„Ханделсблат“: Европа изведнъж осъзна колко зависима е от „Росатом“

„Ханделсблат“: Европа изведнъж осъзна колко зависима е от „Росатом“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Томас Ханке, „Ханделсблат“

ЕС като цяло е 20% зависим от руското ядрено гориво, а страните от Източна Европа са 100% зависими, се казва в анализ на водещия германски бизнес вестник „Ханделсблат“.

Въпреки политическата вражда с Русия, Франция продължава да работи в тясно сътрудничество с „Росатом“. Германското министерство на околната среда за първи път поиска санкции срещу руската държавна корпорация. И това решение е закъсняло.

Ядрената енергия изглежда е някаква алтернатива на руския газ. Залагайки на ядрената енергия обаче, ние попадаме от трън на глог. Според проучване на Австрийската агенция за опазване на околната среда „използването на ядрена енергия не е довело до енергийна сигурност, а е направило държавите, които експлоатират атомни електроцентрали, зависими от Русия“.

Има обаче нещо, което отличава ядрената енергия: тя не подлежи на санкции от страна на ЕС. „По настояване на Франция“, казва германското правителство.

Всички пътища водят към Москва, когато става въпрос за експлоатация и изграждане на атомни електроцентрали. „Росатом“ и неговите 300 дъщерни дружества експлоатират и изграждат повече атомни електроцентрали по света от всяка друга държава.

Според проучване на виенски учени „България, Унгария, Словакия и Чешката република са 100% зависими от руския уран, докато ЕС като цяло е 20% зависим“. По-нататък виенчани правят плашещо заключение: „Това е повече от дела на Русия в доставките на газ за Европа. Около половината от обогатения от „Росатом“ уран отива за страните от ЕС и Обединеното кралство“.

„Росатом“ дължи успеха си на добре изградените си международни отношения, особено с Франция. За съжаление, Русия има опит в сътрудничеството си там с държавния монополист за електроенергия EDF („Електрисите дьо Франс“), компанията за горива „Орано“ и производителя на ядрено оборудване „Фраматом“. Тази фирма се занимава с производството на ядрени оръжия за френската армия, но междувременно през последните години „Росатом“ е подписал безброй споразумения с нея.

Един от мениджърите на „Росатом“ в Западна Европа дори е завършил Висшето политехническо училище на френската армия.

Това тясно сътрудничество е създало зависимост, която се проявява по четири начина: първо, Франция получава обогатен уран от Русия, обикновено чрез дъщерно дружество на „Фраматом“, а именно ANF, със седалище в Линген, Северна Германия. Само между март 2020 г. и септември 2022 г. там са пристигнали 26 пратки с уранови пелети и уранов хексафлуорид.

Второ, Франция изнася отработен уран от своите атомни електроцентрали за Русия, включително през Линген. Той отново се обогатява в Томск, тъй като самата компания „Орано“ не разполага с необходимото оборудване. Свежото гориво се използва в най-мощните реактори на EDF, които в момента са в процес на модернизация.

„Договорите обикновено предвиждат, че частта, която вече не може да бъде използвана, а именно по-голямата част, остава в Русия“, казва един от експертите. Отделя се и плутоний, който може да се използва за производство на оръжия.

ЕС забранява износа на атомни отпадъци, но отработеният уран се третира като суровина. Чрез този трик Франция се отървава от ядрените отпадъци, особено след като собствените ѝ временни хранилища са препълнени до краен предел. „Орано“ е изградила линии за преработка на отработен уран в Русия.

Трети аспект на зависимостта: „Росатом“ използва „Фраматом“, EDF или „Шнайдер Електрик“, когато строи атомни електроцентрали в други страни. В такива случаи французите доставят турбини, оборудване за управление или системи за безопасност. За руските реактори, строящи се в Унгария и Египет, базираните в ЕС компании „Фраматом“ и „Сименс“ произвеждат оборудването за пренос на електроенергия.

 

„Френски фирми участват в изграждането на руските реактори и печелят добри пари от това“, казва Роже Спауц от „Грийнпийс“ - Франция. Франция дори се прояви като благодарна сила: през 2018 г. „Росатом“ и „Фраматом“ се споразумяха, че французите ще помогнат на едно от дъщерните дружества на „Росатом“ да получи сертификат от ЕС.

Четвъртият аспект на зависимостта се заражда пред очите ни: миналата година Air Liquide и EDF се договориха с Росатом за производство на „зелен водород“, който да пести средства за опазване на климата - във Франция, Русия и на други места. На въпрос на „Ханделсблат“ от EDF отговориха, че споразумението е временно преустановено.

Енергийната стратегия на Русия е далновидна.

Далновидните руснаци заемат друга ключова позиция в енергийните доставки за Европа. Като се заемат със сложен компонент като магнитите за вятърни генератори, те имат още едно предимство в ръкава си.

Въпреки многобройните запитвания, „Фраматом“ отказва да даде оценка на сътрудничеството си с „Росатом“. Малко по-отворено е германското дъщерно дружество на „Росатом“ - Nukem, в което работят 125 души. Главният изпълнителен директор на фирмата Томас Зайполт отговори на запитването на „Ханделсблат“: оказва се, че след 24 февруари тази година „само една нищожна част от поръчките са били анулирани“.

За да засили сътрудничеството си с Русия, „Фраматом“ дори иска да продаде частта си в германското си предприятие в Линген. Неофициално федералното правителство даде ясно да се разбере, че не смята това за добра идея. Но официално предложението за продажба все още е на масата.

„Росатом“ участва и в атомното въоръжаване на руската армия и в политиката на инвазия на Путин. В Украйна руски служители на Росатом си позволяват да работят в Запорожката атомна електроцентрала. Френският президент Еманюел Макрон, който настоява за укрепване на суверенитета на ЕС, въпреки това поддържа връзка с „Росатом“.

За разлика от тях германското правителство се дистанцира от „Росатом“. Федералното министерство на околната среда заяви прес „Ханделсблат“, че подкрепя „разширяването на санкциите на ЕС“ срещу ядрения сектор в Русия. Вярно е, че има уточнение: „Тази мярка е в процес на обсъждане с европейските партньори“. Това политическо решение очевидно е закъсняло.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

Коментари

 • бензиностанция с ракети

  03 Ное 2022 14:34ч.

  „Росатом“ и неговите 300 дъщерни дружества експлоатират и изграждат повече атомни електроцентрали по света от всяка друга държава. Tова го пишат западни експерти за "бензиностанцията с ракети" според нашите евроатлантически еничари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  03 Ное 2022 14:42ч.

  Това не са зависимости, това е търговията, която Бог е дал на хората, за да заместят войната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  03 Ное 2022 15:56ч.

  Четеш текста и се питаш, къде на майната си са тръгнали малоумниците от ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малоумниците от ЕС и

  03 Ное 2022 17:26ч.

  малоумниците от нашето НС. Ако Русия спре атомното гориво за Козлодуй ги чака голям ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Ное 2022 18:45ч.

  Малоумниците от ЕС и нашите малоумници са просто едни полезни идиоти и кукли на конци на САЩ! С малки изключения американците успяха да инсталират техни протежета в управлението на всички държави, както и в управлението на ЕС! Вижте ги само, малоумник до кретен и идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  03 Ное 2022 18:51ч.

  За евтин ток от АЕЦ Козлодуй са се наредили северна мацедония,сърбия ,гърция и даже Ромъния и тока за продажба е в пъти по евтин от нашия който плащаме в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На хаирлия да е

  03 Ное 2022 19:43ч.

  След това признаване на очевидното да дойде и признанието "Ама то в Украйна имало хунта, бе! Че ние на нея ли давахме оръжие?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и САЩ внасят

  03 Ное 2022 19:55ч.

  ядрено гориво от Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангела

  03 Ное 2022 22:58ч.

  Западната част на европа и да гори в ада , на никой не му пука, защото тя вече е обречена и зомбирана. Важна е България. Другите - д.г.д. Впрочем , може да звучи парадоксално , но България е защитена територия , който разбрал- разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангела, в логиката съществуват много парадокси,

  04 Ное 2022 0:01ч.

  за които се знае, че са с невалидни аргументи. Вашите аргументи 99% са такава, но ако това Ви успокоява, няма лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  04 Ное 2022 11:13ч.

  Къде са РОСАТОМ и останалите. Росатом в момента строи 2 реактора на Бързи неутрони един с охладител Калии а втория с охладител Олово които вече са прототипи на Търговски реактори. В тези реактори се РЕЦИКЛИРА атомно гориво и атомни отпадъци. Истинската Зелена Енергия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС "рециклира" отработения уран

  05 Ное 2022 10:17ч.

  в бомби над Сърбия. По онова време имаше едно исказване на генерал в смисъл: ако има още една възможност като Сърбия, ще се отървем от отпадъчния уран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джоко

  06 Ное 2022 11:50ч.

  Май излиза, че всички страни си гледат интересите. А особено големите икономики са и с две лица - едно говорят, а друго правят. Късогледи са нашите, много късогледи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи