  Слагай препинателни знаци ма, кукундел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 300 камили аз водя на баща ти Айше

  06 Юни 2024 11:23ч.

  Добре де, палестинците са шепа народ, защо никоя богата арабска държава не ги прие? Какво им е? 🤌🤓😄😁🤗

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  06 Юни 2024 11:28ч.

  Защото арабите си ги знаят какъв боклук представляват и никой не иска проблем на гърба си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 300 камили аз водя на баща ти Айше

  06 Юни 2024 11:37ч.

  Абсолютно верно. Нация боклук, нация тумор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 300 камилари са те намерили и опознали

  06 Юни 2024 13:48ч.

  Палестинците са шепа народ, който си има родина. Защо да ходят в друга арабска държава, за кефа на тия, които искат да вземат земята им ли? Ти, като си толкова богат на идеи, прие ли у дома си, например, всички косовски албанци, които са точно толкова, колкото палестинците в Газа и всеки сърбин би могъл да попита същото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 300 камили аз водя на баща ти Айше

  06 Юни 2024 14:30ч.

  Не съм. Като стар член на патриотични организации като Атака и ВМРО нещо не ги долюбвам камиларите. На вас останалите явно ви е малко 500 години мюсюлманско робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВМРО защитаваше АОК през 1999 г.

  06 Юни 2024 16:29ч.

  АОК е терористичната албанска организация за "освобождение" на Косово. Косово, което никога преди турското робство не е било албанско и мюсюлманско, а българско и сръбско, с десетки манастири и църкви. АОК разрушаваше православните манастири и църкви, а юдаисткото копеле от Пловдив от българска майка помашка ни напсува: "Майната му на православието". ВМРО подякваше на боклука с фамилия Паси, но се сърдеше, когато питах: "Кого обичате повече АОК или България?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атака

  07 Юни 2024 14:44ч.

  Навлеци, пришълци. 😀😃😄😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  06 Юни 2024 11:25ч.

  Не ми пука за тея. Не е моя цирк, не са мойте маймуни. Цялата страна е пред разпад, а вие идиоти се занимавате с боклука от третия свят! Не ми ревете по форумите колко им е кофти на тея мохамедани ами вижте какво става в държавата тука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  06 Юни 2024 11:36ч.

  Какво става в държавата? На първо място сме по закупуване на нови автомобили. Магазините са пълни, заведенията са пълни. На Кулата има опашки от автомобили с отпускари, които пак ще оставят 3000 лв в Гърция в рамките на 7 - 10 дни.. . 🤗🤓🤌🤓

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукиш, Козел!

  06 Юни 2024 11:52ч.

  Тебе те знаем, че ти живееш в пълния си хладилник и само магазините за гастрономия те интересуват. От кръста нагоре у тебе няма нищо значимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  06 Юни 2024 12:13ч.

  Копейкаджиите са лузъри, това тях не ги грее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами значи си лузър

  06 Юни 2024 12:19ч.

  Ти затуй ли си се прекръстил на Копейкин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  06 Юни 2024 12:53ч.

  Не,Копейкин ми го измислиха от ДПС,понякога съм и Кузелич както сега,когато трябва да плясна някоя откровена джендърска лъжа като тая за новите автомобили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  06 Юни 2024 14:33ч.

  Пундо, само Мвр с новите Бмв- та вдига % в небесата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Юни 2024 12:59ч.

  За този къде реве тук след всеки пост, обяснявам: вие не плачете за палестинците, защото тях не ги убиват от вчера... вие искате да свалите таняху, защото не свири по гайдата на сорос, схващаш ли разликата? Сега ходи да ревеш и за йеменци, че от години им причиняват същото, че и по-лошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  06 Юни 2024 13:04ч.

  Форумът е добър, но много пасивен! Какво е това предупреждение да не се ползва "езика на о омразата", което като клише е безумно спиране на всяка основателна защита и самозащита! Превърнато е в либерална идеологема без верни основания, пореден рецидив на инфантилния и мракобесен речник на ЛГБТ архитектите! Няма 'език на омразата', има език на истина и лъжа, език на правота и език на деформация на истина. Пропагандата за правотата на Израел е лъжа и деформация на истина и права! За жалост и срам големите медии подкрепят геноцида в Газа. Сервилността към Израел е позор за нашите политици! Но за тях не е имало и Баташко клане! Тази конференция би могла да приеме поне декларация за солидарност с Газа и палестинците, а не да остане в говоренето и то озаптеното предварително говорене на либералния език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2024 15:06ч.

  Браво на нашите политици. Палестинците са терористи. Не приемат съществуването на държавата Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  06 Юни 2024 14:20ч.

  Лъчезара Стоева учи политология в Софийския университет и европейска политика и управление в London School of Economics , като получава магистърска степен и от двете институции. [1] Тя се присъединява към Министерството на външните работи на България през 2002 г., като от 2012 г. до 2013 г. ръководи отдел „Международно сътрудничество за развитие“ и отдел „Контрол на въоръженията и неразпространение“ от 2013 г. до 2014 г., Уикипедия., край на цитата. Кариерата й реално започва през 2002. Коя политическа партия беше на власт? Безметежно продължава и при следващите власти. И нещо много важно, сглобените се изпокараха точно за назначенията в администрацията. Според наши източници до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода, "Бърд"; 29.05, край на цитата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  06 Юни 2024 14:24ч.

  Да се абстрахираме кой крив, кой прав. Мъж се имам, но като гледам кадри от там топка се свива в стомаха ми. И повечето мои познати споделят същото.Е,какво е това ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочка

  06 Юни 2024 14:32ч.

  Ами не си мъж и това е, мека китко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  07 Юни 2024 5:16ч.

  Аха, значи аз съм мека китка, защото съчувствам на страданието на деца. Тогава ти си садист щом му се кефиш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  06 Юни 2024 14:33ч.

  А не може ли и Натаняху и вашия Путин едновременно да са виновни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Юни 2024 14:39ч.

  Много ме боли, но ще кажа, че съм доста разочарована от българското население /не казвам народ, още по-малко нация/, тъй като ясно се вижда, че не сме индивидуалисти, а ЕГОИСТИ И ПРОСТАЦИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  06 Юни 2024 14:49ч.

  А от поведението на населяващите Израел ще ни споделите ли мнението си, Мери, какво чувствате? Някога за несъгласните е имало и лагери. Днес има интернет и трябва да живееш сред джунглите в третият свят, за да не си разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  06 Юни 2024 14:45ч.

  Девизът на училището е взет от стих на Виргилий: „Щастлив е онзи, който е могъл да знае причините на нещата“.[3] Талисман на училището е бобър, избран заради неговата далновидност, конструктивност и трудолюбиво поведение. Символният образ на LSE съвпада с този на Масачузетския институт по технология (MIT). , Уикипедия, край на цитата. Демек са под патронажа на една и съща илюминатски фамилия. Девиз: Rerum cognoscere causas („Да знаеш причините на нещата“), пак там, край на цитата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Юни 2024 14:57ч.

  @ Иво 06 Юни 2024 14:49ч. Не разбрахте ли мнението ми за Израел, г-н Иво, от първия пост още. Пояснявам - не е за вярване, че в днешно време едни "хора" могат да вършат подобно престъпление. И още, кой организира и ръководи бомбардировките над съседите преди 25 години с обеднен уран - да изреждам ли имената и произхода?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Пуси

  06 Юни 2024 15:06ч.

  Дай Боже да си 4- та съпруга някъде из арабелският свят . Може би тогава ще си отговариш на някои въпроси. Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет (по джендърна линия)

  06 Юни 2024 16:00ч.

  Ти защо издаде тайната ни бе, ама и малко ме успокои. Аз се мислех за четвърта, а се оказа, че си бил ти. Слава богу, че съм трета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2024 15:22ч.

  Израел на 7-ми октомври 2023г беше нападнат.1200 души убити, 253 души отвлечени, безброй изнасилвания и изпечено бебе във фурна от ХАМАС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българина

  06 Юни 2024 22:45ч.

  не чух сега холокоста за добро ли е бил или за да могат 80 г по късно да направят същото с други СЕМИТИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  07 Юни 2024 16:57ч.

  Много лесно "световния хегемон"😡 може да спре този геноцид, но неее - той иска да унижава, да убива, да подклажда непрекъснато конфликти и да сее "демокрация". Дано по-скоро сегашният световен ред се промени и да има повече справедливост 🙏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2024 15:24ч.

  Няма геноцид. Това е лъжа. Палестинците нападнаха Израел и той е в правото си да се защити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  08 Юни 2024 20:50ч.

  Или си прост, или си ненормален. Само такъв извод мога да си извадя след твоите думи. И щом като за теб клането на 40 000 души не е геноцид..... Няма да се впускам в режисираното "нападение" над Държавата Израел :))))) Вземи малко повече да "наблюдаваш" Наблюдателю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алеко

  10 Юни 2024 22:11ч.

  От тези няма и един, който да не е свързан с бившата номенклатура. Не ме вълнува позицията на такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи